Last news in Fakti

31 Юли, 2023 19:07 6 079 90

Хърватия: Как страхът от еврото бързо се изпари

  • хърватия-
  • куна-
  • евро-
  • еврозона

Хърватското правителство се опита своевременно да разсее страховете на населението от европейската валута

Хърватия: Как страхът от еврото бързо се изпари - 1
Снимка: DW

В началото на 2023 Хърватия въведе еврото. Мнозина тогава се страхуваха от поскъпване и снижаване на жизнения стандарт. Но скептичните очаквания на онези, които протестираха най-шумно, не се оправдаха.

На 1 януари 2023 година хърватите имаха двоен повод да празнуват - не само идването на Новата година, но и присъединяването към Шенгенското пространство. Най-сетне се бе открила възможността за пътувания, без да се чака на опашки за паспортен контрол. Някои коментатори дори отбелязаха, че малката държава едва в този момент е влязла реално в ЕС.

Присъединяването на Хърватия към еврозоната от същата дата обаче съвсем не бе прието така еуфорично. Хърватската куна, въведена след обявяването на независимостта през 1990-те години, бе заменена от единната европейска валута.

Страхът от еврото

"Сдържаното посрещане на еврото не бе оправдано", казва пред ДВ икономическият анализатор Горанко Физулич. „Мнозина се страхуваха от промени, от поскъпване и от това, че жизненият им стандарт ще спадне. В медиите се изписа много по този въпрос. Но тези, които разбираха какво означава въвеждането на еврото, нямаха търпение. Този акт, наред с приемането на Хърватия в Шенген, бе огромна крачка напред за страната.“

Хърватското правителство се опита своевременно да разсее страховете на населението от еврото. Още месеци преди въвеждането на единната европейска валута всички цени в магазините трябваше да бъдат посочени както в куни, така и в евро. Тази мярка остава в сила до края на 2023 година – в името на прозрачността на цените.

При това еврото в Хърватия още отпреди официалното му въвеждане беше неофициална валута. Цените в редица сектори от години се посочваха в евро – например за автомобили, недвижими имоти, наеми или строителство. Редица туристически агенции също обявяваха цените си в евро, а и голяма част от спестяванията на хърватите далеч не бяха в куни – доверието към европейската политика на парична стабилност бе по-голямо, отколкото към местната Централна банка.

Някои се възползваха

Въпреки това в първите месеци след въвеждането на еврото гражданите масово се оплакваха в медиите от поскъпването, постоянно се публикуваха касови бележки отпреди и след промяната на валутата. И действително – някои заведения определено се възползваха от обстоятелството, за да закръглят цените или осезаемо да ги увеличат.

Тестено изделие, което преди е можело да се купи за 75 цента, внезапно поскъпнало с 10 цента. На места цената на капучиното се увеличила от 1,65 на 1,80. Ценовите скокове не са големи, но става дума за нещо, което е ежедневно пред очите на хората и за немалка част от тях играе роля и във финансов план.

Икономическият експерт Физулич, който е бивш министър на икономиката, все пак смята, че новата валута не носи вината за спада в жизнения стандарт на някои от гражданите. „Аз съм убеден, че и без еврото би се стигнало до намаляване на покупателната способност. Това засяга най-вече онези хора, чиито доходи са под средните, а те не са малко. Покрай еврото цените вероятно са се увеличили между един и два процента – но не повече.“

Ръст в цените и без еврото

Инфлацията в Хърватия за юни 2023 е една от най-високите в ЕС - 8,3 процента. А по равнище на доходите – средната чиста годишна заплата е от 11 000 евро – страната е в долната част на класацията. Основният проблем на Хърватия обаче не е новата валута, а голямата ножица в доходите, неизгодната икономическа структура и твърде високите държавни разходи, казва Физулич.

От една страна, ставката по ДДС в Хърватия е втора по големина в ЕС - 25 процента, което е почти колкото в Дания или Швеция. По този начин се финансира раздутият държавен апарат. От друга страна, се произвеждат твърде малко стоки за износ. По-голямата част от парите се печелят от туризма, изтъква Физулич. А в тази сфера цените се ориентират спрямо туристите от Германия, Италия или Австрия – все държави, в които хората имат значително по-висока покупателна способност. „Там, където туризмът играе важна роля, се стигна и до повишаване на цените. Но това нямаше да бъде по-различно, ако хърватската куна беше останала“, пояснява още икономическият експерт.

