Last news in Fakti

13 Юли, 2023 21:00 3 112 36

"Северна Македония е старица на 76 години"

  • северна македония-
  • ес-
  • демография-
  • македонци-
  • застаряващо население-
  • население-
  • българия

Все по-малко хора в Северна Македония, все повече македонци в чужбина - такава е македонската реалност днес

"Северна Македония е старица на 76 години" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Населението на Северна Македония застарява с бързи темпове. Все повече млади хора напускат страната. Ако тази тенденция не спре, последиците ще са драматични. "Северна Македония е старец на 74 години или старица на 76 години", казва пред ДВ македонският статистик Дончо Герасимовски. Той изрича това по адрес на средната продължителност на живота в страната, но това изказване отразява демографската ситуация като цяло.

Все по-голям дял от населението на Северна Македония е в напреднала възраст - над 60-65 години. Обичайно около 12% от населението на една държава са в тази група. "А при нас вече ще достигнем 20%", посочва Герасимовски.

12,4% по-малко трудоспособни македонци в страната

Според данните от последното преброяване в страната, в периода 2002-2021 година броят на трудоспособните мъже и жени е намалял със 171 317 души или 12,4%. Броят на възрастното население над 65 години пък се е увеличил със 17,2%, което се равнява на 101 619 души. Най-възрастно е населението в няколко скопски общини, както и в Битоля, Прилеп, Велес, Охрид и други. В цяла Северна Македония живеят 51 души над 100-годишна възраст.

В много населени места от години не са се раждали деца. В други има недостиг на ученици както в основните, така и в средните училища, което може да доведе до тяхното закриване. "За 15 години учениците в основното училище са с около 50 000 по-малко, а в средното - с около 30 000", обяснява Герасимовски. "От 2019 населението намалява. Проблемът е, че раждаемостта е намаляла с над 5000 деца, а смъртността се е увеличила с около 3500", допълва той.

Според данните от първите шест месеца на годината населението намалява в шест от осемте района на страната. "Изключение правят само Положкият и Скопският региони с минимален ръст на населението от около 200 до 250 жители, а в останалите шест региона той драстично намалява", казва пред ДВ експертът по статистика.

В 205 населени места вече не живее никой

Особено през летните месеци много македонци заминават на сезонна работа в чужбина. "Всяко заминаване е риск за страната и шанс за заминаващите да намерят по-добър живот в чужбина", казва Герасимовски. "Младите хора заминават, специалистите ни заминават и сме във все по-лоша ситуация", обяснява той. "Всеки ден имаме все по-малко хора, които търсят работа, вече не можем да задоволим нуждите на пазара на труда. Освен това не достигат и професионалистите, които са ни необходими."

И докато преди емиграцията е била основно от източна Северна Македония, днес много хора от югозападната част на страната също напускат. "Ако отидете от Скопие към Охрид и Струга вечер, ще забележите в колко от населените места по пътя има запалени лампи в домовете. Все по-малко са жилищата, в които някой живее."

Докато към 2002 година в страната е имало 147 ненаселени селища, за 20 години броят им се увеличил до 205. Цели 218 населени места (от общо 1781) имат под 10 жители. В същото време статистиците отчитат, че докато през последните 20 години броят на децата, родени на територията на Северна Македония, намалява, този на родените зад граница расте.

Подобни са тенденциите и в съседни държави, включително България

Страната не разполага с точни данни за броя на напусналите страната. Оценките се основават най-вече на данните, публикувани от Евростат, ООН и Световната банка. Според тях около 700 000 граждани са емигрирали от Северна Македония, казва Дончо Герасимовски.

Подобни са тенденциите и в другите държави в региона. Така например България губи около 100 000 от населението си годишно. Албания е изгубила около един милион жители. Подобни тенденции са налице и в Сърбия, Хърватия и Словения.

Дончо Герасимовскипосочва, че докато през 1960-те по-възрастните са заминавали за кратко време да поспечелят малко пари в чужбина и са се връщали директно след това при семейството си, то сега рядко някой се връща. "Забързано се движим към това: в чужбина да има повече македонци, отколкото в Северна Македония", казва статистикът.

Автор: Даниела Трпчевска Зафировска


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усс

    1 2 Отговор
    Fyre - Защо те търся. Жестока песен !
  • 2 Кара Ибрахим

    13 2 Отговор
    Тес са наште братя и сестри ..не ги ругаите и плунете ...лудите са Божии хора
  • 3 Истина е

    17 1 Отговор
    Сега ги пускат в Европа по 3 месеца и после трябва да се прибират обратно! Македонките заедно с украинките завзеха всички нощни заведения и счупват парата! На друга работа много рядко да се хванат!
  • 4 Плескавица

    8 1 Отговор
    Македония, Косово, Израел, Украйна, още няколко в Африка. Кой?

    Коментиран от #11

  • 5 Специалиста

    12 1 Отговор
    Тук бих искал да се включи честния ционист! Той знае всичко за България и света, бих искал да чуя и мнението му за положението в родината му!

    Коментиран от #12

  • 6 Тя е сръбска..

    11 16 Отговор
    Ганьовците я изгубиха щото са страхливи и тъпи слуги по рождение и манталитет/менталност/.И Ванчето Михайлов го разбра..

    Коментиран от #8, #9

  • 7 от село

    22 1 Отговор
    Не пишете глупости !! Македония се е появила хиляди годи преди слънцето !

    Коментиран от #20

  • 8 Сръбска е даааа

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тя е сръбска..":

    Затова на последния мач сърбите крещяха истината "Гоце Делчев е българин"! А колкото до страха, в цялата им история са ползвани от византийците за да ни нападат в гръб! И държава до 1356 са имали само когато сме били в криза! А македонците, от 200 п.н.е до 1888 са замразена продукция!
  • 9 Няма начин

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тя е сръбска..":

    Ходжата трябва бая да ти е думкал ислямската тиква в цимента!
  • 10 Калпазанин

    6 2 Отговор
    А бе колко пъти да ви обяснявам, че за бг е западна Македония, а и не разбрахте ли че това е най старата "нация" и цивилизация вси е македонско на този света че е и луната и звездите 😂😂😂🤤тя изчезне ли ли изчезваме и ние
  • 11 Калпазанин

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Плескавица":

    Разделяй и владей, тъй тъй чий ли е този девиз? Аджеба
  • 12 Тоа па...

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Специалиста":

    Родината му е България....пиринския край.

    Коментиран от #13

  • 13 😡😡😡😡😡

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тоа па...":

    За него пиринския край е Македония! Знам много добре къде живее!
  • 14 Шомпал

    6 1 Отговор
    Да го бодна на всяка една мисирка от дойче зеле. Знам че ще ви хареса
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Драгой

    10 0 Отговор
    За сметка на това албанците в Македония имат по няколко деца и скоро ще са мнозинство.
  • 17 Съдията Дред

    6 0 Отговор
    Тя и нацията им е на толкова.

    Коментиран от #22

  • 18 Докато си спорите

    6 0 Отговор
    Албанците се плодят.
  • 19 Георги Делчев

    7 1 Отговор
    И по това сме един народ. Кръвта вода не става, вари го печи го, може и марсиянец да се нарече, но си е същия Ганьо като нас. Като влязат в ЕС, ще избягат на запад, където ще берат ягоди и мият чинии.
  • 20 Стършел

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "от село":

    На седмия ден от Сътворението, Адам пита Господ:
    - Господи, кой лежи под ябълката?
    - Бе някакъв македонец, аз тук го заварих...🤣🤣🤣
  • 21 бай стоил

    4 1 Отговор
    несъм сигурен за годината точно но мисля че минаха толкова години откакто я измислиха тази държава…
  • 22 Прокопий

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Съдията Дред":

    Ц, не позна, състари ги с 43 години...

    Коментиран от #24

  • 23 Перо

    5 0 Отговор
    На кой му дреме, какво става в РСМ! Те имат да изпълняват договори и имат малко време!
  • 24 бай стоил

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Прокопий":

    македония е създадена на 02.08.1944г. (реших да проверя )

    Коментиран от #26

  • 25 Момчил

    4 0 Отговор
    Веднъж да сте прави и вие ,дойчовци - да,горе-долу на толкова години е държавата Северна Македония,наследник на държавата Македония ,създадена от Сталин и Георги Димитров през 1945г. :)
  • 26 Прокопий

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "бай стоил":

    Като част от СФРЮ!
    Обявява своята независимост от Югославия през "1991 г., а през 1993 г. е приета за членка на ООН." Да приемем 1991. 2023 - 1991= 32 76-32=44, сбърках с една година...🤣🤣🤣
    Александър Велики не е говорил на югозападен български говор, а на гръцки, та да ме прощават макетата и да направят още и някой друг стереопорен монумент Не ми пречат - до 20 години шиптърите ще ги претопят...
  • 27 комунистче

    2 1 Отговор
    да заминават, но да оставят преди това ключовете от куките и становете си в БГ посолството в Скопие, когато дойде времето, ние ще се погрижим за тази наша територия

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мда

    5 0 Отговор
    Че нали затова се натягате да влезете в ЕС - да в ие още по-лесна емиграцията.
    И там и тук и в Босна - хората или са заблудени или усещат инстинктивно по обективни причини, че тряба да избягат от собствения си дом.
    ...
    А през 90-те се говореше, че щял да настава раят и сме щели да постигнем всичко недостижимо дотокава.
  • 30 ирония

    5 0 Отговор
    Добре, че външните сили са посяли безсмислената българо-македоснка свада, че и за "травми" говорят, нежели е имало кървави военни битки, геноциди или нам какво си между българи и българи.
    Така де, тази дрязга върши чудесна работа за отклоняване на вниманието от истинските проблеми.
    Основният от които -демографксия, който се задълбочава и скоро натрупването ще се превърне в качествено изменение.....
  • 31 за съжаление

    5 0 Отговор
    Македония е 74 годишен дедо който псува по България и от емоциите забравя да си премери кръвното. А насреща му е 74 годошен български /първи или втори братовчед на македонския/ който псува по Македония.

    Когато провидението реши да унищожи някого, първо му взема акъла....
  • 32 Тжнжнв

    5 0 Отговор
    Абе то и в България същата работа ама никой не го интересува. 3 млн . българи са се евакуирали от страната за последните 30 години
  • 33 Само дето

    0 0 Отговор
    Не разбрах как ги изчислихте 76 от 1991 насам !
  • 34 Путриот

    1 0 Отговор
    И да се върнем сега на въпроса , задачка за Русотъпаци .

    Колко македонци са се отправили в Раша , за да живеят по добре и да печелят по добре ?

    Хаха

    Май никой , подобни на нашите Русоробчета, мразим запада ,ама не искаме в Мускалието.

    Друго е да ти плащат в Евро и Паунди .

    Хаха
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "комунистче":

    Изјава на шизофреничен шовинист. И после се чудите зашто светот не ве сака...