Last news in Fakti

26 Юни, 2023 19:00 3 891 63

Българи и македонци: на диалога пречат травмите

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • диалог-
  • травми-
  • история-
  • скопие-
  • кица колбе-
  • гоце делчев

Как се преодоляват митове и стереотипи

Българи и македонци: на диалога пречат травмите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как да възникне диалогична перспектива там, където два разнородни национални разказа - каквито са македонският и българският - не са в равностойна позиция? Когато по силата на своето членство в ЕС единият партньор диктува условията, диалогът изглежда невъзможен, отбелязва в началото на своето есе за ДВ македонската писателка Кица Колбе.

Тя цитира германската културоложка Алайда Асман, която пише, че след 1989-а година много от страните от бившия Варшавски договор са започнали да се представят като жертви на сталинизма, изцяло премълчавайки сътрудничеството си с хитлеристка Германия. Точно това се случва и в отношенията между България и Северна Македония, в които събитията и датите от миналото се преживяват по съвсем различни начини.

В романа си "Времеубежище" Георги Господинов разказва за свой разговор в Цюрих с една българка за предимството на малкия език: как човек може да бъде сигурен, че чужденците наоколо няма да разберат за какво си говорят двама българи. В Цюрих писателят и българката си говорили още за "вечната тъга и нещастието да си българин", а се оказало, че възрастният господин до тях ги разбира - и той бил българин. Този човек впоследствие им разказва своята история, за която се казва, че е класическа българска история след 1944-а: бащата уволнен, съден и пратен в Белене. Докато четях този пасаж, се улових, че искам да науча историята на този баща и преди 1944-а година. Мислех си, че тази история е свързана някак с Втората световна война. Разбира се, тази война има различно значение в македонската и в българската историческа памет. След 1989-а година българската памет помни най-вече травмата от съветската диктатура, а не толкова Втората световна война, както е при македонците. Това е така, понеже в македонската и в българската национална памет този период е свързан със страдания, но в различен контекст.

Ключовата роля на историческите травми

Ето защо в сегашната полемика между България и Северна Македония 1944-а година има противоречиво значение. За българите тази година маркира единствено момента, от който македонците "започват да съществуват". Забравя се обаче, че тази година бележи поражението на българската държава като съюзник на Третия райх, "изгубването" на Македония, началото на съюза със СССР и на мъките на онези българи, които не са били комунисти по време на комунистическия режим. Както след всяка голяма война, и краят на Втората световна е белязан от процеси и ликвидиране на хора, които са били на противниковата позиция. За травмирания човек обаче истинска е само неговата собствена травма - българската историческа памет не възприема периода преди 1944-а като травматичен, както го възприемат македонците. И обратното: македонците получават своята независимост през югославския период, след 1944-а година. В българската историческа памет 1944-а очевидно е травматично наследство - като дата на поражението, а не на освобождението от фашизма, както се интерпретира в Съветския съюз.

Тъкмо поради това се замислих за съдбата на бащата на цюрихския българин емигрант и за това какво се е случило на този човек преди 1944-а и през Втората световна война. Именно тук се поражда въпросът: могат ли македонците и българите да влязат в диалог от толкова различни изходни позиции? Могат ли да поддържат истински диалог, когато решителният разказ на единия изцяло противоречи на разказа на другия? Времето преди и след 1944-а година и за двата народа е свързано с травми, тъй че не е възможно те да се срещнат някъде по средата: просто по този път те вървят в противоположни посоки. Тази 1944-а легитимира за всеки един от двата народа тежестта на травмата, наследена от предците.

Как се преодоляват митове и стереотипи

Затова мисля, че трябва да търсим други пътища за преодоляване на непомиримите гледни точки в българо-македонския спор. Винаги съм вярвала, че най-вече литературата може да ни помогне да разберем по-добре възгледите на хората за самите себе си и за тяхната история. Да, и днес все още има балкански историци, които в духа на "историческия материализъм" говорят за "обективна историческа истина", но въпреки това миналото винаги е било интерпретирано в политически и в културен контекст. Което, впрочем, се потвърждава именно от различното изживяване на 1944-а, което разделя македонците и българите.

Когато у Господинов прочетох за "вечната тъга и нещастието да си българин", аз изведнъж разбрах, че всеки от нас познава единствено "вечната тъга" на своя народ, произтичаща от ненадминатата травма, която сме наследили от нашите предци. Обаче не травмата от времената на цар Самуил или Гоце Делчев, а тази от Втората световна война и времето след нея. Ако македонците и българите искат да изградят траен мир и взаимно приятелство, първата стъпка е да пожелаят да чуят историята на наследените травми на другия. Само така може да стартира един процес, в който двата народа да се изправят критично срещу своите собствени травми - с помощта на историческа, философска и литературна рефлексия към миналото. Само такъв един процес може да доведе до еманципация и да преодолее митовете и стереотипите.

Автор: Кица Колбе


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън, дрън ... съветски чугун

    34 16 Отговор
    Единствените, които пречат са москалите.
    Още от преди освобождението са действали по разделянето и противопоставянето на българите.
    "Всякога проклета Русия" по възрожденеца Раковски !

    Коментиран от #2, #3

  • 2 честен ционист

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън, дрън ... съветски чугун":

    В случая вашите дружки немчура вече не са ви гарант, размениха ви за Македония и ви харизаха на СССР2.
  • 3 Хаха

    40 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън, дрън ... съветски чугун":

    А американците защото не са същите! Те в момента стъпват върху пропагандата за съществуването на македонски народ и език, която е развивана в миналото от Коминтерна. Пропагандата и на едните, и на другите за българите в Македония е една и съща - антибългарска. А авторката на статията е македонска журналистка, свързана и с Германия. Това може да ти покаже колко "безпристрастна" е статията.

    Коментиран от #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 лаик

    21 1 Отговор
    Кице, кице, дека са ти пръстените
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 аеее

    19 1 Отговор
    Давиейба амата.
  • 9 тука е така...

    19 3 Отговор
    Точно в това е проблема! Че нито на българите, нито на македонците е преподавана истинската история за двата народа преди Втората световна война, а още по малко преди Руско-турската война (1877 – 1878). И двата периода са от най съществено значение, но и при двата народа се зане много малко за тях и то пречупено през призмата на интересите на силните на деня европейски държави и Русия. Казано на кратко, Великите сили. Най важните все още известни исторически факти от тези пероиди, или поне тези за които все още има документи, са или недостъпни за масовия потребител, или силно изопъчени и частично или напълно фалшифицирани. Така на практика по голямата част от населението и при двата народа не познава истинската обща история преди ВСВ или поне не напълно. По голямата част е пропагандата разпространявана за официална история, защото интереса на големите е бил разделяне на двете територии и отчуждаването на хората до степен на враждебност. За това са вложени огромни средства и усилия и за да излезе истината на повърхността ще трябва да се преодолеят много препятствия, които все още са част от интересите на силните и големи държави. Никой от тях няма интерес от голяма и стабилна държава на Балканите, а даже и някакъв вид обединена общност, отстояваща общи интереси с които всички да се съобразяват.
  • 10 Факти:

    41 3 Отговор
    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са били българи, но тъй като са
    превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите
    са значително по-малко !?

    Коментиран от #19

  • 11 Истината е, че

    12 7 Отговор
    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъюз и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на
    Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo
    нaceлeниe (Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и
    Бocнa и Хeрцeгoвинa...
  • 12 Унбитх

    37 1 Отговор
    Това е което искат сърбокомунистите и госпожата севеномакедпнка да се забрави цялата история преди 1944 и да говорим само за след 1944г,това е мечта за македонизма, но не и за България и българите, защото северномакедонците нямат история преди 1944г, тя е единствено и само българска. За това госпожата иска да я забравим, ама няма да стане.

    Коментиран от #20

  • 13 смях

    28 0 Отговор
    Споровете не са за това кой период за коя държава как се интерпретира, а за историята. Имат си държава, имат си език - това е неоспоримо тяхно право. Но с историята им където много видни българи са "преродени" като видни македонци е абсурдна. По същия начин се опитаха да си присвоят гръцка история, но гърците имат много по-силна дипломация и направо ги парираха. Сега опитват същото с нашата история, защото всеки народ иска да се изкара велик.

    Коментиран от #15

  • 14 Перо

    31 0 Отговор
    Северномакедонската писателка отново се вживява в стереотипитите на македонизма и не може да разбере, че няма различна съдба на два различни народа, преди 1944 г., защото не е имало македонски народ, език и държава, преди тази година и съответно не може да се вживява като жертва в друга окупирана /несъществуваща/ македонска държава! Българската войска е посрещана с цветя, хляб и сол, а БГ цар е наречен обединител! Зомбирането от титовото време е непреодолимо! Техният основен проблем е исторически и умишленото образователно дресиране, от титовата власт!

    Коментиран от #21

  • 15 Перо

    26 0 Отговор

    До коментар #13 от "смях":

    За пръв път има създадена и призната от ООН самостоятелна македонска държава през 1993 г., от къде могат да имат различен език, различна история и различен народ, освен да крадат, измислят и фалшифицират! За това изтриват всички български надписи по църкви, паметници, музеи, книги и т.н. създали са “нова нация” с акт на АСНОМ за един ден, след това започва дресирането и затворите! И тези неща още са тема - табу в РСМ!!! А научната комисия ще стопира работата, защото северномакедонските “професори”- УДБаши, нямат друг избор и не искат да признаят историческата истина, за това казват: “Немам доказ, али тврдам”!
  • 16 бай Даньо

    22 1 Отговор
    Все по видно е че проблема на България с Македония няма да се реши мирно и дано българите да узряваме за това и да не ни изненада международно положение, когато му дойде времето . Междувременно държим курс - РСМ извън ЕС, дори да изглежда че македонците се реформират, в най добрия това ще е мимикрия от тяхна страна само доколкото да скочат оградата на ЕС. Няма друг полезен ход за България. Все по ясно е и че Македония и македонизма ще съществуват докато държавата Сърбия има някаква тежест в балканските дела и България трябва да се готви за тоя момент също , когато ще се решава и проблема Сърбия . Само чрез маргинална и разбита Сърбия ще се спре пъпната връв на македонизма стигаща до Белград.

    Коментиран от #17

  • 17 Митко каратиста

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    Т.е ако конфликта в Косово ескалира ние трябва да ,,подпрем от изток сърбите.
  • 18 Пацо

    11 1 Отговор
    Проблемите и от наша и от тяхна страна ги правят политици и платени агенти и провокатори.
    За обикновените хора няма никакви проблеми.
  • 19 Скопие

    1 9 Отговор

    До коментар #10 от "Факти:":

    Посмешно од ова - здравје Боже. Мошне, мошне интелегентно.

    Коментиран от #24

  • 20 Скопие

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Унбитх":

    Историјата пред 1944та не смее да се заборави!!!
  • 21 Скопие

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Грешка си другар, ОГРОМНА грешка. Колку за пример (еден од илјадниците примери) - изгуглај Дервишка Нива.

    Коментиран от #27

  • 22 Милчо Мицков

    2 2 Отговор
    До 1-Раковски е точно от митовете на нашата история.Докато той си фантазира за чети по Балкана,които щели да дигат народа,сръбските свинари(гледащи и продаващи прасета на Австро-Унгария)организират 30х.армия- с офицери,въоръжение,логистика и сърбите се освобождават сами.Същото е и с Македония.Харесвам идеята на Т.Икономов,който предлагал след победата над сърбите,веднага да се анексира Македония.Силна бълг. армия,висок боен дух.Чак след това Румелия....Тогава вече нещата са щели да бъдат други.
  • 23 "Македонски" равиоли

    12 0 Отговор
    Е патентована от Сръбски "Готвачи" рецепта.Вземаш чистокръвни Българи, избиваш и прогонваш най-непримиримите, на останалите обработваш съзнанието и фалшифицираш историята .После ги увиваш в тесто от лъжи, арогантност, морков за икономическо благосъстояние от епохата на бивша Югославия и тояга от УДБА.Печеш в загрята фурна контролирана от Сръбските Специални Служби и ето ти "Македонски" равиоли!
  • 24 Смешно е, че чак тъжно

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Скопие":

    Но такава е истината.Сите Вие сте Българи с изкривено и промито от дългогодишна Сръбска пропаганда съзнание.Който ИСКА, може да научи, който не нека вярва на измислиците поднасяни за истина!

    Коментиран от #25

  • 25 Скопие

    1 9 Отговор

    До коментар #24 от "Смешно е, че чак тъжно":

    Точно, тажно е нивото на вашата индоктринираност. Слепо верувате во шовинистичката кауза без воопшто и да помислите да ги проверите фактите на терен. Само идиот може да помисли да наметнува идентитет на друга личност. Си ги знам корените на обете страни некои 400 години наназад, и отсекогаш било раскажувано дека турците, арнаутите, србите и понајвеќе бугарите се геноцидни злосторници. Со необорливи докази.

    Коментиран от #28

  • 26 Никола Стефанов

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Защо американци и германци вървят по водата на македония. Дипломатите им много добре знаят, че сърбите в северна македония се представят за македонци и са завладели държавата. Времето им изтича, за това шикалкавят и протакат във времето и не изпълняват обещанията си в сключените договори.
  • 27 Античното Маке

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Скопие":

    Клането в Дервишка нива има пред история, но това са ви го спестили - клането в Долгаец и Дервишка нива (1915) са ОТМЪЩЕНИЕ на престъпленията на сърбите и сърбоманите от насъбитията 1912-13 . Сега обвинявате във фашизъм България, но гузно мълчате или не знаете, че това е отмъщение на ВМОРО срещу извергите на българите из македонско (тогава още със самосъзнанието на българи).

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Античното Маке

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "Скопие":

    Как така българите са извършвали геноцид из македонско тогава, а през всички въстания и войни хилядите преселници са бягали само в България, не в Сърбия, не в Гърция, а в България??

    И това ли са ви го спестили ??

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бай Даньо

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Скопие":

    Какъв е бил тоя процент на македонците в скопско през 1878 година бе аланкоу !? Ако не знаеш къде да провериш прочети последните преброявания в османската империя преди тая дата, кафа от гламавите ви "македонски" измислици !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бай Даньо

    8 1 Отговор
    Факти да разбирам ли че мога да пиша на английски тук и няма да триете !? Защо не го триете тоя мънки трол Скопие , пишеш на изкелефенчения диалект радвате му се на македонистките лъжи и измислици!? Къде има форум с коментари по македонските медии , па кво остава да оставят някой българин да си пише!? Това нашето не е държава а това вашето не е българска медиа ама то вие си го знаете най добре ...

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бай Даньо

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Скопие":

    Ако искате истината искайте да ви отговорят коментари под статиите в македонските "медии" (и те колкото българските "медии" ... ) тогава ще ви стане по ясна истината кой македонец , кой българин в държавата ви създадена 1991 година, когато ви изтърваха за малко сърбите ...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Античното Маке

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Скопие":

    "В началото на XX век сръбската пропаганда пуска здрави корени в западномакедонската област Поречие – към 1905 г. с изключение на Локвица, Вир, Модрище, Слатина и Сланско всички останали около 50 села в областта са сърбомански. След като Вардарска Македония попада в Сърбия през 1913 г. поречани са опора на новата власт, стремяща се да унищожи българщината в областта. След разгрома на Сърбия в 1915 г. български войници и четници на ВМОРО, начело с капитан Константин Панов, началник на разузнавателна секция на т. нар. Партизански отряд на Единайста пехотна македонска дивизия организират наказателна експедиция в района. Дейци на ВМОРО, съгласувано с Тодор Александров и Александър Протогеров са изготвили списък на видни просръбски дейци в Поречието, по който са арестувани 205 души. Част от тях са задържани в местното околийско управление, други в Прилеп. От тях 103-има, най-отявлените, с доказани престъпления срещу българското население сърбомани, са отведени в местността "Дервишка нива", където са избити и хвърлени в изкоп. Според запазен списък на убитите в манастира „Света Богородица“ 22 души са от село Здуне, 11 от Лубще, 9 от Томино село, по 8 от Долни Манастирец и Зъркле.
    След войната възстановената сръбска власт им издига костница край манастира. Това е най-отявлената сръбска пропаганда срещу българщината в Македония! Днес, сръбските слуги в Скопие отново провокират, като обвиняват във фашизъм България, но гузно мълчат, че това е отмъщение на ВМОРО ср

    Коментиран от #40, #42

  • 40 Античното Маке

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Античното Маке":

    ...но гузно мълчат, че това е отмъщение на ВМОРО срещу извергите на българите из македонско ( тогава още със самосъзнанието на българи)."
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 бай Даньо

    6 0 Отговор
    докато не обясните какво точно е нередното на коментара ми дори по вашите измислени правила ще го пускам и другия ...
    И ти няма се секираш, че те трият. Това е България която има 1300 години история ( само на балканите ) и свои цели и посока ( поне така би трябвало) за да допуска пропаганда от измислената ви 30 годишна държава ... иди да пишеш антисръбски работи на Б92 да видиш колко ще те траят "брачата" ви сърби!?
  • 44 Античното Маке

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Скопие":

    Намери е се запознай със " Сръбскитѣ жестокости въ Македония (1912-1915).

    на К. Григоровъ (Пърличев).


    Това е документалистика писана от свидетеля Кирил Пърличев, който е роден на 1 март 1875 година в Охрид, тогава в Османската империя. Учителства във Воден и работи за изграждането на ВМОРО.
    Но намери оригинала, не сръбско издание. Тук даже го има в pdf-формат.

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Никой не те брише Бре

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Скопие":

    Че кой би си и помислил да ти брише неумитото д..е!

    Коментиран от #48

  • 47 Александър

    4 0 Отговор
    Вероятно е с криви крака от република северен синор? При тях крадат от шофьорите до пос ледния шиптър! Виждал съм го с очите си! В Швеция са вдигнали ръце от вас, в Англия също! Паплач без история!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Емо

    2 0 Отговор
    Излиза, че тезата на македонците тезата е гору-долу тази - българите ни травмираха прези 1944 г, затова през 1945 г по поръчка на Сърбия и СССР ги избихме, за да унищожим българското самосъзнание в Македония. Сега сме травмирани, че българи все пак има, и че настояват да се оповести историческата истина. Т.е. хем признаваш нещо, хем го отричаш. На това се вика шизофрения и цялата македонска политика е подчинена на отрицанието.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Скопие

    0 0 Отговор
    Цензорско комсомолско дувло.