Last news in Fakti

29 Август, 2023 16:00 3 273 71

Вчера сателит, днес пак

  • тодор живков-
  • социализъм-
  • бойко борисов

Тодор Живков се прегръщаше и целуваше  с Брежнев, но  получаваше, това което искаше

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическият наблюдател Валентин Вацев писа в Епицентър.бг : Днешната българска политическа власт е 100 процента американска.

Някога, при Тодор Живков ни обвиняваха, че сме били сателит на Съветския Съюз. Най- верният при това.
Да, но както се казва на жаргон бяхме „на аванта“. Евтин нефт и газ, че даже се изхитряхме за препродаваме руски петрол за долари на други държави. Осигурен пазар за нашите стоки.
Сега сме най- верният сателит на Америка. Някой да ни каже каква ни е „авантата“? Няма такава, както казваше някога един депутат на „Атака“: - „Американец взима, но не дава“. Че и ни нареждат от кого да не взимаш. Тодор Живков се прегръщаше и целуваше с Брежнев, но получаваше, това което искаше.

Бойко Борисов не се е целувал с американски президенти, нему пращаха емисари, които нареждаха да не взимаме нищо от Русия, а каквото имаме като проекти да ликвидираме. Така, по признанието но неговата вицепремиерка Румяна Бъчварова, той ликвидира проектите от „големия шлем“- АЕЦ „Белене“, петролопровода Бургас- Александропулос и Южен поток. Ако ги бяхме построили щяхме сега да имаме построена АЕЦ “Белене“, което да ни подсигури от предвиденото затваряне на въглищните ни тецове. И да имаме осигурен газ и петрол.

Сега Бойко Борисов не е премиер, имаме друг, не по-малко по-правомерен от него. Той и неговото правителство, част от което е и ГЕРБ, заслепени от русофобия и от желание да се харесат на Вашингтонските и Брюкселските ни началници, решиха „Лукойл“ да не внася руски нефт- да има такова решение в Брюксел, но за някои страни се предвиди дерогация, включително за България- това изискване да не важи за момента. С една дума ако“ Лукойл“ преработва руски нефт, не нарушаваме никакви санкции.

Но възниква проблем- Нефтохим още навремето беше изграден с технологии за преработка на руски нефт, и използване на друг нефт, означава огромни скъпоструващи промени – технически, технологически. А и откъде друг нефт?
Това решение е удивително недалновидно- да демонстрираш ненужно верноподаничество и да застрашиш по този начин икономиката на държавата. И Денков, който все пак се е поусетил, все пак не толкова глупав, нали е академик, в интервю пред „24 часа“ изразява притеснение, че с това решение, може да се предизвика сътресение- „например ако се окаже, че не могат да се осигурят доставки на петрол за „Лукойл“- руски или неруски“.

Та трябвало внимателно да се направи преход от руски към неруски петрол. Но проблемът дали ще се намерят сигурни доставки на неруски петрол, в допълнение на технологичния, възниква и друг проблем- ако „Лукойл“ бъдат принудени да купуват значително по- скъп петрол, по сравнение с руския, ще намалеят печалбите на компанията, която е длъжна да плаща както казва Денков около 40% данък върху печалбата. При това положение, признава Денков, „ще влизат и по- малко средства в бюджета“.

Взимаме едно решение, признава на практика премиерът, което (без да ни се налага) е външнополитически коректно, но в икономически план неизгодно за страната ни. Или както казва една американска поговорка “to shoot yourself in the foot“- да простреляш крака си, в смисъл да извършиш глупост, с която да си навредиш.
Та ето как изглежда енергетиката ни, която е в основата на всяка икономика. Ще затворим постепенно въглищните ни централите, но няма да построим АЕЦ Белене, въпреки, че имаме готови и платени реактори, значи ще имаме недостиг на по- евтина и достъпна електроенергия от този възможен източник.

Такъв ток евентуално ще си произвежда Украйна, която с американска финансова помощ ще ги закупи нашите реактори (и възниква парадокс- Вашингтон ни наложи да не строим АЕЦ „Белене“, но пък ще разреши на Украйна да строи такава атомна централа със същите руски реактори). Лишихме се от доставките на руски газ и ще трябва да разчитаме на по- скъп и не толкова сигурен втечнен американски или друг газ, а и възможно е пак да внасяме руски газ, но чрез посредници, и на по- скъпа цена. А откъде ще взимаме петрол, и на каква цена- никой не ти казва- че и премиерът няма отговор на този въпрос.

„Интереса клати феса“, има една мъдра турска поговорка. От нея се ръководи самата Турция, която наскоро построи руски атомни централи, и си осигури руски газ чрез „Турски поток“. Внася и руски петрол. От същият принцип се ръководи и Унгария, където наскоро започна изграждането на нови руски ядрени реактори, а Унгария си подсигури и газ от „Турски поток“ и внася руски нефт.
Но в тези две държани политическата власт поне е 100% американска, по израза на Валентин Вацев, властта е просто национално отговорна, изцяло упражнявана в защита на националния интерес.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядка с увиснала патка

    32 78 Отговор
    Гацев гицов пицов, дърттти комуняги

    Коментиран от #3, #8, #39

  • 2 Вацев е на руска издръжка,

    34 77 Отговор
    какво да коментираме!?

    Коментиран от #4, #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    89 29 Отговор
    В Четвъртата национална катастрофа в България, започнала със стъпването на американският ботуш и прехода към глобализиран неолиберален капитализъм след 10 ноември 1989 г. и продължаващ и сега, се стигна до над 100-150 млрд. щ. дол. загуби от престъпната приватизация и тоталното разграбване на българското народно стопанство. Нямаме убити на бойното поле, но имаме човешки загуби по-големи от всяка от другите национални катастрофи досега. Няма унищожено национално богатство в резултат на бомби и пушки, но мащабите на унищоженото и разграбено национално богатство са по-големи от всякога в нашата история. Ликвидирана бе държавната система за безплатно образование и здравеопазване. Държавата вече е с три милиона население по-малко. Шири се организирана престъпност, търговия с плът, наркотици, трафик на хора. Мафията се срасна с държавата. Обществената сигурност и спокойствието на гражданите са проблемни. Армията е свита до 30 000 души, като с нов Ньойски договор. Войниците в нея са под 15 000. Отбранителната способност на държавата е минимална. България съществува без национална кауза! Демографският срив е ужасяващ...!

    Коментиран от #16

  • 6 честен ционист

    8 49 Отговор
    В Америка има 15 млн руски агента и още 4 пъти по толкова програмирани като льотчика.
  • 7 мучич

    35 10 Отговор
    Валентин Вацев е роден през 1950 г. във Варна. Завършил е Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. До 1997 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП. Дългогодишен преподавател в АОНСУ

    Коментиран от #11, #21

  • 8 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    33 8 Отговор

    До коментар #1 от "дядка с увиснала патка":

    СПАЛНЯ КАШОН ОТ ХЛАДИЛНИК ХОЛ КАШОН ОТ ПЕЧКА БАНЯ ГОСПОД ДАЛ ДЪЖД -КЛОШАР ПАТРАВ

    Коментиран от #53

  • 9 Вацев

    22 50 Отговор
    отявлен четирихилядник. Доказани връзки с паравоенни формирования на врага Раша, действащи на българска територия и против интересите на България. този е за затвор, не за побликуване.

    Коментиран от #26

  • 10 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    50 18 Отговор
    Ама недейте така ,моля ви се. По добре да сме най бедни и зависими от колкото да сме по руско влияние. Сега ще сме свободни от Русия. Няма значение че робуваме на задокеански интереси. Важното е че сме демократи и имаме ценности и знамето на дъгата да се вее. Платете си сметките и не умувайте. Благодаря.

