Last news in Fakti

9 Юли, 2023 16:00 3 213 118

Каква ще бъде съдбата на референдума на "Възраждане"

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • референдум-
  • евро-
  • еврозона

След отхвърлянето от Правната комисия се появиха коментари, че "Възраждане" може да се обърне към президента Румен Радев и да поиска да насрочи всенародно допитване, а той да не се съобрази с отрицателно становище на 49-ото НС

Каква ще бъде съдбата на референдума на "Възраждане"  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отхвърлянето на искането за референдум за еврото от Правната комисия в парламента не означава окончателен край на инициативата на "Възраждане". Какви са възможните сценарии оттук нататък провери Емилия Милчева:

Какви са шансовете за референдума на "Възраждане", чието обсъждане предстои пленарна зала? Въпреки че парламентарната Правна комисия го отхвърли, не е абсолютно сигурно, че ще се повтори и в пленарна зала в петък. Хипотезите са две - или народните представители ще се съобразят с предложението на комисията и отхвърлят провеждането на допитването, или ще решат да редактират въпроса. Становището на комисията е препоръчително, но не и задължително.

Партията на Костадин Костадинов внесе подписка за плебисцит, за която ГРАО установи, че са събрани валидните над 400 хиляди подписа, с въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?". Искането се прави в момент, когато на страната ѝ предстои да се присъедини към единната европейска валута, след като през 2020 г. влезе в известния като "чакалня за еврозоната" Механизъм на валутните курсове (ERM II). Макар да не е член на еврозоната, България е в Банковия съюз. След като 1 януари 2024 г. беше отложена като възможна дата, сега България се готви за евро от 2025 година.

Референдум или не?

След отхвърлянето от Правната комисия се появиха коментари, че "Възраждане" може да се обърне към президента Румен Радев и да поиска да насрочи всенародно допитване, а той да не се съобрази с отрицателно становище на 49-ото НС. За Дойче Веле доц. Наталия Киселова, преподавателка по конституционно право, обясни, че това може да се случи само при положително решение на парламента. "Президентът може да определи дата само при положително решение на Народното събрание, което е органът, който може да преценява и да утвърди или отхвърли допитването. Ако НС изпрати решение, той ще насрочи дата за референдума".

Доц. Киселова разясни какво ще се случи при сезиране на Конституционния съд (КС). "Ако КС бъде сезиран при положително решение за референдума, следва да се произнесе в рамките на един месец от сезирането, за да спази срока за провеждането на всенародното допитване. Такъв беше случаят с референдума през 2016 година. Ако НС реши да не се произвежда допитване и КС бъде сезиран, няма срок за неговото произнасяне".

През 2016 г. парламентът даде зелена светлина за референдума на Слави Трифонов и неговите 6 въпроса. Но след като президентът Росен Плевнелиев сезира КС, съдиите обявиха за противоконституционни и трите оспорени от него въпроса.

Ако бъде дадена зелена светлина на референдума, президентът трябва да го насрочи за местните избори наесен. Но ако 49-ото НС го отхвърли и КС бъде сезиран и се произнесе положително след местния вот, допитването може да бъде назначено за провеждане и заедно с европейските избори догодина, стана ясно още от отговора на доц. Киселова на въпроса на ДВ.

Възможна ли е редакция на въпроса?

На заседанието на правната комисия осем депутати от ПП-ДБ и ДПС гласуваха за отхвърляне на референдума, седем народни представители - от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) го подкрепиха, а всичките 7 депутати от ГЕРБ начело с председателя на парламентарната група Десислава Атанасова се въздържаха. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че въпросът за всенародното допитване може да бъде редактиран.

За същото намекна и лидерът Бойко Борисов на националното съвещание с кметове на партията във Велико Търново на 24 юни. "Възраждане" не са толкова страшни. Ще станат, ако почнат с административни методи да ги спират", каза той и допусна, че може да се споразумеят за дата за приемане на еврото между 2024 г. и 2043 г. - например януари 2025-та.

