Last news in Fakti

13 Април, 2023 06:00 2 878 39

Драг куин шоуто: скандал със силно популистки привкус

  • политика-
  • гейове-
  • лгбт-
  • култура-
  • драг кралица-
  • популизъм-
  • бсп-
  • емил кошлуков

У нас културата се върти основно около парата

Драг куин шоуто: скандал със силно популистки привкус - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Българската култура се храни със скандали. Ще кажете - то си е така още от "Закуска на тревата" на Мане, но ще сбъркате. Защото у нас караниците не се отнасят до художествения метод, а преди всичко са за държавното финансиране.

Нов рунд ни поднася Националният фонд "Култура", който е решил да съди три от организациите, които са негови бенефициенти. Нещата стават още по-странни, когато научаваме, че фондът предприема действия и срещу собствените си експерти "във връзка с основателни съмнения, базирани на събрани данни за предоставяне на информация за работата по оценката на кандидатурите в опит за съглашателство с кандидати с цел осигуряване на предимство на тези кандидати в конкурсната процедура".

Демек не е виновен самият НФК за това, че не е осигурил достатъчно добър подбор на кандидатите чрез компетентни експерти - виновни са самите кандидати, че са спечелили, следвайки зададените от конкурса условия. И по примера на главната прокуратура зад очевидното започват да се разкриват едни тайни заговори, които така и няма да разплетем докрай.

Културни войни със силно популистки привкус

Истината е, че фондът се огъва пред популисткия натиск, подхванат от обичайните консерватори, начело с хомофобската БСП. Един от финансираните проекти е драг куин шоу, което представлява една малка част (6,5%) от проекта на "Сингъл степ", наред с дискусии и други дейности, посветени на ЛГБТИ общността. И ето го скандалът: дават от моите данъци на едни мъже да се маскират като жени!

Представям си, че ръководството на фонда е било сменено миналата година или се е сменила политическата поръчка - иначе не мога да си обясня тази странна ревизия на собствените решения, която отива отвъд всякаква административна логика. В атаката срещу радикалния спектакъл на "36 маймуни" са си намерили някакъв повод в това, че логото им не било сложено не знам къде си, но и това изглежда доста преднамерено.

Управителят на "Сингъл степ" припомни, че не веднъж по формален повод организацията му е използвана като мишена за политически атаки. Включително за физическо обкръжение на мястото от националисти по времето на проекта им "Другите българки", където бяха прожектирани вълнуващи интервюта за проблемите на транс хората у нас.

Нужно ли е да се подкрепят такива културни проекти, които възпитават в чувствителност по отношение на различните? Това правят културните политики в демократичния свят. Само че набедените консерватори уж нямат нищо против различните, но не искат да дават държавна пара за тях. Аз пък не искам да давам за поредните кукери и каба гайди. Какво правим тогава? Ами водим културни войни за това кое е култура и кое не.

От едно възмущение на друго

Спомнете си Венецианското биенале от 2019 година, очаквано с години от нашите художници. Посрещнаха инсталацията "Как живеем" с възмущение: "Нормално ли е да се похарчат половин милион лева за подредени във витрини чаши от ИКЕА?" До днес не е стартирал иначе спечелилият конкурс проект на Красимир Терзиев за инсталация на мястото на бившия мавзолей: общинари се били възмутили от това, че ще се дават толкова пари за художество, наместо за по-полезни неща като например автобусни спирки.

Ще кажете: съвременното изкуство по определение поставя въпроса що е изкуство и в този смисъл реакцията "какви са тия цапаници" е естествен елемент от възприятието. Но дайте да минем в полето на споменатите консерватори. Филмите на Максим Генчев за Левски и Ботев бяха прицелени точно в тази аудитория, която, предполага се, жадува за патриотична патетика. Само че гневът, който избликна, беше сравним с този срещу съвременното изкуство. Пародия, гавра - звучеше в социалните режи, а един потребител ни насочи към извора на разочарованието си: "да им бяха пуснали "Златния век" или "Борис Първи", да добият представа как да направят качествен филм". Т.е. произведенията просто не отговарят на мярката за достолепие, зададена от Живковия комунизъм. Тъй както драг куин шоуто не съответства на патриархалното приличие, а инсталациите - на кавалетното изкуство на Мърквичка.

Любопитно беше оправданието на директора на БНТ Емил Кошлуков: "Да, филмът е слаб. Мудно действие, тежък диалог. Но ако не го излъча, Сметната палата ще ме глоби за безстопанственост - дал съм пари за нещо, а не го ползвам."

Или вземете гневната реакция срещу "Войната на буквите" - българското фентъзи, което се опитва да следва "Игра на тронове". В мрежата четем: декорът е бутафорен, дворецът е пълен с гейове и леки жени, Симеон прави секс на трона си и лежи в джакузи с жена си. И какво, всичко това пак се плаща от нашите данъци!

У нас културата се върти основно около парата

Наредете в тази редица полемиките, които поражда всеки нов кичозен монумент, всеки напън за културно представяне на България пред света. Добавете спектакъла с Малкович, преименуван на Многович заради скъпите билети, добавете повишението на заплатите в Народния театър, станали централен елемент в скандала с Морфов. Ще си дадете сметка, че у нас културата сериозно се върти около парата. Не какво са опитали да направят, защо са се провалили, кое все пак се е получило - гневът е за това, че парите се хвърлят на вятъра. Нещо, което е съвсем естествено, защото ако всички проекти успяваха, просто нямаше да има култура. Но пък колко хубави неща можехме да си купим с тях!

При това положение естествените решения са две - да не се дава на никого и културата да се самоиздържа както успее, или пък да се дава на всички по малко и просто да приемем, че периодичните скандали, които ще възникват, са елемент от културните войни, които водят политиците и които нямат особена връзка с художествената тема. На мен лично ми се струва, че част от проблема е в централното финансиране. Нека си представим, че на мястото на този единен държавен фонд имаше две фондации: една за авангардни, новаторски проекти, другата - по вкуса на консерваторите, както си е било от 19-ти век. Фейсбук народът щеше да знае как да се ориентира.

А за момента бих предложил на НФК да прекрати нелепите си действия срещу "Сингъл Степ" и "36 маймуни". Изборите приключиха.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не, не

    72 1 Отговор
    Дичев, тия извращвния с децата няма да минат в България. Най-много някое от тези същества да изяде боя.
  • 8 викауйс

    78 1 Отговор
    Платени от краварите содомити се опитват да рзвратят обществото. До кога ще търпиш българино !???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СЗО

    37 0 Отговор
    У нас, не само културата, а цялата държава се върти около парата. И докато няма качествен контрол върху държавната пара, няма оправия. А за качествен контрол е необходима качествена съдебна система, с качествени прокурори.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алеко

    62 1 Отговор
    Естествено, че ще е Ивайло Дичев и естествено, че ще е "Дойче Веле". И не става въпрос за засилващото се "просветно" влияние на ЛГБТИ+ общността, а за централизираното финансиране на културните проекти. Ами да си направят фондация, а да не чакат от "държавата"!
  • 14 ХАХАХА

    53 0 Отговор
    Сутрин започват с публикации на изявени българофоби ,късно вечер завършва с такива по средата пълнеж за разни кифли и батки!
  • 15 фен

    48 0 Отговор
    А голяма част от "журналистиката" ни, се храни от сенчести и още по - сенчести спонсори! Ти, включая!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тъмен субект

    50 0 Отговор
    Абе много натискат с тва джендърство! Тая статия иска да каже, че е супер културно и демократично НФК да финансира с НАШИ пари разни изв раще ния? Пък и бсп била хом офобска? Те че са мазаляк няма спор, ама точно пък хом офобска.....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Съдията Дред

    39 0 Отговор
    Удобно се пропуска, че всъщност има връзка между експертите и бенефициенти, по принципа - аз на тебе, ти на мене. И това уж шоу се играе в бинго зала! Апропо, не знам в САЩ да има държавно финансиране на културни проекти. Не са останали без културни събития.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 събуди се народеее

    27 0 Отговор
    да ги изгоним от българия тия неориентирани промити мозъци организирайте контра протести и контра паради когато тия си правят протестите и парадите нека им покажем че тук не е тяхното място!!!
  • 25 Цитат

    30 0 Отговор
    "Нужно ли е да се подкрепят такива културни проекти, които възпитават в чувствителност по отношение на различните? Това правят културните политики в демократичния свят."

    Демокрацията е омърсена и покварена вече. Не е пример как трябва да юъде и у нас. Какво може да се очаква от една фалшива медия, инструмент за пропаганда и разпространение на дезинформация? Който пише статии там, е престъпник.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Исторически парк

    29 0 Отговор
    Пивайло гичев естествено както винаги скача на амбразурата да си пази джендърите, че от америка да не му спрат хранилката 😉 ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 28 ЕДГАР КЕЙСИ

    17 0 Отговор
    ИВАЙЛО ДИЧЕВ ЕДНО ........ ИЗКУКУРИГАЛ0 СТАРЧЕ .....,.. НЕ Е КЪСНО НА ....... ТАКАВА ВЪЗРАСТ ЧОВЕК ДА ........ СТАНЕ ЗА РЕЗИЛ ........ ФАКТ !
  • 29 Писна ми

    18 0 Отговор
    от българофоби, русофоби и емиловци с тротинетки...
    Колумбе да ти п..кам на откритието..
  • 30 Пацо Рабан

    12 0 Отговор
    няма проблем, развракаваме младите - дреболия, не си струва да се споменава и да ни разсейва от даренията за Украйна. После съките тези млади убиват дрогирани по пътищата, но това няма никаква връзка, дарявайте на Украйна и не се разсейвайте
  • 31 Объркано Атлантиче

    17 0 Отговор
    Ето още от "евроатлантическите ценности" и културните политики в демократичния либерален свят:
    Канада внесе законопроект, който въвежда наказателна отговорност и глоба от $25 000 за обидни изказвания срещу ЛГБТ хора и протести срещу разпространението на ЛГБТ агитация. Трюдо дава и на държавните служители 75 000 долара за смяна на пола“: Канадските служители ще получат допълнително заплащане за кастрация.Торонто също иска от федералното правителство да декриминализира твърдите наркотици за деца.
    Деградацията в разгара си😁
    Ако не си гей, марш в затвора!
    "Транс-хората" са издигнати на пиедестал в не само в Канада.

    В прекрасния ЕС с прекрасните евроатлантически ценности Испания иска да легализира зоофилията.
    Германските медии отказват да използват думата "майка", заменяйки я с "раждащо лице", за да не дискриминират никого.
    А на французите ще им бъде позволено да се "самоубиват" !!
    И всичко това ще ви го представят за "добро" като в горния текст !!
    Всичко това идва насам, тъй като сме в "съюз" със западния евроатлантически свят !!
    Кой би помислил, че ще живеем в такива времена!?
    Това е масирана повсеместна атака срещу човешкия род!

    Коментиран от #32

  • 32 Дедо

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Объркано Атлантиче":

    Да, точно така е.
  • 33 Вирус

    11 0 Отговор
    Дойчото пак поучава да бе трябва да се кефим на тези простотии Дичев ти нормален човек ли си
  • 34 йхнкхйких

    6 1 Отговор
    Потвърдено от снимката ,жената трябва да е подчинена за справка арабите и там нямат такива проблеми !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Орка

    3 1 Отговор
    КАТО АНАЛИЗАТОР МИ Е СЕ СЕ ТАЯ ДАЛИ Е МЪЖКО ИЛИ ЖЕНСКО ИЛИ ТРЕТИ ПОЛ СТИГАДА Е СТЕГНАТО И ОБЕЗКОСМЕНО
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ганю

    1 0 Отговор
    И разберете едно света се върти
    около парите , а не около жените
  • 39 Абе такива

    1 0 Отговор
    От този Дичевия сорт,не разбраха ли още,че българина е с твърда,като гранит глава в това отношение.Че това е отдавна преминало на генетично ниво.Консерватизъм в семейството.Защото само и единствено на него е оцелявал пет века.Да! Вярно е,че създадоха такава общност и у нас.Основно сред най податливото - младежта.Удариха там, с пропагандиране и жива демонстрация.Най " вървежните" най успелите са от тази общност.Няма значение има ли талант,знания,умения- пробива без проблем! Зад щита- Аз съм с други секс.потребности,и в това няма нищо лошо"!.Такива са по опасни от ракова клетка за обществото.Днес са малко,но утре вече са унищожили организма.