2 Декември, 2022 11:11 2 652 7

Как функционира точковата система на Канада

  • канада-
  • точкова система-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • чужденци-
  • джъстин трюдо

Със своята точкова система Канада приветства над 400 000 мигранти годишно

Как функционира точковата система на Канада - 1
Снимка: Shutterstock

В края на 1960-те години Канада е изправена пред сериозен проблем: недостиг на квалифицирана работна ръка, който се оказва пречка за запазването на конкурентоспособността и поддържането на социалната система. Дотогава Канада разчита на притока на хора от Европа - най-вече от Великобритания и от Франция.

"След което се стига до едно много смело и значимо решение", казва политологът Оливер Шмидке. Тогавашният премиер Пиер Елиът Трюдо, бащата на сегашния министър-председател Джъстин Трюдо, променя изцяло канадската система за прием на мигранти - "произходът е без значение, важна е квалификацията".

Точки за способности и опит

На тази база през 1967 година канадското правителство въвежда точкова система. Тя обхваща определени критерии - образование, професионална квалификация, владеене на езици, професионален опит, на базата на които се предоставят точки. "В момента има нужда от 67 от максималния брой 100 точки, за да може някой да се класира като мигрант в Канада", обяснява Шмидке. Самият той пристига през 2000 година в Канада именно по този начин. А оттогава насам провежда анализи на миграционната политика на Канада, която според него се е доказала. Хората, които пристигат в Канада по този начин, се наричат и "икономически мигранти". Повечето са от Индия, Пакистан и Китай. През последните 20 години те са станали най-малко 1 процент от населението на Канада.

Канада иска още мигранти

Този брой трябва да се увеличи още, казва министърът по въпросите на миграцията Шон Фрейзър, тъй като страната продължава да изпитва недостиг на работна ръка. "Тазгодишният план за прием на мигранти дава отговорите на това предизвикателство: набелязаната цел за тази година са 431 000 мигранти, а за следващата - 465 000. И до половин милион през 2025", казва министърът. Освен това правителството иска да се погрижи за това мигрантите действително да могат да работят в своята сфера. В това отношение точковата система има някои недостатъци, смята Шмидке.

20% напускат Канада разочаровани

"Признаването на квалификациите от чужбина, титлите, но и професионалния опит е голям проблем", казва политологът. Европейците често са предпочитани, тъй като става дума за позната система. "А на мигрантите от други части на света им се налага да се борят с много по-сериозни проблеми, докато професионалният им опит и квалификациите им бъдат признати." Това се отнася най-вече за лекарите, инженерите и учителите. И нерядко се случва на висококвалифицирани мигранти в Канада да им се налага да карат такси, за да се изхранват. Така се стига дотам, че над 20% от новопристигналите накрая се разочароват и обръщат гръб на Канада.

Автор: Петер Мюке


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    3 0 Отговор
    "В момента има нужда от 67 от максималния брой 100 точки, за да може някой да се класира като мигрант в Канада" - е, при нас при 33 от 100 човек е твърде квалифициран, чувства как организацията го спъва и затиска и хваща пътя.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 80 процента

    7 1 Отговор
    от емигрантите в Канада са китайци. Това е самата истина и не е нужно да триете коментари. Не виждам какво нецензрно има в това..

    Коментиран от #4

  • 4 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "80 процента":

    Индийци също
  • 5 Едно време

    9 1 Отговор
    Бях мераклия и аз но Господ ме опази че не заминах.По време на фалшивата Ковид пандемия видях за какво става дума.Стойте си тука хора идват лоши времена тука може да сме по бедни но гладни няма да останем.
  • 6 Петьо

    7 0 Отговор
    Аз съм от тези 20%. Първо две и половина години чакане за имигрантска виза, разпъване на кръст, доказване на езикови умения, документи, медицински, банкови извлечения, унижения...После дойде визата. Билети, наеми, разправии... всички пари свършиха за два месеца. Първия месец дори нямаш право да работиш докато не получиш социален осигурителен номер. Аз съм машинен инженер, но там не ми признаха нищо. Работих година и половина докато ми разрешат да се явя на изпити за местен лиценз. Изпитите дето уж били много трудни и щяло да ми трябват две години да ги взема , аз ги опуках за две седмици. Пак чакане докато получа лиценза. После пращане на документи по цяла Канада. Ама само като видят "ОВ" накрая на името и ти мятат резюмето в кофата. Междувременно за оцеляването бачкаш по 16 часа на ден на четири работи. Охрана, пица деливъри, по строежите, в казино ... гадост. Взеха ме на работа накрая в железниците. Оказах се много по-квалифициран и знаещ от местните и за две седмици се издигнах до много добра позиция. Но тъй като някои местни се почувстваха застрашени, се почнаха интриги и киснене за всичко. Аз си мислех, че там се цени колко добър си в работата, а не колко за-д- ника си облизал. Спретнаха ми едно представление по канадски и ми казаха, че съм прекалено квалифициран за тях и ме изритаха. После имах още няколко малки работи, но за съжаление разбрах, че и там си има наши и ваши. Ако началника е китаец, то само китайци могат да бачкат там. Същото е и с Иран
  • 7 Много стар канадец

    1 0 Отговор
    Проблема на емигрантите от балканските страни, че дори и от целия бивш соц. лагер, е прекаленото високомерие! Първото нещо което нашенеца иска е, да докаже че идва от соц.страна където образованието според тях е в пъти по-добро от канадското и знае всичко. Не признава норми на поведение, не признава начина по който се вършат тука нещата, не признава спецификата и последователноста на дадена операция! Той иска да покаже иновативност, и превъзходство над тукашните специалисти! Ами извинявам се, но хората са приели начин на работа и някой носи отговорност за качеството на крайния продукт, и този някой държи нещата да се правят по изпитаните методи! Това е най-често срещания начин да се отърват от такива “специалисти”, хем ти казват че си много добър, хем ти показват вратата! Познавах един инжинер металур от БАН, ами той искаше директно да започне от позиция на Главен Инжинер. Задържаше се по месец два на едно място, и от всякъде го гонеха най-позорно, заради характера му на всеможещ и всезнаещ! Така години наред, докато не сви знамената и се прибра в България.
Новини по държави: