Last news in Fakti

4 Ноември, 2013 09:15 3 019 0

Компютри, Компоти или Келнери?

  • георги-
  • харизанов-
  • икономика-
  • #кой?

Как ще решаваш проблемите без пари бе, ало, казваше един български управник

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти не остана вид протест, който да не видяхме. Почти не остана и повод, който да не е даден от властта, за да се протестира. Девети месец България е на улицата, пети месец ни управлява триумвират от несъвместими партии, четвърти месец темата е „Кой?”.

В целия хаос от политика, и задавайки съвсем основателно въпроса „Кой?”, едни много по-практично настроени хора продължават да задават един съвсем друго въпрос.

Как?

Борбата за морал в политиката, за чистота в отношенията между граждани и политици, за прозрачност в определянето на правила и закони – тази борба несъмнено е факторът, който ще доведе до израстване на обществото, и до нови стандарти в спазването на правилата от страна на народните избраници, и техните протежета в министерства и агенции.

Това правителство рано или късно ще падне. Рано или късно ще дойде време за избори. Рано или късно политиците от целия спектър ще застанат отново пред нас в режим на предизборна кампания, и ще започнат да предлагат добрини. Моралът, чистотата и правилата са безспорната основа на успелите общества. Това е несъмнен факт. Успоредно с това обаче, успелите общества се характеризират и с нещо друго. Нещото, което плаща сметката за добрините, които държавата прави.

Икономиката, глупако!

Ще повишим стандарта на живот. Ще увеличим парите за образование. Ще увеличим парите за социално слабите. Ще увеличим парите за култура. Ще увеличим парите за инфраструктура. Точно тук е момента, в който прагматиците си задават въпрос. Според мен – еднакво важен с другия въпрос. А именно – КАК?

Ще развиваме туризъм, казва някой. Приходите скачали, статистиката го показвала... Прекрасно, но звучи изключително смешно, ако стоите в произволно избран турски или гръцки курорт, и се сетите за Слънчев бряг или Златни пясъци. Голяма водка от пластмасова туба съчетана с голяма бира на цена от 3 /три/ лева, възползвали се от промоцията млади англичани, които в радостта си скачат от балконите на хотелите, платени шезлонги и чадъри заградени от татуирани културисти, денонощна чалга проглушаваща алеите със сергии за гащи и чорапи... Да, имаме останали незастроени кътчета с прекрасна природа, но туризъм... Хм...

Ще развиваме високи технологии, ще каже някой друг. Прекрасно, но звучи несериозно в сравнение с темповете на развитие на Индия и Пакистан. Да, има прекрасни български компании, водени от прекрасни млади хора, но те оцеляват въпреки, а не поради държавната политика. Безспорно има страхотни специалисти, които се справят чудесно с работата си в ИТ сектора, но ножицата на огромната разлика в заплащането между България и европейските ни съседи непрестанно се разтваря, отрязвайки водещи български програмисти в посока запад. Уникални деца печелят за България медали от олимпиади по математика и информатика, но колко от тях ще останат да работят тук? С интерес следим развитието на проекта София Тех Парк, но дали един недвижим имот ще развие високите технологии... Хм...

Ще ставаме земеделска държава, ще скочи трети. Сигурно, но кога? Защото към днешна дата необработваемите земи са над 10 милиона декара. Животновъдството е на десет пъти по-ниски нива в сравнение с периода до 1989 година, да не говорим за периода преди 1944-та. Селата и цели региони продължават да обезлюдяват със съсипващи темпове, и когато и последните възрастни хора от тези села ни напуснат, кой ще е младия меринджей който ще зареже веселбите в Студентския град, за да се върне на село и да хване плуга и мотиката? Да, произвеждаме 4 пъти повече зърно отколкото потребяваме, и сме с положително търговско салдо в земеделието, единствено и само заради зърнените култури. Но българска ли е храната, която слагаме на трапезата си? Хм...

Избори ще има. Непрекъснато. И ние ще слушаме обещания. Непрекъснато. Ще слушаме концепции и програми за решаване на проблемите , за подобряване на стандарта, за повишаване на качеството на живот. Непрекъснато. Но най-важния въпрос, на който трябва да си отговорим, е откъде ще дойдат парите?

Защото държавата в крайна сметка просто преразпределя произведеното от всички нас.

Затова освен #КОЙ? трябва непрекъснато да се питаме и #КАК?



Свързани новини