Last news in Fakti

15 Септември, 2023 09:02 4 106 40

Д-р Юлиян Петров пред ФАКТИ: Увеличението на учителските заплати е компенсиране на инфлацията

  • юлиян-
  • петров-
  • образование-
  • синдикат-
  • учители-
  • ученици-
  • първи учебен ден

Над 10 милиарда като инвестиции трябва да се предвидят, за да се приведат образователните институции в унисон със стандарта за физическата среда и библиотечното осигуряване, казва синдикалистът

Д-р Юлиян Петров пред ФАКТИ: Увеличението на учителските заплати е  компенсиране на инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втори шанс за зрелостници, които не са доволни от оценката си на матурата, защото ДЗИ служи за вход за висшите учебни заведения, а оценката е много важна. Поводът за искането за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование са сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма вариант за повишаване на оценка. Какво да очакваме на прага на новата учебна година. Пред ФАКТИ говори д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат Образование към КТ „Подкрепа“.

- Г-н Петров, на прага на новата учебна година сме. Какви предизвикателства има пред образованието ни?
-
Нека да си пожелаем успешна и благословена учебна година. Първият учебен ден е трепет за всички учители, ученици, родители, за
малките деца в детските градини.

- Какво се случва в образованието?
Виждаме една спокойна, добре организирана и здрава учебна година, училища, ремонтирани и приветливо отворили врати за своите ученици. Но също виждаме как тази година парите за образование са по-малко в сравнение с последните и това ще постави под въпрос много образователни политики. До месеци ще бъдат изградени СТЕМ кабинети във всички български училища, но някак забравяме за останалите специализирани кабинети, актови и концертни зали, физкултурни салони, басейни и фитнес центрове. Добре би било, да си спомним за това, като отворим бюджет 2024.

- Можем ли да кажем колко нови училища ще отворят врати за първия учебен ден?
– Малко ревнувам, когато чуя как в съседни нам държави се говори за строеж на много училища, за кампании 100 училища годишно, каквато се изпълнява в Израел. В България е по-скоро изключение строеж на ново училище. В София се строят няколко нови училища, на места в страната също са планирани. Но на база 2300 училища у нас сега, новите са бели лястовици. Но за нови училища трябва да бъде изграден един глобален стратегически план на правителството, защото много училища се закриха през последните 25 години. Разбира се, това беше в унисон с лошата стратегия и липсата на превенция на глобализацията в нашата страна. Просто много населени места се обезлюдиха и ако трябваше да се запазят училища там, те нямаше да бъдат ефективни. След като се закриха училища на едни обезлюдени региони, то трябва да се строят там, където сътворихме мега училища на двусменен режим.
Нека политиците, които и да са те, да бъдат обединени от образованието и да планират нещата така, че там, където е необходимо, да се строят нови учебни сгради. Тези сгради е редно да бъдат в унисон със стандарта за материалната база и библиотечното осигуряване. Не по малко от 10 милиарда лева са необходими, като стратегически инвестиции, за да се изградят нови сгради и да се модернизират старите, за да може българските ученици да имат равен шанс и достъп до качествено образование.

- Виждаме повишение на заплатите на учителите, но все още имаме недостиг. Защо се случва това. Как да направим учителската професия още по-желана…
- Тук има два акцента. Увеличението на учителските заплати, за което толкова се говори, е по-скоро компенсиране на инфлацията на този етап. Един млад учител, който влиза в системата, започва със стартова заплата между 1300-1400 лева. Това далече не може да бъде нещо, което ще го притегли към системата и да задоволи неговите материални и духовни интереси. Следва и по-важният въпрос - как да бъде задържан младият учител в системата. Българският учител се превърна в едно „момче за всичко“, защото му се вмениха и много неадекватни задължения. Ако погледнем една трудова характеристика, ще видим как в нея има административни задължения, логистични задължения, социални задължения, които, за съжаление, го отдалечават от ученика и го прегарят неимоверно. И не на последно място идва дефицитът от авторитет на учителя и вяра към учителя. Напоследък виждаме немалко действия и кампании насочени към решения на учителя, действия на директора, действия при изпълнение на училищния правилник.
Българският учител иска да има авторитет, да е оценен. Когато човек няма вярата, че той изпълнява добре своето призвание, се демотивира и напуска. А този авторитет не го усещат една огромна част от колегите. Това е един разговор, който се води вече десетки години. Няма как да не правим правилните неща и да очакваме промяна. Правилните неща политиците трябва да ги слушат от учителите, но те най-често си взимат техните си решения и не ни слушат. И така този проблем си остава. Изключително важно е да се работи така, че да имаме млади учители, да ги задържим в системата. В момента учителите са с една много висока средна възраст.

