Last news in Fakti

23 Август, 2023 21:05 3 464 19

Преходът и Алексей Петров си приличат. Ето защо:

  • алексей петров-
  • мафия-
  • преход-
  • престъпност-
  • българия-
  • убийство-
  • служби-
  • бойко борисов

Хибридност между политическа власт и дълбока държава, между медии и сенчести капитали, между бившите и настоящите служби

Преходът и Алексей Петров си приличат. Ето защо: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Повтарящата се оценка за Алексей Петров след убийството му е, че е типична фигура, "символ" на българския преход. Онова, по което преходът и Петров си приличат и което ги превръща в огледален образ между общество и личност, е хибридността - и преходът, и Петров са хибриди, те са мелез, кръстоска.

Доколкото вече не сме в комунизма, но още не сме и напълно в демокрацията, а някъде помежду им, чертите им се смесват в историята на прехода и биографията на Петров. Можем да проследим хибридноста им по точки:

Хибридност на институционалната и на задкулисна власт

Става дума за хибридността на политическата власт и на т.нар. дълбока държава. Взаимодействието им се осъществява чрез корупционни практики, които осигуряват континуитета на двете власти в полза на задкулисната.

Алексей Петров не е лишен от политически амбиции и дори се пробва като кандидат за президент на републиката. През годините той придобива институционалната видимост в НСТС, НОИ и ДАНС. Същевременно през целия преход е подозиран, че разполага с мощна нерегламентирана власт, която му спестява осъдителни присъди, неутрализира противници и конкуренти, формира лобита. Последният случай е блокирането в Народно събрание на промените в Кодекса за застраховането.

Хибридност на пазарна икономика и непазарни намеси в нея

Това се случва с мълчаливото участие или безучастие на държавата.

Алексей Петров има през годините легален бизнес в различни сфери, но генеалогията на търговските му дружества, най-популярното от които е застрахователната компания "Лев инс", бързо отвежда към времето на силово натрупване на първоначалните капитали с присъщите му методи. Свидетел твърди, че Петров му е поръчал убийство, а друг, че лично го е заплашил да го убие с лопата.

Хибридът "мутра" (с или без "бяла якичка")

Тази хибридност е следствие от смесването на бизнес и криминалитет. Мутрите приоритетно се свързват със силовите групировки на охранителите и застрахователите, но са готови да криминализират всеки бизнес, със специално предпочитание към "чистите" му криминални формати - дрога, проституция, пране на пари, източване на ДДС, каналджийство.

Бившите барети, какъвто е Петров, през 90-те се обединяват в схватка с вече съществуващи групировки на мутрите (тогава още наричани борци), по-късно по делото "Октопод" той е обвинен, че участва едва ли не във всички криминални бизнеси. Въпреки че е оправдан, трите покушения срещу него не оставят съмнение, че е един от босовете на ъндърграунда.

Хибридност между бизнес, политика и спорт

Смесването на трите е друга форма на хибридност, типична за прехода. Още в началото му спортните школи се използват като "развъдници" на мускулести екземпляри, свикнали на подчинение, на които се дава летящ старт в новите условия. Предпоставеният им успех натоварва с престиж качества като физическа сила, спортна злоба, мачизъм, чалгаджийска разпуснатост пред възпитание, компетентност или морал.

Петров става каратист №1 и председател на федерацията по карате, откъдето тръгва противоборството му и паралелите с Бойко Борисов.

Хибридност на медии и сенчести капитали

Вкарването на такива капитали в медиите превръща по-податливите от тях в средство за налагане на частни интереси, включително и престъпни, за градене на фалшиви имиджи и пропаганден натиск върху общество.

Петров упорито се свързва със създаването и поддържането на вестник "Галерия", който е активен участник в компроматни войни. Името му, вероятно като проява на черен хумор, е заимствано от разработката на службите "Галерия" за следене и подсушване на журналисти и политици, за която се твърди, че е организирана от Петров като служител на ДАНС.

Хибридност на бившите тайни служби и настоящите публични йерархии

Значителна част от някогашната агентура се реорганизира в ложа за взаимопомощ, подобна на масонските, и след като акушира раждането на мутрите, внедрява на ключови места свои хора в държавния сектор и особено в бизнеса. Не ѝ се получи само с третия сектор - гражданския, което я озлоби срещу представителите му и започна да ги громи като "грантаджии", "соросоиди", "предатели"… ДС-тата не само избегнаха лустрацията, но се самогероизираха като защитници на национална ни сигурност. Най-самоотвержените от тях дори тръгнаха да я преподават по университетите.

Възходът на лейтенант Петров, както повечето на босове от ъндърграунда на прехода, тръгва от комунистическата милиция и от ДС, които му дават висока оценка в характеристиките си. А доц. д-р Петров, разбира се, е поканен за преподавател по национална сигурност в не едно учебно заведение.

Хибридност между бившите и настоящите служби

Настоящите тайни служби сякаш си останаха съветски. Това напоследък най-добре личи по бездействието им спрямо разпространението на руската пропаганда у нас, независимо от очевидната ѝ цел да промени в полза на постсъветския режим в Кремъл конституционно избраната геополитическа ориентация на страната.

Петров е на "ти" с новите тайни служби. Той влиза и излиза от тях според капризите на ситуацията, но независимо дали е вътре или вън, умело използва влиянието и връзките, които си е създал, за собствените си цели.

Хибридност на евроатлантичска интеграция и дезинтеграция

След всички зле прикрити реверанси към Кремъл в енергетиката, за дезинтеграция вече без задръжки работят парламентарно представени партии в синхрон с президентската институция. Ако преди рискът беше да сме "троянският кон" за партньорските ни организации, сега е да ги напуснем по давлението на руските проксита.

Тук, за разлика от повечето ДС-та, Петров не свири на струната на соцносталгията и не мечтае България да се върне в съветските времена. В това отношение напомня "добрите" мафиоти от вулгарните романи на Христо Калчев, които можеха да крадат и убиват, но бяха патриоти и се бореха срещу руската мафия. Естествено, на става дума за друго, а само за още един вид хибридност - на фикция и реалност.

Преходът не е свършил, хибридността продължава

За да съществуват всички тези взаимно свързани форми на хибридност, е необходима една рамкова - на подчинените на закона, които са основната част от населението, и недосегаемите от него, извоювали си статут на елит. И даже не намират за нужно да го крият, а го демонстрират - от благосъстоянието си, до изказвания от типа "Аз разпределям порциите" или "Аз съм инструмент в ръцете на Господ". Основен белег на психологията на хибридността е цинизмът.

Убийството на Алексей Петров​​​​​​​ е доказателство с днешна дата, че преходът не е свършил, защото е още едно от дългата поредица знакови убийства на прехода, която включва Андрей Луканов, Фатик, братя Илиеви, Илия Павлов, Емил Кюлев и много други добре охранявани босове. Преходът ще свърши, когато тази черна поредица се прекъсне и възмездието за фигури като Петров не идва от себеподобните им, а от съда.

Преходът у нас се оказа несравнимо по-дълъг, отколкото в други държави от бившия комунистически лагер. Тези, които въртят мантрата, че той отдавна е свършил, всъщност съдействат негласно да продължава, за да не спира ловът им на риба в мътна вода.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    19 1 Отговор
    От статията се разбира,че баце Тиква е чист като бебе на монахиня закърмен в доброта и човечност към ближния
  • 2 Шерлок

    4 4 Отговор
    Алексей е жив има връзки и чужди разунаваня това постановка ще ловят едра риба службите от политическия ъндърграунд.
  • 3 петю ойрото

    3 1 Отговор
    много сме си добре с другаря петров
  • 4 Цъцъ

    7 1 Отговор
    Аве, къде е Бацо? Да не е станал монах от Траписткия орден?

    Коментиран от #17

  • 5 Град Симитли

    3 5 Отговор
    "доц." гого--хибрид на папионка с трътка и "интелектуалец"
  • 6 АБВ

    4 2 Отговор
    Айде аман с тая мутра
  • 7 Шайка

    10 2 Отговор
    Алексей е мутра от ДС докато хората гладуват тия като тоя тънат в лукс....
  • 8 Кара Ибрахим

    8 1 Отговор
    Няма нужда от ланканици ! Хората над 50 знаят че Мвр то на Бкп и Мвр то на Сдс изтърваха контрола над приматите които дресираха (алексей ,вълканов,бойко,пресе ,шапка...например)
  • 9 Царска манатарка

    1 0 Отговор
    Защо не говорите за хората зад убития.....Тях ги наричат"Ментори"....Не е лошо утре на централни да сложат Детектори и поповете да не са пияни....и да дават касов бон попчетата и храма!
  • 10 Рошав сребролюбец

    5 0 Отговор
    Абре Лозанов ли си, какъв си! Говориш като пиян с инструмента си! Мълча 12 г., когто затворникът от Чехия, комунистът агент Буда беше премиер, спотайваше се като био газ в гащи, а сега джафкаш! Колко, кеш или в чужбина ще си получиш лизинга?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист

    2 0 Отговор
    Следващия е златко баретата:)
  • 14 Мика Зайкова

    4 1 Отговор
    Трактора го ликвидираха от енергийната мафия за развалената концесия а всички медии и експерти ни пращат за зелен хайвер. А падне ли и Монумента на Освободителната Червена Армия президента Радев и Коцето Костадинов са пътници.
  • 15 яяя

    1 2 Отговор
    То и гого Папийонката е тъмна фигула от прехода - хем комунист преди 89-та хем демократ и първи грантаджия през т.нар демокрация, де факто колониално робство. Та и на тебе хич не ти е чист косъма, дядка.
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    Така му е било писано. Никой не може да избяга от съдбата си. Много са трудолюбиви, казват го те, българите сте умни, но ние сме красиви и работни. Богати хора са, но ако знаете със средно каква сграда пистрои, ще ахнете, и ще се изнасят млечните продукти навън. Всеки иска от българите стола, но няма за всички. Кире, съкрати ги и ги прати при нас на труд да ги научат хората на Алексей Петров. Ще спят като капъни и няма да могат името си да кажат. На запад се работи, а в Бг бюрокрацията х 3 повече. Неговите нямат някои или повечето настроение, отговор нямам. Да почива в Мир, Алексеев
  • 17 Ще се покаже

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цъцъ":

    Идват избори, тепърва ще го виждаш
  • 18 ганю

    0 0 Отговор
    Полезно ще е за България около 100 души от тоя сорт да се очукат по този начин
    Бою,Костов,Доган, Пеевски,Кунева,Христо иванов,Лозан Панов,,,,и т.н
    това е едно добро Демократично начало
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.