Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Октомври, 2023 23:01 5 130 229

Защо толкова българи харесват Путин: Господинов пред ДВ

  • русофили-
  • георги господинов-
  • българия-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • ес-
  • нато-
  • ссср

Една от причините е, че за 30 години не успяхме да си разкажем миналото

Защо толкова българи харесват Путин: Господинов пред ДВ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: По времето на НРБ българите живееха само с вярата в "светлото бъдеще" и не се интересуваха от сивото си мрачно, скучно и несвободно настояще. Тогава те не си почистваха нито двора, нито тротоара пред вкъщи. Не го правят и сега. Но днес са изпаднали в другата крайност - живеят само с митове за миналото. Съгласен ли си с мен?

Георги Господинов: Не мога да кажа, че всички са живели по този начин, но истината е, че грижата за сегашното, грижата за градината на сегашното, за стаята на сегашното никога не била на ниво и на преден план. Това винаги се случва във времена, когато сегашното е тревожно, когато сегашното е неуютно и имаш две посоки - или напред, или назад. Идеологията на социализма беше избрала "напред". Всъщност за нея миналото беше зачеркнато, опасно в някаква степен, тя не искаше да работи с него. Както казваха теоретиците на комунизма: "Нова е звездата на комунизма и няма нищо преди него." Така че ние по времето на комунизма бяхме някак си "оперирани от минало", бяхме заставени да загърбим миналото. И може би това също има отношение към днешното връщане към него, защото преди то беше забранено. Ние живеехме със забранено минало и неосъществено бъдеще.

Още новини от Украйна

ДВ: Това минало в момента се идеализира. Във всички исторически конфликти и войни България винаги е била на правилната страна, пораженията били резултат от нечие коварство, българите винаги са били добри, вършели са всичко както трябва, а всички съседи са лоши… Мислиш ли, че българите имат нужда от това, което наричаме "преосмисляне на историята"?

Георги Господинов: Да, много зависи каква памет създаваме за миналото. Едната памет - тази, която съм описал във "Времеубежище", това е паметта на възстановката, да го нарека така. Тя просто умножава кича и показва едно театрализирано минало, без да се грижи за рефлексията. Тази памет е двуизмерна, тя лишава от рефлексия. Това, което много трудно успяваме, не знам дали изобщо сме успели след 1989 година, това е именно рефлексивната памет. Сигурно ясно си спомняте, че в началото на 90-те години идеята беше да не говорим много за миналото, а да видим сега какво ще правим в бъдеще.

ДВ: Ще строим демокрация…

Георги Господинов: Да. И по този начин заметохме миналото под чергата. А миналото има тези вампирски особености, то се храни от забравата. Колкото повече го забравяш, толкова повече то се пълни с кръв. И затова се появява на неочаквани места. Целият ни преход всъщност беше маркиран от това използване на миналото, когато е необходимо, за националистически цели.

ДВ: Съответно политически и геополитически.

Георги Господинов: Също, да. В моя роман българският избор е плод на носталгията по 80-те години и на един национализъм от края на 19 век. Двете всъщност са много свързани. Това не са две различни неща, защото този тип национализъм се възроди именно през втората половина на 80-те години, когато държавата постепенно изгуби другите си опорни точки и търсеше нещо друго, което да отмести погледа от кризата - политическа, икономическа и идеологическа. Носталгията по късния социализъм и по едно такова минало на възстановките има един и същи произход.

ДВ: А дали агресивната война, която Русия води срещу Украйна, не е също някаква война за миналото?

Георги Господинов: О, абсолютно! Путин води именно война за миналото. На него дори териториалното не му е толкова важно, колкото връщането на едно символно друго време, което, разбира се, няма как да се върне. Водейки тази война, той се опитва да върне не само Русия в миналото...

ДВ: А и целия свят.

Георги Господинов: Да, покрай това гори Европа, гори и целият свят. Тоест, с тази война той се опитва да върне и Украйна, и Европа в онова минало, което според самия Путин е неговото истинско време, неговото печелившо време. Всяка война е война за миналото. И освен това всяка война ни отхвърля далеч назад - и с жертвите, и с разрушенията, със съсипаната икономика. Войната е засечка във времето, засечка в нормалното развитие на времето.

ДВ: А защо толкова много българи все пак споделят възгледите на Путин и изпитват някакъв сантимент именно по това минало, за което той се бори?

Георги Господинов: Това е нещо, на което и аз търся отговор. Една от причините навярно е, че ние не успяхме за 30 години дори да си разкажем миналото - защото всяка рефлексия тръгва от разказ. Ние останахме в плен на този мит за щастливото минало. Аз казах по време на дискусията колко важно да забележим тази подмяна между лично и историческо минало. Добре, но какво би било другото? В момента Путин олицетворява онова, което можем да наречем твърда и здрава ръка. Може би хората имат нужда от това. Понеже не знаеш какво да правиш с живота си, понеже нямаш усещане за принадлежност към сегашното време, ти търсиш убежище там, където последно си се усещал сигурен. Твоето минало е тоталитарно минало. И това може би е причината.

Георги Господинов беше една от звездите на тазгодишния Humanities Festival във Виена, събрал между 25.09 и 1.10 прочути писатели, университетски преподаватели, социолози и политолози, които дискутираха най-актуалните проблеми на съвременния свят. Дискусията с тазгодишния лауреат на авторитетната британска литературна награда "Букър" беше модерирана от международно известния български политолог и автор Иван Кръстев, а аулата на виенската Академия за изящни изкуства беше препълнена. След дискусията опашка от над 50 души чакаше Георги Господинов за автографи. В рамките на фестивала, чийто съорганизатор е Десислава Гаврилова, Александър Андреев разговаря с Георги Господинов.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    176 41 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието срещу сатанинските секти отвъд океана.Господ да го пази!

    Коментиран от #12, #157

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Провинциалист от провинция Тракия

    130 21 Отговор
    Е сега разбрах какво не харесвам в това времеубежище без да съм го прочел.

    Коментиран от #20, #225

  • 6 Българин

    42 143 Отговор
    Защото свободата не е за прости хора. Да си свободен, това означава сам да си слагаш границите. За съжаление в България има доста същества, които желаят някой друг да им слага границите. И този друг в масовия случай е Русия.

    Коментиран от #88

  • 7 Дивотии

    146 19 Отговор
    Още уводните думи дразнят с дивата си лъжа. За кого е предназначена тази статия, за пеленачета или предучилищни?
  • 8 къв е пък тоя ?

    101 16 Отговор
    аре у лево шматко
  • 9 Защото.е пълно с мазохисти у нас:

    43 106 Отговор
    -Бивши БКП-ейци, комсомолци, пионери.
    -Обикновени слуги-мазохисти на горепосочените
    -Страхливи безгръбначни
    -Абсолютни неудачници
    -Мързеливци, оплакващи се от всичко.
    -Продажни, кремълски инфилтрати и шпиони
    -Най-обикновени (природно ощетени) реални русофили.

    Коментиран от #224

  • 10 ТаУмВзе

    112 20 Отговор
    Соросоидчето, продавач на хартия нема как да не се изреже Праведно пред овче зле! Бухахаххах
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Морския

    38 116 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    За какво православие говориш бе антихрист? Руското православие е ерес и богохулство.
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

    Коментиран от #83

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Майна

    81 16 Отговор
    За мен и това е важно- ,,За какво ми е свят бе Русия!,,
    Това е родолюбец
    Който е живял вън от Родината ще ме разбере..
    Ако е Българин
  • 15 патето Яки

    107 26 Отговор
    Харесваме го защото спасява Русия и се бори срещу настъплението на НАТ и САЩ,
  • 16 Анонимен

    84 8 Отговор
    Малко е подценяващо да се обобщава цял един народ.А какво иска да направи Путин е въпрос с който се занимават предимно човеци търсещи популярност в една медийна среда с една гледна точка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Подкрепяш Путин

    27 102 Отговор
    Подкpeпяш yбийството на ykpaински а, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mеб зависи дали ще сmанеш съyчасmниk на агресори и yбийци!

    Коментиран от #92, #219

  • 19 Майна

    83 19 Отговор
    Няма друга страна родила такъв Родолюбец в наши дни..
    Но страна ,която има такава песен , никой не може да победи:С чего начинается Родина?
    С картинки в твоем букваре
    С хороших и верных товарищей
    Живущих в соседнем дворе
    А может она начинается
    С той песни что пела нам мать
    С того что в любых испытаниях
    У нас никому не отнять,,
    ,,

    Коментиран от #164, #189

  • 20 Ъхъ

    68 13 Отговор

    До коментар #5 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Господинов е 💩! Ужас 🤭
  • 21 Чел

    91 10 Отговор
    Сиви, мрачни, скучни и несвободни( в смисъл казионни) са само твоите писаници, Господинчо, които може и да са някаква книжнина, но в никакъв случай не са литература, хеле пък стойностна.
  • 22 Механик

    24 94 Отговор
    Психопата Путин няма да доживее до трибунала за военнопрестъпници, но всички от шайката му ще бъдат съдени. И Лавров и Шойгу и Патрушев и Матвиенко....... Пред трибунала ще отговарят и пропагандаторите, които 8 години сееха омраза срещу Украйна като Соловьов, Кисельов,Скабеева, Симонян, Кеосаян и останалите клакьори. След това за обикновените руснаци ще има дълги години на депутинизация. Такава ще има и за всички фенове на Путин по света!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мдааааа

    82 12 Отговор
    Сорос яко плаща за пропаганда.
  • 25 Али и баба

    63 23 Отговор
    Никак не обичам Русия,но харесвам Путин защото има смелост да покаже среден пръст на самозабравилия се Запад.
  • 26 Кой му чете тъпотиите?

    64 12 Отговор
    Смотльо
  • 27 Дежурен трол

    73 21 Отговор
    Защото Русия е братска държава. Тя ние освободила от турско робство, фашистко робство и сега ще ни освободи отново от поредното робство. И така, ние ще се поробваме, а тя ще ни освобождава постоянно.
    До края на света.
  • 28 Хахааха

    70 9 Отговор
    Още един некадърник на хранилка
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    77 8 Отговор
    Ами може и да не обичам Путин и РФ ама според законите на демокрацията е вредно една държава да управлява целия свят.Така че по скоро съм против диктатурата на САЩ.
  • 31 а кого

    37 3 Отговор
    да харесват дай някаква препоръка
  • 32 Спецназ

    71 11 Отговор
    "Защо толкова българи харесват Путин?"

    Г-н Господинов,

    защото искат поне вкъщи да са
    НА СТРАНАТА НА ПРАВДАТА!

    Да си изкажат мнението на една ракия под смръщения поглед на жената,
    дето ще каже: "СТИГА ПИ, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ КАКВО ГОВОРИШ!". :)))

    У нас потискането на собствено мнение НЕ РАБОТИ, г-н Господинов.



    Харчи си със здраве парите от фондовете и знай,
    че са с произход от нечестивия и

    са похарчени за вредни за Народа писаници.

    ФАКТ!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Историк

    26 27 Отговор
    Много хора претърпяха катарзис поради факта, че системата, в която бяха отгледани, рухна, и наяве излязоха всичките им личностни и професионални недостатъци.

    Когато имаш лични проблеми и проблеми за професионална реализация, ако си слаб характер, мързелив, завистлив и раболепен (все качества, които режима прези 89та насърчаваше и отглеждаше), търсиш вината в другите.

    Така новата реалност в Бългрия с аспирации към демокрация, станаха врага с главно "В" за тези хора.

    Путин и всякакви подобни, се оказаха естествената им надежда. "Врага на моя враг е мой приятел".

    С други думи, заради собственото им безсилие, тези хора се озлобиха срещу заобикалящия ги свят и станаха доброволни еничари срещу собствения си народ.

    Най-страшното е, че опвечето от тях много добре осъзнават, че вината си е тяхна, но са прекалено малодушни да го признаят, и мързеливи, за да го променят.
  • 35 Кресна

    18 56 Отговор
    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 36 Вдесетката

    42 6 Отговор
    Ще ви отговоря възможно най-точно защото са видели какви бкци са колективния запад
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Доротея

    16 49 Отговор
    Името ВЛАДИМИР е съдбовно за Русия. Княз Владимир я покръсти, ВЛАДИМИР Ленин стартира разпадането на руската империя, Владимир Путин
    ще я довърши а ВОЛОДИМИР Зеленски ще подпише смъртния и акт!
  • 39 Сатана Z

    59 14 Отговор
    Българите ще са вечно благодарни на Русия,която ни е освободила от 500годишното турско робство и в възстановила нашата държавност.Затова на 3ти Март за България е ден на национален празник и той е свързан с Русия.

    Коментиран от #41, #55

  • 40 Анна Политковская

    16 31 Отговор
    "Путин ще започне война. Не знам кога, но ще го направи. И след това европейците ще бъдат изненадани да открият, че тази война е насочена и срещу тях..." Преди да бъде убита през 2006 г. на стълбището си - на рождения ден на руския президент - руската журналистка Анна Политковская е изрекла тези пророчески думи пред Рафаел Глюксман.
  • 41 Българин

    18 53 Отговор

    До коментар #39 от "Сатана Z":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 42 Само питам

    17 50 Отговор
    Как се нарича държава, чийто президент е обявен за военнопрестъпник и има издадена заповед за неговото задържане? Как се наричат същества, които величаят и подкрепят тази страна и този военнопрестъпник?

    Коментиран от #117, #214

  • 43 Мишел

    18 42 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Александър Литвиненко

    13 42 Отговор
    03.09.2006 година
    Докато целият свят тича след виртуалния Бин Ладен, спасявайки се от "световния тероризъм", друго подобно на Хитлер чудовище налива кръв зад стените на Кремъл. И ако не бъде спрян навреме, може би този маниак скоро ще доведе цивилизацията до нова световна война. В чиято пещ ще изгорят милиони и милиони човешки животи.
    (Александр Литвиненко, бивш сътрудник на ФСБ, убит по заповед на Путин през 2006 година.)
  • 46 Джон Маккейн

    13 42 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Перо

    8 34 Отговор
    Още преди 9 години Борис Немцов постави в ефир диагноза на Путин :"Он ебнутый, ваш Владимир Владимирович. Не поняли?"
  • 49 Бесен- _Язовец

    18 41 Отговор
    Пymuнизма е висшият и последен стадий на бандитския капитализъм в Русия.
    Путинизма - това е война и "консолидация" на нацията на основата ненавистта към някоя етническа група, това е настъпление срещу свободата на словото и информационно зомбиране, това е изолиране от външният свят и икономическа деградация.
    Путинизма е контролен изстрел в главата на Русия.
  • 50 Стивън Кинг

    12 40 Отговор
    Путин трябва да умре преди да избие всички нас. По един или друг начин.
  • 51 Само питам

    12 40 Отговор
    Русофилчета каква ще бъде съдбата на вашият фюрер? А /Подобно на Хитлер ще глътне цианкалий в бункера. Б/ Ще бъде линчуван от разбунтувалите се руснаци и трупа му ще бъде хвърлен в Москва река. В/ Ще бъде ликвидиран он обкръжението си. Г/Ще избяга в Северна Корея. Д/Ще бъде съден като военнопрестъпник в международния трибунал в Хага. Е/Ще стане патриарх на Русия.
  • 52 Баба Ванга

    11 37 Отговор
    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Само питам

    14 38 Отговор
    Какво ще се случи с българските русофили след като психопата Путин пукне и Русия се разпадне?
    А/ Ще има вълна от масови самоубийства, истерия, депресии и други психични заболявания
    Б/ Ще емигрират в остатъчна Русия за да я защитават от "агресията на САЩ и Запада "
    В/ Ще заобичат Китай и другарят Си Дзинпин.
    Г/ Ще станат нормални българи

    Коментиран от #220

  • 55 Мехмед

    6 42 Отговор

    До коментар #39 от "Сатана Z":

    Така де, (ново) българският език е базиран и пълен с руски заемки. Българското знаме е бледо копие на руското. Българските фамилни окончания -ов, -ев са руски. Така нататък и нататък.
    Нищо, че като сложиш българин до руснак, единият е чер, а другият светъл.
    Несподелената любов на ганчо към иванушка е безкрайна.

    Коментиран от #60

  • 56 Без коментар

    3 2 Отговор
    ...... ...... Калаш 46,47
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Звезда на глупостта

    21 2 Отговор
    Теоретиците на комунизма никога не са изричали подобни врели-некипели. Бягството в миналото се нарича ретроградност.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Хари Кюрда

    14 2 Отговор

    До коментар #55 от "Мехмед":

    Ах че си бялллл
  • 61 Програмата за депутинизация

    9 27 Отговор
    Програмата за депутинизация в България вече е готова.
    Депутинизацията на русофилите ще премине през няколко етапа като на всеки ще се държи изпит. Първо по българска история обхващаща периода от 681 година до днес. Депутинизацията ще завършва с дипломна работа - демонтаж на съветски паметник и монтирането му в музея на тоталитарното изкуство!

    Коментиран от #73

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 всефрд

    33 4 Отговор
    Господинов ти си си един лъжец. Мазен и жалък лъжец на които Запада му подхвърли и една награда и почна да си мислиш че си и голям писател. Нека да си го знаеш, от писател лъжец нищо не може да излезе, мИрси. Ако искаш се промени ако искаш пък не, проблема си е твои, но е хубаво да го знаеш.
  • 64 3.14К

    29 4 Отговор
    Тоя господин-оф, е световно признат сороски лакей и безродник.
  • 65 Последния Софиянец

    10 29 Отговор
    Отговора е много прост: защото са продажни и долни мycopки, продаващи и децата си за някоя копейка! От бая време ви го повтарям.
  • 66 Кога стана циганин, кога му почерня

    33 7 Отговор
    Авторе, не харесвам Путин въобще, ама силно мразя краварите и тяхната евроатлантическа политика спрямо останалия свят!

    Коментиран от #81

  • 67 Артилерист

    39 6 Отговор
    Обърнете внимание на подзаглавието: за 30 години не сме си разказали историята! Всички предатели започват с отричане на историята и литературата. Аз не твърдя, че всичко "преди" е било правилно и лично съм критикувал ръководещите "тогава" за обособяването им в аристократееща се каста, за уреждането на децата си, за постепенното мълчаливо неспазване от моралните норми на революционната борба и др., но да се отрича турското робство, прогреса на България и нареждането й сред най-развитите страни в икономическо, селскостопанско, здравно, образователно, научно, спортно и прочие области, си е чисто изопачаване на фактите. За какво е било "тогава" и какво е сега, може да съдим например, каква АРМИЯ имахме и какво е състоянието й сега. Та те сега не МОГАТ ДА ФОРМИРАТ ЕДНА САМО БАТАЛЬОННА БОЙНА ГРУПА. Да не говорим за състоянието на някога перфектното и супер модерно оръжие и което продължава своята служба макар, че е на 60 и повече години...

    Коментиран от #75

  • 68 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 24 Отговор
    От мен да знаете, няма по продажно, пропаднало и подло от пияния ватник и гладната капейка!

    Коментиран от #86

  • 69 Артилерист

    8 16 Отговор
    Продажната червена тор гние на сметището, където й е мястото.
  • 70 Делю Хайдутин

    12 20 Отговор
    Само от млатене разбира продажната копейка!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Да си спомним

    24 10 Отговор

    До коментар #57 от "Механик":

    Как подлите глупаци се радваха на взривяването на Кримския мост. Дори марка отпечатаха.

    Коментиран от #74, #76, #77

  • 73 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 22 Отговор

    До коментар #61 от "Програмата за депутинизация":

    Моча трябва да бъде изхвърлена на сметището в Суходол, там ще им е по близко на копейките да коленчат и да се кланят в тинята‼️
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Оне

    5 13 Отговор

    До коментар #67 от "Артилерист":

    Ти ли "лично си критикувал"?

    Ахахахаха.

    Абе, приятел, да не си писал постове тук, някой да ти се върже, но си писал.

    Всъщност, на човек не му трябва да чете други твои постове, достатъчно е да прочете лъжите за едното време в този, за да се убеди.
  • 76 Гориил

    6 15 Отговор

    До коментар #72 от "Да си спомним":

    Мъчно ти е за моста ли, клошар съдран ш продажен!?
  • 77 А Кримския мост какъв е?

    8 21 Отговор

    До коментар #72 от "Да си спомним":

    Кримския мост е основен логистичен възел на руската армия.

    Защо да не се радват?

    Виж, путинофилите се радват на бомбардирани болници и училища.

    Коментиран от #104

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хохо Бохо

    9 25 Отговор
    Само простите българи харесват Путин...
  • 80 Защото

    6 13 Отговор
    Са мишки, малки злобни човечета.
  • 81 Последния Софиянец

    7 12 Отговор

    До коментар #66 от "Кога стана циганин, кога му почерня":

    Така не го харесваш, че от заран си тук да надуваш каквото ти подадат за някоя копейка, иначе американцште са ти виновни, че си най гладния и проскубания в махалата, жалkap смешен!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Морски, Морски,

    26 5 Отговор

    До коментар #12 от "Морския":

    Като сложат допълнителни тоалетни за по 3-4 пола в училище за децата ти, ще разбереш за какво православие ти говорим

    Коментиран от #87

  • 84 В.В.П.

    9 2 Отговор
    Булгура го уби пропагандата ..И мисълта че някъде по света ,някой живее богато ..пък тоя индивид трябва да работи ..и да става рано сутрин ..В завод ..и т н..Ама така живеят и в ,,Цивилизацията ,,аха..Безпаричие ,мизерия ,сметки ..разходи .и прочие...Това го смазва простия народ..И ДВ триумфирасред простите човешки екскременти..Никъде другаде ..И така ..
  • 85 Смех в блатото

    9 4 Отговор
    Вижте сега, просто ще цитирам описващите положението думи на автора:

    "ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА"

    :)
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Смех в блатото

    8 20 Отговор

    До коментар #83 от "Морски, Морски,":

    Путинофил и православие?

    Смех.

    Коментиран от #114

  • 88 Паралели

    24 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ми май е по-добре Русия да ни слага границите отколкото атлантисти. Исторически, тя по би имала основание да го прави

    Коментиран от #90

  • 89 В.В.П.

    16 4 Отговор
    Путин е прочут лидер ,пък тоз е прочул се галош..Ахаха..Никой не го е чувал..Може и да е призрак на ДВ...Както ,бялата смърт,,.Ахаха.

    Коментиран от #91

  • 90 Българин

    6 9 Отговор

    До коментар #88 от "Паралели":

    Явно е, че ти не си от рода на генерал Колев, т.е. от БЪЛГАРСКИЯ.

    Коментиран от #100

  • 91 Историк

    5 17 Отговор

    До коментар #89 от "В.В.П.":

    "Путин е прочут лидер"

    Като Хитлер.
  • 92 Всъщност,

    25 7 Отговор

    До коментар #18 от "Подкрепяш Путин":

    НАТО има повече военни престъпления от Русия - Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, ма ти за НАТО нищо не продумваш

    Коментиран от #93, #94

  • 93 Добавки

    17 1 Отговор

    До коментар #92 от "Всъщност,":

    Забрави Югославия и Украйна - НАТО е страна в украинския конфликт
  • 94 Историк

    5 15 Отговор

    До коментар #92 от "Всъщност,":

    Освен да драскаш руските лъжи и опорки друго и не можеш.

    Я кажи, на коя от изброените страни диктатора не е извършил престъпления срещу Човечеството и собствения си народ?
  • 95 В.В.П.

    14 6 Отговор
    Кой е чувал за ЦЪРВУЛЪТ ГИСПОДИНОВ??.никой ..Обаче всичко на този свят познават .В В.Путин...Велик лидер .

    Коментиран от #97

  • 96 Къв

    11 4 Отговор
    кaп yт на снимката
  • 97 Историк

    3 15 Отговор

    До коментар #95 от "В.В.П.":

    "Кой е чувал за ГОСПОДИНОВ??."

    Грамотните.

    Коментиран от #223

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Паралели

    17 2 Отговор

    До коментар #90 от "Българин":

    Що, ти какви граници си слагаш сам като горд българин, при положение, че от посолствата ти казват какво да правиш?
  • 101 Реалист

    14 3 Отговор
    На този,, романа " става само да си бършеш...
  • 102 В.В.П.

    15 4 Отговор
    Путин е бог .!.Господинов е Шорошка мизерна неудачна шорошпия.. с.Ахаха..Кога ,тоя кклесс ,управлява страна като РОССИЯ тогава ще мислим по темата .
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 да е ясно

    23 1 Отговор
    Няма и не може да има обективен прочит без да се отчетат и двете страни, както и всички подробности, всички нюанси, които създават цялата картина. Георги Господинов е измислен герой от посредствена поезия и проза. Той е еднолластов, едноцветен и очевАдно предубен. Това е причината той да бъде хвален от Запада и напълно неизвестен и игнориран за Изтока. Черно-белите хора не са интересни, за разлика от черно-бялата фотография и кинематография. Господинов е безличен, вулгарен и краен, което не се харесва на балансираните и непредубедени читатели. Господинов не е явление, не е някакъв феномен, той е просто продукт на идеологическа реклама, която не впечатлява дори когато е актуална, какво остава да запише името си в бъдещето. И не, не е приемливо джудже като Господинов да коментира историческа фигура като Путин. Да, Путин може да е спорен, но пък Господинов е безспорен, но амбициозен и нарцистичен игнорант.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Факт

    19 2 Отговор
    За 30 години укрите не можаха един мост да построят. Учат се от менторите си отвъд Големия гьол да разрушават мостове.
  • 108 Професора

    19 1 Отговор
    Този смеш.ник много си е повярвал, че е нещо специално. Романа му по жалък и от романите на Дилов баща
  • 109 защото)

    10 1 Отговор
    Танцуй Россия и плачь Европа с видео TREN D /ютуб/
  • 110 Отец Дионисий

    2 15 Отговор
    Путин в ХАГА
  • 111 Българин 🇧🇬

    21 3 Отговор
    Обичам Русия и руския народ защото когато бяхме в един съюз с тех е такива подлоги като Господинов копаеха в Бухово уран.

    Коментиран от #142

  • 112 Гал

    13 1 Отговор
    Мухльо. Време на еднодневки.
  • 113 Гост 2

    20 2 Отговор
    До соросите в България.
    КОГАТО БЯХМЕ С РУСИЯ НРБ ИЗНАСЯШЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЗА ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ОТ КАКТО БЪЛГАРИЯ НЕ Е С РУСИЯ ВНАСЯМЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ .
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ХА ХА

    4 12 Отговор
    Това паказва кое е най тъпото племе претендиращо за цивилизовано.
    Какво може да се очаква след като това племе е учено да бъде роб на партииния секретар, профгрупорга, техническия ръководител, бригадир и работника, и когато един работи зада храни още четирима и накрая му отрежат коефициента, понеже е работил частното на тия четиримата щото поръчките на завода са изост

    анали и соца се разпада.
    Обаче се кефа че разбих черепа на провгрупорга и след това ме заобикаляше година и половина че щях да го
    Млатна с лопатата, беше махнал всички лопати от цеха обаче беше забравил за дръжката на метлата, а тя свърши работа.
    На другата гадина дойде демокрацията, а напо-другата дойде ревизия и го вкараха в затвора за кражба на цветни метали, главно бакър бронз-месинг и хром-никел (неръждавейка) тонове, умря в затвора.
    БЕШЕ КОМУНИСТ МЯСТОТО Е КРЕМИКОВЦИ ЕЛЕКТРОРЕМОНТНА БАЗА ЕРБ КЪМ РМЗ ЛИЦЕТО СЕ КАЗВАШЕ ФИДАН КОЙТО МИ КЪСА НЕРВИТЕ ПЕТ ГОДИНИ
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Факт4екър

    13 0 Отговор
    На тоя романа му е кафяв също като мнението кафяво.
  • 119 Артилерист

    15 1 Отговор
    До коментар 75 от"Оне"
    Благодаря ти, че си чел постовете ми. Може някога да ги разбереш. Критикувал съм някогашното, обикновено когато се е налагало да обоснова, че можеше и да е по-добро. Критикувам повече сегашното, защото то се случва пред очите ми, живея в него и виждам всичката фалшивост, лицемерие, пропаганда и тн. Ти, приятелю, който толкова не си съгласен с "онова" време, защо избираш Борисов, Плевнелиев, Паси, Хр. Иванов, ген. Атанасов, Тагарев и прочие, все бивши комунисти или деца на комунисти и то от висшата номенклатура. Какъв е смисълът да се делим и обиждаме на комунисти и демократи, когато "демократите" избирате и вървите зад бивши баш комунисти. Не виждаш ли, че те са нагаждачи, натегачи, ренегати. Защо трябва да им се връзвате, че ругаят комунизма, Путин, Русия и възхваляват американците, а преди са били активни комунисти или от семейства на номенклатурчици и са правели точно обратното?
  • 120 долу ЕС

    13 0 Отговор
    И орбан и Си и ердоган, кое е общото? сетете се сами, не е трудно..... мислят за техните хора не за безценности...
  • 121 Колко много думи ...... на вятъра

    19 1 Отговор
    българите Господинов, НЕ харесват Путин !!!!! Те просто мразят НАТО, Атлантиците и Нацистката Атлантическа Окупационна Власт в България ! Мразят слугинажа и предателската същност на управляващата върхушка, мразят някои да им казва кого да мразят, мразят някой на сила врагове да им създава, мразят някой на който хляб държавен са му дали, после да говори "ще си правя аз каквото си реша".......мразят също всичките лъжи за пазарна икономика и свободна търговия, мразят също кърлеж като САЩ нагло да ги граби, мразят САЩ защото с нула лева инвестиции си позволява политиката ни да диктува... ...... .......мразят НАТО щото са си терористична организация.....мразят Урсула и ЕК щото са си корумпета.....и прочие и прочие
  • 122 Българите се възхищават на Путин

    18 3 Отговор
    просто защото не си продава държавата ,народа ,езика,историята и културата за пробитите долари,същите за които българските управляващи плодват и майките си

    Коментиран от #134, #145, #167

  • 123 А не бееее

    12 1 Отговор
    Ние останахме в плен на този мит за щастливото минало. ......ти ли ще кажеш че е мит ? Ти ли ще кажеш че не е било щастливото ? ......и другото младеж объркал си се много да знаеш, относно че Путин олицетворявал онова, което можем да наречем твърда и здрава ръка. Може би хората имат нужда от това. ....ъхъъъ ама не.....вече писах, че българите мразят Нацистката Атлантическа Окупационна Власт в България и всич не си пребутвайте нацистките възгледи за някаква твърда и здрава ръка.... идеи за Атлантическа диктатура, просто не сте познали....

    Коментиран от #125

  • 124 Kaкво означава да харесваш Путин?

    2 11 Отговор
    Когато харесвам някой музикален изпълнител си купувам музиката му и посещавам концертите му. Гласувам с потфейла си.
    Когато харесвам Средиземно море за почивка всяк година ходя там и гласувам с портфейла си.
    Местните фенове на Путин дали ще направят за него нещо повече от това да си понавдигнат едната бузка от дивана, за да освободят налягането?
  • 125 Твърда и здрава ръка

    4 11 Отговор

    До коментар #123 от "А не бееее":

    Твърда ли е ръката на Путин? Под неговото мъдро ръководство разграбиха армията, а индустрията забрави как се правят гвоздеи.
    Здрава ли е ръката на Путин? При екскурзията на Пригожин Путин се скри в най-дълбокия бункер и не се появи докато всичко не утихна. После стреля в гърба на своя човек.

    Коментиран от #130, #132

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 И това не е вярно също

    3 6 Отговор
    Понеже не знаеш какво да правиш с живота си, понеже нямаш усещане за принадлежност към сегашното време, ти търсиш убежище там, където последно си се усещал сигурен. Твоето минало е тоталитарно минало. И това може би е причината.======тъпо, наивно и невярно =====обяснявам човек защо е погрешно ....==== прокарва се подличко внушението че неуспелите хора са русофоби, а успелите са атлантици......... аз пък ще ти кажа младеж от личен опит че е точно обратно на твоята логика ......и обосновано твърдя, че най богатите, най успелите и хора с най голяма свобода на избор независещ от финанси в България категорично са Русофили по душа, независимо на какво се правят извън средата на приятели и роднини..... нито един от успелите олигарси и изключително богати хора не е по душа Атлантик и добавям даже братя Домушчийски !!! Даже те !

    Коментиран от #156

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Така е написал тоя... автора

    3 2 Отговор

    До коментар #125 от "Твърда и здрава ръка":

    на статията.......не аз
  • 131 ХА ХА

    12 0 Отговор
    ХА ХА защо пишете минуси,? Това са 5 години от моя живот за който вие не знаете нищо, все пак взимах по 500 лева когато хората в софия взимаха не повече от 200.
    Проблема не беше в парите а в отношението, колегите в коксохима, доменно производство и стоманодобива взимаха по 1200 лева фишове и хванаха 1 категория, ноповярвайте не бихте искали да работите там, ада е по приветлив.
    Ако има кремиковски кадър да каже нещо в противен случай работата е ясна всички сте от село.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 БАРС

    7 1 Отговор
    Тоя да си върже един камък на шията и да скача в Искару.
  • 134 ХА ХА

    6 9 Отговор

    До коментар #122 от "Българите се възхищават на Путин":

    ХА ХА путин няма държава, няма история, иНЯМА ЕЗИК защото всичко е внос.
  • 135 Не само харесвам Путин

    0 2 Отговор
    Аз съм влюбен в него.....хахаха

    Коментиран от #140

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Мършел ти съгласна ли си с тоя а?

    2 5 Отговор
    По времето на НРБ българите живееха само с вярата в "светлото бъдеще" и не се интересуваха от сивото си мрачно, скучно и несвободно настояще. Тогава те не си почистваха нито двора, нито тротоара пред вкъщи. Не го правят и сега. Но днес са изпаднали в другата крайност - живеят само с митове за миналото. Съгласен ли си с мен?
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 ХА ХА

    0 3 Отговор

    До коментар #135 от "Не само харесвам Путин":

    ХА ХА аде бе зайчик мой че от тоа медвечук нищо не става той вечно пиян некой ша ми го уноди ли, пресухнах.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Българин

    1 9 Отговор

    До коментар #111 от "Българин 🇧🇬":

    Нещата се променят, вата!
    Скоро петолъчниците като тебе може да копаят уран в Бухово!

    Коментиран от #146

  • 143 ХА ХА

    2 3 Отговор

    До коментар #139 от "Добряк е":

    Даааа много е добър на челото му висЪт 2 000 000 съдби ако го барнем на 4 очи нема да да има нужда от втори шамар
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Стършел

    0 8 Отговор

    До коментар #122 от "Българите се възхищават на Путин":

    Кой език, този дето жужи каза, че македонците им го дали или сигурно за друг Путин говориш.🤔🤔🤔
  • 146 ХА ХА

    3 4 Отговор

    До коментар #142 от "Българин":

    Чай ся да ти кажа кат кремиковско чадо
    В бухово сссротдавна отккрадна урана още през86 за това не си купувайте зеле от богоров шото до 88 оставиха мината отворена за това у челопечене и богоров зелките са толко големи. Ходил съм там на бригада през 81 и трепахме зайци с мотиките (вкусни зайци бяха) но не ядяха от зелето. Само се криеха в него.
  • 147 ХА ХА

    8 0 Отговор
    На 58 години съм и не съм чувал по тъп въпрос.

    Коментиран от #154

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Алооо

    12 1 Отговор
    Аз пък не знам, защо трябва да харесвам Байдън, болен от Алцхаймер.ч!!
  • 150 Дългия

    13 3 Отговор
    Айде стига бе! Точно тогава селата светеха имаше дедски градини, четалища кръчми,магазини........А сега развалини! Тотален погром!
  • 151 Шаран БГ

    8 4 Отговор
    Почти , повтарям, почти всички български политици чувстват инстинктивно отлично "любовта народна" !! Политиците ни прекрасно разбират, че българският народ като цяло никога няма да заобича политик, па бил той руски, хамерикански английски или български. И най-удобно е,под знамето на Дойче веле, всеки български политик да обвини народа си, така както го лъже за щяло и нещяло всеки Божи ден, в "любов" към руски /съветски/ политик !!
    Уважавам и винаги ще уважавам руския трудов човек !! Ама бил пиян , залян, беден , живеещ сиромашкш сред "горите тилилейски"..........За мен ,той има точно толкова общо с политиците си, колкото аз със моите !!

    Коментиран от #152

  • 152 Червеноперка БГ

    3 9 Отговор

    До коментар #151 от "Шаран БГ":

    Уважавам и винаги ще уважавам руския трудов човек

    Какъв трудов човек , бе .

    Какви простотии говориш .

    Нафиркан 24 часа , за какъв трудов човек говориш .

    И там и тука .

    Хахахаха

    Трудов човек и алкохолик
    2 несъвместими неща .
  • 153 Име

    9 3 Отговор
    Е, като сме прости - не сме слепи.

    Толкова не сме тъпи.

    Западът иска да наложи ръка над православието.

    Само факта - че не се женят техните попове, говори сам. Чия е правдата.

    Коментиран от #155

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Кое

    2 10 Отговор

    До коментар #153 от "Име":

    Православие .

    Това във което
    Путин с любовници и незаконни деца .
    Разведен

    Шойгу с любовница и незаконни деца .

    Соловьов с любовница незаконни деца .

    Песков 3 женен , вече не знае кое дете от коя жена е .

    За какво православие става дума ,
    И какви семейни ценности .

    Верно тия неща за Богоизбраните в Кремъл не важат

    Бедния и обикновения човек ще го лъжем
    С Православието.

    Песков
  • 156 Да бе да

    5 6 Отговор

    До коментар #127 от "И това не е вярно също":

    Затова всички Олигарси и Кремълски Тарикати
    Децата им и скъпите имоти ,всички в Европа.

    Мразим запада , ама по добре ни е там

    Хахаха

    Хахаха
  • 157 ХА ХА

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    А аз искам да ти цепнем втулката под килимявката на не събираеми розички московски.

    Коментиран от #204

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Име

    9 3 Отговор
    Не е ясно точно какво се случва.

    История, великите сили.

    Все Русия им е в устата.

    Коментиран от #162

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 ХА ХА

    8 10 Отговор
    Комунистически русоробски подлоги даже не сте на ясно ква сеч ви се пише .
  • 162 ХА ХА

    3 9 Отговор

    До коментар #159 от "Име":

    Русия винаги ми е била на гою и втинята.
  • 163 Безпилотник

    1 11 Отговор
    За Белгород не искат и да чуват , обаче
    Русопутянките.

    С400 , за 1.2 милиарда с дронове за няколко хиляди долара унищожен

    С400 Триумф
    Наистина Триумф на Руското ПВО.
    Пълен Безаналогов Булшит.

    Хахаха

    За по малко от месец , 2 броя в канала .
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Булдог

    3 2 Отговор
    За мен и Русия и САЩ са зли сили които искат да диктуват нещата,едните на Изток,а другите на Запад и обичат войните.За съжаление винаги ще останем разцепени на русофили и русофоби които само се карат и псуват.
  • 166 Професор

    14 6 Отговор
    Виж сега, Господинов, това, че цицаш от соросоидни кръгове да ти популяризират писаниците, не те прави писател. Писател те прави ВРЕМЕТО. А то не тече в твоя полза -- все ПО-МАЛКО хора те четат. Опровергай ме, ако можеш. Но не можеш. Тъпо е да мислиш за Путин като пропонент на миналото. Тоест, все едно е комунист. А той НЕ Е. Даже е АНТИ. Проблемът му е друг. Претендира, че е за демокрация, а е авторитарен. Претендира, че е християнин, а води нападателна война. Претендира, че е за семейните ценности, а си разруши семейството и не направи ново. Претендира, че е за капитализъм, а над 70% от индустриалната собственост е държавна. Ето ТОВА му е проблемът -- не спазва 10-е Божи заповеди, не се ръководи от християнски принципи и не успя да изгради успешен капитализъм в Русия. Поради тези причини той е ПРОВАЛ, а в страната му НЯМА доволна и нарастваща средна класа. Това е положението, Господинов. Сам разбираш, че си малограмотен, нали?
  • 167 Професор

    7 8 Отговор

    До коментар #122 от "Българите се възхищават на Путин":

    Виж сега, всичко това е разбираемо. Но! Защо Путин не направи така, че РУБЛАТА да е най-ценната валута и ВСИЧКИ да кълват на РУБЛИ, а не на долари? Нали е много умен, от 23 години е на власт. ЗАЩО не превърна Русия във високоразвита и богата страна за толкова години, с което да ДОКАЖЕ, че изконните ценности на нашата цивилизация са ПЕЧЕЛИВШИ? А той се ПРОВАЛИ именно в това, с което ДИСКРЕДИТИРА тези ценности и налива вода в мелницата на соросоидните перверзии. С идиотската му война в Украйна този провал стана ОЧЕВИДЕН -- консолидира соросоидния глобализъм както НИКОЙ друг не успя.
  • 168 Васко безкеца

    3 4 Отговор
    Еми защото по душа много българи са футболни запалянковци и Путин им е любим централен нападател. И после, дали знаеме историята или не, това няма значение, щото обикновения човек не го питат дали да дойде генерал Столетов да ни освободи, или Маршал Толбухин да ни освободи, и дали да се пръкне демокрация или айдукация и т.н. Ако бях тийнейджър, сигурно щях да чета книгите на господина, щото със сигурност са интересни.
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор
    КАК ДА ОБИЧАМ НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ ОТ ЗАПАД ?
    ....
  • 171 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    КАТО СЕ ОПИТВАТ ДА СЕ РАЗГРАНИЧАТ ОТ БЪЛГАРИТЕ САШО АНДРЕВ ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО
    НА ИСКАНДЕР ШВАЙН , А ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ
    НА ДЖОРДЖ ГУПТА ( СТАРО ПЕНДЖАБСКО ФАМИЛНО ИМЕ)
    .....
  • 172 Едва ли бих взел автограф

    13 3 Отговор
    От този г-н. А видиш ли, там във Виена имало опашка? Разликата между онова минало и това настояще е, че онова беше нормално, а това е ненормално. Тези днеска отричат всичко минало или го заклеймяват, като "комунистическо", но тогава...
    Никой не ни е определял, пе червеите и хлебарките са храна за нормални хора и ти в 21-ви век
    Тогава България успя за 20-30 години да се издигне от една изостанала, селска страна до индустриална, изгради се инфраструктура по цялата страна, нормално семейство беше майка, татко и най-малко две деца, никой не ни казваше, че нямало "майка" и "татко", това са "родител нр. 1" и "родител нр. 2"..
    Може да си говорят, каквото искат за "лошото минало", но тяхното настояще ни води към упадък и гибел, а тогавашното водеше към развитие.

    Коментиран от #174

  • 173 Какво харесваме в Путин?

    12 6 Отговор
    Не се кланя на окупатори! Не иска да си унищожи държавата и народа, за да угоди на чужденци, които го ограбват и искат да му унищожат народа.
    Не е роб и не подарява територия за безплатни военни бази на чужденци, а си засилва своята армия.
    Отстоява националния интерес, а не се кланя на психопати, които искат цял свят да им е васал
    Защитава "нормалното" и не допуска "ненормалното"!
    За това Путин е велик за Русия и света.
    Украйна сама се вкара в този сценарий. Защо не изпълниха Минския договор? Няма как да има натовски ракети на границата с Русия. За това е тази война, за това, че Радата провежда гвмоцид спрямо руснаците в територията на крайната.