Законът дава възможност на парламента да редактира въпроса, без да променя същността на питането. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев посочи, че терминът "официална валута" във въпроса на "Възраждане" е в противоречие с валутния закон, тъй като "елиминира договорната свобода за плащане с други валути". Освен това еврото е официална резервна валута, което задължава БНБ при поискване да извършва неограничена обмяна на левове в евро. Радев предупреди, че референдумът би имал неблагоприятни последици, тъй като ще доведе до силно влошаване на условията за финансиране на държава, бизнес и домакинства, до нарушаване на международни договори, които България е подписала и ратифицирала, и ще наруши трудно градено доверие.

БНБ вече е подписала Меморандум за отсичане на българските евромонети, а има и решение на парламента, с което подкрепя присъединяването към еврото и задължи БНБ и Министерството на финансите да ускорят процеса.

Късно е за такъв референдум?

Няма случай, в който държава, която се присъединява към механизма, да е отлагала своето присъединяване към момента, в който определените за присъединяване критерии са изпълнени, заяви д-р Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Аргументите на ПП-ДБ са, че ратифицираните от Народното събрание договори могат да бъдат изменяни или денонсирани само по реда, посочен в самите договори, или в съответствие с общопризнатите норми на международното право, както гласи и чл. 85, ал. 3 от Конституцията. А според закона за прякото участие на гражданите във властта "референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се провежда преди тяхната ратификация".

"Не спирайте референдума, ще родите дракон!", призова депутатът от ИТН Гроздан Караджов. Ако въпросът не е наред, дайте да го редактираме, заяви на свой ред лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Ще има ли съвместни редакции с ГЕРБ или парламентът ще отхвърли допитването? Развръзката предстои.

* Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🤫🤫🤫

    33 69 Отговор
    Референдум няма да има.

    Коментиран от #10, #83, #115

  • 2 ПОСЛЕДНИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    26 63 Отговор
    Възраждане копейки чака ве глад а Костадинов да върне Субсидиите
  • 3 КОТарАК

    19 44 Отговор
    как не се е сетил някой , да направи прокитайска партия ми е чудно/нищо че сме в ЕС

    Коментиран от #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кръст

    36 17 Отговор
    и окончателен край на психопатите !
  • 6 отегчен

    25 54 Отговор
    Оставете решението на Конституционния съд. Супер много ще се изкефя, "Култа на Копейкин" да изяде конституционни шамари.
  • 7 ветоБ :)

    19 6 Отговор
    Пак ще се бяга през Дунава...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трол

    26 68 Отговор
    В коша за б0клук този манипулиран и безсмислен референдум!
    Приемането на еврото е част от договора ни за приемането е ЕС.
    България е поела по пътя на цивилизования свят,не може елементи като копейката да ни тласкат към едни безвъзвратно отминали и отвратителни времена!

    Коментиран от #24

  • 10 Това е безспорен

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "🤫🤫🤫":

    Факт.
  • 11 Резултатът ще бъде намаляване

    25 37 Отговор
    на руските пари заради неизпълнена бойна задача в мирно време!

    Коментиран от #87

  • 12 Сандо

    21 41 Отговор
    Какъвто и да е резултата - Демокрацията победи!Най-важното е,че всеки един от нас е свободен носител на евроатлантически ценности!!!

    Коментиран от #49

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руски референдум в

    25 44 Отговор
    България не може да се проведе.

    Коментиран от #27, #88

  • 15 Гого

    17 37 Отговор
    Този изписал една кофа мастило. А отговора е няколко статии по-надолу.

    "Експерт: Няма как да се проведе референдум за еврото"

    Референдум по въпроси, които са предмет на уредба в международен договор, може да бъде проведен преди неговото ратифициране
  • 16 ПОСЛЕДНИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    14 25 Отговор
    Вижте Колажа как изглежда Костадинов
  • 17 Григорян

    20 36 Отговор
    Да се провери финансовото и имотното състояние на депутатите от Възраждане.
    До приключване на проверката да бъдат извадени от парламента.
    Сутрин и вечер да се подписват в полицията.Да им бъдат отнети Паспортите,за да не избягат или се укрият от правосъдието
  • 18 ПОСЛЕДНИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    17 26 Отговор
    Възраждане Мечтите са БЕЗСПЛАТНИ И блян
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Велина

    12 23 Отговор
    Искам да развалим брака, и да изчакаме още 20 години да си помислим дали да го сключим ! Предлагам семейно гласуване под формата на референдум !
  • 21 Костя

    10 30 Отговор
    Предлагам референдум за приемане на рублата !

    Коментиран от #45, #112

  • 22 Демократ

    52 15 Отговор
    Хората, които са против референдум за нещо, което ще се отрази на България за много години напред не са демократи, а са фашисти. И тук има много такива. Кои сте вие, че да ми спрете мнението

    Коментиран от #31

  • 23 Хаха

    33 12 Отговор
    Няма евро да има колкото и да мъчите да го наложите!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кочо

    51 13 Отговор
    Утре продажниците от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще подпишат по заповед на САЩ закон за свободата за избор и смяна пола и отнемане на децата от родителите им при нарушаване на това тяхно право! И тогава българите които докараха с вота си това гибелно за България, продажно правителство тикащо я в гибелна война, ще гредат безропотно как осъкатяват синовете и дъщерите им! Пак под логото за демокрация и права! Тоз зомбиран народ или се освества какво вършат с него или краят му е предизвестен! Ако НС решава дали да се провежда или не референдум се обезсмисля самата идея за референдум, това е въпиющо потъпкване на закона и проява на диктатура! Най-емблематичното проявление на демокрацията каквото е референдума се отхвърря! Това е чиста форма на диктатура!
  • 27 Кам

    43 18 Отговор

    До коментар #14 от "Руски референдум в":

    Как руски референдум?Български си е за българския лев.
    А бре,хора,какво ви е?!Във всяка демократична държава има референдуми,а тук ги бойкотирате все едно сме фашизъм.
  • 28 Точен

    36 13 Отговор
    Тази "статия" на зелето май е писана преди да стане ясно, че ще има Референдум. За това се погрижиха пишманюристите от ДБ и ПП.
  • 29 Мила

    37 10 Отговор
    Имаме си Български Лев
  • 30 Схемата е

    14 24 Отговор
    Искат пак да ограбят българите, ще съборят валутния борд, става с гласуване, с обикновено мнозинство от парламента, след което нали се сещате 1 Евро става, 100 лв, познато ви е! Това е идеята да не се приема еврото! Задкулисието е измислило вече схемата. Копейката е само един от изпълнителите. А има и друг плюс за задкулисието, отдалечава ни от Европа и ни връща в алчните лапи на кремъл. Тскс и ще стане ако хората не поумнеят.
  • 31 Ние сме мнозинство.

    18 27 Отговор

    До коментар #22 от "Демократ":

    Копейките сте малцинство.С 300 души на протести.Като 200 не знаят за какво са там

    Коментиран от #33, #89

  • 32 убедих се четейки ласкавите коментари за

    35 12 Отговор
    коцето от възраждане, че има много ззабблудени хейтъри и пригласящите им русофборци които от омразата си към него и бълнуващи за копейки не искат повече бг лева. И не вдяват че след въвеждането му ифлацията ще надмине много повече сегашната за да станат цените двойни поради лакомията на чорбаджиите, веригите, спекулантите и безхаберие и ннеккадърност на политиците. в страните от запада цените се удвоиха.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хъъъм

    20 15 Отговор
    ""След като 1 януари 2024 г. беше отложена като възможна дата, сега България се готви за евро от 2025 година.""

    Това са лъжи, по всичко личи, че марионетното ни правителство ще го направи още 01,01,2024год.
    И то забележете, без да отговаряме поне на 2 от най-важните критерии. Това ще доведе до нова двуцифрена инфлация и докара народа до просяшка тояга, но е важно да се гепи и окраде резервът от валутния борд.
    България на тоя етап, трябва да забави влизането на еврото, като гледам, как печатат милиарди за войната и после ще наследим тези дългове...

    Коментиран от #36

  • 35 007

    13 17 Отговор
    Най добре да наемат 100 ина чартъра и да се изнесат към любимата им азиатска диктатура! Не само да ни я рекламират на нас а да усетят неповторимата атмосфера на тоталитарното общество! Ние които сме живели преди 89 година си го знаем колко беше хубаво!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #78

  • 36 Точно обратното е

    9 11 Отговор

    До коментар #34 от "Хъъъм":

    Лъжеш, точно обратното ще се случи ако не приемем еврото
  • 37 ко пейкин

    8 13 Отговор
    няма да обжалва пред конституционния съд. Знае, че няма да мине.

    Коментиран от #46

  • 38 Никой

    7 7 Отговор
    Другари , дори когато мамим и вкарваме в заблуда . Ние сме искрени ! Партията е права дори когато греши . Те искрено обичат насилието , назовано от тях " революционен терор ", няма как искрено да не ламтят за власт, както и да са съвсем искрени садисти в унищожение на инакомислещите.
  • 39 40% масово поскъпване

    21 9 Отговор
    Приемането на еврото е смъртна присъда за 90% от българите ! Богатите ще бстанат още по-богати !

    Коментиран от #40

  • 40 20 години

    7 14 Отговор

    До коментар #39 от "40% масово поскъпване":

    Еврото си го приел преди 20 години.

    Коментиран от #42

  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор
    Верно ли 🥸🥸🥸🥸
    Депутатите
    ОТХВЪРЛИХА
    предложението на правна комисия
    ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ
    на референдума 🤔🤔🤔
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 5 Отговор

    До коментар #40 от "20 години":

    Пак не разбрал ‼️
    Никакво евро не сме приемали ‼️
    По кухата ти логика сме приели и долара и монголските тугрици ‼️

    Коментиран от #43

  • 43 тогава

    3 8 Отговор

    До коментар #42 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защо от 20 години 1 Евро е все 2 лева?

    Коментиран от #48

  • 44 нннн

    11 3 Отговор
    Резултатът вече е ясен. Не е ясно управляващата тройна коалиция дали ще спечели кметски места на предстоящите избори.
  • 45 Ха ха

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Костя":

    Предложи референдум за задължителна смяна на пола на всички.Поне 2 пъти в годината .Това от" посолството" сте все едни кирчовциии.
  • 46 Да бе

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "ко пейкин":

    Не е, и .....нужно
    КС сам ще се сезира, а и президента може да го стори.
    Всички знаят, че комисията е направила, гаф...

    Референдума е покрил всички изисквания по конституция и грал се е произнесъл за легитимен, след проверка на подписите..

    Коментиран от #50

  • 47 Факти

    10 15 Отговор
    Защо не напишете какво каза Зеленски на зеления чорап а именно че за Украйна се сражават 975 смели българи .Слава на Украйна . ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #51, #56, #113

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 дали? Или ще излизаме от ЕС?

    10 7 Отговор

    До коментар #46 от "Да бе":

    "Експерт: Няма как да се проведе референдум за еврото"

    Референдум по въпроси, които са предмет на уредба в международен договор, може да бъде проведен преди неговото ратифициране
  • 51 Владимир

    8 7 Отговор

    До коментар #47 от "Факти":

    Има гладни българи НАТО им плаща по 2500 долара.

    Коментиран от #53, #55

  • 52 ама

    0 4 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    не ми отговори на въпросчето.

    Коментиран от #58

  • 53 Гутьо

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "Владимир":

    Бат Владо като свърши специалната операция и тези българи се върнат в България като обучени убийци и фашисти какво правим .
  • 54 Дааа

    16 3 Отговор
    По договор, ние сме приели да въведем еврото...
    Но там езрично е записано, точно, ясно и тн.
    Демек, ако отговаряме на следните финансови изисквания...
    Дефицит под 3%, инфлация под 5%, средна заплата, покупателната и много още изисквания..
    Като си знаем, какво ни е дириджето, да отговаряме на някои от тия изисквания?
    В момента Кокорчо лъже маже, само и само да влезем, но ако стане сега...ще видите, кон боб ядели.
  • 55 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "Владимир":

    Няма Българи в Украйнската Армия

    Коментиран от #61

  • 56 Естествен Интелект

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Факти":

