Last news in Fakti

30 Юли, 2023 10:00 2 102 76

Какво постигна кабинетът "Денков": равносметката досега

  • николай денков-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • румен радев-
  • възраждане

От гледна точка на политическата яснота президентът Румен Радев категорично се позиционира в евразийски блок заедно с "Възраждане" и БСП

Какво постигна кабинетът "Денков": равносметката досега - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-важното в дългосрочен план е, че България има правителство, което е сериозно решено да въведе еврото. Какво постигна правителството "Денков"? Ето как изглежда равносметката досега. Коментар от Даниел Смилов:

Правителството "Денков" беше създадено, за да изведе България от безвремието на служебните управления. То се базира на ротационна коалиционна формула между първите две сили или по-скоро на "кохабитация" (съжителство) между тях в управлението - както в парламента, така и в правителството. Целта не е да се примирят различията между основните партийни играчи ГЕРБ и ПП-ДБ, а да се вземат важни решения за страната въпреки тях.

В този смисъл единственото, което може да оправдае една подобна формула, са постигнатите резултати. Равносметката досега е следната:

Еврозона, бюджет и финансова политика

Най-важното в дългосрочен план е, че страната има правителство, сериозно решено да въведе еврото в най-кратки срокове. Служебните правителства на президента Румен Радев нямаха ясна воля по този въпрос и дори бойкотираха процеса чрез предлагането на бюджет с дефицит от над 6%. Вече е приет бюджет, съобразен с Маастрихтските критерии на еврозоната, което доказва, че финансовата политика на Радев и правителствата му е била вредно за страната политиканстване.

Друга важна крачка към еврозоната беше отхвърлянето на референдума на "Възраждане" като противоконституционен. По същество тази позиция е вярна и сега трябва да бъде потвърдена и от КС. Ако нашите съдии имат съмнения, те са длъжни да отнесат въпроса и до съда на ЕС в Люксембург, което най-малкото би осигурило достатъчно време за въвеждането на еврото. Но така или иначе по този въпрос ще се изкажат и авторитетни съдебни органи след решението на мнозинството в НС, което ще даде допълнителна легитимност на отказа за референдум и би трябвало да затвори устите на популистките привърженици на бойкота на еврото.

Шенген и ОИСР

С правителството "Денков" шансовете на България за приемане в Шенген и ОИСР значително нараснаха. Това е така, защото и за двата международни формата корупцията в България е сериозен проблем и пречка пред членството на страната. С правителство, съставено в голямата си част от ПП-ДБ, тези притеснения са по-приглушени, отколкото биха били при управление на ГЕРБ и ДПС. Фактите са такива, че ако ГЕРБ и ДПС управляват с партньори като "Възраждане", завършването на европейската интеграция на България - и в Шенген, и в еврозоната - биха били невъзможни. В крайна сметка, ако бяха, досега отдавна щяхме да имаме и евро, и да пътуваме без граници в ЕС.

Енергийна политика

Правителствата на президента Радев целяха да запазят енергийната обвързаност на страната с Русия в максимална степен. Опитаха продължаване на договора с "Газпром" (което не се състоя заради отказ на руската страна), обвързаха България с дългосрочен договор с турския газов оператор, откъдето в ЕС могат да влизат руски доставки на газ, скриха искането на Украйна да закупи ненужните на България руски реактори за обречения проект "Белене". В общата картина на енергийните отношения между България и Русия това може да са малки и незначителни стъпки, но те показват намерения и политическа визия.

Правителството "Денков" и мнозинството зад него имат други възгледи и се опитват да намалят енергийната зависимост на страната от Русия. Беше прекратена концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец", което е връщане на контрол от страна на държавата в енергийната сфера. Започнаха преговори с Украйна за продажба на двата реактора, което би било добро решение за България. Това също не са някакви гигантски стъпки, но все пак са във вярната посока.

Украйна

България приключи с лицемерието на служебните управления по този въпрос - да върши едно (да праща оръжия), а да говори друго (че не трябва да се изпращат оръжия на жертвата на агресия). Позицията на президента Радев и БСП по този въпрос ще се изучава в следващите десетилетия като пример за особено осъдително политическо лицемерие. По-невинната интерпретация е, че целта на това лицемерие е да се търси политическа популярност от страна на тези актьори. По-реалистичната е, че те имат друга визия за България, която не е точно европейска.

