Last news in Fakti

28 Юни, 2023 19:00 5 005 43

"Щом си бездомен, си боклук": Съдби от улиците на София

  • бездомници-
  • бездомник-
  • бедност-
  • софия-
  • българия-
  • помощ-
  • бедни-
  • централна гара-
  • наркотици-
  • насилие-
  • крадци

Който остане бездомен в България, попада в дяволски кръг, от който трудно се излиза

"Щом си бездомен, си боклук": Съдби от улиците на София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иван* оставя настрани количката си за вторични суровини и влиза в белия мобилен кабинет на „Каритас“. Екипът на хуманитарната организация обикаля с него София и предоставя на уязвими хора медицински грижи, храна и напитки. Мъжът желае да се изследва за ХИВ. Той се бави вътре повече от 20 минути - необичайно дълго за процедура, която би следвало да е рутинна и бърза. Причината - и двата му теста са положителни.

„Всеки човек има моменти, в които осъзнава, че животът му се е променил“, обяснява Димитрина Маркова, психоложка от „Каритас“. „Разказах му какво е ХИВ, какво е СПИН и какви са стъпките, след като тестовете се окажат положителни“, казва тя. „Следва потвърдителен лабораторен тест и прием за терапия в Инфекциозна болница.“ Специалистката нееднократно е съобщавала лошата новина на други хора в нужда като Иван.

"Разберат ли, че си бездомен – край!"

София, в която според официалната статистика живеят приблизително 1 милион и 300 хиляди души, разполага само с три центъра за настаняване на бездомни. В тях могат да бъдат подслонени общо едва около 500 души. Онези, които работят с хората, останали без покрив над главата си, разказват, че в момента единият от приютите не работи, а друг е запълнен максимално и не приема нови нуждаещи се. Това означава, че към края на юни 2023 г. столицата разполага с по-малко от 400 легла за бездомни. На всичкото отгоре България не разполага и с адекватна статистика за бездомните.

„Въпросът за бездомните изобщо не е решен по никакъв начин“, обяснява 48-годишният Михаил, който губи дома си заради дълг към финансова компания през ноември 2022 година. „Системата позволява настаняване от 3 до 6 месеца и след това сме на улицата. Това е най-голямата драма. Бездомните са страшно зле.“

Михаил е гледал болен човек и му се наложило да ипотекира жилището си. За него най-лошото в отношението към хората като него е, че никой не желае да ги наеме на работа: „Разберат ли, че си бездомен - край! Ти си крастав и си абсолютен боклук. Това, че имаш някаква история и определени знания - къде си израснал, какво си учил - това никой не го интересува. Мислят ни за боклук“.

Лихвари и други проблеми

75-годишната Севда, позната на Михаил, губи жилището си през 2011 година. Заради проблемните отношения със съпруга си тя се свързала с лихвар и му продала нейната част от семейния им имот. Признава, че така искала да отмъсти на мъжа си.

„Добре му отмъстих“, връща се назад с горчивина тя. И Севда, и човекът до нея, който е болен и не може да ходи, останали без покрив над главата. „От това нещо той се влоши“, разказва жената. „Добър човек, ама пострада заради мен.“ В момента двамата са подслонени в един от двата работещи софийски приюта. Тя се страхува, че в началото на юли може отново да се озове на улицата, тъй като законовият срок за престоя ѝ изтича. Максималното време за настаняване в домовете може да бъде удължено с ТЕЛК решение, обясняват запознати с казуса.

Севда и 53-годишната Мария имат много общи теми. Срещите им с лихвари са белязали трагично живота и на двете жени. През 2016 г. Мария е била диагностицирана с психическо заболяване. Разказва, че оттогава мъжът ѝ започнал да настройва децата им, които живеят в чужбина, срещу нея. Тя е останала без дом през 2020 година. Принудили я да продаде имота си на подставени лица на данъчна оценка заради дълг от 9000 лева, разказва тя.

Михаил разказва как лихварите подбират жертвите си: „Те преценяват, те виждат кой няма да успее да се измъкне. И с удоволствие му дават пари“. Но същевременно подчертава: „Все пак, никой не те кара насила.

Но много наши съседи в приюта работят по цял месец, за да си платят лихвите към бързите кредити, после пак взимат нови. Това е едно колело, в което човек се вкарва, и няма измъкване. Работиш, за да си плащаш лихвите и за да ядеш”, разказва Михаил.

Как се оцелява през нощта?

За бездомните хора зимата е критичен период. Също както и нощите. Мария споделя как е намерила подслон в подлеза на Централна гара в студеното време. „Там се съюзих с един от другите клошари. Почерпих го 5 лева да си купи водка и той ме приюти. Намери ми кашони, намери ми олекотена завивка. Една седмица спах там с условието всяка вечер да го черпя водка.”

