Last news in Fakti

26 Юли, 2023 19:01 3 337 275

Защо 24 май, а не 3 март е истинският ни национален празник

  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • 24 май-
  • румен радев

Задачата за национално обединение около един масово обичан празник, какъвто е 24 май, обаче, няма как да не бъде овъргаляна в политически боричкания

Защо 24 май, а не 3 март е истинският ни национален празник  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един национален празник трябва да се осланя на достойнствата и постиженията на собствената нация, а не да увековечава благодарността към чужда. Защото иначе ни държи под хомота на комплекса за подарената свобода.

Дебатът за националния празник на България клокочи от години. С предложението на ПП-ДБ и ГЕРБ в конституцията да бъде записано, че 24 май е националният ни празник, той вече се поставя в самия център на обществения дебат от най-високо място. Разгорещената дискусия ще продължи поне няколко месеца, докато текат сроковете и обсъжданията по измененията в основния закон, без въпросът да е по някакъв начин предрешен.

Защо не трябва да е 3 март

Първият въпрос е не кой да е националният ни празник, а защо да не бъде вече 3 март (който в предложението остава официален редом с другите – Съединението, Независимостта, Денят на труда, Гергьовден, Денят на народните будители, Рождество, Нова година и Великден).

Не защото въпросът е за датата – знае се, че на 3 март 1879 г. е подписан само един предварителен договор. Нито защото конкретна дата е начало или завършек на някакъв процес. Иначе можем да вземем за решително начало на националното ни освобождение Априлското въстание и датата 20 април 1876 година или пък Независимостта и датата 22 септември 1908 година, а за първопросветна дата – създаването на кирилицата на Климент Охридски, а не на глаголицата на Кирил и Методий.

Основното изискване към един национален празник е той да се осланя на достойнствата и постиженията на собствената нация, а не да увековечава благодарността към чужда – без изобщо тази признателност да се заличава. Защото иначе това е празник, който подхранва националния комплекс за дарената свобода. И аргументите, че отхвърляйки игото на вечно благодарните, ние проявяваме своята комплексираност на освободени, всъщност ни държат под хомота на този комплекс.

Безкрайните колизии между България и Русия

А този комплекс се поддържа поколения наред в Третата българска държава (която е и Княжество, а после Царство България, и НРБ, и Република България) от романтични и едноизмерни масови разбирания за собствената история. Които не могат да прокарат разликата между искреното желание на участвалите руснаци и други народности от Руската империя в Руско-турската война от 1877-1878 г., включително на част от техните елити, да помогнат на един славянски народ на Балканите, и държавните интереси на тази империя. С тези разбирания хората не могат да си обяснят защо след като Русия ни харизва идеала за Сан-Стефанска България (която сама знае, че не може да го осигури), после, когато българите се опитваме да го постигнем, тя все е срещу нас – и в Сръбско-българската война, и в Междусъюзническата, и в Първата световна.

Част от сънародниците ни не искат да проумеят, че тази империя си има свои интереси, които има право да преследва, и които влизат в конфликт с българските интереси, които ние също имаме право да преследваме. И че не само грешките в целеполагането и тактиката и от двете страни обясняват безкрайните колизии между Русия и България – просто освободеният искаше да е свободен, а не отново зависим. Неслучайно политическото кредо на Левски, срещу когото едва ли би издигнал глас и един българин, изключваше освобождение отвън.

Затова, без да се надига каквато и да е русофобия, 3 март не бива да е националният ни празник, за да може най-сетне да завършим освобождението си – и от освободителя. Признателността ни към Русия ще е истинска, а не верноподаническа, само ако не е за сметка на собственото ни национално достойнство.

24 май е символ на принадлежност и принос към нашата цивилизация

Ако 24 май бъде определен за национален празник, той няма да е само една дата, славеща Солунските братя. Той ще е символ на цял един цивилизационен процес. Който започва с покръстването, като суверенно решение на Първата българска държава, и продължава със собствения ни принос и отпечатък към християнския свят чрез своя писменост и книжовност – пак със суверенните усилия на нашата държава. Те процъфтяват и при Второто българско царство, а през Възраждането всенародният устрем към просвещение, заедно с борбите за църковна независимост, полагат темелите вече на българската нация. Същата, която окончателно се утвърждава с въоръжената борба за независимост и постига своята Трета държава с решителната помощ отвън. После България тръгва по своя независим държавно-национален път, но никога не успява да се освободи напълно от своите външни освободители.

Затова 24 май е символ на цялото ни народностно-национално-държавно единство през вековете. Отделно, че той е уникален в световен мащаб, поставяйки на пиедестал образованието и културата. А ще стои пред нас и като общонационална задача – да възвърнем онзи масов устрем към просвещение, вкоренен от възрожденците и неугаснал и при комунизма, който днес почти се е сгромолясал, и който единствен може да ни въздигне.

Опасността от разединение

Задачата за национално обединение около един масово обичан празник, какъвто е 24 май, обаче, няма как да не бъде овъргаляна в политически боричкания. Разбира се, всяко голямо политическо решение, каквото е и това за празника, е плод и на политическото време – каквито бяха и Априлското въстание, и обявяването на Независимостта, търсещи да се възползват от международната политическа конюнктура. Но подбудителите им преследваха националната кауза и макар едното начинание да беше неуспешно, а другото успешно - и двете в крайна сметка победиха.

Днешният упрек, че евроатлантизмът иска да ни откъсне окончателно от Русия заради войната в Украйна няма нищо общо с упреците на тогавашните скептици, които казваха – не бързайте, не рискувайте, ще се провалим. Защото онези българи не бяха против националната свобода, а просто не вярваха в собствените ни сили, че ще успеем сами, или смятаха, че не му е дошло времето за окончателна независимост.

Днес борците срещу „откъсването от Русия“ са съвсем други – те просто не искат да имаме собствено национално достойнство, залагайки на едва прикрит васален патриотизъм. А 24 май е само началото на един дълъг път. Дано не се препънем още на старта му, за срам пред предците ни, тръгнали уверено по него още в зората на Третата българска държава.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 133 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аожгтн

    238 40 Отговор
    3 март е нашият национален празник!!

    Коментиран от #80

  • 2 Българин

    50 202 Отговор
    България трябва да приключи с Русия
  • 3 Българин

    48 188 Отговор
    руснаците са окупатори
  • 4 Гост

    147 16 Отговор
    Ще ни затрият напълно. То ние сме 3-4 милиона. Заминахме.

    Коментиран от #84

  • 5 3 МАРТ🇧🇬

    209 42 Отговор
    Да живее България! 3 МАРТ🇧🇬 нашата свобода срещу османската палач покосена от нашите руски братя🇷🇺!

    Коментиран от #9

  • 6 Българин

    30 152 Отговор
    никой не пита БГ копейките какво ще бъде във България

    Коментиран от #57

  • 7 DW - Пропаганден машинен

    196 27 Отговор
    Дойче Зеле да си гледа немските празнимци 9-ти май напр.!
    Дойче Зеле няма никакво право да се меси във вътрешните работи на една държава!
    Тази наглост, защо изобщо продължава???
  • 8 РадеФ

    39 156 Отговор
    Русофилите са готови да се отрекат от езика и писмеността си за да служат на господарите си!

    Коментиран от #19, #25, #28, #34

  • 9 Българин

    29 124 Отговор

    До коментар #5 от "3 МАРТ🇧🇬":

    повечето са били украинци -руснаците в тила

    Коментиран от #33, #150

  • 10 Краварите от ДВ разбират и от това!

    137 25 Отговор
    ДВ ненормални лъжци сте
  • 11 Некадърници

    151 16 Отговор
    България е на дъното по всички показатели и всички сфери, а те се занимават с Украйна и промяна на националния празник. Икономика, здравеопазване, правосъдна система и др., има толкова много работа за вършене.

    Коментиран от #26, #90

  • 12 Българин

    29 126 Отговор
    Българският народ се гордее, че е дал нещо на света и подкрепя 24-ти Май за свой национален празник!!!

    Коментиран от #20, #64, #229

  • 13 Българин

    27 119 Отговор
    24 май-истинският национален празник

    Коментиран от #111

  • 14 Госあ

    112 19 Отговор
    Безродните овчари на козяк, дори не си дават сметка, че за денят на независимостта Франция изпраща на краварите повече войници, отколкото самите те имат. Кораби също. Испания също помага. Редом до Джордж Вашингтон стоят имената на Жилбер дьо Лафайет и Луи 16. Обаче краварите си го честват и не плюят французите, нито скимтят че бил техен празник. Но така е, безродния полуграмотен слугинаж бива гаврен винаги от господарите си.
  • 15 Защото

    27 85 Отговор
    е истински , защото е български , защото прави нацията ни горда и значима , защото за Кирил и Методий знае цял свят , защото носи гордост и радост ! И защото не мирише на война , битки , на кръв , жертви и мъка !

    Коментиран от #231

  • 16 Майна

    106 17 Отговор
    Каква работа има ДВ да прави анализ на българския национален празник..
    Я да си погледне Германията..
    Я да види до каква скоростна кончина докара правителството им държавата..
    Ама те са всъщност ,,особена,, медия..
    Наднационална, ха ха ха.
  • 17 Джамбaза

    109 16 Отговор
    Няма как Дойче веле да определя кой е националния празник на България!
  • 18 Абсурдистан

    81 16 Отговор
    Безродието не се интересува от аргументи. Те действат по спуснати опорки. Дори не се посвениха да осквернят и 24 Май.5885
  • 19 Россия🇷🇺

    100 19 Отговор

    До коментар #8 от "РадеФ":

    Да, русофил съм но преди да бъда русофил съм Българин помнещ историята си. Списаревски умря за да не бомбардират България от кого а да от англосаксите!

    Коментиран от #31, #96

  • 20 Госあ

    52 16 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Аз па викам да честваме деня на киселото млекО, А ? Кво ше каеш 😂

    Коментиран от #47

  • 21 Кирил и Методий ги пращат от византия

    44 21 Отговор
    Да не би българите да научат гръцкото четмо и писмо и да завладеят Византия затова ни учат на кирилица и глаголица разделяй и владей доказателство че Византийците не искат просветена България е ослепяването на самоиловите войни при с.Ключ

    Коментиран от #101, #236

  • 22 123

    86 19 Отговор
    Трети март е нашиат национален празник, а дойче зеле да си гледат дойчезелевските работи.
  • 23 Потрес

    90 17 Отговор
    Аве вие давате ли си сметка, кой предлага 24 май??? Еднокнижният Бойко, псевдофалшивият харвардец Киро Алангрото и турчина, който едва говори български и ще "прееве законите"???
    Вземете се опомнете малки, тази неграмотна паcмина ли, ще пише Конституцията?

    Коментиран от #51

  • 24 Джамбaза

    53 10 Отговор
    Интересно защо, но никой не казва КОЙ е измислил Кирилицата.
    Жокер: Не е Кирил, не е и Методий.

    Коментиран от #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 123456

    62 10 Отговор
    ДВ ще ми обяснява защо и кой е националният ни празник ! Бегай ...
  • 28 Мда

    42 5 Отговор

    До коментар #8 от "РадеФ":

    То за това е пълно с неграмотници и морални отпадъци в тая държава.
  • 29 Селянин

    53 9 Отговор
    Западните медии, съучастници на българския слугинаж, твърдят, че са свободни.
    Смешно!
    Да, свободни са, да бъдат роби на лъжи и пропаганда!

    Независими ли са ни медиите?
    Не, зависими са!
  • 30 хаха

    51 10 Отговор
    И американците не са се освободили сами, ако не беше Руския флот изпратен от Царя да спре англичаните и французите, Сащ не само нямаше да имат независимост, но сега щяха да Френска и Английска КОЛОНИЯ.

    ОПС ударихме говедата в сърцето и сега какво ще ги правят краварите... да не вземат да ги направят на бифтеци, заради вродената им не само некадърност но и малоумие.
  • 31 РадеФ

    16 45 Отговор

    До коментар #19 от "Россия🇷🇺":

    Не си русофил а русороб.
  • 32 333

    54 10 Отговор
    Що не си гледате швабските празници.време е да ви забранят в българия
  • 33 Россия🇷🇺

    62 16 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Кви укри те гонят тогава укрите са били руснаци те и сега са си руснаци всъщност. Ленин създава тази държава след идването му на власт. Така че с тия глупости лъжи някой друг.
  • 34 Хаха

    29 9 Отговор

    До коментар #8 от "РадеФ":

    Каза верен на ЛГБТ фен 😃
  • 35 Град Симитли

    33 7 Отговор
    аФтора как се казва?
    Гюнтер Дългото Изречение?
  • 36 Буквоядец

    28 5 Отговор
    Само в свободна,независима и суверенна държава,без значение,монархия,соц.или демократична република има национални празници .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бачо

    43 9 Отговор
    Денков опасен за Българската нациа.Неук
  • 39 Потрес

    21 13 Отговор

    До коментар #24 от "Джамбaза":

    Пиша това за тъпнаpи без извинение, като copocидния неграмотник, който петни името "Българин"!

    Исторически факт е, че през 862 г. византийският император нарежда на братята Константин и Методий да създадат необходимата християнска литература на славянски език за мисията им в Моравия.
    Глаголицата е дело на филолога Константин-Кирил и е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук.
    Кирилицата няма установено авторство. Повечето учени отхвърлят тезата, че Климент Охридски е неин автор. По-вероятно е той да е усъвършенствал глаголицата, азбуката на почитаните от него свети братя. Кирилицата се свързва с книжовниците от Преслав, понеже е продължение на вековна традиция държавни документи да се пишат с гръцки букви!

    Коментиран от #46

  • 40 РадеФ

    13 28 Отговор

    До коментар #25 от "Дактор":

    Виждам, че не можеш да си довършиш мисълта, за това ще те попитам с какво 24-ти май обслужва америка?
  • 41 З А Щ О ?

    39 7 Отговор
    Защо отново се насажда противопоставяне и омраза между българите? Защото да се отклони вниманието от новите закони, обслужващи КРадците от Прехода, крадливата приватизация от СДСна Иван Костов, последващите мутри и винаги управляващи от турската партия.
    Народа да мисли!

    Коментиран от #69

  • 42 Човек в 21 век

    15 2 Отговор
    Хората , които искат аз да бъда убит някога за в бъдеще, те всъщност са лоши хора, секти, ЗАВИЖДАТ, расисти са, ТВЪРДЕ старателно са настройвали други хора против мен !
    Тези хора са чумата на човечеството !
    Заради тези хора България и други държави не сме добре, а всъщност сме зле !
    Аз съм зле, защото живота ми не е уреден !
  • 43 Верно ли бе

    37 8 Отговор
    От Дойче веле пък какво ги бърка кой е националният празник на България ? Да си гледат пропадналия Германистан и да се бутат където нямат никаква работа.
  • 44 ха ха

    31 6 Отговор
    пак обиграни модели и методи за противопоставяне , некакви бандити скрити зад евро атлантизъм ви карат да се биете за да се почустват победители , и най вече да върви грабежа над населението докато се биете кой е по българин , имаме си национален празник и не е работа на тия дето преди години искаха да забранят писмеността ни сега да ни сменяват празниците
  • 45 Верно ли бе

    30 9 Отговор
    От Дойче веле пък какво ги бърка кой е националният празник на България ? Да си гледат пропадналия Германистан и да се бутат където нямат никаква работа.
  • 46 Госあ

    11 19 Отговор

    До коментар #39 от "Потрес":

    Дали си безроден русофил или безроден американофил или безроден синофил, франкофил и т.н. е едно и също. Много лъжи пишете и вредите руските слуги, също. Кирилицата не е ли от Северна Македония ве омбре ? Както господаря ти Путин каза ? А ?!! На кой да вервам са, на безродния му слуга или на него ? Кажи ?

    Коментиран от #66

  • 47 Българин

    11 22 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Чествай си го, кой те е спрял?
    Аз пък чествам 3-ти Март 1918-та, когато Русия капитулира пред България!!!
  • 48 Име

    22 4 Отговор
    Как така се сменя националния празник, нито има нещо извънредно, откъде-накъде - така наречените интелектуалци, мислят вместо другите.

    Излиза и - тропа с крака - кое-какво да е - това е ненормално.

    Кога не е празнуван 24-ти май, той е даже по-интересен, няма значение кой е празника.
  • 49 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    33 9 Отговор
    "Защо 24 май, а не 3 март е истинският ни национален празник" - това го изрича Дойче миризливо зеле, да не са се объркали нещо, май са забравили да сложат сол в зелето? Я си глей ЛГБТ тата и емигрантите, дето ги покани Меркел!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Румен Решетников

    9 16 Отговор

    До коментар #23 от "Потрес":

    А ти даваш ли си сметка, че комунистическия министерски съвет след преврата през 1989-та година сменя националния празник от 9-ти Септември на 3-ти Март?

    Коментиран от #56

  • 52 Българин

    15 31 Отговор
    Празник, който е повод разни маргинали да веят руски знамена и са славят Русия ни може да бъде национален празник на България.
  • 53 🇺🇸🇮🇱🇬🇧🏳️‍🌈🚾

    36 11 Отговор
    3 март с изключения за шепата евроатлантическата жълтопаветна продажна прастия е Националния празник на всички българи.
  • 54 Справедлив

    26 7 Отговор
    Фашистите да не се бъркат в Българските работи.
  • 55 Безпристрастен

    22 4 Отговор
    Егати езуитщината, преливаща в нагла перфидност.Били сме осободени,но сме искали да не бъдем не зависими!? Сега сте страшно независими,а? Като ви скръцнат със зъби,се о,ете до ушите. Без да са ви освобождавали,без да са дали една жертва.Ей,ден ви чака! Забравихте,или изобщо не знаете онова.. Колелото на историята се върти!
  • 56 Потрес

    26 8 Отговор

    До коментар #51 от "Румен Решетников":

    Давам си сметка, че сега едно Посолство иска да смени националния празник използвайки за целта отбор култови неграмотници за които писах погоре да не се повтарям!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пак вмирисано

    22 6 Отговор
    Дойче Зеле! Прекръстете се на Дойче Зеле, дъщерна подметка.
  • 59 История с документи

    20 5 Отговор
    Освобождение или окупация? Документалната истина.
    Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство. Високата порта ще има правото да разполага по своя воля с военния материал и
    други предмети, принадлежащи на отоманското правителство и които биха останали в
    крепостите на Дунава, вече изпразнени по силата на примирието от 19/31 януари, както
    и с тия, които биха се намерили в Шуменската и Варненската крепост. До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда,
    сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно
    съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски
    войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.
    Тази ОКУПАЦИЯ ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две
    години. Ефективът на руския ОКУПАЦИОНЕН КОРПУС, съставен от шест пехотни дивизии и
    две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от
    императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан
    за сметка на ОКУПИРАНАТА СТРАНА. РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ в България ще запазят
    своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата
    на Черно море – Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът
    на ОКУПАЦИЯТА, необходимите депозити.

    Чл. 9. Размерът на ГОДИШНИЯ ДАНЪК, който България ще плаща на
    сюзеренния двор,
  • 60 Госあ

    16 23 Отговор
    Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия.

    Коментиран от #74

  • 61 История с документи

    11 10 Отговор
    Чл. 9. Размерът на ГОДИШНИЯ ДАНЪК, който България ще плаща на
    сюзеренния двор, като го внася в банката, която Високата порта ще посочи покъсно, ще бъде определен по съгласие между Русия, отоманското правителствои
    другите кабинети в края на първата година от дейността на новата организация. Този данък ще бъде установен върху средния приход от цялата територия, която ще съставлява княжеството. България ще замести императорското отоманско правителство в неговите
    тежести и задължения към железопътната компания Русе- Варна след съглашение между Високата порта, правителството на княжеството и управлениетона тази
    компания. Уреждането на другите железни пътища, които минават през княжеството,
    ще стане също по съглашение между Високата порта, установеното в България
  • 62 Първо НЕ е 24ти

    6 7 Отговор
    А 11ти май, комунистче!
    Второ Трети Март е Трети Март, Юсуффффф
  • 63 Гориил

    14 25 Отговор
    В нито една държава била в рамките на Османската империя този период не е наричан РОБСТВО. Нито в Сърбия, нито в Румъния, нито в Хърватска, нито в Албания, нито в Македониа смятат, че са били турски или османски роби! Единствено в България под руска диктовка русофилите постоянно набиват в главите на хората, че сме били турски роби. Това се прави целенасочено за да бъде изискана вечна благодарност и признателност за спасението от робските условия.
  • 64 Мда

    13 22 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Българският народ спешно има нужда от ограмотяване понеже положението е трагично. 24-ти май, като национален празник, би спомогнал за това.
  • 65 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 26 Отговор
    Не мже да се отдава почит на руския агресор.3март трябва да се смени.Всяка друга дата е по подходяща!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Спецназ

    21 12 Отговор
    24- ти май е празник на двама братя полу-гърци, които са написали не кирилицата, а ГЛАГОЛИЦАТА!

    Доказано е че можем да пишем и с латински букви +3-4 които не достигат в алфавита!

    Полша и Чехия например добре са се справили! ЧАК пък НАЦИОНАЛЕН Празник е прекалено, Баце!

    Коментиран от #86

  • 68 Механик

    17 22 Отговор
    И Румъния, и Сърбия, и Гърция се освобождават от османска власт в резултата на войните между Руската и Османската империи. Но никога и никой техен историк не си е позволил да пише, че дължат свободата си единствено на Русия! Никъде в тези съседни страни няма да видите доминиращи руски и съветски окупационни монументи, засенчващи техните собствени национални паметници. Никъде няма да видите техни храмове, посветени на измислени руски светци. Никой техен политик не би и си помислили да каже, че не са се освободили сами от "турска влада", "stăpânire otomană" и "Τουρκοκρατία", или че дължат собствената си свобода на някой друг.
    Това може да го прави някой наистина робски в своето самосъзнание народ. Никой друг народ!
  • 69 Бумеранг

    20 7 Отговор

    До коментар #41 от "З А Щ О ?":

    Точен коментар! Управляващите насъскаха хората като глутници за да си правят далаверите. Така за 33 години платени американски соросоиди обезбългариха народа. Сега противопоставят и най съкровените ни празници!
  • 70 Ксаниба

    14 15 Отговор
    Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник и то национален е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,
    НА БАЛКАНИТЕ ДА НЕ СЕ СЪЗДАВА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА
    Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“
  • 71 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #66 от "Потрес":

    я малко успокой нервите-да не излезеш в седмична почивка тук

    Коментиран от #154

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 История с документи

    13 15 Отговор
    От публикувания в Държавен вестник през януари 1884 г. Указ 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ точно 32,5 тона злато. Тези 32 тона злато са изплатени в Петербург в продължение на 12 години. Във въпросния брой на „Държавен вестник“ буквално четем:
    „Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Императорски Войски“.

    Другият мит за 200 000 загинали руски воини. Според руските архиви загубите на руската армия, на финландския батальон и румънската бригада се изчисляват на 15 567 убити и 6842 починали от раните си войници и офицери. А нашите опълченци дават една трета от жертвите или 3 456 убити. А жертвите сред цивилното българско население, както и от клането в Стара Загора, никога не са изчислявани.
    Не бива да се забравя, че за свободата си българският народ в Нишкото въстание от 1841 г., в Априлското въстание от 1876 и битките на българското опълчение даде общо 60 000 убити. Така, че нищо даром не сме получили, а сме платили с кръв и на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора…
    Честит ви празник !

    Коментиран от #81, #126

  • 74 Госあ

    8 7 Отговор

    До коментар #60 от "Госあ":

    Ейййй козячетата веднага се закачат. 46 е мой, ама тук миришеш
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Не е редно посолството

    20 9 Отговор
    Да ни определя националните празници.подкрепям възраждане
  • 77 Вкиснато брюкселско зеле

    22 8 Отговор
    Ако Възраждане успеят да забранят този парцал някой ден, че си струва чакането и борбата!
  • 78 Госあ

    7 22 Отговор
    Дерусификацията и депутинизацията са болезнен процес за част от обществото но ако не бъдат проведени означава България во веки веков да тъне в русофилското блато.

    Коментиран от #82, #107

  • 79 Делов

    18 4 Отговор
    Фейк.бг се скъсва да публикува повърни, които получават 99% псувни. И кого агитирате бе, джуджовци? Май само себе си...
  • 80 Цццц

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "аожгтн":

    Вашият може но не и на Българите. Това е именният ден на императора освободил руските крепостни роби и междинна дата от един дълъг процес на която се е случило прекратяването на една война част от този дълъг процес по възстановяването на Българската държавност. И колкото и да виете трети март ще остане официален празникно няма да е Национолния празник на Българите

    Коментиран от #89

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Де бъйданизацията

    5 4 Отговор

    До коментар #78 от "Госあ":

    Върви по план
  • 83 Абе Българин

    3 1 Отговор
    Защо не ни отървем от присъствието си
  • 84 Затриха

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Затриха ни руснаците и техните слуги които заедно държат над 80% от икономиката на България

    Коментиран от #92

  • 85 Коп Тор

    10 6 Отговор
    Абе ако каже посолството, и 29ти февруари ще ни обяснявате защо ни е празник. Вие сте мекотели без собствена мисъл и воля
  • 86 Колиб

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Спецназ":

    На теб ни български, ни латински букви ти трябват.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Госあ

    10 14 Отговор
    Горките русофили, не знам как 45 години са живяли без 3 март да е бил национален празник!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Да...

