Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юли, 2023 19:00 4 092 20

Обратен завой: как Орбан изпадна в цугцванг за Швеция

  • цугцванг-
  • швеция-
  • унгария-
  • украйна-
  • нато-
  • виктор орбан-
  • русия-
  • турция-
  • ес

Дълго време Орбан също блокираше присъединяването на Швеция към НАТО и беше в една лодка с Ердоган

Обратен завой: как Орбан изпадна в цугцванг за Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Унгарският премиер и парламент не искат да са последните, които ще одобрят присъединяването на Швеция към НАТО. Досега Виктор Орбан беше против това и демонстрираше лоялност към турския президент Реджеп Ердоган. Той обаче се съгласи на компромис на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, припомня АРД.

Беше ясно, че това ще се случи, продължава изданието. Още в началото на юли Орбан заяви пред австрийския канцлер Карл Нехамер, че е съгласен да пусне Швеция в НАТО. Трябвало само парламентът да ратифицира решението. В Унгария съгласието на парламента обаче изобщо не е препятствие, тъй като има много примери за това как парламентът за една нощ е приемал закони по волята на Орбан.

Още новини от Украйна

След обрата във Вилнюс обаче Орбан е притиснат до стената да действа бързо. Освен всичко друго опозиционната партия Моментум вече е поискала извънредно заседание на парламента за ратифицирането на членството на Швеция в НАТО, уточнява АРД. А за Орбан е недопустимо опозицията да определя дневния ред.

Опит за изравняване на резултата

Колебанието по този въпрос добре показва начина, по който Орбан мисли и се държи. Мотивите му да отказва на шведите нямат нищо общо с отбраната. Той беше ядосан, че Швеция критикуваше дефицитите на Унгария по отношение на правовата държава и свободата на словото, както и задържането на европейските средства, припомня АРД.

Европейският съюз замрази милиарди евро, предназначени за Унгария, по подозрения в корупция. Когато Швеция пое ротационното председателство на Евросъюза през първата половина на 2023 година, Орбан видя добра възможност да изравни резултата. Водеше се от един девиз: ако блокирате парите ми, аз ще блокирам присъединяването ви към НАТО. Блокирането на Швеция най-вече вреди на ЕС, пише АРД. Когато има възможност, Орбан винаги предпочита да не е съгласен.

Враг на Европейския съюз?

Европейският съюз е любимият враг на Орбан. В Унгария той при всяка удобна възможност представя Брюксел като най-голямото зло. Правителството отново и отново призовава за референдуми, в които гражданите да изказват мнението си по европейски въпроси. Тези референдуми обаче нямат никаква стойност.

Когато унгарският премиер Орбан, австрийският канцлер Нехамер и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха неотдавна във Виена, за да говорят за миграцията, Петер Филцмайер, политолог от Дунавския университет в Кремс, я оцени като съвместно търсене на външни "вражески образи" на държави със сериозни вътрешни проблеми. Един от тези "врагове" е Европейският съюз. Според Филцмайер декларацията за борба с нелегалната миграция е "абсурдна", защото никой не одобрява нелегалната миграция така или иначе. Това "доста безсрамно" смесва въпросите за миграцията и убежището, пише АРД.

Пример за ултраконсерваторите

Сред консервативните популисти Виктор Орбан се ползва с репутацията на ключов играч. Миналата година той произнесе основната реч в Тексас на Конференцията за консервативно политическо действие - среща на убедени консерватори националисти, припомня АРД. Тогава Доналд Тръмп го похвали възторжено.

Мнозина възприемат Орбан като човек, който се бори за консервативните ценности в Европа, особено за традиционния семеен модел. Фактът, че той насърчава семействата с пари от данъци и изключва хората с различна сексуална ориентация, се харесва на ултраконсерваторите. Лексиката на Орбан често е войнствена. Миналата година той се изказа срещу "упадъчните западни държави" от ЕС, които толерират твърде много имигранти и допускат упадъка на тяхната култура. Унгария не иска да е мултиетническа, не иска "хора със смесени раси", каза Орбан в Летния университет за унгарското малцинство в Тушваньош, Румъния.

Орбан укрепва властта си

В собствената си страна Орбан прави всичко възможно, за да утвърди политическите си убеждения и политическата си система в обществото. Селското население до голяма степен го следва, включително и защото апаратът на Орбан контролира почти 80% от медиите, обяснява АРД. През пролетта стана известно, че будапещенският колеж "Матяш Корвин", който е смятан за кадрово училище на Орбан, е придобил частен университет във Виена. Новият собственик иска да го превърне в академия за консервативния елит.

Освен това миналия месец фондацията към колежа придоби едно от най-големите унгарски книгоиздателства, пише АРД. Проправителствената интернет платформа "Унгария днес" оцени критиките към тази сделка като "напълно предвидим международен скандал", подклаждан от "добре познати леви медии", които използват промяната на собствеността "за редовната си антиунгарска пропаганда”. По този начин Орбан продължава да укрепва властта си. Фактът, че му се налага да прави резки промени - както в случая с блокирането на присъединяването на Швеция към НАТО - е част от политическия му стил.

Автор: Николаос Ноймайер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    49 18 Отговор
    Ердоган, Орбан и Радев са путинолюбци!

