Last news in Fakti

16 Юли, 2023 19:00 2 216 12

Мащабната миграция в Германия и как тя е свързана с подкрепата за крайната десница

  • германия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • фридрих мерц

Германия извършва проверки на границата с Австрия в Бавария от есента на 2015 г., след като десетки хиляди бежанци и други мигранти си проправиха път от Гърция през Балканския маршрут към Западна Европа

Мащабната миграция в Германия и как тя е свързана с подкрепата за крайната десница - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на нарастващата подкрепа за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" десният екстремизъм в Германия се прокарва все повече и сред по-младите, както и в образованието. След като преди седмици имаше случай на мъж, облечен с тениска с препратка към "Вермахта" (въоръжените сили на Нацистка Германия от 1935 до 1945 г.), стана известно и за притеснени учители.

През април двама учители съобщиха за десноекстремистки случаи в училището си в Бург в провинцията Бранденбург, което предизвика дебат в цялата страна, предаде германското издание "Цайт". В анонимно писмо те описват как ежедневно са се сблъсквали с десен екстремизъм, сексизъм и хомофобия. По-конкретно, те са виждали поздрави на Хитлер и снимки на свастики.

През юни единият от учителите заяви, че ситуацията в училището не се е променила. Колективът бил дълбоко разделен и някои учители вече не поздравявали него и колежката му. По-късно той каза, че очакват нападения заради своята ангажираност.

Вестник „Тагесшпигел“ съобщи за подстрекателство срещу двамата учители в интернет, след като акаунт в "Инстаграм" е призовавал за нападения срещу двамата.

Министърът на образованието на Бранденбург Щефан Фрайберг се позова на подкрепата на държавата за учителите и училището в Бург. Той заяви, че знае, че са подадени молби за преместване, тъй като двамата учители пожелали да напуснат.

В същото време лидерът на консервативната опозиция в Германия Фридрих Мерц заяви тази седмица, че мащабната миграция е един от най-големите проблеми на страната и според него е основната причина за ръста на подкрепата за крайната десница, който се наблюдава напоследък, съобщи Асошиейтед прес.

Лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Мерц изключи възможността да си сътрудничи на държавно или национално ниво с партията "Алтернатива за Германия", която изпревари неговия дясноцентристки Християндемократически съюз в проучванията за избори в източната част на страната през следващата година.

Един от високопоставените служители по сигурността от еврейски произход заяви пред Асошиейтед прес, че ще напусне страната, ако крайнодясната партия влезе в правителството.

"Проблемът с бежанците ще остане основна тема в нашето общество през следващите седмици и месеци, а може би дори и през следващите години, и затова съм толкова заинтересован от намирането на решение", каза Мерц на пресконференция с чуждестранни репортери в Берлин. "Колкото по-скоро проблемът бъде решен, толкова по-скоро тази партия (АзГ) ще стане отново по-малка", каза той. Според него голяма част от подкрепата ѝ идва от протестни избиратели. "Това не са радикално десни, националсоциалистически убеждения, а по-скоро две трети от тях са протестни (гласове)", каза Мерц. "И тези две трети могат да бъдат спечелени обратно от други политически партии", допълни той.

Наскоро консервативният лидер бе разкритикуван заради това, че обяви природозащитниците "Зелените/Съюз 90" за "основен враг" в германската политика, дори след като кандидатите на AзГ победиха неговата партия и спечелиха първите си постове в местната власт.

Във вторник Мерц настоя, че атаката му срещу "Зелените" трябва да се разглежда като част от нормалното съревнование между демократичните партии, в което според него АзГ не участва. "Голяма част от АзГ е извън спектъра на нашия конституционен ред", каза той, като отбеляза, че те са под наблюдение от германското контраразузнаване. "Те са врагове на нашата демокрация", заяви Мерц.

Той обясни, че неговият съюзен блок е готов да си сътрудничи със "Зелените" в законодателните органи на отделните провинции, както и на федерално ниво, докато това не е вариант с АзГ. И все пак той остави отворена възможността християндемократите да гласуват с крайната десница на ниво местно управление, като отбеляза, че неотдавнашните победи на АзГ на местните избори са били "демократични решения, които трябва да приемем".

Няколко дни преди това премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер също говори за борбата с незаконната миграция и призова за по-строг граничен контрол, предаде ДПА.

"Всички провинции с външни граници трябва да следват простия ни пример с граничната полиция и федералното правителство също трябва да засили граничния си контрол", каза пред в. "Билд" Зьодер, лидер на консервативния Християндемократически съюз.

Бавария - най-голямата германска провинция - има сухоземна граница с Австрия и Чехия, а от Швейцария я отделя Боденското езеро.

Зьодер изтъкна граничната сигурност на Бавария, отбелязвайки, че благодарение на граничните служби са били задържани 80 000 заподозрени, "включително трафиканти на хора, наркодилъри и други опасни престъпници".

Германия извършва проверки на границата с Австрия в Бавария от есента на 2015 г., след като десетки хиляди бежанци и други мигранти си проправиха път от Гърция през Балканския маршрут към Западна Европа.

Искането за временни проверки по границите с Полша и Швейцария предизвика разгорещени дебати на неотдавнашната среща на вътрешните министри на провинциите.

Вътрешният министър на Саксония Армин Шустер поиска проверките по вътрешните граници да бъдат адаптирани към настоящата ситуация и да бъдат разширени извън Бавария. Саксония граничи с Полша и Чехия.

Шустер изтъкна, че от около три месеца на германско-полската граница са задържани почти два пъти повече нелегални мигранти, отколкото на границата с Австрия.

Анелия Пенкова, БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    33 3 Отговор
    Евреите в Германия пак плюят по белите хора,но времето им изтича и скоро с техните" приятели ",талибани и примати ще имат проблеми
  • 2 Мдаа..

    31 1 Отговор
    Това е светлото,пардон,тъмното бъдеще на Германистаня,необратимо като издърпан спусков механизъм на ръчна граната..
  • 3 Тия все едно са

    48 1 Отговор
    некви световни м.а.л.о.умници.
    Напълниха си държавата с хора които не искат да се интегрират а само да лапат, да насилват и да лежат и им е чудно защо някой който се обявява против това печели гласове.
  • 4 Германистан

    35 1 Отговор
    Статията е все едно дялана с брадва. Хем да кажеш нещо, хем нищо да не кажеш. Така е като проблемите се заобикалят и не се казват. Говорят за някакъв "десен екстремизъм", поне това разбрах. Затова нека някоя германска мисирка направи сравнение, колко престъпления са извършени в Германия от бежанците и колко от "десните екстремисти", към тези престъпления включваме изнасилените, наръганите с ножове и газените с коли по големите им празници
  • 5 онли Лена фенс

    21 1 Отговор
    ДемоНкратите си внасят гласове за изборите. Скоро и там ще вдигат пенсионната възраст...
  • 6 германец

    44 0 Отговор
    За жалост всичко е така. Германците не са против бежанците, а против действията на държавата. Те като немци имат по-малко права, отколкото пришълците. Държавата плаща наема на чужденците. Осигурява им работа. Плаща им интеграционните курсове, след което те могат да станат немски граждани. Основният проблем обаче е, че бежанците не искат да работят и чакат на помощи. При проблеми с тях, държавата застава на тяхна страна, защото не иска проблеми. Да де, ама те немците си имат таван на търпението. И тъй като са научени да не протестират, те избират "Алтернатива за Германия". Аз макар и чужденец имам проблемни съседи. Едните са украинци, а другите поляци. Многократно съм се оплаквал от тях, но индиректно ми е казвано да се оправям сам. Българи, от мургавите, един ден се напили и хукнаха да бият един кюрд. Големи панаири бяха. Когато дойде полицията обаче, нищо. Лично ги попитах полицаите, защо. Отговора беше, че не искат проблеми. Затова немското Възраждане печели в момента почитатели.

    Коментиран от #8

  • 7 Пха ха ха ха

    28 2 Отговор
    Идва краят на либерастите
  • 8 Поправка

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "германец":

    Правата, безплатните бонбонки и т.н. са за лилавите "граждани" от трети страни. ЕУ крепостните си плащат дори за езиковите курсове.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    20 0 Отговор
    Развихрилия се джендъризъм, либерастрия и налагането на нови евроатлантически "ценности" от "малцинства" от всякакъв род водят до засилване на консерватизма и връщането към нормалността на обществото. За съжаление когато тези "малцинства" се поставят над закона много често реакцията е десен екстремизъм.
  • 11 Вачо

    7 1 Отговор
    Всичко отново ще тръгне от Германия,новия фашизъм пълзи на нови места но с името демокрация.
  • 12 Гърция не я

    3 0 Отговор
    Спряха за шенген, та даже и дълговете им покриха