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "Некадърници":

    Така е защото следва руския модел и тук управляваха дълго време руските мекерета: Димитър Попов, проф. Беров, Жан Виденов, Симеон Сакскобурготски, Бойко Борисов, Пламен Орешарски, в известна степен дори Иван Костов са все руски мекерета
  • 91 Българин

    11 8 Отговор

    До коментар #89 от "Ако не бе тази":

    Без този дата нямаше да ви има единствено вас националните предатели и българофоби от петата колона на Москва.
  • 92 Такива кат вас

    14 6 Отговор

    До коментар #84 от "Затриха":

    сте затрите по рожсетие и никой не воже да ви помогне. А, като от 34 години не са руснаците а американците що не ви опраиха икономиката бе съдран тъпан?

    Коментиран от #139

  • 93 Ксаниба

    10 10 Отговор
    Представяте ли си какъв вой ще настане когато почне демонтажа на МОЧА и на другите съветски паметници.
  • 94 Зло жуже

    8 15 Отговор
    Мили робофили и да виете и да не виете 24 май ще бъде възстановен като наш национален празник. По време на социалистическото управление 3-ти март не беше национален празник, беше обикновен работен ден. Предишния си национален празник 9-ти септември вече го забравихте. Ще забравите бързо и че 3-ти март ви е бил национален празник, ще остане един от няколкото официални празници

    Коментиран от #145

  • 95 ИСТИНАТА

    8 7 Отговор
    Защо 24-май не е национален празник?

    26 юли.

    Една ЦЕНЗУРИРАНА СВИНЯ в В БЕСЕДКАТА

    24-ти май да е национален празник? Пълен абсурд!

    Българските ДЪРЖАВНИЦИ са ПЕРВЕРЗНИЦИ!

    ПЕРВЕЗНИ ДЪРЖАВНИЦИ бяха ни натресли за национален празник 9-ти септември!
    В народната памет тя се свързва
    с избиването без съд и присъда на над 40 000 от елита на България!
    С превръщането на България в социалистически концлагер!

    ПЕРВЕЗНИ ДЪРЖАВНИЦИ ни натресаха за национален празник 3-ти март!
    В народната памет тя се свързва със Задунайската губерния!
    Окупацията от Русия на българските земи
    и превръщането и в Санстефанска Задунайска губерния!
    Поради което се е наложило свикването на Берлинския конгрес!

    ПЕРВЕЗНИ ДЪРЖАВНИЦИ сега искат да ни натресат за национален празник 24-ти май!

    24-ти май какво е?
    Попска измишльотина!

    На тази дата да не би да е написана кирилицата?
    Или да е роден или починал някой от Светите Седмочисленици?

    Думата успение означава блажено заспиване. С тази дума наричаме телесната смърт.
    Телесната смърт на Кирил е на 14-ти февруари, 869-та година в Рим!
    Погребан е в базилката Сан Клементе.

    В народната памет 24-ти май се свързва с хрумването,
    на тази измислена дата да се чества
    славянската/разбирай руската/ куртура и писменост!
    Повечето руснаци дори твърдят, че азбуката им е измислена от Ленин!

    ПЕРВЕЗНИ ДЪРЖАВНИЦИ сега се аргументират с това, че датата да не разделяла българите!
    А какво целят?
    Нормалните българи да
  • 96 Стършел

    10 7 Отговор

    До коментар #19 от "Россия🇷🇺":

    Много ми е чудно, Русия ако ни обяви война, дали ще си националист или предател, бих заложил на второто "българино", ще свалиш гащи руските войничета да те дупят до насита.🤣🤣🤣

    Коментиран от #98, #128, #130

  • 97 УЙКО-КАЛЕКО

    9 2 Отговор
    Първо за трети март.Автора е сгрешил годината .Дано е грешка неволна,а не в резултат на неговите познания.До тази дата се стига след многовековни борби на българите(въстания завери и др,)Значи ние като народ имаме дял в нашето освобождение,В най важната битка по време на войната(ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ) ИМА БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ. ЗА ПО КЪСНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА СТРАНАТА НИ ГЛАВНА ВИНА НОСЯТ АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ КОИТО ВИНАГИ СА ПОМАГАЛИ НА ТУРЦИЯ КОГАТО ЗАКЪСА ПО ВРЕМЕ НА НЯКОЯ ОТ МНОГОТО РУСКО ТУРСКИ ВОЙНИ. ТЕЗИ ДВЕ СТРАНИ ВИНАГИ СА ИМАЛИ НЕГАТИВНО ОТНОШЕНИЕ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ( справка договора през 1919г. когато АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ ОКОНЧАТЕЛНО НИ СЪСИПВАТ И ИЗКАЗВАНЕТО НА ТОГАВАШНИЯТ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФРАНЦИЯ КЛЕМАНСО ПО ЯДРЕС НА БЪЛГАРИЯ.ЗА МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА НИЕ Я ЗАПОЧВАМЕ 10-НА ДЕНА ПРЕДИ СРЪБСКОТО И НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТЕВА ДА СЕ ЯВЯТ НА АРБИТРАЖ ПРЕД РУСКИЯТ ИМПЕРАТОР,КОЙТО Е БИЛ ГАРАНТ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ДОГОВОРА МЕЖДУ СЪРБИЯ И БЪЛГАРИЯ СКЛЮЧЕН ПРЕДИ ВОЙНАТА.ЕДНОЛИЧНО РЕШЕНИЕ НА ФЕРДИНАНД И НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #98 от "Генерал Колев":

    Колев, а да те ритам от София до Варна искаш ли ?

    Коментиран от #102

  • 100 Герп/дъпъсъ

    6 7 Отговор
    Националните празници ще бъдат Хелоуин и коч байрам.
  • 101 Цццц

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Кирил и Методий ги пращат от византия":

    Ей много мъка и простотия има по този свят.... много.... но нищо с мъката ще свикнете а простотията няма да я промените
  • 102 Генерал Колев

    7 9 Отговор

    До коментар #99 от "Госあ":

    От София до Варна можеш да
    риташ единствено руската подлога Копейкин.

    Коментиран от #105

  • 103 я някой

    10 4 Отговор
    да ми каже какво е станало на 24 май?!? По стария ли, по новия ли календар, има ли общо глаголицата на братята с кирилицата на Преславската школа?!? Няма значение, какво е станало на 24 май?!?
  • 104 варненски пенсионер

    8 2 Отговор
    козяшките блюдолизци го искат !
  • 105 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #102 от "Генерал Колев":

    нацистките песове винаги биват бити. Нали знаеш ?

    Коментиран от #109

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #78 от "Госあ":

    Прави впечатление, че само козяшките и турските подлоги крадете никове. Не може нормалните хора да не са го забелязали. Що така ?

    Коментиран от #115, #122, #123

  • 108 Естествен Интелект

    2 3 Отговор
    Митрофанова трябва да награди велевци за подтикване към русофилия. Никой друг не го прави така успешно. НИКОЙ. А тези ги забраниха и в Турция даже, ама ни вопъл, ни стон... Време е и тук да се забранят като антидържавна пропаганда.
  • 109 Генерал Колев

    1 2 Отговор

    До коментар #105 от "Госあ":

    Значи знаеш какво ви очаква.

    Коментиран от #113

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #109 от "Генерал Колев":

    Не, не, ти би трябвало да знаеш
  • 114 24 май е ден на

    0 3 Отговор
    македонската писменодтп,това няма нищо общо с българия

    Коментиран от #178

  • 115 Гориил

    3 3 Отговор

    До коментар #107 от "Госあ":

    Ами вместо да цивриш си патентовай ника в Патентното ведомство бе руска подлого. Както Костя Копейкин си патентова името.
  • 116 Госあ

    6 9 Отговор
    Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.

    Коментиран от #119, #244

  • 117 Ъъъъъъъ

    6 4 Отговор
    „Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.“
    И кой е автора, да му кажа две слаки приказки?!? А дочовото зеле, кой е?!?
  • 118 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    КИРИЛ И МЕТОДИЙ СА СЪЗДАЛИ СЛАВЯНО - БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ ....
    ПОНЕ ГЕРБ ДПС ПП ДБ ПРИЗНАВАТ ЧЕ СМЕ СЛАВЯНИ КАТО РУСНАЦИТЕ :))
    .... НИЕ ГОВОРИМ И ПИШЕМ НА СЛАВЯНО - БЪЛГАРСКИЕЗИК .... НА БЪЛАГРСКИЕЗИК ГОВОРЯТ ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ :)
  • 119 драги ми Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #116 от "Госあ":

    да пошол ты куда - то по дальше!
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СИ ПРИЗНА ЧЕ СМЕ СЛАВЯНИ :))
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Само питам

    4 5 Отговор

    До коментар #107 от "Госあ":

    Русофилията е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ бе путлерас!
  • 124 Вале-каро

    8 2 Отговор
    Въобще не четох статията. Само като прочетох автора Дойче Веле ми беше ясно. До кога ще позволяваме чужди на България да ни тъпчат. Подлизурковците вън от България!
  • 125 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    ЕС И НАТО ИСКАТ ДА НИ НАПРАВЯТ СЛАВЯНИ КАТО РУСНАЦИТЕ И СЪРБИТЕ
    ... С ТИЯ НАПЪНИ
    .... А ИСТИНАТА Е ЧЕ В РУСИЯ ЖИВЕЯТ 30+ МИЛИОНА ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ
  • 126 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #73 от "История с документи":

    Къде ги четеш тези ? В кой държавен вестник ? По-точно на коя държава ? Щото много добре е известно, че нито плащаме всичко за престоя на руските войски в България за охраната след изтласкването на башибозука, нито връщаме целия безлихвен заем за Независимостта ни !!! Около 1/3 и от двете. Щото ако трябваше да вземаме от английските банки, още да връщаме лихвите и да изпълняваме условията !
  • 127 Госあ

    4 7 Отговор

    До коментар #122 от "Естествен Интелект":

    Самият факт, че си русофил и защитаваш държава, която е враг на ЕС и НАТО, следователно и враг на България е доста тежък комромат. Няма нужда някой да те компрометира допълнително.

    Коментиран от #134, #156

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Россия🇷🇺

    7 6 Отговор

    До коментар #96 от "Стършел":

    Абсурд да воювам това значи да защитавам не България а интересите на мафията в БГ и интересите на сащ.
    Ще ги чакаме да ни оттърват от продажниците който ни мачкат 35г.. Укрите нали воюват какво постигнаха? Измряха като пилци! И за какво измряха за демонокрация защитавайки на сащ алчните интереси. Ти нали си курназ като ни нападнат вземай автомата и тръгвай да защитаваш Боко и компания.

    Коментиран от #133

  • 131 Естествен Интелект

    5 6 Отговор
    В русофилията няма логика и не може да има. Тя е някакво перверзно чувство на религиозна вечна признателност и инстинкт на подчинение и слугинаж към Русия.

    Коментиран от #136

  • 132 САТЪРА НА ХАНА

    3 4 Отговор
    ПРИЗНАВАНЕТО НА 24 МАЙ ЗА НАЦИОНАЛЕ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
    САМО ПОТРВЪРЖДАВА ЛИНИЯТА НА КОМИНТЕРНА , ДИМИТРОВ И ТИТО ЧЕ БЪЛГАРИТЕ , СЪРБИТЕ И МАКЕДОНЦИТЕ СМЕ ЮЖНИ СЛАВЯНИ КАТО СЕВЕРНИТЕ СЛАВЯНИ В РУСИЯ :))
    .... ПОНЕЖЕ АЗБУКАТА Е СЛАВЯНО БЪЛГАРСКА ....
  • 133 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    5 7 Отговор

    До коментар #130 от "Россия🇷🇺":

    Русия за пореден път се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света
    са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!

    Коментиран от #225

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 дядо поп

    9 3 Отговор
    Точно тези от DW ли ще ни казват на нас българите кой и защо трябва да ни бъде национален празник? За това си има допитване до народа , казва се референдум , но в страните от запада не признават гласа на народа и то е защото са баш демократите в света.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Сър Пичук

    4 6 Отговор
    Били сме освобождавани много пъти
    - От Византийско робство
    - От Турско робство
    - От Монархофашистка власт
    - От тоталитарната власт.
    Защо точно това освобождение трябва да е националния ни празник?!?!?!
  • 138 Димитър Благоев

    4 7 Отговор
    „....освобождението на Северна и Южна България не беше всъщност плод на "освободителната мисия" на руския царизъм, а плод на неговата завоевателна политика и на противодействието на другите европейски сили. Ако да нямаше последното, сигурно "освобождението" щеше да свърши с покоряването на двете части под руския деспотизъм!“ (Димитър Благоев Принос към историята на социализма в България/ПКИСБ/1949, стр. 83).
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 пенко

    2 3 Отговор
    ДОЙЧЕ ШВАЙНЕ ВЕЛЕ !!!!!!!!!! --- 24.МАЙ НЕ Е ПРАЗНИК НА БРАТЯТА НИ СЪНАРОДНИЦИ ОТ ДРУГИТЕ ЕТНОСИ --- НО- ТУРЦИ СА СЕ БИЛИ ЗА СВОБОДАТА - ОБЕДИНЕНИЕТО И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ И СА РЪКОВОДИЛИ ОКРЪЗИ В БОРБАТА !!!!!!!!!!!!
  • 141 Само

    6 3 Отговор
    3 март.
  • 142 Матей преображенски

    4 4 Отговор
    Е,ако ги питаш американците,национален празник трябва да ни е хелоуин или ханукА ИЛИ ПОНЕ ДЕСЕТИ,НОЕМВРИ.тЕ ЩО НЕ СИ СМЕНЯТ държавния празник,да бъде в деня на Хирошима и изобщо как си позволяват да дават акъл и да ни го натрапват?Дори да го сменят,все едно 3 март ще си остане най-важния ден за всеки българин.

    Коментиран от #144

  • 143 Българин

    5 4 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят датата на освобождението си национален празник, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
  • 144 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #142 от "Матей преображенски":

    Както забравихте 9 септември, така ще забравите и 3 март!

    Коментиран от #147

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Рев

    6 7 Отговор
    И да ревете и да не ревете българомразците от Израждане е НеБСП на 5 последователни избори сте под 1/4 от гласувалите и последните социологически проучвания показват, че пак сте под четвърт. С руското влияние е ясно че се приключва, с газът свършихме, че даже ще добиваме свой, на път са реакторите за Белене и руския петрол, скоро за Козлудуй ще има гориво от Уестинхауз....и край....друго с Русия не търгуваме. Полека лека ще се отървем и от тези руснаци които живеят у нас и трябва да бъдат изгонени, останалите бягащи от режима по една или друга причина са добре дошли и край..... както наближава и края на самата остатъчна империя на злото.

    Коментиран от #151, #153

  • 147 позеленял

    5 2 Отговор

    До коментар #144 от "Госあ":

    и вас ще ви забравим , но злините ще си останат записани , гордеете се с наглоста си защото сте лизали подметки
  • 148 Омразата към Русия

    5 1 Отговор
    Се превръща в митотворческа сила. И основен мит тук е митът за руските демони, начело с архидемона Путин.
  • 149 защо, защото американците така налагат

    8 4 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #158, #160

  • 150 Анджело

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Ти Ивайло Мърлячев ли си? Щим киснеш тук по цял ден и постоянно пишеш глупост след глупост, ти НЕ работиш. Не работиш но иискаш да ядеш и имаш пари. Значи си на политическа хранилка на ДБ. Подхвърлят ти за един ляб на ден некой кев а?
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Шрек

    4 4 Отговор

    До коментар #146 от "Рев":

    комунистите бяха забранили и Великден , но всяка година имаше печено агне за тоя ден , сега има постна пица , ще отечете в канала заедно със злобата и омразата си , мислите се за велики ? а сте просто слепи кученца

    Коментиран от #157, #181

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Вале-каро

    4 1 Отговор

    До коментар #127 от "Госあ":

    Много интересно .Кой определя враговете? Народите ли , или чиновниците в Брюксел?Светът винаги е патил от нищо не разбиращи чиновници и силно играещи финикийски знаци.

    Коментиран от #159

  • 157 Истината

    3 3 Отговор

    До коментар #153 от "Шрек":

    Комунистите бяха забранили и 3 март бе умник

    Коментиран от #164

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Госあ

    5 6 Отговор

    До коментар #156 от "Вале-каро":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите.

    Коментиран от #167

  • 160 Това

    3 6 Отговор

    До коментар #149 от "защо, защото американците така налагат":

    Това е демагогия и измислица повтаряна от екзалтирани путинороби, но с Рашка е свършено.
  • 161 Директно:

    6 3 Отговор
    Тая "медия" трябва да бъде забранена в България! Само лъжи, фалш, обиди, демагогия и пропагандни глупости срещу и към българите!!!!!!
  • 162 Край

    3 4 Отговор
    Брей Не мирясват бе. Давайте референдума да ви обясним че жълтопаветниците сте едно нищо само където американските ни телевизии само вас дават

    Коментиран от #166

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Споко

    3 5 Отговор

    До коментар #151 от "Уестингхаус":

    Рашка отдавна се е превърнала в ядрено бунище ....първо на самата себе си а после и на света. А след 5-6 години ще е толкова закъсала , че с радост ще вземе и ядрените отпадъци от горивото на Уестинхауз....можем да се обзаложим.
  • 166 О...

    2 4 Отговор

    До коментар #162 от "Край":

    Няма нужда от референдум, през 1991 г когато Жельо гуди рожденият си ден за национален празник нямаше никакъв референдум и сега ще го махнем пак без референдум.
  • 167 Вале-каро

    1 0 Отговор

    До коментар #159 от "Госあ":

    И как го разбра без чужда помощ?
  • 168 фактите

    10 3 Отговор
    Защото не 24 май, а 3 март е ИСТИНСКИЯТ ни национален празник

    Коментиран от #173

  • 169 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #164 от "Шрек":

    Не е бил национален празник.

    Коментиран от #177

  • 170 Няма нищо българско

    5 5 Отговор
    На 3 март, има договор между Русия и Турция са ВАСАЛИТЕТна княжество България, ако не беше СЪЕДИНЕНИЕТО/ против което беше Русия/ какво щеше да е днес БГ и колко млн.българи извън пределите на държавата. Българската азбука, наречена от коминтерна славянска е дело на българската ДЪРЖАВА чрез КНИЖОВНИТЕ си школи

    Коментиран от #205

  • 171 О...

    3 3 Отговор

    До коментар #158 от "Пророк":

    Щото тия дето убиват, изнасилват и крадът деца през 21 век са самият пример за цивилизованост ли.....не..... ВАРВАРИ са. Варвари които лично или под тяхно ръководство и по техен пример са избити на- много човеци изобщо в историята.
  • 172 456

    6 4 Отговор
    Просто Дойче Веле ги е яд, че ние сме свободни от турско робство, а те сами си го наложиха, канейки половин Тюркие барабар с шалварите и ориента.
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Мнение

    7 4 Отговор
    Тази чужда страна те е освобоила о, неразумни июроде! Българският народ трябва ти е благодарен во век и веков! И той и е благодарен и ще и бъде винаги благодарен и ще презира Стефчовците като тебе! Ако тогава не беше освободена от от османско владичество, отдавна нямаше да я има на европейската карта! Нямаше да го има и българския народ и роден български език! Затова 3 март е свещен национален празник, неразумни июроде! Такъв си и такъв ще си останеш!

    Коментиран от #182

  • 175 Харесва ми руфосилският плач

    3 6 Отговор
    Кленпат изтривалки те усетили, че им се изплъзва още едно чердже изпод краката напомнящо за робската им същност

    Коментиран от #180

  • 176 в никакъв случай!

    8 2 Отговор
    От какъв зор Кирчо и Методия - визнатисйките служители да са българският НАЦИОНАЛЕН празник?
    Ние ги почитаме, но това е общославянски празник - по случай азбуката, литературата и покръстването.
    Това НЕ можеда е НАЦИОНАЛЕН празник!
    Ние не можем да национализираме подобен празник.
    Националният би празник може да е свързан само и единствено с Въстановяването на българската държавност след 5 вековна пауза! Празниците на всички бивши колонии и зависими държави са точно п отоз повод. И 4 . 07 е по такъв повод!

    Коментиран от #202

  • 177 Шрек

    0 0 Отговор

    До коментар #169 от "Истината":

    И ? .........
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 много вероятно

    3 2 Отговор

    До коментар #175 от "Харесва ми руфосилският плач":

    да си болен , говориш ли си срещу огледало ?
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #174 от "Мнение":

    Само на руснаците ли трябва да бъдем вечно признателни бе приятелю? Исторически факт е, че над 50 процента от армията на императора е била съставена от етнически украинци. Украинци а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #183, #184, #192, #200

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Така така

    3 3 Отговор

    До коментар #182 от "Българин":

    И аз това им казвам ама.... добичета. Прибави и че императорът Александър Втори, който беше начело на Русия е с 88% немска кръв , 6 процента не ясно каква - прибалтийска или пак немска и съответно само 6% евентуално руска.

    Коментиран от #187, #203

  • 185 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #183 от "Българин":

    То и България не е имало и по извратената ти русофилска логика те е имало и българи. Как ви набират такива интелектуалци?

    Коментиран от #189, #193

  • 186 Може ли някоя руска изтривалка или

    4 3 Отговор
    Полезен идЬот, както ги наричат и самите руснаци да обясни защо Русия която уж ни е създала като държава със санстефанският договор, не прави нищо по въпроса след берлинският конгрес който ни разделя и още повече, защо е против Съединението, което се опитва да минимизира щетите от споменатият конгрес? Не стига това, ами освен, че насъсква Сърбия на ни нападне, опитва да стори същото и с османската империя. Чакам отговорите ви подметки

    Коментиран от #201

  • 187 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #184 от "Така така":

    Остава да им кажеш, че и Екатерина Велика е германка а не рускиня е тотално ще ги съсипеш.
  • 188 защо

    5 0 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора"
    А някой разбра ли кой е автора? Няма кой да поздравиш...
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Факти

    7 3 Отговор
    Сигурно добре е заплатено на някой хора да заличът историята на България! Тази статия бих я определил като една голяма миризлива пръдня и нищо друго! Не съм рисофил, а българин и такъв ще си умра, но такива уникални глипости не приемам! Това мога само да го определя, като пореден опит за умишлено заличаване и изкровяване на исторически факти! Българите дето сме останали в бг, мисля, че сме мислещи хора а не овце и се надявам поне ако не за друго, поне за националния си празник да се обединим и да кажем НЕ на антибългарската пропаганда, която се шири в момента! Тези дето набутаха съдебната реформа със смяна на националния празник, господ да ги съди! Аз простичко само ще ги нарека корумпирани алчни идьоти и родотстъпници!

    Коментиран от #194, #199

  • 191 Пха ха ха ха

    6 3 Отговор
    Много скоро ще е освобождението ни от американско робство
  • 192 Мнение

    5 3 Отговор

    До коментар #182 от "Българин":

    Факт е ,че сламката виждаш ,а гредата не виждаш! Нищо лично! И 200 процента да са били украинците,са били под командването на руския император, са нена украински император! Нима не схващаш разликата, неразумни июроде??

    Коментиран от #197

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Само питам

    7 2 Отговор

    До коментар #190 от "Факти":

    След 9 септември празнуването на 3 март е бил обявен за проява великобългарския шовинизъм и не е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК. Ще заклеймиш ли комунистите, че са заличили историята на България?
  • 195 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #193 от "Българин":

    Ако не беше Русия нямаше да ви има единствено вас националните предатели и българофоби от петата колона на Москва.
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #192 от "Мнение":

    Руските подлоги защо не благодарите само на императора тогава ами лижете задниците на всички руснаци?

    Коментиран от #215

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Ш...

    6 1 Отговор

    До коментар #190 от "Факти":

    Ш ....малкия..... историята на България са я трили и заличава ли много често и много....често....гърци, германци, други....но НАЙ-ВЕЧЕ МОСКОВСКИТЕ ОРКИ. Намираш например книгата на невероятният проф. Асен Челенгиров: "България. Кръщаването на русите" (има я безплатно в нета) и четеш кой кога и как е заличавал нашта история като за целта освен нашите е унищожавал дори собствените си книги.
  • 200 ей колко си прав

    4 1 Отговор

    До коментар #182 от "Българин":

    ами те и украинците от трети украински са ни окупирали на 09.09. нихната!
  • 201 прав си бе,

    2 3 Отговор

    До коментар #186 от "Може ли някоя руска изтривалка или":

    и защо ли след съединението тя плаща на турците репарациите които дължим?!? льоша, льоша русия!

    Коментиран от #204, #240

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 брях,

    0 2 Отговор

    До коментар #184 от "Така така":

    ами той фердинанд е 100% българин, нъл тъй?!?
  • 204 Руските ZV. иne

    2 2 Отговор

    До коментар #201 от "прав си бе,":

    Нищо не са плащали.
  • 205 прав си бе,

    1 1 Отговор

    До коментар #170 от "Няма нищо българско":

    в берлин германия и англия бой са се били с русия да не се дели българия, ама на, руснаците надделели и хоп княжество и румелия!!
  • 206 Анонимен

    3 1 Отговор
    Нито 3 март нито 24 май, това не са чисто наши празници, а 22 септември, все пак тогава ставаме независими, уж.

    Коментиран от #220

  • 207 Коко

    2 5 Отговор
    До третополовите идиоти!
    3 март си остава 3 март.Това е положението.Ще има референдум и нормалните хора,ще натрият носовете на скапаняците от Тройната коалиция!

    Коментиран от #212

  • 208 абе умнокрасивите

    5 6 Отговор
    що ви е страх от референдуми бре?!? Дали щото ще ви лъснат голите дупета?!?
  • 209 комунистите

    2 1 Отговор
    не празнуваха 3-ти март, сега умнокрасивите сашо! Някаква разлика?!?
  • 210 Някой

    3 2 Отговор
    ДВ да ми казва кой е националният празник на страната ми....??? Абе, що не отидат да го д...т под вода, докато изсъхне? Това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна държава?
  • 211 Соросоид

    6 0 Отговор
    Я да го ууухате Дойчев веле
  • 212 Истината

    4 4 Отговор

    До коментар #207 от "Коко":

    Самата русофилия е ненормално явление!

    Коментиран от #214

  • 213 Съединението прави силата

    3 2 Отговор
    Да изберем за национален празник, деня на отхвърленият Сан Стефански мирен договор, и да пренебрегнем, датата Шести Септември, свързана с консолидирането, на двете части от територията на страната ни, създава чувства на празнота!
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Ххххх

    5 3 Отговор
    24 май, коя година,кой век, какво е станало, къде е записано и кой го е записал?
  • 217 Ххххх

    6 3 Отговор
    24 май, коя година,кой век, какво е станало, къде е записано и кой го е записал?

    Коментиран от #249

  • 218 е това е

    4 2 Отговор
    връх на наглостта и дебелоочието, зелето да ми каже какъв празник да празнувам

    Коментиран от #219

  • 219 Не ти го казва

    1 3 Отговор

    До коментар #218 от "е това е":

    Ей ама много ви боли ...ма по кротко де ще свикнете ....че то както много сте се развълнували ще вземе да пометнете.

    Коментиран от #230

  • 220 Зависими сме

    5 4 Отговор

    До коментар #206 от "Анонимен":

    Кой казва, че сме независими? САЩ ни определя политиката и живота! Ние сме неофицален щат към тях.
  • 221 Много

    3 5 Отговор
    Много ви обичам това русофилите....особено когато почнете да плашите ....мед ми капе на сърцето като ви слушам. Я вякой пак да ме разктреля или прати в Белене
  • 222 Бу Бу

    0 2 Отговор
    Аз пак птам и никой не може да ми обясни какво се е случило на 24 Май, че да е национален празник. Ако няма да е 3-ти Март, то тогава нека да е денят на Съединението. Отговаря на всички "изисквания" на про и анти прмяната от 3-ти Март на 24-ти Май.
  • 223 Ти си

    0 1 Отговор
    А защо да не е 22 Септември ? Или на някого пречи че България на тази дата е обявила независимостта си отхвърляйки условията наложени и от великите сили на Берлинския конгрес ... 8828
  • 224 Ами да

    2 4 Отговор
    Аман от руски зомбита, не прочели историята!
  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Дърт германец

    4 0 Отговор
    Deutschеr kohl, упс Дойче веле Няма да стане вашта.Гледайте си Германията и Европата ,че замязаха на Азия в някои региони.Оставете България на българите.Празнувайте си 30 април и не се месете в празниците ни и да ни давате акъл.
  • 228 ама

    2 2 Отговор
    защо да не е 9 септември, кво ша кажат от дойчето?
  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Вън сащ от България

    5 0 Отговор
    Какъв 24 май без Третата Българска държава която се ражда на 3 март, бе фашисти на посолствоТО недодялани !?

    Ясно ни е, че щатско-турският сговор е за заличаване на хилядолетната ни държава.
  • 233 Цитат в десетката:

    4 1 Отговор
    "99% от националните празници на всички държави по света са свързани с отстояването и отвоюването на независимостта на тези държави. Не мога да разбера, след като 1951 г. 3 март е наречен "великобългарски шовинизъм“ и след 1989 г. е възстановен като национален празник, каква аналогия търсим пак с комунистически режими или с друг тип подобни сравнения. В крайна сметка, тази е датата, която аз мисля, че обединява българските граждани. Още повече, 24 май – разбира се, дата паметна, светла, ама какво, ще празнуваме заедно със Скопие и с Москва ли?"

    Коментиран от #238, #241

  • 234 Отряд1

    1 2 Отговор
    Предлагам Национален Празник да е Великден. То по името си само си личи че е ВЕЛИК ден , а ние нали сме ВЕЛИКА народ, то трябва да празнуваме само и единствено на ВЕЛИК ден.

    Христос Възкреси, братя
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Фактите

    1 2 Отговор
    Истински Национален празник на България може да бъде само 22 септември - Денят на Независимостта. На трети март две воюващи от векове империи Османската и Руската сключват мирен договор. По силата на който руският император се надява да стъпи трайно на Балканския полуостров и да продължи битката си за Проливите, поради което си осигурява бъдещ плацдарм - територията на населената с руска агентура България. Стефан Стамболов и съратниците на Левски борили се за свободна и независима европейска България са историческите личности спасили държавата ни през годините на изграждане на Третото Българско царство. Факт. Национален държавен празник е Денят на Независимостта 22 септември.
  • 238 ХаХа

    6 1 Отговор

    До коментар #233 от "Цитат в десетката:":

    Много си прав. Аз като русофил нямам против 24 май и да празнувам със Скопие и Москва. Даже по-добре. До сега 3 март празнувахме сами. ..хахаха тия евроатлантически лакеи даже не вдяват каква услуга ни правят..хаха..
  • 239 3-ти Март

    0 2 Отговор
    Не бъди като другите, бъди различен.
    Нека сме първите, които не ни трябва национален празник, за да се наливаме до припадък.

    Съдбата обича смелите, а историята помни първите.
  • 240 Не ги плаща, приспада ги от това

    2 1 Отговор

    До коментар #201 от "прав си бе,":

    Което империята и дължи на нея, а ние това което трябва да платим на турците започваме да го дължим на Русия. Вярно, не се издължаваме поради една единствена причина-Русия капитулира пред нас и пред съюзниците ни точно на тази празнична дата 03.03.1918г. Благодаря ти за опита за обяснение, но най вече ти благодаря, че само ти единствен имаше доблестта, да се припознаеш като руска изтривалка и да отговориш.
  • 241 Грешиш

    2 2 Отговор

    До коментар #233 от "Цитат в десетката:":

    Преди черната дата 9-ти септември не сме има ли празник със статут на Национален. Трети март е бил един от няколкото официални празници, какъвто между впрочем ще остане и сега. Просто ще възстановим истинският си национален празник 24-ти май. Единственият празник който честваха Ботев, Левски, Раковски и всички тогавашни българи, а че руснаците онт 1988 и макетата от 1990 отбелязват 24-ти май....нямам против. Национален той ще си остане само за нас подчертавайки от къде е тръгнало всичко къде е началото и кой/кои са само следовници.
  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 Възмутен

    6 3 Отговор
    Шепа продажни политици искат да заличат 3 март само защото е свързана с Русия и така са им заповядали от посолството което е част от един план да се заличи Русия от съзнанието на българина ,да се промият мозъците ни и да забравим ,че имаме славна история и че сме българи. БЪЛГАРИ, да се противопоставим на това кощунство с което обезличаваме саможертвата на Ботев и Левски и всички загинали за нашата свобода и независимост. З- ти март е датата от която България се появява на картата като държава след 500години робство. 24-ти май също значима дата ,но ако не съществуваше 3-ти март щеше да е без значение ,че сме имали писменост и култура като сме под робство и с времето можете щеше да изчезне и се претопи в друг език и писменост. Историята на народите познава много такива случаи. Срам и позор е заради чужди натиск да се отречем от това ,че Русия ни е помогнала с цената на хиляди жертви да получим желаната свобода. Огромен грях пред кръвта на всички загинали за свободата на България поемат партиите ГЕРБ,ПП,ДБ И ДПС. Не допускам, че всички членовете на тези партии са съгласни да се промени тази дата . И при тях има свестни българи патриоти. Вземи се в ръце българино ,обезличават ни като народ ,горд народ с хилядолетна история ,искат да ни затрият като използват безродници ,предатели ,продажници и чужди подлоги които за съжаление не липсват при нас . Да покажем ,че сме достойни наследници на нашите герои борци за свобода, дали най- свидното

    Коментиран от #245, #246

  • 244 Злогош

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "Госあ":

    Това пък сега новата опорка ли е спусната от козяк и преведена през гугъл?
  • 245 Лъжеш

    4 3 Отговор

    До коментар #243 от "Възмутен":

    Трети март ще остане един от няколкото официални празници но няма да е национален. А Ботев , Левски и Раковски не са били роби не са били робии тези които са имали кантори от Вина до Багдат, тия които са учили в Сорбоната Хайдалберг или Санкт Петербург и са се връщали обратно .Роби стнахте вие на 9-ти септември след като внуците на освободителите ви поробиха и затова когато ревете за Русия помнете че в един кратък исторически период от 1870/72 до 1885 наште национални интереси съвпаднаха но преди и след това с много кратки редки изключения та и до днес се разминават....Щото го е казал Апостола да бъдем равни на другите Европейски а не на руски народи.

    Коментиран от #247

  • 246 Ти си

    4 2 Отговор

    До коментар #243 от "Възмутен":

    Спокойно колега , заличават се не само дати а и имената на личности оборили се и дали живота си за свободата и независимостта ни . Утре ще почнат да горят книги на ритуални клади заклеймявайки авторите им като било русофили , националисти , расисти използващи езика на дискриминацията и омразата .
    Всичко е все едно гледан някаква модерна - българска версия на 1984 от Оруел .....

    Коментиран от #248

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 О...

    4 4 Отговор

    До коментар #246 от "Ти си":

    РуЗнаците вече са го правили ....горили са и наши но и техни книги за да скрият например кой кога и кого е кръщавал. Кой и кога е сякъл първите български монети. От къде например се е взел днешния герб на Украйна. Или пък защо например днешната 72-ра механизирана бригада от въоражените сили на Украйна носи името "Черните запорожци". От къде например се взеха тези Черни запорожци в сърцето на Черна (Бат Баянова) България.......и така още стотици страници изтрита (от кого ли) история.
  • 249 в сърцата ни

    2 3 Отговор

    До коментар #217 от "Ххххх":

    В сърцата ни е записано, в сърцата..... и умовете ни, на нас българите, на вас рузнаците явно не е....та затова малко ви говори.
  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Г Бар

    3 0 Отговор
    Абе ако посолството каже, и тенксгивинг ще ни е национален празник. Това е положението бацки. Имахте възможност да спасите държавата си на изборите, но отидохте за гъби. Еми яжте си ги сега, това щеви остане
  • 254 Един

    3 0 Отговор
    Егатий нахалството - DW да ти казват кой ни е националния празник!!! DW а германския назионален празник кой е ? що да не е 9 май?
  • 255 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    Гно.йн ото зеле да смени вместо 3 окт да направят 9 май празник на ислямски германистан !
    Не да дава акъл източните туземци.
  • 256 Краси Марков

    2 1 Отговор
    Правителството на ФРГ, в лицето на държавната Дойче веле вече определя кой трябва да бъде националния празник на България?!
    Докъде я докарахме!
  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 Това в Харвард ли се учи?

    5 0 Отговор
    Дисциплината "Исторически нихилизъм" и "Историческо изопачаване". Хайде сега да ми речете , кой български национални герои са признавани безапелационно от всички власти на Третата българска държава? Ще изброя някои - Всил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, признати и от царската власт и то БКП и от тези, дошли след 10,11,1989г. та досега. Тези хора цял живот са работили за отделяне на територия от Османската империя, населени преимно с българи, като самостоятелна българска държава и не са го доживяли този момент. На тази дата 3 март това, за което тези наши национални герои са мечтали цял живот и благодарение на тогавашната Русия, която е в основата на поредната Руско - Турска война е станало реалност и затова този 3 -ти март е нашият българският празник и празникът на нашите национални герои, които ние и досега признаваме. Това, че в момента ние сме в други политически съюзи и не подкрепяме съвременната политика на Русия не еповод за омаскаряване на националната ни история. Това е безобразие, направено от продажни политици, подвластни на чуждо влияние само и само да се харесат на благословилите ги да се намъкнат в политиката.
  • 259 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 260 пълно безумие и наглост е всеизвестните

    2 0 Отговор
    Като тримата глупаци да решават съдбата на един народ с велико минало
  • 261 Някой

    1 0 Отговор
    И кой е автора? Дойче Веле - баш те трябва да ни кажат кога да ни е националния празник.
  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 "ВРАГ НА НАРОДА"

    3 0 Отговор
    ОБИЧАМ 24-ти МАЙ ЗАЩОТО Е ЧИСТО БЪЛГАРСКИ(КАТО БАБА МАРТА) И НАПЪЛНО ИЗМИСЛЕН ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРАЗНИК (КИРИЛОВ ДЕН ПО СТАР СТИЛ)!

    НО ЩЕШЕ ЛИ ДА ИМА БЪЛГАРИЯ , АКО НЯМАШЕ 3-ти МАРТ, АКО РУСИЯ НЕ НИ БЕШЕ ОСВОБОДИЛА ПРЕЗ 1878г. (НЕ 1879г.)?!?!??!
  • 266 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    В крайна сметка в "историята ни" требе да се впише и младите да учат, че трети хамбурикански флот ни е освободил от османската (руската) империя по избор !

    нал това искате гнес ни евроатлантици ,а ?!?!?!
  • 269 Хайл 14/88

    1 0 Отговор
    ДВ,не пиши глупости за 3 март.вие НЯМАТЕ ПРАВО ДА НИ КАЗВАТЕ КОИ СА НАШИТЕ ПРАЗНИЦИ...ША ВИ ЕЕЕЕАААААА МАКЯТА ГНУ.СНА
  • 270 Анонимен

    0 1 Отговор
    Отминало време е 3 Март. Кому е нужно, то вече нинивци са малцинство. Светът се променя и името е без значение.
  • 271 Анонимен

    0 0 Отговор
    Подкрепящите 3 март, защо избягаха от селата, където има малцинство българи. Ще се накрадат Горе и като видят на къде духа вятъра с краденото ще избягат на Запад и ще оставят наивниците ограбени от тях в невидение, един българин всред дръгите етноси. Лъжат ви на килограм истирици, депутати и кой ли не. След време 1940 и кирил и методий ще отпразне празника ви, мили комунисти от бкпдскгб, и добре че стана, че има много крайни сталинисти българи срещу българи репресирани от комунистическият режим. Заплахи има, обиди, и добре, че са на 85,ако бяха по млади биха получили тежки боеве от тях и спорове. Те си карат по старому, разбираемо е, нямат и представа на запад колко е хубав живота и при най бедните, но няма бедни на запад... Излишно е да коментираме, в бг е така, колкото си по ограничен си по желан и затова 35 г не може бг да се оправят нещата.
  • 272 24 МАЙ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА

    1 0 Отговор
    СЪСЕДНА МАКЕДОНИЯ - И ЗАТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ МРАЗИМ ?
  • 273 РОЖДЕННИЯТ ДЕН НА ХИТЛЕР МАЙ ТРЯБВА ДА Е

    1 0 Отговор
    ПРАЗНИКА !
  • 274 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 275 ЗАЩО НИ УПРАВЛЯВАТ МРЪСНИЦИ ,

    1 0 Отговор
    А НЕ ЧЕСТНИ И УМНИ ИСТИНСКИ ПОЛИТИЦИ ? ТОВА Е ВЪПРОСА !