За относително безопасното спане на улицата си има стриктни правила: „Той специално ме предупреди да легна върху раницата си, за да не ми я откраднат и да си пазя обувките“, спомня си Мария. „Беше зимата, ако ми бяха взели ботите, трябваше да ходя по чорапи“, добавя тя.

„Трябва да се прикрепиш към някого, за да можеш да оцелееш“, потвърждава Михаил. “Трябва да си в група. Единият спи, другият пази и обратното. И така минава нощта. През деня е по-спокойно, има полиция и е малко по-нормално.“

Докато е бил сам и без подслон през нощта мъжът се е движил между Централна гара и различни подлези и гари. Михаил разказва за нощите на крак: „До 12 - 1 часа се возиш по рейсовете, за да не замръзнеш от студ. Въртиш кръгчета, вземеш рейсовете 305 и 413 от гарата. И в 12:30 ч. цъфваш тук и гледаш да избуташ до 4:30 часа, докато отворят гарата, за да влезеш на топло“.

Заплашени от насилие и кражби

Нерядко хората без дом стават жертви на насилници и крадци, намиращи се в същото положение като самите тях. 44-годишният Игнат от Гълъбово, който от 15 години е без покрив над главата, разказва за бруталното нападение, което неотдавна е преживял. Станало, докато спял в градинката на столичната ул. „Солунска“. „Имам 13 шева“, казва мъжът, посочвайки дълбокия белег, свързващ края на скулата и носа му.

Извършителят, който също бил бездомен, му взел и личната карта. На черния пазар в столицата, документът върви за по 10 лева. Игнат разказва, че с този паспорт нападателят вече е започнал работа и сега има покрив над главата.

Въпреки нападението, което е преживял, Игнат предпочита да живее извън софийските приюти. За нощите той си е намерил място в близост до централен хотел, където има и матрак, на който да спи. Разказва, че са му предложили да остане в кризисен център в града: „Те като ми казаха, че има бълхи, стоях един час и им казах: Дайте да разписвам документите и да излизам.“

А 50-годишният Мехмед от град Тервел, който също е бездомен, има 18 шева на главата и избити зъби, след като миналата година трима скинари го нападнали и му отнели дребна сума. Случило се през деня близо до центъра на града.

„И се учудвам, защото всички сме в нужда, а пък се крадем“, споделя Мария собствения си горчив опит. Докато е чакала на опашка за храна и дрехи, които благотворителни организации раздават в понеделник, сряда и петък в столичната градина „Алжир“, някой ѝ откраднал половината пенсия по болест, разказва жената.

Проблемът с личните документи

Бездомните хора от по-малките градове често идват в София с идеята, че тук прехраната е по-лесна, споделя експерт. По родните им места те нямат работа, всички се познават и нямат от кого да просят, кофите са по-празни, допълва той.

Престоят в софийските приюти за бездомни е свързан и със задължително изискване за адресна регистрация в столицата. В случай че си в нужда, но не разполагаш с такава, Столична община може да заплати цената на влаковия билет до мястото, на което живееш по документи. Затова и екип на „Каритас“ съпровожда до влака трудноподвижен възрастен мъж. Той трябва да слезе на гарата в Плевен, където е регистриран по лична карта. Там ще бъде посрещнат от социален работник на място.

Липсата на лична карта представлява огромно предизвикателство за много от бездомните. Без такава те не могат да бъдат приети в специализираните приюти за настаняване. Няма и как да бъдат наети на работа. 42-годишният Людмил споделя, че е прекарал 21 години от живота си в затвора. Без адресна регистрация е от 2014 година. Заради това в последните 2 години не може да си извади лична карта.

Людмил уверява, че желае да изкарва парите си с честен труд, но поради невъзможността да си извади документи, това няма как да се случи. „Една и съща патрулка ми написа 5 акта за един ден“, казва мъжът. „Нали нямам адресна регистрация, как така ми пишете акт“, попитал ги недоумяващо Людмил.

Липсата на подкрепяща среда

Липсата на подслон води и до най-различни други проблеми. Много от бездомните развиват психически заболявания, казват специалисти. Понякога се стига и до дългогодишна злоупотреба с наркотици, както и до тежка десоциализация. Михаил казва: „Много от младите момчета и момичета минават на дроги – леки или силни. Но никой не работи с тях за решаването на проблема с наркотиците и алкохолизма“.

38-годишната Ангелина, която е на метадон от повече от 20 години, живее заедно с Людмил в полуизоставена къща. Наркоманите, които се събират в близост до импровизирания дом, им завиждат, че имат покрив над главите си, казва жената и споделя: „Подпалваха ни три пъти“.

Все още не е ясно как диагнозата ХИВ ще промени живота на Иван. Преди време той е правил секс с жени, за които се е оказало, че са позитивни. Димитрина Маркова, психоложка от „Каритас“ разказва, че това, което най-много липсва на хора в нужда като него, е подкрепяща среда. Подкрепящата среда е необходима и за ресоциализация, и за намиране на работа, не на последно място и за по-смислен и достоен живот. Никоя институция за момента не предлага подобни програми, казва Маркова. За тези хора е невъзможно да се справят с проблемите си без такава среда, подчертава експертката.

* Част от имената са променени от редакцията.

Автор: Димитър Ганев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ленчето Мудтъклъ....

    5 6 Отговор
    Разпредили Тува
  • 3 ХАХАХА

    19 31 Отговор
    А какви са? Времето ,когато им взимаха жилището с измама мина да не говорим колко изоставени къщи има ,в които биха могли да си създадат домакинство . Да ама не ,предпочитат да се свират по подземията на София и другите големи градове ,за работа да не говорим,били свободни духовно така. Еее то всеки иска така ,ама знае тази душевна свобода докъде води. Преди няколко години един такъв свободен опразни цял трамвай заради миризмата ,която се разнасяше. Е другата причина е т.н интеграция на душевно болните ,които няма как да се приобщат към обществото, Ако либералната доктрина за интеграцията им.

    Коментиран от #7

  • 4 Комуниста

    79 16 Отговор
    През социализма нямаше бездомници това е явление на Демокрацията

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калпазанин

    27 15 Отговор
    Да така е, боклуците се увеличават и то благодарение и на вас дз, либерастията води до това и по зле ще става
  • 7 РЕАЛИСТ

    55 8 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Откъде рая злоба към нещастните хора. Няма гаранция , че утре ти няма да си на улицата. Има един разказ за най- богатия човек навремето Крез и философа Солон. Поучителен е. Вчера гледах по телевизията, как принц Уилям продава на улицата списанието The Big issue. Това правят бездомниците и той беше с един от тях. Цяла Англия го аплодира за постъпката. Песента на Фил Колинс " Another day in Paradise" е посветена на бездомниците.

    Коментиран от #8, #33

  • 8 ХАХАХА

    26 22 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Каква злоба бе ? А тоя принц колко парЕ има и колко бездомници е приютил в именията си ? Аре стига с това възхищение пред мимолетни постъпки на крали цяла вечност от бившите колонии.

    Коментиран от #21

  • 9 Спецназ

    14 24 Отговор
    „Разберат ли, че си бездомен - край! Ти си крастав и си абсолютен боклук."

    Досега на интервю за работа никога не са ме питали дали случайно
    не съм бездомник.

    Голям процент от тях просто не искат да работят 5 дена от 8 до 17.

    НЕ ИСКАТ! Работа има за целия китайски народ,
    ама за мотане и пиянство никой няма да те изтърпи и един месец.

    Коментиран от #10

  • 10 ХАХАХА

    8 16 Отговор

    До коментар #9 от "Спецназ":

    Не искат да работят,това било начин на живот според либералната доктрина. Те дори центровете за временно настаняване о ...... т ,хората от Захарна фабрика пропищяха от тях ,та колко протести организираха е успяха да го преместят.Мързеливи ,впиянчени ,наркомани е това са бездомници и тук и по света.
  • 11 Професора

    26 7 Отговор
    Ако няма скитници в държавата значи не е истинска демокрация. Как се познава демокрацията по просяците по улиците.

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Защо

    9 14 Отговор
    Образованието в Бг е все още лесно и безплатно.Т.Живков раздаде на всички жилища особено София.Ако не си от София и нямаш то по селата е пълно с къщи и дворове за обработка и прехрана без пари от кмета.
    Работа в София колокото искаш.Ако не си болен или с псих. промени какво пречи да се хванеш на работа.Едни се изгърбихме по 40-50 години от работа други нямат един ден работа.
  • 13 Професоре

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Професора":

    Поздравявам те за този стих ,олицитворяваш този тъй красив свят👍

    Коментиран от #38

  • 14 Алигатор

    29 1 Отговор
    Не дават поне 50 % ТЕЛК на хора наистина нуждаещи се , защото не дават под масата . Така ги обричат на мизерия и мъчително съществуване . А , има напълно здрави с над 50 % , които си плащат . За какво борба с корупцията говорим . Публична тайна е , че ТЕЛК е платен . Там трябва да се разрови из основи . Къде е държавата ?
  • 15 краси

    8 25 Отговор
    90% от т.н. бездомници са МЪРЗЕЛИВИ!Също така живот и работа има не само в София!

    Коментиран от #18

  • 16 ХАХАХА

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Професора":

    Настигнаме ФАЩ в това направление! А по времето на соца така изоставахме! Друго си е демонкрацията!
  • 17 Така така

    34 2 Отговор
    Капитализма е нечовешка система

    Коментиран от #43

  • 18 Алигатор

    27 2 Отговор

    До коментар #15 от "краси":

    Мързеливите са ясни , има ги , дори и сред повечето от работещите . Но, има и такива със заболявания , които никой не взима на работа . Жертви са на корупцията , която разяжда държавата .
  • 19 Българин

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    имаше спяха на Централна Жп Гара а сега Жп Централна Гара я заключат нощно Време а при Соца Жп Гарата бе отворена денонощно

    Коментиран от #32

  • 20 Хохо Бохо

    17 4 Отговор
    В София има хиляди апартаменти в, които никой не живее..
    Има и хора, които живеят на улицата...

    Коментиран от #29

  • 21 РЕАЛИСТ

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    Непоправими са българите. Бяха снимали преди години Бербатов, когато играеше в Манчестър Юнайтед и го бяха изтипосали на първите страници на вестниците. Излиза от някакъв нощен бар и даде на един бездомник, продаващ The big issue дребни стотинки. Коментарът на англичаните беше" Какъв стиснат човек е Бербатов. Получава 20 хиляди лири на седмица, а дава стотинки на бездомния човек"

    Коментиран от #28

  • 22 Роза

    32 0 Отговор
    Чл.51,ал.3 от Конституцията гласи:"Старите хора,които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество,както и лицата с психически и физически увреждания се намират под особена закрила на държавата и обществото."Нима това е вярно?!Не е ли само една куха фраза, каквито ги има в изобилие в Конституцията и другите закони в БГ?В какво се състои "особената закрила"?Кой се интересува от тези хора?Никой от нас не е застрахован,че по една или друга причина няма да му се случи да изпадне до тяхното положение!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 София

    3 0 Отговор
    Какво Стана с БАТЕ Генчо Вестникарчето който продаваше вестници на Централна ЖП ГАРА
  • 25 🇧🇬🇪🇺💯

    18 0 Отговор
    Няколко практични съвета за Бездомните?
    1. Благодарение на Католическият Орден Каритас, някаква помощ дори и временна е възможна.
    2. Срещу Кауфланд в кв. Дружба Черквата има дни в които раздава храна на Социално Слаби, вижте в кои дни? Иначе Българската Православна Църква почти отсъства в Социалната Сфера и подпомагане на Социални Слаби?
    3. Централна ЖП Гара е отворена до 11:30 Вечер, след това може да се преместите в Ц. Автобусна Станция срещу закупен ефтин билет същият ден?
    4. Задължително е да имате ефтин тел. с номера на Полицията, Бърза Помощ?
    5. Добре е да носите Библия, Православна или Католическа за дългите часове на Изморяваща Скука и Нищоправене?
    6. Оцелявайки през Ноща, имайте план за търсене на работа през деня, ( без значение имате ли Документи или не) (никога не се хващайта на работа при “робовладелци”!) като Заплащането трябва винаги да бъде Ден за Ден в брой!
    В Централна ЖП ползвайте тоалетните да се измиете и освежите?
    Винаги трябва да изглеждате като Човек който е на път за Работа или че пътува за в къщи след Работа?
    Никога не се отказвайте и на Вашата Улица ще изгрее слънце.
    Не влизате в пререкания и физическа саморазправа.
  • 26 Хи Мен

    9 0 Отговор
    eee накрая ги настигнахме американците! Възрадвайте се братия! Сега посолството ще ни даде последния нужен тласък...към пропастта
  • 27 Имотната мафия в действие

    6 0 Отговор
    Какво тук значи някаква си личност. ЧОВЕШКОТО В ЧОВЕКА ДАЛИ НЯКОГА Е БИЛО НА ПОЧИТ.. Алчност, мерзост,... Всички долно пробни качества на хомосапиенс са изплували като кафяв каймак с който днешното,, общество,, се храни обилно и повръща само доволно, Човек.... Само цапа и унищожава земята
  • 28 ХАХАХА