Историята на еврото - история на успеха

Физулич е на мнение, че присъединяването на Хърватия към еврозоната е успех: „Всеки, който има делови връзки с чужбина – както в туризма, така и в другите браншове, знае колко се пести от това, че вече не се налага обмяна на пари и съобразяване с колебанията в курса. Много по-лесно и по-изгодно е да се пътува, ако няма нужда постоянно да се обменят куни. А това е важно и психологически: вече имаш валута, която е сигурна и стабилна – няма нужда да купуваш валута за пътуванията“.

Поради това, както казва Физулич, еврото междувременно се радва на широк прием в Хърватия. „Днес почти никой не би казал, че не е трябвало да се въвежда - дори тези, които в началото шумно протестираха срещу него.“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    33 88 Отговор
    скоро и при нас
  • 2 Българин

    26 82 Отговор
    на Късия не му се получи

    Коментиран от #88

  • 3 Българин

    28 80 Отговор
    ние сме ЕС

    Коментиран от #29, #89

  • 4 ЕСССР

    133 34 Отговор
    Малко дневна промивка на мозъци, колко хубаво е да си гейзеp от ЕС... еврогейзер де!
    Дойче Зелен заработват по грант!
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    107 23 Отговор
    Що ли не верваме на дойчен зелен ?!?!?

    Коментиран от #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ъъъъъ

    107 24 Отговор
    ДВ да не ни обяснява. Имаме познати, чуваме отзиви. Точно обратното е положението.
  • 9 копейката

    22 57 Отговор
    Хайде моля ви се,оставете ме да плаша българина, винаги когато успявам банковата ми сметка набъбва
  • 10 Майна

    47 8 Отговор
    Претрупване му е ..майката..
    Робската психика е най- управляема..
  • 11 Пешо

    56 10 Отговор
    Какъв голям морков ни се показва , а ние след него. Издой ни нацяло.
  • 12 оня с коня

    85 15 Отговор
    поръчкова статия!!!! с 80 процента лъжи!!!
  • 13 Таман тъй

    65 5 Отговор
    Е как ще станем солидарни с техните дългове.
  • 14 КОТарАК

    22 68 Отговор
    мили сънародници! щом сте се хванали на хорото , ще го изиграете докрай!! ние сме в НАТО и ЕС! ПОМНЕТЕ! Шенген и евро е нашият път! другото е Азия с ОСТАТЪЦИТЕ от СССР, КОЙТО разруши СИВ и Варш. договор/ няма път назад

    Коментиран от #57

  • 15 Мдааа

    45 9 Отговор
    Ще ни вземат резерва
  • 16 Майна

    53 5 Отговор
    Претръпване!
    Като в България...
    Предаване, нереакция...
    Загубване на инстинкт за самосъхранение..
  • 17 Българин

    48 23 Отговор

    До коментар #6 от "ЕХООО":

    Като гледам Гърция, която никога не са били под руски ботуш, като гледам и нас...... Ами аз гъркини не съм виждал да сменят памперси на български пенсионери,но българки, които правят това за Евро на гръцки пенсионери са хиляди

    Коментиран от #39, #48, #50

  • 18 Майна

    45 16 Отговор
    За да спасят долара , САЩ ,,жертват,, еврото
    Та...
    Тепърва ще се види и много скоро..
    България все още има шанс..
  • 19 скоро,скоро!!!

    31 14 Отговор
    за бизнеса що годе добре,ама за народеца много лошо!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дуйче веле

    39 9 Отговор
    е гьобелсова медия.
  • 22 Сталин

    35 11 Отговор
    Изтрепах породистите арийци, останаха само импотентни чичаци и гейци. Затова немските кобилки вече се заплождат с черни имигранти.
  • 23 Коментар

    41 8 Отговор
    Щом DW казва, вЕрвайте 🤭
  • 24 Защо се хабите?

    48 14 Отговор
    Тия статии са за западни лумпени. Българите не сме лековерни. Доказахме го с тъпите ваксини. Бегайте разправяйте приказки на кухите германета.

    Коментиран от #32, #47

  • 25 Гърция се

    30 8 Отговор

    До коментар #20 от "Щурец в ухото":

    разпродаде.... пристанища Ел.централи и т.н.

