12 Септември, 2021 19:10 4 181 29

Близо 5 милиона души в Испания живеят в крайна бедност

  • бездомници-
  • испания-
  • бедност-
  • крайна бедност

Това е с около един милион повече от 2008 година

Близо 5 милиона души в Испания живеят в крайна бедност - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 4 милиона и 700 хиляди души в Испания живеят в крайна бедност, се казва в доклада на Европейската мрежа за борба с бедността и социалното изключване, предаде БНР.

Това е с около един милион повече, отколкото през 2008 г. в началото на световната финансова криза. За крайно бедни към юли тази година се считат хора , чийто доход е по-нисък от 6417 евро годишно, което е по-малко е от 535 евро месечно. Ако говорим за семейства с двама възрастни и две деца, с доходи под 281 евро месечно на човек, то те отново са в графата крайно бедни.

Според статистиката Валенсия, Канарските острови и Астурия са регионите с най-голям процент от населението (между 12,2 % и 16,7 %), които се нуждаят от помощ, но като бройка те са най-много в Андалусия (980 000 души), Каталуния (702 000) и Валенсия (674 000). „Противно на очакванията, това не са хора, които се опитват да се възползват от социалната система, а такива, които са положили всички усилия, за да имат достоен живот“, казва авторът на доклада Хуан Карлос Лано.

В 72% от случаите става въпрос за испанци, близо 5 на 100 от които имат висше образование и около 9% средно. Заради неплатежоспособността на родителите си 14% от децата също живеят в крайна бедност. Според неправителствените организации, за да се справи с бедността, правителството трябва да поддържа „високо равнище на социална закрила, универсални обществени услуги и качествена заетост, както и да гарантира равенството между половете и борбата срещу всички форми на дискриминация“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    11 8 Отговор
    Да се оправят, ние ще си внесем афганистанци
  • 2 русенец

    65 4 Отговор
    5 милиона испанци от 47 милиона живеят в крайна бедност. При нас от 5 милиона българи 2 милиона са само пенсионерите, още 1 милион са хората на минимална заплата.

    Коментиран от #4, #11

  • 3 ????

    31 8 Отговор
    Айде стига бе! Който Ганьо е отул там като се върне все "фантазия" разказва! Как пък къде отиде Ганя все мед и масло му се при вижда, все там в лелеяния Запад поли разтварят за него! И изненада ; 5 милиона испанци крайна бедност, имаше и в Германия колко живеят така, а за прехвалените щати нямам думи! Ех Ганя, Ганя от време на време те разконспирирст!
  • 4 Рад

    4 17 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Що не ходиш другаде?

    Коментиран от #8

  • 5 ами

    28 2 Отговор
    То защото тук пет милиона тънат в разкош.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 19 Отговор
    Интересно на каква база са направени тези изводи, след като цените на храните там не са много по-високи от тези в България? Или целта е да се застави правителството да тегли още и още заеми, за да ги раздава социално слабите...
  • 7 Соросоидче

    34 5 Отговор
    Ааа нимой да бъде, те само руснаците са бедни защото не са подлоги на американците. Всички американски подлоги са богати и ринат парите с лопата - ние също сме подлоги на американците и сме по-богати от Габон (не съм много сигурен).
  • 8 русенец

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Рад":

    Тошко, ти ли си бе?:) Що не дадеш акъл на себе си, че определено имаш нужда.
  • 9 пешо

    12 0 Отговор
    и у нас толкова.
  • 10 един от стадото

    17 7 Отговор
    къде го Зуека. В най оправната и спазваща закона държава се курдиса. Блазе му. На кого ни остави бе Зуяк.. От Мадрид на долу е ужаст. Кеф ти Мароко, кеф ти Тунис по пейзаж и физиономии. Жипсикинг
  • 11 Европеец

    8 29 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    В Испания проблемите започнаха след като Путин започна да се опитва да отдели Каталуния

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Meханик

    24 9 Отговор
    Така е в прехваленият запад. На филмче е добре, а инак си лижат "топките" за сол.
    За САЩ няма дори да говорим. Там е "мед и масло". Под мостовете има място за още клошари. Евтините караванки са налице. Можеш да живееш по американски колкото ти е угодно, стига да не те набарат BLM през нощта, че може да се окажеш, заплоден принудително. Нищо, че си мъж.
    п.п.
    И защо някой ми е сложил бан? Нима някога съм ползвал лош тон?
    Ако съм отправил критика, то е било без да нагрубявам.
    Сори, ама не можете да ми затваряте устата (за сега, де)

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Баце

    15 1 Отговор
    То кажи речи и при нас е така с изключение на едни 50 000 - 100 000. Държавата на БуциCo.
  • 14 пешо

    23 3 Отговор
    в бг. от шестмилиона пет и половина живеят в мизерия .
  • 15 ????

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Европеец":

    Тюю, тоя Путин, тоя Путин, той и за бягството на кравите от Афгана е виновен!
  • 16 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Meханик":

    Ето един интересен клип по темата

  • 17 Гръка

    11 4 Отговор
    Това си е колкото цяла България, егати богаташката западно европейска страна, фалирала като богатия Детройт
  • 18 един от стадото

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Европеец":

    проблемите на Испания не са свършвали, че да почват. Като почнеш от маврите, почти пет века, минеш през Санчо Панса от ренесанса, през Франко и до сега. Води се икономическа сила, но. Противоречива страна, от крайно богати, през умерено състоятелни, до крайно бедни. Не бих ги нарекъл бедни, просто начина им на живот е такъв. Може целия да е във златни синджири, но си обича коптора. Да не говорим за трафика на белия прашец Гибралтар- З. Европа, върви та се къса, и то не без съдействието на мургавите им там и на строгата им полиция. Иначе е строга, изпраскаха ни по 100евр глоба щото на последния ред на буса бяхме без колани край Малага. По крайбрежието е готино, вярно, но на вътре е ужаст. Сиера Невада, минавал ли си я по ниското, не в планиските и части, ски центрове. Андалусия, пече камък се пука.. Всички прилики познати ви не са случайни

    Коментиран от #29

  • 19 стоян

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Meханик":

    до 12 ком -като си започнал за запада що не продължи с истока в богата Русия където минималната работна заплата е 250 лв а пенсия 160 лв

    Коментиран от #24

  • 20 хахаха

    9 2 Отговор
    ма нимой да бъди!!!! Даже зуека забегна тъдява да печели с рисуване на петокласник...:)))
  • 21 Да бее

    17 5 Отговор
    Има ги. Верно. Що не пишете че тие испански бедняци получават 460 - 600(а може и повече) евро помощи на месец при цени за храна като в родната БГ. Та тие бедняци живееят по добре от много работещи в БГ(с което не можем да се гордеем).
  • 22 Franco

    9 1 Отговор
    Да ви светна малко, от тези 5 милиона, половината са безработни и получават помощи от държавата около 500-600€ на месец, и същевременно работят на черно и взимат още 1500-1800€, това си от край време така и всички го знаят. Да не говорим за хората над 55 години, които могат да получават помощи до пенсионирането. Нямам познат дето да не го е правил, аз също. Системата е такава.
  • 23 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Г-н Х.К.Лано да се разходи на юго-изток в тази Европа, че да разбере , какво е аджеба "бедност" !!
    И защо тази статия се сервира на Ганчо Балканджията, на когото минималната заплата е половината от социалните помощи на испанския просяк ?
    С една дума : Натискай си българино скъсаните парцали - има и други бедни по Европата !!
    Простете ! Но защо никъде в северните области на Испания не видях ПЛАТЕНА обществена тоалетна. И чисти, и топли, и някои от тях и с топла вода. И пътищата им без дупки, с множество кръгови кръстовища и изрисувани / маркировката/ като на картинка, сякаш ще посрещат Леонид Илич Брежнев !?
  • 24 Землянин

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Е то според русофила всички статистики за рашка са пропаганда и лъжа, а в същност там е Рай, но неще и неще да ходи там да живее.
  • 25 Пламен

    6 0 Отговор
    Испанска им работа, уж безработни, пък взимат 600€.В РБългария, пак безработни, ама питай ги, колко им е борсата? Лошо е в чужбина, у нас е рай за безработните. Най-добрата социална политика, последните 12 години. Безработни Испанци, нахлуват в България и са повече от Сирийци и Афганистанци взети заедно. Лоша работа.

    Коментиран от #28

  • 26 Горски

    4 1 Отговор
    Испания е значително по- богата от България и разбира се със значително по- висок потенциал. Но!
    Подадената информация потвърждава тезата, че ЕС и този начин на взаимоотношения между страните задълбочава кризата. - Причините за това са дъмпинга, който се налага от сърцевината на ЕС, чрез субсидиране на техните производства за да може другите да не произвеждат и да бъдат основно потребители. - Това освобождава много хора от пазара на труда и ги превръща в рискови групи.
    Последното е особено важно и за нас в България, които сме подложени на тези рестрикции и дъмпинг от 89 година насам. - За това не произвеждаме, затъваме в дългове, ставаме все по- невежи и емиграцията расте.
  • 27 така де

    1 0 Отговор
    бездомниците в испания си изкарват от просия между 50 и 100 евро и ги дават за наркотици Вмомента е лято хората се къпят в морето дискотеките и ресторантите са пълни И бездомниците спят по пейките защото са избягали от жените си в големите градове за да не плащат издръжка ДА си пият бирата по 30 цента кенчето и да шмъркат хранят се по църквите без пари и водят най безгрижния живот
  • 28 искаш

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пламен":

    да кажеш безработни българи добрали се до испанско ЕВРОПЕЙСКИ помощи се връщат в БЪЛГАРИЯ за един месец и с помощи от 800евро или съответната социална пенсия повече от800евро разпущат в оглозгана та родина и за кой ли път се заканват никога да не се завръщат на калното море да се ползват от крадливите келнери ол инклузив ДА карат по шосетата с дупки и т н и т н ИМАЙТЕ впредвид че тук помощи получават точно безработни А всеки си решава как да живее с тях
  • 29 овсъта от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "един от стадото":

    на морето е супер нали така а НАВЪТРЕ е спокойствие и тишина няма нужда от полиция хората преживяват от маслинови и портокалови горички и се трудят по селски за собствено благо НАВСЯКЪДЕ има магазини добри пътища комуникации и природа А СЛЪНЦЕТО СЪРДИТО ПЕЧЕ ЛИ ПЕЧЕ това и БОТЕВ ГО Е ПИСАЛ и на скалите това им е работата да се пукат ЧЕЛ ли си каменарче хей другарю ти какво решил си с чука ТА питам ПРОКАРАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ ПЪТЯ че да се върнат емигрантите от Испания
Новини по държави: