30 Май, 2023 09:03 4 460 50

Мехмед Юмер пред ФАКТИ: Днес Турция се управлява в условията на султанизъм

  • мехмед-
  • юмер-
  • турция-
  • избори-
  • ердоган-
  • ес-
  • брюксел-
  • калъчдароглу

От гледна точка на Брюксел Ердоган е по-предвидимият, казва анализаторът

Мехмед Юмер пред ФАКТИ: Днес Турция се управлява в условията на султанизъм - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Спечели човекът на народа" (в. "Сабах"). "Победата отново е на Ердоган" ("Хюриет"). "Още пет години Ердоган" (в. "Карар"). Това написа турският печат по повод изборната победа на досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, който спечели на балотажа на президентските избори с 52,16% от гласовете. Съперникът му от опозицията Кемал Кълъчдароглу взе 47,84%. Пред ФАКТИ по темата говори Мехмед Юмер – журналист и международен анализатор.


- Г-н Юмер, Реджеп Ердоган печели изборите в Турция. Какъв е първият прочит, който може да направим…
- Че не се случва нищо ново под турското небе. Преди 14 май говорихме с известна доза оптимизъм за турските избори поради две основни причини. След като Турция преминава в нов модел на управление през 1950 година – след като идва демократическата партия на власт, водена от Аднан Мендерес, страната започва да се запознава с демокрацията. Дотогава от основаването ѝ през 1923-а тя 27 години се управлява еднолично. През 1952 година Турция става член на НАТО. Страната и в това отношение трябва да се демократизира, защото дори и в програмата на НАТО е записано, а и изискванията са такива, че това не е само военен, но и ценностен съюз. Ако се върнем малко по-назад във времето, ще видим, че турското общество се бе запознало с една дефектна демокрация, не пълна, но дефекта. Вторият пункт, който ни даваше оптимизъм…

- Имате предвид преди да дойде Ердоган на власт…
- Да, преди Ердоган, ако изключим военните преврати, Турция се управлява в демократична форма. Военните преврати са много дълга тема. Само ще си позволя да кажа, че армията, въпреки че прави преврати през 1960-а, през 1971-а, през 1980-а и през 1997 – т.н. постмодерен преврат, след това се изтегля в казармите и пак дава път на политиката. Загубилите изборите си отиват, спечелилите управляват.

- Както дойде и Ердоган на власт?
- Нека да си припомним, че Ердоган дойде с много демократични заявки и при неговото управление Турция започна преговори за членство в ЕС. Преди Ердоган Турция се запозна с една дефектна демокрация, повтарям се. Друго нещо, което трябва да отбележим, е победата на Републиканската народна партия на местните избори през 2019 година. Тогава тя взе градове като Истанбул, Анкара, Измир и още 10 областни града. Това даде надежда на опозицията и на хората, които вече са се уморили от управлението на Ердоган, че нещо ново може да се случи, че може да се случи някаква програма. Ако обърнем внимание и на западната преса преди изборите сега, ще видим, че и там се прокрадваше някаква надежда, че може да направи някаква промяна. Тези два аспекта даваха известна доза оптимизъм, но също така трябва и да подчертаем факта, че днес Турция се управлява в условията на султанизъм, с доста авторитарен механизъм, след като мина референдумът на 16 април 2017 година за поправки в Конституцията на страната. С тези промени бе отменен постът на министър-председател, а Турция се превърна в една система от президентска република от турски тип. Нещо, което няма аналог в световната практика. През 2018 година Ердоган спечели втория си президентски мандат и тогава победи Мухарем Индже - представител на Републиканската народна партия. И така днес на 14 май Турция на Ердоган отиде на избори в условията на султанизъм, който много е сходен с авторитарната власт.

- Защо е така?
- Президентът Ердоган има начин как да влияе на цялата система на управление на държавата. Той контролира Министерството на вътрешните работи, службите, армията, средите на учените и 90% от медиите. В тези условия е много съмнително как опозицията може да спечели. Трябва да изтъкнем и друг важен момент. Има много оспорвани секции за фалшифициран вот, но даже и всичко това да се изчисти, Ердоган пак печели. Той има твърда електорална маса между 33% и 35%, той е още първа политическа, а неговият личен рейтинг е още по-висок - 42,5%. Толкова го даваха преди 14 май. В същото време Републиканската народна партия, която е втората най-голяма и е опозиция, има 25% и в най-добрия случай стига до 27% като рейтинг. От тази гледна точка победата на изборите на Ердоган няма как да е изненада.

- Ердоган по-добрата опция ли е за България?
- Ердоган е някак по-познат, но е много важно да видим каква ще бъде неговата външна политика. Знаем, че Ердоган изповядва теорията на неоосманизма, а Кемал Калъчдароглу е последовател на Кемализма. Калъчдароглу изповядва принципа: „Мир в страната, мир в света!“ Това по принцип означава едно – границите на Турция са такива, каквито са установени с Лозанския договор през 1923 година. Тя няма да „хвърля око“ към съседите, а още повече към бившите османски територии. Докато при Ердоган тази риторика, основана на неоосманизма, се отправя към вътрешната публика, защото по този начин той вдига настроението на неговия електорат - консервативно-ислямистки електорат. Този електорат вярва в идеологията и завоеванията още от османско време. Защо го казвам? По време на речта си от балкона в неделя в Анкара Ердоган наблегна на датата 29 май. Той каза, че това са 570 години от завладяването на Константинопол. Нали разбирате какви символични намеци отправя той. Преди изборите имаше клип, в който се казваше как при Ердоган „Света София“ е отворена отново като джамия. Консервативно-ислямисткият му електорат вярва в тази идеология на завоевания. В този ред на мисли реториката на Ердоган е неоосманистка и за вътрешната публика върши много работа.

- Значи ние трябва да имаме „едно наум“…
- Трябва изкъсо да наблюдаваме външната политика на Турция. Дори и това как тя ще се представи във войната в Русия-Украйна. Досега Турция организира преговори на външните министри на Русия и Украйна през миналата година. След като казвам неоосманистка реторика, имам предвид, че тя противоречи на политиката на Европейския съюз. Нека не забравяме как контролирано преди избори Ердоган вдигна напрежението с Гърция, около Кипър, а от друга страна Турция води четири военни операции в Сирия – все срещу терористи. Ето как тази неоосманистка реторика в известен смисъл придобива и конкретни измерения. От гледна точка на Брюксел обаче Ердоган е по-предвидимият. На този етап Брюксел има интерес той да се придържа към споразумението и да не пуска бежанците. В същото време опозицията обещаваше да ги изгони. Така че за Брюксел е по-добре президент да е Ердоган – колкото и да е хитър, коварен по ориенталски, но поне в ЕС му знаят триковете и знаят как да преговарят с него.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НУРС

    8 37 Отговор
    Да се чудиш какво им стана на комшиите?!
    Работливи, честни...
    Откъде се появи тази любов към толкова гнусно управление?

    Коментиран от #5, #31

  • 2 Прост турчин

    37 9 Отговор
    се вика точно на ей такъв като този.

    Коментиран от #49

  • 3 Е не може насекъде

    33 3 Отговор
    да е тотална демокрация и див просперитет като в България. Се некой требе да се гърчи.
  • 4 Айде още един

    43 9 Отговор
    Смешник "аналлизатор"
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Казал съм

    3 5 Отговор
    средновековие с машини и сега и изкуствен интелект.
  • 7 Мехди Ахмед Али

    18 17 Отговор
    Никога няма да разберете истинските турци. Ние имаме нужда от правоверен падишах като Великия Султан Ердоган. Османската империя е била на 3-то място в света и е време тези времена да се завърнат. И защо не? Тюркие вече има свой електрически автомобил. Бойни дронове, евтини газ и петрол от Русия. Над 10 милиона в Германия. Скоро сме световна супер сила

    Коментиран от #30

  • 8 тиран или подлога това е проблема

    31 5 Отговор
    Ай си глей работата , султанизъм , несултанизъм , ама не е преклонен на американизъм , а от тоя фашизъм по-лошо нема , са Ердоган ше дезинфекцира региона от нашествието на американските хлебарки .
  • 9 фетуллах

    35 2 Отговор
    Кога стана султанизъм? Когато Ердоган и твоят началник Фетхуллах Гюлен бяха заедно, тогава в Заман пишехте оди за Ердоган и Гюлен. Сега кюфтета няма и плюете, гаден слугинаж.
  • 10 Ава брадчед

    28 6 Отговор
    Ти направо изкърти глупомера с този анализ.Оди на тютюна и немой са мъчи тук.
  • 11 Перо

    35 2 Отговор
    Няма друг президент на Турция, който е направил повече от него: едно от най-големите летища в света от нула, един от най-дългите и модерни мостове, стартиране на прокопаването на нов канал с размерите на Босфора, огромно жилищно строителство, удължи ж.п.транспорта, построи нови пътища, направи Турция газов хъб за тръбен и втечнен газ, успешно завърши преговорите за износ на зърно от Украйна, силно разви отбранителната индустрия и модернизира армията! Всичко е постигнато, благодарение на ограничаването на разложителното действие и много вредно влияние на джендърията и гюленизма!!! Абсолютно заслужено си спечели изборите!
  • 12 Леличката

    23 2 Отговор
    Лошо е когато си надарено тъп да се помислиш за умник.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 М3 голд

    19 1 Отговор
    Ние си нямаме такъв политик като Ердоган - да мисли за настоящето и бъдещето на България. Имаме личности, които се самопровъзгласила за политическа класа и са несменяеми. Не позволяват на кадърти и учени лица да ги изместят.
  • 15 Не е лесно да си троен мелез:

    21 3 Отговор
    Уж турчин, пък роден в българия, но пък американска подлога! Гледай, да не се разчекнеш, ефенди!
  • 16 Аман от юмеризми

    22 4 Отговор
    Този гюленист има забрана да стъпва в Турция. Явно има защо.
  • 17 Този гес

    13 4 Отговор
    Платен от Козяк
  • 18 консерва

    2 2 Отговор
    И България си иска да има султан,ама с много бели звезди по синьо-червената каска.
  • 19 разума

    9 0 Отговор
    Народна воля. Коментари хиляди и само на тези които им дават думата по платените медии.
  • 20 Ганьо

    11 2 Отговор
    А бе турски Ганьо, нали точно тези убиха Мендерес, каква демокрация. Слугинаж на братята зад голямата локва...
  • 21 Само констатирам

    14 2 Отговор
    Ами по добре с у л та н и з ъ м , отколкото
    американизъм !
  • 22 Байрактар"70

    13 2 Отговор
    До г-н ГЮЛЕНИСТА! ---Намерил си място да дишаш, и мирувай!
    И се чудя защо такива изобщо ги пишат по медиите. Позор.
  • 23 Матей преображенски

    8 4 Отговор
    Легалния път за преориентация на Турция се провали,сега идва ред на мръсните игри по американски.Още с отпадането на техния кандидат ,веднага започнаха да критикуват Ердоган,дори самият Калъчдароглу отправи твърде груби изрази.А това не предвещава нищо добро,още на другия ден започва атака по турската лира,стойността на която и без друго се смъкваше.В тези атаки безпогрешно може да се разпознае американския почерк на коварни удари в гърба.Те толкова се надяваха да овладеят набързо Турция,да я обработят по свой образ и подобие,да я демонизират,т.е. да сложат начело своите демони.Не се получи,избирателната система не е като нашата,не позволява манипулации и измами,няма и мъртви души.Идва ред на предизвикана икономическа криза,на каквито американците са майстори,на майдани,атентати,всякакви зловещи провокации ,като в Сърбия с масовите стрелби.Турската власт може да се справи ,но ще трябва още да се стегне ,да прояви бдителност и непреклонност,особено по отношение на масовите прояви на опозицията,да загърбят всякакви псевдодемократични глезотии.Американците се стремят да извъртят Турция срещу Русия,да прекратят всички цивилни и военни проекти,да отворят проливите за свои бойни кораби и особено да вкарат турските войски в Украйна.Разбира се Русия има с какво да отговори и турските градове ще станат като след онова опустошително земетресение.
  • 24 Мехмед Юмер,

    5 0 Отговор
    лично мнение ли изказва,или това е и мнението на дпс?!
  • 25 Българските турци

    14 5 Отговор
    В Турция има прогрес защото се изкорени бруталната корупция в политиката и армията , изкорени се елитизмът в турското общество и най важното "изчегъртаха" мафиите, които като кърлежи смучеха благата ! Народът вижда този прогрес...и въпреки икономическите и финансови интервенции и раздухваната инфлация, не се отказва от подкрепата си към ония които отстояват явни национални интереси !
    Република Турция е предпочела светския политически формат на управление на държавата си ! Знамето и печатът на Халифа на световния Ислям се намират в "дълбоките" архиви на турската държава и не Турция е търсещата алтернатива при някого ...а си е водещата обидиняваща алтернатива и образец за всички останали мюслюмански народи в света ! Една независима и справедлива демокрация без примеси от западни "ценности" и догматични правила и условия са привлекателни и за останалите потиснати и изтощени от експлоатация и хегемонии народи !!!...
  • 26 КЛАСИЧЕСКИ

    12 0 Отговор
    ЮМЕРИЗЪМ И ТЪПИЗЪМ.САПУНИСАН СОРОСОИДЕН МОЗЪК.
  • 27 Ердо

    11 0 Отговор
    Този е един от Гюленистите в БГ
  • 28 Пор Чвор

    13 0 Отговор
    голям вой, наредиха Ердоги в редицата на диктаторите до Орбан. Какво е общото между тях - не играят по свирката на чичо сем
  • 29 Мунзафер

    5 2 Отговор
    Машалла султан Ердо,ашколсун аби.
  • 30 Бай Хюсеин

    4 13 Отговор

    До коментар #7 от "Мехди Ахмед Али":

    Електрически автомобил произведен в Италия,Само шайбите и гумите са Местно производство, Световна сила 1 Лев 12 лири,1 евро 25 лири.

    Коментиран от #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българските турци

    12 2 Отговор
    Защо смятате хората които управляват 80 милиона население и солиден икономически потенциал по една прогресираща графика от 20 години насам за черупки и фосили от 19 век ?!... Защо сте тръгнали да обвинявате трудолюбиви , честни и вярващи правоверно , като всеки нормален човек в своя бог за потурнаци , лузъри и ислямисти ?!...Според кого е възможно да е " факт, че днес Турция се управлява в условията на султанизъм, с доста авторитарен механизъм" когато в Турция има подем във всички сфери на социалния живот , подем в производствения потенциал на страната във всички клонове на промишлеността и селското стопанство , на транспортната и на жилищната инфраструктура ?!...

    Коментиран от #35

  • 33 петкан

    13 1 Отговор
    Този търтей е остатък от Фетулах Гюлен,нормално да мрънка и ако иска да пробва да мине границата.
  • 34 геноцид

    4 1 Отговор
    "в програмата на НАТО е записано, а и изискванията са такива, че това не е само военен, но и ценностен съюз" Страхотен виц , сега ще го разкажа на децата и те да се посмеят :))))))
  • 35 Защо

    1 6 Отговор

    До коментар #32 от "Българските турци":

    Не отидеш да питаш самите турци ,как им е хала

    Коментиран от #37

  • 36 ИНЖ

    0 5 Отговор
    Абе той Ердоганчо е МИЛИАРДЕР, те го пишат "човек от народа"!? Като бай Тошо??? В.Путин също ли е "човек от народа", че само дворците му са за милиарди???

    Коментиран от #46

  • 37 Българските турци

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Защо":

    Аз съм един от тях и затуй възразявам на тия нелепости и фантазии които пишете тука !!!
  • 38 Ахмети

    9 1 Отговор
    Западните сатанисти и техните мекерета не могат да скрият злобата от това, че Турция е НЕЗАВИСИМА държава и не се прекланя пред сатанинския Запад.
  • 39 Професор

    7 1 Отговор
    Тоя беше във вестник Заман на ходжата във Пенсилвания. Лъже маже...думата "кюрд" беше забранена преди 20 години ама имало демокрация. Каква демокрация имаше? Имаше диктатура на армията. Политиците не смеха да сторят нещо без да се "посъветват" с военните.
  • 40 Вирус

    5 1 Отговор
    Почна се плюенето не могат да преглътнат евроатлантиците хаха
  • 41 Ела да видиш фабриките на TOGG

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Хюсеин":

    Дали са в Италия 🤣🤣🤣
  • 42 По всичко личи болката е голяма

    7 1 Отговор
    Лошото е, че още 5 години султанът ще им бърка под опашката.....а след това.... ами след това ще свикнат
  • 43 Посланник

    6 0 Отговор
    Нас ни управляват посланници (

    Коментиран от #50

  • 44 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    има нещо вярно Ердоган е две глави над държавен ръководител и партиен водач но до Султан има още боб да яде.
  • 45 пенко

    2 0 Отговор
    ВНИМАВАЙ СЪС СКЪРЦАНЕТО СЪС ЗЪБИ ---ЕМАЙЛА СЕ ПОВРЕЖДА НЕОБРАТИМО !!!!!!!!!!!!!!
  • 46 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ИНЖ":

    Явно си дръпнал дълга линия бяло!
  • 47 Рико

    2 4 Отговор
    Ататюрк предупреждаваше : Има ли султанат, ще има и шериат.
  • 48 Гост

    0 0 Отговор
    Тангото е дълъг и страстен танц
  • 49 Просто

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прост турчин":

    Евреин ако разрешиш за поправка
  • 50 Посланик

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Посланник":

    Откриваш топлата вода и обади се аз открих как се разрежда