Last news in Fakti

28 Юни, 2023 22:59 1 430 9

Войната срещу инфлацията продължава! Политиката на повишаване на лихвените проценти остава на дневен ред

  • инфлация-
  • еврозона-
  • икономика-
  • кристин лагард

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл не изключи вероятността в рамките на няколко последователни заседания на УФР да бъде предприето повишаване на основната лихва

Войната срещу инфлацията продължава! Политиката на повишаване на лихвените проценти остава на дневен ред - 1
Снимка: Shutterstock

Ръководителите на водещите национални централни банки потвърдиха днес своето виждане, че е необходимо да бъде продължена политиката на повишаване на лихвените проценти, за да бъде овладяна устойчиво високата инфлация. Те все още са уверени, че могат да постигнат това, без да предизвикат рецесия, стана ясно от изказванията на годишния форум на Европейската централна банка, посветен на проблемите на централното банкиране, който се провежда в Синтра, Португалия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл не изключи вероятността в рамките на няколко последователни заседания на УФР да бъде предприето повишаване на основната лихва, докато президентът на ЕЦБ Кристин Лагард потвърди очакванията на анализаторите и инвеститорите, че централната банка на еврозоната ще увеличи лихвените проценти на заседанието си през юли, отбелязвайки, че "това е вероятно".

"Изобщо не бих изключил предприемането на подобен ход (повишаване на основната лихва - бел. ред.) при следващите няколко заседания (на Управлението за федерален резерв на САЩ - бел. ред.)", заяви Пауъл.

Той отбеляза, че е необходимо процесът на спад при търсенето на работници и служители в САЩ от страна на работодателите да продължи и съответно ръстът на заплатите да бъде ограничен. Целта на УФР е чрез повишаване на основата лихва да ограничи темпа на повишаване на заплатите в страната, което да помогне за намаляване на инфлацията, посочват анализатори.

От своя страна Кристин Лагард зави, че е възможно забавящата се икономика на еврозоната да изпадне в рецесия през тази година, но подчерта, че това не отговаря на "основополагащото виждане на ЕЦБ".

"Има да свършим още много работа", подчерта президентът на ЕЦБ, визирайки мерките за ограничаване на високата инфлация.

От своя страна гуверньорът на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) Андрю Бейли заяви, че изненадващото решение от миналата седмица на Централната банка на Великобритания да повиши водещия си лихвен процент с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) "отразява устойчивото състояние на британската икономика, съчетано с трайна инфлация".

"Банк ъв Ингланд" в момента не предвижда, че икономиката на страната ще изпадне в рецесия, добави Бейли.

"Ще направил това, което е необходимо (за понижаване на инфлацията - бел. ред.)", подчерта гуверньорът на "Банк ъв Ингланд".

Управителят на Японската централна банка Кадзуо Уеда отправи послание, което се различава съществено от коментарите на неговите колеги от другите водещи централни банки, посочва Ройтерс.

Той каза, че "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan) би "видяла основателна причина" за промяна на своята политика на ниски лихвени проценти, ако стане "очевидно ясно", че инфлацията в Япония ще се ускори през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти си

    15 1 Отговор
    Чухте ли новината че ни готвят дигитално евро ? Било много хубаво да неносиш пари в брой а да са ти в картата или смартфона - вземат пример от Китай където всичко се контролира и се следи . Няма да се изненадам ако утре от Брюксел заговорът за въвеждането на социален бонус пак пи китайски образец ...

    Коментиран от #8

  • 2 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    1 0 Отговор
    Ъхъ.
  • 3 Калпазанин

    4 0 Отговор
    Тази новина беше преди и след ергенът и ко беше другото hill kitcen, и за амерска та инфлация защо изобщо се заседава в Европа а не в техния @@@@ф.значи спират емигрантите за да увеличат търсенето на работната ръка за да се вдигнели заплатките и така сега да светнем кое производство на долари ли? Които пял Ес трябва да вземе та да ги връща на лицемерите отвъд локвата чрез световната банка с лихва. Не, ние в Европа изобщо не сме краварска колония дайте още от свестни те новини след порнографски те новини или уроци на Венелина та да ги прочетат колнотп се може повече овце
  • 4 Безумие

    11 2 Отговор
    Инфлацията е предизвикана от Ковид затварянето и "санкциите" срещу Русия. С вдигането на лихвените проценти, цената се плаща от работническата и средната класа, фирми фалират, икономиката умира, а милиардерите стават трилионери. Ще става все по зле - икономиката не може да процъфтява без мир и с фалиращи фирми. Единствено печелят лешоядите във военната индустрия и фармацевтиката.
  • 5 Войната продължава

    11 1 Отговор
    Печатаме долари без покритие за военни помощи за Зеленко, с които да изкупи старите бракувани оръжия на НАТО, след което ще напечатаме още, за да поръчаме нови оръжия.
  • 6 йхнкхйких

    14 0 Отговор
    Инфлацията е изкуствено нещо предизвикано умишлено от няколко фамилии които се мислят за господарите на света !
  • 7 Оставка и Булекзит

    13 1 Отговор
    Фактът че Европа е самоубиец, не означава, че и България трябва да скача от пропастта, в името на "мистър Глобал". Фалитите в САЩ бяха, за да се унишожи частната цифрова валута, да остане само CBDC под контрола на шепа сектанти, жадуващи за редуциране на 90% от населението, контрол и еднолична власт. Всички тези финансови сътресения са изкуствено предизвикани. Гледайте интервютата на Катрин Остин Фитс, работила на Уолстрийт и висш служител в администрацията на Буш Старши, в най-опасният сектор - жилищно строителство, черните каси на политиците.
  • 8 Исторически парк

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ти си":

    ЗАТОВА МАСОВО ГЛАСУВАЙТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 9 БНеБе

    5 1 Отговор
    Ние няма да повишаваме лихвите, защото мутробизнеса в строителството е и наш бизнес