Last news in Fakti

22 Август, 2023 10:01 2 514 2

Геополитическа надпревара между САЩ и Китай за тези острови

  • си дзинпин-
  • острови-
  • китай-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • тихия океан-
  • русия-
  • тайван-
  • геополитика

Китай проведе съвместни военноморски учения с Русия в Източнокитайско море

Геополитическа надпревара между САЩ и Китай за тези острови - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Геополитическата надпревара между Съединените щати и Китай не подминава и малките острови в южната част на Тихия океан. Тези миниатюрни държави се намират на хиляди километри от Вашингтон и Пекин, но двете световни политически и икономически суперсили имат интереси навсякъде - дори "на края на света", пише БТА.

Миналата седмица китайска военна делегация участва в организирана от САЩ конференция във Фиджи по въпросите на отбраната, предаде Ройтерс. На годишната конференция на началните на отбраната на страните от Индо-тихоокеанския регион министър-председателят на Фиджи Ситивени Рабука призова за диалог и заяви, че Тихият океан трябва да бъде "зона на мира". Организирането на форума от Съединените щати и участието на Китайската народна република (КНР) подчертава важното значение на региона и за двете суперсили, отбелязва Ройтерс.

Въпреки добрите пожелания, общи формулировки и уверения, че никой не действа срещу никого, САЩ и Китай не спират да ухажват островните държави в Южния Пасифик и да се опитват да засилят своето влияние там. На пръв поглед този отдалечен регион предоставя възможност за откриване на стратегически военни бази, но и е потенциално богат на ресурси. Показателно е, че също миналата седмица Съединените щати откриха в тихоокеански страни офиси за предоставяне на помощ. Увеличавайки подкрепата си за стратегическия регион, САЩ се намесват там по-енергично срещу Китай, който от години отпуска на държави от Южния Пасифик кредити за осъществяване на инфраструктурни проекти, посочва Ройтерс.

Обширният регион, който изиграва ключова роля по време на Втората световна война, когато милитаристична Япония се опитва да го превземе, отново е под светлините на прожекторите на фона на напрежението около Тайван. Китай започна в събота военни учения около самоуправляващия се остров, според представители на властите в Тайпе - за да сплаши тайванците преди президентските избори догодина. КНР смята Тайван за своя територия и предупреждава, че ако се наложи, ще установи контрол над него и със сила, отбелязва Асошиейтед прес.

Впрочем Китай бе подразнен от спиранията в САЩ на самолета на Уилям Лай на отиване и на връщане от Парагвай, където тайванският вицепрезидент присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Сантяго Пеня. Южноамериканската страна е един от малкото останали дипломатически съюзници на Тайван. Уилям Лай предупреди в излъчено в събота телевизионно интервю, че през януари тайванците ще избират между демокрацията и авторитаризма. Лай - кандидат на управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП), която поддържа твърд курс за отдалечаване от КНР и независимост - е смятан за фаворит на президентските избори. Сегашният държавен глава, Цай Ингвен от ДПП, няма право да се кандидатира за трети мандат на поста.

Спиранията на Уилям Лай в Съединените щати очаквано предизвикаха гневна реакция от страна на Пекин. Китай на свой ред проведе съвместни военноморски учения с Русия в Източнокитайско море недалеч от Тайван. Според добре осведомен източник на Ройтерс двете авторитарни източни сили, които открито оспорват доминирания от Запада световен ред, са тренирали нападение срещу американските военни, базирани на южния японски остров Окинава, както и превземането на стратегически места. В същото време, по данни от четвъртък вечерта, американският самолетоносач "Роналд Рейгън" се е намирал на около 800 морски мили (1500 километра) от източното крайбрежие на Тайван.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън прие южнокорейския си колега Юн Сук-йол и японския премиер Фумио Кишида в своята резиденция Кемп Дейвид, където тримата осъдиха действията на Пекин в Южнокитайско море като "опасни и агресивни". Срещата, която Байдън нарече "историческа", бе предназначена да изпрати силен сигнал за единство пред лицето на Китай, отбелязва Франс прес.

А докато висшите военни от Тихоокеанския регион се бяха събрали на среща в сряда, ръководителката на Американската агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауър посети двата най-големи острова в Южния Пасифик - Папуа Нова Гвинея и Фиджи. Тя откри първите офиси на USAID там. През май Съединените щати подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Папуа Нова Гвинея. Офисът на USAID в тази страна ще обслужва и Вануату - архипелаг, който има по-близки връзки с Китай - както и Соломоновите острови. Той ще покрива и Соломоновите острови, които впрочем подписаха миналата година с Пекин пакт в областта на сигурността и до момента не са се съгласили да приемат каквато и да било американска помощ.

Говорейки при откриването на офиса на USAID във Фиджи, Саманта Пауър каза, че САЩ са чули най-голямото желание на тихоокеанските държави: "преди всичко, да присъстват" в региона. "Нашият регион е по-сигурен със силно американско присъствие в нашия син Пасифик", заяви на свой ред помощник-министърката на външните работи на Фиджи Ленора Керекеретабуа. През юни впрочем тя води делегация на страната си в Китай. Развитията във Вануату миналата седмица показаха нагледно пред какви предизвикателства са изправени тихоокеанските островни държави в опитите си да извлекат полза както от Съединените щати и техните съюзници, така и от Китай, отбелязва Ройтерс.

Премиерът на тази страна Ишмаел Калсакау едва оцеля при вот на недоверие в парламента, чиято сграда впрочем бе построена от Пекин. Гласуването бе поискано от депутати, опасяващи се, че пакт за сигурност с американския съюзник Австралия - най-големия донор в региона, може да накара Китай да не отпусне кредити за инфраструктурни проекти. Следващия месец Съединените щати планират да проведат среща на върха с тихоокеанските островни държави. Това ще е вторият по рода си форум през последните 12 месеца, на фона на опитите на Вашингтон да противодейства на влиянието на Пекин в региона.

В надпреварата между САЩ и Китай в Тихия океан няма ясен победител, отбелязва Ройтерс. Тя обаче тепърва набира скорост. Предвид факта, че светът на 21-и век до голяма степен ще бъде оформен от съперничеството между двете най-големи политически и икономически сили. От далечния Южен Пасифик през Евразия до Африка, където впрочем в най-южната част на континента тази седмица ще се събере на среща на върха БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) - група бързо развиващи се големи икономики, опитващи се да се утвърдят на геополитическата шахматна дъска, на която, поне засега, воденият от САЩ Запад продължава да доминира.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петкан

    3 0 Отговор
    САЩ успяха да бъдат едноличен лидер на света едва 10-15 г и сега са родилните мъки на новия световен ред ..многополюсен ..Запада и Брикс и гравитиращи между тях средни и малки страни ..и тия страни трябва да последват примера на Турция и максимално да използват двата блока за своя интерес
  • 2 Смех

    1 2 Отговор
    В един съюз ислямисти Пакистан Турке и Иран и в същия съюз Китай Уйгури и Индиции