Last news in Fakti

23 Юни, 2023 21:01 9 411 45

Борисов хвърли бомбата: какво може да се случи оттук нататък

  • бойко борисов-
  • николай денков-
  • пп-дб-
  • герб-
  • мария габриел-
  • украйна-
  • шенген-
  • еврозона-
  • ротация

Лидерът на ГЕРБ обяви, че правителството "Денков" няма да се ротира

Борисов хвърли бомбата: какво може да се случи оттук нататък - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Бойко Борисов хвърли бомбата (засега пиратка), като обяви, че правителството "Денков" няма да се ротира с кабинет "Габриел". Това само по себе си е новина, която не може да бъде подценявана заради уточнението, че ГЕРБ няма да свалят Денков. Всичко това е белег за първата голяма криза в управленския модел "Денков-Габриел".

Изборът, от който редовното правителство зависи, е дали ГЕРБ ще предпочетат временно мнозинство с ДПС и "Възраждане", прокарване на свои назначения в регулаторите, гласуване на някакъв бюджет и отиване на нови избори след това. Към момента изглежда, че Борисов е изкушен от тази алтернатива.

"Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) могат единствено да го накарат да направи своя избор публичен, като заплашат, че ще излязат от управлението. Оставката на професор Денков е инструментът, с който те могат да накарат ГЕРБ да се определи и да официализира отношенията си с ДПС и "Възраждане".

По-доброто решение за България

Бойко Борисов има избор да остане в управляващия формат "Денков-Габриел" и този избор е по-доброто решение за страната. А и за него самия. Последните социологически изследвания показват, че ПП-ДБ няма да се стопят като ИТН и други формации, а ще останат сериозна политическа алтернатива и след нови избори. Нещо повече: както стана пределно ясно, трудно и невъзможно е да се конструира каквото и да било управление без тях. Ако пък Борисов открито избере Пеевски и Костадинов като формални негови партньори, ПП-ДБ ще получат огромен електорален бонус, а не са изключени и сериозни граждански мобилизации срещу една корупционно-националпопулистка коалиция или партньорство.

Борисов има и легитимни аргументи в сегашната ескалация на напрежението. Една грешка, която ПП-ДБ направиха, е брандирането на кабинета "Денков" като "некоалиционен" и като почти изцяло техен партиен, малцинствен кабинет. Това е грешка, защото на първо място брандирането е просто невярно. В парламентарното управление е важно мнозинството зад един кабинет. Ако в това мнозинство основна част са ГЕРБ, няма как те да не са и в управлението. Изпълнителната власт - правителството - в крайна сметка ще разчита на ГЕРБ за собствената си законодателна програма, за назначения и т.н. На второ място това брандиране е грешка, защото то не работи в интерес на ПП-ДБ. ГЕРБ получават извинение да се дистанцират от управлението и да са в много удобна позиция - от тях да зависи почти всичко, но да стоят отстрани и да критикуват. Тоест, да не носят отговорност.

Нещо повече: при това дистанциране ГЕРБ започнаха систематично да гласуват заедно с ДПС и "Възраждане" против ПП-ДБ. Ясно е, че има топла връзка между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Възходът на националпопулистите на Костадинов се дължи основно на два фактора. Първо, ГЕРБ-ДПС си отглеждат "Възраждане" като удобна опозиция и скрита парламентарна патерица. Второ, президентът Радев си ги отглежда пък за управленски партньор и идеен съмишленик.

При тези обстоятелства ПП-ДБ само ще спечелят, ако "обвържат" ГЕРБ с повече коалиционни задължения. Това може да стане, като все пак се официализира реалното положение - на ротационно коалиционно управление. И, още по-важно, като се обяви ясен списък по законодателни приоритети и решения, които да бъдат взимани съвместно и солидарно от двете най-големи партии. Договореното от Денков и Габриел при съставянето на правителството би трябвало да бъде гръбнакът на една такава управленска програма.

И с тези подобрения обаче ще остане проблемът, че ГЕРБ и ДПС имат скрито мнозинство в този парламент, което може да бъде задействано кажи-речи във всеки един момент. Затова избирателите и симпатизантите както на ПП-ДБ, така и на ГЕРБ трябва да са наясно още отсега защо техните формации създадоха и подкрепиха правителството "Денков".

Един бегъл анализ би показал, че този формат има предимства пред възможните си алтернативи. Затова е много важно ясно да се разкаже на хората какво могат и какво не могат да очакват от управлението:

Шенген

Това очакване е абсолютно реалистично и то вече е на път да бъде изпълнено. Фактът, че ПП-ДБ са основата на кабинета "Денков", доведе до промени в позицията на Нидерландия. В резултат България и Румъния най-вероятно ще се присъединят към шенгенското пространство до края на годината - такива индикации вече се появиха в брюкселски медии.

Украйна и ЕС

България вече има алтернатива на амбивалентната политика на президента Румен Радев по отношение на войната в Украйна и ролята на ЕС. България ще помага на нападнатата страна с каквото може и ще го прави открито. И ще се държи като партньор и съюзник с партньорите и съюзниците си, без да се упражнява в путинско-суверенистка риторика.

Разумен бюджет

Бързо стана ясно, че внесеният от служебното правителство бюджет наистина е бил пропагандна завера срещу ПП-ДБ. В новия проект на Асен Василев бюджетният дефицит е свален до 3%, без да се увеличават данъци или намаляват социални разходи - дори и някои от прогнозите да са оптимистични, ситуацията е далеч от "фалит на държавата", за който служебният финансов министър в един момент заговори. Инвестициите в инфраструктура също остават на рекордни нива, макар че там има съкращения. Като цяло, увеличението на доходите на пенсионерите от миналата година не "продъни" бюджета, както вещаеха някои икономисти - и правителството "Денков" е гаранция за запазване на курса: увеличение на доходите, свиване на неравенствата, но при спазване на Маастрихтските критерии.

Еврозона

Шансовете на България за еврозоната с кабинет "Денков" са най-високи в сравнение с алтернативите. Служебни правителства на Радев не биха се справили с тази задача и поради амбивалентност на политическата воля, и поради технически ограничения на служебното управление. "Хартиени" и други коалиции с участие на БСП, "Възраждане" и ИТН биха били рискови и направо опасни от гледна точка на кандидатстването ни в еврозоната.

Български еврокомисар

И ГЕРБ, и ПП-ДБ предложиха добри кандидати за заместник на Мария Габриел. Който и от двамата да бъде избран - макар по-вероятно е да е кандидатката на ГЕРБ поради изискванията за баланс между мъже и жени в ЕК - България ще има достоен комисар.

Конституционни реформи

Тук очакванията трябва да бъдат занижени. Избирането от ВСС на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор ясно показва, че ГЕРБ-ДПС искат да запазят контрол върху прокуратурата. Много е вероятно и конституционните им реформи да са опит за прикриване на този процес. Изтикването на Делян Пеевски на предната линия на извайването на конституционните разпоредби също не е позитивен знак - явно е, че ГЕРБ-ДПС решават персонални и партийни задачи през основния закон.

Имунитетите

Управлението "Денков" тук е пред изпитание, което обаче е съвсем преодолимо. Трябва ясно да се покаже, че няма да се крие информация по скандални случаи. Внесеното в парламента трябва да се обсъди от депутатите, така че гражданите да могат да си направят изводите сами. Парламентът и правителството не са съд и прокуратура обаче - това очакване също трябва да се вкара в границите на адекватността.

Назначенията в съдебната власт и регулаторите

Много ще зависи от това дали управлението "Денков" ще успее да направи назначения във ВСС, КС, регулатори и т.н. Сегашната ескалация на напрежението в отношенията е точно по този въпрос. България наистина има нужда от смяна на наложения модел, според който партийни лоялисти и хора на дистанционно управление влизат във ВСС и други независими органи. Очакванията за промяна трябва обаче да са умерени. ПП-ДБ имат възможност да настояват за излъчването на доказани експерти и хора с гражданско чувство и отговорност. Наследството на ГЕРБ и ДПС тук тежи - процесите в настоящия ВСС доказват колко трудно е да се сменят трайно наложили се негативни практики.

Най-добрата налична възможност

В крайна сметка, след като знаят какво могат и какво не могат да очакват, гражданите трябва да са наясно, че имат несвършена работа, че модернизацията и политическата хигиенизация на страната далеч не е завършила. В ГЕРБ и ДПС не се е случил катарзис, нито пък определени лидери могат да бъдат "изпрани" от коалиционни отношения с ПП-ДБ. Голяма част от проблемите си остават и хора с корупционен багаж все още търсят реабилитация.

България обаче трябва да се движи напред и не може да става тяхна жертва и заложник. Правителството "Денков" в момента е най-добрата налична възможност да не се загърбват и двата национални приоритета - и страната да постига стратегическите си цели, и корупционното наследство от последните години да не се замита под килима. Но очевидно е възможен и сценарий, в който, за да се прикрие това наследство, страната отново се вкарва в политически кризи и безвремие на служебни управления.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    52 15 Отговор
    Кирчо е луд който е опрял пистолет в главата си и вика:Ако не ми изпълните условията ще стрелям!хи хи хи

    Коментиран от #19, #38

  • 2 Пич

    46 12 Отговор
    Баце си назначи "правилният" прокурор , и оттук нататък , ще ги кара с 200 !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Демократ

    17 13 Отговор
    Здравей Радев
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диня със сирене - бравос

    12 4 Отговор
    Ох, и сега няма ли да се ритат!? Жалко🤩😂
  • 8 нацистен

    18 2 Отговор
    Кьопави сте в анализити .
  • 9 Анонимен

    11 4 Отговор
    С една дума баце 2 крачки назаден, една на ПП напреден с ДБ
  • 10 Адрес 4000

    13 13 Отговор
    Боеко е никой
    Няма думата
    Само може да се поти и гърчи
  • 11 Негодници

    21 3 Отговор
    прости и алчни ...
  • 12 Алибегов

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    ти, па, на кво се радваш ?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тиквоций |

    33 8 Отговор
    Да не вика, че дъщеря му номер 2 е чуждо дете, ами да дава ДНК, наглец!
    То бива, бива дебелокожие и липса на морал, ама да се отричаш от детето си и да се правиш на "добрия" политик загрижен за хората е дъно!
  • 15 НАБЛЮДАТЕЛ

    30 8 Отговор
    Какъв пространен коментар на говорителя на ПродължавамеПростотията, охотно промотиран от редакцията. Общи интереси, респ. пари. Червения бизнес плаща. Дори и в журналистиката трябва да се лъже умерено. и инсинуациите да са в границата . Това че Д. Смилов и чорбаджиите му ще реализират едни пари от политическата ситуация е ясно, както е ясно кой ще плати масрафа. Ами всички българи. даже и тези дето мислят, понеже са малцинство. Всеки народ трябва да си заслужи мястото на света само и единствено с интелекта си. Това имаме сумарно - това демонстрираме

    Коментиран от #22

  • 16 Истински Лъжи

    17 16 Отговор
    На Тиквуна играта му е да се гушка с Шиши и Копейкин. Не знам защо се дърпа от тях, а толкова много си ходят в комплект. Всяко гласуване в Народното събрание са заедно - Герб, Дпс и Възраждане. Накрая ще се вземат като едно модерно семейство.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гешев

    26 8 Отговор
    Ако Борисов си мисли, че като ме изхвърлиха като главен, то ще може да си прави каквото иска, много се лъже. Аз знам и коя е Мата Хари. Колко деца има тя от него. А ДНК отдавна съм му взел, така че ще направи една детска градина в Банкя. Заедно с внучетата.

    Коментиран от #27

  • 19 Истински Лъжи

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Делю, отряза ли си ръката? Киро е перфектен, яко ви бърка в здравенцето на комунистите.
  • 20 ГОРСКИ

    26 4 Отговор
    На този лъжец и крадец защо му давате трибуна за изказване !!!!!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истински Лъжи

    11 15 Отговор

    До коментар #15 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Ееех, мъка Герберска. Поради що се срамиш да се наречеш депесар-копейка?
  • 23 Читател

    11 5 Отговор
    Слизаш от коня завинаги,това трябва да се случи!
  • 24 Леля Гичка от Буфета на парламента

    12 2 Отговор
    Дано устискат докато се върна от морето началото на юли, ама надали.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Само така трябват българчета на България

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гешев":

    Еми за разлика от розовите пепета и дебета Борисов е мъж и сее семето си, където си поиска! 🤣Завиждате ли му обли пеперудести джендърчета?!🤣🤣🤣
  • 28 Даниел

    21 5 Отговор
    Ако само един месец медиите престанат да отразяват този “човек” съм сигурен,че психичното здраве на българите ще се подобри с поне 45%!
  • 29 бай Даньо

    8 3 Отговор
    Поредна доза добре сдъвкани и изплюти смиловщини с единствената цел да прочетем десет пъти "ГЕРБ и ДПС" фантасмагория която умнокрасивитета не се умори да предъвква . Даже има закачка че ГЕРБ влизали в коалиция с Възраждане утре - други ден, а политическа логика и тактически индикации за тая безумна измислица има ли!? ГЕРБ и ДПС е нещо което нито го е имало нито ще го има защото Бойко не е Киро и не е морон като умнокрасивите да се набоботи в безпринципни коалиции от който ще губи и после пак Бойко им виновен... Някой навит пак за коалиция с буля Кърнела !? Гласуваме ли за преZидента пак!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мус Ака

    4 1 Отговор
    С това заглавие първо реших, че боеко е деф екирал неконтролируемо
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бойко

    6 2 Отговор
    Пр@днят@! Тоя омириса държавата! Хайде да го прибират, че вече не се диша!
  • 34 Демократ

    5 1 Отговор
    Мафията победи и капо ди тути капи се развихри официално, защото досега 2 години се правеше успешно на заспала лисица. Тандемът Пеевски-Борисов ,проект на КГБ за съсипването на България, лъсна и официално пак се легитимира. Сега да видим как видните евроатлантици , управлявани от Кремъл ще продължат престъпната си дейност . Най-важното е да няма правосъдие и то се прояви много бързо с активните мероприятия Гешев- Сарафов, ВСС. Боже пази България!
  • 35 КАКЪВ ТИ БОЙКО - ПОСОЛСТВОТО ТАКА Е НАРЕ

    6 1 Отговор
    ДИЛО - НАЛИ КИРО И БОЙКО КРАДАТ ПОД ЧАДЪРА НА ПОСОЛАТА !
  • 36 Ха ха ха

    4 2 Отговор
    Смилов , пак ръсиш платени глупотевини на килограм . Колкото и да изпадаш в истерично състояние , самия ти много добре знаеш , че Баце Боко нищо не става и не се получава , а любимите ти подмянаджий и де бен ца вече са минало невъзвратимо ......
  • 37 Дойче зеле

    0 0 Отговор
    Боко хвърли боба. Засега отърва кожата и отново започна да ръси простотии.
  • 38 Ятак Али

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Ами кажете за г-н Лорер какво направиха в банката за развитие и какви инвестиции докара Неговия заместник го каза -големи заплати за роднини бадженаци свахи зетови и т н
  • 39 За да се спаси

    1 0 Отговор
    Бойко толкова плака за ППДБ че само с тях може да направи кабинет....
    Навири нос и за миг забрави за Магнитски!
    Направиха кабинет Герб и ППДБ , а гласуването Герб, ДПС Възраждане?
  • 40 Факти

    0 0 Отговор
    Бойче, родопите не са вече България. Твоите хора. Но нейсе, който слушале ишеаса меркел комунистката на гдр му се получиха. Здраве да е, днес в автобуса непизната за мен жена, кво ще правим, децата ми са инженери... Кво да прави от тук, на нея нищо, изслушах я, като нямате пари и живеете в 62 блок панелка ще стоите, стоим, всеки сам да се спасява, но без пари за никъде, а и в софия българи от данс родители много скъпи, то като сме в София, по ок да сме на Запад. Хиляди пъти по ок от София вмирисана на ивчари и свинар и
  • 41 Факти

    2 0 Отговор
    С българите нищо не става. Не само имоти, но атмосферата е една по лоша и от някои други времена. По зле става от ковод 19 до днес в Бги, нито закони се спазват, нито нищо, а и борисов е старец на 64 години. Изхабен е, от 27 г е в политиката, а младите бързат набързо да откраднат, да си купят на запад имоти и беш да ги няма. Всички селяни отидоха в София.
  • 42 Анонимен

    1 0 Отговор
    Освободи раково болните от герб. Дразнещо е. По костово младите ги уволни, тук не било курорт, и много други дразнещи, навсякъде оставихте хора в системата заможните, и дпс са съшите, кмета дава на заможни и номенклатурни кадри, пп не ми се мисли за тях, не ги одобряват, от там идват не гласуващите. Може би това е целра ви, да бягат от България хората без връзки. Върнете си диктатурата, живковото брене и до там. За нас всичко приключи. Много отдолу нагоре се крадеше. Изплюхте камъчета чрез 7те джуджета, но геч
  • 43 Анонимен

    0 0 Отговор
    Балкана плаче, няма музика, сватби, тъжен е. Всички сме хора на този свят, без значение на етнос и вероизповедания. БОГ да се смили над живите, явно иска Той, Балкана... Пее тъжна песен...
  • 44 Ганю

    0 0 Отговор
    Бою добре почна ама можеше да свърши по добре нещата
    и преди ви казах че е тресавище България
    ЕС не са балами 30% от българите са Алкатрас
  • 45 Ник

    0 0 Отговор
    ПП И ДБ СА НА ПЪРЗАЛКАТА , а ПЪРЗАЛКАТА на къде се пързалят.