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    Така ли ,а соросоидите ,грантоядите ,уж благотворителнитеорганизации колко дават бе ,колко? Пунта мара да ги щракнат на фотото и гледайте си работата. Едните крали с векове ,другите ги мързи да гледат и викат бегай работо ,че ида ,накрая обикновено работещите плащат масрафа. За били гейтс ,за шорош ,за всички такива благодетели нали си чувал ,какво да ти пиша повече. Гейтси ваксинира Африка благотворително, те умрат като на конвейр, аре бегай с това преклонение пред ..азни престъпници.
  • 29 ХАХАХА

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Ей сега този ,който е събирал пари за още едно жилище ще го даде на някакъв ,който не желае да похване работа. Алоууу частната собственост е неприкостновена ,да не я национализираш?
  • 30 ХАХАХА

    5 3 Отговор
    Надраскали минуси ама никой няма да се ангажира с прошляците, защото знае как и защо са стигнали това ниво. Що не пращате помощти на отец Иван от Ихтиман дето прибира доста мързеливи и които изобщо работа не похващат, ами и останалата част от българите в Ихтиман пропищаха от тях.
  • 31 Имотната мафия в действие

    3 1 Отговор
    Какво тук значи някаква си личност. ЧОВЕШКОТО В ЧОВЕКА ДАЛИ НЯКОГА Е БИЛО НА ПОЧИТ.. Алчност, мерзост,... Всички долно пробни качества на хомосапиенс са изплували като кафяв каймак с който днешното,, общество,, се храни обилно и повръща само доволно, Човек.... Само цапа и унищожава земята
  • 32 Няма начин !

    27 4 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    При Бай Тошо никога не е имало бездомници и безработни хора.Пишеш колко да не заспиш.Централна гара беше и София като цяло подредени и приветливи с чешмички,градинки, вечер задължително се миеха улиците в центъра.Можеше да минеш вечер през целият град,без някой да те нападне.Бяха спокойни времена.Ще го търсите Тато,ама го няма !

    Коментиран от #34

  • 33 бай Даньо

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Говориш му на Ганчо на патагонски, не разбира. Не сме хора българите , пълна липса на състрадание , абсолютни морални уроди. Тая порода е трагикомедия , и най добре се вижда като въшка начело довтаса ли в Америка със зелените карти. Още докато са на помощи стават върли републиканци готови да мразят бездомни , бедни , черни , да мачкат жени и хомосексуалисти ... въпреки че самите те са масово бедни и нещастни и никой не ги смята за "бели хора" ...
  • 34 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Няма начин !":

    а къде е продавачът на вестници Бате Генчо Вестникарчето

    Коментиран от #35, #36

  • 35 ХАХАХА

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Аааа спомням си ,голеееем седесар беше и прокопса ли или стана храна на червеите, дали някой от лозунгкарите на" времето е наше" му помогна с нещо или то си е само тяхно времето?
  • 36 Няма начин !

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Питай Хекимян.Той всяка сутрин го чакаше пред btv.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 даскалицата

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Професоре":

    И двамата сте СЕМПЛИ!
  • 39 НАЧАЛНИК НА ТРАФОПОСТ,

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен-_ Язовец":

    ВИЕ КОЕ ОТ ДВЕТЕ СТЕ,А😁
  • 40 Читател

    1 6 Отговор
    До кога ще се правят реверанди, ще се търси състрадание за хора които ги мързи до дъното на душата работа има колкото искат за чистач за кравар овчари и т.н.,но на тях така им е добре смунят се по улиците, чакат милостиня и мързела ги е на легнал здраво, дори отказват дом за възрастни, така че стига сте ги умилостивяване колко хора живеят на пенсия и работят допълнително за да плащат сметките си. Така, че не ги толерирайте, анарш на село и да работят това е изхода.
  • 41 4545

    9 0 Отговор
    Капитализмът е суров строй. Ако можеш да работиш, ще ядеш. Ама ако не можеш? Тези хора по улиците и пейките са около и над 60, сигурно много от тях са останали без работа в началото на т.нар. демокрация и по някаква причина са изпаднали от системата. Не всички имат близки и приятели, които да помогнат, някои са и психично болни. Не може да няма никаква социална дейност, но уви държавата е абдикирала от това. За капитализма - вижте в тик ток какво става в Ню Йорк - цели тротоари с бездомници и наркомани, които се търкалят в безсъзнание. Ами гнил е капитализма, право ни учеха. Вече 33 години го виждаме нагледно! Браво на Каритас, хората правят каквото могат, но къде е българската православна църква? Къде е Молеца - академик да каже - ще се погрижим за вас, българи?!
  • 42 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    Ти то! Друго си е да си 15-20 апартамента купени със заеми ,пенсии и подкупи докато си бил държавен чиновник . 30 процента празни жилища ?Ще ви видим като победите Русия
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.