- По кои дисциплини се намират трудно учители?
- Това също си е традиционен проблем за специалностите математика, физика, информационни технологии, природни науки. Скоро имаше статистика на министерството, която показваше, че има достатъчно завършили учители със специалности, но въпросът е, че те трябва да решат да влязат в системата на образованието и да останат там. А това не се случва много често. Затова ще имаме такъв дефицит на учители, ще имаме една много висока средна възраст на учителите, като чисто статистически можем да кажем, че учителите над 60 години са два пъти повече отколкото учителите на възраст до 34 години. Това е по статистика на НСИ. Така че проблемът си остава. Тук трябва да се намерят правилните решения, за да имаме учители по тези дисциплини. И така ще могат директорите да си осигурят квалифициран персонал. Ставаме свидетели на това как в малки училища учебните предметите се дават на хора без специалност или с набързо придобита специалност, а това не е най-доброто решение. Трябва да се работи много в тази посока, за да имаме учители със специалности във всяко едно училище.

- Ковид ни научи на онлайн обучение. В този смисъл това предизвикателство пред българските учители бе голямо, но те се справиха добре. Като цяло как върви електронизацията на образованието. Електронни учебници, електронни бележници…
- Ковид ни научи, че онлайн обучението е възможно да се използва в някои ситуации много добре дозирано, разбира се. И трябва много да се внимава как ще се интегрира в нормалния присъствен учебен процес, който е незаменим навсякъде по света. Процесът на дигитализацията би ни помогнал много в дейности, които стават електронни. Появиха се електронните учебници, които са много важни, предстои да се откриват много СТЕМ центрове във всяко едно училище. Идеята е учебниците да стават все по-малко значими. Ако погледнем към Европа, виждаме как там се върви към едно по-интегрирано обучение. Но трябва да подготвим и учителите за това, защото в момента нямаме много учители, които да могат интегрирано да преподават няколко учебни дисциплини. Но това е бъдещето. Спорът за учебниците също постепенно ще намали своята сила и очаквам да погледнем в близките години към едно образование без учебници.

- Очаква се скоро да се гласува да има поправителен на матурата, защото оценката до момента се получава веднъж. Учениците да имат и втори шанс. Как гледате на това?
- Ако трябва да се сложи една оценка на тази промяна, тя по-скоро би била по положителна. Но не смятам, че това е най-важното в системата като промяна в ЗПУО. В синдиката имаме много предложения, които са доста по-съществени, и те ще дадат възможност за по-пълноценна промяна в системата на образованието. По повод на оценката на матурата нека да припомня, че атрактивните и търсени специалности във висшите учебни заведения не признават матурата като оценка и правят свои собствени изпити. Така за останалите кандидати - студенти извън тези най-желани специалности, се борят по няколко висши училища. Т.е. не смятам, че тази промяна ще бъде фундаментална за зрелостниците, но може да даде малка принадена стойност.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юлиян

    7 7 Отговор
    Вярно
  • 2 Баба ви

    33 10 Отговор
    В това министерство слепи ли са, че в детските градини има въпиюща несправедливост спрямо кухненския персонал. Като няма кой да готви, детската градина спира да работи! Край! А ако някоя даскалица или лелка не работи, има доста заместнички, градината работи. Защо на едните вдигат заплатите двойно доже към 2000 лв, а на "простите" готвачки са 700-800 лв.??! И какво правят тия учителки там? - Направо са смешни в повечето случаи, нервачки и кресли. Заслужават ли такива големи заплати? - Не заради тая им работа.
    Вдигнете заплатите в кухните, слепци!!! Министерството ли, кметствата ли - който трябва да прогледне и си напълни кухините в тенджерата на раменете си, кой е по-важен в детските градини. Никой родител няма да си остави детето да гладува там цял ден.

    Коментиран от #7

  • 3 Уау

    18 28 Отговор
    ЖИВА ПОДИГРАВКА ЧИСТО 1200ЛВ 400 ЛВ ДАНЪЦИ ЖИВА ПОДИГРАВКА С НАЙ ВАЖНИТЕ ХОРА В ДЪРЖАВАТА УЧИТЕЛИТЕ ТОВА Е ПОЗОР

    Коментиран от #12, #30

  • 4 Тома

    33 0 Отговор
    Зануляването на българското образование върви с пълна сила
  • 5 Не е компенсиране

    21 10 Отговор
    а е генератор на инфлация
  • 6 Не Заслужават нито лев

    35 10 Отговор
    Вчера по националната като видях какво нещо от мъжки пол с опашка на главата ще им бъде учител , се притесних за децата.
  • 7 Не си в час

    21 8 Отговор

    До коментар #2 от "Баба ви":

    В детските градини няма кухни, а разливни, храната се докарва готова.

    Коментиран от #33

  • 8 Управленците

    27 5 Отговор
    продължават да помпат инфлацията, вместо да я намалят. Кой ще ги изработи тези заплати, частният бизнес? Каква стока стои зад заплати, стигащи германските? Поредните заеми ще теглите, поредните милиарди от ПВУ, от 50% са заеми и антибългарски ангажименти. От резерва на БНБ? С едната ръка взимате, с другата прибирате. Водите България към финансов колапс, редица мерки, които могат да спрат инфлацията съзнателно не се прилагат. Точка, по точка изпълнявате плановете на Шваб. Още фалити в частен бизнес, това предстои и дългови спирали. Тази е целта, да нулирате малък и среден бизнес, и свито потребление, намалена покупателна способност.
  • 9 Гост

    37 7 Отговор
    Защо не коментира качеството на образованието и неграмотни ците, които излизат с дипломи за средно образование? Иначе за по-високи заплати могат да ламтят. Инфлацията засяга всички, но не всички са получили компенсация за това. Що се отнася до арторитет, учителят сам си го създава, въпреки всичко. Авторитетът не се дава даром, а се изгражда всеки ден.
  • 10 Мнение

    11 6 Отговор
    Здраве-Опазването, трябва да бъде приоритет!
  • 11 дядо поп

    34 4 Отговор
    Само образованието ли е засегнато от инфлацията?
  • 12 Доплащаш родител

    39 6 Отговор

    До коментар #3 от "Уау":

    Повечето учители не заслужават дори част от заплатата си. Уредени на заплата кухи лейки, без образование, без възпитание, без усет и обич към децата. А за обучението нямам думи, частните уроци затова вървят.

    Коментиран от #39

  • 13 е тези се

    15 7 Отговор
    уредиха за сметка на земеделците . На загуба и без бъдеще те страдат . Сега с нови коли и към училищата . Усмихнати даскали и даскалици .Намръщени зърнари . Грах, Боб, Жито, Брашно, Овесени ядки са все ефтини . 90 лв ементал и 120 филе елена и хляба изглежда евтин 2-3 лв . една пица 16 лв . То се видя на морето . Гърците забогатяха, а искат помощи 4 милярда от ЕС . С тока за бизнеса 5 пъти нагоре и бензин 3 лева какви да са цените . Не спадат .
  • 14 Ако имаха акъл "учителите", щяха да ви..

    22 0 Отговор
    ..щяха да ви питат, докога че вдигате цените и после в края на годината или след две години и заплатите!?! Ква е целта!?! Накрая да купуваме кашкавал за 1000 лева килото, а заплатите да са обезценени 15000 лева!?!? Вие нормални ли сте и наричате това психиатрично поведение "пазарна икономика" - да не знаеш утре кое колко ще струва...На единия месец цената в милиони, след пет месеца паднала, ама всички фалирали и наричат това "пазарна икономика"...а з го наричам унищожение на държавите и народите им - стрес, непредвидимост, психопатщинс, корупция, кражби, произвол....трябва да има силна държава и едни и същи стабилни цени на основните потребявани стоки и услуги ...

    Коментиран от #38

  • 15 Ххххх

    14 2 Отговор
    Учители някои с психични отклонения от по над 50,55,57. Хлопат им дъските, милите. Стара мома и всички й се подигравали, оплаква се, но и тя къде ще ги носи парите в големи градове жилища, др обувките набор 64 и хлопат. За лекари пенсионери работещи, от запад очакваме роботи за учители и лекари..

    Коментиран от #18

  • 16 1234

    4 1 Отговор
    И зенеделците не ги щадете, бойко синапов на батвто човека колко кинги има по банки, вижте му имотното състояние и на др Синабов, на бойко симеоновския състудент. Те си го казваха, хвалеха, деца им в САЩ завършили 2 му щерка и т н, с чии пари. Знаем, с кои координати.. БГ Е МАЛКА И всичко се знае за бойковите, умен е бате, който приятел на синабов остана в пожарната, но не и твоя, но всички са по богати от твоята простовата малка светеща 9 г звездичка
  • 17 ИВАН

    22 1 Отговор
    Не ми говорете само за пари, а си вижте качеството - вижте на какво учите разглезените келеши, едно време ни учеха на труд, откога трудът стана мръсна дума, а лекото поведение - морал
  • 18 и какво като са стари моми

