Last news in Fakti

29 Юли, 2023 19:00 7 383 55

Национално унижение? Ще има ли пак война

  • русия-
  • украйна-
  • азов-
  • война-
  • войници

В началото на юли месец командирите на отбраната на "Азовстал" се върнаха в Украйна от Турция, където живееха според условията на сделката за голям обмен на племенници между Киев и Москва

Национално унижение? Ще има ли пак война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на юли месец командирите на отбраната на "Азовстал" се върнаха в Украйна от Турция, където живееха според условията на сделката за голям обмен на племенници между Киев и Москва. Към родината ги заведе лично със своя самолет украинския президент Володимир Зеленски. Руските пропагандисти и турбопатриоти оцениха това като "унижение на Русия".

Украинските и международните коментатори доволно често разсъждават за "националното унижение" или "унижението на Русия" в съвсем различен контекст. За последните месеци пък в Русия така бяха определени както атаката над работната резиденция на Путин в Кремъл от два дрона, така и рейдът в Белгородска област на диверсантите от "Руския доброволчески корпус", а също така и провалилия се опит за военен метеж на Евгений Пригожин.

Въобще, според за нуждата от "национално унижение" на Русия - това е цял жанр от дискусиите в западната публицистика, който разцъфна на фона на успехите на украинското контранастъпление и освобождаване на Херсон есента на миналата година. Другата гледна точка (а тя разделя и голяма част от украинските експерти по международни отношения и сигурност) е, че Русия вече е загубила тази война и сега на страната е нужно национално унижение, за да бъде избавена завинаги от имперското си съзнание и хищническите си геополитически амбиции.

Какво въобще се счита за национално унижение?

Буквално всичко, което е угодно. Поражение във война, намеса във вътрешните дела, критика в международната преса, нарушение на дрескода по време на официални аудиенции, претенции в традиционната сфера на влияние в региона от страна на съседни страни, загубен футболен мач и т.н. и т.н.

Изследователите свързват "националното унижение" с колективната емоционална реакция на гражданите на една страна към реална (или потенциална) заплаха, че репутацията и влиянието на тяхната държава на международната арена ще се влошат значително.

Например, когато една "велика сила" загуби война от очевидно слаб враг или загуби суверенитет върху някаква част от територията си, тогава някои от нейните граждани, за които е особено важно да се идентифицират със своята държава, могат да почувстват себе си и собствената си нация "унизени", а "националните интереси" - наранени.

За чувството на "национално унижение", предполагат изследователите, изобщо няма значение дали дадено събитие наистина е разклатило репутацията на страната. Ако част от жителите на страната възприемат например съкрушителното поражение в спортно състезание като "изпадане на по-ниско място" - това вече е напълно достатъчно.

Просто казано, от гледна точка на съвременната политическа наука, "националното унижение" е толкова сложна политическа емоция, която интегрира колективно чувство на негодувание поради външно събитие, което поставя под въпрос един или повече ключови патриотични митове. Например за непобедима армия, всемогъщ футболен отбор или безкрайно уважаван политически лидер.

Според британския политолог Бенедикт Андерсън, нациите често се наричат ​​"въображаеми общности". Казано по просто, всяка модерна нация е социална конструкция, която съществува само защото някаква забележима група хора вярва в нейното съществуване и в своята принадлежност към нея. Националната идентичност е емоционална връзка с такава "въображаема общност".

Обидата е мощна емоция, която може много лесно да бъде политически инструментализирана за поддържане на националната идентичност. Социалните психолози посочват, че от всички емоции, унижението е това, което се усеща най-интензивно - и генерира усещания, подобни на физическа болка, които все още могат да продължат десетилетия по-късно.

Националното унижение задължително ли води към реваншизъм

Не задължително, но твърде често.

Много неща могат да се тълкуват като национално унижение. Но може и да не се тръгне по тази линия. Испания и Португалия загубиха своите колониални империи през втората половина на 20 век по същото време, когато тези страни се демократизираха. И повечето граждани избраха да гледат на това с облекчение, а не като унижение, което трябва да бъде отмъстено.

Разпалването на "националното унижение" и негодувание е характерно преди всичко за консервативните автокрации - за тях това е начин да си създадат образ на враг и да обединят около себе си едно "мълчаливо мнозинство".

Представата за възможността да "унижиш" една цяла нация често пренебрегва хетерогенността на обществото. Жителите на една или друга държава може да имат напълно различни възгледи за това.

В същото време международните анализатори са сигурни, че държавите често са готови да мъстят на "обидилите ги". Така французите възприеха поражението в Наполеоновите войни като "национално унижение" и затова бяха особено податливи на идеята да отмъстят на главния "нарушител" - Руската империя - в Кримската война.

Понякога реториката на "националното унижение" се използва ситуативно, за да мобилизира гражданите по време на криза. По време на втората ливанска война Израел последователно призоваваше за "отмъщение" за убийствата и отвличанията на израелски войници от групировката Хизбула, което "причини непростима обида на гражданите на страната".

Разбира се, не само войните могат да бъдат "реваншистки" и/или произлизащи от негодувание. Дипломатическото противопоставяне и блокадата на държави в международни организации може да бъде също вид отмъщение за една държава, така и "национално унижение" за друга.

Стремежът към външни символи на "велика сила", като например ядрените оръжия, на фона на влошаващ се международен имидж, е друг често срещан случай. Франция започва активно да инвестира в собствената си ядрена програма едва след поражението си в колониалната война в Индокитай.

През последните десетилетия китайските власти успяха да изградят идеята за "век на национално унижение". Така в Китай наричат ​​периода от 1839 до 1949 г., когато страната стана жертва на колониална агресия от няколко империи едновременно, предимно Великобритания, Русия и Япония. Комунистическата партия тълкува всяка критика от международната общност или търговски санкции като продължение на "опиумните войни" и окупацията на китайските територии.

Изследователите наричат ​​"века на национално унижение" своеобразно "националистическо лепило" на съвременната китайска идентичност.

Казано накратко, "националното унижение" винаги е въпрос на политически интерпретации, както и на повече или по-малко съзнателен избор на едно общество да го приеме като част от колективна идентичност.

(Не) искат да унижават Русия

Строго погледнато, Русия - както всяка друга страна - не може да бъде "унизена".

Корените на реваншизма в съвременна Русия обикновено се търсят в процеса на разпадането на СССР и Източния блок, както и загубата на статута на "велика сила". Още през 1997 г. някои изследователи вече сравняваха Руската федерация и Ваймарска Германия, наричайки страната "унизен, нестабилен гигант, способен лесно да отхвърли политическите и морални ограничения на вътрешния и международния либерализъм".

По-нататъшната еволюция на руския политически режим показва колко значително са повлияли исканията за възстановяване на "историческата справедливост", както и недоволството срещу "русофобския" "колективен Запад" и неговия хегемон САЩ, които така и не призна Руската федерация за част от "първия свят". А освен това този хегемон я е обградил отвсякъде с врагове и "войници на НАТО", чиято цел е да унищожат Русия.

И се случи това: краят на Съветския съюз беше интерпретиран не като избавление от тоталитаризма, а като загуба на величие, поражение и унижение. И тази интерпретация надделя не сама по себе си, а защото определени политически сили я възприеха и успяха да я наложат на останалите.

Ако си представим, че руските войски ще се върнат към международно признатите граници на Русия в обозримо бъдеще, можем да очакваме подобна "битка на интерпретациите". Някой ще каже, че страната е спряла несправедливата война и е върнала непринадлежно - и това е облекчение за самата нея, да не говорим за жертвите на нейната агресия. Други - че това е "унижение", за което отново ще трябва да се отмъщава.

И следващият въпрос: ще бъде ли както в Германия след поражението в Първата световна война или както в Испания и Португалия след загубата на колониите?

В настоящия етап на пълномащабна руска военна агресия, когато около 16% от територията на Украйна остава окупирана от руските въоръжени сили, дискусиите за бъдещето на "националното унижение" не са нищо повече от емоционално реторично упражнение. При това както за съюзниците на Украйна, така и за "загрижени руснаци". Засега никой не налага на Русия "срамни, болезнени и унизителни" условия за примирие. Последният официален опит за провеждане на мирни преговори се провали още през май 2022 г. - оттогава комуникацията между Москва и Киев се свежда до размяна на пленници и редки неформални контакти.

През юни въоръжените сили на Украйна започнаха контранастъплението си и въпреки бавния темп на напредване, западните съюзници на Украйна все още не са поискали властите на страната да седнат на масата за преговори с Кремъл. Американското разузнаване смята, че Киев планира да освободи значителни територии до есента на 2023 г., а след това да разположи ракети близо до Крим - и едва тогава да се опита да договори прекратяване на огъня.

Остава неясно какви точно форми може да приеме потенциалното "национално унижение" на Русия. Най-малкото защото е трудно да си представим международна окупация на руска територия и/или пълна капитулация на ядрена сила.

Още по-трудно е да се предвиди как руското общество ще възприеме резултатите от военната агресия в Украйна и международното правно и политическо разследване на руските военни престъпления (включително репарациите). Войната продължава - и както показва скорошният неуспешен военен бунт на Вагнер, непредвидени събития могат да се случат и в самата Русия.

Никой не знае със сигурност дали "националното унижение" под каквато и да е форма ще се превърне във ваксина срещу геополитическите или, ако искате, и срещу имперските амбиции на Русия. Вероятно вътре в страната ще има политически сили, които след края на военната агресия ще се опитат да натрупат политически капитал върху недоволството и "загубеното величие на Русия", независимо от изхода на войната. До каква степен подобна позиция на жертвата ще се окаже привлекателна за следвоенната колективна идентичност на руснаците, също все още не е възможно да се прецени.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    50 10 Отговор
    Нацбата да мине през Солнечный Берег да си прибере стервите и пацаните.
  • 2 Бля бля..

    81 11 Отговор
    Оня с феса си престъпи думата и се самоунижи.За всичко се плаща на тази наша планетка..
  • 3 Адам Хилтън

    48 3 Отговор
    Обмен на племенници? Не бих се очудил - на Москва и Киев олигарсите вероятно са племенници и чичовци без майтап.
  • 4 Аллоооу

    36 3 Отговор
    Разменят се пленници, а не племеници.

    Коментиран от #52

  • 5 ей нямат умора ционистите…

    39 8 Отговор
    тези не ги ли заличиха от земята не ги бях чувал цяла година явно се ре у са зъдали нов батальон в турция …
  • 6 Христо

    110 8 Отговор
    Поздравления за всеки, който има търпението да прочете тази глупост до край. А, ако някой открие смисъла на тази "боза", заслужава някаква научна титла.

    Коментиран от #8, #22, #44, #48, #53

  • 7 Българин

    20 74 Отговор
    Русия никой не я бръсне за слива

    Коментиран от #9, #14

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 59 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    Ице, ето същността накратко: Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска реванш и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ

    Коментиран от #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Укропат

    49 13 Отговор
    Що тилко дълго пишите? Като би читати? Пишете с две думи. Путин лош. Нацики добрички. Шефчето не може да оцени труда ви. Много текст ,неубедително някак. Все едно обяснявате вицове.
  • 11 Мишел

    45 18 Отговор
    С падането на Азовстал Украйна загуби войната. От тогава ВСУ нямат никаква победа.

    Коментиран от #26

  • 12 Българин

    48 17 Отговор
    Руснаците просто размазаха смъркача и бандеровската фашистка измет !
  • 13 РЕАЛИСТ

    56 12 Отговор
    Ердоган вече няколко пъти се опитва да се свърже с Путин, но от Кремъл не му вдигат телефона. В Русия уважават мъже, които държат на думата си и ненавиждат лъжците. 10 процента от зърното отиваше в Турция и това секна, заради едни азовци.

    Коментиран от #28, #31

  • 14 коментар:

    49 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    истината е, че теб никой не те бръсне за слива, никой и не вярва, че си българин, затва по дорбе спри да се напъваш.
    в интервю за турска медия един от освободените командири на азов казва:
    единствената причина да сме живи са американците - те спазариха освобождаването ни за да измъкнат от там техните офицери. а иначе нямаше никакъв смисъл да изгубим толкова много хора там! държаха ни с пропагандна цел! и по същата причина ни връщат отново в боя, но аз не искам да се връщам там! освен за да обучавам новите попълнения. а какво са правили там долу американци и защо русия се е съгласила да ги пусне можем само да гадаем, обаче цялата работа с тая "война" много смърди!

    Коментиран от #17

  • 15 Въпрос

    39 12 Отговор
    Който чете вижда абсолютното поражение на наркомана във всяка точка от тази война !

    Коментиран от #49

  • 16 Факт

    40 9 Отговор
    УКРАИНА е разорана ръста нива и ще са и нужни 100 години да се възстанови !

    Коментиран от #47

  • 17 лъже

    11 40 Отговор

    До коментар #14 от "коментар:":

    Този коментар е измислен от проруски пропагандатор който лъже.Впрочем тук се подвизават доста такива .

    Коментиран от #45

  • 18 Съобщение

    40 8 Отговор
    От началото на контраофанзивата урките са напреднали с два километра в направление полската граница !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха

    38 6 Отговор
    Статията е виц.Всъщност миналата година пишеше,че е било "евакуация" на Азовстал и чак сега разбирам,че са били " племенници".Наистина...там се бият руснаци с промити мозъци с техните роднини от Москва.
    Е,големи сте шегаджии от редакцията хаха.
  • 21 факуса

    45 7 Отговор
    най интересно от бълвоча на автора е,че зеленото имал личен самолет,та се чудя що не доде с него у нас а му пратихме нашия,егати скръндзата
  • 22 факуса

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    направо за букър
  • 23 Ха ха ха

    31 4 Отговор
    Много си нервен.
    Това е украински канал.
    Отбраната на Мариупол се командуваше от американски генерaл който изби много украинци.
    Накрая самите те го пребиха и се предадоха.Него го изкараха с носилка от Азовстал.
    Този язовец казва и това че няма да се върне на фронта, защото азовците повече няма да бъдат пленници.
    Ердоган ни обрече на смърт

    Коментиран от #32

  • 24 Гориил

    8 6 Отговор
    Това е пропаганда. Нямате ресурси или тези ресурси са силно ограничени. В противен случай в Европа ще се случи катастрофа
  • 25 Хм Хм

    5 26 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абсолютно си прав. Но Русия е като някакъв дядо - много му се иска, но не го може. И пак ще се изложи. И пред булката и пред света.
  • 26 Гориил

    7 29 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    А можеш ли да ни кажеш другарю подметкин, за 510 дена война ватниците превзеха ли едно село поне с над 300 000 груз 200 и още 550 000 ранени и дезертирали, скажи!
  • 27 Мишел

    5 24 Отговор
    Няма по попаднали и продажни от блатната ватници и гладните копейки!
  • 28 РЕАЛИСТ

    4 25 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Но пък Ердоган как се изплю в зурлата на подлото джудже , нормално е де не може да се свърже!

    Коментиран от #36

  • 29 ТаУмВзе

    5 25 Отговор
    Блатната вата е по чувалите, а жужа гризе нокти в калното мазе!
  • 30 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 17 Отговор
    Копейките мииииии, хееелп
  • 31 Адам Хилтън

    5 16 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Никой не брои за живо страхливеца от бункера!
  • 32 Попрафка

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха":

    не "пленници" а "племенници" бе, така е казал аФтора
  • 33 Истина

    34 7 Отговор
    Русия спечели войната. Украйна загуби войната, и загуби много от територията си. Европа губи всеки ден от подкрепата си за режима в Киев.
  • 34 САЩ

    26 2 Отговор
    В Афганистан е класически пример за позор и унижение.

    Коментиран от #39

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    4 17 Отговор
    Бахмут е обкръжен и почва чувализиране на пияната тор, крематориумите не спират да пушат в блатото❗

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сатана Z

    20 2 Отговор
    Сделката за Азовстал е била Украинските нацисти да се предадат живи ,а американските военни да се изтеглят невредими както и се получи.Турчинът е пуснал нацистите,защото те вече са вербувани от ГРУ и върнати в Украйна ще са по—ценни откоклкото да лежат на плажа в Турция.
    ФСБ е заснела всичко на филм ,как укронацистите от Азов предават военна информация на Русия и съгласие за работа срещу мизерния си живот.

    Z

    Коментиран от #54

  • 38 ха ха

    23 3 Отговор
    още едни олигоф...рени които се чудят как да оправдаят престъпленията на зеленски
  • 39 Мишел

    3 18 Отговор

    До коментар #34 от "САЩ":

    А ватенките ги победиха, но се поразпаднаха след инвазията, сега ще е същото след капитулацията почва и разпада на блатная, ревете подлоги продажни! А ботокса го качват на влака за Хага!
  • 40 Сатана Z

    3 21 Отговор
    Само от млатене разбира пияния ватник и гладната копейка!

    Z
  • 41 позеленял

    17 2 Отговор

    До коментар #35 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    получаваш ли сводки от украинската армия ? или от посолството

    Коментиран от #43

  • 42 Ксаниба

    4 16 Отговор
    Аз се чудя защо готвача не направи още някоя постановка Нато да умре пак от страх, видя се, че страхливото с ботокса няма думата в рушия!
  • 43 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 15 Отговор

    До коментар #41 от "позеленял":

    Пияната тьота ни задава опорките и ние ги следваме, чогууучаяяя!
  • 44 Аватар

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    Смисълът на статията е да внуши,че национализмът,националното съзнание на един народ са безсмислица.Комунистите преди и неолибералите днес искат хората да се превърнат в обща маса,без национален идентитет,без религия,без морални норми.Така масите се контролират лесно.
  • 45 коментар:

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "лъже":

    амчи направо ма вписвай в миротворецъ тогаз ко чакаш, само трябва да се видим лично да ти дам данните си. тез момчета с промити мозъчета са били свидетели на разни неща там долу и по добре да ги пратят на фронта пак да запазят истината за себе си завинаги кое не ти е ясно.
  • 46 Констатираща

    17 4 Отговор
    Добра характеристика на видовете "национално унижение", които се опитваха да постигнат от западния свят за Русия, за да я разрушат отвън и отвътре, но не се замислят какво ще правят после, ако нямат опоненти. Те без войни не могат, защото няма с какво да се подхранват, а и плановете им, май ще излязат криви. Всичко ще покаже времето, но жалко за невинните жертви, за които никой от завоевателите не мисли!

    Коментиран от #51

  • 47 Констатираща

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Тя много бързо ще бъде възстановена, когато я населят тези, които стояха зад нея и я използваха до последния украинец, но може да не им се сбъднат мечтите.
  • 48 Констатираща

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    Успях да я прочета и разбрах това, което съм коментирала по-долу. Статията изразява различни хипотези на "национално унижение", които водят до възможно различни реакции на народните маси и в международната политика на "унижената" страна.
  • 49 Ъхъ

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "Въпрос":

    Поражението е за САЩ и прислужниците им! Колкото по на запад обучават украинците, толкова повече пердах ядат! За оръжието да не говорим!
  • 50 Русия не е велика сила....

    4 19 Отговор
    Терористична-фашистка държава, отхвърлена от цивилизовани свят, изолирана и ненавиждна от съседите си, под жестоки санкции, рухнал мит за "непобедимата" им безаналогова армия, Русия я очаква възможно най лошият вариант който те сами предизвикаха, разпад и дълги години на икономическа криза.
  • 51 Еми да...

    2 19 Отговор

    До коментар #46 от "Констатираща":

    Топката беше подадена от Путин.. автогол, да Русия ще бъде разрушена отвън и отвътре както си написъла безумците от Кремъл направиха голям подарък на Запада и САЩ, сега вече примката около шията на Русия ще се затяга бавно и безмилостно, края им ще го видим, като видяхме края на СССР.
  • 52 Констатираща

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аллоооу":

    Грешката е изглежда печатна, по вина на изкуствения интелект.😊😂🤣
  • 53 Българин

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    Четейки тази боза пропускаш фактите. А те са в Роботино изчезват цели роти западна бронетехника. Руснаците си играят с нац техниката като на стрелбище-един руски танк помете 2 украински и 4 бронирани машини, останалите 4 бронирани машини ги довърши артилерията-заснето с дрон и със запис на радиоразговорите. На друг клип от обективният контрол се вижда колона от 10-12 брадлита как се разхварча на тенекии под минута. Никой вече не брои загиналите украинци, мащабът вече е бронирани подразделения. Украинското ПВО на мястото на бойните действия е отдавна ликвидирано с Ланцет и Алигаторите свободно ловуват
  • 54 пояснение

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Сатана Z":

    Дори един от страховитите командири на Азов , даде следното интервю пред турските медии. Как са щели да бъдат избити като пилци от руснаците. И американците са се договорили с руснаците , да им бъде осигурен спасителен коридор , по който да се спасят НАТО-вските генерали от гибел , и плен. Това звучи много гордо и обнадеждаващо . Щото има една стара поговорка , че където е текло , пак ще тече. И следващата туристическа дестинация може да не е Турция , а направо Сибир .
  • 55 Шопски юнак

    0 0 Отговор
    Русия не е велика сила, като Англия, Франция, Германия, Япония и дори Индия и Китай. Русия една от двете военни суперсили, всяка от които може да унищожи човечеството не 1, а 3 пъти! САЩ прекрасно знаят това, но се опитват да изтощават Русия с помощта на Новорусия, наречена Украйна, т.е. Покрайнина. Никой не може да унижи или да победи с война Русия, защото точно когато и най-силно притисната в ъгъла Русия ще нанесе 1 или няколко ядрени удара срещу Украйна и евентуално и Полша! Тези удари ще останат без реакция от САЩ и НАТО, защото прекрасно знаят че след това ще последва ядрен апокалипсис в който ще изгорят милиардите шм и живота им! Украйна бе подлъгана от амириканците да се бие с Русия с неангажиращи обещания, че НАТО ще я защити. Но НАТО = САЩ, а САЩ никога няма да отвърнат на няколко ядрени експлозии над Украйна или дори над Германия и Англия, защото ще попаднат в ядрения Армагедон! Те си го казват под сурдинка, че при ядрен удар над Украйна няма да използват ядрени оръжия срещу Русия....