Last news in Fakti

12 Септември, 2023 13:45 1 063 3

Тайван: Китай постоянно разполага нови изтребители

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • изтребители-
  • самолети-
  • отбрана

Китай използва "реалистични бойни тренировки и учения, за да засили своята боеготовност"

Тайван: Китай постоянно разполага нови изтребители - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай укрепва военновъздушните си сили по крайбрежието си срещу остров Тайван, като постоянно разполага нови изтребители и дронове в разширени военни бази, съобщи днес в двугодишния си доклад тайванското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Китай, който смята демократично управляван Тайван за своя територия, засилва военната си активност близо до острова през последните години в отговор на "заговора", според Пекин, между Тайпе и САЩ, а също, за да попречи на Тайван да обяви независимост.

Китай организира военни учения около Тайван през август миналата година и отново през април тази година, а неговите военни сили действат край острова почти ежедневно. В доклада си за националната отбрана тайванското министерство посочва, че Китай използва "реалистични бойни тренировки и учения, за да засили своята боеготовност срещу Тайван".

Честите учения на Китай в северната и южната част на Тайван и в района на Тихия океан показват усилията му да "сплаши" Тайван както от изток, така и от запад, допълва министерството. Китайското министерство на отбраната не е отговорило още на отправено от агенция Ройтерс искане за коментар.

Тайван, чиито сили са по-малобройни от тези на Китай, е възприел стратегия за асиметрична отбрана, като подобрява способностите си с оръжия с голям обсег, както и с прецизни, безпилотни и маневрено въоръжение и изкуствен интелект.

Според министерството на отбраната на Тайван в случай, че има ясни признаци за китайско нахлуване, те биха могли да "нанесат превантивен удар по техните мобилизиращи се нападателни сили" с прецизни оръжия. В доклада се описва в общи линии и "сивата зона" - привидно невоенните методи, които Китай също използва срещу Тайван. Министерството посочва, че те включват използвани за шпионски цели балони около Тайванския проток и граждански самолети, които извършват наблюдение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    11 3 Отговор
    Време е Китай да си вземе Тайван и да изгони западните чакали от водите си, как са почнали да ги гонят навсякъде по света западните мародери ще им реда и на Балканите!
  • 2 Китай

    2 8 Отговор
    771 000 мъртви руснака и 308 000 осакатени за винаги до днес, Китай зове за нахлуване в Сибир от страх че Казахстан ще ги изпревари. Украинците-новите богове, новите титани, съвременните атланти. Богове и богини Украинците.
  • 3 БУК

    2 0 Отговор
    Имат си - разполагат си!