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ххххх":

    останлите са 80% разведени , които ще населяват Марс и Андромеда и затова се множат като хлебарки ...накрая завършват като роби престъпния слабоумен капитализъм и на банките с кредити за 30 квадрата килия в някой некачествен разпадащ се блок без паркоместа и улица и това, ако въобще си намерите работа , която да не е сезонна
  • 19 един

    13 0 Отговор
    И като ви вдигнат повече заплатите това още повече ще вдигне инфлацията!Инфлация се бори с повече и по-качествено производство учительо!Хората които произвеждат те са хората които ви дават заплатите,и ако тия хора не достигат няма как да пребориш висока инфлация!Много станаха хората които чакат на общите пари и искат високи заплати на всичкото отгоре!

    Коментиран от #28

  • 20 Кондарев

    7 0 Отговор
    Избиратели на престъпници
  • 21 Какви са тези училища когато има

    9 1 Отговор
    Частни учители и частни уроци извън училище
  • 22 Меркантилни типове за "учители"

    7 1 Отговор
    И бъдещи безработни или роби до живот на корпоративния капиталистически колониален строй...само за заплати говорят....това им остана в животеца на мишките
  • 23 трудна работа е учителската

    9 0 Отговор
    Но хайде малко старание, отделна грижа към всяко дете. Понякога малко внимание, малко стимул и един притеснителен и поизостанал ученик, просто разцъфтява. Пък и изрази като "шъ въ увидомя", "таквоз е то",
    "вашито низнание, е заради, че сте завладени от електрониката"......и още, и още, са недопустими.
  • 24 Тъмен субект

    7 0 Отговор
    Нямам нищо против учителите да взимат добри заплати. Обаче от тях се изискват РЕЗУЛТАТИ. Не може знанията и уменията на децата да клонят към нула и постоянно да се занижават критериите. Не може децата да не виждат причина и смисъл да знаят повече. Заплата се вдига за свършена работа. Резултатите са плачевни. НЕ МОЖЕ ТАКА!
  • 25 Докторите искат пари

    5 0 Отговор
    Учителите искат пари
    В университетите искат пари
    Всичко е вносно с пари
    А нищо в природата не се ражда с метали по тялото
  • 26 дайте да дадем

    9 1 Отговор
    Няма пари за училища и образование, защото даваме милиарди за американско въоръжение, което плащаме на завишени цени а ще го получим след доста години! А нашето го подаряваме на Украйна, за да докажем колко добри евроатлантици сме!

    Коментиран от #34

  • 27 Бравооо

    8 2 Отговор
    Чудно е, че с мижавата си заплата учителя е трън в очите на цялото общество. Ами такова ни е обществото! Ако на времето са сваляли шапка на учителя, то днес го псуват и хулят. Няма някой по-виновен и по хулен. Отиваш пеи доктора и си плашаш стотачката, като поп, но не го хулиш. Нищо че ти е надраскал само някаква рецептичка с витамини и болкоуспокояващи. Вдигат ти всеки ден тока, парното и водата, ама си плащаш, а работещите в тази сфера се пенсионрат с максимални пенсии. Няко да ги хули за това. Вярно е, че образованието е тотално девалвирало, но защо хулите само учителите? И кой го съсипа, щом още тези учители, които преподавах преди 1989 г. и бяха елитни за вас, преподават и сега. Ами нека всички хулещи да вземат да поучат и да станат учители! Но не им стиска!
  • 28 крива държава

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "един":

    Инфлацията се вдига не от заплатите на учителите, а от милиардите, наляти на бизнеса по различни програми! Например, за компенсация цените на тока. каквато взимаха всички, вкл. Нефтохим, който ни съдра кожите със скъпите горива! После "бизнесът" инвестира не в производството, а в скъпи коли и имения в чужбина
  • 29 Бравооо

    2 3 Отговор
    Чудно е, че с мижавата си заплата учителя е трън в очите на цялото общество. Ами такова ни е обществото! Ако на времето са сваляли шапка на учителя, то днес го псуват и хулят. Няма някой по-виновен и по хулен. Отиваш пеи доктора и си плашаш стотачката, като поп, но не го хулиш. Нищо че ти е надраскал само някаква рецептичка с витамини и болкоуспокояващи. Вдигат ти всеки ден тока, парното и водата, ама си плащаш, а работещите в тази сфера се пенсионрат с максимални пенсии. Няко да ги хули за това. Вярно е, че образованието е тотално девалвирало, но защо хулите само учителите? И кой го съсипа, щом още тези учители, които преподавах преди 1989 г. и бяха елитни за вас, преподават и сега. Ами нека всички хулещи да вземат да поучат и да станат учители! Но нито им стиска, нито се блазнят от "високата" заплата и пенсия след 40 години тормоз от учници и родители!

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Баба Вуна

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Уау":

    Най -важни бяха!Сега като гледам,какви са учителите такова са и учениците.Нямат респект,нямат уважение,не могат нищо да направят пред тази хунта срещу тях.Всеки ден ги показват,пили,надрусани,не се разбира какви са и къде са тръгнали с тези прически и дрехи.Който иска да се изявява,като едикой си да го прави в друго време и на друго място.Жалко но фактите говорят и показват самата истина.Обществото ни е болно и няма лек за суетата в сегашните млади хора.Трябва да стане чудо ,за да има градация,а не деградация!
  • 31 Тичайте при Бойко Борисов и Пеевски да

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бравооо":

    ..да ви "уважават"...за тях гласувате, от тях си чакайте унижението/ заплатите/, пардон уважението...
  • 32 редник

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бравооо":

    /Ако на времето са сваляли шапка на учителя, то днес го псуват и хулят./

    За съжаление - така е!

    Идете в двора на коя и да е болница - галерия от лъскави автомобили, за залатите от половин - един милион вече чухме.
    Идете пред кое и де е училище - няколко коли втора-трета употреба, ако има по-лъскави - те са на по-големите ученици.
    Директорките рядко достигат 2 000 лв, учителките 1800, чисти 1200-1300 лв...

    Е, как да има млади - идват за година-две и бягат...

    Коментиран от #37

  • 33 Ти не си в час

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не си в час":

    Има детски градини с кухни. Всичко зависи от директора. А кетъринга си е чиста пронография. Малки порцийки, продукти със съмнително качество, буламачи не ставащи за ядене. Между другото и на помощния персонал парите са никакви - минимална работна заплата.
  • 34 Не забравяй

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "дайте да дадем":

    и златото. Даваме го даром, да служи на други, благодарение на продажната политическа сган.
  • 35 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Пропагандната машина на БГ режимът плаща луди пари за прокарване на неолибералната идеология да бъде набита в кратуните на младите пацани по Украински модел.Малко закъсняха,но ще влязат в график.Никъде на Запад даскалите не получават подобни възнаграждения.Не,че не го заслужават,но те вече са купени марионетки повтарящи като папагали опорките на НПО “Отровено общество” ,които пишат учебниците.
    На Запад учителите винаги водят събеседване с учениците задавайки уж невинни въпроси за семейната среда и поведението на родителите.Абе,не си е работа.
  • 36 Млад родител

    0 1 Отговор
    АЛЧНИТЕ УЧИТЕЛИ ИСКАТ ЗАПЛАТИ НА ДОКТОРИ, КОЕТО ГО НЯМА В НИКОЯ ДЪРЖАВА... ОТ РАЗВИТИ ДО РАЗВИВАЩИ!!! ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ СА КУХАВЕЛИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК, А ОСТАНАЛИТЕ СА С ОБРАЗОВАНИЕ НА ПЕДАГОЗИ
    СРЕДНАТА БРУТО ЗАПЛАТА НА УЧИТЕЛИТЕ Е 3484лв., А МИНИМАЛНАТА 1708лв.В КОЙ БИЗНЕС, КОЙТО ХРАНИ БЮДЖЕТАРИТЕ- АДМИНИСТРАЦИЯ, УЧИТЕЛИ, ПОЛИЦАИ, БОЛНИЦИ, АРМИЯ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА Е ПОДОБНА? УЧИТЕЛИТЕ ИМАТ 65% РАБОТНО ВРЕМЕ СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ РАБОТЕЩИ БЪЛГАРИ И СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕННИ, ЗАЩОТО ДАВАТ ЗНАНИЯ НА ДЕЦАТА НИ, НО... ДАЛИ Е ТАКА? СУПЕР-СПЕЦИАЛИСТИ ИСКАТ ДА СТАНАТ УЧИТЕЛИ НО НЯМАТ "ПЕДАГОГИКА" И ЗАКОНЪТ НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВА, ДОКАТО "ПЕДАГОЗИТЕ" БИЯТ И НАКАЗВАТ ДЕЦАТА НИ!!!
    ЗА КАЧЕСТВО СЕ ПЛАЩА И ТЗИ ЗАПЛАТИ ДАЖЕ СА ИМ ПРЕДОСТАТЪЧНИ!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ами нали

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Доплащаш родител":

    тия частни уроци ги водят същите тези учители бе, умник!! Ама иначе в училище били лоши! Да ти имам тъпата логика!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.