Last news in Fakti

3 Август, 2023 13:00 2 626 112

Защо забраната на "Възраждане" не е решение на проблема

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • фашизъм-
  • румен радев

Проблемът с „Възраждане“ днес е, че едно аморфно почти-мнозинство не е съвсем съпричастно на ценностите, от които „Възраждане“ систематично се опитва да го отклони

Защо забраната на "Възраждане" не е решение на проблема  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С инициативата за забрана на "Възраждане" хората, подкрепящи тази партия, ще намерят допълнително основание за своята правота, изживявайки се като репресирани. Има по-верен път за решение на проблема. Какво е нужно.

Забраната на партия "Възраждане", ако изобщо това може да се случи към момента, не е решение на проблема. Защото тази наистина общественоопасна формация е само маята на съществуващи обществени нагласи, които със забраната не само не се заличават, но дори не се адресират. С инициативата за забрана стотици хиляди хора, подкрепящи „Възраждане“, ще намерят допълнително основание за своята правота, изживявайки се като репресирани. Други пък, които не са симпатизанти на формацията на Костадин Костадинов, ще започнат да се питат, дали отстраняването ѝ от политическия живот не е признание, че тя най-много пречи на новото управленско статукво. А самите „възрожденци“ сигурно вече потриват доволно ръце в очакване да вземат златния медал на „съпротивата“.

Проблемът с хората, които ги следват

Сериозният проблем с „Възраждане“ е именно в това, че много хора не виждат, че „Възраждане“ е сериозен проблем. Както проблемът с фашизма не бе просто в италианския Дуче или „фюрера“, а че имаше прекалено много хора, които искрено ги следваха. Умелите демагози знаят как да лъжат масите и после да им наденат хомота, от който после те не можеха сами да се освободят без военния крах на собствените си тоталитарни държави. Дори трябваше победителите да им посочат моралния крах на режима, който са подкрепяли, а едва следващото поколение да потърси сметка от своите родители за съучастничеството.

Проблемът с „Възраждане“ днес е, че едно аморфно почти-мнозинство не е съвсем съпричастно на ценностите, от които „Възраждане“ систематично се опитва да го отклони. Не е съпричастно дори към граждански права и свободи, които смята за даденост и не се чувства ангажирано да брани, а нерядко е готово да ги замени с произвола на илюзорното възмездие за „проваления преход“. Аморфното почти-мнозинство би могло да бъде предпазено от разрушителната самозаблуда на демагозите, ако лъжите им бъдат разобличени на едно базисно, първично житейско ниво, което инстинктивно разбира и човекът без ценности, облечен в „изконни“ такива.

Това първично ниво са страхът и омразата, които фашизоидните демагози винаги са използвали, за да манипулират и насъскват масите срещу мнимите им врагове. Страхът е, че си застрашен да оцелееш, обкръжен от зли сили. Омразата е срещу онези, които смяташ за виновни за това, и вярваш, че ако ги премахнеш, включително физически, ще настъпи сигурност и благоденствие за „истинските хора“.

Страхът и омразата трябва да се обърнат

Точно този страх трябва да бъде адресиран и обърнат към първоизточника му – към всяващите страх демагози-хибридчици и да породи разочарование и омраза към тях. Но това не става със забрана на идеологическо ниво или с инкриминирането на протофашизоидни прояви – Копейкин още дори не е стигнал до бирения пуч на Адолф от 1923 година. Разбира се, не трябва да чакаме повторение на гръцкия опит отпреди няколко години, макар че „Златна зора“ приключи съществуването си не защото бе обявена за неофашистка, а защото бе криминално инкриминирана.

След 5-годишен мегапроцес с 216 свидетели и 57 обвиняеми, сред които партийният лидер, членове на ръководството и симпатизанти, бяха произнесени ефективни присъди за общо над 500 години – за убийства, подбудителства за убийства и функциониране на партията като организирана престъпна група. На изборите, които бяха година преди края на процеса, „Златна зора“, която някога беше трета по популярност в страната, дори не успя да влезе в парламента. Това бе огромна победа на гръцкото общество и институции – поддръжниците на неофашистката формация сами да се откажат от нея - още преди съдебната санкция.

Не, не бива да чакаме у нас да се стига до сблъсъци и убийства, за да снемем проблема, който заплашва обществото ни. Едва ли го цели и самата „Възраждане“ – за разлика от „Златна зора“ тя не само бяга от фашистка риторика и символи, но и обвинява опонентите си във фашизъм. По-лесно ѝ е – тя работи с меката сила на дълбоко вкорененото сред населението русофилство, за да обслужва путинския фашизъм, откъсвайки България от Запада. Затова например Костадинов може да си позволи да изтъкне на конгреса на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ преди няколко дни, че българите сме били в две войни заедно с германците и сега пак сме заедно. Да, Кремъл е заедно и с крайнодесните в Германия, (и далеч не само там - на Найджъл Фараж директно му плащаше и си получи победата Брекзит), за да саботира подкрепата ѝ за Украйна.

Граждански натиск и нетърпимост

Това, което ефективно може да се направи с преодоляването на проблема „Възраждане“, е да има нулева търпимост (жалко, че изразът е вече клише) към всяка недопустима проява на тази партия. Гражданите трябва да оказват огромен натиск върху институциите, когато не си вършат работата срещу фашизоидни посегателства над законността. Когато шпицкоманди възпрепятстват гледането на филми - трябва да се протестира пред МВР и да се искат оставки. (Впрочем, гръцката полиция също бе обвинявана, че симпатизира на „Златна зора“, но съдебната система проработи.) Когато медии от слабоволие или некадърност допускат несанкционирани лъжи и внушения - да им се търси отговорност.

Когато в парламента депутати не допускат друг народен представител да се изкаже от трибуната или съскат заплашително от банките заплахи срещу опонентите, че ще ги пратят в Белене – председателят на Народното събрание да реагира незабавно и да му се търси отговорност. Когато лидерът на най-голямата партия се държи снизходително към „Коцето“ като към по-малък брат - да му се търси политическа отговорност от партньорите в „некоалицията“. Когато има данни за неправомерно изразходване на партийна субсидия за лична облага - да се търси отговорност от финансовото министерство и контролните органи. Когато партиен лидер обвинява други партийни лидери в кадруване от американски и западни посолства - да се изисква информация от ДАНС има ли негови връзки с руски и китайски посолства…

В манипулациите се включи и Радев

Най-сериозната опасност за „Възраждане“ обаче е, ако масовото гражданско негодувание в случаи като този с мащабните протести в цялата страна заради малтретирането на момичето от Стара Загора бъде свързано с тази партия. Неслучайно в понеделник (31.7) по обяд, преди провеждането им, Костадин Костадинов заяви по БНР, че те не били граждански, а били организирани от ПП-ДБ.

А после в социалните мрежи бе пусната хибридката, че насилникът бил човек от тези среди. В тази манипулация се включи и президентът Радев, като навърза в една, също хибридна, линия някакви антисемитски прояви, някаква цензура над медиите и някакви антидемократични предложения за конституционни промени.

Превенцията е по-важна от хирургическата намеса

Когато хората осъзнаят, че им внушават страх със собствените им страхове, мигом ще се разгневят срещу манипулатора. Да, после вероятно част от тях ще си намерят друг душеприказчик – както „Възраждане“ замени „Атака“. Но поне този магьосник ще е приключил далеч по-трайно от партийната забрана. Защото превенцията на рака е далеч по-сигурна от хирургическата намеса в напреднал стадий. И не заради разсейките – изплашените и манипулираните просто не вярват на диагнози, сами трябва да се уплашат, че са болни и то не защото някой умишлено ги е разболял. Затова - не ги изолирайте с партийна забрана, приобщете ги към общото обществено лечение, като за начало е достатъчно да спрат да лекуват страха си с шарлатански тинктури.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забрана.....

    81 5 Отговор
    Гроздето е кисело,
  • 2 да де

    110 8 Отговор
    Не е лошо гьобелсвеле да си гледат "Алтернатива за Германия" защото скоро те ще спечелят изборите.
  • 3 честен ционист

    5 46 Отговор
    Щото ще го идеализирате като другия ефрейтор от Браунау на Ин

    Коментиран от #51

  • 4 ха, ха, ха

    126 5 Отговор
    По-голяма манипулация от това, дойчовото зеле да обвинява в манипулации, просто няма! И пак ли без автор, пак ви е срам да го извадите!

    Коментиран от #37

  • 5 Мда

    20 81 Отговор
    Не е решение, решение ще бъде да се изселят в Русия !

    Коментиран от #33, #71

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    115 3 Отговор
    Що не забраниха етническата партия
    ДъПъСъ❓❓❓❓
  • 7 Хасковски каунь

    113 16 Отговор
    Как ще забраниш Възраждане бре козяклийски подмазвачо! Това е най-българската партия.
    САЩ - аут от България!
  • 8 ХАХАХА

    96 5 Отговор
    ХАХАХА а за ДПС какво ще кажете мизерници ?и
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 2 Отговор
    Що не забраниха тайна революционна партийна организация ❓❓❓
    Вътрешна
    Мексиканска
    РЕВОЛЮЦИОННА
    Организация
  • 10 РУМЕН

    82 13 Отговор
    Възраждане е АЛТЕРНАТИВА !
  • 11 Голям зор

    26 4 Отговор
    Тоя го спрете,се на първо място ли ще сме.Цяла Европа говори за нас нещо май не е гладко.
  • 12 Аз викам

    85 3 Отговор
    Че е време да забраним неолибералния фашизъм като човеконенавистническа философия, и да спрат да решават вместо нас какво да гледаме, какво да мислим, и колко са половете. Партийни секретари вече имахме, благодаря- нови не щем.
  • 13 Сотир

    16 33 Отговор
    Проблема си има име и то е Ахмед Доган.Всичките "Патриоти" си ги създава той.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Краси Марков

    70 4 Отговор
    За мен решение на проблема е забрана на ДПС.
    -
    По същия начин правителството на Германия не разрешава турски партии в Германия.
  • 16 Селянин

    101 13 Отговор
    Възраждане

    ✔️ иска гласът на народа на бъде чут;
    ✔️ иска референдум за запазване на българския лев;
    ✔️ иска предоговаряне на условията за членството ни в ЕС;
    ✔️ е против даването на оръжия на Украйна;
    ✔️ е за запазване на традиционното българско семейство: жена и мъж;
    ✔️ беше против мерките на ковид пандемия;
    ✔️ твърди, че Украйна се управлява чрез откровен фашизъм;
    ✔️ Македония е българска;
    ✔️ е против педoфилиятa;
    ✔️ иска връщане на българското злато в България;
    ✔️ иска България да е независима.

    Коментиран от #31, #73

  • 17 УСА боклук

    71 7 Отговор
    КОЗЯК създаде тази смешна коалиция с цел да бъде унищожено всичко руско в съзнанието на българина.
    Предлога бе от смешен по-смешен - правосъдна реформа с оставяне на свобода най-големите айдуци .
  • 18 Последния Софиянец

    32 4 Отговор
    Ще минем в нелегалност.
  • 19 Ха ха ха

    70 2 Отговор
    и през ум не ми е минавало досега, че новите т.нар. "Демократи " могат да бъдат такива гадове. Че те направо с нищо не се различават от бившите, както съм чувал от дядо си фашисти, нито пък от бившите псевдокомунисти. Такива са им и "демократичните" медии като вонящото американогерманоеврейско зеле. Позор!
  • 20 Тогава

    53 2 Отговор
    А БХК, ДПС кога ще се забранят? Бангладешките индигота се имат за недосегаеми от закона и правото. Станаха повече от нас.
  • 21 Някой

    57 4 Отговор
    С призиви за нетърпимост и нетолерантност се показва, че съвременните европейски режими, нямат нищо общо с демокрацията... По-скоро с фашизма, където всеки инакомислещ е преследван. Така и с "Възраждане". Ако имат електорална подкпрепа, а тя е сигурно над 25%, да се забрани, или да се притиска такава партия е съвременна форма на фашизъм.
    Гледайте Украйна и си представете България след няколко години... И там ги сготвиха американците. Сега готвят нас...
  • 22 Забрана на ДВ

    56 3 Отговор
    Кои ценности?Вие подигравате ли се?Или да си истински мъж и жена вече е забранено?Да си изказваш на глас семейните ценности и традиции?От кога?Да се забрани тази немска опорка!Оставете България на българите,и3 ме кяри!;България не споделя и3 вра те ните "ефр0 ценности".Да го веете, ефропейци!
  • 23 Г-ца каприз

    54 4 Отговор
    Въпреки че не се интересувам от политика .....виждайки пътя по който са поели нашите продажни управляващи .... Антисоциалната им политика, поклонничеството пред едно определено посолство.... А и подобен род статии почват да ме карат сериозно да симпатизирам на Възраждане...
  • 24 Трол

    5 37 Отговор
    Единственият начин да се справим с този рак е тотално игнориране... Журналистите трябва да спрат да ги отразяват,все едно не съществуват тези хора. Никакви интервюта и внимание! Те разчитат на скандали и евтин популизъм. Без трибуна ще изчезнат скорострелно. Така че не търсете решение само в обществото,жирналистите също играете основна роля да съществува това зло,което тика България десетилетия назад.
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 3 Отговор
    Никой не забрани
    Многомилионното СДС
    Донесло унищожението на НРБ ❗
    Те обявиха , че държавата вече НЕ е на Народа, а само РБ ❗
    Дори времето си присвоиха -" Времето е наше!"❗
    Никой не забрани НДСВ , довършило разграбването на Държавата ❗
    И къде са сега хилядите сини и жълти🤔🤔🤔
    Упс то знамето на У---йна е синьо и жълто 🤔🤔🤔🤔
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мнение

    51 3 Отговор
    Защото,профашисти в България колко щеш. Дори и правителството на Денков е профашистко.
  • 28 козяк

    46 2 Отговор
    ПОРЪЧКИТЕ ОТ КОЗЯК ПРОДЪЛЖАВАТ С ПЪЛНА СИЛА МНОГО ГИ Е СТРАХ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 29 007

    5 38 Отговор
    И все пак ако някой беше изрязал хитлер преди 33г или Ленин преди 17г , щяхме да си спестим милиони убити, интернирани, комунизма , ВСВ и безброй други проблеми!!! Затова моментално копейкин в затвора!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 30 Парадокс Бг

    10 43 Отговор
    Германия 1 584,00 EUR на месец! Минимална работна заплата Франция - 1 539 EUR на месец! Минимална работна заплата Русия 158,53 Евро ! Като Европейците ли искате да живеете или като Руснаците??? Така че неадекватните фанатизирани последователи на партия Възраждане да си преразгледат преоритетие и да не дърпат България назад в миналото!

    Коментиран от #47, #74

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Старец

    37 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Тогава а България ще останат 5% евроатлантически п......и с промити от западните медии мозъци.
  • 34 Хохохо

    45 3 Отговор
    Дойче зеле да не се бърка във вътрешните ни работи.гледайте си там 20-те пола и арабите да не огладнеят че ще ви изядат.
  • 35 Борован

    29 3 Отговор
    ДПС ТРЯБВА ДА ЗАБРАНЯТ!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хе хе хе

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "ха, ха, ха":

    тях не ги е срам да го обявят. Автора го е срам и затова стои под чадъра на Дойче веле. Но, парите не миришат.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Коиловци брадърс

    27 1 Отговор
    Забрана на дойчиии зелеее
  • 40 Сталин

    25 2 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Абе хайванин заплатите в Русия започват от 90-100 000 рубли,бензина е 50 рубли,олио-12 рубли
  • 41 Ния

    2 21 Отговор
    Забраната не е решение. И БКП е била забранена преди 44 год и какво, те отвръщат с червен терор. Колко са жертвите само от атентата в църквата "света Неделя", колко са жертвите септември 23год,а тези които подпалиха държавата се спасиха в чужбина. Възраждане е точно продължение на БКП от преди 44 год, анархисти. Терор и пак терор!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Сталин

    22 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ния":

    Извършителите на този атентат са евреи,както и убийците на патриота генерал Луков са евреи
  • 44 Пурко

    32 3 Отговор
    Като чета такива манипулативни статии,реакцията ми е само една:Само Възраждане!!
  • 45 Ти пък

    30 4 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    каква Русия, какви пет лева коментираш ? Човекът е написал единадесет причини заради, които Възраждане им пречат и нито дума за Русия. А ти като Мирча Кришан - за краставицата
  • 46 Наблюдател

    24 0 Отговор
    Като толкова лъжат възраждане защо няма дебат със партиините лидери на живо да си кажат какво имат и да представят доказателства така ще се разбере кой лъже кой маже и кой не много е лесно
  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 1 Отговор

    До коментар #30 от "Парадокс Бг":

    Много пАра,
    много парА,
    много нещо ❗
    Колко пари средно
    ДЪЛЖИ ВСЕКИ
    Германец,
    Французин
    Италианец ❓❓❓

    А дали затова не бързат да ни вкарат в козината, да им плащаме техния ВЪНШЕН ДЪЛГ ❗🤔❗
  • 48 Старец

    24 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ния":

    Жертвите от септември 23 година са благодарение на фашисткия режим в България. В моя край още помнят зверствата на жандармерията от онова време. Онзи "светъл" режим от преди 44 година е разстрелвал деца и пребивал мъже пред семействата им. Затова след това е имало народен съд.
    Като гледам и сега сме тръгнали натам.
  • 49 Жалко

    16 0 Отговор
    Всъщност кой е авторът? Проблемът е в огледалните партии с външно финансиране.На Възраждане има други огледални партии пропагандиращи ценности които не са присъщи за нас също налагани силово агресивно шумно и със заклеймяване ако някой има различно мнение.Лидерите са едно и също както е описано в статията .Горе долу е като Фашизмът от Жельо Желев аналогия със социалистическата идеология.Докато в обществото има усещане за несправедливост се получава така.А протестите пред МВР е все едно е да се сърдите на кучето пазач защо,хапе ,лае лежи или го мързи както го е дресирал ,храни и се грижи за него стопанина така ще му служи.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 С пущуните сме рода

    18 0 Отговор
    Плямпаници, лишени от логика и морал, с едничката цел да очернят. Идват тук едни чужденци с цялата си алчност, някакви си ценности, които така и не се оказаха наши и започват бясно да плюят по ответната реакция. Нищо не сте видяли, драги ми луизянски плешари!
  • 53 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Когато НЕистината се представя за истина си е чиста ЛЪЖА ❗❗❗
    "Правителствата на Радев"
    НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА ,
    ако поли/тутките в НС си вършеха работата ❗ Ама явно ти показват Евангелието наопаки ❗
  • 54 Даамм

    17 0 Отговор
    Сега въпросът е кой фашизъм е по-страшен - на демократите или на националистите. Страхът, насилието и ограбването нямат спирка. А войната, смъртта и разрушенията явно са присърце на всички политики. Глобал фашизмът е цел и никакви теории на конспирацията няма, всичко си е ясно начертано бъдеще. Без отпор няма да ни се размине обезчовечено и тотално подчинено човечество. Първо, световна война и второ, който оцелее ще бъде роб....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 От къде е езикът на омразата

    23 1 Отговор
    Най много дразнят подлогите, ползували гювеча по време на соца, сега са яростни евроатлантици! Пасито дори прати православието някъде си!? Като е толкова принципен етлантик - да се откаже от баща си и от сина си!
    Да, ама не!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Матей преображенски

    9 1 Отговор
    Защото ще минат в нелегалност,ще се основе и БРЦК,и тогава ще има основа за партизанско движение,а по вероятно антифашистката съпротива да е хаотична и неорганизирана и да напомня за махновско движение или хайдушко.
  • 59 Един

    18 1 Отговор
    Като "извор" на антибългарска пропаганда ИСКАМ ЗАБРАНА на DW в България !
  • 60 Точен

    26 2 Отговор
    Познавам Костадинов от над9 20 г и затова знам, че "аргументите" в статията са абсолютен нонсенс. Нито Костадинов, нито последователите му не са за подценяване. Те казват истината и знаят, че държавните изменници от записа се страхуват от народната истина. Всички възрожденци разбират, че България е под робството на Козяк и знаят, че борбата за свободата и благоденствието на народа е крайната цел, заради която следват Костадинов. И тъй като съм живял и работил в Немско, не мога да бъда излъган.
  • 61 Сега

    22 1 Отговор
    Костадинов сравнен с Дучето и Фюрера... Да се смее ли човек, да страда ли? ДВ са пародия на журналистиката. Обаче всеки ден облъчват
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 инж. Ганчо Илков

    4 19 Отговор
    Ясно е,че Русия чрез Митрофанова и поддръжниците на русофилските организации в България водят борба срещу световната Демокрация. Възраждане с Костадинов добиват популярност чрез българските медии. Предварително се знае резултата от гласуването в анкети на тема Русия. Русофилските тронове, неграмотни да направят анализ на посоченото събитие се хвърлят ожесточено, криейки си имената, гласуват по болшевишки и дават път на социолозите да правят своите прогнози.тези тронове, явно някой ги храни и те таят надежда, че дори и неграмотни утре ще бъдат по-добре.Подобно на Хитлер, след спечелване на тълпата, Костадинов е готов на война. Едно говори за пред тронове, друго прави за комерсиалния си интерес. Хора, бдете!.
  • 64 Т.е.

    19 2 Отговор
    Цялата пропаганда накратко - фашистът вика: дръжте фашиста
  • 65 Аз празнувам 3ти Март

    20 3 Отговор
    Проблема е съществуването на евро-атлантици толкова далеч от Атлантическия океан.
  • 66 реално погледнато

    21 2 Отговор
    Забраната на "Дойче веле", Америка за България и БХК е решение на проблема
  • 67 Сандо

    16 0 Отговор
    Проблемът е все още българския народ,който така и не иска еврогейските им ценности,а и на всичко отгоре поддържа Русия.Ето защо се налага,Посолството да се намеси и да ни натресе свое правителство.Но ние все пак няма да се дадем лесно на тия сатанисти.
  • 68 Забрана

    2 15 Отговор
    на тея неонацисти,докато не сме хванали сопата.А тоя ,че си пада по мъже,лидера им ,не е тайна за никой.

    Коментиран от #78

  • 69 Аватар

    13 0 Отговор
    Има ли авторът на статията обяснение защо в България има,,едно аморфно почти -мнозинство",което не е съвсем съпричастно с ценностите,от които ,,Възраждане"систематично се опитва да ги отклони?
  • 70 Киро КокорБойков

    18 0 Отговор
    Западният фашизъм е добър фашизъм, Източният фашизъм е лош фашизъм.
    Много удобно внушение, ама за нормалните хора всички фашизми са лоши.
  • 71 Защо да ходят в Русия?

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    По-добре евроатлантиците да емигрират в САЩ и Западна Европа!
  • 72 хммм

    3 10 Отговор
    Защото такива агресивни леваци няма да изчезнат... те са бич за обществото ни! Фашизирани б0клуци..
  • 73 Селанка

    2 21 Отговор

    До коментар #16 от "Селянин":

    Възраждане искат :
    само гласовете на хората, които ги подкрепят. Който не ги подкрепя е враг за Белене.
    български лев спря да съществува още с въвеждането на валутен борд.
    предоговаряне на какво? от позицията на какви?
    всички си дадоха старите оръжия за да получат нови, само ние "умните" , след войната (а тя ще свърши) ще плащаме скъпо и прескъпо.
    БСП се обяви доста преди копейката против истамбулската конвенция, та израждане не са първи, нито единствени.
    това за израждане , че са против мерките на ковид е най-големия виц. Всичките изрожденци бяха ваксинирани с по 3 ваксини.
    това за Македония не касае ли македонците? Кои сме ние да им казваме какви са, война ли предлагаш?
    България е независима. Въпроса е колко държави в света са истински независими. Аз знам няколко, едната е Швейцария, ти давай натам.

    Коментиран от #88

  • 74 Разединител на нацията

    18 0 Отговор

    До коментар #30 от "Парадокс Бг":

    Ти си доста глупав, да повтаряш някви официозни цифри
    - я погледни минималната работна заплата в България! Няма и 400 евро!!!
    Нали сме европейци и в ЕС вече 15 години?
    Докога ще бъдем втора ръка и обслужващ персонал?Докога!??
    Затова България заслужава СОБСТВЕН път!
    Като Унгария.
    Ксто Швеция и Дания.
    Не"като Русия"
    А затова трябват политици, не марионетки!
    Разбра ли, полиран мозък!??
  • 75 ами

    11 1 Отговор
    вече съм почти сигурен, че бедната ни държава трябва пешно да си смени имета на Абсурдистан...от година на година все по-нефелни хорица се изреждат вв властта, а на народа като цяло му е все тая...явно 500 години робия са си оставили отпечатъка на генно ниво...как хубаво го е казал Ботев:

    Пием, пеем буйни песни

    и зъбим се на тирана;

    механите са нам тесни -

    крещим: "Хайде на Балкана!"



    Крещим, но щом изтрезнеем,

    забравяме думи, клетви,

    и немеем и се смеем

    пред народни свети жертви!

    Коментиран от #81

  • 76 Спас

    12 2 Отговор
    Поредната идиотия от краварските мисирки.
  • 77 Форд

    12 0 Отговор
    DW копаят дъното, толкова слаба журналистика, надявам се поне да е добре платена, иначе язък!
  • 78 Алооооооо

    9 0 Отговор

    До коментар #68 от "Забрана":

    САКЪН ЩЕ СИ СЧУПИТЕ МАНИКЮРА А СОПАТА Е С ДВА КРАЯ СХВАЩАШ
  • 79 Глей сига

    10 1 Отговор
    АААА НЕ МОЖЕ ТЪЙ МАЛКОТО ПАСИ И РАЗНИ ДРУГИ ЕНТЕЛЕКТУАЛЦИ КАЗАХА ДА СЕ ЗАБРАНИ ОТ ДЕ НА КЪДЕ ПРОВИНЦИАЛНИТЕ ЧОБАНИ ЩЕ ИМ ГЛЕДАТ В КАНЧЕТО АМ ПЕ КРАЛИ БИЛИ АМ ЧИ ТЕ И БАЩИТЕ ИМ И ДЯДОВЦИТЕ ИМ СА КРАЛИ ТЕ ЩО ДА НЕ КРАДАТ
    ААААА НЕ ОТ КЪДЯ НА КЪДЯ ДАЖЕ И СГЛОБКА НАПРАВИХА РАЗДЕЛИХА ПОРЦИИТЕ С ГОЛЯМ ЗОР И СЕГА ДА НЕ КРАДАТ АРЕ БЕ
  • 80 ТрампЛин

    2 10 Отговор
    Защо да ги забраняваме, така виещи като линейки са по-забавни, а и срока на годност ще км изтече, така както изтече на Болен Сидеров-забравих дори името на сбирщината им.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 От 80-те процента

    7 2 Отговор
    Проблемът не е Възаждане!

    Коментиран от #85

  • 85 ТрампЛин

    3 5 Отговор

    До коментар #84 от "От 80-те процента":

    Проблема е този който ги спонсорира!
  • 86 Марков

    7 1 Отговор
    Всъщност кой е автора на този уж анализ в DW? И защо пише като българин? Що не се освети?
    Нима не е вярно, че и ББ и КП и Кокорчо хванаха в примка електората съответно на ГЕРБ и ПП и го водят? Защо пишат това за Възраждане? Нима симпатизантите са друго тесто и нагласа?
    Курсът на новия посланик на САЩ е твърд, праволинеен, колониален, за мачкане и свиване на русофилите в България. Той не познава историята ни. Няма как да стане това. Даже с решенията на ония ми.оци министри на "академика". Ще вкарат още колониална войска, но да внимават. Тук схемата от Нигер няма да работи, но други схеми ще проработят. Рано или късно ще падне чадъра над ББ и ще бъде осъден. Ще последва съдбата на зеления. КП и Кокорчо ги сложиха на паричните потоци, за да изпълняват разпорежданията на Козяк.
    С юларче, а?
  • 87 Българинът

    9 0 Отговор
    Кой и как допуска хибридната пропаганда на чужда държава в лицето на дойче веле
    в суверенна България? Потомците на Хитлер ли ще ни сочат с пръст, че сме били фашисти когато искаме да защитим държавата и народа си от надигащия се дивашки западен реваншизъм и фашизъм? Къде са службите да разследват кое ЦРУ финансира неспирния поток от помия и език на омраза срещу всичко руско, с които свободно и обилно ни поливат отвсякъде като въпросния германски манипулатор? Няма ли един достоен българин да каже айнцу, цвайнцу-дрън и ВЪН!!!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 херодот

    0 2 Отговор
    "Има човек има проблем.Няма човек няма проблем."
    Й.В.Дж.(Сталин)
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Плашимир

    7 1 Отговор
    Умелите демагози знаят как да лъжат масите и после да им наденат хомота, от който после те не можеха сами да се освободят без военния крах на собствените си тоталитарни държави.
    Така правят. ПП замалко да вкарат ББ в затвора ама го препраха и го изтипосаха във властта. Сега ни убеждават колко лошо е да не си ЛГБТ ориентиран и че няма нужда да разсъждаваме самостоятелно. Лошо Възраждане. Лош Копейкин. Лош референдум. Няма как хората да решават за себе си. Посолството е хубаво. Да кажат кой да назначиме на ключови позиции. Демагогия в действие.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Дайте още бело на матряла

    2 2 Отговор
    Голям фен съм на DW и пропагандата с която обилно ни поят
  • 108 Лошо

    5 2 Отговор
    Фашизма настъпва срещу Русия и света...
    ВРЕМЕ Е за Пробуждане!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 мозък

    3 0 Отговор
    "Проблемът с „Възраждане“ днес е, че едно аморфно почти-мнозинство не е съвсем съпричастно на ценностите, от които „Възраждане“ систематично се опитва да го отклони."

    Кой е писал тая статия, бре? Тоз автор има ли връзка с главния мозък? Как може да отклониш някой от нещо, което не подкрепя? :)))))))))