Last news in Fakti

28 Юли, 2023 06:00 4 949 112

Защо Китай няма да изпревари САЩ. Пет причини

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • азия

Дълго време се смяташе, че икономическият залез на САЩ е също толкова неизбежен, колкото и възходът на Китай. Съотношението на силите в това съперничество за световно лидерство междувременно се промени.

Защо Китай няма да изпревари САЩ. Пет причини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Дълго време изглеждаше, че нищо не може да спре напредъка на КитайКовид и неговото превръщане в най-голямата световна икономика. Но сега тази перспектива вече не изглежда толкова очевидна", пише германското икономическо издание "Ханделсблат" в статия, озаглавена "Съревнованието на свръхдържавите. САЩ се отдалечава от Китай?".

След като са анализирали множество статистически данни и са разговаряли с експерти от различни страни, авторите на публикацията формулират пет ключови причини, свидетелстващи, че разположението на силите в борбата за икономическо и политическо лидерство на планетата през 21-и век сега се променя в полза на САЩ. Това не означава, че в следващите 15 години Китай няма да може да догони Америка, но едва ли ще се окаже в състояние да я изпревари решително, подчертава изданието.

"Става дума за влияние върху световния ред"

Защо това е толкова важно? „В икономическата надпревара между Китай и САЩ става дума не само за ръста на благосъстоянието – успехите в различни сфери се отразяват пряко върху геополитическото влияние както на самите държави, така и на идеологиите, които те представляват, т.е. - отразяват се и на целия световен ред“, отбелязва „Ханделсблат“.

„Колкото по-успешно се развива икономиката на Китай, толкова по-висока е вероятността правителствата на други държави да застанат на страната на Пекин в политически план. Колкото по-силен стане Китай във военен план, толкова по-вероятно ще е да нападне Тайван, което може да доведе до катастрофални последствия, включително до Трета световна война“, пише германското издание.

То посочва още, че САЩ възприемат Китай като най-голямата заплаха и се опитват да ограничат глобалното му влияние. А Пекин се стреми да го разшири, смятайки, че Западът е в упадък. Но политическата власт зависи от икономическата и от технологичната мощ, напомня „Ханделсблат“ и изброява петте сфери, в които в момента везните се накланят в полза на Америка.

1. Икономически ръст и инфлация

В САЩ си дадоха сметка, че в последните десетилетия е била допусната сериозна грешка с изнасянето на производствата зад граница и то предимно в Китай. Все пак президентът Джо Байдън успя да преобърне тенденцията и да предизвика истински инвестиционен бум в страната, особено в промишления сектор. „Ханделсблат“ пише, че САЩ са успели да постигнат „изключителни успехи в своята стратегия на реиндустриализация“.

Факт е, че многобройните субсидии и облекчения за бизнеса се финансират със заеми, но пък ръстът на БВП в Америка след пандемията е много по-голям, отколкото в другите западни страни. А инфлацията пада, при това по-бързо от очакванията.

Същевременно в Китай възстановяването на икономиката след пандемията става по-бавно, поради което „страната е обхваната от необичаен песимизъм“, отбелязва „Ханделсблат“. „Вместо да купуват и да инвестират, потребителите и фирмите пазят спестяванията си. Освен това цялата световна икономика е в период на охлаждане, поради което търсенето на стоки Made in China е спаднало навсякъде.“

Докато навсякъде се борят с инфлацията, в Китай расте заплахата от дефлация – потребителите и фирмите очакват по-нататъшното намаляване на цените и се отказват от потребление, което още повече засилва кризисните явления.

2. Пазарът на труда и демографията

В Китай по официални данни младежката безработица е достигнала рекордно ниво - 21,3 процента, докато в САЩ говорят за „изключително ниско равнище на безработицата“ от 3,6 на сто.

При това ключовият структурен демографски проблем на Китай не е излишъкът, а достигът на млади кадри: населението на Китай старее бързо. И когато в обозримо бъдеще многочислените поколения, родени преди въведената в края на 1970-те година „политика на едно дете“, започнат да напускат пазара на труда, страната остро ще усети дефицит на кадри, особено в промишлеността и в селското стопанство. Това неизбежно ще се отрази възпиращо на икономическото развитие на страната.

В Америка пък раждаемостта е забележимо по-висока, а и страната е в много по-голяма степен отворена за мигрантите, особено ако става дума за квалифицираните кадри, отбелязва „Ханделсблат“.