    Коментиран от #15

  • 11 Това е за пред хората

    18 38 Отговор

    До коментар #7 от "мучич":

    Иначе подлога на СССР и след това на всяко туморно рашистко формирование.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ОМБРЕ

    20 8 Отговор

    До коментар #11 от "Това е за пред хората":

    Я ОХЛАДИ ТАРАТОРА НА ЛЮБО ПЕНЕВ
  • 15 Тогава

    16 37 Отговор

    До коментар #10 от "Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон":

    гарантирано сме бедни и зависими. Освен това мачкани, подтискани и унижавани. Доказателство? - МОЧА. Само който не е жевял под съветски ботуш само той може да допусне да има нещо общо с фашагите от Рашистан. Най-хубавото място на света е там, където рашките изобщо не са били.

    Коментиран от #50, #66

  • 16 А преди това

    19 35 Отговор

    До коментар #5 от "33 г. US колония стигат, времето е наше!":

    45 съветска колония? На мен ми стигат и не ги ща, ама хич.

    Коментиран от #36

  • 17 Есхач

    41 15 Отговор
    Всяка целувка на Живков с Брежнев носеше на България по 5 млрд рубли печалба. Според доклад на ЦРУ от 2003 или 2006г САЩ са "спечелили" 68млд далара от България.

    Коментиран от #20

  • 18 Мда

    15 34 Отговор
    Само руски лъжи от тоя.
  • 19 оФчара

    45 7 Отговор
    Всички мишоци родени след 1985-та,нямат право да църкат по темата.

    Коментиран от #25

  • 20 Ииии

    18 35 Отговор

    До коментар #17 от "Есхач":

    10 милиарда загуба. Затова Живков фалира държавата 3 пъти.
  • 21 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "мучич":

    Е и ????!!!!!!
  • 22 ха ха

    18 38 Отговор
    Поредната порция проруска пропаганда изпод полата на Мутрофанова. Бае Тодар само муфтил от руснаците и затова всички трябвало да бъдем измекяри. Морал за чудо и приказ! И измами отгоре до долу в написаното.

    Коментиран от #38

  • 23 гицке

    3 4 Отговор
    къф тий проблема?наведи се на някой blm и си искай
  • 24 Вие сте бунаци!

    18 30 Отговор
    Кви ги дрънка този? Кога бензина е бил евтин ? През 80-те години беше 1 лв литъра при заплати 150,00лв
    за кое по напред?
    Два пъти да заредиш жигулката и половината заплата отишла! А и гореше 8 на сто!

    Коментиран от #29

  • 25 нашия

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "оФчара":

    НЕ не.....след 1975 год никой след това не знае "лично" какво е било.....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Те тоя учи нашите деца на путинофилия

    13 24 Отговор
    в университетите.
  • 28 Вацев лъже като комунист

    12 26 Отговор
    Купувахме от Русия нефта по 39 долара, а арабите ни предлагаха по 11 долара. Има още живи хора, които помнят.
  • 29 нашия

    23 6 Отговор

    До коментар #24 от "Вие сте бунаци!":

    150 за хигиенистите по учрежденията.....а тогава можеше да учи ВСЕКИ БЕЗ ПРОБЛЕМ ,ако не си учил 150 ,ако си учил 240 на старта.....ииии така зтова казах тези след 1975 набор само да четат и слуушат какво им казват живелите съзнателен живот по това време.....доста неща скърцаха ,но имаше недостиг на коли не на покуптелна способност...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Характерна черта ни е сбърканата логика!

    19 10 Отговор
    Добре е младите хора да знаят защо държавата ни е в това положение! През 1989 г. руснаците яко ни прецакаха като ни казаха за 24 часа: " Айде, чао, оправяйте се“! Поне да бяха измислили 5-10 годишен плавен преход !!! И трагедията започна! Цялата ни промишленост и селско стопанство работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе, защото пазарите изчезнаха изведнъж. Хиляди селски стопанства и заводи затвориха врати! Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!
  • 32 Много селяни взеха апартаменти в София

    13 14 Отговор
    от бай тошо.
    Затова има толкова много комуняги.
  • 33 Казуар

    13 20 Отговор
    Вацев, приказките са ти елементарни, московски.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тошко

    12 18 Отговор
    Абе вие не можете ли намерите друг да питате по тези теми? Вие знаете ли кой е този Вацев? Еми разпитайте комшиите му...не се излагайте, олеква ви сайта с този алкохолик с вид на клошар!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Боже Боже

    12 14 Отговор
    Тодор Живков се целувал с Брежнев уста в ,а Брежнев му давал евтин петрол .,а иначе западняците са били джендъри 😂
  • 38 Ти, мило чифтокопитно

    20 9 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    въобще не сравнявай бае тодар с izмекяеите, които бяха на власт през последните 30 години.
    Бае тодар направи АЕЦ-а и нам колко завода, тия само разпродават и разрушават.
    Единственото нещо направено е е едно метро, в което можеха да се карат лодки.

    Коментиран от #41, #54

  • 39 ТтТ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "дядка с увиснала патка":

    И правеше Тошо, каквото му кажат!
  • 40 Калмук

    11 13 Отговор
    Типична логика на АОНСУ-ец !!! Да, произвеждахме много ... НО за един единствен пазар !!! Пазарът беше гарантиран - други там не се допускаха !!! Затова качеството беше пожелателно , а цената - като за приятели. И когато този ЕДИНСТВЕН пазар поиска да избира да купува и от други - край, видя се, че нито го докарваме на качество, нито е евтино
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 инж. Ганчо Илков

    12 11 Отговор
    Отново се Публикува Тема не подлежаща на Дискусия, защото няма Аргументи относно смисъла вложен в определението "аванта". Вярно, е че Тодор Живков с незавършеното си средно образование, се целуваше с Ръководителите на КПСС, но това беше долно лицемерие и дълбок поклон пред болшевишката Партия, която БКП неотклонно следване до престараване. Българският Златен Държавен РЕЗЕРВ беше в Москва. Горубсо Мадан и КЦМ построен край Пловдив върху плодородна земя опушваше Пловдив и Асенов град. Завод "Георги Дамянов" край Пирдоп извличаше Злато от Българската земя и го пращаше в Москва. Цялата ни Интелигенция и инакомислещи несъгласни с налагането на Пролетарската Диктатура чрез репресия беше "Въдворявана".Българските деца се Учеха и Възпитаваха по Методиката на Макаренко. Къде е авантата? Управленският РЕЖИМ на болшевизираната БКП лишавайки българина от Средствата за Производство (земеделска земя, частни стопански предприятия, частни Кооперации с производствено търговска дейност) научиха българинът на мързел и аванта. Така, че нищо не е безплатно. А това, че Тодор Живков и преди всичко Икономическия Отдел на ДС създадоха Паралелната Държава (ТЕКСИМ, КИНТЕКС, КОРЕКОМ и др.) с така нареченият "Скрит Транзит" е друга Тема. България е богата страна с богати Природни Продукти, с Природни Обекти за Релаксация, Отдих и Почивка. Българският Народ не заслужава това състояние в което е поставен от Организациите със Специално Предназначение, заменили Политическите Партии, излъч

    Коментиран от #45

  • 43 Много правилно

    13 9 Отговор
    САЩ на никого не са дали нещо, единствено не пречат, на няколко държави да взимат своето, като Канада, Великобритания и Австралия. Франсетата също ги прецакаха с две военни сделки. Взимат ни злато за 3 милиарда на година, пречистват рудата в Африка, за да не се знае колко е богата, не отчитат другите метали, като сребро, платина, мед и др. Продадоха ни тройно по-скъпо изтребителите, американските ТЕЦ имат предварителни договори за сигурна печелба и пласиране на пазара. Тока от АЕЦ КОЗЛОДУЙ е най-евтиния в Европа и ако беше само той за битовия пазар, щяхме да плащаме стотинки.
  • 44 Разликата

    17 8 Отговор
    Живков се прегръщаше с Брежнев за благото на България, а Бойко се целуваше с Херо Мустафа, за да не му пипат кюлчета. Управлява ни слугинаж на няколко американски сенатори, Байдън дори не знае къде се намираме.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шаро

    13 10 Отговор
    Не знам кой крив, кой прав, ама тати с 250лв заплата-апартамент построи, мене изгледа, колата си поддържаше и от нищо не сме се лишава ли.
    Сега с 2000лв-не сварва да поддържам този апатамент(не панделка)

    Коментиран от #47

  • 47 Шаро

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Шаро":