    Коментиран от #18

  • 2 да де

    18 31 Отговор
    Е щом гьобелсвеле го казва няма как да не им вЕрваме.
  • 3 Солидна работа

    33 9 Отговор
    Строят си специален университет за чистокръвни унгарски комсомолци
    те и СС в Германия са ги отглеждали при специални условия..на тия хора как не им мръднаха главите за 100 години не знам
  • 4 Развеселен

    42 22 Отговор
    Унгарците се превърнаха в некачествени европейци!
    Ние в случая сме на по-високо ниво и то при толкова путински сбирток!
  • 5 ТрампЛин

    26 9 Отговор
    Този да не е бивш пилот като нашия? Царе на лупингите са и двамата. Бас слагам че може и коремно набиране да направи.
  • 6 Реалист

    36 14 Отговор
    Всички шмекери ще обърнат палачинката след няколко месеца, като започне разпада на империята на злото и лъжата. И фатмака, и късия, и дългия, и стотиците съветски о ли го фре ни.

    Назрява лавинообразно недоволство от чекистите в кремъл.
    Руският генерал-майор Иван Попов, който командва 58-а общовойскова армия, заяви, че е бил освободен от длъжността командир, след като е разказал на военното ръководство за ужасната ситуация на фронта в Украйна. По думите му, руските войници в зоната на бойните действия в Украйна са били изложени на риск от пропуските на висшето военно ръководство.
    Генерал Попов е истински генерал, не като фатмака Радев,

    След августовският пуч в Русия от 1991 г. в опит за отстраняване на Михаил Горбачов минават 4 месеца до разпада, до сгромолясването на СССР.
    Колко ще издържи РФ след авантюрата на Пригожин, като се има впредвид, че СССР беше в пъти по мощен от РФ ?
    3 месеца ? 22 дена минаха. Тик-так, тик-так ...

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Истината е

    8 18 Отговор
    Че Ердоган ги държи всички на каишка. Браво.Велик Лидер
  • 8 ТрампЛин

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    На русия и трябват няколко пожара в Кавказкия регион и в Централна Азия!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Българските турци

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Абе що за джинс сте такива, че можете да сравнявате манталитета на хората , които владеят територията на половината на северното полукълбо на планетата с манталитета на подкокоросаните африкански превратаджии !... Пригожин не е Владимир Улянов закаран с немски броневлак до Петроград !...Колкото и да е голяма омразата ви не можете да отречете честта и достойнството на една култура, която си е извоювала своето място в йерархията на земната цивилизация ! ...Турция ,Китай и Русия сa от по дълго време на територията на тази планета и знаят как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се започва отначaло...защото сa го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
    САЩ тепърва ще разберат че "стадо с бич и камшик не се води"... много са млади още като сила в историята и тепърва ще усетят вкуса на падението след великия възход !
    Какви ценности могат да имат един сбор от емигрирали преди 200 - 250 години лузъри от кол и въже от целия свят подмамени от чакалите на едрия капитал , споени и сплотени само със зеления хоросан на долара ?!... Какво може да ги държи на една линия?!... Патриотизъм ?!...Национализъм ?!...Паметникът на Свободата ?! ...Белият Дом и Капитолия ?!... Или могъществото на долара и свободата на Rainbow Демокрацията ?!...

    Коментиран от #12

  • 10 Така и не разбрахме

    8 7 Отговор
    Как е изпаднал в цунгцванг. В цунгцванг е по-скоро Швеция. Няма време
  • 11 Хахаха

    11 9 Отговор
    Орбан бърка в здравето на всички розови фашисти либерасти от ЕС и ги кара да си говорят сами. Добре, че в Европа има останали 2-3 истински политици, като него. Другите са кукли на конци дърпани от един друг унгарец -Сирос. Но явно както е в природата има баланс и ма всяко действие има пропорционално и с обратна посока противодействие.
  • 12 ТрампЛин

    14 10 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Обзалагам се че нямаш нищо общо с Българските Турци и че никога крака ти не е стъпвал в САЩ! Познанията ти за САЩ са от учебниците по история писани от придворните историци на БКП и от лекциите в кръжока Г.Кирков.

    Коментиран от #14

  • 13 Съдията Дред

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    Русия няма територия в Централна Азия
  • 14 Българските турци

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "ТрампЛин":

    За да опознаеш някоя страна непременно трябва да се живее ли там ?...И защо мислиш че само учебниците и разните идеологии от лекции и кръжоци оформят мироглед у хората ?... Например една Джанис Джоплин или Скот Фицджералд не биха ли прояснили някои неща за Америка и американците без да си ходил там ?...Всеки е свободен да се обзалага за каквото си иска...но "български турци" е само един анонимен ник ,който няма претенциите които имам аз , но е по провокиращ и дразнещ от един нормален турчин владеещ български език и изразяващ мнение пред не до там нормална аудитория ! Не държа да имам нещо общо с "български турци" които ти познаваш !
  • 15 Диамантената ръка

    7 4 Отговор
    Ако спрат парите от Брюксел и само автомобилната индустрия да се оттегли, унгарците ще глътнат яко плувката и тоя Орбан е пътник, гола вода са тия, същите като макетата...

    Коментиран от #20

  • 16 ШВЕДИТЕ НАПЪЛНО ОБЪРНАХА РЕЗБАТА

    3 5 Отговор
    ЕВРОАТЛАНТИКА ГИ ЗАЛЯ И СИ ОТВОРИХА БУЗКИТЕ !
  • 17 Това не е дипломация, а престъпление.

    9 4 Отговор
    Всяка страна има право на защита от руската кафява чума, в НАТО. Подло е, страни членки, като Турция и Унгария, да й отнемат това право.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българските турци

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Това не е дипломация, а престъпление.":

    Тия които виждат "подлост" в Турското и Унгарското ВЕТО , нека се опитат да пресметнат, на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 30 члена !!!
    Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ?! ! !...
  • 20 Значи теб не те интересува

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Диамантената ръка":

    това че Швеция не иска да влиза в НАТО но я насилват, и Швеция прави хитрини за да я спре Турция и да ядоса САЩ, а ти харесва извиването на ръце на суверенни държави чрез мръснишки номера?