Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Август, 2023 18:30 3 939 81

Швеция в НАТО: Защо това е от огромна полза

  • швеция-
  • готланд-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • скандинавия-
  • финландия-
  • нато-
  • армия-
  • шведска армия-
  • балтийско море

Швеция има добре обучена армия и свръхмодерни подводници

Швеция в НАТО: Защо това е от огромна полза - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През 2018 г. Швеция въведе задължителна военна служба. Принудата за постъпване в армията обаче често e напълно ненужна. Много млади хора доброволно кандидатстват за военна служба. В страната явно са наясно, че националната отбрана е много важна, особено след като Русия поведе агресивната си война срещу Украйна.

"Имаше огромна промяна в настроенията", разказва Андерt Малм, заместник-командир на полк в Готланд. "Съществува ясно разбиране, че отбраната е необходима, и че шведските въоръжени сили вършат добра работа", казва той, цитиран от АРД.

Още новини от Украйна

Нагласите на населението се промениха коренно

Към Вътрешната гвардия - армия от резервисти, която е част от въоръжените сили на Швеция, също има огромен наплив. Броят на кандидатите да служат в нея се е удвоил за последните две години. Нагласите на населението са благоприятни за изграждането на допълнителен потенциал за възпиране, пояснява АРД. В случай на война Швеция, подобно на Финландия, ще може много бързо да призове в армията си добре обучени резервисти. Това е нещо, по което страната се различава от Германия.

"Бундесверът почти напълно изчезна от колективното съзнание на германците - най-късно след премахването на задължителната военна служба", обяснява експертът Йоханес Петерс от Института по въпросите на политиката за сигурност от Кил.

Швеция реши да кандидатства за прием в НАТО, след като Русия нахлу в Украйна. Присъединяването на страната се смята за много вероятно. Всички страни от НАТО обаче трябваше да дадат своето съгласие.

Предимствата за НАТО

Дълго време Турция се противопоставяше на присъединяването на Швеция към НАТО. На срещата на върха в Литва през юли президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да подкрепи членството на скандинавската страна. Това може да се случи дори още тази есен.

От стратегическа гледна точка огромният хинтерланд на Швеция е предимство за НАТО. Например за въздушните маршрути - северната страна на Балтийско море до Арктика ще стане вътрешна зона на НАТО. Тъкмо това предимство изтъкнаха неотдавна американски военни по време на учение в Скандинавия. "Способността за бързо, организирано и ефикасно придвижване на оборудване, войници, боеприпаси и доставки е много важна", заяви Грегъри Андерсън, генерал-майор от американската армия. "Независимо дали става въпрос за пристанища, летища, железопътни линии или магистрали. Всички тези неща са от критично значение при воденето на война".

Милитаризирането на остров Готланд

Притокът на кандидати към шведската армия е особено осезаем на остров Готланд. До 2018 г. островът бе напълно демилитаризиран. Сега обаче тече превъоръжаване. Твърди се, че който контролира Готланд, контролира и Балтийско море.

Причината е централното разположение на острова. Той се намира край югоизточния бряг на страната и е най-големият остров в Балтийско море. "Ако контролирате Готланд, можете да си осигурите свободно преминаване на Балтийско море със собствени формирования, а също и с гражданско корабоплаване или авиация", обяснява шведският военен Андерш Малм, цитиран от АРД.

Балтийско море е зона на напрежение в конфликтите с Русия. Наскоро президентът Владимир Путин представи на парад край Санкт Петербург своя флот - 45 кораба, подводници и 3000 морски пехотинци.

При евентуален военен конфликт присъединяването на Швеция може да е от полза за НАТО. Страната разполага със свръхмодерни подводници, които могат да играят решаваща роля в теснините на Балтийско море. "Това е огромно предимство", казва и военният експерт Петерс. "Контролът над Балтийско море ще бъде спечелен под вода, тъй като корабите, които плават по море, винаги могат да бъдат открити и атакувани."

Модерен подводен флот

Но дори и в мирни времена шведският подводен флот дава предимство на НАТО. Защото корабите на страната са перфектно адаптирани към плитките води на Балтийско море. Това е рядко срещана способност. Те биха били от помощ и за разузнаването. "До скоро само Германия разполагаше с подобни възможности", обяснява военният експерт Петерс.

Досега германският военноморски флот трябваше да носи "цялата тежест на подводното присъствие на НАТО в Балтийско море", изтъква Петерс. С присъединяването на Швеция това ще се промени".

Автор: Йоханес Еделхоф АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    7 33 Отговор
    САЩ произвежда хипер ракети много отдавна но са забравени като разработки виж в уикипедия, Китай сега прави същото като някога СССР , САЩ им позволи заради привързаността им към обща каоза и китайци и русите им взеха технологиите които имат нещо като 300 гдишно производство и осъвършенстване преди някоя по съвършена технология да ги смачка руските технологии които изпреварват Запада са към изчезване и като затворят икономическия достъп на Китай, Саудитска АРбия , Турция, Русия към западни технологии и техните кражби няма с какво да се копират техноолгии, сега заради огромната бедна маса която изкочи от блатото и стават инженери Китай и Индия наваксват визоставането си от САЩ иЕВропа но няма да е за дълго

    Коментиран от #7, #10, #79

  • 2 ЦРУ

    17 34 Отговор
    Според русофилите руснаците свалят всичко дори може би измънземна технологии, САЩ и Китай ряпа да ядат , рашите имали още от сега всемогъщи и непобедими и вечно свалящи всякаква безаанаолгова натовска техника, нищо неможе да припари до Московието, ядрена империя се унищожава с търпение , един път Раша империя втори път преродената Раша под формата на СССР, сега са федерация скоро ще стана република , накрая бананова държава а накрая ще си останат малкото селце Московието и всички победени и разбити народи от Раша ще се върнат по местата си които до ден днешен са под раша робство и раш ботуш
  • 3 ЦРУ

    11 29 Отговор
    Русия която според всички от БРИКС ШОС и русофилите вече побеждава военното оръжие на НАТО и Запада в Украйна е пълна глупост дори всеки анализатор на Изтока Юга и Ориента е запазнат с самия себе си че колоко им се иска да победжават на фронта това не е вярно. Украйна която можеше да има 60 млн население вече е на половината на това на Нидерландия и въпреки че нямат армейски резерви въздушно превъзходство, и пълната подкрепа на страните от НАТО и техните забавящи се доставки и въпреки сериозните разрушение в Украйна и почти пълното ликвидирана на Украйна като държава дефакто все още се крепи срещу Русия която наистина има изключителни резерви и технологично превъзходство на фронта, и въпреки това над 1 година устоява на пълно мащабната война срещу Украйна водена от Русия, а Русия знае че пълно мащабно конвенционално нахлуване в Украйна не е като пълно мащабно глобално и тотално стратегическо нахлуване и превантивен удар на НАТО и САЩ по всички държави членуващи в БРИКС и ШОС
  • 4 да де

    21 19 Отговор
    При една евентуална война в тясното Балтийско море ще стане още по тясно като поникне и някоя гъба.
  • 5 ЦРУ

    20 30 Отговор
    Време е НАТО, ООН, САЩ, ЕС, Британската общност и всички съюзници да идпратят бойни флотили в Черно Море за защитата на всеки боен търговски и не военен кораб с който да се унищожи заплахата от Черноморския флот на русия

    Коментиран от #11

  • 6 ЦРУ

    28 31 Отговор
    Помощта на САЩ за Русия СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ 1945 Г. СССР Е ПОЛУЧИЛ САМО ОТ САЩ:

    Самолети – 14 795; Радарни установки – 2 626; Танкове – 7 056; Оръдия – 8 218; Картечници – 131 633; Подводници – 105; Кораби за борба с подводници - 140; Фрегати – 28; Торпедни катери – 197 ; Взривни вещества – 345 633 тона;

    Джипове – 51 503; Камиони – 375 883; Мотоциклети – 35 170; Трактори – 8 071; Строително оборудване - на стойност 10 910 000 $; Железопътни вагони – 11 155; Локомотиви - 1981; Товарни кораби - 90; Корабни двигатели – 7 784; Продоволствия ( консерви ) – 4 478 000 тона;

    Машиностроително оборудване – на стойност 1 078 965 000 $;

    Стомана – 2,3 милиона тона ( ТОВА КОЛИЧЕСТВО СТОМАНА Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО НА 70 000 ТАНКА Т-34 ); Цветни метали – 802 000 тона; Нефтопродукти – 2 670 000 тона; Химически вещества – 842 000 тона; Памучно-хартиени изделия – 106 893 000 кв. ярда. Кожи – 49 860 тона; Автомобилни шини (джанти) – 3 786 000; Полеви телефони – 245 000 ( телефони всичко - 423 000 ); Армейски ботуши – 15 417 000 чифта; войнишки копчета с петолъчка - 257 723 498 бройки.

    СССР получи от ленд-лиза 622,1 хиляди тона железопътни релси ( 56 % от собственото си производство ) 1900 локомотива ( 2,4 пъти повече, отколкото СССР е произвел през годините на войната ) и 11075 вагона ( ПОВЕЧЕ ОТ 10,2 ПЪТИ ).

    Именно ленд-лиза станал основата на цялата логистика на Червената Армия.

    АКО САЩ ДАДЕ НА УКРАЙНА СЪЩАТА ПОМОЩ, РУСИЯ РУХВА ВЕ

    Коментиран от #9, #13, #26, #29, #32, #45, #47, #48, #49, #64

  • 7 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    36 23 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Голям стратег се оказа вовката путин - за една година успя да вкара неутралната от 200 години Швеция както и Финландия в НАТО ! Евалата вовка - да илядиш 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #18, #54

  • 8 Иван

    6 8 Отговор
    За да помогне на САЩ в Ормузкия Проток.
  • 9 Иван

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    Гестапо.
  • 10 Иван

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Чистачка е забърсала документацията.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 един от стадото

    6 13 Отговор
    да бе, шведите и те бъкани като нас. Туй подводници, бързи катери, Грипени от де го видяха. Ми Шведски крале, от нас разбира се
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Швеция бе притисната

    25 20 Отговор
    от САЩ, за да влезе в НАТО и да загърби успешния си, исторически неутрален статут, за да "натриели носа Путин".
    Швеция не иска да влиза в НАТО но не иска и да разяри САЩ, затова се моли Ердоган да я спре, за да се извинят с него. Затова и не му връщат терористите и разрешават горенето на Корана на публични места.
    В очакване войната в Украйна да приключи и да се смени администрацията в САЩ.
    Швеция само ще загуби от ненужното и влизане в НАТО.

    Финладците обаче го отнесоха от тая с двете майки в последния и ден. За което ги съжалявам.
  • 15 вятър между ушите

    20 17 Отговор
    забрави да споменеш обаче, че тоя "лендлиййз" не е безплатен и е в основата на това краварската индустрия да живне така след голямата рецесия (колко удобно!). всъщност русия го изплащаше допреди има няма 20 години! и сегашният "лендлийз" също не е безплатен! всички "съюзници" са заставени да даряват само ингилизите и краварите продават! и то на цени като наще ф-ки после и лихвите познай укройна кога и дали ще може да ги върне тея пари и дали не е изкупена вече по този начин. а иначе по темата швеция е последният останал голям европейски оръжеен производител който трябва да бъде унищожен, изкупен и после естествено натю ще ги пази от лошите руснаци също както нас ... те може и да се дърпат и турция фактически им прави услуга уж случайно, но измъкване няма ....

    Коментиран от #19, #36

  • 16 Да ви кажа...

    22 28 Отговор
    Брутния вътрешен продукт на Швеция е с 20%по-голям от на русия въпреки,че е много по-малка държава та камо ли армията.И това само Швеция,панимаете?

    Коментиран от #24

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    14 10 Отговор
    А ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА , ШВЕЦИЯ Е БИЛА СЪЮЗНИК НА СССР :))
    ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ АМФЕТАМИНКИ :))
  • 18 Дреме му на Путин

    23 13 Отговор

    До коментар #7 от "🤣🤣🤣🤣🤣🤣":

    че притиснаха Финландия за НАТО. Те си мислят че така са му "натрили носа"! Финландия бе жетва и да си опъват сега каиша. Финландците са читави и честни хора и Путин не се притеснява от тях. Нито пък на Путин му трябва да напада Финландия както пропагандата лъжеше.

    Путин го интересуваха Крим и моретата! И икономическите райони с руско население представляващи 80% от икономиката на Украйна от преди войната.
  • 19 Да де ама...

    15 12 Отговор

    До коментар #15 от "вятър между ушите":

    Оръжейния бизнес в България само за тази година е на печалба с повече от 6милиарда долара.А сега да ми обясниш на кого подаряваме.