Правителството "Денков" и мнозинството зад него дадоха и нова безвъзмездна помощ на Украйна, което е ясен политически жест в ситуацията: твърденията на президентството, че едва ли не България остава беззащитна след подобни жестове, щяха да са комични, ако не ставаше дума за трагедия от мащаба на украинската.

Визитата на президента на Украйна Зеленски в България също стана възможна заради новото управление, а тази визита бе важно доказателство за като цяло достойната позиция на България по украинския въпрос въпреки лицемерието на този или онзи политически деец.

Съдебната власт

Тук резултатите са, меко казано, смесени. Иван Гешев беше отстранен от поста си на главен прокурор, но по грешните причини. Формално това стана заради изказванията му за "политическия боклук", които сами по себе си бяха достатъчни за целта, но не се отличаваха с нещо от предишни негови скандални твърдения. Неформално отстраняването му се случи в много неясна ситуация - неуспешен и неразкрит "опит за атентат" срещу Гешев и последвало активизиране на дела на трупчета от страна на прокуратурата като "Барселона-гейт". Скандалите между Гешев и Сарафов просто потвърдиха съмненията, че прокурори и следователи са действали и действат поръчково в полза на тандема ГЕРБ-ДПС. Останаха и съмненията, че главата на Гешев е "подсладител" за публиката, която трябваше да приеме връщането на ГЕРБ (а и ДПС) във властта.

Най-големият проблем всъщност е, че на поста на Гешев бе избрана неговата досегашна дясна ръка Сарафов, който просто продължи Гешевата линия отпреди атентата. А това, по думите на вече "прогледналия за истината" Иван Гешев, е линия, обслужваща лидерите на ГЕРБ-ДПС - Борисов и Пеевски.

В съответствие с тази интерпретация, след благовидно изчакване, Сарафовата прокуратура обяви, че в "Барселона-гейт" няма доказателства за пране на пари. Преди това пък и Борисов смело даде имунитета си.

Ако тази история трябва да излезе от жанра на фарса обаче, необходима е независима комисия с участие на специалисти от ЕС и Съвета на Европа, която да разгледа делата на Борисов и сие, както и дейността на родната прокуратура по тях.

Конституционната реформа

Идеите за промяна на конституцията целят да стабилизират управлението в средносрочен план. Те са и поводът ГЕРБ да привлече партньора си ДПС в управлението, като му осигури квоти при назначаването на хора в регулаторите и други управленски органи.

Самите идеи за промени в конституционния текст са добри. Разделянето на ВСС и увеличаването на парламентарната квота за прокурорския съвет е полезна мярка. Намаляването на мандатите на тримата големи е също разумно. Особено ценна е идеята за лишаване на прокуратурата от правото на надзор за законност, което тя досега не е демонстрирала, че упражнява в обществен интерес.

Също така промяната на националния празник може (и е добре) да бъде конституционно закрепена. Не е необходимо в съответните текстове да има обяснение за ценностите и смисъла на националния празник - това е по-скоро лош конституционен вкус.

По големия дебат за 24 май срещу 3 март има един съществен аргумент в полза на първата дата. БСП, "Възраждане" и президентът Радев използват културно-историческата близост между България и Русия като оправдание за подкрепа (открита или полуприкрита) на агресивния режим на Владимир Путин. 3 март стана залог на това политиканстване и затова е добре да бъде сменен с безспорния български празник 24 май.

Кой печели и кой губи от правителството "Денков"

Партиите не може да не си правят сметки кой губи и кой печели от формата "Денков". Всъщност доста е рано да се правят изводи по този въпрос. На базата на наличните социологически изследвания изглежда, че ГЕРБ нито губят, нито печелят. ПП-ДБ регистрират малък спад, но той беше като цяло резултат от изборния им резултат, разочароващ за привържениците им. "Възраждане" са с резултат като този на ДПС: прогнозите за голям скок в подкрепата на националпопулистите с евразийски уклон засега не са се оправдали.

Всичко това е логично. ГЕРБ-СДС като че ли успяват с плана си - да се стигне до решения за бюджета, еврозоната, регулаторите и Украйна. А за съдебната система - временна Пунта Мара (Сарафов) и обещания за конституционна реформа.

От гледна точка на ПП-ДБ съдебната Пунта Мара няма как да не е проблематична. Но пък в тяхна полза е, че демонстрират много ясен управленски капацитет. Също така свързаностите в политиката вече станаха много явни - това, че ГЕРБ и ДПС на практика действат като единен субект, е факт и за незрящите. Причината за съдебната Пунта Мара също е ясна за всички - страховете на Борисов и лицата от "Магнитски" от обективно разследване.

