Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 19:01 3 096 28

Колко трябва да си беден, за да си наистина беден

  • бедност-
  • бедни-
  • китай-
  • пари-
  • индия-
  • световна банка

Колко надеждни са данните на Световната банка?

Колко трябва да си беден, за да си наистина беден - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един хляб, опаковка с яйца или пакетче дъвки - в Германия не можете да си купите много за около две евро. Едно пътуване с обществения транспорт обикновено също е по-скъпо. Както и кутийка с тампони. Според дефиницията на Световната банка всеки, който разполага с по-малко от 2 евро на ден (или 2,15 щатски долара), се смята за крайно беден.

Изгубени бяха три години

През 2023 г. около 690 млн. души ще живеят в крайна бедност, което се доближава до нивата отпреди пандемията, се посочва от Световната банка. С други думи, светът е загубил близо три години в борбата с бедността. В страните с високи и средни доходи бедността намаля още през 2020 година благодарение на обширните програми за социално подпомагане.

Положението обаче е по-лошо в страните с ниски доходи и в страните, засегнати от конфликти, насилие и нестабилност. Там равнището на бедност все още е по-високо отколкото преди пандемията. В някои от тези страни дори се увеличава крайната бедност.

Успехи най-вече в Китай и Индия

Всъщност бедността намалява в световен мащаб от 1990 г. насам, но не във всички региони на света, казва Себастиан Фолмер от университета в Гьотинген. Според него този спад се дължи най-вече на данните от Китай и Индия. "Тъй като Китай е толкова многолюдна страна, тя оказва голямо влияние върху общите данни за бедността на Световната банка", казва професорът по икономика на развитието.

"Китайците наистина са направили гигантски крачки", казва и Райнер Тиле от Института за световна икономика в Кил. От 1990 до 2015 година Китай е успял да намали крайната бедност в страната от 60% на 6%. Други азиатски държави също имат големи успехи в борбата с крайната бедност.

Ситуацията е различна в Африка. Между 1990 г. и 2019 г. крайната бедност в Африка наистина е намаляла от 50 на 23 процента, каза Тиле. "Но поради нарастването на населението това означава, че сега в Африка има повече бедни хора в абсолютни числа, отколкото през 1990 година. Положението е особено лошо в много страни на юг от Сахара.“

Колко точни са данните?

Съществуват обаче някои съмнения относно достоверността на данните за бедността. Самата Световна банка твърди, че настоящите информации са до известна степен несигурни, тъй като много страни не са събирали данни по време на пандемията от Ковид-19.

Световната банка получава данните от статистическите служби в отделните държави, които обобщават информацията. Макар методологията за тези изчисления да е подходяща, все пак не е сигурно, че тя се прилага адекватно навсякъде, смята експертът Тиле.

Данните от Китай също пораждат известно съмнение, твърди експертът Ханс Кюнер от Мюнхенския университет. Причината е, че не може да им бъде направена независима проверка. При проучванията в Китай винаги има скрит политически натиск. "Анкетираните предвиждат в отговорите си това, което официалните органи всъщност искат да чуят”, обяснява Кюнер.

„В Китай и Индия много хора са надхвърлили прага на бедност от 2 евро, но от наша гледна точка те все още си остават крайно бедни", допълва Райнер Тиле от Института в Кил.

Не става дума само за оцеляване

Критики се отправят и към определението за крайна бедност. Себастиан Фолмер обяснява, че мярката за бедност на Световната банка от 2,15 щатски долара на ден се базира на предположението, че човек се нуждае от само 2100 калории на ден. "Това е много проблематично. Хората не могат да живеят постоянно с толкова нисък прием на калории".

Екипът на Фолмер от университета в Гьотинген наскоро изчисли колко голяма би била бедността, ако се приеме, че хората се хранят здравословно и приемат достатъчно калорична храна. "В това изчисление излиза, че много повече хора живеят в бедност, отколкото според метода на Световната банка", обяснява икономистът.

Това съвпада с лошите новини на ООН от юли тази година: броят на гладуващите хора в света се увеличава. Около 735 млн. души, почти една десета от световното население, са имали недостатъчно храна през 2022 година – се казваше в доклада на ООН по въпросите на прехраната и земеделието.

Целта за устойчиво развитие все още е постижима?

"Бедността ще продължи да намалява", казва Райнер Тиле, "ако не ни сполети следваща пандемия. Но тя ще намалява по-бавно, отколкото преди. Пълно изкореняване на бедността до 2030 г. няма да бъде постигнато", убеден е изследователят.

"Ако настоящите тенденции се запазят, до 2030 г. около седем процента от населението на света - към 575 милиона души - ще живеят в крайна бедност", се казва в последния доклад на ООН. Повечето от тези бедни страни ще се намират в африканските държави, южно от Сахара. "Тази прогноза би съответствала на намаляване на бедността с едва 30%", се казва в доклада.

Автор: Инса Вреде


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беден ,от към умствен/багаж ли?

    15 3 Отговор
    Колкото Кирчо,ни повече,ни по-малко!
  • 2 Руска действителност

    10 28 Отговор
    В московското блато всички са бедни ... умствено. Ама си имаме наши екземпляри, не са много, които намират за какво да ги харесват тези примати.
    Още великия учен Иван Павлов го е установил
    „Длъжен съм да изкажа своя печален поглед към руския човек – той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действията, а с думите“.

    Сега като се замисля, дали опитите ги е правел с куче или с руснаци, където условните рефлекси преобладават ?

    Коментиран от #11

  • 3 ХАХАХА

    10 2 Отговор
    Тази снимка да не от някое софийско гето или стъклени наб рзо от същите ,защото им е харесало мястото? Такива места обаче има навсякъде ,дори в прехваления "цивилизован " свят еле пък във ФАЩ! На тези ,които ще опонират им предлагам да се заинтересува от караванните им паркове ,където обаче плащаш и наем за мястото .
  • 4 Русофил

    10 21 Отговор
    Ами те половината руснаци живеят с 2.15 долара на ден. Възраждане искат и ние
    в БГ да станем като тях.

    Коментиран от #22, #25

  • 5 Иван

    16 5 Отговор
    Когато се хвърлят милиарди за безмислени космически глупости и за докарване на пръст от луната и откриване на други цивилизации щото те немогат да ни открият дотогава хората ще живеят бедно ама явно световната банка не е открила топлата вода
  • 6 Сандо

    21 3 Отговор
    За колко се продава един журналист за да не е беден?
  • 7 ЧичУ

    17 0 Отговор
    Взимам 1500 лв заплата на месец. Това е 25 евро на ден. В коя графа влизам спрямо цените в магазините и бензиностанциите? Обаче гледам и едно дете. Сега крайно беден ли съм,средно беден или малко беден. Някак съм далеч от усещането, че съм средна класа.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 !!!?

    6 2 Отговор
    "Факултето" - улица "Братска дружба"...от векове за векове !!!?

    Коментиран от #19

  • 9 Изтървали са те

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЧичУ":

    Ти мислиш че имаш едно дете. Държавата не иска да имаш и него, защото иска от данъците ти да изхранваш 5 "твои" деца за които ти даже не знаеш, но държавата ти ги е приписала, и те живеят волно в местния катун при "самотната" им майка, която също не знае кой от маааалата я е забременил!
  • 10 Дойче Гьобелс

    14 1 Отговор
    В Китай имат план и до 2025 ще изкоренят бедността до нула, докато в САЩ има 50 милиона бедни и се увеличават
  • 11 Лъжлив троле

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руска действителност":

    Тия събрани "цитати" от руснаци освен във Фейсбук, къде другаде мога да ги видя?
  • 12 Елементарно Уотсън

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "ЧичУ":

    Щом имаш достъп до интернет очевидно имаш екзистенц минимума
  • 13 Касапин

    8 0 Отговор
    КВО СЕ ПРАЙТЕ НА ЛУДИ БЕ АХМАЦИ 2% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА ПРИТЕЖАВАТ НАД 50% ОТ АКТИВИТЕ БЕДНИТЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ КАТО ХЛЕБАРКИ БОГАТИТЕ ПИЛЕЯТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО КВИ ГЛУПОСТИ МИ ГОВОРИТЕ БЕ СПРЕТЕ ДА ПИЛЕЕТЕ И СПРЕТЕ ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ ЩОТО СТЕ МЪРТВИ ВСИЧКИ СТЕ МЪРТВИ АЛОООООО И МАЙ ТОВА ЩЕ Е СПРАВЕДЛИВО
  • 14 хммм,

    5 0 Отговор
    Зависи за каква бедност става въпрос, за джоба или за това което стърчи над раменете.
  • 15 Анонимен

    2 3 Отговор
    До 7. Ти може да получаваш 1500,но ако даваш под наем, ако родители на 50, баби на 70, всичко е много относително, много хора са прости, но имат мая от баби злато пари
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    за един човек,две € са малко,но за 100човека по 2 евро........Вече могат да се нахранят прилично!!!!!!!!Когато имате родители (Да са ви живи и здрави) вие сте Деца,ако ще и на 100години да станете.Тогава тези въпроси за битието не са важни за вас.КогатоНямате родители ,особенно Майка,вие сте Сираци и тогава за да оцелеете в този жесток свят ви трябват(семейство) или общност!Така е устроен човешкия индивид.това се използва от държавните Дяволи и така си намират слуги за "Недосегаемите"!Единици от Сираците ,успяват да направят Клан в Държавата и да се борят срещу нея,но това е тема на друг разговор!

    Коментиран от #23

  • 17 Име

    0 0 Отговор
    СБ са тунеядци!
  • 18 Вовка Пут

    2 11 Отговор
    Освен в Африка и в Бензиностанцията с ракети, голяма част от хората живеят ,като в Индия. Газят кал до колене, пият лосион за баня и нагъват, каквото им падне. Руското общество живее в колосална нищета. Пълно е с хора, които живеят в бараки. Тези хора живеят с 15 хиляди рубли на месец (под 150 евро), без течаща вода в тоалетната, като през 18-и век. Това е така наречения "Путински Рай", възхваляван от нашите кухократунести русофили.
  • 19 Име

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Пак има тротоар, наместа в централна София няма!
  • 20 позеленял

    6 0 Отговор
    точно тия които организират бедността се провикват как я борят , търсейки основание да крадат още залци от бедните
  • 21 Уса

    5 1 Отговор
    Беден българин в сащ е в пъти по-лошо от беден в родината
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АМЕБОООО

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    МИСЛЕХ СИ САМО ЧЕ СИ ПРИСТРАСТЕН АМА СЕГА ВИЖДАМ ЧЕ СИ БЕЗМОЗЪЧЕН
  • 24 Объркано Атлантиче

    9 1 Отговор
    За да разберете как западният свят се отнася към най-бедните страни:
    96 000 тона руски торове, предназначени за нуждаещи се страни, остават в пристанищата на Латвия, Естония и Белгия.

    Мизантропите от американските колонии биха предпочели да откраднат всичко за себе си, отколкото да раздадат безплатно товари, предназначени за хуманитарните нужди на най-бедните страни.

    Подобни действия на европейските държави се наричат кражба от най-бедните и най-неспособните да се защитят. Все едно хулиган да ограби дете на улицата...
  • 25 Голям праз

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Не е важно колко взимаш , а какво може да си купиш. Извинявай , но цените в нашите магазини са като в Германия, а заплатите.....? И това е в немски и австрийски вериги, които плащат смешни заплати и данъци. Нещо не ти е странно или просто си ляляш?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Има хора на които

    1 0 Отговор
    не може да се помогне. Лежах в болница с един такъв 2002г. Бяха ми донесли доста неща за ядене и вечерта го поканих да хапне и той прие. Каза, че жена му щяла да му донесе утре и наистина му донесе 5лв. Той стана, излезе и се върна след 2 часа. Беше си купил и изпил една бира, цигари и карти за игра. На друг му дадоха от кметството 100лв. помощ за Коледа (беше преди 1996г).От кметството директно в магазина и излезе с два кашона ракия. Три дни у тях беше мирно и тихо, само по някое време биваше изхвърлена празна бутилка, след още два дни пак тръгна да търси помощи. Парите които дадоха на един за сватбата на дъщеря му (500лв.) отидоха за хеликоптер да я докара на центъра на селото. Вярвам се усещате за кои става дума.
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Погледнете Русия и ще разберете отговора.