    Де а а автокора...
  • 48 Матей преображенски

    4 4 Отговор
    Кой ти гледа сега национален интерес,вий сте чудни хора,както би казал бай Ганьо,нали всеки гледа келепира,да се нажеби,последен шанс,че играта приключва,всеки гледа да грабне големия приз,и най-важното,да се осигури подкрепата на козяк,с нейна помощ всеки грабеж е детинска работа.
  • 49 Немоа

    6 1 Отговор
    Немоа си сдържа смеа бе ора кфа е тас комедийна статиа ааахаааааа
  • 50 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Тогава":

    Виждам че бъркаш свободния пазар с Пазарджик. Няма смисъл да ти обяснявам че добрия търговец купува ресурса от където е най изгодно а не от където му каже мутрата. Анадъмму? Ай бегай си плати тока че след 2-3 месеца и за парно ще те търсим. Благодаря.

    Коментиран от #52

  • 51 Плашимир

    8 5 Отговор

    До коментар #45 от "Айде сега":

    Имаме сега айфон на изплащане. И дим у гuza. НЕсравнимо е. Сравнимо е само качеството на живот. Преди 90 не знаехме какво е ГМО. Имаше 1000 души с диабет в България. А сега се прескачат по болниците. Имаше мляко от крави. Сега намери мляко от крави в маркетите.
  • 52 Никак не бъркам

    4 5 Отговор

    До коментар #50 от "Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон":

    Животът в НРБ ми е пределно познат. Нищо хубаво нямаше в него. И фалитите са ФАКТ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ха ха

    6 7 Отговор

    До коментар #38 от "Ти, мило чифтокопитно":

    Аха, направи Бае Тодар АЕЦ за чудо и приказ. И дискотека ни направи - 2 часа има 2 часа нема ток... Ама, къде да го пишат по книжките: "Капка по капка - вир. Вир по вир - язовир. Язовир по язовир - ТЕЦ. ТЕЦ по ТЕЦ - АЕЦ, АЕЦ по АЕЦ - восък със конец!" ... и българската нация, нация техническа... Смех!

    Коментиран от #65

  • 55 мале

    6 2 Отговор
    Антон Гицов е роден през 1942 г. През 1970 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. От 1977 до 1983 г. работи в централата на ООН в Ню Йорк. През 1989 г. е изпратен на работа като Културен аташе в посолството на България във Вашингтон. АНТОН вчера комунист днес демократ ,я ми кажете КОЙ започваше работа в "Министерството на външните работи" 1970 година !! ЧЕНГЕТАТА та и тоя вчера ченге днес демократ !!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 иво

    7 2 Отговор
    България е капка в морето когато толкова страни разруши и сега не само Украйна и и Европа е пред разруха.. Погледнете Германия само след 1.5-2 години в какво положение се намира. Докато съществува ......... Америка която само за 2023 година е отделила 870 милиона долара за Източна Европа срещу дезинформация и пропагандата. Във всяка страна назначава хора които ще й служат вярно и предано ще изпълняват инструкциите на Американският представител- посол
  • 64 Гост

    3 1 Отговор
    Какъв друг нефт ще преработваме ние, като ОАЕ и Саудитска Арабия се готвят от догодина да са в БРИКС? Така БРИКС ще държи 71% от петролът в света, а на нас ни е наредено да не търгуваме с тях. От кого ще купим, тогава?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тогава":

    Смешно е, когато някой, роден след 2000 г, разказва как е бил мачкан от руснаците през миналия век.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пинко ФФлоидов

    1 1 Отговор
    Нищо подобно! Вчера бяхме спутник, сега сме сателит.
  • 70 АУУУУУ

    3 1 Отговор
    ВАЦЕВ....ОПРЕДЕЛЕНО НЕУСПЕШНА РАШИСТКА ПРОПАГАНДА....ПРОБВАЙ ПАК🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 71 ИНЖ

    2 1 Отговор
    Кой ли вече се "лови" на изтърканите клишета на руско-съветската соц-пропаганда??? 4000-никът Вацев толкоз си може-повтаря като рупор....