Last news in Fakti

18 Юни, 2023 19:00 2 659 31

Напът ли е науката да създаде изкуствен човек

  • изкуствен интелект-
  • изкуствен човек-
  • наука-
  • мозък-
  • ембриони

За едни това е истински пробив в науката, други са скептични

Напът ли е науката да създаде изкуствен човек - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мненията на експертите се разминават: докато едни наричат откритието пробив, други са доста по-въздържани в оценките си. "Може и да се окаже важна стъпка в науката, но преди да проучим целия набор от данни не можем да направим точна преценка", казва Алфонсо Мартинес Ариас от университета "Помпеу Фабра" в Барселона, цитиран от АРД.

Какво е откритието?

Група изследователи около Магдалена Церника-Гьоц, която работи в университета в Кеймбридж и в Калифорнийския технологичен институт, е успяла да създаде тъй наречените синтетични ембриони, добити от човешки стволови клетки. Те много наподобявали човешките ембриони, които се образуват след сливането на яйцеклетка и сперматозоид, научаваме още от публикацията в АРД.

Още миналата година Церника-Гьоц представи пред научния свят свой метод за създаване на синтетичен ембрион при мишки. Все още обаче сме твърде далеч от създаването по такъв изкуствен начин на жизнеспособно потомство, ако въобще това е възможно, тъй като животът на всички създавани дотук синтетични ембриони не е продължавал много дълго.

"Клетъчни типове, много сходни с тези на истинските ембриони"

В структурите, наподобяващи човешки ембриони, все още няма зачатъци на органи, казва пред информационната агенция ДПА Малте Шпилман, директор на Института по генетика на човека към Университетската болница в Шлезвиг-Холщайн, Германия. По думите му обаче могат да бъдат идентифицирани клетки, които формират основните структури за определени компоненти на тялото, като например ембрионалната обвивка или предшественика на канала на гръбначния мозък.

Преди няколко дни Шпилман се е запознал с лекцията, на която Церника-Гьоц е представила резултатите от своите изследвания за синтетични ембриони. Организмите били на осем дни. "Клетките показват много сходни сигнални пътища и клетъчни типове с истинските човешки ембриони", твърди Шпилман, цитиран от АРД. "Доколкото ми е известно, за първи път някой е създал човешки ембриони, използвайки този подход", казва още ученият. Затова той го смята за пробив или най-малкото за "нещо много ново."

Други изследователи обаче са по-въздържани в оценките си и посочват, че за по-точна преценка имат нужда от повече информация.

Ще знаем повече за причините за безплодието и спонтанните аборти?

Британският вестник "Гардиън" съобщава за друга лекция на изследователката, където тя твърди, че представените структури са на повече от 14 дни. Ако резултатите се окажат надеждни, синтетичните структури биха могли да дадат представа за последиците от генетичните нарушения и биологичните причини за спонтанните аборти или безплодието, се казва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Интелектуалец

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сикрет сървис":

    Ха ха! Да Байдън в края на речта си вчера каза "Бог да пази кралицата". А кралицата е два метра под земята. Не че има разлика с Байдън. Той е над земята но е в същото положение.

    Коментиран от #22

  • 3 Плоскоземец

    25 2 Отговор
    "Напът" сте (цитирам ви сбърканото заглавие) да създадете обществото от филма "Идиокрация". Игрите на господ винаги са завършвали плачевно. Но разни като Клаус Шваб продължават да си мислят, че са нещо повече от незначителна прашинка във Вселената.
    Един по-голям метеорит или вулкан и планетата ще се отръска от нас като куче от бълхи...

    Коментиран от #25

  • 4 А50

    16 0 Отговор
    Изрусена силиконка си е изкуствен човек
  • 5 Читател

    12 1 Отговор
    Най карантия отговор е НЕ не може и никога няма да може.
  • 6 Адам Хилтън

    12 1 Отговор
    В човешкият мозък има повече невронни връзки, отколкото има звезди във вселената - "науката" на СЗО, Кеймбридж и Дойче зеле в момента не може дори да обясни какво е жена? Още по-малко да си спомни че човешкият мозък е още предимно непознат, че да се имитира.
  • 7 Пази Боже

    18 2 Отговор
    Дойче Зеле е списвано от български драскачи! Те, "учените", още не могат да създадат изкуствена кръв, а драскачите бръщолевят за изкуствен човек и изкуствен интелект! Така е щом няма естествен!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СНиколов

    5 0 Отговор
    Уважаеми дами и господа
    ако ви се рови поровете малко
    да видите кога в Австралия направиха клонинг
    на овца и я кръстиха "Доли".
    Така ако ви се мисли, имали кой знае каква технологична трудност
    вместо клининг на овца да се направи клонинг на така наречения хомо-сапиенс.

    Коментиран от #12, #20

  • 10 Въпросът е друг

    19 0 Отговор
    На път ли е българската журналистика да научи български?
  • 11 Гошо мексиканеца

    10 0 Отговор
    Човек се създава на пъп, не на път!
  • 12 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "СНиколов":

    Ами няма какво да ровим. Помним я Доли. Умря на 6 години, докато други овце имат живот 11-12години. След нея забраниха клонинги на хора, но не е тайна , че правят опити на кораби в международни води.
  • 13 Глупости

    5 0 Отговор
    Не естествено една яйцеклетка е 120микрометра в диаметър а стволовата 12 или десет пъти по малка.
  • 14 Бгг

    6 0 Отговор
    Пътят към ада е покрит с добри намерения !!!
  • 15 ........

    7 1 Отговор
    Вие ако знаете какви простотии пишат по други форуми някакви психари от укро пропагандата...ще се хванете за главата.Пишат,че вече се намерило начин как да се създават изкуствено бебета и затова всички трябвало да станат ЛГБТ.Де факто покрай войната ни пробутват пропаганда,която обаче е насочена към подрастващите под 18 години и това са си п.е.д.о.ф.и.л.и.
  • 16 Човек

    5 0 Отговор
    Не съм чел и няма смисъл. Ама може да си вярват, че и изкуствен Бог ще създадат!

    Коментиран от #17

  • 17 Не,

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    Само си вярват, че могат да го заместят.
  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    9 0 Отговор
    Толкова двукраки паразити е натворила Земята,че сега и изкуствени ша прайм.
  • 19 Цъко Гуменката

    6 0 Отговор
    НАПът е на път, а драскачът е неграмотен. Оправете си заглавието, третокласници неуки.
  • 20 Бачо Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "СНиколов":

    Човешкият мозък в по-голямата си част е неизследван. Не знаем как точно работи. Следователно няма как изкуствено да създадеш човек. Клонирането не е точно създаване, а копиране 1:1. Дори него не го можем. Не можем да стъпим на малкия пръст на природата.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Клец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Интелектуалец":

    Важното е да си от правилната страна на тревата
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 факуса

    0 0 Отговор
    че е на път е на път,ама кат виждаме онез напредналите дет са ни създали какво са направили,по добре нищо да правят и да спрат
  • 25 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Плоскоземец":

    НАПЪТ, сигурно е служител от НАП.
  • 26 ПОЛИТ КОРЕКТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сикрет сървис":

    Ванга пак позна.
  • 27 ДА100%

    0 0 Отговор
    Ако продължават прайдовете
  • 28 ИВАН

    0 0 Отговор
    Унищожават естествения човек съвсем явно и без да се крият, а създават изкуствен - това е тенденцията и всички я знаят ... Вдъхни всекиму о, Боже любов жива за свобода, да се бори кой как може с душманите на народа ... Христо Ботев
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Не е ясно каква е разликата от клонирането. Но когато се усъвършенства тая технология идва ерата на победилия феминизъм , свят в който не са нужни мъже. Още сега се виждат тенденциите които водят то там. Не им завиждам на 20 годишните мъже с тия бичове. Кoбрите (които са 80%) търсят милионер, които пък са само 5% от мъжете. И така никой не се жени не се раждат деца . Милионерите клатят всико което им падне до 50 годишна възраст и се женят и правят деца но чак когато станат на 60 ... Няма полезен ход за кobрите и за младите мъже също. Идва един много тъжен свят в който 30-40% от днешните 20-30 годишни ( мъже и жени) няма да създадат семейства и да имат деца. Разбира се това ще стане новото нормално и личните трагедии на много хора ще се размиват в масовката на западните общества. В България както си е традиция ще е по зле ....
  • 31 Конска Паци

    0 0 Отговор
    ние естествените не знаем какво да ги правим, само изкуствени ни липсват. Скъсахте му нервите на този Бил Гец