Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Септември, 2023 14:53 4 407 51

Експерт: "Измори" ли се Западът да подкрепя Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • оръжия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • карло масала-
  • европа-
  • сигурност

Безопасността на Европа е застрашена за десетилетия напред, ако Русия спечели тази война, смята военният експерт Карло Масала

Експерт: "Измори" ли се Западът да подкрепя Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ разговаря с Карло Масала, германски военен анализатор и професор по международна политика в Университета на Бундесвера в Мюнхен за подкрепата на Запада и за възможните гаранции за сигурността на Украйна след войната.

ДВ: Вие общувате с хората, които влияят върху настроенията в Европа. Дали на континента вече не се усеща умора от войната в Украйна? И няма ли тази умора да расте, ако войната продължи и през следващата година?

Карло Масала: Да, съществува такова усещане като "умора от Украйна". Според мен то се поражда от два фактора. Първо: обществеността (на Запад – бел. ред.) се интересуваше повече от войната, когато Киев беше под обсада. Защото, ако бяха превзели столицата, руснаците можеха да стигнат и до границата с НАТО – и никой не знаеше какво щяха да правят после. Днес за много хора тази война се води някъде далеч на изток, а опасността руската войска да пресече границите на Балтийските държави или на Полша е нищожно малка.

Второ: Западна Европа не е виждала големи войни от 70 години насам и всъщност очакваше бърз успех (на Украйна – бел. ред.). Това е, което демократичните общества могат да поддържат. Ако политиците обещават, че победата ще дойде скоро, то и демократичните общества ще поддържат повече помощи за Украйна. Сега обаче бърз успех не се вижда на хоризонта, войната ще продължава, а хората започват да се замислят дали тя трябва да продължава.

Освен всичко друго западните правителства не съумяха да поставят случващото се в Украйна в един по-широк контекст. В момента дискусията се свежда до това как украинската армия е отвоювала един километър територия в определено село, какви оръжейни системи се използват и дали са ефективни в ситуация на настъпление. Има обаче недостиг на глобални политически цели: Защо от политическа гледна точка Европа има интерес да поддържа Украйна в желанието ѝ да победи във войната? Положението с безопасността на Европа ще се влоши за десетилетия напред, ако Русия постигне успех в Украйна: това хората лесно ще го разберат. Повечето политици в западноевропейските държави не свързват всекидневните дискусии около подкрепата за Украйна с тази доста по-мащабна картина. Тъй че според мен не бива да обвиняваме обществеността, че се е уморила от войната, след като на нея не ѝ е обяснено защо политически е толкова важно да продължим да оказваме значителна помощ на Украйна.

ДВ: Войната все пак се води в Европа, а един руски дрон наскоро падна на румънска територия. Докога НАТО ще търпи такива инциденти?

Масала: НАТО ще търпи дотогава, когато се появят признаци, че подобни атаки са планирани и всъщност представляват нещо повече от един случаен удар. НАТО няма никакво желание да се включва в тази война – и няма да го стори. Явно падналият в Румъния дрон просто е прелетял по-голямо разстояние. Само един паднал дрон не е достатъчен, за да се задейства член 5 (от Северноатлантическия договор, който скрепява принципа на взаимната отбрана – бел. ред.). Този член се прилага при систематични атаки срещу територията на НАТО, а в момента е ясно, че Русия не предприема такива атаки. И Северноатлантическият пакт няма да се намесва в конфликта. Същата ситуация възникна и в Полша преди няколко месеца. НАТО и занапред ще омаловажава инцидентите с дронове или ракети, които са се "заблудили" и са паднали на територията на алианса.

ДВ: Според много западни експерти членството на Украйна в НАТО е единствената гаранция за сигурността в бъдеще. Споделяте ли тази идея? И ще влезе ли Украйна в НАТО?

Масала: Напълно съм съгласен с това твърдение. Много съм работил над въпроса за гаранциите за сигурността на Украйна, които не включват приемането на страната в НАТО. Нито аз, нито колегите ми успяваме да стигнем до друго решение, което би било приемливо за украинците и в същото време достатъчно за възпирането на Русия. Членството в НАТО е единственият начин да се дадат на Украйна гаранции за безопасност, които ще бъдат възприети с доверие както от украинския народ, така и от властта, и ще окажат достатъчно сдържащ ефект върху Москва.

Но кога Украйна ще влезе в НАТО – това не мога да кажа. На последната среща на върха в Литва се стигна до извода, че Украйна трябва да изпълнява всички критерии, формулирани през 1997 във връзка с разширяването на НАТО. Смятам, че такова решение би било погрешно, защото то ще отложи приемането на Украйна в НАТО най-малко с 5-7 години. Аз мисля, че когато тази война свърши, както и да се случи това, когато страните прекратят огъня, Украйна трябва да стане член на НАТО.

Автор: Анна Пшемиская


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кшишек

    47 6 Отговор
    Глупости!

    Коментиран от #5

  • 2 Пич

    66 7 Отговор
    Ааа..... тъпаците никога не се изморяват , само се изпотяват !!! И после - фалират !!! Тъпотията лек няма !!!

    Коментиран от #24, #31, #43

  • 3 ЕВРОСИМПАТИЗАНТ

    56 4 Отговор
    Народа е казал - луд умора няма.
  • 4 Джукаран

    40 4 Отговор
    Не още,но пот се лее вече.
  • 5 стоян георгиев

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "кшишек":

    На търкалета.
  • 6 План Маршал 2

    45 5 Отговор
    нЕма сЕ плашите.
    Сега У Краинците ще плащат две –три поколения за "партньорството" си с англосЪксонскиТЕ п@р @3и ти.

    Коментиран от #51

  • 7 Гост

    49 4 Отговор
    Много пара отиде на вятъра. По добре да се бяха спазвали споразуменията. И жертви нямаше да има.
  • 8 Хасковски каунь

    40 7 Отговор
    Ей сега като и украинки почнат да се бият, може руският солдат да побегне.
    Знам ли?
  • 9 Хихихи..

    36 5 Отговор
    Измори се до Крайност! Хем пе далите,хем Цялото ЛГБТ и цялата Миграция,хем се Деиндустриализира - откъде Силички бе? Ихуууууу...
  • 10 Професор-пън

    29 6 Отговор
    "Защото, ако бяха превзели столицата, руснаците можеха да стигнат и до границата с НАТО – и никой не знаеше какво щяха да правят после"
  • 11 Калпазанин

    24 5 Отговор
    Даааа, дз. П@@@@ до шия. Алчността погубва човека и вие ще се погубите
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гена крокодила

    32 4 Отговор
    След края на СВО, в Натю може да влезе единствено Русия, защото 404 ще е Руска територия... Както си е нормално да е.
    Но не вярвам Русия да тръгне да се моли да влиза в прогнило то от корупция Натю...
  • 14 Бах

    33 4 Отговор
    Победата на окраина се вижда през крив макарон . На алчните капиталисти не им се дават повече денги .
  • 15 А БЕЕЕ

    37 5 Отговор
    КОГА Е ПАДАЛ РУСКИ ДРОН В РУМЪНИЯ-НАМЕРИХА ОТЛОМКИ ОТ РУСКИ ДРОН МОЖЕ И УКРАЙНА ДА ГИ Е ХВЪРЛИЛА ТАМ ДА ЗЛЕПОСТАВИ РУСИЯ ТЕ УКРИТЕ ГИ БИВА В ТЕЗИ РАБОТИ
  • 16 Мимчят

    29 4 Отговор
    За да има мир Украйна не трябва да е в нато и те трябва да спрат да я въоръжават.Иначе ще има само войни.Сега С. В. Операция.
  • 17 Иде ли? Иде

    4 23 Отговор
    Измори се, измори се.

    Тая нощ ударени десантен кораб "Минск" от клас Ропуча, и подводница "Ростов на Дон" от клас Кило в сухия док на пристанището на Севастопол вътре в строго охраняваната зона.

    Коментиран от #23

  • 18 007

    6 32 Отговор
    Запада няма избор ако не иска червената чума да се разпространи по света както навремето кафявата чума на Хитлер!!! Трябва да сме железни докато и последния путлерист не напусне Украйна!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 19 Па кой чете

    31 3 Отговор
    На Дойчо Велев словесните ди@../рии? Само злоба и жлъч. Търсят си плашило за пред народа и да продават петторни Джелезата си.
    Русия ги победи на всички фронтове и сега търсят начин да излезнат от ситуацията като "уж победители"
  • 20 Хохо Бохо

    4 28 Отговор
    Докато Русия съществува, безопасността на Европа е застрашена.
    Хубавото е, че Русия скоро няма да я има..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Обикновен Гражданин!

    26 1 Отговор
    ,,Изхарчи" ли се Западът да подкрепя Украйна...?!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НЕ!

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Те не се изморяват!
    А само...УМОРЯВАТ гражданите си на ЕС,да заделят от джоба си,за Украйна...!
  • 25 Йорго

    17 1 Отговор
    За да има мир трябва да се събудите от диваните си и да се вземете в ръце ! Нищо не идва даром !
  • 26 катран

    11 1 Отговор
    пореден ванализатор..в бг такива има бол..
  • 27 Гост

    15 1 Отговор
    Още не, но като минат на хляб и сол ще се позамислят.
  • 28 Иде ли? Иде

    2 24 Отговор

    До коментар #23 от "И вече":

    Една стотна?

    Другарю, ще става МНОГО по-зле за вас. Даже руснаците са втрещени от способността на украинците да ги атакува в сърцето на военоморския им флот. Досега мислеха, че там са на сигурно място.

    Не разбрахте ли бе, украинците си БРАНЯТ РОДИНАТА и тежко на всеки, който е решил, че ще се откажат.

    Коментиран от #34, #35, #49

  • 29 Ха сега

    14 2 Отговор
    Значи излезе, че Путин бил умен, та само стигнал и не завзел Киив и така не предизвикал натовци.
    А американците също постигнаха целите си - отслабване на Русия и на ЕС.
    Болно ми е за украинските деца. Проклети да са "великите" сили.
  • 30 Матей преображенски

    21 1 Отговор
    Мда,ес взе да каталясва,загуби евтините руски суровини,получи милиони емигранти ,които вършат страхотни свинщини.И ще сме благодарни ,когато Русия спечели и накара янките да се пръждосат.
  • 31 нпо агент

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    целите на СВО ще бъдат постигнати..Путин..Украйна иска да е член , няма значение на кого...както и други бивши соц.държави от Варшавския пакт..са членове пришите с конци..Каза ви анализатора..колкото и дрона да паднат в европа..НАТО няма да започне война с Русия..това го знае и поселеден кретен..но русофоби не го разбират..
  • 32 Читател

    2 1 Отговор
    а КО???...коментара е излишен.
  • 33 куку

    21 1 Отговор
    НАТО обеща никога да не доближава руските граници...Излъгаха..ДА...сега вече треперят как така Русия ще се доближи да техните съюзници...Кинжал вам в жопу..
  • 34 Каква

    19 2 Отговор

    До коментар #28 от "Иде ли? Иде":

    родина, "господинчо"? Това е руска територия- Укпайна има само на хартия и нън фантазиите на многополовите.

    Коментиран от #37, #45

  • 35 Разбрахме ние

    15 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иде ли? Иде":

    Бранят Монсанто. Ти не разбра. Пък те като разберат зелен джугач ке види на дърво.
  • 36 да да

    16 2 Отговор
    Путин ви излекувал от ковид..на мига..сега ще ви се наложи да се събудите от дрямка..много умора ви се събра за последните 70г...джендър мания ще приключи..

    Коментиран от #48

  • 37 Иде ли? Иде

    5 14 Отговор

    До коментар #34 от "Каква":

    Ето затова не можете да разберете защо ви се случва каквото ви се случва: от руска пропаганда даже доброволно се отказвате да мислите.

    Няма лошо. Украинците не питат зомбиран ли си или си обикновен осъзнат престъпник. Всичко е груз.

    Коментиран от #38

  • 38 Мечтите

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Иде ли? Иде":

    винаги са били безплатни.

    Коментиран от #39

  • 39 Иде ли? Иде

    2 18 Отговор

    До коментар #38 от "Мечтите":

    Така е, и е по дизайн. Ватенките и техните писарушки пари нямат. Ако струваха нещо мечтите им нямаше да могат да си ги позволят. В Русия властва мизерия.
  • 40 Бог да пази Русия

    17 1 Отговор
    Напред Руски братя до Берлин и Париж. Пътя ви е утъпкан през вековете. Нито шагу назад
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Последно го окачи като лозунг,за да ти напомня непрекъснато за самия себе си!
  • 44 Перо

    9 2 Отговор
    Това е абсолютна, джендърска лъжа, че сигурността на Европа е застрашена, ако падне ционисткия, превратаджийски режим в Киев, защото в другите европейски страни /без РСМ/ няма подстрекатели, няма геноцид над друго население, населяващо определени области, нито се нарушават международни договори, нито се извършват враждебни акции, срещу съседни страни! Няма мотивация за война! Просто ционисткия режим се използва за икономическа война срещу Русия, чрез военни действия, само че унтерменшите имат големи пропуски в планирането и оценките на променящите се събития и ситуации! Реално санкциите се обърнаха /де факто/ към Запада. БГ внася руски газ и петрол на по-високи цени, чрез посредника Турция, а липсата на втора АЕЦ от 35 г. ни принуждава да плащаме по-скъп ток и още ще поскъпне, след закриването на ТЕЦовете! Пита се кой е санкционирания? И това е за цяла Централна и Източна Европа!

    Коментиран от #47

  • 45 Неееееее

    2 10 Отговор

    До коментар #34 от "Каква":

    Другарю, УКРАЙНА НЕ Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!! УКРАЙНА Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!! Набий си го добре в главата!!
  • 46 ИНЖ

    3 6 Отговор
    Украинците воюват, плащат с живота и имуществото си, а ние(ЕС) сме "уморени"???
  • 47 Цървул съдран

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Перо":

    Чупката!! Не облъчвай с глупостта си!!
  • 48 А бе празен

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "да да":

    Защо толкова много?
  • 49 Моряка

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иде ли? Иде":

    Каква родина, бе чадо?Първо,украици няма,защото наричащите се така говорят на Галицийски, домъкнали са се от Галиция и който оцелее, ще го емигрират обратно в Галиция.
    Второ, повече от 30 години постоянно посещавам "украинските" пристанищни градове Одеса,Николаев,Херсон, Бердянск, Мариупол,Севастопол, Керч,до един изградени по нареждане на Екатерина Втора, руски пари.Трето, наблюдавах жесток процес на укранизация на негалицийското население-руснаци, евреи,гърци.Достигащо до фарс.Паметника на основателката на Одеса Екатерина бе преименован на Катерина,сега чух, че са го съборили.250 годишната улица Екатерининска стана Катерининска, сега не знам.Град Николаев,построен по същото време, носещ името на бъдещия имератор Николай Първи, стана Миколаев.Четири града си оспорваха честта Хюрем Султан да е родена там.Изпривари ги Чернигов, като и построи огромен паметник.Макар че няма доказателства откъде е Хюрем.Тогава понятието Украйна не е съществувало.Направиха "украинец на столетието" покойния световено известен кардио хирург академик Николай Амосов, макар че последния е чист руснак от северозападна Русия.Още примери?
  • 50 Никой

    4 0 Отговор
    Напънах се да изчета, въпреки придобития рефлекс срещу материалите на Дойче зеле, защото някакъв експерт от института на Бундесфера дава експертни мнения.
    Аз ли бъркам, или в написаното няма и следа от експертност?
    Има само политически мантри и абстракции. Това го ям всеки ден и не го искам повече. Яжте си го вие.
  • 51 Пич,

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "План Маршал 2":

    Украйнците няма да плащат! За да плащат трябва да има държава Украйна. "Обединения" запад ще пие една студена вода, съвсем леко обедненоуранова. И да се надяваме след прocтотийтe на нато руснаците да се задоволят само с Украйна.
Новини по държави: