Last news in Fakti

22 Юни, 2023 19:00 4 203 64

София и Скопие - каквото повикало, такова се обадило

  • северна македония-
  • българия-
  • история-
  • ес-
  • скопие-
  • идентичност-
  • македонци-
  • българи

Те ни наричат фашисти, докато ние им се надсмиваме за измислената идентичност

София и Скопие - каквото повикало, такова се обадило - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

В какво се състоеше националният ни интерес? Надявам се, ще се съгласите - в това да преодолеем разделението помежду ни, постигнато за един век целенасочена политика на Белград. Да поведем комшиите към Европейския съюз, да станем първи инвеститори там, да обменяме култура, медии, университетски програми. А какво постигнахме с нелепото си противопоставяне Република Северна Македония да започне присъединителни преговори? Истерична омраза, стигаща до палежи и побоища.

Това ли искахме?

Вярно, че нашето ВМРО така се опита да оправдае участието си в коалицията с ГЕРБ; вярно, че сега други мераклии като ИТН се мъчат да яхнат омразата, за да могат да се закрепят на политическия хоризонт. Но избирателят май взе да разбира, че го занасят.

От другата страна на границата положението е още по-лошо. Като започнем от президента, който също е професионален популист като нашия, защото не носи отговорност за управлението и главно прави кухи изказвания. Ние поне успяхме с голяма мъка да прехвърлим проблема на Европа, но в Скопие самоизяждането е в разгара си. Какво пречи на тяхното ВМРО да гласува българите да влязат в конституцията като държавотворен народ наред с хървати, словенци, египтяни, черногорци и евреи? Всъщност нищо, освен тежката символика: ще са отстъпили пред "бугарскиот диктат". И отново отлагат гласуването, и тласкат страната си все по-дълбоко в блатото, но пък се надяват националната гордост да им помогне на следващите избори.

Има и едно по-рационално обяснение за ината и то е в липсата на симетрия. В България няма македонско малцинство, повтарят медийните говорители в Скопие - тогава защо ние да признаваме бугарското? Една причина е очевидна, а именно, че у нас малко хора се обявяват за македонци и това название има по-скоро регионален смисъл. Истината обаче е, че у нас и значително по-големи групи не са признати за малцинства, каквито са например турците или ромите. И става така, че ние налагаме на македонците принцип, който сами не спазваме.

В македонските медии можете да срещнете опасения, че държава, съставена от много равноправни народности, рискува да се разпадне - така се случило например с Югославия. Само че защо тъкмо няколкото хиляди обявили се за българи да са проблемът, а не едната трета албанци, осемте процента турци и т.н.?

Национализмът е един и същи

Тук има един по-дълбок проблем, който трябва да се опитаме да разберем. Република Северна Македония може да ни се стори една весела многонационална страна, еманация на балканската шарения, която чудесно се вписва в европейския принцип "единни в многообразието". Колко добре би ѝ паснала иронична идентичност като белгийската например - страна, сглобена от три различни народа след Наполеоновите войни, където основният национален герой е Тентен от комиксите им, а национална гордост са главно бирата и шоколадите.

Но не, македонското национално строителство тръгна по мъчителния път на национализмите от 19-ти век, с драматичните предци, помпозната ритуалистика и най-вече - с неспирната параноя за това, че съседи разбойници (българи, сърби, гърци, албанци) ще им отмъкнат територии. И съответно - с нескриваната амбиция те на свой ред да си отмъкнат някоя съседна такава. Постепенно физическата територия поотстъпи в полза на разни идеални неща като култура и идентичност, но битката за това кой какво може да отмъкне не е по-малко ожесточена.

Ние сме същите, да не говорим за гърците, от чийто национализъм сме се учили всички: войнствено надуваме собственото аз, за да получим одобрението на някой голям геополитически спонсор. Бундестагът признал македонския език и идентичност. Аз не разбирам какво точно значи това, но в Република Северна Македония избухна бурна радост, а България потъна във възмущение и политически декларации. Френското предложение взело предвид българските искания… Путин казал нещо за кирилицата… - реакция, контра-реакция. И така се поддържа огънят: националисти срещу европеисти, либерали срещу консерватори, българофили срещу сърбомани и каквото още се сетите. Вместо да свършат някаква реална работа за преодоляването на безумната разпокъсаност на нашия регион, политиците продължават да черпят легитимност, насъсквайки гражданите едни срещу други и то за съвсем безумни неща. Кой може да ти открадне идентитетот, как така в съвременния отворен свят се пренаписва история? Върви, че разбери! Символ на този националистически абсурд наскоро ни поднесе проектът за пилон на Рожен - не само вреден за природата, скъп и безсмислен, но и ненужно настройващ гражданите едни срещу други.

Разделението само се задълбочава

Мисля, че в тази наша специфика има и един нов момент: битката срещу т.нар. политическа коректност. Традиционно казано, отношенията ни преминаха в режим "право, куме, та в очи". Колкото по-брутално се изкажеш, толкова по-автентичен изглеждаш. Вярно е, че дипломацията по същество е лицемерие, но нали тя съществува, за да се предотвратяват конфликти? Със сигурност двамата пребити македонци с българско самосъзнание са сериозна провокация, каквато са впрочем и неприемливите в Република Северна Македония имена на българските културните клубове. Но какво печелим за националните си каузи, като раздухваме подобни епизоди?

Безпомощните ни политици от двете страни на границата позират героично пред медиите, обиждайки съседите: те ни наричат фашисти, татари, ние им се надсмиваме за измислената идентичност. И вместо да вървим напред, от ден на ден разделението се задълбочава. Кога ли ще се научим да оценяваме политиците си според това какви проблеми решават, а не какви създават?


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя какво иска?

    30 7 Отговор
    Мъртвия първи ги призна за държава! Сега и за македонци ли да ги признаем? Ами не са македонци! Македонците са гърци! Тези са наши преселници по македонските земи!

    Коментиран от #62

  • 2 СИНЬОТО

    9 35 Отговор
    В ГЪРЦИЯ думата българин е синоним на ГЛУПАК ЗЕЛЯНЯСАЛ БЕЗ ПРИНЦИПИ ,българка е синоним на популярна МЪРЛА И КУЧКА ,





    ГЪРЦИТЕ СЕ НАДСМИВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕЛЕНЯСАЛИ ОЛИГОФРЕНИ ,ПИТАЙТЕ ГИ И ВИЖТЕ КАКВО ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯТ ,БЪЛГАРИТЕ СА ЗЕЛЕНЯСАЛО СВЕТОВНО ПОСМЕШИЩЕ ,СРАМ И РЕЗИЛ Е ЕДИН ЗЕЛЕН ОЛИГОФРЕН ЧОРАП РАДЕВ ДА УПРАВЛЯВА СЕДМА ГОДИНА ВЕЧЕ

    Коментиран от #4, #6, #52, #54, #59

  • 3 Зеленски съм - пахнещ шмръкльо

    13 9 Отговор
    Мънкидонците са по-нисшата каста на българите...кажи-речи на нивото на нашите кубинци.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перат

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "СИНЬОТО":

    Ли те в махлата,стамате?
  • 7 Е няма начин

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "СИНЬОТО":

    Ще се наложи да дойдем няколко рокера в Лом!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СИНЬОТО

    2 19 Отговор
    Не съм просил от никой ,само съм краднал от супермаркетите им ,Везенков Мезенков ,все българско зеленозелено изпражнение е и зеленясал НЕЩАСТНИК като българите е

    Коментиран от #13, #15

  • 10 София

    5 1 Отговор
    И национален интерес има някаква грешка то е град държава както и Скопие , лесно може да си извадите заключения как ще приключат и двете проекции
  • 11 Да погледнем Историята

    14 27 Отговор
    Сърби и гърци се биеха с Хитлер а ние пропълзяхме след Вермахта като Първи Окупационен Корпус в Македония.Втори и Трети бяха в Сърбия и в Гърция.Ами фашаги си бяхме,как да ни викат другояче?

    Коментиран от #26, #44

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Прекаляваш ломски

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "СИНЬОТО":

    Ако те навестим, няма да е само за да се извиниш! Ще ти правим и това което искаш от Маги!

    Коментиран от #19

  • 14 СИНЬОТО

    2 8 Отговор
    Ти немаш пари за една цигара ,изпусляк такъв до 7 коментар се отнася

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СИНЬОТО

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "Зелеленски съм - Мари игуаната":

    Зеленото е синоним на зелен гущер и зеленясал алкохолик явно си о тези ,СИНЬОТО Е СИНОНИМ НА ИНТИЛИГЕНТЕН И ЗНАЕЩ ЧОВЕК ,има го в флагове на САЩ И Русия
  • 17 Кой го пише

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "СИНЬОТО":

    Ти дето знаеш къде живееш и на всеки пет дена те изхвърлят на улицата като мръсно коте! Аде сега, знаем се!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ти иди

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "СИНЬОТО":

    Човек който се пишеше с женски никове, няма нужда от обсъждане повече!

    Коментиран от #21

  • 21 СИНЬОТО

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Ти иди":

    Беше моментно състояние ,един ГЛУПАК ,викаха росен дебелия ,беше слуга на димата Митко в лом ,взе че ритна топа, и 5 ГОДИНИ изгубих от живота си ,СЕГА съм осъзнат и съм МНОГО НАД НИВОТО ви

    Коментиран от #22

  • 22 Браво бе!

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "СИНЬОТО":

    Всеки ден ти виждаме нивото! Бам правиш че ти хлопа дъската!

    Коментиран от #24

  • 23 !!!?

    11 6 Отговор
    Въпрос с повишена трудност: В София съветски Мастодонт, а на Рожен Пилон ! Що е то !!!?

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Момчил

    21 4 Отговор
    Този национален п.едател ,писал статията да емигрира в Македония. Едва ли не ние сме били виновни,че браним историята си от македонските българи,които ни крадат нац.герои, дори Кирил и Методий. ДВ е антибългарска медия,а този п.одажник ,после статията е срам дори за рода си.
  • 26 Момчил

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Да погледнем Историята":

    Никога не сме били окупатори,а сме освободили българите там от сръбското клане. Македонците забравят ,че прабабите и прадядовците са се наричали българи ,а те изведнъж се наричат с измисленото име македонци . Ние сме били освободители там и са ни посрещали с хляб и сол и ура. Прочети и гледай кадри вместо да пишеш глупости. Прабаба ми е избягала от сръбските кланета там.

    Коментиран от #64

  • 27 СЗО

    16 0 Отговор
    Докато т.н. Велики сили подклаждат огъня на раздора, ще е така на Балканите
  • 28 М. Загор

    2 8 Отговор
    Дичев, уж се правиш, че разбираш теориите за идентичностите. Сам знаеш, националната идентичност е флуидна. Нито една идентичност не е дадена веднъж завинаги. Да те подсетя ли за екенциализма и конструктивизма. Кога стана есенциалист. Македонската национална идентичност е реалност. Съществува македонска държава, македонска нация, македонски език, които са основните маркери на националната идентичност.
    Здравей Дичев - син.
  • 29 Орце Камчев

    2 15 Отговор
    Па не моете да ни отмъкнете културата, литературата и езика. Даже и германският Бундестаг ви го напомни. Земете си бележка наместо да ни ругаете.

    Коментиран от #46

  • 30 тука е така...

    13 0 Отговор
    Проблемите не идват от регионалните политици, а от глобалните или така наречените Велики сили. За да прокарат собствените си интереси на международната сцена от столетия насам настройват малките народи един срещу друг и по този начин "малките" са непрекъснато в конфликт, а "големите" през това време се правят на разсеяни и се намесват единствено където се налага да защитят личните си позиции. Тези тенденции на Балканите са още от древността, но темата е много обемна и можем да я съкратим, като разгледаме нещата от втората половина на XIX век. Според едно споразумение между Русия и Австроунгария от 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 г. останало в историята като " Райхщатското споразумение " ( има го онлайн в Уикипедия, а по време е около година преди Руско-турската война (1877 – 1878)) На Балканите е недопустимо да има голяма държава. Цитат: "Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“. По време и непосредствено след войната тези споразумения се потвърждават от Будапещенската тайна конвенция и Лондонското споразумение, като в последното се решава България да няма излаз на Егейско море. Тези позиции не са отменени и до ден днешен, а всички решения относно България са съобразени с тях интерпретирани според интересите на Великите сили.
  • 31 Айвазов

    2 5 Отговор
    М. Загор, извини се на Дичев. Коментарът ти е въз основа на немететия магериал. Дичев, кокто винаги е прав
  • 32 Айвазов

    1 5 Отговор
    М. Загор, извини се на Дичев. Коментарът ти е въз основа на немететия магериал. Дичев, кокто винаги е прав.
  • 33 Айвазов

    0 5 Отговор
    М. Загор, извини се на Дичев. Коментарът ти е въз основа на нечетения материал. Дичев, както винаги е прав.
  • 34 Спецназ

    8 0 Отговор
    Наследниците на АлексАндар къФ го търсят в Европата??

    Техния митичен предводител ги е водил в Азия!

    Може да предявят претенции за големи части от Индия, Турция и Иран!

    Реституция, маке. Пуцай, Куме! Да влиза Доктора. :)))
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЕвроАтлантически шарлатанин

    5 5 Отговор
    Мислех , че сме се измъкнали и забравили комунизма, ама още публикуват комунистически писаници и идеологии като гореписаното.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пловдив 1912

    7 3 Отговор
    Няма никакъв смисъл от тая омраза ! Никой не печели , освен няколко политика и 2,3 партии ...всеки да си бъде такъв какъвто се чувства , между нас и тях почти няма разлика и граница не трябва да има ...да си бъдат македонци , няма лошо ...трябва с времето да станем едно с тях , това е правилния път , а не на омразата !

    Коментиран от #41, #51

  • 39 Бай Иван

    8 2 Отговор
    Този Дичев е сороспийски "професор"! Такива, като този безсрамници и предатели, виждат плачевните резултати от тяхната политика към С. Македония, но продължават да ни хвърлят прах в очите! ЕЙ дичев, ние не ядем доматите с колците! Как така гърците накараха македонците да се откажат от кражбата на тяхната история, че даже и името смениха на жалката им измислена държавица, а нашите дупедавци, като тебе им легнаха на онези сърбомански изчадия, та сега се гаврят с България и дори издействаха да ни заклеймяват от немския парламент!

    Коментиран от #63

  • 40 Дичев и Дечев първи джендъри

    5 2 Отговор
    Аман от джендъри разбирачи
  • 41 тука е така...

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Пловдив 1912":

    Напълно съм съгласен, но не съм убеден, чен по голямата част от коментиращите изказвт личното си мнение, както аз и ти. За пропаганда се влагат средсва от порядъка на милиони и милиарди. Мислиш ли, че тук няма намеса от опорни точки и мнения на такива участници? Аз не мисля! По скоро съм убеден, че поне 80% са такива. Дори само да имат елементарни познания по история и да се съобразяват с тях няма как да пишат глупостите, които четем тук.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да погледнем Историята":

    Какво са се били сърбите и гърците, когато Вермахта ги е превзел като транзитно преминаващи! Виж за колко време е било свършено с тях, а БГ корпусите са имали охранителни функции!
  • 45 Ние сме се учили от

    5 1 Отговор
    византийците на национализъм! Ало, Дойче Зеле, България е държава от 680-та година, че и много по-рано, а смешната Гърция е държава от 19-и век. Никога не го забравяйте!
  • 46 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Орце Камчев":

    Не моеме, защо немате!
  • 47 ОТЗОВАВАЙ...

    3 1 Отговор
    ...БГ посланникът от Западна България (т. нар. РСМ за пред свадливите Балкански съседи) и затваряй границите с тея говеда, за да се научат на обноски!
  • 48 Е какво сега

    9 2 Отговор
    Дичев и Дойчето!Малко по умерен този на път,но пак провокира в по мек изказ.Кое име за българските клубове е неприемливо и защо?Че по време на цар Борис ,носен на ръце в Македония от местните ,какво лошо са видели?Нека каже Дичев колко милиарда е инвестирала България в Македония по време на т.н.окупация(дето е само "българска "не и на Райха) за да помогне.Сумите са ясни на 3 транша и за какво ?Над 30 млрд?И кой окупатор хвърля толкова пари,вместо да граби.Дичев сигурно знае как българските " фашисти" и благодарение на Царя са освободени всички военнопленници от бълг.произод.Дали все още Диче е на плата при македонистите и не може да защити бълг.кауза .Какво значи идентичност в РСМ от кога?С декрет от 1945г. за забрана на българския произход,език и история.За което хиляди са убити и малтретирани.И сега върху техните кости лежи идентичноста.Е не,това не е нормално!
  • 49 Размисли

    8 0 Отговор
    Все пак не разбирам българските соросоиди,как подмолно защитават македонизма в ущърб на БГ, няма да е безплатно,а същевременно македонистите в РСМ използват Сорос за да им прикрие фалшификациите и терора срещу българите.Затова получават финансова подкрепа т.е. с един аршин два заека.Сръбския натиск влияе,но нашите защо са толкова прости ,продажни и евтини без достойнство?Това вече е диагноза.
  • 50 някой

    7 0 Отговор
    Един национален предател, нищо повече!
    Но нищо изненадващо, все пак заработва в Дойче Веле.
  • 51 Е защо

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Пловдив 1912":

    Ние какво общо имаме с тяхната омраза,историческите фалшификации,целенасочено зомбиране заложено в учебниците им още от първи клас за да остане трайно?Пропагандата срещу БГ с цел да се блокира истината,архивите.Българския народ няма нищо общо с изграждането на една изкуствена нация за разделяне на един народ съществувал векове.Общото са политическите процеси след ВСВ ,сталинизма , тоталитарния режим,участието на съветския другар Димитров в това дело,но не и народа.Но след 1991г. е време да се осъзнаят.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Браво

    3 0 Отговор
    Въртя за гърците, докато накрая си дойде на думата да наклепаш президента си
  • 56 И гнусен и жалък

    10 1 Отговор
    Как се понасят такива грантаджийски отпадъци да лазят и да се гърчат с лъжи и тъпотия, спонсорирани от НПО-та? Нищожества!
  • 57 Скептик

    2 4 Отговор
    Бре! Най- после да ми хареса нещо написано от Ивайло! Чудо невидено!:) Това е едно добро начало!
  • 58 ХАСАН

    2 1 Отговор
    ДО ВЧЕРА БАЙ ГАНЯ А ДНЕС СТАНА ПО – ГОЛЯМ ЕВРОПЕЦ ОТ ЕВРОПЕЦИТЕ ТО ТОВА Е ГОСПОДИН ДИЧЕВ ПРАЗНОДУМИЕ!!! ДА ТРАБВА ДА СЕ УВАЖАВА А МА НЕ ТОЯ МАКЕДОНИЗЪМ !!! И НЕ Е ИЗМИСЛЕН В БЪЛГАРИЯ И НЕ Е НАША ПОЛИТИЧЕСКА ИДИОЛОГИЯ!!!! А ЕДНО КОМУНИСТИЧЕСКО И СЪРБОМАНСКО РЕШЕНИЕ НЕСЪОТВЕТВАЩО НА ДНЕШНАТА РЕАЛНОСТ ??? СЪЖИВЯВАТ КОМУНИЗМА И ГРЕШКИТЕ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ !! ИСКОТ ДА ВЛЯЗАТ В ЕВРОПА С ГРЪМ И ТРАСЯК С БЕТОН И ЖЕЛЯЗО ОТ ПРЕДИ 7 – 8 ХИЛЯДИ ГОДИНИ ИСТОРИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ И КУЛТУРА КРАДЕНИ ОТ СЪСЕДНА СТРАНА И ОСНОВАТЕЛИ НА ЗЕМЯТА А БОГ Е МАКЕДОНЕЦ ОСНОВНОТО ????? Е КАК ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОПА ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОЛИГОФРЕН С ТЕЗИ ТЕЗИ И ПРАКТИЧЕСКИ ИСКАТ ДА УНИЩТОЖАТ ЕДНА СТРАНА СЪСЕДНА ЗА ТЯХНА СМЕТКА ?? НЕ ГО РАЗБИРАМ ГОСПОДИН ДИЧЕВ ? И КЪДЕ Е БЪЛГАРСКОТО В НЕГО ???? ЕВРАТА НЕМИРИШАТ А СА СОЦИАЛЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ ФАКТОР ??? ДА ДА ДИЧЕВ
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 младен иванов

    2 0 Отговор
    Струва ми се,че не е далеч времето,когато македонците ще станат малцинство,а албанците мнозинство в Македония.Тогава кой език ще бъде официален- албанския или македонския???Интересно защо не сме чували за австрийски,кипърски или мексикански език???
  • 61 Обективно

    0 1 Отговор
    Мнението в тази статия не почива на фактите - не сме същите като северомакедонците и е грешно да бъдем слагани наравно. 1. Ние не ги мразим, те ни мразят. 2. Нашата конституция определя равни права за всички, независимо от произхода и затова не говорим за малцинства. В тяхната правата зависят от произхода. Т.е ние не искаме от тях нещо, което не правим, а да третират българите наравно с другите си граждани.3. Г-нът автор смята ли се за фашист? Българите не сме фашисти. А идентичността на северомакедонците наистина е нещо ново и наложено по политически причини. 4. Ние не оспорваме тяхната съвременна идентичност. Те оспорват идентичността на моя дядо, който е българин от Македония.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Боже,Боже байно,

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Иван":

    Яко си се разпенил!Ами то точно неграмотника и комплесаря най-много се тупа в космати гърди!Болгар,болгар!И нещастните европейци го гледат сащисано!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.