    Коментиран от #30

  • 26 Как

    18 34 Отговор
    Кажете това на Константин Копейкин. Той освен рубли друго ме признава.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Какво да му....

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Руснаков":

    набиеме?

    Коментиран от #33

  • 29 00014

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Мъдростта те е преследвала, но ти винаги си бил по-бърз ... Винаги ...
  • 30 Ти за Гърция

    9 6 Отговор

    До коментар #25 от "Гърция се":

    Не се тревожи.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Референдумът

    13 21 Отговор

    До коментар #24 от "Защо се хабите?":

    Отпадна.Скоро и израждане отпада.До местните избори.ВРЕМЕ и ме!!!
    Жик так.
  • 33 Руснаков

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Какво да му....":

    всеки...кой каквото може...важното е да е ...от сърце....
  • 34 Ивелин Михайлов

    35 10 Отговор
    Затова ли световната банка прогнозира по-нисък растеж на Хърватска.. по-ниска дори и от мизерна България, която няма икономика..

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Исторически парк

    30 9 Отговор
    Имам приятел хърватин на когото му изгоряха парите след като влезе еврото.. а 2026та като влезе дигиталното евро, майк а ви жална, ей тогава ще видите що е то фашизъм 😉😝

    Коментиран от #41, #42

  • 37 Копейкин

    9 6 Отговор

    До коментар #34 от "Ивелин Михайлов":

    Сус бе пирамидо !
    Кога ще върнеш милионите, които завлече от хората ?
    Докога ще принуждаваш с мутрите си хората да си продават земите на безценица ?

    Коментиран от #90

  • 38 Панайот

    19 13 Отговор
    Инфлацията в Хърватия беше двойна преди да приемат еврото. Нашите "патриоти" много държат да запазят високата инфлация в България.
  • 39 Гъркините

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    не само не сменят памперси, те просто не ходят и на работа. Наричат ги кокони. Гледат си живота. А и си имат и слугини.
  • 40 лесно и ме на хърватите

    15 7 Отговор
    със заплати 2 пъти по-високи от нашите.
    Тук страхът от (липсата на) европто си е съвсем реален!
  • 41 Българин

    7 9 Отговор

    До коментар #36 от "Исторически парк":

    тази година колко хора дойдоха да видят кича-имаше ли 6 хиляди????
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 знаещ

    18 12 Отговор
    Пълни глупаци празнуват че са загубили суверенитета си това е началото накрая на нашата цивилизация

    Коментиран от #46

  • 44 765433

    15 12 Отговор
    Да, руския популизъм среща все повече съпротива. Хърватите се отърваха, гърците също, дано и ние и румънците успеем час по-скоро.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ти сериозно ли

    1 9 Отговор

    До коментар #24 от "Защо се хабите?":

    Кво си доказал? 35.000 човека загинаха. Най-висок процент спрямо глава от населението, заради умници като теб.

    Коментиран от #59

  • 48 Човек

    13 14 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    В Европа най-зле са държавите, които са били под руски ботуш, а от тях най-зле са тези, които последни направиха лустрация. От всички най-зле е България, която изобщо не направи лустрация, т.е. все още е под руски ботуш.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 йхнкхйких

    15 7 Отговор
    Платена статия на слугите на шорош сатаниста !
  • 53 Българин

    16 9 Отговор
    Статията е манипулативна, не и вярвайте.Познати от страни с еврото, реват и се оплакват яко.Българите не сме тъпаци, за информация на дойче зеле.

    Коментиран от #58

  • 54 Минувач

    19 6 Отговор
    Каква пропаганда е това ДВ, не е истина. УМИШЛЕНО се натякват само елементарните бакалски сметки за цените, отигран похват и от нашите евроатлантици. Сякаш това е важното, продажници! Сякаш основният въпрос не са тези бакалски сметки, а всъщност е за продажбата на националност, на суверинитет, на невъзможност за собствени решения и политики, и най-вече за премахване на борда и развръзването на ръцете на политиците да теглят заеми на поразия, да задлъжнеят държавата до степен, когато който и да е на власт в България да няма полезен ход, ако се бори за суверинитет. Всеки знае, че длъжникът е роб, а нас ще ни направят такива до гроб. Не се харесва да имаме толкова нисък дълг, друго е да го качим на 80%, а с тези парици евроатлантиците ще управляват лесно, ще раздават една част, без да са я изработили те, а друга част ще се открадне. Но, да.... друго си е пропагандата и телевизиите УМИШЛЕНО да отварят тема само за бакалските цени и нито дума за Румъния, която също с нисък дълг не иска евро, а дори няма и борд.
  • 55 Финансист

    7 17 Отговор
    По принцип, правителството не може да влияе на еврото.. Единствено една валута се подменя с друга валута. Ако има повишаване на цените, то това ще е в рамките на няколко месеца - не повече от 3-4 месеца.
    За България това вероятно ще е акция на политическите фирми, които ще им заповядат да вднигнат малко цените, но в другите магазини ще си останат цените не променени.
    То и сега лева е завръзан здраво за еврото и цените не се влияет от еврото... Ако има някакви промени в цените , то те ще са в трамките на няколко процента и ще са инерция при използването на лева до момента.
    За Българите е опасно и фатално лева на кремъл да остане в обръщение. Това ще е спирачка в икономическото развитие на българите! В Европа 500 милиона потребители използват еврото, включително и в Турция! Ако българският бизнес работи с евро ще отпаднат множество формалности при договаряне, преводи и т.н.. Българите не трябва да съжаляват за лева, след еврото може да се въведе долара и това са решения, които се вземат от експерти, а не от обикновените хора. За хората стойността на парите ще си остане същата..

    Коментиран от #65, #86

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Айде бе...

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "КОТарАК":

    Ние си имаме макетни ножчета и не ни пука нито за лева , нито за еврото. Който няма да му мисли!
  • 58 Гочо

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Твоите информатори от чужбина да се подложат на детектор на лъжата...Този процес съм го минал през 2002 год...и никой не ревеше от еврото...Лъжа и половина...

    Коментиран от #75, #85

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Новус човекус

    6 5 Отговор
    Перфектният индивид според зелето - не се къпе да дразни Путин; жендър, който всяка сутрин решава от кой пол да бъде; няма нищо против "свободната любов" при подрастващите и С тях; дигитален - за пари, сметки, всичко; Мрази патриотизма; нахакан с по 15 бустера и с нетърпение чака следващия; без семейство, съжителствал е известно време с Родител 1,2 и 3; подкрепя украйна днес, утре Уганда, други ден Парагвай, въобще, каквото кажат от телевизора; яде хлебарки, скакалци и всякакви вкусни буби, за да е зелен. Ами аз казвам - Не, мерси
  • 61 ИВО

    8 5 Отговор
    ПОРЕДНАТА МАНИПУЛАЦИЯ НА МАЛОУМНО НАСЕЛЕНИЕ НАСЕЛЯВАЩО ПРЕКРАСНА ТЕРИТОРИЯ !!! ЗАЩО СПРЯХТЕ РЕФЕРЕНДУМА ЗА ЕВРОТО ""ДЕНОКРАТИ"" !!!! НО ТЕЗИ ГИ ИЗБРАХТЕ 1.7 МИЛИОНА ОТ ОБЩО 2.4 МИЛИОНА ГЛАСУВАЛИ ИЗБРАХА ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС. - ТОЕСТ ДА НЕ СЕ ЗАПАЗИ ЛЕВА И ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЕВРОТО!!! ТЕЗИ ПАРТИИ ГО ЗАЯВЯВАХА ТОВА ДАЛЕЧ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ !!!СЕГА ДА НЕ СЕ ОПЛАКВАТЕ 1ЛЕВ КАТО ПРИМЕРНО СЕ ЗЕМЕНИ С 1-2 А ЗАЩО НЕ И ПОВЕЧЕ ЕВРО!!! ТОЛКОЗ ВИ Е АКЪЛА, КОЙ ВИ Е ВИНОВЕН ? ДА ДУХАТЕ СУПАТА МАЛОУМНИЦИ !!! ДА ЖИВЕЕ ВЪЗРАЖДАНЕ !!!!

    Коментиран от #64

  • 62 незнайко

    6 3 Отговор
    ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ ПРОДЪЛЖАВА !!! ЕДИННА ВАЛУТА Е ПОЛЕЗНА ЗА КАПИТАЛИСТИТЕ !!! Радвайте се хърватци !!!

