Last news in Fakti

20 Ноември, 2013 12:03 2 052 1

Без много шум Малтийският орден помага на бежанците

  • много-
  • шум-
  • малтийският орден-
  • бежанците
Без много шум Малтийският орден помага на бежанците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Без много шум Суверенният Малтийски орден помага на бежанците. Орденът се грижи да осигури храна за бежанците в София, облекло, както и  индивидуални медицински прегледи. Това заяви в интервю за Факти.бг Богдан Паташев, съветник в посолството на Суверенния Малтийски орден в България.

Г-н Паташев, какво прави Малтийският орден ежедневно за бежанския поток?

Преди всичко бих желал да кажа, че нашият Велик Канцлер Жан Пиер Мазери, който е премиер и външен министър на Малтийския орден и е в постоянен контакт с нашия посланик в София Камило Дзуколи, следи  ежедневно развитието на ситуацията с изключително внимание и чувствителност. Посолството ни работи според възможностите си и съобразно директивите за хуманитарна и социална ангажираност и съдействие, които са в същността на мисията ни.

За да бъда конкретен, от 4-ти ноември, например, доставяме храна за хората от бежанския център в Овча Купел - София. Осигуряваме ежедневно 350 порции топла храна за бежанците. 

Отделно работим за набавянето на храна на различни места за бедни хора от страната. Това се прави вече две години, но тази година започнахме по-рано, заради бежанската вълна от Сирия. 

Осигуряването на храна за бежанците се осъществява с наши доброволци и съвместно с партньори, като основни са фондация „Комунитас“ и Католическата църква. От близо  месец, ако не и повече, се доставя по един порцион топла храна за около 1100 души и в другите два новооткрити бежански центъра - във „Враждебна“ и във „Военна рампа“ в столицата.

Тези центрове, по закон трябва да разполагат с лекар и медицинска сестра. Очакваме това да се случи. Подсигурили сме лекарства за зимния период, като например, лекарства за простуда, сироп за кашлица, антибиотици, болкоуспокояващи, за сърдечносъдови проблеми, санитарни материали от различен характер.
Разполагаме и с няколко стотин спални чувала, които ще насочим към Харманли, тъй като условията там все още са много оскъдни. Това са някои от нашите инициативи в ход. Пристигат също палети с нови дрехи и обувки, които ще разпределим индивидуално, както и детско мляко.

Довършваме подготовката на проект, чрез който да предложим индивидуални медицински прегледи на хора, които имат характерна нужда. Естествено е държавата да осигури медицинското обслужване, както е по закон. Ние бихме помогнали в тази начална фаза на лица, които се нуждаят от по-специфичен преглед. Проектът предвижда за половин или една година да можем да осигурим прегледите на 300 до 500 души. Става дума да придружим болни до специализирано лечебно заведение за обстоен преглед с преводач.
Това е проект, който както казах подготвяме, но е необходимо нещата да са канализирани преди това, защото не можем да си позволим лечението на целия бежански поток.

Държим ползотворна връзка с Държавната агенция за бежанците и с другите институции, които работят добре. Опитваме се да координираме нещата в движение и решаваща си остава информацията, която подават от държавните институции отговорни за тези безпомощни и нещастни хора. 

Установихме наскоро партньорство с Нов български университет за доброволческо сътрудничество. Студентите там вече помагат, сами са се организирали и събират храна, която разпределят и раздават на бежанците. Ние ще се опитаме заедно да придвижим още няколко проекта за занимания с децата от центровете, както и регулярното раздаване на храната да става с помощта на студентите.

Има ли липса на държавна политика по този проблем?

Държавната агенция за бежанците полага сериозни усилия тези центрове да придобият по-нормален човешки вид, подменят се отоплителните системи, покривите, говоря за „Враждебна“ и „Военна рампа“. Това е информация, която имаме от наши партньори и хората, с които работим. Правят се усилия да се подобрят условията. Както и да се създадат пространства, където тези хора да могат да си приготвят някаква храна, тъй като те не разполагат с друго, освен с 65 лева на месец, с които би трябвало да си подсигурят прехраната.

От самото начало поискахме от Министерството на вътрешните работи съдействие за раздаване на даренията, да има и полицейско присъствие, докато нещата се подредят. Това се случва и сме благодарни.
Важно е да подчертая, че посолството на Суверенния Малтийски орден не работи с пари. Стараем се помощта ни да бъде в конкретни дарения. При нужда подсигуряваме лекарства, медицинска апаратура, храни… Ако е необходимо, търсим средства, за да осигурим търсена помощ. Но не даряваме средства, нито пък приемаме и не разполагаме с някакъв фонд, а по-скоро търсим да набавим каквото е необходимо.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Geizer Prostak

    0 0 Отговор
    koga nqkoi 6te se zainteresuva i za gladuva6tite i iznemogva6ti bulgarski grajdani