    Коментиран от #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    13 18 Отговор
    Швеция и финландия имат общо армия като турската,но много по добра като качество и ценности.това прави турците излишни и затова те така се противят на това членство.в североизточна европа се създаде нов военен и геополитически център,който ще защитава нато и европа в следващите сто години .швеция финландия,полша украйна ,балтика норвегия та даже и чехия и румъния създават монолитен съюз в самата организация.

    Коментиран от #31, #81

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 стоян георгиев

    10 20 Отговор

    До коментар #22 от "швеция-има 50 танка":

    Швеция има повече от 50 танка русия по малко от 12000 а и танковете в съвременната война не играят голяма роля.в украйна се видя колко струват руските танкове.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Така е,

    19 13 Отговор
    но в момента Русия е най-силната икономика в Европа, според последния доклад на Световната банка.
    Пред Германия, а Швеция е много назад. И това е като Русия е под жестоки санкции, а те не!

    И не ми излизайте пак с невежи спорове, а проверете сами доклада

    Коментиран от #27, #61

  • 26 Иванов

    18 7 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    14 795 самолета ...... хахахахахахаха ти си тотално мозъчно увреден мъжки.
    Другите ти тъпотии няма да ги коментирам въобще.....................

    Коментиран от #33

  • 27 стоян георгиев

    13 5 Отговор

    До коментар #25 от "Така е,":

    Да и руснаците щели да се върнат в русия заедно с обеднели немци и шведи дето няма кво да бачкат в своите страни...ххаахаха
  • 28 Какво се е видяло?

    15 5 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Затуй ли Залужни не искаше да почва "великата контраофанзива" докато не му дадат танкове?
    Ти за да ръсиш глупости ли си тук?
    Да не говорим за танкове само, ами хайде и за снаряди, за хиперзвукови ракети...

    Но Русия никога не е мислила да напада Швция или Финландия, както ги плашеха неоконите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 вятър между ушите

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "Да де ама...":

    няма как да ти го обесня щото не ти плащат да ме разбереш. България е единствената държава засекретила какво подарява на укронацитата от служебното антибългарско правителство на главният "уж русофил", фалшивия герой - масона рундъо - вербуван и обучаван на антибългаризъм във военномарската академия максуел отвъд голямата локва. а като отговор мога да ти кажа - военно промишленият ни комплекс никога не е работил на загуба, да там почалбите са големи незнам защо си ги написал в долари явно това е ваща измервателна единица за успех, но те не са ДЪРЖАВНИ компании, по всяка вероятност са регистрирани в офшорни зони, парите изтичат в частни сметки зад които стоят неясни собственици, а заплатите на работниците са по ниски от частния сектор, нищо общо с тези в швеция да речем. за да обобщя и да не съм извън темата - швеция е кралство! краля не мисли за за 4/6 годишният си мандат а за поне 50-100 години напред за държавата и народът си, закво му е да се навира между шамарите, по всяка вероятност техни служби ги организират тея провокаци и се надяват турция, да не ги пусне в котела

    Коментиран от #35, #37

  • 31 Абе стоенчо

    22 5 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Кой ти е казал че Русия искала да превзема Швеция и Финландия??? Изперкал си от пропаганда.
    Русия иска просто да я оставят на мира! Да си търгува с Европа и света нормално. А не САЩ само за майдани да мислят!
    А и Швеция и Финландия никога няма да нападнат Русия.

    Коментиран от #50

  • 32 Браво, приятелю на истината

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    Виж сега, ще започнат да те обиждат и набеждат русофилите че лъжеш . Ама тези факти, които ги сочиш са написани в "Историята на Великата Отечествена война " издание на КПСС (комунистическата партия на Съветския съюз") , като в също в нея пише, че руснаците не плащат нищо, щото по ленд-лиза се плаща само това ,което е останало здраво, ама и това руснаците , което е по-малко от 10 % от цялата помощ за тях, те го влачат това плащане до 1986 г. и не изплащат дори него .

    И друго -путинистите са заваксани с лъжливи опорки, че тази помощ била само 4 % от всичко, ама в същата история, пише че била 18 % , а щом самите путинисти признават 18 %, значи е най-малко три пъти по толко .

    Браво на тебе .
  • 33 О неразумни ли

    6 10 Отговор

    До коментар #26 от "Иванов":

    путинести, що се отричате от собствените си книги .

    Ама тези факти, които ги сочи потребителят за помощта от САЩ за Русия са написани в "Историята на Великата Отечествена война " издание на КПСС (комунистическата партия на Съветския съюз") , като в също в нея пише, че руснаците не плащат нищо, щото по ленд-лиза се плаща само това ,което е останало здраво, ама и това руснаците , което е по-малко от 10 % от цялата помощ за тях, те го влачат това плащане до 1986 г. и не изплащат дори него .

    И друго -путинистите са заваксани с лъжливи опорки, че тази помощ била само 4 % от всичко, ама в същата история, пише че била 18 % , а щом самите путинисти признават 18 %, значи е най-малко три пъти по толко .

    Коментиран от #65

  • 34 Защото прави хубави подводници клас

    4 4 Отговор
    Готланд
  • 35 Вятъре вятъре...

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "вятър между ушите":

    Теб действително те духа вятърът между ушите.Виж си само правописа.Главата ме заболя само да ти прочета бъркоча.Отказвам да влизам в задочен спор с тебе.Далече си от моето ниво, без да страдам от излишна скромност.
  • 36 Стига руски лъжи

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "вятър между ушите":

    Ама тези факти, които ги сочи потребителя -помощта от САЩ за Русия са написани в "Историята на Великата Отечествена война " издание на КПСС (комунистическата партия на Съветския съюз") , КАТО В СЪЩО В НЕЯ ПИШЕ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ ПЛАЩАТ НИЩО, ЩОТО ПО ЛЕНД-ЛИЗА СЕ ПЛАЩА САМО ТОВА ,КОЕТО Е ОСТАНАЛО ЗДРАВО, ама и това руснаците , което е по-малко от 10 % от цялата помощ за тях, те го влачат това плащане до 1986 г. и не изплащат дори него .

    И друго -путинистите са заваксани с лъжливи опорки, че тази помощ била само 4 % от всичко, ама в същата история, пише че била 18 % , а щом самите путинисти признават 18 %, значи е най-малко три пъти по толко .
  • 37 При това

    10 6 Отговор

    До коментар #30 от "вятър между ушите":

    Швеция дори няма обща граница с Русия!

    Ама. викат, "дай за да натрием носа Путин, да ги вкараме насила в НАТО" та и стоенчо да се позарадва а и някаква "победа над Русия" да отчетем, че я закършихме с Украйна, а що мангизи наляхме и съсипахме народите си.
  • 38 казват русия била велика

    5 10 Отговор
    в кое?

    Коментиран от #56, #70

  • 39 моля споделете

    6 11 Отговор
    Кои войни през последните 100 години е спечелила Могучая сама.

    Коментиран от #41, #44

  • 40 това е едната гледна

    12 4 Отговор
    точка и знаем ЧИЯ Е! Другата гледна точка е - Швеция БЕШЕ каквото беше в близкото минало - развита, толератнна, неутрална държава, която беше затова уважавана от ВСИЧКИ други. Сега се измислят глупости като аргументи, освен крайно левите неолиберални управници в Скандинавските страни днес.
    Канят се имигранти, после пък онези им правят разни неща, които не им се харесват. ЖАЛКО! Русия НЯМА да ги нападне. Поне и докато те не нападнат Русия ПЪРВИ.
    Жалко, много жалко, както се казва, винаги има време да станеш за кашмер!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 нищо де, ти ни кажи

    6 9 Отговор

    До коментар #41 от "на постове 38 и 39,":

    Много пиете ли? Ами на 9-то място сте в света. Ах, да.
    Най-голямото джендър общество в света е московското.
    И най-голямата джамия в света е в Москва.
    Друго?
  • 43 Швеция в НАТО

    5 5 Отговор
    Ще донеса на българските пенсионери удвояване на пенсиите най-малко

    Коментиран от #53

  • 44 Никоя Война

    8 9 Отговор

    До коментар #39 от "моля споделете":

    срещу държава дори от среден ранг не е спечелила Русия сама, никоя . Щото не може . Японско-руската война (1905г) е първата война , в която неевропейска държава разгромявава и побеждава европейска .

    През Първата Световна Война, Русия пак се дръвчи на цивилизования свят , защитавайки виновника за избухването й Сърбия и напада Австро-Унгария . Германия пък сe притичва на помощ на Австро-Унгария и Русията яде здрав пердах, здраво го закъсва , и капитулира позорно, сключвайки на 3 март 1918 г. сепаративен мир с победителите - Австро-Унгария , Германия и България .

    И проси от САЩ да се намесят и помогнат . Чак след намесата на САЩ Германия е победена в Първата световна война .

    После през 30- те години, Русията проси от САЩ помощ за индустриализацията си и тя е направена от хиляди американски инженери и американски фирми, защото Русия преди това си е избила интелигенцията .

    Същото става и през Втората Световна война . Русия и Германия сключват пакт и нападат Полша и така започва ВСВ. Дръвчи се Русия на Германия и пак яде здрав бой . И пак търчи да проси от САЩ храни и оръжия , САЩ пак помагат с всичко – храни, оръжия, метали, гориво , като пак влизат на страната на Русия във войната .

    И после Русия започва да хапе ръката, която я спасявала три пъти . И сега пищят , че САЩ помага на Украйна ! Ами защо не пищеше като САЩ помагаше на Русия ?

    Коментиран от #46

  • 45 Съединените щати

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    Възродиха военната промишленост на победена Германия през първата световна война
    Подкрепяха с всички сили Германия до Пърл Харбър
    Оставиха СССР сам да воюва срещу немците и когато видяха че ще победят и сами започнаха да им помагат за да може двете страни да се изтощават взаимно за радост на американците

    Коментиран от #55

  • 46 браво

    5 6 Отговор

    До коментар #44 от "Никоя Война":

    Благодаря ти за изчерпателния отговор. Наистина.

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 само истини

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    много истински цифри абе четете сащ не са имали такова производство ало

    Коментиран от #59

  • 50 Никой вече не вярва на Путин

    10 9 Отговор

    До коментар #31 от "Абе стоенчо":

    " Кой ти е казал че Русия искала да превзема Швеция и Финландия??? "

    Тя Русия и с Украйна нямаше да воюва и да я превзема и Путин до последно лъжеше и отричаше, че няма да напада Украйна, ама на 24.02.2022г взе че я нападна, без да се съобразява с международното право и принципите на ООН и нахлу с войска и военни части в независима и суверенна Украйна за да извършва погроми, да избива цивилно население и за да окупира и анексира чужди територии...!!!

    Коментиран от #60, #69

  • 51 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "браво":

    Мишел да ви посети и двамата!!!
  • 52 Швед

    4 5 Отговор
    Шведите са бъзльовци .
    Кастро видяха , че ,,Райха ,, губи войната
    обърнаха палачинката .
  • 53 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Швеция в НАТО":

    Мишел ще вдигне пенсиите на шведите.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 хъ хъ

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "казват русия била велика":

    Като дойдат музикантите на турне, че ти обяснат.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пенчо

    3 0 Отговор
    Става дума за добре платена държавна служба! Всичко друго са локуми!
  • 59 Разбира се, че имат

    3 4 Отговор

    До коментар #49 от "само истини":

    Ама тези факти, които ги сочи потребителя -помощта от САЩ за Русия са написани в "Историята на Великата Отечествена война " издание на КПСС (комунистическата партия на Съветския съюз") , КАТО В СЪЩО В НЕЯ ПИШЕ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ ПЛАЩАТ НИЩО, ЩОТО ПО ЛЕНД-ЛИЗА СЕ ПЛАЩА САМО ТОВА ,КОЕТО Е ОСТАНАЛО ЗДРАВО, ама и това руснаците , което е по-малко от 10 % от цялата помощ за тях, те го влачат това плащане до 1986 г. и не изплащат дори него .

    И друго -путинистите са заваксани с лъжливи опорки, че тази помощ била само 4 % от всичко, ама в същата история, пише че била 18 % , а щом самите путинисти признават 18 %, значи е най-малко три пъти по толко .

    Коментиран от #74

  • 60 Абе стоенчо

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "Никой вече не вярва на Путин":

    Не ми каза кой ти е казал че Русия щяла да нападне Швеция и Финландия!???

    А относно Украйна, ще ти обясня след като ми оттговориш. Ситуацията на Швеция и Финландия няма нищо общо с Украйна.
  • 61 Стига руски лъжи

    7 6 Отговор

    До коментар #25 от "Така е,":

    Какви са тия лъжи, че Русия била пета в света по индустрия , стига де ?

    Започва производството на ..дирижабли . Колхознишки провокатори постоянно се опитват да осмиват свободния свят, пишейки, че бил пропадал, че вече нищо не бил произвеждал .

