Last news in Fakti

26 Юни, 2023 16:16 1 524 10

Време за хадж! 2 млн. мюсюлмани започнаха поклонението в Саудитска Арабия

  • хадж-
  • мека-
  • саудитска арабия-
  • мюсюлмани

Едно от най-големите религиозни събирания в света се завърна с пълна сила тази година за първи път след началото на пандемията от коронавирус преди три години

Време за хадж! 2 млн. мюсюлмани започнаха поклонението в Саудитска Арабия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официално днес около 2 милиона мюсюлмански поклонници започнаха ежегодното поклонение хадж, като след като обиколиха най-свещеното място на исляма - Кааба - излязоха от Мека и се събраха в огромен палатков лагер в близката пустиня за ден и нощ на молитва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Едно от най-големите религиозни събирания в света се завърна с пълна сила тази година за първи път след началото на пандемията от коронавирус преди три години.

Поклонението е един от петте стълба на исляма и всички мюсюлмани са длъжни да извършат петдневния хадж поне веднъж в живота си, ако имат физическа и финансова възможност за това, припомня АП.

За поклонниците то е дълбоко вълнуващо духовно преживяване, което опрощава греховете, приближава ги до Бога и обединява повече от 1,8 милиарда мюсюлмани по света. Някои прекарват години в пестене на пари и чакане на разрешително, за да се отправят на пътешествие.

Ритуалите по време на хаджа до голяма степен напомнят за разказите в Корана за Ибрахим, неговия син Исмаил и майката на Исмаил - Хаджар.

Още при пристигането си в Мека в последните няколко дни поклонниците правят ритуална обиколка около Кааба. След като и последните поклонници изпълняват този ритуал днес, те се отправят пеша или с автобус към Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света. Те ще се молят през деня и нощта, преди да се отправят във вторник към планината Арафат, където се смята, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

След Арафат поклонниците събират камъчета от мястото, известно като Муздалифа, за да ги използват при ритуално замеряне с камъни на стълбове, символизиращи дявола, когато се върнат обратно в Мина. Последните три дни от хаджа съвпадат с празника Курбан Байрам, когато мюсюлманите по света колят добитък и раздават месото на бедните.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настрадин Ходжа

    3 11 Отговор
    Поздравявам всички правоверни русофилтаци с руският национален празник рамазан,Ашколсум болшое спасибо !!

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Настрадин Ходжа":

    Белото не прощава!
  • 3 Сила

    6 6 Отговор
    Пак засмърдя на мръсни чорапи...... и кирлясали папуци
  • 4 християнин

    4 5 Отговор
    нищо лично, ама няма ли кой да им пусне малко газ на тия и да се приключва с мъките им.
  • 5 Роза

    3 0 Отговор
    Някой води ли статистика колко хора са умрели от задушаване по време на тези религиозни стълпотворения?!Уважавам хората,които искрено вярват в религията си,но не и фанатизма на някои от тях!
  • 6 Руски православни ценности

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Настрадин Ходжа":

    Ислямистите - единствените останали братушки на мужиците и рушлямската им държава ! На един акъл са ... 😂😂😂
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Поредният град козлодуй

    2 2 Отговор
    Смрат от 2 милиона некъпани
  • 9 Иван

    1 0 Отговор
    Най-свещенното нещо за муслемите-зъба на Дявола. .
  • 10 Оги

    1 1 Отговор
    Имало е яко биене на празни чутури в земята.