    Да живее България, ама след пицарията и хотелчето там-може доста да са редуцирани доброволците.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #52 от "ама":

    Ама ти пак не си разбрал ‼️
    Като си размениш обувките , цял ден ли ти стискат ❓
    Курсът на ЛЕВА е фиксиран към ЕВРОТО , заради решението за Валутен борд ❗
    Но България НЕ Е ПРИЕЛА ЕВРОТО
    ЗА ОФИЦИАЛНО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО В СТРАНАТА ❗

    Коментиран от #63

  • 59 Тома

    8 11 Отговор
    Който вярва на копейката нека му вярва.После да не псува както сидера ги лъга години наред
  • 60 рашастан в изолация

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Чакаме":

    Какво стана с рефенрендума на националните предатели ? Резултатите излязоха ли ?
  • 61 Факти

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Има и то много другарю старшинка .

    Коментиран от #79

  • 62 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 5 Отговор
    Някой знае ли какво се случва :

    "Решението, което коалицията ППДБ-ГЕРБ-ДПС прие с идеята, че отхвърля референдума за запазване на българския лев до 2043 г., всъщност има точно обратното значение. Вместо да гласува ЗА решението на правната комисия на НС за отхвърляне на допитването, управляващата сглобка даде вот ПРОТИВ. Т.е. подкрепи провеждането на референдума."

    Коментиран от #66

  • 63 Не си приел Еврото

    3 6 Отговор

    До коментар #58 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само от 20 години лева ти е вързан за него.??? Брей.
  • 64 Цончо

    3 7 Отговор
    Сега е момента за туризъм в Русия. 100 рублата едно евро..ядене пиене свирки .
  • 65 Уса

    10 3 Отговор
    Преди си мечтаех целия свят да стане едно цяло,както САЩ и всички хора да бъдат щастливи,както през комунизма,но САЩ пропадат.За последните 12 години едва успяват с манипулации да се задържат някъде по средата в класациите по стандарт на живот инфраструктура и използване на нови технологии.В САЩ изкуството не съшествува, живoта e пари и само пари
  • 66 почваш да ми омръзваш

    4 10 Отговор

    До коментар #62 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Експерт: Няма как да се проведе референдум за еврото"

    Референдум по въпроси, които са предмет на уредба в международен договор, може да бъде проведен преди неговото ратифициране

    Коментиран от #81, #86

  • 67 Бай Киро

    3 8 Отговор
    На 89 съм но много обратни взеха да идват в червената територия е България..Волгин Цончо Евгени Минчев.Мислете еврогеювите на обкръжават с цел да се избием помежду си.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гутьо

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Майор от запаса":

    Господин Майор,думата морал говори ли ви нещо ?
  • 70 Българин

    13 4 Отговор
    ДВ трябва да бъде забранена в България

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Естествен Интелект

    9 1 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    Със задна дата.
  • 73 По-интересно ще бъде

    5 9 Отговор
    Каква ще е скорошната съдба на Израждане.

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Гого

    3 9 Отговор

    До коментар #73 от "По-интересно ще бъде":

    Като на шефа им в Москва.
  • 76 Естествен Интелект

    8 1 Отговор
    Помпате гласуването като бакшиши.
  • 77 Пха ха ха ха

    7 2 Отговор
    До тлантиците има още свободни колесници така че побързайте краят ви наближава
  • 78 008

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "007":

    Сега по добре ли е
  • 79 Пха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Факти":

    Има окранци
  • 80 Гутьо

    5 2 Отговор
    Ако е верно че има толкова българи които воюват за Украйна българските служби трябва да вземат спешни мерки .
  • 81 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор

    До коментар #66 от "почваш да ми омръзваш":

    А ти още не можеш да увриш ‼️‼️‼️
    Никъде в договора не е посочена ДАТА за приемане на еврото, но има посочени УСЛОВИЯ които трябва да изпълним ‼️
    ТА РЕФЕРЕНДУМЪТ НЕ Е ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕВРОТО , А ДА ГО ПРИЕМЕМ КОГАТО ИЗПЪЛНИМ
    ТЕХНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ‼️‼️‼️
  • 82 🇧🇬🇷🇺

    6 2 Отговор
    🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺
  • 83 Референдум

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "🤫🤫🤫":

    Ще има 😜
  • 84 Бай Киро

    5 4 Отговор
    Аз когато давах наряди като капитан в Звездец Петър Волгин ми пускаше западна музика от БНР. ОВЦЕ
  • 85 Фъшо

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Скоро ще усетите народната любов
  • 86 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #66 от "почваш да ми омръзваш":

    От ПосолствоТО не ви ли дават да мислите сами ❓
    Защо ДЕСЕТ години ние искахме €, а ЕС викаше "Не сте готови" ❓
    Сега по-готови ли сме ❓
    Не❗ Но ЕС вика ПОЕМАЙТЕ ГО по-бързо ❗
    ЕВРОТО ли,
    ДЪЛГЪТ на ЕС ли,
    ЧЛЕНЪТ на ЕС ли ......
  • 87 Пха ха ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Резултатът ще бъде намаляване":

    Козяк фалира 🤪
  • 88 Пха ха ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Руски референдум в":

    А окраински може ли 💩
  • 89 Пха ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ние сме мнозинство.":

    На прайда сте мнозинство 🤪
  • 90 Гутьо

    8 3 Отговор
    Според мен българският президент Румен Радев като главнокомандващ трябва да излезе и да обяви военно положение. Който защитава фашистите затвор да не кажа и по-тежки думи .
  • 91 Аве либерастиии

    8 0 Отговор
    И в Европа не ви искат 😜
  • 92 Кочо

    2 0 Отговор
    За последно бях в Русия през 2020 в Ростов на Дон. Прекрасен град добри хора весели но и такива сурови когато пийнахме.
  • 93 Перо

    11 3 Отговор
    След като е спазен закона за референдумите и няма член или алинея в договора за присъединяване към ЕС, които да задължава страните членки да влизат в определен срок в еврозоната и да приемат еврото, БГ НС няма никакво право да спира референдума. Пример: Англия за няколко десетилетия членство в ЕС, не иска да замени еврото с паунда, защото не е задължена!
  • 94 Бай Киро

    0 8 Отговор
    Над 500 българи воюват за Украйна а ние в социалните мрежи американски и кво дай да ям колко е олиото.2754
  • 95 Не на еврото

    12 4 Отговор
    А БРЕ ВИЕ МИНАЛИ ПОД ДЪГАТА -ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ , СЛУГИ И ЛАКЕИ НА СОРОС И КОЗЯК ,НЕЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ.
    В ПЕТЪК ЯКО ПОДХЛЪЗНАТИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ ОТ ГЕРБ И ДПС ППДБ-ЛГБТИ И ДПС НА ПЪРВО И ВТОРО ЧЕТЕНЕ НЕ ГЛАСУВАХА РЕШЕНИЕТО НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ, ДА НЯМА РЕФЕРЕНДУМ А ГЛАСУВАХА СТАНОВИЩЕТО НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА СВИКВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО.
    ТАКА НА ПРАКТИКА НЕ ВЪЗРАЖДАНЕ ,А ПРОМЯНАТА И ДПС И С ГЛАСОВЕ ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ НА ГЕРБ СЕ ПРИЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ.
    ТАЗИ ГРУБА ГРЕШКА БЕШЕ ПО КЪСНО ОСЪЗНАТА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ,НО ПО ЗАКОН НЯМАТ ПРАВО ДА ПРЕГЛАСУВАТ ТОЧКАТА СЛЕД КАТО Е МИНАЛА МА ДВЕ ЧЕТЕНИЯ,ЗАТОВА И СПЕШНО ВЕЧЕРТТА В ПЕТЪК СЕ СВИКА ПРЕДСЕДАТЕЛСКИ СЪВЕТ НА ППДБ-ЛГБТИ.
    КАКТО КАЗА ЗА ТОВА ГЛАСУВАНЕ ПО ТОЗИ КАЗУС ДЕПУТАТА ОТ ИТН ТОШКО ЙОРДАНОВ -КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ И ЩЪТ НЕ ЩЪТ ШАРЛАТАНИТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЩЕ ИМА ЩОТО СА ЮРЕДИЧЕСКИ ПЪЛНИ НЕГРАМОТНИЦИ.

    Коментиран от #96

  • 96 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #95 от "Не на еврото":

    Рвферендум ще има ама някой друг път

    Коментиран от #99

  • 97 Гутьо

    1 5 Отговор
    Вчера както си лежахме с жената голи и изпотени ни дойде идея да направим ембарго на запада .Мойта пусна сватбата на Маестрото аз налях домашна ракийка българско сирене и както всяка вечер . На сутринта отивам до хлебарницата мотор Ямаха кола Ауди мисвирят пред пешеходната пътека няма баници а само кроасани и други кифли.Прибрах се седнах до моето слънце и гладам че телевизора и той Самсунг.
  • 98 Илияна Йотова

    0 3 Отговор
    1 рубла е100 евро .

    Коментиран от #100

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Селянин

    1 8 Отговор

    До коментар #98 от "Илияна Йотова":

    Значи пенсията искате да е 20 рублей ?

    Коментиран от #111

  • 101 Гутьо

    2 1 Отговор
    Всички имоти в България трябва да се предлагат в български лева .Цончо купи апартамент на сина си като всеки добър баща в ЛЕВОВЕ.
  • 102 Пха ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #99 от "🇺🇸🇮🇱🇬🇧🏳️‍🌈🚾":

    Аман от продънените прайдажии
  • 103 Аве дв

    5 0 Отговор
    Защо ве забраниха в Турция?????
  • 104 Бай Киро

    5 1 Отговор
    Борисов купи къща в Барселона с евро и не признава детето. Цончо купува апартамент в София и признава Силвестър за свой син . Референдум ли трябва или бой ?
  • 105 Слави Трифонов

    0 4 Отговор
    100 рубли са 1 евро
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Костадинов

    3 2 Отговор
    Един лев е 50 рубли но не забравяйте че Китай и Северна Корея плащат в рубли за руския петрол и газ..и Пакистан но оттам няма още преводи . .
  • 108 Цончо

    1 2 Отговор
    Затова искаме българският лев защото е стабилен днес левче за 50 рубли утре ще са 100 за левЪ.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Вижте им простотията

    10 1 Отговор
    Какви ли не лупинги правят посолствените пудели, само и само да няма референдум хахаха.., и не разбраха, че дали ще има или няма вече им е на чу ка но яко.
    На следващите избори посолствоТО изхвърча със здрав прав шут
  • 111 Тъп селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "Селянин":

    Пенсията я искаме в лв а не в евро
  • 112 Пха ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Костя":

    Супер както е тръгнало скоро в ЕС ще се плаща с рубли

    Коментиран от #114, #118

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 ТрампЛин

    4 4 Отговор

    До коментар #112 от "Пха ха ха ха":

    И откъде толкоз хартия да ги напечат тези рубляшки? Целия Сибир ще трябва да бъде изсякан.
  • 115 😀😀😀😀

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "🤫🤫🤫":

    Референдумът отива в кола за боклук, където му е мястото! 😀😀😀😀😀😀
  • 116 9876

    1 1 Отговор
    Не съм съгласен. Навсякъде в Европа се пазарува в Евро.И дори в България цените са съобразени с него.
  • 117 9875

    1 1 Отговор
    Ние нямаме ,толкова гора ,че да напечатаме, такова количество рубли.Дори и да отсечем и последното дърво.
  • 118 да си знаеш

    0 1 Отговор

    До коментар #112 от "Пха ха ха ха":

    Ама как рубли бе ? Направо с Тонгоански Паанги ! Русия е икономически и военен дребосък,който няма как да изпълни мокрия ти сън.Освен това рублата е вялута,която няма стойност,не се използва никъде и дори вие продажбите русофили не я искате.Дори българският лев е много по-стабилна и стойностна валута от това нещо наречено рубла.Ти гледай скоро официалната валута в Русия да не стане долар или евро