    Ами върховите произведения на науката и технологията, бе путинци. 99 % от световния граждански, търговски и военен ВЪЗДУШЕН флот е северно-американско и европейско производство . ТАКА, ЧЕ СКОРО КОЛХОЗНИЦИТЕ ЩЕ ПЪТУВАТ С ДИРИЖАБЛИ, че заради санкциите няма как да подържат западните си пътнически самолети и вече започнаха разкостяването на едни, за да подържат други .

    А колхозническите аероплани не ги щат никъде, че не отговарят на никакви съвременни изисквания , а те и без това не могат да ги правят без западни двигатели . Китай също отряза мераците на колхозниците да участват в неговите планове за производство на гражданска авиация .

    САЩ направиха първите стелтове преди 30 години, колхозниците своя първи полустелт – Су-57 още не са го довършили . МЪСК ВЕЧЕ ИЗПИТВА ПЪТНИЧЕСКИ РАКЕТИ ЗА МАРС, за по 100 пътници , а колхозниците се връщат към дирижаблите .

    Това е колхозническото развитие и напредък . Така безнадеждно изоставайки от свободния свят рухна Съветска Русия през 1990 г., МОЛЕЙКИ НА КОЛЕНЕ САЩ ЗА РАЗОРЪЖАВАНЕ и фалира за нула време , като Рейгън подгони тая сган с в междузвездните му войни, така вече тръгна към каменната ера и Путинска Русия това е неизбежно !

    НИКОГА ПО-ПРИМИТИВНИЯТ ВИД

    Коментиран от #63

  • 62 казват русия била велика

    3 2 Отговор
    в кое?

    Коментиран от #73

  • 63 Стига със сороски хитрини

    3 3 Отговор

    До коментар #61 от "Стига руски лъжи":

    "Какви са тия лъжи, че Русия била пета в света по индустрия , стига де ?"

    Къде съм казвал подобно нещо, защо извърташ думите ми? Не говоря за "идустрия или БВП" а за най-силна икономика в Европа и пета в света. Там критериите са други и по-важни. Не съм си го измислил и не чета руски медии, а това е скорошен доклад на Световната Банка. Можеш да го порърсиш сам!

    Не е моя вината че сорос ви подбира необразовани за по-евтинко, и се оплитате като пиле в кълчища по тези въпроси

    Коментиран от #66

  • 64 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    Ти защо не кажеш , че до 2002 г. Беше последното плащане , плащане на тез железа бе .
    Не са били даром.
  • 65 Бегай

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "О неразумни ли":

    Бегай се прегледай.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 тошу

    0 0 Отговор
    Ши влезии ама на найци.
  • 68 ХАРОН

    1 2 Отговор
    Швеция в НАТО е много добре за всички. Означава без американски бази на шведска територия. Малко градивна конкуренция Грипен срещу Ф-16 и други технологии. Това е отлично за натовския пълнеж, каквито сме ние и прибалтийските републики. Че аман от скъпи чертежи.
  • 69 НЕ Е ВЯРНО!

    4 5 Отговор

    До коментар #50 от "Никой вече не вярва на Путин":

    Ти единствено не си ВСЕКИ, който не вярва на Русия. Путин има 80% одобрение на населението в Русия. Някой друг да има толкова? Деленият клоун с бялото носле КОЛКО ИМА и ЗАЩО НИКОГА НЕ СЕ СЪОБЩАВА???
    Путин е шеф на велика и огромна държава, която тепървa ще поставя условията си. САЩ е умираща и залязваща империя.А безмозъчни винаги е имало.За твое сведения САЩ вече са в технически фалит. Крепи ги само страхът на запада от тотален срив. Просто всичките им резерви, събирани в долари, може за една нощ да се превърнат в тапети.Затова и подпират САЩ.
    Русия се изкачва на световната стълбица на успехите и то в уссловията на сенкциите. Деменцията ги пуска, американските големи банки фалират. Всичко си идва на мястото.

    Коментиран от #77, #78, #80

  • 70 дори в това,

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "казват русия била велика":

    че и в момента изстреля ракета в космоса. Но ти ВИДИМО си ТОЛКОВА неграмотен, та не си заслужава да се говори с тебе.
    Да, съгласна съм с едно - САЩ САМИ ХВЪРЛИХА АТОМНИТЕ БОМБИ над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. и унищожиха к стотици хиляди ХОРА!!!! ЗНАЕШ ЛИ ГОы И ЗАЩО СИ ТРАЕШ????? Друг да е правил подобно нещо????

    Коментиран от #71

  • 71 Сталин

    4 3 Отговор

    До коментар #70 от "дори в това,":

    без атомни бомби изби за по-малко от 30 години 56 милиони поданици на Съветска Русия !
  • 72 ТОВАРИШ ПУТИН

    2 3 Отговор
    Благодарско, че вкара Швеция и Финландия в НАТО....
  • 73 В КВО ЛИ

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "казват русия била велика":

    В ПЕРДАХА НА СОРОСОИДИ С КВОТ НАМЕРИ ОТ КИНЖАЛИ ДО ЛОПАТИ
  • 74 Ам чи

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Разбира се, че имат":

    КАТО Е ТОЛКОВА РЕШАВАЩА ПОМОЩА НА САЩ ЩО НЕ ПОМАГАХА НА АНГЛИЯ ТА ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА ИЛИ НА ИНДИЯ СРЕЩУ ЯПОНИЯ ИЛИ НА НЕ ЗНАМ КОЙ СИ ПРИ АРДЕНИТЕ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ТИГЪРА В КРАЯ НА ВОЙНАТА ЕДВА НЕ ГИ НАТЪПКАХА В ОКЕАНА ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ ЯПОНИЯ КАПИТУЛИРА СЛЕД КАПИТУЛАЦИЯТА НА АРМИЯТА В МАНДЖУРИЯ А НЕ СЛЕД АТОМНИТЕ БОМБИ СХВАЩАШ ТА НОМЕРА С ЛЕНДЛИЗА ТЕЯ ГО ВЪРТЯТ ВТОРИ ПЪТ. АМЕРИКАНСКО ДЖЕПАНЕ И УКРАЙНСКА КРЪВ АДЕ КОЙ Е НА ДАЛАВЕРА / ДЖЕПАНЕТО Е СЪС СРОК НА ГОДНОСТ ПОСЛЕ Е ЗА БОКЛУКА/
  • 75 Касапин

    3 0 Отговор
    АБЕ ШВЕДСКАТА АРМИЯ КОЛКО Е КАТО ТАЯ НА КАРЛ ВЕЛИКИ ИЛИ ПО ГОЛЯМА
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Никой вече не вярва на Путин

    5 1 Отговор

    До коментар #69 от "НЕ Е ВЯРНО!":

    Не съм ВСЕКИ, НО В продължение на година и половина агресията и инвазията на Русия с война в Украйна, шокира и ужаси света от Китай до Бразилия ката потенциална руска заплаха, в съвременната европейска история!
    Войната, започната от Путин през февруари 2022 г., не е просто граничен спор, който може да бъде разрешен чрез териториални отстъпки, А е старомодна руска война за имперско величие и завоевание, която се стреми да унищожи украинците и украинската държавност !
    Руският диктатор Путин работи винаги усилено с всякаква пропаганда , за да оправдае с нищо непредизвиканата агресия и война,като най-ефективната измама на Путин е твърдението, че Русия реагира на разширяването на НАТО , НО безразличието на Русия към прибалтийските държави и скорошното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО направи смешни подобни твърдения и че Запада искал да фашизира Украйна...!!!
    Истината е, че Путин възразява срещу НАТО, защото го ограничава и му пречи на агресията му да завладява и да присъединява бивши соц, съседни държави, отново към Русия.,,!!!
    Никой в Света, освен няколко диктаторски режима не вярват на Путин и Говоренето на Путин за НАТО и за нацистите в Украйна си е за вътрешна употреба в Русия за зомбираните 80% от населението на Русия и предназначено да прикрие далеч по-тъмните и мракобесни мотиви, движещи неговата инвазия и завоевателна война...!
    Путин отхвърля изцяло идеята за Свободна и Демократична украинска държавност и вижда в украинс
  • 78 Никой вече не вярва на Путин

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "НЕ Е ВЯРНО!":

    Продължение-

    Путин отхвърля изцяло идеята за Свободна и Демократична украинска държавност и вижда в украинската независимост символ на "историческата несправедливост", след разпадането на Съветския съюз и отразява заплахата и тревогата му от настъпването на Свободата и Демокрацията в постсъветска Украйна, която за него е неприемлива и ще заразна и за Русия и РФ и ще унищожи властта на собствения му диктаторски и авторитарен режим...!!!
  • 79 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Това с Гугъл транслейт ли го написа?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: