Last news in Fakti

27 Май, 2023 19:00 4 061 40

„Касапинът от Дамаск“ се завръща на бял кон

  • сирия-
  • башар асад-
  • саудитска арабия-
  • алепо-
  • мохамед бин салман

Реабилитирането на сирийския президент от друга страна поставя пред дилема западняците, хванати неподготвени и смутени от това хапче с горчив вкус

„Касапинът от Дамаск“ се завръща на бял кон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е тъмната страна на сирийската монета на срещата на върха на Арабската лига, която се проведе в Джеда, Саудитска Арабия, в петък, 19 май. С широка усмивка на уста, посрещнат от арабските лидери с всички почести, Башар Асад, сирийският екзекутор, зае отново мястото си в клуба, от който беше изключен през ноември 2011 г. поради кървавото потушаване на бунта, по възможно най-естествения начин. Сякаш всичките му престъпления бяха заличени с един замах на четката. При изключването на страната, външният министър Уалид Муалем предупреди: "Сирия няма да се предаде, тя ще излезе по-силна." След дванадесет години дипломатическа изолация, сега "касапинът от Дамаск" се наслаждава на това, което е преди всичко лична победа, преди тази на Русия и Иран. Страницата на войната е обърната. Башар я спечели и арабските страни го приемат. Това пише в свой материал за френския ежедневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Реабилитирането на сирийския президент, от друга страна, поставя пред дилема западняците, хванати неподготвени и смутени от това хапче с горчив вкус. В продължение на няколко години те пропускаха сирийския въпрос. Съединените щати, след отказа на Барак Обама да се намеси в Сирия през август 2013 г., за да подчертаят своята червена линия по отношение на химическите оръжия след нападение в Гута, близо до Дамаск. Те разшириха присъствието си в Близкия изток, за да се ангажират допълнително в Индо-Тихоокеанския регион. Франция за това, че погрешно повярва през 2011 г., че дните на сирийския президент са преброени и че изчака заминаването му, преди да обмисли преговори. Ето защо в продължение на няколко години западните страни бяха в ролята на щраусите в Сирия, както правят днес по отношение на иранското ядрено досие, което обаче се засили. Изправени пред безизходица, те избраха изчаквателна позиция и безразличие.

Тъй като природата не търпи вакуум, арабските страни реинвестираха в Сирия. Обединените арабски емирства първи възстановиха отношенията с Дамаск. Начело на този нов многополюсен свят днес стои саудитският принц Mохамед бин Салман, който превърна реорганизацията на Близкия изток в дипломатическа цел. В името на реалполитиката именно той даде сигнал за вдигане на дипломатическата карантина, наложена на Башар Асад. Подобно на Емирствата, Саудитска Арабия осъзна колко скъп би бил конфликтът с Иран. В рамките на седмици МБС, за да насърчи нова архитектура за сигурност в региона и да насърчи икономическото развитие, достигна до Иран и Сирия, двойката любимци на Америка в региона.

През 2003 г., когато нахлуха в Ирак, Съединените щати смятаха, благодарение на ефекта на доминото, че могат да разпространят демокрацията в Близкия изток и по този начин да стабилизират региона. Двадесет години по-късно Мохамед бин Салман, Мохамед бин Зайед и техните съюзници, за които човешките права не са приоритет, изглежда напротив, имат амбицията да подкрепят диктатори и автократи. Освободени от американското влияние, монархиите от Персийския залив се сближават с Китай и Русия. Те забравят града-мъченик Алепо, смазан под бомбите на сирийския режим, на мъченията и атаките с газ зарин срещу цивилното население. Те се дистанцират и от европейските си съюзници.

"Сега топката е в лагера на западняците", обяснява Мишел Дюкло, бивш посланик в Сирия. Европейците и американците очакват натиск, който да ги принуди да вдигнат санкциите си срещу Сирия, което ще попречи на нормализирането на отношенията с Башар Асад. В Съединените щати Конгресът гарантира спазването на принципите: запазване на санкциите и отказ от нормализация. Външната комисия дори за по-голяма защита прие текст, който да го предотврати. Но Европа е слабото звено. Някои страни като Гърция, Чехия, Унгария, Австрия или Италия са за директно възобновяване на ангажимента с Дамаск, докато Германия и Франция са против, и то не само защото това би било триумф над безнаказаността. Въпросът, уточнява дипломат, е "по-скоро да знаем какво да правим", като се има предвид, че Башар Асад никога не е спазвал обещанията си. "Не трябва да се свързваме отново с Башар, но можем да работим върху конкретни действия с арабските страни", каза Мишел Дюкло. Като например въпроса с каптагона - амфетамин, който сее хаос в Близкия изток и на който Сирия се превърна във водещ световен производител.

Франция все още има интереси, които трябва да защитава в региона, където може да се опита да постигне по-специално стабилизиране на Североизточна Сирия и защита на своите кюрдски съюзници. Европейците не бяха в състояние да се противопоставят на военната намеса на Русия в Сирия, която позволи на Башар Асад да остане на власт. Ще имат ли средства този път да повлияят на тази нова посока, поета от страните от региона?

Кой би могъл, ако не внимаваме, да възпроизведе един ден, опасяват се най-песимистичните, Владимир Путин...

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    88 78 Отговор
    Арабите пак го турнаха на американците.Отново са прецакани добрите военнолюбци

    Коментиран от #17, #39

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сирец

    81 67 Отговор
    време изгони руски окупатор от Сириа

    Коментиран от #13

  • 4 Мдаа..

    75 81 Отговор
    Виждал съм на клип как един "сирийски демократ" изтръгва и яде сърцето на войник от правителствените войски.Башар Ал Ассад не съм го виждал да обядва по този начин.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХАХАХА

    70 63 Отговор
    Те арабите трева пасат ,та ще се съобразяват с най големият им душманин лицемерието наречено ФАЩ . ФАЩ губи почва под краката си , което ме изпълва с радост мисълта ,че добре ще ги наритат по света ,е разбира се без "цвилещият" свят Европа.
  • 7 Западняшки тъпунгер

    25 60 Отговор
    Западняците както винаги не са в час с руснаците! Нали Макрон се кланя на путин на червеното килимче? Що сега реват?
  • 8 Мразя

    48 49 Отговор
    ФАЩ безплатно сега и завинаги.
  • 9 Буквоядец

    68 46 Отговор
    Един законно избран президент, който не можаха да съборят и убият.
  • 10 Смешници

    63 48 Отговор
    А касапина отвъд океана кога ще бъде подведен под съд ???? По голям касапин отвъд атлантическия океан няма .
  • 11 КОНТРАТА

    61 48 Отговор
    Патриота Башар Асад който не си подари държава на евреите
  • 12 лошо седларов лошо

    45 45 Отговор
    "Реабилитирането на сирийския президент, от друга страна, поставя пред дилема западняците, хванати неподготвени и смутени от това хапче с горчив вкус."
    ...Западняците (разбирай американците) гледат като ударени с мокър парцал, като глътнали бастун, като "бито куче". Още синоними за тъжен западен поглед: сразен, смазан, пребит, разгромен, унищожен, поразен, разнебитен, победен.............
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Калпазанин

    35 45 Отговор
    Ами не навсякъде "американската демокрация" е на мода, и по точно отмина след Ирак и Либия
  • 16 Перо

    39 45 Отговор
    Башар Асад, който е избиран на редовни избори е екзекутор на сирииския народ, а ционисткия клоун, които е наследни на друг ционист, дошъл на власт с военен преврат е “миротворец”!
  • 17 Гост

    50 23 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Чудно обаче що сирийци араби и тем подобни бягат на запад а някъде по Азия или Африка?

    Коментиран от #18, #34

  • 18 Ханзик

    28 42 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    След десетина години ще разбереш, когато станат мнозинство!
    В Германия чужденците вече са "само" 20%!
    "Младо момче среща пенсионираната Меркел на улицата
    -Бабо Меркел, где така?
    -На джамия, Мустафа!"
    Дано си разбрал!

    Коментиран от #32

  • 19 Дир Ник

    11 43 Отговор
    за Обама става въпрос, нали
  • 20 Цензура

    38 41 Отговор
    При властта на тоя "екзeкутор", Сирия бе мирна и просперираща, цивилизована държава !!! Беше преди САЩ да опитат да свалят Асад - законния президент !!! Защо лъжете мрсници? Защо третирате хората като малoyмни склeротици?

    Коментиран от #35

  • 21 жак

    20 38 Отговор
    Стига преписвахте чуждестранни простотии!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пламен

    10 2 Отговор
    Аллах да закриля Асад. Амин
  • 28 Пламен

    17 3 Отговор
    Аллах да закриля тези дечица които САЩ осъкатиха по целия свят..
  • 29 Пламен

    5 5 Отговор
    Аллах е над всичко!!!!!
  • 30 Панова

    7 7 Отговор
    Екзекутори в Сирийската война бяха и Асад и Саудиитските принцове и Ердоган и Барзани и най-вече Обама и Путин и Дубайските първенци, ... и още кой ли не. Само с Асад ли ще си измивате ръцете
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 781

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ханзик":

    Ами така ще бъде. И не само в Германия, във всяка европейска държава, където джендълството се е превърнало в истинска религия, включително и България ще работят и управляват тези които работят създават блага за държавата и народа. А в България, създаващите реални трудови блага ВЕ СА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ. ТОЧКА.
  • 33 Гост

    7 0 Отговор
    Всеки държавник, защитаващ държавата е касапин! Логика на другополови създания.
  • 34 Не си ги разбрал нещата

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    затова ти обяснявам:
    Дори когато си оправят държавата що-годе, независимо коя е тая държава, ако не изпълняват каквото Западът им каже, държавата им се разрушава.
    Примери: Ирак, Либия, Сирия.
    И ето затова бягат.

    Коментиран от #37

  • 35 Защото е писана

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Цензура":

    от Ле Фигаро за французите а те, както всички западняци се интересуват само за самите тях си, колко им е безработицата, колко им е бензинът. Не се интересуват какви ги вършат техните правителства в чужбина, кои държави бомбят и разрушават.
    Още по-лошо, не си задават въпроси, примерно, абе що като го няма Кадафи ядрените инженери тръгнаха към нас?
    Защо го убихме?
    Но тяхното време идва.
  • 36 Едуард Петров

    5 0 Отговор
    Полезна Статия, но леко двусмислена! Все пак, дава храна за размисъл! Не е особено мъдро, обаче, европеец да дава акъл на мюсюлмански Лидер, защото манталитетът на християнина и на мюсюлманина са Диаметрално различни и Несъвместими! Същото е положението и дори по-лошо, ако Европеецът е атеист-безбожник!
  • 37 явно ти повече

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не си ги разбрал нещата":

    имаш нужда от обяснение… колегата пита защо в европа а не в африка ?
  • 38 Бачо Киро

    2 0 Отговор
    Касапин бил ... Дрън дрън ... Целта беше да им откраднат нефтените полета. От както САЩ са в полетата и смучат нефт, всичко е наред. Вече няма президент чудовище, няма "борци за свобода подкрепяни от САЩ", няма фалшиви бели каски да снимат филмчета и тн. След менте пандемията филмът върви в Украйна по същия сценарий.
  • 39 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Въобще не са изненадани западняците, от години Асад въобще не е чернен, направо не се чува нищо за него. От както САЩ смуче сирийски петрол Асад вече не е чудовище. Нищо ново под слънцето, САЩ не водят други войни, освен за облагодетелстване.
  • 40 БАШАР НЕ Е ДИКТАТОР

    3 1 Отговор
    НИТО КАСАПИН БЕ ПОДЛОГИ ЕВРОАЕТЛАНТИЧЕСКИ - ТИЯ ДЕТО ВИ ПЛАЩАТ СА ФАШИСТИ !