Last news in Fakti

11 Януари, 2024 07:53 2 357 14

Как праисторическият човек е открил езика

  • природа-
  • праистория-
  • език-
  • маймуни-
  • еволюция-
  • история-
  • орангутан

Промените в околната среда, настъпили преди милиони години, може да са повлияли значително на развитието на човешкия език

Как праисторическият човек е открил езика - 1
Снимка: Shutterstock

Преди повече от 5 милиона години климатът на Земята се е променил: температурите са се понижили, станало е по-сухо и човекът е трябвало да се нагоди към тези промени. Това го е накарало да мигрира от по-високите, планински райони към по-ниски области, за да оцелее, пише в обширна своя публикация ARD.

Именно тази промяна в естествената среда може да е променила езика, използван от прачовека. Изследователи от Англия, публикували откритията си в списание "Scientific Reports", са стигнали до този извод чрез анализ на виковете на орангутаните. Те са индикация за начина, по който и хората са развили уникалната си способност да говорят, уточнява германското издание.

Сложният ни език е предпоставка за това хората да са се развили до такава степен. Той прави възможни обмяната на мисли и чувства, предаването на знания и научаването на нови неща.

Ролята на съгласните

Приматологът Адриано Ламейра от британския Университет в Уоруик обяснява следното пред ARD: "Езикът е наистина уникален. Това е система, базирана на много конкретни правила за това как дадени градивни елементи се комбинират помежду си. Можете да превърнете краен брой градивни елементи в безкраен брой съобщения. Тъкмо това прави езика толкова комуникативен - друга такава система в природата не съществува, твърди той.

За да се появи сложен език от набора объркани звуци, имаме нужда от много специфични градивни елементи. Това са съгласните, четем още в публикацията на ARD. Азбуката се състои гласни и съгласни букви. Подредени заедно, буквите във всяка една от тези две групи са трудни за произнасяне. Ако обаче ги подредите последователно, те ще образуват срички и думи, които са по-лесни за произнасяне и разбиране.

Досега не е било ясно защо съгласните са се утвърдили в съвременния език, за разлика от звуците при животните, позволявайки по този начин появата на сложен език. Смята се, че решаващият фактор за това е бил периодът от средата до края на миоцена. През тази епоха, преди 16 до 5 млн. години, климатът и земният пейзаж са се променили драстично. Лингвистите наричат този период "екологична черна кутия" - в нея имало дива, произнасяща отделни звуци човекоподобна маймуна, от която след това произлязъл способният да говори човек.

Орангутаните и прахората през миоцена

Ламейра и изследователският му екип подозират, че екстремната промяна в хабитата през миоцена може да е изиграла значителна роля за развитието на езика при предците ни. За да проучат това, те насочили погледа си към най-близките ни роднини. "Не можем да реконструираме съгласните чрез декодиране на ДНК-то ни и затова трябва да използваме реални живи модели. Ето защо човекоподобните маймуни са толкова важни", обяснява приматологът, цитиран от ARD.

Изследователите използвали записи на орангутани от Суматра и Борнео, за да проучат езиковото развитие на праисторическите хора. Орангутаните разполагат с особено богат репертоар от звуци, които звучат като съгласни. Това им дава възможност да изграждат по-сложни сричкоподобни от отделни звуци.

Изследователите предполагат, че заради това те имат подобна на нашите предци отпреди милиони години способност да говорят. Те са и единствените човекоподобни маймуни, живеещи по дърветата. Това ги прави подходящи кандидати за реконструиране на слизането от дървото на земята, което се е случило преди милиони години.

По-голяма надеждност при предаването на съобщения

На разстояние от 100 метра съгласните звуци се регистрират много по-лесно, отколкото гласните. На разстояние от 400 метра гласните звуци дори до голяма степен са били нечуваеми. В същото време 80% от съгласните звуци все още са можели да бъдат чути.

Употребата на съгласни може да е давало на праисторическите хора, които е трябвало да се придвижват в равнините, по-голяма надеждност при предаването на съобщения на по-големи разстояния. Това предимство може да е повлияло значително върху вокалното им развитие в посока към по-богат на съгласни език.

Основната роля на съгласните може да се наблюдава и днес при езиковата обработка при децата. Колкото повече различни съгласни чува детето във фазата на изучаване на езика, толкова по-рано обикновено се опитва то да говори самостоятелно. Фактът, че съгласните се чуват по-ясно, т.е. по-забележими са за ухото, играе ключова роля за това.

Автор: Лили Цербст (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    6 2 Отговор
    Каранезнамсикойси още не е еволюирал до това ниво......
  • 2 Езика

    5 6 Отговор
    Не е еволюирал ! Той е бил даден , както и много други способности , чрез добавяне на " божествени " гени , към съществуващите по онова време примати ! Спомените за Едем всъщност не са за райската градина , а за лаборатория , в която човек е живял в стерилна среда , без да му се налага , да изкарва прехраната си !
  • 3 Езикът е излишен

    9 6 Отговор
    Човекът има Божествен дух и може да "общува" по телепатичен начин с други живи същества. Не само с хората, с котки, с кучета и даже да получава директни информация и от растенията.
    Езикът е патерица, както автомобилите, телефоните, интернета, самолетите и всичките материални джунджирии, които сме създали за да ни помагат в този свят. Ако се бяхме ориентирали да си развиваме духа, то нямаше да ни трябват тези патерици. Стойна Преподобна е могла да се дематериализира на едно място и да се материализира на друго място. Индийски йоги, достигнали определено духовно развитие са можели същото. И за какво са ти паспорт и самолет? Просто за секунди от гр Мелник се материализираш в Сан Франциско. Ако вече си решиш да се върнеш, пак правиш същото и седиш в едно кафе в Благоевград... Ние живеем в заблуда и сме тръгнали по погрешен път. Не умеем да си използваме Божествената природа. Език? За какво ти е, когато можеш да се настроиш и да "говориш" с някого, който е на Луната?

    Коментиран от #7, #9, #14

  • 4 Хи хи хи

    15 4 Отговор
    Това горе на картинката
    Тагарев ли е!

    Коментиран от #5

  • 5 Сила

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хи хи хи":

    Юксел..... търси си текста на новините
  • 6 Eдин

    2 1 Отговор
    Дрън дрън ярина - е цялата статия! Съскай да видим на колко метра ще те чуят!
  • 7 БеГемот

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Езикът е излишен":

    И на тебе малко ти остава да са възвисиш....
  • 8 Швейк

    3 2 Отговор
    А защо има толкова много езици, като е нужен само един ?

    Коментиран от #10

  • 9 111111

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Езикът е излишен":

    Немат свършване; изтрещелите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Танев

    0 1 Отговор
    По годините , колко е живял Адам и Първият потоп на Земята, може да се изчисли отколко време Човекът е на Земята. - 2, 5 милиарда години.,
  • 12 Дърт даскал

    2 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ИДИОТИЗЪМ ОТ "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" Най- старите останки от същество, което вече не е маймуна, но все още не е и човек са открити в Южна Африка и са датирани от преди ОКОЛО 2 МИЛИОНА ГОДИНИ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Глупаците

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Езикът е излишен":

    Не те разбират ! Прав/а си за възможностите , но не и за времето , в което всеки ще може да ги използва ! Продължителността на човешкият живот , и подобни способности са орязани умишлено ( нарочно ) , от висшия разум !
Новини по държави: