Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Септември, 2023 06:00 6 706 220

"Руският човек живее в колосална нищета, като през 18 век"

  • владимир путин-
  • нищета-
  • бедност-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руснаци-
  • роман анин

Как да обясниш на такъв човек какво се случва? Този човек живее с по-малко от 150 евро на месец.

"Руският човек живее в колосална нищета, като през 18 век" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю с Роман Анин, главен редактор на руския сайт за разследваща журналистика "Важни истории":

ДВ: Сайтът за разследваща журналистика "Важни истории", Фондът за борба срещу корупцията и други независими от държавата руски медии и институции проведоха многобройни разследвания за корупцията в Русия. Но те така и не предизвикаха експлозия в общественото съзнание. Може би защото руското общество е апатично?

Още новини от Украйна

Роман Анин: Не съм съгласен, че не са предизвикали взрив. Така например разследването на Алексей Навални за "двореца на Путин" е гледано в руския сегмент на YouTube от над 100 милиона души. Това означава, че темата за корупцията все още вълнува хората. Но като цяло руското общество не се интересува много от този проблем - то е заразено. Няма да се впускам в подробности за това - цял трактат може да се напише по темата. Но защо ли се учудваме, след като много хора не се интересуваха даже от войната, докато не тръгна мобилизацията и не започнаха да пращат техни съпрузи и братя без никаква подготовка на фронта, където ги убиваха още на третия ден.

Що се отнася до корупцията - темата им е някак далечна, хората просто не могат да осмислят тези огромни суми, някакви милиарди. Руското общество живее в колосална нищета. Наскоро наш екип се върна от Карелия, където снимахме хора, които живеят в бараки. Как да обясниш на такъв човек за "двореца на Путин" или пък за яхтата на Сечин? Този човек живее с 15 хиляди рубли на месец (под 150 евро, б.ред.), без течаща вода в тоалетната, като през 18-и век. Това са корените на апатията, но има и други причини.

ДВ: А как се преодолява тази апатия? Като хората станат по-богати?

Анин: Безусловно. Но първо трябва да спрем войната в Украйна. Второ, десетилетия трябва да се работи с населението, а страната трябва да се реформира. Нужен е цял комплекс от мерки. Но при режима на Владимир Путин е невъзможно да се преодолее тази апатия. Ако си представим за секунда, че Русия може да бъде различна в бъдещето, тогава ще трябва да се извърши титанична работа по отваряне на архивите, за образоване на населението и за разказване на това какви престъпления е извършил режимът на Путин.

Цялата истина за войната трябва да бъде разкрита, за да могат хората да осъзнаят ужаса, който се е случвал през тези 30 години и на който те са били мълчаливи свидетели. Може би след това Русия ще има шанс да преодолее тази апатия и да започне да живее по нов начин.

ДВ: Тоест, докато Путин е жив, никакви промени не са възможни?

Анин: Не просто докато е жив Путин, а докато е жив колективният Путин - докато Русия е диктатура и докато има такива хора във властта. Просто не сме си давали достатъчно сметка за това. Лично за мен тези хора представляват банда. Това е организирана престъпна група в класическия смисъл на това понятие. И докато тази организирана престъпна група е на власт, нищо няма да се случи.

ДВ: Звучи много песимистично...

Анин: Това не е песимизъм, посочвам просто фактите. И повтарям, че бъдещето на народа зависи от самия народ, а не от нас, журналистите. Нашата задача е да разказваме на хората какво се случва в действителност, каква е властта, какво се случва в Украйна, да им разказваме за престъпната война, за това как руските власти нехаят за живота на собствените си граждани и изпращат стотици хиляди хора на заколение. А останалото вече ще е дело на самите граждани.

Това не е песимизъм, а просто осъзнаване, че животът ви зависи от вас. Ако искате да промените живота си, трябва да го направите. И ако през цялото време останете апатични, един ден ще почукат на вратата ви, ще хванат мъжа ви за врата и след три дни ще го хвърлят на фронта, където ще го убият. Това е цената, която хората плащат за безразличието си към собствената си съдба и към съдбата на страната.

Автор: Андрей Бренер


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 126 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    44 14 Отговор
    Трябва да Има Мир

    Коментиран от #50

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    85 34 Отговор
    ТЕ ЗАТОВА ЧЕРВЕНИЯ ХАЙВЕР ТАЗИ ГОДИНА ПОЕВТИНЯ С 30%. ИМА ЮТУБ. ПУСНЕТЕ СИ НЯКОЙ АМЕРИКАНЕЦ С ВИДЕО ОТ РУСКИ МАГАЗИН
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нямате представа какво съм виждал там.

    99 134 Отговор
    Руснаци, завършили средно, бели и красиви, живеят в коптори и кал, като нашите цигани в Столипиново и Максуда. И това е навсякъде. Само центровете на градовете им са красиви. В районите им около блоковете е бунища и кал. Алкохолици се търкалят по калните детски площадки. Спринцовки от хероин навсякъде. Мирише на урина и фекалии. Прескачаш бутилки, торби и кутийки. Кондоми пръснати както у нас листата на дърветата наесен.

    Коментиран от #6, #14, #153, #208

  • 6 Добре

    143 58 Отговор

    До коментар #5 от "Нямате представа какво съм виждал там.":

    Си описал филаделфия и сан франциско
  • 7 ЕВРОНЮЗ

    95 31 Отговор
    😂 😂 😂 А Дойче Зеле се къпят по един път в седмица

    Коментиран от #182

  • 8 ХАХАХА

    109 47 Отговор
    То говедарите нали живеят всичките в лукс,затова бездомните се увеличават главоломно ,за ветераните ходили да трепят хората в различни страни с цел демокрация по говедарски какво да кажа ,бездомни ,наркоманизирани маргинали, за изхвърлени от жилищатата си тъй като не могат да обслужват ипотеката си защо не интервюират някой говедарски всезнайко като този руски! ? Седнали да гледат в чуждата паница ! За интелекта на говедарите да не говорим!
  • 9 ЕВРОНЮЗ

    60 24 Отговор
    😂 😂 😂 А Дойче Зеле се къпят по един път в седмица
  • 10 Българин

    66 84 Отговор
    Днес е поредният ден, в който благодаря на съдбата, че не съм се родил в русия :) хахахаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    60 69 Отговор
    Факт е бре колкото и да защитавате Русия и Путин ! С тия ресурси къде ги имат по стандарт на живот трябваше да са в топ 5 !!

    Коментиран от #23, #42, #133, #143

  • 13 Смях и евтина

    77 48 Отговор
    Пропаганда от зел..ки те.....жалки сте... продажни краварски подлоги
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 М да

    32 51 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Слагат докато не ги хване полицията и не ги одруса с яки глоби , че и затвор, щото царя....айде за по точно болярите от името на царя силно ограничиха , а и на места направо забраниха всичко това. Оти са страшно лакоми и искат само за тях да има....е и за царя де.

    Коментиран от #44

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Студопор

    86 29 Отговор
    Кажете за българският човек! Кажете, кажете! Кажете как данъците днес са по-високи и непосилни спрямо тези през времето на Османското иго. Само дето кръвен данък още няма, ама и това може да стане.

    Кажете как живеят в Молдова! Кажете как там минералната вода е лукс. Кажете какво тече там от чешмите.

    Кажете как берачите на какао в Африка не са опитвали шоколад през живота си, защото не могат да си го позволят!

    Мизерия и бедност има навсякъде. Не спекулирайте, че сте открили топлата вода...
  • 19 Хе Хе

    54 31 Отговор
    То пък хамериканският човек живее в колосално Богатово. 40 милиона на купони за храна. 120 милиона на социални. 200 милиони роби на кредитите. 5 милиона само в Америка живеят добре на гърба на останалите 350 милиона. В Русия съотношението е същото. В България добере борят 10 милионера на хиляда щото сме комуняги.
  • 20 руският човек

    54 31 Отговор
    Живее както си иска. А вие не се опитвайте да му давате наклон, да не се наклони към вас, че си знаете какво ще си получите напълно заслужено. И изобщо, кой ви каза, че да се намесвате в личния живот на хората е безопасно?
  • 21 Друго си е

    40 14 Отговор

    До коментар #16 от "Минувач":

    Да береш гъби и бършеш Х-кременти в Джорджтаун, като тебе, нали?
  • 22 тц тц

    61 35 Отговор
    Докато всеки руски човек има жилище 18 милиона американски роби живеят в кашони под мостове, за 18 век не знам, но дори и неандерталците са имали поне пещери:)

    Коментиран от #219

  • 23 Факт

    56 35 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Според Световната банка миналата седмица Русия влезе в топ 5 на световните икономики, като изпревари именно Германия, а Великобритания и Франция изпаднаха от топ 10.

    Коментиран от #25, #34, #59, #79, #81

  • 24 Ха ха ха

    40 42 Отговор
    Руския мир, всъщност е съвецкия мир.... мизерия, нищета, и пропаганда.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Чети и плачи

    42 23 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Руската Федерация се превърна в петата по големина икономика в света. В същото време Руската Федерация стана и първата държава в този списък на Европа, изпреварвайки Германия.
    Данните са публикувани на сайтовете на Световната банка и Международния валутен фонд, анализирани са по паритет на покупателната способност.
    Днес първите пет държави в света по БВП са както следва:
    1-во място — Китай ($31,559 млрд.), 2-ро място — САЩ ($23,149 млрд.), 3-то място — Индия ($15,875 млрд.), 4-то място — Япония ($5,675). милиарда), 5-то място — Русия (5,510 милиарда долара). Германия е на шесто място с $5,011 млрд.
    Следват Индонезия ($4,811 млрд.), Бразилия ($4,288 млрд.), Турция ($3,696 млрд.). В същото време Великобритания не успя да влезе в топ 10.

    Коментиран от #31, #37, #71

  • 27 ДВ а вие живеете в тотална краварска лъж

    42 16 Отговор
    Лъжа и тъпотия!
  • 28 Тези хора

    52 20 Отговор
    Които живеят мизерно като в 18 век изкупиха де що има имоти по южна Европа Турция България Гърция Италия Португалия Испания Кипър и в други държави
    Руснакът изпитва желание да поживея известно време в по-топъл климат и не се затруднява да си купи имот в по-топлите страни
    Как да си го обясним тогава това че живеят като в 18-ти век освен като евтина пропаганда

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тези хора

    32 19 Отговор
    Които живеят мизерно като в 18 век изкупиха де що има имоти по южна Европа Турция България Гърция Италия Португалия Испания Кипър и в други държави
    Руснакът изпитва желание да поживея известно време в по-топъл климат и не се затруднява да си купи имот в по-топлите страни
    Как да си го обясним тогава това че живеят като в 18-ти век освен като евтина пропаганда

    Коментиран от #36

  • 31 Ти не разбра ли бе? Всички отчети са

    27 29 Отговор

    До коментар #26 от "Чети и плачи":

    глупости, ако не могат да се видят отчетите и резултатите. Спокино могат да дадат БВП което да ги сложи и на първо място. Но това е приказки за лека нощ. Тия ги разправяй в пенсионерския клуб. Там ще ти ръкопляскат.
  • 32 Ха ха ха

    30 37 Отговор
    Колко много руска и русофилска мъка има в този форум....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 150

    18 23 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    евро на месец? Какво пак ме разбра?
    Коя икономика, която изстрелва приходите от ресурси през дулата на оръдия за да убива цивилни ли? Идея нямаш и какво "мери" тази класация... 🤣
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Това са тези от корумпираната власт

    17 25 Отговор

    До коментар #30 от "Тези хора":

    администфация, крадливите военни, и правораздаващи. Около 20 процента от 140 милиона. Рестото е в мизерията. Най-много хероинови наркомани и ХИВ на човек от насеюението в света. Дори алкохолизма им е много помалък проблем от горните два проблема. За npocтитyцuятa знаете всички. Дори нормалните обикновени жени дават за 20 долара, ако си чужденец и никой няма да разбере.
  • 37 Ха ха ха

    17 24 Отговор

    До коментар #26 от "Чети и плачи":

    Не се ли очаква от една толкова силна икономика.....много висок стандарт на живот.... щото нещо 150 евро заплата.....
  • 38 Ясно

    16 29 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Как да ходят до магазина като нямат пари. Слагат консерви. Не могат да си позволят пресни плодове и зеленчуци.
  • 39 10%

    12 27 Отговор

    До коментар #28 от "Тези хора":

    живеят добре, другите са аут, демек 125 М! И не изкупиха, а продават панически, че обедняха рязко, а кредитите си вървят...

    Коментиран от #53

  • 40 Сайта на коя банка?

    14 19 Отговор

    До коментар #29 от "Факт":

    За първи път чувам за световна банка, а за сайта и по- малко.

    Коментиран от #41

  • 41 Има една такава

    7 12 Отговор

    До коментар #40 от "Сайта на коя банка?":

    но тя се занимава с подпомагане на развиващи се страни. За нея ли говорим?
  • 42 Защо

    40 9 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    не помислиш, колко войни е водела Русия през последните 200 години, колко санкции са и налагани все заради тези ресурси. И колко войни в същото време на своя територия са водели САЩ и Англия и колко ресурси са ограбване и ограбват сега от целият свят. После си отговори кой какъв стандарт има и защо?
  • 43 А сега де

    37 19 Отговор
    Минималната заплата в Русия е 374 евро, няма как да живеят с по 150 евро. До колкото знам със 150 евро в Европа живеят само повечето от пенсионерите в държавата от ЕС - България, даже има и стотина хиляди български пенсионери, които преживяват с по 100 евро месечно.
    Да видим как живеят и децата у нас и в "лошата" Русия:
    От август месец детските надбавки в Русия станаха 5000 рубли или 95 лева, в България са колосалните 50 лева, на всичко отгоре и не всички българи имат право да ги получават.

    Коментиран от #48

  • 44 ХАХАХА

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "М да":

    Ти да не описваш тукашните боляри и глиста ,който блажи покрай тях?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пълни глупости

    27 5 Отговор
    Абе как ви раждат главите само простотия? Наистина някой хора живеят в паралелна вселена.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Факти

    24 34 Отговор
    Руснаците винаги са били роби в собствената си държава. Те друго не знаят. За кратко през 90-те имаха свобода, но те я намразиха, защото комунизмът нарочно им я завеща с глад, престъпност и разруха. Това е планът Голгота на КГБ да се отврати народът от демокрацията и сам да си поиска тоталитаризма обратно. Затова Русия скоро няма да влезе в правия път. Там народът сам си иска робството.
  • 52 Булпсихопатъ

    27 11 Отговор
    Да ,бе. И като в 18век са с безплатно здравеопазване и образование. Абе мизерия страшна в тайгата. Гледам из нашите села са цъфнали и вързали. Метрото в Перник вече е достъпно. Пуснаха парното и топлата вода във ВладоТричков. На Гара Бов са построили нов мол. Вакарелското висше училище отвори врати. Елин Пелин скара метростанция ще се оборудва с нов асансьор за инвалиди.

    Коментиран от #57

  • 53 Продават доста от тях

    14 8 Отговор

    До коментар #39 от "10%":

    Но защото са имали да купят и защото санкциите ги затрудняват да отидат до имотите си няма друга причина
  • 54 Статистика

    28 15 Отговор
    за 2022г. на глава от населението:
    Брой бездомни - №1 САЩ
    Брой наркомани - №1 САЩ
    Брой болни от спин - №1 САЩ
    Брой заразени от маймунска шарка - безспорно №1 САЩ с огромна преднина пред втория
    Брой убийства - №1 САЩ вечен лидер
    Брой мъртвородени бебета от наркозависими - №1 САЩ
    Брой гейове - САЩ неизменен №1
    Брой изнасилвания - САЩ си връща лидерската позиция от Германия

    Коментиран от #62, #74

  • 55 Русофил

    22 8 Отговор
    Бензинът левче, газът 50 стотинки 😉
  • 56 Германец

    22 19 Отговор
    Пак са по добре от българите 😉

    Коментиран от #60, #82

  • 57 Булпсихопатъ

    23 8 Отговор

    До коментар #52 от "Булпсихопатъ":

    А , и всичко с пари от ЕС. Чакам сега медицински хеликоптер тука на Витоша. Поръчахме го преди 15 години ,даже обучихме 180 пилоти. Сега имат книжка за хеликоптер а карат 30 годишни таратайки и чакат Ф16 да ги пази.
  • 58 6 пъти САЩ и Западна Европа спасяват

    19 25 Отговор
    Мизерните крепостняци, колхозници и блатници от гладна смърт! И...благодарност Никаква ))))

    Коментиран от #134

  • 59 Каква е минималната работна заплата

    15 13 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    И пенсията в петата икономика в света?а?

    Коментиран от #80

  • 60 Хахахахаха

    7 9 Отговор

    До коментар #56 от "Германец":

    Затова се наричаш Германец а не...маскаляк?!? Хахахахаха
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ха ха ха

    20 25 Отговор

    До коментар #54 от "Статистика":

    Затова руснака има две мечти.....Първата, да унищожат Америка. Втората, да спечели зелена карта за Америка.,...
  • 63 Хммм

    19 4 Отговор
    Моят жизнен стандарт е много нисък. Работя здраво но едвам свързвам двата края. А съседът ми , борче някакво, само обикаля квартала, барове и магазини разни а пък вече втори мерцедес си купува. Ммм да...
  • 64 ей така се промиват мозъци

    19 10 Отговор
    И на укрите десет години им разправяха че ще превзимат Москава , ама ще са изчезваща нация .
  • 65 Дъглас Макгрегър

    26 13 Отговор
    Епохата на изобилно богатство за САЩ и Европа е към своя край. Балансът на силите е в полза на Русия
  • 66 Къде го видя това?

    8 0 Отговор

    До коментар #61 от "Хахаха":

    Нещо май лъжеш!
  • 67 Хммм

    21 13 Отговор
    Изобщо какво ги четете тези глупости. Да, руснаците не живеят охолно като американците, но определено не живеят по-лошо от нас българите.
  • 68 криза

    17 4 Отговор
    Точно така, но всички са ядосани този път. Чичо сам предобри с тоалетната хартия последните 3-4 години, и с чековете за по 1000 долара и т.н. и вбеси всички, забелязва се рязко намаляване на балъците в международен план извън Западна Европа, където поради инцест и лоша генетика положението е безнадежно. Яяя- яяя вундабар
  • 69 Уточнение

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "А дойче веле":

    Дойче веле се издържа от бюджета на ЦРУ!
  • 70 Няма стадо без мърша!

    23 7 Отговор
    Както у нас има много такива, това са продажните краварски подлоги, такива има и в Русия, които се продават за някой цент и пишат глупости в ДВ!? Нета е пълен с информация, влезте в ютуб и ще видите как живеят в Русия. Ние сме крепостни селяни пред руснаците, те не биха търпели толкова долни подлоги каквито у нас се навъдиха.
  • 71 Русия стигна 5-то място

    12 11 Отговор

    До коментар #26 от "Чети и плачи":

    по БВП, изчислен по т.нар. паритет на покупателната способност, а не по реален БВП. По реален БВП е на 12-то място. За страна с най-много природни ресурси и най-голяма територия на света нито петото място, нито 12-тото място са повод за гордост. Още повече, че по БВП ППП на ГЛАВА от населението Русия е на 56-то място в света.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 пламен

    10 16 Отговор
    Гола вода и кал в ушите са. Останала им е само една алкохолна утеха за имперско величие. За сега, скоро, разпад като сесерето.
  • 74 Като абсолютна бройка може и да е така

    5 7 Отговор

    До коментар #54 от "Статистика":

    като абсолютна стойност, но ме съмнява. Като процент от населението обаче РФ е по много от изброените показатели номер едно
    Не забравяй, че РФ е 140 милиона(беше, преди да започне войната), а САЩ е 330 без нелегалните, които са още 50 милиона.

    Коментиран от #193

  • 75 Човек

    12 16 Отговор

    До коментар #61 от "Хахаха":

    Ти изобщо знаеш ли за какво говориш? Русия по среден доход коригиран с паритет на покупателната способност е към 60-70-то място в света. Това е средностатистическа държава от втория свят. По БВП е извън топ 10 и толкова. Изкопаемите горива си отиват, а с тях и руската икономика. Те не могат да предложат нищо друго на света и ще се върнат в средновековието.
  • 76 относно тия измислени новини

    9 1 Отговор
    Мисълта вече е бранд. Да те прасне ябълка по главата е тема за сорта, размера на цицината, не и за гравитацията. И няколко селфита. Една картина замести том текст. Жална му майка на Изкуственият Интелект- няма как да заместиш повсеместно отсъстващ естествен.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 измишльотини за канарчета

    17 8 Отговор
    А защо 20 милиона в обора спят под мостове и в кашони ? И още толкова на паркинга в автомобила ? Такова нещо няма даже в Индия и Пакистан ?
  • 79 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    Тука не говориме за бвп което пак малко ме съмнява а за стандарт на живот ..

    Коментиран от #83

  • 80 Реалност

    14 14 Отговор

    До коментар #59 от "Каква е минималната работна заплата":

    Минимална заплата в Русия - 38 000 рубли /730 лева/, в България е 840 лева
    Минимална пенсия в Русия - 21 000 рубли /390 лева/, в България е 230 лева
    В Русия - безплатно здравеопазване, 70 стотинки горивото, 10 лева сметки за ток, 2-3 лева сметки вода, 60 ст. хляб, 4 лв месо, да продължавам ли?

    Коментиран от #84, #93, #94, #125

  • 81 По същия показател БВП по паритет

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    на покупателната способност СССР беше на ВТОРО място в света. Но дори и комунистическите пропагандатори не се опитваха да ни убеждават, че стандартът на живот там е по-висок от този в Западна Европа и САЩ. Защото знаеха, че от значение за стандарта на живот на отделния човек е БВП на глава от населението. За 2022 г. Русия е на 56-то място в света по БВП ППП на глава от населението.

    Коментиран от #91

  • 82 И това вече

    7 8 Отговор

    До коментар #56 от "Германец":

    не е вярно. Минахме и Сърбия и Русия по БВП на глава от населението. Не защото цъфтим и вържем, а защото икономиките на Русия и Сърбия се свиха.
  • 83 Факт

    5 0 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    Точно за стандарта на живот (паритет на покупателната способност) става дума, а не за БВП!
  • 84 Мин.раб.заплата

    11 9 Отговор

    До коментар #80 от "Реалност":

    В Р -Расия =16 700 рубли= на малко под 160€.Минимсл пенсия=65 €.
    И ние четем Гугъла.

    Коментиран от #87, #95, #98

  • 85 Дойче Велле и този сайт

    11 5 Отговор
    се финансират от ЦРУ.
    Дерзайте укрофилски предатели
  • 86 Едвард Радзински

    10 11 Отговор
    Нужно е да живееш в тази пустиня, която наричат Русия, за да почувстваш цялата свобода на живот в другите страни на Европа.

    Коментиран от #102

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Официално българина вече е по-богат

    3 11 Отговор
    от руснака.Което означава,че копейкин е по-богат от 130 милиона руснака.
    Примерно.

    Коментиран от #104

  • 89 Гугъл,

    0 7 Отговор

    До коментар #87 от "Тъпунгерите":

    Ама от руската преса и медии.Мда.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #81 от "По същия показател БВП по паритет":

    Добре ги съчиняваш, но поне да беше проверил, че класацията по паритет се прави от 2007 година:)))
    А за другото ти препоръчвам една статия тук във Факти отпреди седмица, две за едни германски пенсионери, които с 2500 евро са стояли гладни в Германия и са се преместили в българско село, да се чуди човек защо така след като БВП на глава от населението на Германия е 100 пъти по висок от нашия:)
  • 92 Путин като Премиер на РФ

    10 10 Отговор
    Путин: Една трета от руските болници са без топла вода

    Повече от 30 процента от руските болници нямат топла вода, 8 на сто - водопровод, а 9 процента — канализация. Това е съобщил руският премиер Владимир Путин по време на национална конференция на медицинските работници, цитиран от агенция РБК. По думите му сградите на четвърт от болниците са за основен ремонт.

    Коментиран от #100

  • 93 Нормален

    10 6 Отговор

    До коментар #80 от "Реалност":

    Ли си?Ако си такъв,па заминавай в руският рай.Хем богато,хем евтиния.
  • 94 За 230 лв.

    12 10 Отговор

    До коментар #80 от "Реалност":

    минимална пенсия в България ИЗЛЪГА. И то с много. За безплатното здравеопазване в Русия, мерси. Ако нямаш пари, си пътник, както и у нас, където на книга също е безплатно за здравно осигурените. Като цяло в Москва, Петербург и още няколко големи града 60-70 % от населението живеят по-добре от средния българин. Но това са само 10-12% от руснаците. Останалите живеят доста по-зле от българите от Северозапада и от дори от циганите в гетата.

    Коментиран от #99

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ам чи

    10 6 Отговор
    Е ТЕ ЗА ТАКИВА ПЛОСКИ КЛЕВЕТИ КАТО АНИМАЦИЯТА НАРЕЧЕНА ДВОРЕЦА НА ПУТИН НАВАЛНИ Е В ПАНДИЗА ТА А СЕГА МИ КАЖИ ЗА КВО МУ Е НА ПУТИН ДВОРЕЦ. КОЛКОТО И НА ТОДОР ЖИВКОВ АМА СЕЛСКИЯ МОЗЪК СЕ ВЪЛНУВА ОТ ТОВА КОЙ ПОВЕЧЕ КВАДРАТА ИМА ТА ЗА СРАВНЕНИЕ СЪС ЗАПАДА КОЛКО ХОРА ТАМ ЖИВЕЯТ НА КРЕДИТ И ТРЕПЕРЯТ ОТ СТРАХ ДА НЕ НАСТИНАТ ЩОТО НЯМА НАДНИК И ПОД МОСТА ТА АДЕ ГЛЕДАЙТЕ СИ ВАЩЕ ГОЛИ ЗА...ЦИ И НЕДЕЙТЕ РЕВА НА ЧУЖД ГРОБ
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 от коя година са ти данните

    5 3 Отговор

    До коментар #84 от "Мин.раб.заплата":

    до ползващея гугъл.

    Коментиран от #107

  • 99 тц тц

    3 4 Отговор

    До коментар #94 от "За 230 лв.":

    Социалната, която е и минималната пенсия в момента е точно 232 лева.

    Коментиран от #115

  • 100 Смех в блатото

    9 10 Отговор

    До коментар #92 от "Путин като Премиер на РФ":

    Сега са повече :)

    При Путин настъпи тотална деградация на огромна част от Русия, защото корупцията на олигарсите му се вихри с нечуван размах.

    Коментиран от #106, #108, #109

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Тома

    10 2 Отговор
    И къде в света няма много богати и бедни да попитаме автора на статията

    Коментиран от #105

  • 104 Простакът соеосоид

    8 4 Отговор

    До коментар #88 от "Официално българина вече е по-богат":

    се ражда и умира простак
  • 105 как къде

    1 2 Отговор

    До коментар #103 от "Тома":

    В Китай и Индия са най-много.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Датата е от онзи ден.

    11 8 Отговор

    До коментар #98 от "от коя година са ти данните":

    Литърче гориво вече 80 рубли.1,60 лева.И на много места има остър недостиг.

    Коментиран от #114

  • 108 Така е

    5 4 Отговор

    До коментар #100 от "Смех в блатото":

    Не може всички да са чeстни и пoчтeни като гoсподaря ти Бойко! А зaм. предсeдaтелката на ЕС Евa Kaйли разнaсяше куфaри с пари, не защото е взимала пoдкупи, а за да ги раздаде на нуждaещите се!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Състоянието на безаналоговия ЧФ на РФ

    5 4 Отговор
    „Само с корвети, големи десантни кораби, плаващи работилници, танкери и буксири не може да се води война“, сочат експертите. „За да се противопоставим на 6-и флот на САЩ трябва да създадем някаква заплаха за неговите ракетни крайцери и самолетоносачи“.

    В състава на 6-и флот на ВМС на САЩ (който отговаря за Средиземноморския басейн) влиза ескадра от четири разрушители/есминци с управляемо ракетно оръжие (УРО). Този флот разполага в Средиземно море с авионосна ударна група – атомен ударен самолетоносач плюс два ракетни крайцера и два есминеца с УРО. Основните сили на Шести флот се поддържат от амфибийно-десантна група със съответстващите кораби и, най-вероятно, две подводници, оборудвани с ракети „Томахоук“.
  • 112 И кой вярвя на Дойчев хитлер

    5 8 Отговор
    Тия пак не си взели дажбата от церове.
  • 113 горчивата истина

    8 4 Отговор
    „На ЧФ му остана много малко от ударната мощ“, заяви Ищенко пред „Взгляд“. „Струва си да обърнем внимание на това, че когато се изостри ситуацията около Сирия и ние обещахме да сваляме американските ракети и даже техните носители, на дежурство изкараха даже „Пилкий“. Това е стар-престар стражеви кораб със старо оръжие, който също беше довлечен там, защото нашите са наясно, че „Адмирал Ессен“ и „Адмирал Григорович“, които са на разположение там, са абсолютно недостатъчни“, разказа Ищенко.

