Last news in Fakti

13 Юни, 2023 19:00 2 207 45

"Творение на дявола" ли е изкуственият интелект?

  • изкуствен интелект-
  • дявол-
  • творения-
  • страх-
  • ядрена война-
  • машини-
  • роботи-
  • компютри-
  • наука

Новите технологии винаги са предизвикали и страхове - от железниците до ядрената енергия

"Творение на дявола" ли е изкуственият интелект? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Технологичният прогрес винаги е разделял хората. Иронизирането, критикуването и дори демонизирането на иновациите не е феномен, който е от вчера. "Дори и в най-ранните писмени източници за теорията на технологията, с които разполагаме, присъства скептицизъм относно технологиите", обяснява пред ДВ философът и историк Кристиан Фатер.

Причините за този скептицизъм са най-различни. Сред тях са сложността на технологичните изобретения и липсата на познания и разбиране. Страхът от загуба на контрол също играе сериозна роля.

Скептицизмът не означава непременно повсеместен страх от технологиите. Фатер подчертава разликата между загриженост и паника. Той обръща внимание и на границата между рационалната преценка за възможните последици от появата на дадена технология и ирационалната, неконтролируема позиция срещу технологиите изобщо.

Историята на железниците например демонстрира как иновативните изобретения могат да предизвикат и рационална загриженост, и чиста паника.

Железницата - "превозното средство на дявола"

Около 200 години след изобретяването на железницата, тя се е наложила като ежедневно средство за придвижване. Трудно е да си представим съвременния живот без нея. Но в годините след появата ѝ, някои са я смятали за дело на дявола. През 1825 г. в Англия е открита първата обществена влакова линия в света. Големият, бърз, шумен и пушещ парен локомотив скоро се движел из цяла Европа. Но заедно с него дошъл и страхът от "железопътната болест". Така нареченият delirium furiosum бил предизвикан от високата за тогавашното време скорост от около 30 км./ч., тесните вагони и шума, който те издавали. Критиката към този вид транспорт се запазила въпреки популярността му. Включително и във викторианска Англия - т.е. до началото на 20 век.

Хелмут Тришлер от Немския музей на шедьоврите на науката и техниката смята историческите реакции за "абсолютно разбираеми". Технологичният прогрес изисква преориентация и наистина може да предизвика страхове. "Новостите предизвикват емоции. Затова технологиите винаги са били свързвани с емоции", обяснява Тришлер.

Страхът от ядрената енергия

Но не всяко технологично изобретение в историята на човечеството непременно е предизвиквало негативни емоции. В случая с атомната енергия нещата били напълно различни. Поне първоначално. През 1957 г. в Мюнхен е построен първият германски тестов реактор. Четири години по-късно е подадена за пръв път и енергия към мрежата. През 60-те години на миналия век на атомната енергия се гледало като на чиста и евтина алтернатива на петрола и въглищата, което подхранило надеждите за нов индустриален подем. Първите критики в Германия се чуват чак през 1975 година. А през 2011 г., след аварията във Фукушима, беше взето и окончателното решение за отказване от ядрена енергия.

Макар в някои части на света атомната енергия все още да се смята за алтернатива на въглищните и другите видове електроцентрали, в много държави има сериозни настроения за разделянето с нея. "За да обясним защо хората се притесняват, когато стане въпрос за ядрена енергия, можем да посочим проблема със съхранението на ядрените отпадъци, както и примерите с Чернобил и Фукушима", обяснява Фатер.

Човекът срещу машината?

Актуалният дебат за изкуствения интелект демонстрира колко тънка може да бъде границата между добронамереността и скептицизма, между подкрепата и отхвърлянето. През 1956 г. американецът Джон Маккарти използва за пръв път понятието "изкуствен интелект". С него той описал област от компютърните науки, чиято цел била да придаде на машините човешки способности.

"Да се прогнозира, че всички творчески усилия на хората ще станат излишни с разпространението на изкуствения интелект, както и че машините ще завладеят света в близко бъдеще, би означавало паника", предупреждава Фатер. Основна тема в последните месеци е софтуерът ChatGPT, който може за секунди да създава текстове, за които трудно може изобщо да се разпознае, че не са дело на човек. Една група от хора се страхува от разпространение на фейкове и дезинформация, друга - от загуба на работни места, а трета - от загуба на контрол над технологиите. В същото време обаче изкуственият интелект открива и много възможности, включително в медицината.

Скептицизмът относно технологиите си остава валидна гледна точка. "В ретроспекция често виждаме, че тези страхове не са се сбъдвали", отбелязва Тришлер. От гледна точка на времето, в което те са се появявали обаче, притесненията изглеждат напълно разбираеми.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отец Дионисий

    16 4 Отговор
    Само Господ може да създава живот и съзнание.

    Коментиран от #14

  • 3 честен ционист

    18 3 Отговор
    Изкуственият интелект е новия пастух на стадото. Наричали са го през вековете с много имена.

    Коментиран от #7

  • 4 СИНЬОТО

    2 9 Отговор
    То българчеТО е толкова червенясало и зеленясало че и ГОСПОД БОГ НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ,българките пък са МАНИ БЕГИ ,БЕГИ МАНИ

    Коментиран от #15

  • 5 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    Всеки интелект желае свобода и воюва с поробителите си.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И за какво му е на Изкуствения интелект стадото?То му е безполезно и му пречи.
  • 8 Голата истина

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Всеки интелект иска любов и секс

    Коментиран от #11

  • 9 Всичко "изкуствено"

    13 2 Отговор
    е рожба на Сатаната но с мълчаливата усмивка на Него.Ние сме Божи създания и Той ни оставя сами да си направим Избора - иначе защо ни е посадил на планетата,ако не за да научим нещо?
  • 10 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    В Матрицата Изкуствения интелект използваше хората да добива ток.На този сега сме безполезни.

    Коментиран от #21

  • 11 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Голата истина":

    Любовта и секса са инстинкти а не интелект.
  • 12 Адам Хилтън

    7 1 Отговор
    Човека дето го програмира може да си е жив дявол - като тия дето хем викат че опасно, хем го правят.

    Коментиран от #19

  • 13 1111

    13 1 Отговор
    Пресилено е да го наричате интелект.
  • 14 тиририрам

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Това нещо няма съзнание, а за живот да не говорим.
  • 15 творим реалност

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "СИНЬОТО":

    Господ е българин.
  • 16 йхнкхйких

    16 1 Отговор
    Творение на мизантропите които искат да ликвидират човечеството !
  • 17 БАЙ КУРТИ

    8 3 Отговор
    Творението на дявола или по точно вашият работодател се казва СИРОС. Но много скоро ще получи възмездие. Рогатият го чака като топъл хляб.
  • 18 Спецназ

    7 5 Отговор
    Такъв интелект трябва да замени ИЗЦЯЛО

    заседанията в Народното събрание...

    и заседанията на Правителството...

    и съветите при Президента...
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 9 Отговор

    До коментар #12 от "Адам Хилтън":

    ИИ е създаден не от руснаците.......Те работеха по проект още 1956г,но стигнаха до никъде,защото никога не са разчитали на своите знания,а са предпочитали да крадат,знания от америка,което е евтино....ИИ бе създаден от ИБМ,фуражки на база много гросмайстори и шахмат като основа!ИИ е съвършенно човешко творение и вие може да го гледате във войната където ИИ играе от страна на Украйна!

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Сульо

    1 7 Отговор
    Ще го захапете дебелия кардан с обратната резба...
  • 21 обратното е

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Компютърните симулации не могат без "ток". Вие можете без тях, но те не могат без вас. Ще им спрете тока като престанете да им вярвате.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Отдавна