    Коментиран от #175

  • 174 И що станА

    5 1 Отговор

    До коментар #172 от "Едва ли бих взел автограф":

    На 10 ноември 1989?

    Коментиран от #176

  • 175 Смешко

    7 5 Отговор

    До коментар #173 от "Какво харесваме в Путин?":

    Нещо да каже за Финландия?Току-що влязла в НАТО?Мълчи като бит пес.

    Коментиран от #177

  • 176 Излъгаха народа

    15 0 Отговор

    До коментар #174 от "И що станА":

    Тогава и пак му обещаха "светло бъдеще", но го натикаха в една мошенническа система. Едни само крадат и лъжат, унищожават всичко , построено от целия народ в предишната епоха. Днес ползваме почти всичко, направено тогава. А тези днес не само че не умеят нищо, но най-нагло крадът, лъжат и унищожават. Присвояват всичко общо, за себе си. Това стана. Обещаха ни демокрация, но получихме капитализъм!
  • 177 Не го мисли

    14 5 Отговор

    До коментар #175 от "Смешко":

    И Финландия ще си изживее глупостта. НАТОто се разпада. Исторически ролята му е изиграна.
    Това беше гадната реакция на западналите, но вече сме в трета световна и за сега не може да се каже, как ще излезем от нея. Сащ искат Русия да умре, но там казаха: "Защо ни е свят, в който я няма Русия?"
    Така, че става още интересно!

    Коментиран от #180

  • 178 Мнение

    17 4 Отговор
    Този Господинов не е добре с главата! И той уж писач,а говори глупости! Не сме живели в никакъв комунизъм,а в социализъм,кой то се оказаха недоносче,по думите на Тодор Живков! Нито капатализма не е вечен, както феодализма не беше вечен,нито комунизма е минало! Напротив, комунизма е е бъдещето на на човечеството и той ще се наложи един ден като обществен строй както всички други преди него! Диалектиката не тъпче на едно място,а води света към ново стъпало! Нещо повече, именно комунизма ще спаси човечеството от неговата гибел, защото само тогава, империализма завинаги ще отиде на бунището на историята! Но всичко с времето си! Възмутен съм до дъното на душата си от службогонеца Георги Господинов!
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Не,бе

    2 9 Отговор

    До коментар #177 от "Не го мисли":

    Ти ми кажи защо руснаците мълчат като бити псета относно Финландия.Дума не обелват.А както знаем те са сила в приказките.

    Коментиран от #191

  • 181 ИВАН

    12 2 Отговор
    Лелеее, тоя пращи от мозък и акъл - рефлексивна памет, дрън, дрън ... сивото и мрачно минало, ама се оказа, че бъдещето било по черно и от черна дупка, та се навъдиха и господинчовци подкупени лъжливи лъжи да ни лъжат
  • 182 Що за глупост

    11 1 Отговор
    Българите не харесваме Путин или мафиотското му управление ограбващо Русия нито пък жадуваме за твърда ръка!! Но не харесваме и да сме васали на Америка или ЕС да ни налага решения както бе при сив и СССР. В ЕС няма демокрация и големите не се интересуват от малките ,примера е Македония и натиска от ЕС да предадем историята си като те пренебрегват антибългарската истерия там

    Коментиран от #212

  • 183 Васко делчев

    13 2 Отговор
    Този случайно попаднал под обектива човечец и той се опитва да мисли по теми, които са извън възможностите му. Очевидно с грешни изводи...
  • 184 българан

    8 1 Отговор
    безумна тъпотия! сега разбирам какво значи да паднеш от небето!
  • 185 Гууд Зер Гууд

    10 3 Отговор
    Е не сме много които харесваме Путин. Само тези 80% които работиме и не крадем пари от европейски "проекти", нито ни се плаща да говорим глупости против Путин или Русия.

    Коментиран от #187

  • 186 Така така

    15 2 Отговор
    Защото ДВ няма капацитета да прозре защо, защото обикновено пишат плоски пропагандни материали за едноклетъчни
  • 187 Аз не

    9 1 Отговор

    До коментар #185 от "Гууд Зер Гууд":

    Харесвам Путин ( Лукойл не плаща данъци и ни цака с цените, дълго време плащахме скъпа газ , а се заиграва с това че нашата писменост била от Македония , раздава ресурсите на приближени...) но не подкрепям Америка,зеления или диктата от Брюксел. Аз в кой проценти съм?!?
  • 188 Владимир Путин (Шеломов)

    10 1 Отговор
    Защото е спрял разпада на страната.
  • 189 От Варна

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    Добавям и песента “Конь”, изпълнявана от “Любье” и други:”Золотая рож и кудрявь| льон,
    Я влюбльон в Россию, влюбльон!
    И”Мь| Русские, с нами Бог….”
    И още…..
  • 190 АРЕС

    11 1 Отговор
    Още един соро....... уро. който само като го погледне човек и му се повръща.
  • 191 Думата им е ясна

    6 2 Отговор

    До коментар #180 от "Не,бе":

    Няма да я бъде, Сащ да ги унищожи и тях. В края на краищата всичките, заедно с Финландия ще водят слънцата. За какво да ти го казват? Те вече го казаха:
    "Защо ни е на нас свят, в който я няма Русия!"
    Дали сега Финландия, Занзибар или Извънземни да влязат в НАТОто, е все тая. Русия в последния момент ще ги премахне всичките...
  • 192 Просто е

    15 2 Отговор
    ЗАЩОТО НЕ ХАРЕСВАМЕ КРАВАРСКИ СЛУГИ КАТО ТЕБ, ДРАСКАЧО. От Америка нищо добро не сме видели, а даже вече открито ни грабят с измислени самолети, танкове, какво ли не.
  • 193 НАП

    11 2 Отговор
    Ние сме православни, ако ти не си, грантдажийска подлого. А Русия е стожер и дащитник на тази вяра. Хакни се от яд.
  • 194 нека си кажем истината

    15 1 Отговор
    Господинов е типичен пример за амбициозен провинциален графоман, подмушнал се в американски фондации и хоп - направен писател. Няма да коментирам тая жаба от издателство Жанет 45 бездарната КОМУНИСТИЧЕСКА "поетеса" Божана Апостолова и нейния син-недоразумение Манол Пейков, късо--ппишков дебелотумбаков, които го издават.
  • 195 Цонева

    13 1 Отговор
    ДВ, като ви харесва Господинов, не ни го натрапвайте. Вял некъдърник.е.
  • 196 геноцид

    10 1 Отговор
    " Автор: Александър Андреев " Замириса на вкиснало зеле !!!!!!! Не лесно да си продажник и българомарзец !
  • 197 ДВ а вас защо не харесваме

    12 2 Отговор
    ДВ заради лъжите ви краварски
  • 198 Хаха

    10 0 Отговор
    Не е вярно, че повечето бългсри харесват путин. По-скоро мразят и ненавиждат САЩ. Както на президентските избори когато радев спечели, не че го харесваме, но мразим ГЕрберастите, и трябваше да гласуваме против герберите 😀😀😀
  • 199 Аватар

    12 1 Отговор
    Манипулацията идва още със задаването на въпроса.DW трябва да зададе въпроса защо българите не харесват политиките на ЕК.Георги Господинов надали щеше да може да отговори на този въпрос по разбираеми причини.
  • 200 НИЩО МН НЕ СИ РАЗБЕАЛ

    7 0 Отговор
    АНДРЕЕВ АМА СЪВСЕМ НИЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА ПУТИН НА БТЛГАРИТЕ. А ЗА ТЯХ САМИТЕ ГИ Е ГРИЖА И ЗА ДЕЦАТА ИМ ЩОТО ИСКАТ
    1 ГАЗОПРОВОД ЮЖЕН ПОТОК ОСИГУРЯВАЩ ЕВТИНА ГАЗ И ПАРИ ЗА ПРЕНОСА И НА ЗАПАД ЗА ДА ИМА ПРОМИШЛЕНОСТ
    2 ЕВТИН ТОК ОТ АЕЦ ЕКОЛОГИЧЕН
    3 ТУРИСТИ ОТ РУСИЯ
    4 ЕВТИНА НАФТА
    5 НЕ ИСКАТ СКЪПИ И ОРЪЖИЯ СТАРИ ИЛИ НА ХАРТИЯ КОИТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛЯТ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ
    6 ПАЗАР ЗА БЪЛГАРСКИ СТОКИ
    7 ПРИЯТЕЛСКИ НАСТРОЕН БЛИЗЪК ДО НАС НАРОД. ПОСЛЕДНОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЕЩИ В УКРАЙНА
    ТА МОЙ ЧОВЕК ТЕ ЗА ТОВА БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ОБИЧАТ ПУТИН НО ОТКРОВЕННО МРАЗЯТ ЗЕЛЕНСКИ ЗАЕДНО С ПАСМИНАТА ОКОЛО НЕГО КАКТО ГО МРАЗЯТ И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ УКРАИНСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДЕТО ВОЮВАТ С ОРЪЖИЕ В РЪКА СРЕЩУ РЕЖИМА МУ
  • 201 Роза

    1 2 Отговор
    Много българи може да харесват Путин,но аз например не го харесвам!Защото е диктатор,човек от миналото с утопични идеи и не му пука за живота на обикновените войници и цивилни жертви!Но аз не харесвам и Байдън, и Зеленски-по много причини!Харесвам руската култура,говоря добре руски и имам приятели руснаци,които са ми приятели от дълги години!Но това не значи,че трябва да харесвам Путин,нито пък който и да е вманиачен диктатор по света!
  • 202 Диоген

    2 5 Отговор
    За да коментираш Г.Господинов трябва доста да си чел. Например да си чел Дмитрий Волкогонов,Варлам Шаламов,Солженицин,Андрей Сахаров,Владимир Буковски и непременно есетата на Йосиф Бродски(Нобел за литература 1987).Василий Гросман е потресаващ автор.От задължителните е и Василий Аксьонов.Чак тогава коментирайте "Времеубежище"!
  • 203 Лия

    5 1 Отговор
    Потресаващи са и интервюиращия, и госта му!
    Говорете, плюйте, още повече ни връщате и ни карате да съжаляваме за времето, което вие не можете да победите. Защото сте бездарни , алчни и истински само мразите
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 аааааа

    6 0 Отговор
    А защо господинчото не се запита защо повечето българи НЕ ХАРЕСВАТ Георги Господинов?
  • 207 ЗАЩО ?

    6 0 Отговор
    Щото ни се ГАДИ от ВАС и след това за всичко останало.
  • 208 Диамантената ръка

    3 2 Отговор
    Българинът по принцип не харесва нищо и никого, включително и себе си, затова набляга на ракията, белким се пренесе в един по-хубав свят ...
  • 209 ТрампЛин

    2 3 Отговор
    Повечето българи??? Повечето русороби-Да, но повечето българи-Не!
  • 210 ханс

    6 0 Отговор
    Поредния парцал
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #182 от "Що за глупост":

    Ти, българино, си един от 4 милиона души. Останалите жители на територията ти са турци и цигани.. Тоест, общо взето,, има-няма половин голям град. Откъде накъде си мислиш, че трябва да съществуваш без да си васал на силните на деня? За един приятел турчин питам...
  • 213 Точен

    5 0 Отговор
    Не обичам САЩ 100 пъти повече отколкото не харесвам Русия. Това квазиписателят Господинов няма капацитет да проумее.
  • 214 И аз питам

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    Кои са тия,които издават присъди?Същите,които избиваха местното население на различни места по света,за да завладеят земите им!Които мачкат икономически по-слабите държави!Същите,които живеят в охолство и нехаят за милионите гладуващи и тънещи в мизерия!Да живее демокрацията!
  • 215 уууууу

    4 0 Отговор
    Времеубежище е най-тъппия роман в мегавселената. Пълен с правилни клишета и евроатлантически помии, за което и беше награден. Като литература - среден три.
  • 216 хахаха

    2 1 Отговор
    Както е казал Конфуций, най-опасното нещо за една държава и общество е грамотният глупак...в това интервю са двама....:))) и двамата живеят в измислен свят. На АА ако му е бил сив и скучен живота в НРБ, на огромно количество хора не беше. Сигурно на западняка, дето бачка цял ден и се прибира дома, пие една бира, пребягва до ве-цето и си ляга, животът му е райска приказка? Каква е тая глупост, че "теоретиците" на комунизма казвали, че преди "звездата на комунизма" нямало нищо друго? Или си измисляме цитати и после ги опровергаваме?
  • 217 мър сула гн.ом слу чаен

    2 0 Отговор
    Аз си мислех че гошо господинов е обикновен соросоид а той бил извратеняк-рецидивист. Ужас!
  • 218 Вирус

    0 0 Отговор
    На прокиша тъпотиите хахаха
  • 219 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Подкрепяш Путин":

    Убиваш "демократи " - спасяваш бъдещето на държава. Най добрия "демократ " е мъртвият "демократ ".
  • 220 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Само питам":

    Ще избият "демократите" и ще изкоренят "демокрацията" от България.
  • 221 Христо

    2 0 Отговор
    Продажно момче е този Георги
  • 222 Христо

    1 0 Отговор
    И Александър Андреев също
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Реплика

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Защото.е пълно с мазохисти у нас:":

    Не знам кой-какво чисти преди и сега, но като гледам снимки и кадри от Соца, сегашната "кочина никъде не я видях. В центъра на София неподрязаните клони на дърветата ти се навират в устата, тротоарите на повечето места са в плачевно състояние, по жилищните комплекси тревите и храсталаците избуяват, за боклука няма описание............
  • 225 Денис

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    И да го прочетеш няма да го разбереш!
  • 226 надценен автор

    1 0 Отговор
    С ръка на сърцето, който се е опитал да чете Времеубежище да си признае до коя страница е стигнал.
  • 227 Защото сме славяни и имаме памет

    1 0 Отговор
    Жалко за Господинов, но повечето от нас имаме памет, освен това масата се измъкна от калта и мизерията отпреди 1944 г. и се сдобива с куп социални придобивки,бвъпреки, но и благодарение на диктатурата, а тя беше на пролетариата, на трудещите се
  • 228 пак манипулации

    1 0 Отговор
    А стига глупости, вярно че им плащат отвън луди пари, но българите не се продават Толкова лесно, виж продажният елит е друго
  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.