    А ЧФ няма повече съвременни надводни кораби, добави събеседникът. „Фрегатата „Адмирал Макаров“ и до този момент е на Балтика, въпреки че беше приет в боевия състав в края на декември, доколкото разбирам, затваряйки очи за проблемите му. Независимо от цялата острота на ситуацията в Сирия, „Адмирал Макаров“ просто физически не е в състояние да доплава до Черно море“, отбеляза събеседникът.
  • 114 Ужас

    6 8 Отговор

    До коментар #107 от "Датата е от онзи ден.":

    Как не ги е срам - 1.60 лв горивото!!! И при нас е толкова...но за 1/2 литър:)
    Между другото дизела в московските бензиностанции вчера беше 46-48 рубли /90 ст/ и нямаше никакъв недостиг.

    Коментиран от #119

  • 115 Ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #99 от "тц тц":

    523 лева тавариш....нещо не си прочел .....
  • 116 Смех в блатото

    4 3 Отговор

    До коментар #109 от "Блатният червей":

    Даже не знаеш как да създаваш фалшиви опорки. Евростат не пише политически изречения като цитираното от теб. Евростат работи със статистика, а ти такава не си цитирал.
  • 117 На Запад е Life

    7 2 Отговор
    В Русия е жизнь.
  • 118 2020

    7 6 Отговор
    Шокиращи данни за здравеопазването в Русия
    В 35% от руските лечебни заведения няма канализация

    С метната палата на Русия оповести шокиращи данни за здравната система на страната.

    „От 116 865 сгради, в които се оказва медицинска помощ, 14% се намират в аварийно състояние, в 30,5% няма водопровод, в 52,1% липсва топла вода, в 41,1% не е налице централно отопление, 35% нямат канализация, а в 47% не осигурен достъпност за инвалиди”, сочи докладът на руската Сметна палата, цитиран от ТАСС.

    За въпросните 14% от лечебните заведения, които се намират в аварийно състояние, са необходими реконструкция или цялостен ремонт.

    Русия съди производител на презервативи за реклама

    Данните на Сметна палата също така сочат огромен недостиг на специализиран медицински персонал и лекари в Русия.

    На всеки 10 хиляди руснаци се падат едва по 37 лекаря, но не всички имат необходимата квалификация. Например 7,1% от детските доктори не са квалифицирани педиатри.

    Епидемията от СПИН в Русия се разраства

    „Същевременно обезпечаването на системата с висококвалифицирани специалисти, от които зависи животът на хората, е една от приоритетните области на здравеопазването”, посочват от руската Сметна палата.

    Особено сериозен е проблемът с достъпа до медицинска помощ в малките населени места, чието население често трябва да пътува повече от час, за да получи такава.
  • 119 Смех в блатото

    11 6 Отговор

    До коментар #114 от "Ужас":

    "Как не ги е срам - 1.60 лв горивото!"

    Горивото в блатото само преди година беше наполовина там. :)

    Нещо по-важно, сега вече го НЯМА в цели области.

    Ако това не ти говори нещо, знаи си прекалено малък да си спомняш режима на тока в комунистическа България и причините за него.

    Коментиран от #123

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Сталинкамвф

    5 2 Отговор
    Да руснаците са толкова диви ,че живеят без пари ! Не знаят какво е това !
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Анал изаторе

    5 14 Отговор

    До коментар #119 от "Смех в блатото":

    Режим на тока имаше когато американският агент Горбачов взе властта.
    Тогава ликвидира СИВ и поиска да му се плаща в долари.
    1989 г.1 Квт.ч.....1,5 стотинки
    Тупунгер марш на фронта срещу Русия.Веднага ставаш на тор

    Коментиран от #124, #135

  • 124 Смех в блатото

    13 6 Отговор

    До коментар #123 от "Анал изаторе":

    "когато американският агент Горбачов"

    Хахахаха.

    Сега пък Горбачов бил "американски агент".

    Абе ти изобщо знеш ли как Горбачов е станал "върховен"? За да е "американски агент" САЩ е трябвало да купят целия КПСС и КГБ заедно.

    Коментиран от #126, #132

  • 125 небрежнев

    11 8 Отговор

    До коментар #80 от "Реалност":

    Коментара ти е само лъжи и пропаганда на злото.
    В БГ минималната пенсия е 523,04 лв, а не както посочваш 230 лв.
    Русия е държавата с най-ниска продължителност на живота в Европа - 65,5 г. (на 137-о място в света); най-висока детска смъртност - 7,2 на хиляда (на 140-о място); най-ниско покритие на населението с канализация и течаща вода - 66% от хората живеят с външни тоалетни...
    Мизерията е невъзможна да си я представи нормален човек. Просто вижте реалността сами:

  • 126 в историята си

    5 3 Отговор

    До коментар #124 от "Смех в блатото":

    Русия няма "бивш" държавен глава, който да не е оплют и изкаран чужд агент. Дори и мумията в мавзолея.

    Коментиран от #129

  • 127 Аз съм от ссср

    9 14 Отговор
    Не знам вие да не живеете във 18 век,средната заплата във Русия е 1156 долара,по голяма от средната във България която е 1800лв.

    Коментиран от #131, #138

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Ха ха ха

    7 5 Отговор

    До коментар #126 от "в историята си":

    Колко президенти на САЩ са убити и колко от убийците са разкрити?
    Селски цървуль
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Аналеноф

    10 8 Отговор

    До коментар #124 от "Смех в блатото":

    Че Горбачов е уса агент е доказано в целия свят
    Задръстеняк
  • 133 Хахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Те са си там , в топ 5, даже по соросоидите стандарти. А в действителност са още по напред.
  • 134 Аз съм от ссср

    4 4 Отговор

    До коментар #58 от "6 пъти САЩ и Западна Европа спасяват":

    И кога е това спасяване,да не четеш в.Уикенд?
  • 135 Унуфри

    8 5 Отговор

    До коментар #123 от "Анал изаторе":

    Режим на тока имаше още 1983-85 година.Горбачов тогава беше никой.Айде обратно в дупката.

    Коментиран от #137

  • 136 Смех в блатото

    5 8 Отговор

    До коментар #128 от "Какво си слагал освен фес":

    "Цялата българска мъжка народна носия е турска бе"

    Ти не си виждал българска носия. Това само потвърждава това, което казах, че путинофилите не сте българи.

    Коментиран от #147

  • 137 Смех в блатото

    6 4 Отговор

    До коментар #135 от "Унуфри":

    Ако става въпрос, отчаянието им личи по това как се мъчат да прехвърлят "вината" на всеки преден руски "първи". Това е традиция в блатото - да си оправдават мизерията и зловещите действия с "предните". Тоя другар не прави нищо различно. Нямам НИКАКВО съмнение, че след като Путлер си отиде по един или друг начин от властта, и него ще го обявят за "американски агент".
  • 138 Хахаха

    9 11 Отговор

    До коментар #127 от "Аз съм от ссср":

    Не им обръщайте внимание. Те са ги опростачали, те вярват на всякаква русофобска пропаганда. Странно, че в света на информацията, хората моментално се зомбитата от русофобските приказки. Истината, че Русия е една подредена страна, с чисти и красиви градове, с дегитализирани услуги, с развита инфраструктура. Никой от пишещите тук срещу Русия няма понятие от мащабите на Русия. Европейските страни, от които изпадате в екстаз, с размерите на една руска област, ще дават акъл на Русия, как да я подредят. С какво право? Какъв опит имате, че се сравнявате с Русия? Все едно да давате акъл на един милиардер, как да управлява парите си, при условие, че работите като шлосер в неговата фирма.
  • 139 Илф и Петров

    5 0 Отговор
    Спасението на давещите се е дело на самите даващи се.
  • 140 джаба

    7 3 Отговор
    щото тук пенсионерите се чудят на малдивите или доминикана .....бе дейва тез журналяги изумени
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 факуса

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    скоро ще го видим богатия запад с висок стандарт ли ще е,африка ги изрита и дригите колонии скоро,яко печатане ще требе,ама докога,щяха да зануляват ама се оказа,че себе си
  • 144 баууу

    5 0 Отговор
    Не всички някои си живеят, като царе. То и нашите пенсионери и работещи бедни не са много по добре от руский человек ма той и модела е подобен.
  • 145 бхаха

    4 5 Отговор
    Руски депутат предлага задължително “осеменяване” на жените над 24 години без деца

    Руски народен представител предлага наложително “осеменяване ” на дамите над 24 години без деца. Това излиза наяве от акaунта в Twitter на Саша, не забудь…

    Според него, депутатът от Държавната дума Виталий Милонов предлага да се вкара наложително осеменяване за неомъжени дами над 24 години.

    „ До 24 години танцуваха по нощни заведения, време е да се погрижим за страната “, декларирал националният представител.

    За няколко дни постът е събрал хиляди реакции и мнения. Повечето от тях са хумористични и осмиват “великите ” хрумвания, които в последно време идват от Народното събрание на Москва.

    Тук пораждат доста въпроси. На никакви възражения ли няма да имат право дамите? Кой ще ги осеменява? Лично Милонов ли ще се нагърби с тази тежка задача?

    А ние питаме:

    С толкоз проблеми в тази страна, причиняваща проблеми на други страни, това ли е най-важното? И не е ли комично през 2023 година дамите към момента да се усещат длъжни да раждат деца, без значение от възрастта им?
  • 146 горивата в русия днес

    5 4 Отговор
    16.09.2023 бензин1,07 лв. дизел1,20 лв. пропан бутан 0,53 лв.
    по отношение на заплатите, критерият е покупателната способност, а не сравнението с друга валута! а там вижте какво казва световната банка!

    Коментиран от #159

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Само

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Преведи ми компори,и в коя час на щатите живееш ,или си си сложил фототапет в стаята
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Един не-трол

    9 6 Отговор
    Всички бранещи Русия искам да ги попитам защо не ходите там да работите? А отивате в Германия? Явно е по-добре няма третополови, няма ЕС, няма гнил капитализъм. Защо стоите в нашата държава? Вървете в тази перфектна държава.

    Коментиран от #154, #158

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Стойко

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Нямате представа какво съм виждал там.":

    Това в скапанаПедалска София ли го описваш ?
  • 154 Щото сме вражеска държава

    7 2 Отговор

    До коментар #151 от "Един не-трол":

    и не ни пускат
  • 155 Истината

    11 4 Отговор
    Заплатата не е най важното за да живееш добре.
    Миналата година ходих в Германия, питам германеца къде можем да седнем да пием по кафе, не знам ми вика, е как няма да знаеш работиш и живееш в центъра на Лайпциг, с колегите не излизате ли, отговаря ми - излизам само с жена си веднъж месечно на ресторант, през другото време от вкъщи на работа и от работа вкъщи, така били и колегите му. Моя колега ми вика на български - вече разбра ли защо града прилича на зомбиленд. В България може да взимаме от три до пет пъти по малко от германците, но умеем да живеем за разлика от тях.

    Коментиран от #163

  • 156 😆😆😆

    9 5 Отговор
    Загрижили се за Руския човек🙄😆
    Що не се загрижите за българския човек☹️
    Я да разкаже DW за немския пенсионер какви пенсии получават, че бягат в чужбина 👏👏😆
  • 157 Две световни войни срещу Русия

    5 4 Отговор
    Две нац.катастрофи
    Сега предателите ни вкараха в Третата
  • 158 1111

    7 5 Отговор

    До коментар #151 от "Един не-трол":

    Проспал си няколко години, в Германистан вече и циганите не искат да ходят.

    Коментиран от #161

  • 159 Не познааа

    7 3 Отговор

    До коментар #146 от "горивата в русия днес":

    "дизел1,20 лв"

    Аааа, другарю, не така. Дизелчето е 97 рубли, а това не е 1.20 лева.

    Освен това и го няма, но за това по-нататък, когато започнат яко да го закъсват ....
  • 160 Дойче Гьобелс

    9 6 Отговор
    Чуждестранният агент и манипулатор DW да публикува данните от Statista, немска компания, специализирана в пазарни и потребителски данни изчислиха растежа на БВП на страните по света за първото тримесечие на 2023 г.

    Русия е на 4-то място по ръст на БВП. Германия е под нулата.
    Под нулата (дори ги няма в списъка) са Украйна и други откриватели на планетата и изобретатели на азбуки като нас.
  • 161 Смех в блатото

    8 7 Отговор

    До коментар #158 от "1111":

    Пълно е с русофили, които много мразят "евроджендАрите", но някак си братче "няма начин" да са другаде освен баш в "гадната " Европа. ПЪЛНО Е.

    Всеки път като имам път и седнем в компания в Германия, Франция, Белгия или Великобритания се намира някой русораб, който ни обянсява какъв е "лош" Запада, докато твърдо се е закотвил баш там и няма намерение да си ходи, камо ли да стъпва в руския "рай".
  • 162 Перо

    5 1 Отговор
    С тоя руснак ли е за да дава акъл за Русия?
  • 163 Смех в блатото

    8 7 Отговор

    До коментар #155 от "Истината":

    Умеете да "пилеете", не да "живеете".

    Хем по цял ден драскате за евроджендАрите, а пък сега ми пишеш как германеца си стоял при семейството и си го гледал, вместо да обикаля кръчмите. Усещате ли как започнете ли да говорите за реалността и веднага ви увяхват лъжите?
  • 164 Голям смях.

    12 6 Отговор
    Защото не е пълно с ОПГ в "елитите" на всяка западна страна, ЕС и т. н. Някой изобщо прави ли си илюзии, че някъде съществува вече опразненото от смисъл понятие "демокрация"? Намерили някакви хора в Карелия в бараки? Е и? А хилядите дрогирани бездомници по улиците на Филаделфия, дори на Алеята на славата в Холивуд? Само миналата година в САЩ са умрели 120 000 души от епидемията с фентанил, по тяхна статистика. Безконтролната имиграция там вече напълно излиза от контрол. И като е толкова лошо в Русия, защо т. нар. "руски немци" масово се завръщат в Русия и се чувстват повече от комфортно? Има няколко "ЮТюб" канала на тази тема. А видяхте ли най-новата метро станция в Москва? Изглежда почти като в научнофантастичен филм. Вместо да се говори за мир и Западът да спре да размахва пръст и санкции на всяка страна по света, чиято политика не ги устройва, продължават с напъните да "отслабят" Русия, за да ударят после Китай. Виждаме "положителните" последствия от намесата им в защита на "демокрацията" в Либия, например, където толкова българи се натискаха да ходят на работа през 70-те и 80-те.

    Коментиран от #165

  • 165 Няма какво да се добави

    6 10 Отговор

    До коментар #164 от "Голям смях.":

    Пишеш "обамнути росиян" в Тубата и гледай, че цяла Русия е така, не само "Карелия". Хората (руснаци, не "други") си пращат точното местонахождение (град, понякога даже улица и градски район) и ПОКАЗВАТ на какво прилича Русия след 23 години управление при "великия лидер".
  • 166 българин

    7 9 Отговор
    Кратко и ясно, ситуацията в рашистан под идиотското ръководство на путинците.
  • 167 Белене

    9 9 Отговор
    Бензина и дизела вРусия са по около 100 рубли за литър, един долар горе-долу, 1,82 лв. Ама не навсякъде го има, чудят се в руското министерво какво да правят, как ше жънат... :) Хубаво е в Русия, всичко върви по план ама никой не знае какъв е.

    Коментиран от #198

  • 168 80% интелигенция!

    7 4 Отговор
    Навсякъде хората живеят така...за да има богати трябва да има бедни...още хората в Шумер са го проумели имат такава поговорка:На света няма достатъчно беден човек от когото богатия да не може да вземе нещо!
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 ЗЛИЯТ

    9 5 Отговор
    В Рф си отживях и отибах ..Москва и Петербург ,Краснодар ,сочи..много яко.. Ростов на Дон...

    Коментиран от #175

  • 172 ЗЛИЯТ

    7 7 Отговор
    Пък в Германия и Холандия яко кебапи. И циганя ...Ахаха..половината заплата наема ,,другото за плюскане ..и така в затворен кръг..Обаче пак в руската паница гледат .тия ДВ несретници..
  • 173 ЗЛИЯТ..

    6 3 Отговор
    Тоя клеззз,нали си е наредил живота в ДВ,.Лапа в долари..Ахаха...Окропи мизерни ..Простотията е огромна в света..
  • 174 Запада(щите) да не се радва толкова

    7 6 Отговор
    Вече народите ги изритват от страните си и не могат да ги ограбват. Благополчието им се дължи на кухите валути които вече никой не ги иска. Да се вземе в педвид и огромните външни дългове и фалиращите банки помпани с печатане на пари без покритие. Русия, Африка и Латинска Америка вече няма да са евтини суровинни придатъци на Запада а ще продават на пазарни цени.Сами си затварят огромни пазари заради санкции. Германия вече произвежда на непродаваеми цени заради скъпите материали, работни заплати,горива и енергия(изказване на шефа на BMW) Всичко това се прикрива с военни конфликти но и това не е решение.
  • 175 Много си прав

    6 4 Отговор

    До коментар #171 от "ЗЛИЯТ":

    Какви красиви жени има в Русия. А в Америка дебеланите ядът паржолите направо от гАза на прасетата.
  • 176 Сър Пичук

    4 8 Отговор
    Така е.
    Има няколко града, които са витрината на Русия, а зад тях е мизерия и нищета.
    А народът, прост та прост.
    Преди няколко години откриха едно село, чийто жители са живели 3 години под земята, чакайки края на света.
    Някакъв шаман им бил казал.
    И това, на по-малко от 100 км от Москва.
    Имаше и репортаж по техните телевизии.
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Дългият

    7 5 Отговор
    Проруските плюнчовци пак ще започнат да се пенявят...,но си е така...Русия не е Москва и Питер...на останалите места положението не е никак розово...Хората на по възлови позиции си докарват от подкупи не лоши пари...а обикновенната руска маса от хора лапа картошки като за последно...На зима едно 4 членно семейство изяжда между 1500 и 2000кг..това е ястие за всеки ден...направете си Вие сметка колко разнообразно се храни обикновенният руснак...
  • 180 Георги

    3 1 Отговор
    Защо само Русия е завладяна от Путин и олигархичната мафия та нали във България е същото и разлика няма.Хората не могат да си представят че милиарди се крадат и мафията е завладяла държавата.Че отвличат вниманието със дребни неща до като те си правят парите.
  • 181 мдаа

    11 5 Отговор
    Тук някои реват на чужди гробище, а тяхното е останало сиротно. Прави впечатление, че за мизерията на руснаците се говори в определени медии, които открито посочват кой ги финансира. От друга страна ние не четем, а виждаме с очите си стриймове от американски, английски, канадски и др. западни градове, в чиито крайни квартали ходят зомбита, надрусани до несвяст, живеещи на улицата, спящи върху кашони и дефекиращи направо на улицата. Аз такива кадри от руски градове не съм видял.

    Коментиран от #218

  • 182 Калпазанин

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРОНЮЗ":

    Евреите не се къпят, питай шофьорите от слънчака
  • 183 да помислим

    9 6 Отговор
    Средната работна заплата в РФ е 1200 долара, минималната е с 30% по-ниска - 800 долара. Цените на ток, вода, парно, бензин, газ, дизел, са символични. Магазините пращят от стока, а цената на храната е в пъти по-ниска от цените в ЕС. Безработицата е около 7%, същата е тя и Европейския съюз. За каква нищета става дума изобщо?

    Коментиран от #184, #185

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Смех в блатото

    6 3 Отговор

    До коментар #183 от "да помислим":

    "минималната е с 30% по-ниска - 800 долара."

    Минималната заплата в Русия е равностойността на 283 лева.
  • 186 Много смешни коментари чета.

    6 8 Отговор
    Вижте в "Ютюб", хора, има толкова канали на чужденци, които живеят в Русия, не само в Москва и Санкт Петербург, но и в Сибир и къде ли не. Само един пример - каналът на англичанин, който от 17 години живее в гр. Владимир, казва се Sams Russian Adventures. Беше на гости на едни свои приятели в града, къщата им беше фантастична, със закрито голямо барбекю навън за мъжки сбирки. Естествено, има и бедни хора, като навсякъде по света, но не си личи работещи специалисти да имат каквито и да е проблеми.

    Коментиран от #192, #202

  • 187 Плач в Блатная

    5 6 Отговор
    И на руснака, както и на българина мисленето е различно от това на нормалния човек: Те всичките си мислят, че ако някой не"ги оправя" ще тънат в мизерия, нищета, изостаналост, мърсотия, простотия... Не разбират, че безплатен обяд НЯМА ! Всичко което някой ти обещае на думи, за да го изпълни - взема поне 3 дори 4-пъти повече от теб, от това което след това направи/изпълни - за теб !!! Това е! Подаръците се правят само на любовници или за празници.... Така е и с "сводобата" и "демокрацията" в тоталитарните общества: Онзи - който будалите наивници в тези общества, са си избрали да ди "оправя"(т,е, да ги лъже и краде) знае, че колкото повече и обещава, ще има толкова повече за крадене! И за диктатора е ясно, че колкото повече ги стиска за гушата, толкова повече заблудените се вкопчват за него..., предпочитат не да признаят грешката си, а да умтар от неговата ръка, а не от ръката на неговите врагове... ето това става в Раша сега, и ето това са причините ТОВА да е ТАКА !!!
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Знаещ

    4 4 Отговор

    До коментар #186 от "Много смешни коментари чета.":

    Аз разчитам повече на тюбъри, които просто показват какво снимат самите руснаци, като например обманутий росиян. Пращат му клипчета от цялата страна снимани от самите руснаци - с името на града и даже мястото, улицата и т.н. и обясняват какво снимат.

    Такива поръчкови каналчета, за които говориш, руската държавна пропаганда лесно може да спретне - сипват на един безпътен човек (незвисимо откъде е) паричките, за да "показва" и той това прави ПОКАЗУХА. Изпитаната тактика на кремльовския режим още от времето на Императорите.
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 ЕВРОШАРАНИ

    6 2 Отговор
    РУСИЯ НЕ Е ШВЕЙЦАРИЯ И КИТАЙ НЕ Е ШВЕЙЦАРИЯ А ПЪК ИНДИЯ СЪВСЕМ ИРАН СЪЩО Е И ЩО РУСНАЦИТЕ В ДОМБАС НЕ ШАТ ПРЕКРАСНАТА УКРАЙНА А РУСИЯ АМИ ЩОТО УКРАЙНА МАЙ Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ ТА ВАС КВО ВИ ИНТЕРЕСУВА КАК ЖИВЕЯТ В РУСИЯ И КВО ОБЩО ИМАМЕ НИЕ ОТ ТАМ ИДВАХА ЕВТИНИ ГОРИВА И МНОГО ТУРИСТИ ДА СИ ХАРЧАТ ТА И ДЕТСКИ ЛАГЕР НАПРАВИХА В КАМЧИЯ А ЧЕ И ТОК ОТ НОВА АЕЦ Е ВСИЧКОТО ТОВА ГО ЗАТРИХТЕ И СЕГА МИ ПОКАЗВАТЕ БЕДНИ РУСНАЦИ ЩО БЕ Я ПОКАЖЕТЕ СТОЛИПИНОВО АМ ЧЕ ТАМ НЯМА ДОРИ ВЪНШНИ ТОАЛЕТНИ НАПРАВО В АСАНСЬОРНАТА ШАХТА И СЕГА КО ПРАЙМ
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 ТрампЛин

    1 3 Отговор
    Всичко е от самогона! Водка Путин е само за елита, останалите хора пият самогон до припадък!
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Гогата

    2 1 Отговор
    Елате да видите Американският не е много по напред 😂😂😂
  • 200 пенко

    2 3 Отговор
    СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В РУСИЯ --- Е ДАСТА ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ !?!?!?!?!?!?

    Коментиран от #205

  • 201 Бог да пази Русия

    9 2 Отговор
    Такава пропаганда и манипулация не е имало и в най отявлените години на соца. Направо се отвръщавам в каква действителност живееме. Защо не пишете как живеят палестинците от създаването на еврейската държава. Или пък за живота в Ирак след поголовния геоцид на краварщината. Е ли пък за Бул.га.ристан ,европейсския психодиспансер ,където никой досега не е отговорил на поданиците си от къде са парите на Пеевски ,Доган , Тиквения Джо и т,н
  • 202 ЕВРОНЮЗ

    4 1 Отговор

    До коментар #186 от "Много смешни коментари чета.":

    По време на КОВИД ИЗМАМАТА с последвалото ваксане, италианския фоторепортер Джорджо Бянки беше пуснал малко филмче как живеят в Русия. Ресторанти и дискотеки пращят, без маски и ограничения.. РЕЗУЛТАТА...... Бяха му блокирани всички канали за повече от 6 месеца.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 ами

    3 1 Отговор
    Бензин 92 - 51, 63 рубли


    Бензин -95 - 55,8 рубли

    Дизел - 62,81 рубли
  • 205 гостгост

    2 5 Отговор

    До коментар #200 от "пенко":

    Абсолютни глупости.Средната заплата в България е доста по-голяма от тази в Русия.Минималната пък да не говорим.В Русия също така е скъп живота,колкото и да е мизерен,а заплатите са ниски.
  • 206 11112223344

    5 2 Отговор
    Мнооого са нецастни. Бензина им е само левче. А ние когато стане четери лева ще полудеем от радост.

    Последни по доходи в европа, но горди потдържнице на либералогейевроатлантизма.

    Коментиран от #207

  • 207 да си знаеш

    3 6 Отговор

    До коментар #206 от "11112223344":

    Оха бензина бил левче! Русия е една от най-бедните,мозерстваши и изостанали държави на тоя свят,с население което живее като в скотски резерват,ама бензина им бил левче видиш ли !! То и във Венецуела бензина е 0.01 стотинки,ама нямат пари хляб да си купят ! Те хората са го казали...Такива ресурни икономики са дъното на развитието и накрая винаги пият петрол и пасат трева !

    Коментиран от #210

  • 208 Руси

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нямате представа какво съм виждал там.":

    " Нямате представа какво съм виждал там".. в мойте сънища.
  • 209 Мизерията в Русия е колосална

    3 4 Отговор
    Не ми хвалете пропаднала държава с всичките природни богатства и ресурси , в която БВП на човек е по малък от този на Италия....!!!

    Ако в Русия бе толкова хубаво за живеене, имаше свобода и демокрация и Русия бе с висок и свободен стандарт на живот, както САЩ, щеше да е пълно с желаещи емигранти от целия свят да живеят там , вместо в САЩ и украинците нямаше да воюват срещу Русия и да емигрират, както руснаците бягат от Русия в ЕС, САЩ и Канада, а първи и сами доброволно щяха да искат да се присъединяват към Русия и да искат да получават гражданство и да живеят за постоянно в Русия...!!!!

    Коментиран от #212

  • 210 11112223333

    5 3 Отговор

    До коментар #207 от "да си знаеш":

    Толкова са бедни, че апартаментите се продават и купуват по три хиляди евро квадрата.

    По жизнен стандарт, Русия отдавна ни е изпреварила.

    Ако кометрираш, прави го с провеляеми цифри, а не с лирически изблици

    Коментиран от #211, #220

  • 211 Голата ти истина

    4 3 Отговор

    До коментар #210 от "11112223333":

    "По жизнен стандарт Русия отдавна ни била изпреварила"....Къде въобще си тръгнал да се обаждаш не ми е ясно ? По жизнен стандарт Русия е на 67 място в света,а България е на 43-то.Освен това руснаците драпат да живеят в България,а не обратното! Дори вие русофилските предатели не искате и да чуете кракът ви да стъпи там.И много интересно,защо веднага гледаш да оплюеш България и да сравняваш Русия с нас ? Русия е най-голямата страна в света притежаваща всичките ресурси на този свят и с население над 100 милиона и въпреки това живеят като аборигени.И ти стравняваш тази държава със малка, 7 милионна България,която няма претенции за нищо ? Въпреки това България пак е в пъти по-добре от Русия.Интересното е защо не смееш да сравниш жизнения стандарт на Русия с богатите и развити държави,както си му е реда ? Не смееш,защото ни е ясно,колко бързо ще издишаш.

    Коментиран от #213

  • 212 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #209 от "Мизерията в Русия е колосална":

    Само Китай и Индия има повече емигранти по света от русия. Всеки руснак, който скатае достатъчно пари за билет и за рушвет за Изходна виза, си бие камшика някъде по широкия свят. Русия се топи от както комунистите взеха власта!
  • 213 111222333

    1 1 Отговор

    До коментар #211 от "Голата ти истина":

    Имам чуството че постовете ти са правени с ChatGTP и даже не ги проверяваш!

    Къде е СЕДЕМ милионна България ?

    Коментиран от #214

  • 214 Голата ти истина

    1 1 Отговор

    До коментар #213 от "111222333":

    Какъв е тоя неадеквятен отговор дето си дал ? Когато си невеж и неук по темата по-добре си мълчи,а недей да се излагаш повече !

    Коментиран от #215

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Единствено

    2 4 Отговор

    До коментар #181 от "мдаа":

    Стада от зомбита-наркомани съм виждал единствено в САЩ. 40 милиона в САЩ нямат здравни осигуровки, а колко се осигуряват за пенсии въобще не се знае.
  • 219 ТКоментар

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "тц тц":

    Заминавай при путин дате мобилизира
    И вземи квартира 4м2
  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.