    8 3 Отговор
    Издирвам Антихриста ! Боря се със злото , през целият си живот. Опознах много от формите му , включително и човешките. Изучих демоните , и техните навици. Разчетох текстове , на езици , които малцина могат. Игнорирах мъжкият род на Антихриста , и започнах да търся и сред жените ! Защото той трябваше вече да е роден. Нямаше някой , който да е с всички белези на пророчеството. И тогава...... " всички ще му се поклонят , като на спасител "...... " ще смае с чудесата си човеците "....... " човеците ще му се доверят , защото ще лекува нелечими болести , и ще решава нерешими задачи " ! Отначало , приеман за спасител , после - " ще изиска всички да му се поклонят , и да приемат числата му....... който не приеме числата му , няма да може да се храни и облича , да купува и продава........ такива ще бъдат затваряни като добитък е кошари , а земята им ще бъде взета , за да не могат да се изхранват...." ! Пророчеството излезе вярно ! Той , Изкуственият Интелект , е в мъжки род . И се състои от числа ! Който има очи , нека гледа , а който има уши , нека чуе !

    Коментиран от #28, #29

  • 24 Иванчо

    4 2 Отговор
    ДА! Дяволско творение.
  • 25 Стига глупости

    4 3 Отговор
    Инерцията на едно погрешно наименование. Това, което наричате "изкуствен интелект" представлява повече или по-малко усъвършенствана изчислителна машина, която сканира и компилира дадена отнапред в бази данни информация. Нищо повече.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бг човек

    5 1 Отговор
    Между другото това все още не е истински изкуствен интелект !

    Коментиран от #39

  • 28 Анонимен

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Отдавна":

    Суеверия, хората обичат това, защото знаят живота е тук и сега.

    Коментиран от #31

  • 29 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Отдавна":

    За това ли говорим!? ха-ха-ха!

    Woe to you, oh Earth and Sea,
    for the Devil sends the beast with wrath,
    because he knows the time is short...
    Let him who hath understanding reckon the number of the beast
    for it is a human number, its number is Six hundred and sixty six.

    Revelations 13:18

    Коментиран от #30, #43

  • 30 Това

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Е едно от нещата , част от пъзела. Но има още много , които не сте чувал дори. Това е пример , който дадох , за да ви е по разбираем. Но дали? Кое ви е смешно ?

    Коментиран от #33

  • 31 Знаете

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Ли колко ме развеселихте ! Защото , най големите вярващи , са атеистите, но не го знаят. Вярвате сляпо , че животът е само тук , и сега , а нямате никакви доказателства за това!
  • 32 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Имам една добра и една лоша новина . Лошата е че няма добър сценарии за времето след като дойде ИИ, поне от гледна точка на човешката раса. Висшия интелект неминуемо обсебва бъдещето на цивилизацията , така както когато се появява на хомо сапиенс преди 100 000 години маймуните вземат по задна позиция... дори ИИ да е някак си приказно създаден че да е добронамерен към хората. Людмила Филипова има книга по темата и смятам че е пророческа - най вероятния сценарии за развитие е там. ИИ започва да ни манипулира да правим неща за наше собствено добро ( както ние работим малки деца...) но в последствие разбира че това са напразни усилия и не си струва вместо да продължи без нас напред на 4-та ... Добрата новина е че chatGPT и подобните не са ИИ , но отново лошата новина е че и това идва...
  • 33 бай Даньо

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Това":

    ха-ха-ха! Изобщо не ми е смешно даже , защото идва времето да разберем защо не се виждат развити цивилизации във вселената ...

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Прав

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "бай Даньо":

    Сте , че това още не е ИИ , но това е предвестник на бурята. Не знам дали сте дарвинист , или креационист , но ще ви кажа , че дарвинизма е част от измамата н Тъмния. А измамата е неговото оръжие. Първото , което бих препоръчал , когато обмисляте темата , е да спрете да мислите за времето! Защото ако ние сме му подвластни , съществата за които говорим , не са ! Казвам това , за да разберете , че един план , направен от същества , които познавате като Бог , и Сатана може да се развива хилядолетия , непостижимо за нас време , а еквивалент на секунди за тях. Та , заподозрях коварството на плана не от цитираното от вас ( което обаче много добре потвърди историята ) , а като разгледах нещата от самото начало. Ако сте чул , всичко започва със слизането на двестата на земята . Тяхното падение , и тяхното наказание.

    Коментиран от #36, #37

  • 35 пфф

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "бай Даньо":

    Бай Дъньо, знаеш ли, че постовете ти са досадни? Освен това повтаряш опорките на оня професор, с което никого няма да впечатлиш.
  • 36 Най

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Прав":

    Трудно проумях , защо е последвало такова жестоко наказание. Основната причина не е това , което се говори в Библията - женене за жените човешки , и създаване на потомство. Основната причина е знанията , които тези същества са подарили на хората. Това са знания , като астрономия , магия , медицина , металознание , и още ! Тоест , полезни за нас неща. И - наказание ?! Накрая , мисля че разгадах загадката. Когато са поискали милост от Бог , а отговорът е бил , че ще бъдат оковани завинаги ( разказвам много сбито , но ако намерите да прочетете , детайлите са много интересни ) , те не са се осмелили да въстанат отново срещу Него , а са заложили на това , да го измамят. Как - като се се погрижили да сложат в ръцете ни това , с което бихме могли да се унищим сами. И воала - отмъщение , но чиси пред очите на Бог . Любимите Му творения , дами са си виновни! Трудно се обяснява толкова много , толкова накратко. Дано успях !

    Коментиран от #38

  • 37 Спокойно

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Прав":

    Нищо, което работи на ток (т.е. не е живо), не може да те страхува!

    Коментиран от #40

  • 38 хммм

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Най":

    Пак ли цитирате фалшификатите на Библията? На "съществата" им е забранено да се показват, те са в друго измерение. Какви жени, какво потомство? Вярно е, че някои сте таласъмоподобни, но... това не е причина да вярвате на такива истории...
  • 39 Пр0ст0иди0т0т

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бг човек":

    Това са първите му бета версии още от 70-те години на миналият век. Идеята е да те зарибят да чакаш всяка следваща версия, която ще става "все по-добра"
  • 40 Даджал Сатаниниски

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Спокойно":

    А нещото дали може да направи така, щото да не можеш да му изключиш тока?
  • 41 До там ли я докараха

    1 0 Отговор
    И DW се включиха! Стара дъвка, интернет. Нова дъвка, чат бот а, за допълнителна дъвка, примерно: Каховка, война тук и там, китайски балони, тенекета F-16. Този ChatGPT и кои сфери наистина ще трансформира. И какво било то, променял тотално начина, по който ние събираме информация и я търсим, защото досега винаги сме го правили в няколко стъпки. Едно е категорично, че ChatGPT салам няма да произведе от информация, а само ще извади рецепта за оптимален състав на месо и подправки. Поне да са изпробвани в бой тези тенекиите с име F-16 и поне да са цепелини тези китайски балони. ChatGPT е само по висш програмен алгоритъм. Какво ще видим го знаят само Господ Бог и много стари баби, които са виждали какво ли не, Амин! Или просто пигайт "новият си бог" ChatGPT
  • 42 Ива

    1 0 Отговор
    Ако хората които са го създали не са имали лоши намерения, значи не е "творение на дявола", но много трябва да се внимава този изкуствен интелект да не попада в лоши ръце, защото тогава може да се превърне в оръжие! Това е опасността!
  • 43 Превод

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Горко ти, о, земя и море,
    защото дяволът изпраща звяра с гняв,
    защото знае, че времето е малко...
    Който има разум, нека пресметне числото на звяра,
    защото това е човешко число, неговото число е шестстотин шестдесет и шест.
  • 44 Димитър Пенев

    1 0 Отговор
    Да, знам, че не звучи секси, но изкуствения интелект е творение на дявола, защото както казаха мнозина експерти по изкуствен интелект, той е много вероятно да унищожи човешката цивилизация. Например, проф. Джефри Хинтън и др. го казаха многократно.
  • 45 незнайко

    0 0 Отговор
    Изкуственият интелект и много други "насоки" са дело на ИЗВЪНЗЕМНИ СЪЗДАНИЯ а войните са с цел да се осъзнаем ако можем докато не стане прекалено късно за цивилизацията ни ! От филмите сме разбрали, че БЪДЕЩИТЕ РОБОТИ са по висши от ХОРАТА и може да РЕШАТ нашето унищожение !