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 психиатър

    7 2 Отговор

    До коментар #55 от "Финансист":

    "За Българите е опасно и фатално лева на кремъл да остане в обръщение." Ето тука ме изгуби, като читател, но ми стана интересен в професионален аспект.
  • 66 ДАНС

    3 4 Отговор
    Забавяне въвеждането на еврото в България е диктувано от мафията за да имат време да обърнат незаконните милиони.

    Страхът се насажда изкуствено единствено с тази цел.
  • 67 СТИГА ЛЪГАХТЕ БЕ !

    3 6 Отговор
    "Ако конфликтът в Украйна се окаже продължителен, това няма да е заради Русия, а защото Западът доставя твърде малко оръжие. ЕВРОТО Е МЕНТЕ ВАЛУТА , ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ НО НЯКОЙ КРАДЦИ ИМ ХАРЕСВА ДА НИ ЛЪЖАТ !!!

    Коментиран от #80

  • 68 Георг

    4 1 Отговор
    Хърватите ли ги мислим, светлини години преди българския бай Ганю
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Боклуци

    2 2 Отговор
    Защо триете коментарите боклуци
  • 71 Ванчо

    0 2 Отговор
    Страха от въвеждането на еврото е от липсата на пари. Виждаме търговците и ресторантьорите какво правят, а правителството не се меси, защото е пазарна икономика. Прави са да се опасяват.
  • 72 Вирус

    2 5 Отговор
    Прокиснатото пак омайва само да ни накара да повярваме в еврозоната хаха
  • 73 Фен

    3 4 Отговор
    Да приемем рублата. Честито
    Руско робство.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Деком

    4 2 Отговор

    До коментар #58 от "Гочо":

    Явно миеш чинии в Занзибар. Там от еврото не реват. Щото всички други реваха, а сега реват още повече. А, не знаят, че големия рев още не е настъпил за еврото.
  • 76 долара

    1 2 Отговор
    ако хърватия е нормална държава ,то ние сме ненормална ,и това чакат само кожодерите
  • 77 Ила с Чук

    3 1 Отговор
    Да да знаем как се е изпарил. Питай някой грък за еврото и слушай добри думи
  • 78 Дойчланд в пламъци

    3 1 Отговор
    То е ясно че Хърватия се закопаха с еврото. Икономиката на Германия потъва - няма вече евтин Руски газ, САЩ изтеглят предприятия извън Европа. През Есента когато спадне оборотът от туризъм и услуги, и Европа и САЩ ще ги тресе яка рецесия. За това някоя статийка да пуснете?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "СТИГА ЛЪГАХТЕ БЕ !":

    А спестяванията са евро .
    Нали
    Балъче.
  • 81 Още помним

    0 2 Отговор
    Как доларът беше 3500 лева .
    Тогава беше всичко евтино .
    Хахаха
    Една заплата 5 долара .
    Каква идилия .
    Имахме ценните левчета ,ползвахме ги в тоалетната.
  • 82 Някой си

    1 3 Отговор
    Е да..ама хърватите нямат продажни елементи като Копейките у нас..тия ореваха орталъка че не искали еврото, не искали НАТО нито ЕС..най ми искали със сибирската кочина..с рублата и Китай...абе ще стъпим и ние на правия път ама първо да разкараме кресливите Копейки..малко са, ама реват за хиляда..големи приказки, големи мятания по корем..а на митингите им я идат 200-300 пенсии, я не...
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Оги от фрог

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Гочо":

    ЛЪЖЕШ,аз го изживях в Италия при смяната на векия лира с еврото....Всичко по 2!Това е истината!
  • 86 А това за долара

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Финансист":

    Да се въведе направо изби рибата. Краварите които с години се опитват да го обезценят за да могат всички които са натрупали огромни количества от него ( начело с Китай ) много ще се радват, още балъци сами да им се набутват а те само да бълват зелени хартиики. Пак ние най-големите ахмаци.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Украинец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    На късия също.
  • 89 Украинец

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    И ние сме ЕС
  • 90 Ивелин Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Копейкин":

    Ква безценица бе изкупувам порутени коптори на по 80 хиляди евро.. 1 декар земя тука струва 75 хиляди лева
Новини по държави: