Last news in Fakti

14 Юни, 2023 06:00 4 082 40

Мартин Котее: "За да се измъкне България от мъртвата хватка"

  • герб-
  • пп-дб-
  • мартин котее-
  • българия-
  • мафия-
  • корупция-
  • иван гешев-
  • магнитски-
  • бойко борисов-
  • русия-
  • демокрация

Битката между Борисов и Гешев е като битка между динозаври преди измиране, а Кремъл непрекъснато дебне да разруши българската демокрация

Мартин Котее: "За да се измъкне България от мъртвата хватка" - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-н Котее, как в Германия посрещнаха встъпването в длъжност на новото българско правителство? Какви са коментарите?

Мартин Котее: Бих казал: със смесица от облекчение, че са успели да направят правителство, от надежда, че то ще осигури стабилност и ще действа решително, но и от тревога дали всичко ще върви гладко. В тази връзка аз стигам до логичния извод, че такива смесени чувства се появяват главно тогава, когато положението не е изцяло под контрол. И то си е така: навлизаме в непознати води и имаме усещането за несигурност. Такъв е животът, всички сме в божите ръце, а има моменти, в които го усещаме особено отчетливо. В такива моменти трябва здраво да се напънем, за да спестим на Бога колкото е възможно повече труд.

ДВ: В България има доста хора, които се възмущават, че ПП-ДБ в крайна сметка все пак ще управляват заедно с ГЕРБ и Борисов, след като дълго време остро атакуваха бившия премиер и неговата партия на тема корупция. Има ли основание за такова възмущение?

Котее: Лично аз разбирам това възмущение. Но то не ни придвижва напред. Нима още едни предсрочни избори щяха да бъдат истинска алтернатива? Всички предсрочни избори през последните две години доведоха до един-единствен резултат: те измориха българската демокрация. Служебните правителства също не придвижиха страната напред - те просто не могат да постигнат такова нещо. Това безплодно напред-назад беше изгодно единствено за враговете на демокрацията. Затова смятам, че правилната крачка сега ще бъде наистина да се потърси ново начало, отвъд партийните окопи. Да, това си е експеримент. Но политиците и от двете страни, които поемат отговорност, вече показаха, че намеренията им са сериозни, че не гледат на случващото се като някаква игричка. За нашите партньорски партии "Да, България" и "Продължаваме промяната" аз си слагам ръката в огъня: те отлично знаят, че с този експеримент поемат екзистенциален риск. Правят го обаче в името на България.

ДВ: С какво трябва веднага да се заеме това правителство - в името на България?

Котее: То вече си е поставило определени приоритети: Шенген, укрепване на икономиката и конституционна реформа, за да може България да се измъкне от мъртвата хватка на олигархичните структури и на руското влияние. Ако тези цели бъдат постигнати, България ще даде огромен принос за бъдещето на цяла Европа. Мисля, че тази цел си струва.

ДВ: Казахте руско влияние: сред държавите от ЕС България сякаш е най-дружелюбно настроена към Русия и дори към Путин. Войната обаче бушува само на няколкостотин километра, а България непрекъснато се тресе от политически и институционални кризи. Дали германското правителство в Берлин разбира всичко това?

Котее: Според мен не в необходимата степен. Току-що се връщам от едно служебно пътуване до Грузия и Армения, където установих същото, което виждам в България и другаде в региона: именно там, където европейските ценности все още не са укрепнали, хората ги взимат много присърце, а тези ценности са двигателят на демократичните реформи. Защото на Запад тези ценности отдавна се възприемат като нещо най-естествено, което дава право на хората да изискват разни неща от държавата. С други думи, ценностите излиняват и се превръщат в лични претенции. Те вече не са тъй живи и активни в сърцата на хората, както в Източна Европа. И още нещо за онези политици в България и в региона, които са се врекли в демократичните реформи: те са движени от един дълбок и впечатляващ патриотизъм, който им е по-важен от техните собствени политически кариери. Според мен в Източна Европа възниква нещо ново, нещо специфично: едно съединение между демократични ценности и витален патриотизъм, който е оригинален, местен, не е прекопиран от другаде. Това може да се окаже извор на сили за цялата ни стара Европа, от който да почерпим много енергия и желание за промени. Според мен това си е сериозен повод за гордост.

ДВ: Какви опасности тогава виждате за демокрацията в България?

Котее: Виждаме как Кремъл непрекъснато дебне да подкопае българската демокрация и да я разруши, да предизвика присмех към демократичните институции в страната и да се възползва от накърнената гордост на хората, за да подсили екстремизма и популизма. Но нападението на Русия срещу Украйна е повратен момент в сблъсъка между автокрацията и демокрацията, който доминираше в политическия живот през последните 10-15 години. Автокрацията се саморазобличи и показа истинския си грозен лик: на нея изобщо не ѝ пука за хората и тяхното достойнство, тя знае само едно - да упражнява брутално насилие и да потиска населението. Днес вече всеки може да го види и осъзнае.

ДВ: А как Вие тълкувате сътресенията в българските институции и сблъсъка между Борисов и Гешев в момента?

Котее: Битката между тези две личности е като битка между динозаври преди да измрат. Далеч по-важна е борбата за институциите. Ако Бойко Борисов действително е убеден, че трябват силни институции и води последователно тази битка, оставяйки на заден план личните си интереси, той ще има заслуга за България.

ДВ: ДПС отново излезе на политическата авансцена и дори прокара кандидатурата на г-н Пеевски за член на Конституционната комисия. Как си го обяснявате? Та нали г-н Пеевски е санкциониран по "Магнитски"? А ДПС членува в АЛДЕ.

Котее: Няма какво да го усукваме: в момента ДПС играе ключова роля, ако става въпрос за конституционната реформа. Вероятно думата на ДПС ще се чува и относно оцеляването на самото правителство. Сигурен съм, че в момента в ДПС направо са се възгордели. В действителност обаче това е без значение: една партия може да се окаже в ключова роля, просто защото на терена вече няма други - ключова роля от немай къде. Нека не забравяме, че и в ДПС в момента са се надигнали екзистенциални въпроси, на които трябва да се даде отговор. Тази партия трябва да реши дали иска да даде принос за бъдещето на България или пък по-скоро ще поведе страната назад, към миналото. Ако ДПС избере второто, от това ще има последствия за реномето на партията на международно равнище - и то далеч отвъд границите на АЛДЕ. На Кисинджър приписват саркастичната реплика "Кой е телефонният номер на Европа?". Е, днес Европа има вече доста телефонни номера и аз мога да си представя, че в момента и през идните седмици от тези телефонни номера често звънят и ще звънят в София, а в разговорите се споменават две имена: Пеевски и Магнитски. И е особено важно какви точно отговори ще дойдат от другия край на линията.

ДВ: Най-оптимистичната и най-песимистичната прогноза за България в момента?

Котее: Със сформирането на правителството България се оказа на важен, ако не и на решителен за демократичното ѝ бъдеще кръстопът. Лично аз апелирам да се даде доверие на онези, които сериозно и с чувство за отговорност са се захванали с големите промени. Това е доверие в аванс, да. Но мисля, че тези политици са го заслужили със своя ангажимент за страната си в едни критични времена, пък и с непоколебимите си лични позиции. Ако не ги подкрепим, ние само ще подсилим онези, за които парламентаризмът е просто някаква фасада, зад която могат да крият своите собствени икономически и политически интереси. Това не бива да се случва.

Мартин Котее е регионален директор за Югоизточна Европа в германската либерална фондация "Фридрих Науман". От 2004 до 2010 година Котее беше говорител на германския президент Хорст Кьолер.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрация

    50 5 Отговор
    Дума за наивници

    Коментиран от #3

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 4 Отговор
    мафията Се Опитва Да Овладее
    Република Българи
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демокрация":

    33 Години Съсипана Държава
  • 4 Ах,

    16 2 Отговор
    добро коте...
  • 5 Ццц

    42 0 Отговор
    "Облекчението" на Котте 😂 идва от това, че новоназначеното правителство е назначено със задача да дава на Украйна, "надеждата", че помощта ще помогне, а "тревогата", че няма да стигне навреме и помощта ще е краткотрайна, предвид ситуацията на фронта и назначените актьори тук.
  • 6 Писан

    40 3 Отговор
    Коте,кажи на твойте апапи да крадат по-малко!
  • 7 Глей сига

    34 2 Отговор
    И КВО СТНА БЪЛГАРИТЕ МАСОВО ХУЛЯТ МЕСТНИТЕ. ДВ ПОДЛОГИ И ДВ ЗАПОЧНА ДА ПУБЛИКУВА ВНОСНИ АИДЕЕЕЕ У ЛЕВООО КОТЕ ЛИ СИ ИЛИ КВОТ ЩЕ ДА Е
  • 8 СЛОНА

    16 3 Отговор
    ЩЕ ПОМАГАТ С ПОМОЩИ (БОМБИ)ДО КАТО СВЪРШАТ УКРАИНЦИТЕ,И ЩЕ ОСТАНАТ ЗА НАС УБАВИТЕ УКРАИНКИ ДА НИ ЧЕШАТМАДЕТЕ

    Коментиран от #17

  • 9 шлосер

    7 22 Отговор
    Годините в които Путин беше близък приятел с Шрьодер и Меркел, бяха до някъде попарили надеждите ни, да възродим близките си отношения с Германия, но след това интервю, оптимизма сякаш се завръща. И особено, като се вземат предвид, повишената й тежест в ЕС и реалните й възможностите, да оказва по голямо политическо влияние, в страните от Балканският полуостров!
  • 10 Г-ца каприз

    29 4 Отговор
    "демокрация.... Демокрация...... Демокрация".....
    Таки не разбрахте че това е най - лошата форма на управление.....срещу демокрацията трябва да се подхожда дори със сила...ако е нужно .....и няма начин ама никакъв начин да разрушите връзката ни с Русия....колкото и каквито марионетки да ни натресете на чело.....
    И не на последно място къв е тоя "котее" че да обсъжда и съди нас......а и дойчовците от велето кво ги интересува......

    Коментиран от #14, #27, #40

  • 11 Защо

    29 1 Отговор
    не написахте още в началото кой е Котее и коя фондация е в основата на всичко , върху което той неумело и виевато философства тук.Стига с тази Русия, не разбраха ли , че не толкова любовта към Русия, колкото страхът на българинът да не го въвлечът във война срещу нея е водещ. За какъв принос на България към Европа говори той? Не е ли достатъчно , че страната даде близо два милиона евтина работна ръка между които и много лекари, медицински сестри, IT специалисти, прокудени от родината си поради мизерното заплащане тук.
  • 12 Ти си

    26 1 Отговор
    Котее , Котееее , говориш с клишета и повтаряш една и съща мантра като всички западни политици - много говориш а нищо неказваш па камо ли и нещо ново ...
  • 13 Мацкоо

    23 1 Отговор
    "За нашите партньорски партии "Да, България" и "Продължаваме промяната" аз си слагам ръката в огъня". Въх, Мацкоо нидьей! Едни други щяха ръцете да си режат ако си излъжат избирателите и още ги чакаме... Абе това жендърията много лесно си залагате телесните чаркове. Ама няма нужда. И да си режете и горите части от тялото, пак не ви вярваме
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 дядото

    17 3 Отговор
    като чета писанията ми се плюе.защото точно вие ме наричате болен и заблуден.вие,наследниците на онези германци,стреляли с оръдия срещу полка на дядо ми през 1918 год.недалече от софия,които през 1944 год.простреляли край с.салаш баща ми,който последните 30 години живя инвалид,които през всв унищожиха десетки милиони хора из европа.не,по-добре заълчете,ние знаем,че сте наследници на хитлеро фашистите и сс,не ни учете на демокрация и не ни диктувайте как да мислим и живеем
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 питона

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "СЛОНА":

    УКРАЙНА ще остане без войници га цъфнат налъмите
    🗽🇪🇺

    Коментиран от #20, #38

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Орка

    7 2 Отговор
    ГУСДИН КОТЕ ГРАНДОВЕТЕ ОТПУСНАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ СА САМО ЗА МЕСТНИТЕ ГРАНДАДЖИИ ТИ ЩО БЪРКАШ В ЧУЖДАТА ПАНИЧКА ИМА СИ И ГРАНДОВЕ ЗА ГЕРМАНИЯ ТА АДЕ ВСЕКИМУ СВОЕТО КАКТО БЕШЕ НАПИСАНО НА ВРАТАТА НА ЕДИН ПОЧИВЕН ДОМ
  • 20 Ам чи

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "питона":

    СПОКО НАПЪПИЛИ СА
  • 21 провинциалист

    4 1 Отговор
    Ценностите на демокрацията са като кастинг културата на Харви Уайнстийн.
  • 22 Четеш

    3 0 Отговор
    "мъртвата фатка на zлата Русия" и кой е разпространителА на бълвоча - toiletwelleту и веднага та лови "постковЕднийот сЕндром".
  • 23 Реалист

    16 1 Отговор
    С такива демократични "приятели" врагове не ни трябват.
    С такива демократични "приятели"
    от 9 милиона останахме 5 милиона българи.
    Големи "приятели" :
    Забраниха ни "Южен Поток"
    Забраниха ни Атомна Енергия
    Забраниха ни евтин газ
    Забраниха ни да си стопанисваме златото
    Забраниха ни, големи и скъпи заводи строени с много народна пара, също да стопанисваме.
    И т.н.............
    Но ни разрешиха да мислим пъстроцветно.

    Коментиран от #28

  • 24 питанко

    2 1 Отговор
    Министър Ша лапа това дали се върна от Женева? Сърцата ни са с нея в тези тежки мигове, които преживява там.
  • 25 Анонимен

    0 5 Отговор
    До някъде съгласни...да управлява брутално насилие и да потиска населението. Днес всеки може да го види и осъзнае... Всичко е относително. Бкпдс си построиха нова натовска България кгб, коте, и това го знаете. Всичко е точно изчислено от математиците на всички партии. Мъжа бизнесмен, жената в паспортна на мвр, и деца щастливи, тати им купи жилища, нови коли любовници млади тати, къщи под наем, така се живее при бай тошовите връзкари и така ще е, коте, единичен случай, а те са множество подобие забогатели и прехвърлили бизнеси на малолетните си деца, за да смучат държавата, но днес са по на 60,и се радват бкп комунистите на живков, че успя ссср и путин да ви измами вас запада, коте. Те са много богати българи и турци, а останалите са на ваша социална издръжка по света българските роми, да му мислят тия, които бяха ударени от живков и демокрацията, а това са реститутки, кулаци, изселвани хора по причини, враг на народа и много без връзки безпартийни. Живи и здрави да сме, не очакваме нищо добро от никого. Комунистите в България са много и са единни без значение на етнос, религия, възродители. Да им е сладко от държавната баница факти бг
  • 26 рада дълбоката

    4 0 Отговор
    Тоя коте ли е сива мишка ли е не го знам но си е фашага от всякъде !!!!!!Какво да коментирам повече ! Навремето един поляк на морето ми беше казал едни много интересни думи : Ако искаш да направиш добро на немеца , то закопай го 2 м под земята !
  • 27 000013

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Г-ца каприз":

    В България "демокрация" отдавна е станала мръсна дума , дори и циганките вече кълнат с ". ....дано те хване демокрация дано ... "


    Пак ми изтрийте поста

    Коментиран от #29

  • 28 къде е котеето !

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Браво за коментара !
  • 29 благодаря човече

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "000013":

    Смял съм се от сърце но веднага след смеха идва тъгата за живата истина .
  • 30 байгъна

    2 0 Отговор
    Вижте коментарите на Татяна Монтян за Саларейха в Тубата а котето го оставете да лови мишки но на друга територия (тук такива не останаха ) .
  • 31 Ехоо, събуди се бе

    7 0 Отговор
    Редене на българския парламент от посолствоТО демокрация ли му викате ???
  • 32 дядо Йоцо

    2 2 Отговор
    Най вече, германците са тия, които биха могли да ни измъкнат от хватката, която иска да ни накаже за това, че сме избрали, с по малко усилия и средства, да постигнем, икономическа конкурентоспособност и стратегическата сигурност, получавайки помощ от други 26 държави, в ЕС и НАТО! Това е нашият цивилизационен избор!
  • 33 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    3 0 Отговор
    Уж било демокрация, то се оказа тоталитаризъм - не се съобразяват с гласа на хората. Не се съобразиха и с гласа им за АЕЦБелене. Никой не ни пита за златото, за ядрените ни реактори, военните бази, за газовия Южен поток, американските изтребители, за пращането на оръжия, сега и за лева и Истанбулската перверзия. Всичко ни взеха. От посолствоТО даже ни редят парламента.

    После някои се чудят - защо България изчезва !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 КО ЕЛЬО

    2 0 Отговор
    НА ДНЕВЕН РЕДЕ ВЕЧЕ ДА СЕ ПОСОЧИ И РАЗГРОМИ ЦЕНТЪРЪТ НА КОРУПЦИЯ В ЕС КОЙТО ЗАКРИЛЯ И РЪКОВОДИ ПОЛУИТИЧЕСКИТЕ МЕКОТЕЛИ ПОД ТЯХНАТА ШАПКА И ИМ ЗАДАВА ТОЧНИ УКАЗАНИЯ КАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ДА ИЗВЪРШВАТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ СТРАНИ, ОБЛЕЧЕНИ КАТО РЕФОРМИ И ИНТЕГРАЦИЯ ЗА БЕЗБРОЙ МАЛОУМНИ КАУЗИ КАТО ЗЕЛЕНИСТИКАТА ДЖЕНДЪРИСТИКАТА И УЛЕСНЯВАНЕ НА ПО-МАСИРАНОТО НАХЛУВАНЕ НА УАХАБИТИ. ЕНП=КПСС
    ДАЛЕЧ СЪМ ОТ СИМПАТИИ И КЪМ СЛЕДВАЩИТЕ ПО ЧИСЛЕНОСТ В ЕП ПЕС КОИТО СА ПОЧТИ ИДЕНТИЧНИ КОМУНЕТА КАТО ЕНП НО ЗАСЕГА С ПО-МАЛКО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДИРЕКТНО УПРАВЛЕНИЕ НА МАРИОНЕТКИ В БЪЛГАРИЯ, ДОКАТО ЕНП СА СТОГЛАВА ЛАМЯ ПУСКАЩА НА АМЕБОИДНАТА ПСЕВДОДЕМОКРАТИЧНА УТАЙКА СТРЪВ ПОД ФОРМАТА НА БЕЗБРОЙ ПСЕВДОДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИЙКИ КАТО ДБ ГЕРБ ПП СДС ВСЕ ПЪЛНИ ДО ГОРЕ С ЩАТНИ АГЕНТИ И НАСЛЕДНИЦИ НА ПАРТИЙНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФУНКЦИОНЕРИ. И НЯМА КАК ДА Е ИНАЧЕ ЕНП Е КПСС В ЕССР. УЛТРА КОМУНИСТИЧЕСКИ БЮРОКРАТИЧЕН СЪЮЗ ЗА КОРУПЦИЯ И РАЗСИПВАНЕ НА ДЪРЖАВИ КАТО ИДЕНТИЧНОСТ ТРАДИЦИИ КУЛТУРА ЦЕННОСТИ ИКОНОМИКА И ЕКОЛОГИЯ
  • 36 Божинката

    1 0 Отговор
    Котеееееее, ште скъсам
  • 37 ШОФЬОР

    0 0 Отговор
    НА 1ВИ МАЙ В КОМПАНИЯ НА БОРИСОВ В БАНКЯ ТОЙ СПОДЕЛЯ НА ГЕШЕВ СЪМ МУ НАМАЗАЛ СКИТЕ И НА ШАРЛАТАНИТЕ СЪЩО ТЕ СА РИБА ЦАЦА
  • 38 банкер

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "питона":

    пУТИН ИМ Е НАМАЗАЛ СКИТЕ ОДАВНА ВСЕ ПАК Е ЖИВЯЛ ТАМ И ЗНАЕЕ ВСИЧКО КЪДЕ Е
  • 39 Бала

    0 0 Отговор
    Мафията е тази която е съдружник на руските олигарси тази която е управлявана от Радев ,мафията се ойупира в пеодължение на две години под формата на служебни правителства .Баста мафия ,стига комубизъм и диктатура която служи само на Путин и лакеите му в България ,а те са Радев ,със създанията му от подслушване ,шпиониране и създаването на неофашистката глутница ,,възраждане"която има една единственна цел да руши .Да сте видели някаква патриотична или държавническа дейност от тази сган от крастави кучета -е няма и да видите ,защоро те не са за дъжавата тук ,а за съсипването и.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.