3. Технологиите

Както припомня „Ханделсблат“, през 2015 година ръководството на Китайската народна република обяви програмата „Made in China 2025“. Тя определяше десетте перспективни сектора, в които китайските компании трябва да влязат в списъка на световните лидери – информационните технологии, изкуственият интелект, роботиката, зелените технологии и т.н. В някои от тези области напредък бе постигнат, но като цяло „успехът е доста скромен“, казва пред германското издание експерт.

А Вашингтон въведе миналата година контрол върху изнасяните за Китай високотехнологични изделия, за да „забави технологичния и военен прогрес на Пекин“, пише „Ханделсблат“. Той отново цитира експерта, който е убеден, че в резултат китайските производители на чипове ще „изостанат с години“ от западните си конкуренти.

4. Енергетиката

Вашингтон инвестира почти 370 милиарда долара в програми, свързани със зелените технологии и възобновяемите енергийни източници, посочва „Ханделсблат“. Сред мерките са данъчните облекчения за тези, които инсталират вятърни турбини и слънчеви батерии. Освен това от 2019 година насам САЩ вече въобще не зависят от вноса на нефт от страните в ОПЕК благодарение на добива на шистов нефт.

За разлика от САЩ, Китай е вносител на енергоносители и в сферата на енергетиката зависи от други страни. Именно поради това сега форсира развитието на възобновяемата енергетика, в която вижда „важен отрасъл на бъдещето, в който китайските фирми трябва да се подредят сред технологичните лидери“. Тази цел вече се постига.

5. Политическата стабилност

„Безпрецедентният икономически и технологичен напредък в Китай периодически караше Запада да се пита дали „китайският модел“ не превъзхожда либералния капитализъм от западен тип. Но най-късно след като политиката на нулева търпимост към Ковид-19 накара хората с месеци да останат по домовете си, фабриките не работеха, а границите бяха затворени, западните поклонници на Китай се смълчаха“, пише изданието. „Когато през декември ограниченията спешно бяха свалени, стана очевидно колко импулсивна може да се окаже политиката в условията на еднолична диктатура.“

„Ханделсблат“ заключава: „Колкото по-строго държи Си Дзинпин китайското общество в ръцете си, толкова повече Китай ще попада под въздействието на основния закон на всички диктатури: те изглеждат стабилни - до момента, в който спрат да бъдат такива“.

Същевременно не се очертава появата на сериозни заплахи за вътрешната стабилност в САЩ – макар че ако на следващите президентски избори победи Тръмп или някой друг републиканец със сходни възгледи, рискът от геополитическа нестабилност ще се увеличи. Дистанцирането от Китай е една от малкото теми, които обединяват републиканците и демократите в САЩ“, посочва „Ханделсблат“. Демократите начело с Байдън все пак са за съревнование между САЩ и Китай, а не за конфронтация.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дойче шнеле

    85 20 Отговор
    Статия чай със зеле.
  • 4 Тото

    109 29 Отговор
    Това са пълни глупости!!!!! САЩ са изпреварили Китай само по размера на външният дълг!!!!

    Коментиран от #24

  • 5 Бля бля бльок..

    77 26 Отговор
    Зад Китай стоят руските въглеводороди,какво стои зад Щатите?

    Коментиран от #23, #54, #60

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    65 20 Отговор
    КИТАЙ 50% ЕНЕРГЕТИКА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ -ВЯТЪР , СЛЪНЦЕ ВОДА
    ....
    САЩ 30% ЕНЕРГЕТИКА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
    ....
    ОТДЕЛНО ЧЕ АКО ВСЕКИ КИТАЕЦ СИ КУПИ ПО 1 БАНИЧКА ОТ МОЯТА БАНИЧАРНИЦА , ЗА ЕДНА НОЩ ЩЕ СТАНА МИЛИАРДЕР :))

    Коментиран от #44

  • 7 АУУУУУ

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    МИЛИЧКИЯ......НАСТЪПАХА ТЕ ПО МАЗОЛА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🥰
  • 8 Водка и Чай

    34 12 Отговор
    Русия и Китай,а останалото ще прави като климатика,това е бъдещето на планета Земя..

    Коментиран от #14, #97

  • 9 124

    65 13 Отговор
    Най-големият длъжник с хартиената си икономика е пред банкрут, балонът се спука.
  • 10 Механик

    25 60 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Безродните русофилски отпадъци никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #13, #108

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зигмунд Фройд

    32 47 Отговор
    Свободата не е за прости хора. Да си свободен, това означава сам да си слагаш границите. За съжаление в България има доста същества, които желаят някой друг да им слага границите. И този друг в масовия случай е Русия. А Китай се възприема като руски съюзник.
  • 13 Крадлив сигойнер

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Що вечно крадеш никове? Никакъв българин не си ти!
  • 14 Наблюдател

    22 43 Отговор

    До коментар #8 от "Водка и Чай":

    Русия може да бъде единствено васал и суровинен придатък на Поднебесната империя. Никога няма да бъде пълноправен съюзник, независимо от руските хвалби.

    Коментиран от #20

  • 15 Реалност

    55 18 Отговор
    В какво Китай не са изпреварили САЩ. В четири неща - външния дълг, брой третополови, брой черни и брой случаи на маймунска шарка.
  • 16 Истината

    24 10 Отговор
    Без свобода една икономика е обречена на провал.

    Коментиран от #19, #110

  • 17 Сред многото

    28 4 Отговор
    Ала-бала на тази статия все пак се признава че Китай ще изпревари съединените щати то нямало да бъде решително
  • 18 Една статистика

    32 9 Отговор
    От преди четири години обяви че Китай разполага с 27 милиона инженери които работят решително за нейната икономика
    Да не забравяме че китайците са ученолюбиви и трудолюбиви и нивото на техните инженери значително надминава да кажем примерно нашите

    Коментиран от #47, #106

  • 19 Баш истината

    35 15 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Значи по време на демокрация свобода няма:) По времето на соца България е на 23 място в света по икономика, сега сме на 78!

    Коментиран от #29, #112

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Икономист

    39 9 Отговор
    Поредните уйдурми и лъжи на зелето и този Андрей Гурков да не би да е украинец.

    Първо Китай отдавна изпревари САЩ по промишлено производство - даже и БВП на САЩ да е по голям не може икономиката ти да се държи на 80% услуги. Реално освен оръжия САЩ нямат никакъв износ и точно заради това предизвикаха войната в Украйна - да закрепят малко икономиката си.

    Второ удариха основния си конкурент ЕС и много предприятия от Европа се изнесоха в САЩ.

    Трето продължават да крадат петрола на много държави и от там вързаха двата края а не че шистовия петрол ги е спасил - добиването му е скъпо и няма как на 60$ на барел да печелят.

    В едно е прав - докато успяват да налагат долара за световна валута няма да се сринат защото могат да печатат колкото си искат въпреки космическия им външен дълг, но изпуснат ли това ще се сгромолясат изведнъж.

    Коментиран от #32

  • 22 темида

    27 3 Отговор
    Поредната доза дезинформация на тема някакъв световен ред, който никъде не е дефиниран, а се ползва терминологично за придаване на тежест на претенции.
  • 23 Човек

    23 16 Отговор

    До коментар #5 от "Бля бля бльок..":

    Зад САЩ стоят собствените им въглеводороди. Те са най-големият производител в света и са нетен износител, за разлика от Китай, който е вносител и е зависим от чужди държави. Това се отнася не само за енергията, но и за храните. САЩ са нетен износител на храни, а Китай е вносител. Именно заради това Китай няма да нападне Тайван. Конфликт в този регион ще наруши доставките, повечето от които влизат именно през Южнокитайско море. Това на практика ще доведе до недостиг на храна и енергия, последван от неизбежен икономически колапс и вътрешни бунтове, които могат да прерастнат в гражданска война.

    Коментиран от #53

  • 24 Колю

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тото":

    И по прием.на наркотици.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 фен

    15 11 Отговор
    САЩ, и подлогата и ЕС, необратимо затъват, и никаква пропаганда не може да промени това! Вече става прекалено очевидно, за прекалено много хора по света. Въпреки неистовият вой на дойчовци и подобните им.
  • 27 Иван

    9 4 Отговор
    Защото вече е изпреварен
  • 28 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    24 10 Отговор
    КИТАЙ ОТДАВНА Е ИЗПРЕВАРИЛ ФАЩ САМО ЧЕ ПРОПАГАНДАТА НЕ И СЕ ИСКА
  • 29 Човек

    21 27 Отговор

    До коментар #19 от "Баш истината":

    Стига лъга. Преди втората световна война сме били на 30-то място по БВП в света. Идва комунизма и тръгваме надолу. След падането му комунистите се пребоядисват и запазват властта. Затова сме толкова зле. Ако руснаците не ни бяха превзели, днес щяхме да сме рай. Никога по комунизма не сме били на 23-то място. Никога! Стига руски лъжи!

    Коментиран от #31, #59

  • 30 Световен ред

    14 11 Отговор
    Прогноза: Китай ще задминат САЩ, САЩ ще се разпадне като между щатовете ще почнат спорове защо единия плаща повече данъци, а другия по-малко.Второто което е българи-през 19 век евреите използваха британците и ги издигнаха, през 20 век използваха американците, за 21 ще са китайците, зад всяка една издигната суперсила стои евреин, той се слива с обществото, в което живее-в Русия е руснак, в Америка е американец, в Китай е китаец.И ще останат 2 суперсили едната е Китай другата ще оставя вие да се сетите коя ще е.

    Коментиран от #34

  • 31 Статистик

    17 17 Отговор

    До коментар #29 от "Човек":

    "Никога по комунизма не сме били на 23-то място. Никога! Стига руски лъжи!"

    Не са руски а по данни на господарите ти или искаш да кажеш че те лъжат ли?

    Коментиран от #35, #36, #40

  • 32 Човек

    16 18 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    А знаеш ли че половината икономика на Китай е в строителния сектор, а половината от него е градове призраци? Знаеш ли, че там съществува практиката да се привличат инвестиции без да има пазар за продукцията с цел генериране на БВП? Гледай в нета клипове с огромни паркинги с автомобили, оставени да гният. В Китай се използват всевъзможни трикове за надуване на БВП, защото са вечно комплексирани от САЩ и фикс идеята им е да ги задминат. Голяма част от икономиката им е счетоводна стъкмистика. Това се нарича комунизъм - лъжа и измама.

    Коментиран от #66, #102

  • 33 ха ха

    6 4 Отговор
    Ханделсблат са се застраховали като са споменали "другаря Брежнев"... Стигнах до: "Все пак президентът Джо Байдън успя да преобърне тенденцията и да предизвика истински инвестиционен бум в страната, особено в промишления сектор." За малко да спра да чета нататък. Иначе, напипана е разликата между САЩ и Китай. За съжаление глобалистите може и да не допуснат изправянето на Запада. Управляващата им клика е твърде алчна и много тъпа. Добре, че има други сили...
  • 34 Да попитам

    13 3 Отговор

    До коментар #30 от "Световен ред":

    Дай пример за евреин-китаец.

    Коментиран от #99

  • 35 Човек

    10 9 Отговор

    До коментар #31 от "Статистик":

    Явно данните са на твоите руски господари, които са майстори на лова на шарани с лъжи и пропаганда.
  • 36 ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Статистик":

    Лъжат разбира се. Примери колкото искаш - статистиката за въглеродния отпечатък на перки и панелки. Измамата с батериите и електромобилите... Малко ли е?
  • 37 Няма нито един показател

    13 8 Отговор
    По който Китай да не са изпреварили САЩ.
  • 38 Васил

    7 12 Отговор
    Китайските стоки са нетрайни а за резервни части забравете

    Коментиран от #63

  • 39 ГеювИ

    10 0 Отговор
    Верваме, верваме...как да не верваме!
  • 40 Човек

    16 20 Отговор

    До коментар #31 от "Статистик":

    Още нещо - по време на целия комунизъм икономиката ни работи на загуба и България фалира три пъти. Три фалита! Единствената държава в северното полукълбо с такъв анти-рекорд. За капак комунистите ни фалираха за четвърти път през 1997 г. Добре, че влязохме в ЕС, че да си вземем въздух и да започнем да се развиваме най-накрая. Засега бавно, но като махнем пръта в колелата ни (Русия) ще вдигнем темпото.

    Коментиран от #46

  • 41 Реалист

    12 5 Отговор
    Единствено американския износ на енергия за Европа държи САЩ над водата ....., съвсем скоро обаче разширената комбинираната търговия на страните от АСЕАН, Африка, Близкия изток и Индия и т.н ще поставят САЩ където им е мястото - в аналите на историята
  • 42 Урюрвкос

    9 2 Отговор
    основния критерий е ръста на благосъстоянието, качество и достъп до медицина и образование. Китайските пенсионери един път годишно могат да ходят безплатно до няколко избрани от държавата дестинации. Гърция е в списъка а ако се откажат получават кеш парите за почивката. Ако дестинацията не е в списъка получаваш фиксирано 1000дол или билетите в двете посоки.
  • 43 БгТопИдиот🇧🇬

    13 8 Отговор
    Защо Китай няма да изпревари САЩ. Пет причини.

    Чайниците отдавна са изправили говедоленд.В БВП краварите вклюват и всичките си борсови машинации и други алабалистики.И това изкривява реалните показатели за разлика от чинезите за състоянието на "икономиката" им.

    Печатай и папкай-света плаща !!

    Коментиран от #61

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Започнаха пропагандите...

    14 4 Отговор
    Започнаха пропагандите и против Китай.
    А отговорът на заглавието е - защото Китай вече е изпреварил САЩ.

    Коментиран от #57

  • 46 Хайайайа

    13 13 Отговор

    До коментар #40 от "Човек":

    Значи предпочитам да живея във фалиралата България от 80-те години, отколкото в "дръпналата" настояща кочина.

    Коментиран от #48, #58

  • 47 Неподготвен не се изказвай!

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Една статистика":

    Машинен инжинер съм и работя в международна компания. От 17 години имамме китайски колеги. В началото беше ужасно. Абсолютна нула. Носехме ги на гърба си. После компанията намали наемането им. А някои от тях се отказаха. Положението малко се подобри. Просто тези, които продължават се понаучиха. Но пристигне ли нов - майка плаче. Признавам им 2 неща - напористи са и много ги бива в лъжите!

    Коментиран от #62, #64

  • 48 Да разбирам

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Хайайайа":

    че си отказал неизброимите оферти да ходиш в "дръпналата...". А те толкова са настоявали да отидеш! Но ти гордо си предпочел да останеш!
  • 49 За протокола

    8 6 Отговор
    Някои от проблемите на Китай:
    - Външният дълг. Никой не говори за това, но като % от БВП той е по-висок дори от този на САЩ.
    - Силно зависимата китайска икономика от Западните инвеститори и пазари.
    - Високата безработица сред младите специалисти. Реално тя е над 30%, но се маскира с разни стажове и т.н.
    - Качеството на обучението. Инженер се става с 3г обучение, което е малко. Имат някои много добри специалисти, но % спрямо населението е много по-нисък отколкото в други държави. Все още много чужденци работят там на високи и отговорни постове.
    - Има много инвестиции, които нямат възвръщаемост - както се писа, има цели градове с нови сгради в които не живее никой.
    - Противоречията между пари и власт. Обикновено те вървят заедно, но в Китай парите са в частниците, а властта - в ККП, което създава сериозни търкания.
    - Повишеният стандарт на живот, който пренасочва чуждите производители към други държави.
    Външно-политическите действия на Китай, които влияят на икономическите им отношения с ключови икономически партньори.

    Коментиран от #77

  • 50 Поредната

    7 5 Отговор
    глупост от Deutsche Welle. Китай ще задмине САЩ. Да правиш икономика на база заеми и субсидии на частни фирми – не е икономика. До момента САЩ изнудват „съюзническите“ държави да им купуват буклуците. Много умело използват и конфликта в Украйна да си създават пазари на фирмите, вдигат цените и други. Но въпросът е, че продуктите им не са конкурентни като цена и качество.
  • 51 йхнкхйких

    4 2 Отговор
    Като видя разваленото зеле и спирам да чета !

    Коментиран от #52

  • 52 Същото

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "йхнкхйких":

    Като видя сельодка с водка
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Барс

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бля бля бльок..":

    Колко много е проникнала в главата ти руската пропаганда!!!
  • 55 ежко

    3 4 Отговор
    А когато Китай изпревари САЩ, Велето ще обяснява защо не можело да бъде другояче:)
    Китай развие ли си вътрешният пазар,а то вече почна, САЩ с многомилиардният си дълг са бита карта.Китай ако си поиска парите и не си ги получи ,може и да го заболи, ама САЩ ще умре....
  • 56 Ван Дал

    5 2 Отговор
    Щатите трябва да решат някои основни въпроси като робството и афроамериканското работливо население. Цианидените и отровени с "полезна химия" полета. Гмо мутациите, наркоманиите и масовия отстрел на нищо не подозиращи американци. Поради липсата на качество и свежа кръв единствено спасение остава "Зелена карта" но на фона на латино натиска от юг и това е капка в морето.
  • 57 киХай

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Започнаха пропагандите...":

    Посоч точно в какво при възможност.. с общи приказки всеки може

    Аз пък ще изборя само МАЛКО от фактите:

    Градска среда и екология
    Корпоративна култура и етика
    Космическа програма
    култура и развлечения
    спорт (хокей баскетбол екстремни спортове сърф

    Фирми и брандове:Тесла amazon apple fisher scientific nvidia Nike reebook under armour

    Коментиран от #68

  • 58 Мн хора

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хайайайа":

    Много хора предпочитат да живеят в илюзия и балончета но реалността или късно идва
  • 59 Българин

    10 7 Отговор

    До коментар #29 от "Човек":

    Не се излагай бе "човек"! Осъзнаваш ли какви глупости си написал? Първо в България никога не е имало комунизъм - имаше социализъм, второ статистика за БВП се прави от 1953г., а ти ми плещиш съчинения за началото на миналия век и трето, което е най важното - да не си спал 34 години зимен сън, че не си разбрал, че повече от три десетилетия сме демокрация и роби на САЩ, а от 10 години сме даже в ЕС.

    Коментиран от #71

  • 60 Въздухари

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бля бля бльок..":

    Зад Китай стоят руските въздухари :)))
  • 61 Комундетата

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Никога не са били добри в икономика и това си личи защото просто нямат банкерски и корпоративни традиции които се изграждат в продължение на векове

    Повтаря се историята на сесесере обявяват се от централата едни данни които са с пропагандна цел докато в реално време нещата не са изобщо толкова розово червени

    Коментиран от #84

  • 62 Реалност

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "Неподготвен не се изказвай!":

    За едно съм сигурен - китайците са се видели в чудо с такива инженери като теб:) Аз също съм инженер и също съм работил с китайци и не ме е срам да си призная, че сме кръгла НУЛА в сравнение с тях. То и се вижда - къде е Китай, къде сме ние:)
    П.П. Ако наистина си инженер ще знаеш поговорката - като знам какви инженери излизаме ме е страх на доктор да отида.
  • 63 Шаро

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Васил":

    Напротив-само за китайските машинации има оригинални резервни части...

    Коментиран от #69

  • 64 Сравнение

    6 5 Отговор

    До коментар #47 от "Неподготвен не се изказвай!":

    Руснаците са по-добри в лъжите.
  • 65 Мек Отело

    6 3 Отговор
    пффффф Китай е в космоса спрямо сащ. Вижте Филаделфия и я сравнете с един среден китайски град. Различни светове

    Коментиран от #70

  • 66 Мхм

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Човек":

    А ти знаеш ли че лъжеш 6.2% е строителния сектор от китайското Бвп
  • 67 Факт

    2 6 Отговор
    Китай са бита карта нямат демография а 1млрд застаряващо население няма бъдеще
  • 68 Обора

    8 6 Отговор

    До коментар #57 от "киХай":

    Ти в Обора ходил ли си някога?
    Ето ти фактите:
    Градска среда и екология - в Ню Йорк около 17-18 часа е мъгла от димни газове
    Корпоративна култура и етика - последните 5 години САЩ е едно голямо гето, каквато е културата там, такава е и в Столипиново, и да не забравяме, че краварника е №1 в света по употреба на наркотици
    Космическа програма - вечно пълзя след Русия
    култура и развлечения - както вече писах, гето и наркотици...а да, и гей паради
    спорт (хокей баскетбол екстремни спортове сърф - хокея е канадски, на баскетбол миналата година ги биха и Испания и Китай, 60% от играещите в НБА са европейци и азиатци, екстремни спортове какво ще рече - пиене на белина срещу настинка, сърфа е австралийски спорт.
    Ако почна да ти изброявам китайските фирми и брандове ще ми трябват часове. Между другото централа на Амазон е в Китай от миналата година, защо ли...

    Коментиран от #76

  • 69 Шаро

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Шаро":

    "Машинарии" да се чете.
    Дееееа и коректора!!!
  • 70 1111

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Мек Отело":

    Точно за Филаделфия имаше документален филм преди 2, 3 години, пълно с наркомани, дрогиращи се насред центъра на града и на никой не му правеше впечатление.
  • 71 Роки

    4 9 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Социализъм или комунизъм в България имаше наложена диктатура 45 години и България не съществуваваше като нормална държава . Не бяхме ли роби на руснаците 45 години . Държава в което няма свобода е обречена на неуспех колкото и да се напъва и да се опитва да се развива икономически .

    Коментиран от #73, #81, #111

  • 72 САЩ умре

    6 2 Отговор
    Да живее братски Китай
  • 73 Тапа Нар

    4 3 Отговор

    До коментар #71 от "Роки":

    а сега като е нормално държава България, раздава имуществото си по поръчка на чужди посолства. По-добре да си беше останала ненормална
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 САЩ е

    10 3 Отговор
    Помийната яма на света.

    Коментиран от #89

  • 76 Сър Пичук

    5 8 Отговор

    До коментар #68 от "Обора":

    Май ти не си стъпвал никога там.
    От личен опит в Шанхай - години наред не успях да го видя отвисоко, защото тъне непрекъснато в смог, а по улиците повечето хора са с маски.
    За културата няма да ти говоря, защото според теб кралят на попа е Муслим Магумаев, класическите шедьоври в киното са дело на Мосфилм, джазът и блуса са възникнали някъде в Подмосковието, интернета е обща разработка на СССР и Китай, компютрите са разработени от хора на Мао, а всички съвременни технологии са открааднати от Сколково.

    Коментиран от #78, #79, #103

  • 77 Въпрос по протокол

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "За протокола":

    Какъв е балансът на дълга на Китай към САЩ, съотнесен към дълга на САЩ към Китай? Само питам, защото САЩ си връщат дълговете с военна агресия навсякъде, но с Китай ще им се налижи сериозно да се замислят.

    Коментиран от #86

  • 78 Бар Лога

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от "Сър Пичук":

    Не съм чул за ежеседмични престрелки в Китай, ти? За наркотици няма да ти казвам какво е наказанието в Китай

    Коментиран от #80, #82

  • 79 Коментар

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Сър Пичук":

    Пълен Пичук си, да знайш. Напълно правилен никнейм си си измислил. Браво!

    Коментиран от #83

  • 80 Дежурен отговор

    2 3 Отговор

    До коментар #78 от "Бар Лога":

    А, има има. Обаче компартията се грижи за медийното затъмнение и ти не знаеш. Няма информация. Докато ние от 34 години сме толкова информирани, че вече сме на изчезване. Под вещото ръководство на краварската компартия.
  • 81 Прав си за едно

    5 2 Отговор

    До коментар #71 от "Роки":

    "Държава в което няма свобода е обречена на неуспех колкото и да се напъва и да се опитва да се развива икономически"
    Валидно е за България, но само от 34 години насам. Резултатите се виждат навсякъде около нас. Но ти вероятно не си тук, а някъде във фантазиите си.
  • 82 Сър Пичук

    4 5 Отговор

    До коментар #78 от "Бар Лога":

    В Китай не се стрелят, но се колят с ножове. Доста често и предимно в училища и детски градини. Ти, докато си ползваш китайските стоки може да си помислиш кое ли детенце ги е правило, вместо да си играе на улицата.
    В местните им вестници има много любопитни неща, но световните агенции не пишат много-много за тях.

    Коментиран от #85

  • 83 Сър Пичук

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "Коментар":

    Нали ;)
  • 84 Разбира се

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "Комундетата":

    Робството има вековни традиции, а ти явно си традиционалист. Робът се влюбва в господаря си (рецептата за оцеляване), а последният притежава и имуществото и семейството на първия. Честито!
  • 85 Колко интересно

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Сър Пичук":

    "В местните им вестници има много любопитни неща, но световните агенции не пишат много-много за тях."
    Ти да видиш! Световните агенции са акули -как така им подават нещо за отхапване, а те не го захапват?

    Коментиран от #87

  • 86 Сър Пичук

    7 6 Отговор

    До коментар #77 от "Въпрос по протокол":

    Изобщо не си наясно, но ще обясня някои неща за другите, които четат.
    1. Дългът на САЩ, както и на други държави се състои от няколко части - държавна, корпоративна и частна. За САЩ, преобладаваща е частната, съставена от ипотечни кредити, кредитни карти, кредити за образование и т.н. и се държи предимно от частни банки. Държавният дълг се кредитира с емитиране на ценни книжа, които са с определена доходност и са доста примамливи. Затова и се купуват от Китай и др. държави и това никога не се е оправяло по военен път и практически няма как да стане.
    2. Дългът на Китай се държи предимно от държавата, защото тя е начело на всичко. След кризата от 2008-2009 имаше опити дълга да се прехвърли към частните китайски банки, но той не успя поради, тъй като това щеше да ограничи работата им със западните банки и бизнесите и сега почти всичко се дължи от Централната банка на Китай.
    3. Военните намеси на САЩ по света са свързани единствено с това, да се инсталират там удобни на САЩ правителства, с които да може да се работи и развива бизнес. Други са тези, които анексират територии и заграбват промишлени обекти.
  • 87 Сър Пичук

    1 2 Отговор

    До коментар #85 от "Колко интересно":

    Не от всяко нещо става сензация. А това е от което се интересуват предимно медиите-акули. За другите неща си има специализирани издания и там може да се намери всичко обобщено. Но това не се чете от нашите списвачи на сайтове.
  • 88 Хъхъ

    3 9 Отговор
    Алоо Русофилските кратуни, проверете задлъжнялост на държавата спрямо БВП и ще разберете кой е по задлъжнял. Китайския балон се спука и в момента тече контролирано спускане …

    Коментиран от #93, #94

  • 89 Раша

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "САЩ е":

    Пък е БЛАТОТО🤮🤮
  • 90 Вещерът от Пещера

    4 8 Отговор
    Велика Америка е безспорен Лидер Номер 1 и това няма да се промени през 21 век. Китайските комунета са се объркали малко, но ще го разберат по трудният начин. Потъващата Фалирала Кочина Русия не си заслужава да я споменаваме. Тя е в групата на страните от Третият Свят-Буркина Фасо, Лесото, Бурунди, Руанда и прочие бантустани.
  • 91 Масон Тамплиеров Ротариански

    5 1 Отговор
    Най-потъналите обясняват на целият свят как са най-могъщи...
    Смех, голем смех!!!
  • 92 12345

    2 1 Отговор
    Толкова глупости написани и накрая Китай изпреварва САЩ.

    Дойче Веле, това е нивото.
  • 93 12345

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Хъхъ":

    Top 12 Countries with the Highest Debt-to-GDP Ratios (%)

    Venezuela — 350%
    Japan — 266%
    Sudan — 259%
    Greece — 206%
    Lebanon — 172%
    Cabo Verde — 157%
    Italy — 156%
    Libya — 155%
    Portugal — 134%
    Singapore — 131%
    Bahrain — 128%
    United States — 128%

    Ами проверихме, къде е Китай?? Ами 50.5% е Китай.

    Коментиран от #95, #96, #98

  • 94 12345

    4 0 Отговор

    До коментар #88 от "Хъхъ":

    A и фалирала Русия е с 12.2% Debt to GDP Ratio.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "12345":

    А защо русофилите не похвалите един път поне днешна демократична България със 30% дълг !? Или то за България за икономика не може да се говори защото "какво изобщо произвеждаме" , нъл тъй ?
  • 97 факти

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Водка и Чай":

    Къде буташ Русия при големите и ти не знаеш.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Шао Мяо-намери си любовник!

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Да попитам":

    Джак Ма. Още искаш ли?
  • 100 СЕГА ЛЪЖИТЕ ЗА КИТАЙ ЛИ ПОЧНАХА ?

    2 0 Отговор
    УКРАЙНА ПОБЕДИ ЛИ ВЕЧЕ ?
  • 101 Дън Дрън

    4 0 Отговор
    Китай е променен до неузнаваемост! За 2г Китай е произвел повече цимент отколкото САЩ за целия XX-ти век. Това са 4.9 гигатона! Китай има 4 млн км асфалт пътища. Има също 300 000 моста, като от тях 1000 са над км! Всяка година автопаркът се увеличава с 20 млн автомобила. Ежегодно се строят по 100 нови летища! Влакът от Хуанчжоу до Хуян минава за 1ч 236 тунела с скорост 250 км/час. За 30 г Китай е увеличил жилищната площ в страната 8 пъти! След 10 години в Китай ще има 220 града с население над 1млн. 10 000. От 2000 г. досега, в Китай са разстреляни 10 000 чиновника за корупция, кражби и други престъпления, ощетяващи държавата и гражданите. Та, това е числото – 10 000. За България ще стигнат и 100 ...

    Коментиран от #104

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Сър Пичук":

    Мой приятел моряк му пристига кораба в Шанхай и той прегледал събитията е се наточил да ходи вечерта на техно парти, само че разтоварили кораба толкова бързо , че ги изфиткали от пристанището още в 19;00 часа и аре без парти. Та че всеки + е и - , както и обратното!
  • 104 Бай Яни

    0 2 Отговор

    До коментар #101 от "Дън Дрън":

    В китай Уйгурите живеят в тъй наречените наказателни градове колонии,без права ,робски труд и тормозени постоянно от властите. Децкият труд се експлотира безвъзмездно,в затворите работят ангария в полза държавата. В Шанхай и други по големи градове 90%е зъмърсяването почти през цялата година, безработицата сред младите се увеличава лавиннообразно.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Бай Яни

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Една статистика":

    За китайската икономика наи вече работят всички уж изселници, компартията на китай редовно заселва близки до власта семейства в Европа или САЩ. 99% от китайците в Европа са ( търговци,) захранвани със стока от самият китай. и 99% от печалбите пак там за партията заминават. А в САЩ в китайските квартали се ръководят от тъй наречените (комисари) близки до ККП ,събират данък спокойствие и инвестиция и испращат парите в китай.
  • 107 Китай ВЕЧЕ

    2 0 Отговор
    изпревари САЩ!!!
  • 108 Безродните краварски отпадъци

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 109 Краварски

    2 0 Отговор
    мИчти
  • 110 Правилно

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Къде виде свобода у кравария???
  • 111 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Роки":

    Абе стига сте писали неверни неща!
  • 112 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Баш истината":

    От ООН ни бяха признали за 28-ма развита икономика в света по Индекса на човешко развитие.

    Само че този индекс на развитие се измени като начин на изчисляване през 90-те, а и ние се сгромолясахме поради перманентна криза.

    Така че глупостите за 23-та икономика в света са чиста лъжа и манипулация.