От гледна точка на политическата яснота президентът Радев категорично се позиционира в евразийски блок заедно с "Възраждане" и БСП. По всички основни въпроси - от бюджета до конституцията и Украйна - в този блок има почти пълен консенсус. Радев и Нинова са номинални проевропейци, докато Костадинов номинално е евразиец, но гласува доста систематично с ГЕРБ и ДПС. Тези идеосинкретични особености не променят с нещо пейзажа и определено не го правят по-привлекателен.

В обобщение: управленският формат "Денков" оправдава своето съществуване с доста конкретни постижения, но съдебната Пунта Мара може да се окаже лъжицата катран в кацата с меда. Успокоението е, че управленските алтернативи на този формат биха произвели лъжица мед и няколко каци с катран. Но това успокоение е само частично.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    87 8 Отговор
    Ми нищо

    Коментиран от #10, #17, #46

  • 2 Оценките

    81 6 Отговор
    ги дава Козяк 16 а не Ганчо от Колонията..
  • 3 Сандо

    79 7 Отговор
    Въпреки сизифския труд и обещанието Заповедта да бъде изпълнена в съкратени срокове,Държавата още мърда някак си.Но има време,ние сме уверени,че пишман-академика и неговия ударен отряд ще се справят и ще се окачат с гордото звание "Гробокопач на Родината си".
  • 4 Опааа

    82 7 Отговор
    Постигна??? Мисиркииии! Тия веднага ОСТАВКА!
  • 5 Българка

    12 70 Отговор
    Според мен малкото постижение на това уж управляващо правителство е, че сглобката възпря разпищовилия се пРезидент и неговите копринкови протежета.
    А вредата от сглобката е, че върнаха ОПГ ГЕРБ-ДПС във властта на бял кон.

    Коментиран от #12, #20

  • 6 Опааа

    68 4 Отговор
    Какъв Шенген вееее?!? Оня нарязал момичето и го пускат да си гледа ТВ у дома! Днес го арестували,ама ей така от кумова срама! Тия с Ники-парцала искат да сменят датата на националният празник?!? Всеки ден простотии! Шенген! 🤦‍♂️
  • 7 Кабинетът Денков

    70 4 Отговор
    Сменихме малко приоритетите с които дойдохме на власт. От бюджет, заплати, надбавки, Шенген, съдебна реформа, приоритетите сега са: 1) Всичко за фронта, всичко за победата на Украйна; 2) Въвеждане на допълнителни чуждестранни войски в България; 3) Допоускане на чуждестранен военен флот по българските пристанища в противоречие с спогодбата от Монтрьо и развитието на черноморския ни туризъм; 3) Ограничаване на независимостта на седебната система и подчиняването й на волята на Парламента; 4 Силно ограничаване на пълномощията на Президентската институция; 5) Подчиняване на служебните правителства на последната воля на Парламента преди разпускане; 6) Смяна на Националния Празник; 7) Борба срещу опозиционните партии......

    Коментиран от #15, #19

  • 8 ТаУмВзе

    58 5 Отговор
    Освен, че се гушна с мутропитека ли? Нищо.
  • 9 С.П.

    66 6 Отговор
    Реално погледнато, за 2 месеца това правителство не направи нищо, което да подобри ежедневието на хората. Цените продължават да хвърчат нагоре и явно не могат да овладеят инфлацията. Единственото, което направи това правителство, е да задълбочи разделението в българското общество и от проучванията на социолозите се установи, че над 70 % от хората не одобряват военната помощ за Украйна, а над 60 % са съгласни въвеждането на еврото да се отложи. Това правителство отразява вижданията на не повече от 20 % от българите, но не и на мнозинството от 80%.
  • 10 По добре нищо

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    отколкото това което правят !
  • 11 Бачкатор

    9 60 Отговор
    Има парламент, има правителство, което работи общо взето правилно, има и куп компромиси, но политиката е изкуството на възможното. Така че добре е.
  • 12 Съжалявам

    40 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    но ти не си Българка, поне не личи !
  • 13 Мнение

    58 4 Отговор
    Наколенков Фенков едно време унищожи образованието като доказателството са многото двойки на матурите,а сега иска да унищожи и държавата.
    Със смяната на националния празник иска да празнуваме неговия провал в образователната система.
    На власт дойдоха с ала-бала и нямат никакво право да пипат конституцията.
  • 14 Гербераси долни

    42 4 Отговор
    Убеди ни че затварянето на рафинерията на Лукоил (продадена на Руснаците от Костов СДС)няма да се отрази на цените на горивата ,е отрази се цените са леко нагоре ,искат да ни сменят нац.празник без някакъв мотив ,все пак от 30 години този не се е доказал като комунистически (всико доказало се като такова се затрива въпреки че може да е жизненонеобходимо за икономиката ни)и като цяло едни големи обещания за Еврото което до някъде ще затрие една от най старите валути на континента.
  • 15 Атлантист+

    7 44 Отговор

    До коментар #7 от "Кабинетът Денков":

    Да, да. Все пак на власт сега сме истинските Атлантисти. Най-важното е в БГ да се осъществят истинските атлантически реформи. Стига робуване на ватенките, които уж ни били освободили

    Коментиран от #18, #32

  • 16 Бонев

    46 4 Отговор
    Каквото му наредят от посолството това ще постигне. А такива като семейство смилови ще живеят много добре.
  • 17 БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    39 4 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":



    Щом статията е на ДВ - предполагам, че (почти) всичко е представено като "цветя и рози".
    🤣😁😂


  • 18 По-жалки роби

    43 4 Отговор

    До коментар #15 от "Атлантист+":

    от вас България и през Турско не е раждала!
  • 19 Кабинетът Денков

    43 4 Отговор

    До коментар #7 от "Кабинетът Денков":

    О, забравихме много важен приоритет 8) Унищожаване на ядрената енергетика и остатъците от химическа индустрия в България (=Нефтохим) за да се прекъсне енергийната ни зависимост от Русия
  • 20 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    30 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":



    Това беше целта на проксито ПП-ДБ - да върнат Герб-СДС и ДПС във властта. И с БСП се погушкаха. Тези "харвардци" обслужиха цялото така наречено (ОТ ТЯХ) "статукво", само и само да се докопат самите те до властта и обществените пари.


  • 21 Чудя се

    24 4 Отговор
    Денков бил ли е член на БКП? 62 набор. Може и да е пропуснал.

    Коментиран от #69

  • 22 ГОРСКИ

    44 5 Отговор
    Нищо за българите само помощ за украинците!!!!!!!!!
  • 23 Простото Киро

    34 4 Отговор
    Нищо не направи, но го направи добре!
  • 24 С.П.

    40 4 Отговор
    Очевидно е, че това правителство ни е натрапено от ПосолствотО. ПП-ДБ се ползват с пълната подкрепа от ПосолствотО и изпълняват чинно инструкциите му. ГЕРБ са безгласна буква в сглобката след като безрезервно се съгласяват с всичко, което предложат от ПП-ДБ, защото Борисов знае, че не се ли съгласи, следващият в списъка "Магнитски" ще е той, а това означава, че излиза в пенсия.
  • 25 333343

    28 5 Отговор
    Нищо!Само раздели обществото и за това обвинява президента,но хората не са глупави.За това правителство важи ,,Всичко Мара втаса седна и...........си почеса,,
  • 26 Кую

    27 4 Отговор
    О с р а пейзажа. Комплексари.Краварски подлоги и т. н.
  • 27 Освен

    26 4 Отговор
    Мижитуркането и шушумигирането нищо съществено
  • 28 Дедо ви...

    28 4 Отговор
    Доунищожава и малко останалото!!!
  • 29 Плашимир

    25 5 Отговор
    Оценка : минус 10.
  • 30 Бай Митко

    20 4 Отговор
    Направиха на нищото едно голямо нищо!
  • 31 5327

    27 4 Отговор
    Нищо!Попариха надеждите на хората,тази коалиция,за която говорят че е постижение е само прах в очите на хората. Всички видяхме как си разделиха пайовете.Едните уж гонеха и арестуваха другите за кражби ,а после се гушнаха и се хвалят колко са готини.А тези двамата на снимката ,ще замълча,защото нямам думи.

    Коментиран от #44

  • 32 МММ да

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "Атлантист+":

    Ти на ясно ли си, че вече западна Европа навлиза в ерата на комнизма(визирам Германия). Строй който и твоите ватенки не са успели да наложат в целия му спектър в Бг.
    Все пак да не забравяме, че т.н. руски комнизм е сглобен от англосаксонците и наложен от Ленин над руския народ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ила с Чук

    22 4 Отговор
    Поправка - България има правителство, което е твърдо решено да я загроби. Кой биил толкова тъп, ще попитате вие? Нашето брата козяка, продал се на посолството
  • 36 А50

    17 4 Отговор
    В една колония единственото , за което може да те хвалят така господарите е пълно подчинение и нищо друго. Така че мили щастлифи овце не се радвайте пред касапина като ви чеша по гушката
  • 37 Реалност

    19 2 Отговор
    В обобщение: фермана на краварската подлога Даниел Смилов е пунта мара!
  • 38 Българин

    21 3 Отговор
    Заглавието няма нищо общо с написания пасквил. Статията е за това какво кабинета на Денков мисли да направи, както мислеше да вкара Бойко в затвора, както мислеше да намали държавната администрация, както мислеше да не прави коалиции с ГЕРБ и ДПС...не че ПП и ДБ наистина са си мислили тези неща, но с тях залъгаха наивниците от ЛГБТ общността да гласуват за тях.
  • 39 Анонимен

    2 22 Отговор
    Мария Габриел е много начетена за разлика от бойковите моми и е номер 1 от 240 депутати в Бг и в Брюксел, на този етап, според нас. Неделя 150 по бнр.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А50

    19 2 Отговор
    Има една теория, че колкото повече се налудуват толкова по-категорично ще се отървем от тях. А дано, ама надали или поне невиждам да стане скоро
  • 42 нннн

    23 4 Отговор
    Нищо хубаво не постигна. Това правителство е вредно, даже опасно за България.
  • 43 Българин

    24 4 Отговор
    Никъде в статията не прочетох какво кабинета на Денков е направил за българите, чак се зачудих на последните избори за български премиер ли гласувахме или за чиновник в Брюксел и Киев или за придворна слуга в американското посолство.
  • 44 Азим

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "5327":

    Пък да не говорим как си назначиха техни хора на сладки, възлови позиции!
  • 45 Тошко

    13 5 Отговор
    Дано дечицата на автора на този пасквил, се гърчат в собствената си кръв и урина, а авторът да бъде принуден да гледа без да може да им помогне. Амин!
  • 46 хммм

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Явно сте мал0умни и не можете да четете... или просто като папагали си приказвате без връзка с реалността!
  • 47 Биби

    16 4 Отговор
    Само да отбележа, че президентът Радев е с положителен и най- висок рейтинг, 53%, от последните социологически проучвания!Смилов е един от многото продажници!
  • 48 Правителство на мекотели

    16 3 Отговор
    Направиха всичко за което бяха назначени - дадоха оръжие на дрогираната пиявица. Време е да си ходят, преди да пипат повече по празниците и делниците на народа, за да се подмажат на началника в Бояна. Дори не бих се изплюл върху тях, толкова ме е гнус.
  • 49 АРЕС

    17 3 Отговор
    Какво може да постигне едно ОПГ от престъпници българоубийци освен кражби,лъжи и измами.

    Коментиран от #50

  • 50 Ццц

    17 3 Отговор

    До коментар #49 от "АРЕС":

    Начело е един тормозен в училище зубър. Какво да очакваме? Погледнете снимката и си отговорете това мъж ли е и може ли тоя да е самостоятелен в нещо?
  • 51 Факт

    8 1 Отговор
    DW ,пак лъже,кабинета не е "Денков",а ,,Денков-Габриел"!Или до ротация няма да се стигне?
  • 52 Какво постигна ли

    17 3 Отговор
    Само вреда за народа! Оставка на това правителство, за което са гласували няма и 10% от всички избиратели в България. ОСТАВКА!!!
  • 53 българин

    12 2 Отговор
    трябва да питате посолството тези мишки изпълняват тяхната проглама която няма допирна точка с тази за българите
  • 54 Бунтата

    13 1 Отговор
    Нека кажат тези продсжници,защо толкова дават зор за това измислени евро??????
    За повече инвестиций или за повече кражби?????
  • 55 Къртичата глава нищо

    11 2 Отговор
    не свърши.Само разпродава България
  • 56 Иво

    9 1 Отговор
    Едно голямо нищо но много качествено.
  • 57 ха ха

    7 3 Отговор
    Друга важна крачка към еврозоната беше отхвърлянето на референдума на "Възраждане" като противоконституционен. По същество тази позиция е вярна и сега трябва да бъде потвърдена и от КС. Ако нашите съдии имат съмнения, те са длъжни да отнесат въпроса и до съда на ЕС в Люксембург, което най-малкото би осигурило достатъчно време за въвеждането на еврото./ полу законови врътки , за измама и на европейския съюз и най вече на българите
  • 58 и денков се доказа като евроатлантичес

    9 2 Отговор
    ки боклук като тези които го поставиха от посолството !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 с нетърпение чакаме как ще

    7 2 Отговор
    ПОДПИШЕ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ДА СИ ПОЛУЧИ НАРОДНАТА ЛЮБОВ ! ИЛИ Е ОСТАВИЛ ПУЕШКИЯ ВРАТ ДА СВЪРШИ ТАЯ РАБОТА !
  • 61 Антипостижение

    10 2 Отговор
    За българите тази сглобка ще струва много. Изпразниха военните складове, подаряват всичко какво поиска дрогираният зеленчук, изпират калта от най големите крадци, чистят имиджа на Пеевски и Борисов, вече готови за нови подвизи, настроиха българите едни срещу други, сменят конституцията, празниците, козируват на американското посолство. Обърнаха България с краката на горе, създадоха хаос където пипнат. Некадърни харвардски лекета, изпратени с поръчение действат по указания на краварите, но до кога ще идържат българите не се знае
    Оная фитка, това мрънкало, което стои като статив уж че върши нещо е толкова тъпо, че освен заучени фрази втълпени и от господарите, две думи не може да каже в диалог. Да се надяваме, че тези техни "постижения" които облагодетелстват само Запада ще секнат, защото наглостта им поражда злоба и отмъщение.

    Коментиран от #62

  • 62 мдда

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "Антипостижение":

    Какви военни складове са изпразнили?? Май се е изпразнило сивото ти вещество от ненужната ти глава...
  • 63 ганю

    4 0 Отговор
    Стана ясно на цяла Европа как сме първи по Корупция и Шмекерии
    "Оправете си корупцията и ще имате пари за всичко"
    Ж.Клод Юнкер каза навремето на Борисов
  • 64 ганю

    4 0 Отговор
    тази нагласия е като добрият и лошият полицай
    ала е все един дол дренки
  • 65 Къде ми е нощното шкафче?

    5 0 Отговор
    Ами нищо не постигна досега, но то ще затрие България!
  • 66 Име

    3 0 Отговор
    Гледам го тези двамцата от снимката, и ми се реве!
  • 67 Абсолютно нищо

    2 0 Отговор
    До под кривата круша! Абсолютно нищо! САЩ назначиха новото правителство,но едва ли ще изкара 4 години. Нищо чудно докрая на годината"сглобката" да се разглоби и то на много части .

    Коментиран от #76

  • 68 бягай бе

    2 0 Отговор
    мухльо при карабатакова щека...,.
  • 69 дребна

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чудя се":

    какавида е денковото сапунче....
  • 70 бахо

    2 1 Отговор
    Какво постигна ли?Ами предаде България,какво друго.Тази дребна душичка,накичила се с титлата "академик"(без някой да го е издигнал)натика България на дулото на оръжието.ще оберем хем боя,хем нагара.Катастрофа!
  • 71 Дългият

    0 1 Отговор
    До сега освен, че наложиха Зеленски за българския народ постигнаха едно голямо нищо. Само борби за уреждане на техни хора на високи постове. Народецът да се оправя сам.
  • 72 Евроатлантик

    1 0 Отговор
    Какво толкова имат да постигат. Ръководството се поема от Брюксел и Вашингтон. Важно е да се приеме Истанбулската конвенция за да се изравним и културно със запада. стига балканска простотия.
  • 73 РАОВНОСМЕТКАТА Е .......

    1 0 Отговор
    ...... ДВЕ НУЛИ !
  • 74 ПОВРЪЩАМ НА ДВАМАТА

    1 0 Отговор
    БОКЛУКА !
  • 75 без илюзии

    4 0 Отговор
    България бе съзнателно дестабилизирана в навечерието на войната в Украйна. Това стана по сигнал от Москва. ПП-ДБ като законспирирани ДС действяха активно като бяха подкрепяни от пРезидентството.
    Войната в Украйна се затегна, а Русия мисли за това което ще стане след войната. Те имат нужда от Троянски кон в Европа и в момента го имплантират успешно.
    България продължава да стои разкрачена между два стола.
  • 76 без илюзии

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Абсолютно нищо":

    Не бери грижа. Копейкин е инструктиран да вдига шум, но да не прави нищо. Русия има нужда от тройнски кон и няма да развали работата току така.
    Инструкциите са пределно ясни. Имитация на про-западна позиция и готовност да променят курса по заповед. За изненада на всички заблудени.