Last news in Fakti

31 Май, 2023 15:02 2 083 13

Учени: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война

  • изкуствен интелект-
  • ядрена война-
  • опасност-
  • учени

Експерти предупреждават, че можем да бъдем унищожени от изкуствения интелект

Учени: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война - 1
Снимка: Shutterstock

Предупреждението е формулирано в едно единствено изречение, но пък то звучи достатъчно драматично, пише АРД: "За да намалим риска от унищожение от изкуствения интелект (ИИ), това трябва да се превърне в глобален приоритет наред с други рискове от обществено значение, каквито са пандемиите или ядрената война."

Как тези машини ни застрашават

Становището е подписано включително от Сам Алтман, шеф на компанията OpenAI, създателка на чатбота ChatGPT. Под него стоят още подписите на Демис Хасабис, ръководител на дъщерната компания на Гугъл - DeepMind, специализирана в областта на изкуствения интелект, и Джефри Хинтън, един от водещите изследователи в тази област, допълват от АРД.

Тяхното предупреждение е поместено на сайта на организацията с нестопанска цел "Център за сигурност на изкуствения интелект". В него експертите по изкуствен интелект онагледяват опасностите, за които говорят, с осем конкретни примера. Сред тях те посочват използването на изкуствен интелект за воденето на войни или за разработването на нови химически оръжия, посочва още АРД. Друга опасност е свързана с възможното разпространяване на фалшиви информации с помощта на новата технология. Учените предупреждават и за това, че в бъдеще хората могат да се окажат напълно зависими от машините.

Това не е първото предупреждение срещу ИИ

Преди няколко седмици имаше друго подобно предупреждение. В отворено писмо по темата, подписано между другото и от Илон Мъск, се настояваше за налагането на 6-месечна пауза в развитието на изкуствения интелект. Времето трябва да бъде използвано за намирането на регулаторни механизми за тази технология, се казваше в документа.

По-късно обаче се разбра, че малко преди това Мъск е основал своя собствена компания за изкуствен интелект.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    5 3 Отговор
    Аве, чудя се как Прасчо (мъск) още няма Нобел 😄 Такъв учен ! Иначе, преди повече от петилетка, китайците обясниха визията си за ИИ; с няколко думи - държавен контрол подобно на ядрените, химическите и биологични оръжия и връщане на плановата икономика посредством регулация на потоците на разпределение и йерархия с ИИ. Та за тва са се разскимтели толко търгашите, днес наричани учени.
  • 2 СяДаГуЕва

    3 2 Отговор
    Следващата статия да е сравнение между Путин и ИИ кой е по опасенза украинците специуално
  • 3 Пич

    11 4 Отговор
    Като ви чета коментарите , направо сте изключили щепсела ! Какво добро , какъв напредък , и прочие Урсулиански мисли ?! ИИ е създаден , за да изземе контрола от хората , над техният живот , и да ги държи в подчинените !!! Заради ИИ , повечето хора ще загубят работата си , и ще живеят с безусловен базов доход , който се експериментира вече , при скандинавците ! Но безусловен базов доход , ще получават подчинените , въз основа на прецака от ИИ !!! Тогава ще видите , какво е , да бъдете следени , дали сте правоверни , от ИИ !!! За неправоверните - лошо !!! Парите ще изчезнат , така , както ги познавате ! Няма да има джобни !!! Сега ще ви кажа , за а Антихриста !......" ....и никой няма да може да купува и продава , да се храни и облича , ако не се поклони на числата.... " !!! Много търсеха антихриста , като мъж ! Въобще - като човек !!! Мисля , че всички грешат ! Мисля , че ИИ , е числата , на които всички ще се покланят !!! Защото той е числа !!! Както сам казва за себе си - името ми е Легион !!! А както посветените казват за него - всички ще го приемат за спасител , който ще обедини човечеството , и ще прави неща , които хората немогат ! Но няма да е спасител , а унищожител !!!
  • 4 Последния Софиянец

    4 0 Отговор
    Вече почна да пише речи на политиците.
  • 5 Запознат

    3 3 Отговор
    ИЕ ще се развие на такова ниво което описват в статията минимум след 50г , дотогава я камилата я камилара. Крайно нереалистично е да се правят сега прогнози какво и как ще се промени тогава...
  • 6 ИВАН

    1 2 Отговор
    Ерата на водолея, хич не е добра за човечеството, всъщност - то и сега си пати от прекалено много технологии, които са несъвместими с живота, но отвсякъде ни лъжат, че било за наше добро ... хахаха, верваме
  • 7 Някой

    2 1 Отговор
    Създателите са за затвора
  • 8 Охлюв

    0 1 Отговор
    Абе какъв изкуствен интелект бе, нали за да ти навреди, трябва да го ползваш. Аз лично бих го ползвал само ако е невъзможно да се ползва друго. Щях да ми хакне телефона и да говори от мое име... еми супер но е вмешателство и няма да е доброволно. Нито ще му задавам въпроси, нито ме интересуват отговорите му... кой го е създал и иска да го внедри, той да му мисли и сърба попарата.
  • 9 Да допълня

    3 1 Отговор
    Изкуствения интелект престава да е интелект като му спре тока, или му падне батерията...
  • 10 Асеновград

    1 1 Отговор
    Остана само да го кръстят ПАНДОРА и ще се изпълни библейското пророчество. Не си играйте с огъня........
  • 11 Когато липса естествен

    1 0 Отговор
    Аман от глупостите да българските драскачи в дойче зеле! Изкуственият интелект е доста сложна работа. На този фон, изкуствената кръв е фасулска, ама все още ползуване ( и още дълго ще!!!) кръводарители!!!
  • 12 куку

    1 0 Отговор
    Каква тъпотия..накрая стигнаха до "възможното разпространяване на фалшиви информации с помощта на новата технология". ..като чели сега соросоидни медии не бълват тези фалшиви новини ден и нощ..Цялата работа е пара..ще има такси за ползване на тези технологии..а уж били се притеснявали за вселената..Пука ви за нея..нали ще ходим да живеем на Марс..
  • 13 Летописец

    0 0 Отговор
    Абсолютния закон е , че по-силният измества по-слабият . ИИ ще бъде познаеш , по-бърз , по-адаптиращ се . Не виждам големи шансове за човека , ако е в конкуренция с него !