Last news in Fakti

27 Август, 2023 06:00 5 560 37

"Как се чувствате в България?": три истории на чужденци

  • чужденци-
  • черно море-
  • българия-
  • истории-
  • западна европа

Само допреди трийсетина години никой не можеше дори да си помисли, че толкова много западноевропейци ще решат да заживеят в България

"Как се чувствате в България?": три истории на чужденци - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Александър Андреев

"Добре ли се чувствате в България?" - питам виенчанина Петер, с когото се познавам от две години.

"Все по-добре", отговаря с известно колебание Петер, който заедно с разширен вариант на семейството си вече втора година живее в собствена триетажна къща с плодова и зеленчукова градина недалеч от един красив плаж на северното Черноморие в България.

Петер и Джон

Петер и брат му Джон отиват към 70-те, но въпреки това уверено следват плана си: да произвеждат собствени плодове и зеленчуци и да живеят здравословно, в хармония с природата. Петер твърди, че във Виена е бил един от първите производители на био-храни, а България му изглеждала като отлична дестинация за такава дейност. Джон пък е биохимик, прекарал целия си живот в Ню Йорк като учен и преподавател. Един "мръсен развод" го накарал да се върне на континента и сега живее под покрива на семейната къща в България заедно със своята швейцарска партньорка. Миналата година двамата все още нямаха общ език, защото Джон почти не говори немски, а партньорката му не знае английски. Но сега може би ще започнат да разговарят помежду си на български.

Първите стъпки вече са направени: цялото семейство вече е адресно регистрирано тук, мобилните телефони са с български номера, също и автомобилът. Но Петер предпочита да обикаля селото с велосипед. С велосипед ходи и на фитнес.

Британецът Мат

В същия фитнес се запознаваме и с британеца Мат. Той е от Северна Англия, говори с типичния тамошен акцент и прилича на истинско пролетарско момче от промишлена Англия: як е като скала, с татуировки и златен ланец около врата. Млад пенсионер, живее вече от години в едно добруджанско село близо до морето и все се надява израсналите му деца от Англия някой ден да го посетят край Черно море.

Мат се чувства много добре в България, явно работи нещо с ръцете си, но не уточнява какво. Ходи на фитнес всеки делничен ден, защото по уикенда в залата имало прекалено много аматьори. А на плажа предпочита да излиза само през юни и септември, понеже иначе му е твърде горещо. Възмущава се обаче, че на плажа има прекалено малко място за свободно плажуване - не му харесва чадъреното комерсиализиране, което овладява пясъка. В крайна сметка Мат отвсякъде прави много симпатично впечатление: делови човек, не говори много, но винаги е учтив, поздравява, казва "благодаря" и "довиждане".

Двама германци

"Българите нямат домашно възпитание", казва ми германка, седнала заедно със своя съпруг пред две чаши с ефектно проблясващ коктейл под тръстиковия чадър в плажно барче с екзотично име. Двамата са истински шваби от провинция Баден-Вюртемберг - издава ги специфичният им напевен говор, който са запазили и в новата си родина. Живеят в собствена къща на един хълм над морето и всъщност са доволни, макар че доста мърморят срещу едно или друго. Уви, в повечето случаи с основание: угарките и пластмасовите чаши по плажа, шумните и разгащени плажуващи, чалгата от високоговорителите, нелюбезните продавачки, проблематичното административно и здравно обслужване. "Българите не поздравяват в асансьора и шофират много неколегиално", казва мъжът. Впрочем, те самите не се придържат стриктно към всички социални норми, защото в продължение на половин час говорят по Скайп със сина си в Германия - и макар че не всички наоколо ги разбират, това все пак "озвучава" цялото заведение.

Три истории на чужденци, заселили се трайно в България. Само допреди 30-40 години никой не можеше дори да си помисли, че дузина европейски нации така ще нашарят градското и селското население край Черно море. И че европейците с удоволствие ще пропият ракия…


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    32 12 Отговор
    Историята за Джон и съпругата му наистина е яка, ако не е измислица. Мръсния развод у краварника обаче, изглежда много достоверен. Ами хората бягат от това на което заприлича запада от капитализма, но тук вървим с големи крачки към него…
  • 3 Госあ

    44 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тези чужденци, които ни грабят не са в България, като изключим тия от дпс.
  • 4 ХАХАХА

    45 6 Отговор
    За последния пример важи поговорката не виждат клечката в своите очи ,но виждат греда в българските!
  • 5 Квиик

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ма те руснаците са най-много бре

    Коментиран от #29

  • 6 закони няма

    60 1 Отговор
    Имам съсед -германец женен за българка който има къща до вилата ми . И като го питах как се живее в България -каза ми - та тук е рая на замята .Всеки всичко може да си прави ,стига да има пари да плаща !!
  • 7 оня с коня

    42 1 Отговор
    Самата истина е че Човек с Добри и стабилни приходи навсякъде по Света се чувства добре.Затова и въпросът в Статията към Чуждестранните Заселници по нашите земи би трябвало да звучи като например:"Добри ли са Приходите ви за да се чувствате добре в БГ"?
  • 8 Ами сега

    17 22 Отговор
    Укрите щяха да побеждават Русия, но укри не останаха. Американският пропагандист дв мълчи.

    Коментиран от #24

  • 9 7676

    15 21 Отговор
    На хората им се живее добре, независимо
    къде.Злобарите русофили веднага ги
    гонят щото еди какво си.За руснаците които
    са най многобройни нито дума.А човека
    е написал, че малко по назад във времето
    това е било невъзможно.Абе българина
    кога ще проумее , че РАКИЯТА е преди да е
    измислена политиката.Ооох домашнярка. Ммм
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чужденците не ме интересуват

    50 11 Отговор
    Никой не пита българите как се чувстват в собствената си държава. Чувстват се роби.

    Коментиран от #25

  • 12 Уса

    21 13 Отговор
    Чувствам се отлично,когато си харча доларите лично.Какво стана с визите за сащ?Нали обещаха да ги махат за соросоидите с предимство, нещо се забатачи работата отново и надупването не помага.Пускайте третополовите в нападение
  • 13 унтершвайн

    16 8 Отговор
    DW са от най-чуждите чужденци.
    Как се чувстват DW?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЧОЧО

    12 13 Отговор
    Добре им е защото пенсиите им стават двойни в БЪЛГАРИЯ. Ще ги видим ако наистина и при нас минем на евро.

    Коментиран от #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ужасТ

    16 4 Отговор
    Дойчовците завземали руската територия на българското черноморие.
  • 20 Дв лъжците

    12 16 Отговор
    Трябва да бъдат изметени от България
  • 21 Дойче веле

    23 8 Отговор
    Нека тези чужденци вземат БГ пенсии тогава ги питайте как се чувстват
  • 22 Супер повърхностно,

    19 6 Отговор
    нито дума за причините, но разбираемо, все пак ДВ са спецове по оплюване на предишната държава.
    Причините да са тук са високите цени, скъпите наеми, високите ипотеки, липсата на домове за настаняване на социално слаби хора в собствените им страни.
  • 23 Перо

    17 6 Отговор
    Новите заселници са от най-ниския социален статус в собствените страни, живеещи трудно със социални и ниски пенсии! Подобно на нашите мургавели, заселили се в коптори в Германия, но там никой не се хвали с “новите” германци! Разликата е, че с ред, организация, чистота и хубаво, бързо се свиква, за разлика от обратното!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 555555

    16 11 Отговор

    До коментар #11 от "Чужденците не ме интересуват":

    Ами Българите се чувстваме много добре в страната си,само вие руските българи си търсите остена защото свободни не можете да живеете.

    Коментиран от #32

  • 26 пери

    33 3 Отговор
    Замислете се, че тези хора харчат европейските си пенсии в България, което е добре за нашата икономика. Освен това се заселват най-вече по селата, които масово се обезлюдяват. Не виждам какъв е проблемът. По-добре заселени цивилизовани и работливи хора, отколкото неграмотни мързеливци, увиснали на социалната система и единствено смучещи помощи.
  • 27 пери

    16 3 Отговор
    Забравих да отбележа, че авторът на статията има нужда от опресняване на познанията си по български език, стил и преводачески умения или най-малкото да прочете какво е написал преди да го постне. Текстът е пълен безумно звучащи фрази.
  • 28 мнение

    12 2 Отговор
    на няколко пъти бърсах сълзите си от умиление.
    Особено в частта нямали общ език но живеят заедно

    е как са се запознали.
  • 29 коментар

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Квиик":

    рускоговорящите по улиците ни , не са руснаци
    виждате номерата на джипките им
  • 30 Ти си

    3 1 Отговор
    Кой ги пише тия глупости - това с езиците и със скайпа? А , някакъв Александър Андреев . ...
  • 31 Пълзяща руска окупация в България!

    5 11 Отговор
    Най голямото предателство!
    Продажните ни политици намалиха населението на България с 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    400 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Просто математика за 3 ти клас...

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "ЧОЧО":

    Не знам далин знаеш, ама левът наш проскубан е яко закачен за еврото... винаги до сега е бил 1,995 / за евро...само че ценуите в Германия в евро са четири пъти по-ниски отколкото в лева у нас..я да видим сега, като я разбираш математиката, какво ти казах ..ммм?

    Коментиран от #34

  • 34 000013

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Просто математика за 3 ти клас...":

    Колега някои цени в Германия са по-ниски от тия в България ! Проблема там е че около 65-70 % от населението живее под наем и когато излязат в пенсия парите им не стигат за на никаде след като платят наема и комунални такси , данъци , ток , парно , вода , канал ! И още нещо в Германия удържат данък на парите и на пенсиите !
  • 35 Нормален ли си

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Пълзяща руска окупация в България!":

    от къде намери 1 000 000 генерали и полковници следкато цялата руска армия е около 1 500 000?
  • 36 Аспарух

    6 0 Отговор
    Работя с чужденци ,повечето харесват България, и много се учудват защо българите мразят своята страна.
  • 37 бай Даньо

    1 0 Отговор
    България не я харесва само Ганчопитекус Булгарикус за всички други е екстра.