Last news in Fakti

22 Ноември, 2013 11:03 1 938 4

Украйна и даровете на Кремъл

  • украйна-
  • тимошенко

Timeo Danaos et dona ferentes. Бой се от гърците, дори и дарове да носят

Украйна и даровете на Кремъл - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Няколко стотин души излязоха на централния площад в Киев, за да протестират срещу решението на правителството да загърби Споразумението за асоцииране с ЕС. Сред редиците на протестиращите могат да се видят и политици от опозицията. Протестиращите са твърдо решени да не спрат с уличния натиск поне до срещата във Вилнюс, която трябва да се проведе на 28-29 ноември.

Вече се чуха и призиви за импийчмънт на президента Виктор Янукович. През последните седмици той обърна курса на външната политика към Русия. Седмица преди срещата във Вилнюс Украйна предизвика смут в европейските си партньори. Премиерът Микола Азаров обяви, че се спира споразумението за асоцииране и се предлага създаването на тристранна комисия по търговията между ЕС и Украйна и Русия.

Правителството на Украйна изведнъж се огъна пред Кремъл.

Политика на груб натиск очевидно работи,

написа в профила си в Туитър Карл Билд.

Първият дипломат на ЕС баронеса Катрин Аштън заяви, че решението е разочарование за Съюза и за украинците. Подготвяният документ щял да гарантира реформите и да намали икономическите проблеми на Украйна, обяви Аштън.

Недвусмислен сигнал отправи европейският комисар по разширяването Щефан Фюле, който отмени свое пътуване в знак на протест срещу последното развитие на ситуацията в Киев.

След три часови разговори с президента Виктор Янукович Фюле обяви, че е силно разочарован, защото украинците губят възможности.

Западната преса отбелязва, че завоят е настъпил на 9 ноевмри. На среща на четири очи в Кремъл между Владимир Путин и Виктор Янукович е решена съдбата на Украйна.

Използвайки заплахи, митнически и търговски блокади Москва даде ясно на Киев да разбере, че е способна и няма да се спре да тласне западния си съсед към фалит, ако продължи да се приближава към ЕС. Това обобщава германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

В момента на дневен ред пред Виктор Янукович е неговото политическо бъдеще,

коментира за „Коммерсант“ директорът на информационно-аналитичния център на Московския държавен университет за изучаване на постсъветското пространство Алексей Власов. „Янукович се стреми да бъде преизбран през 2015 г., а евроинтеграцията минавана заден план“, отбелязва Власов. Според него сближаването с Кремъл ще му донесе краткосрочни облаги, докато избирането на ЕС ще има стратегическо значение за Украйна и ползите могат да се очакват след години.

Това е победа за Путин, но временна, коментира за „Ведомости“ професорът по Висшата школа за икономика Алексей Портанский.

Киев временно беше принуден да отстъпи под натиска на Кремъл. Брюксел не обещава дъжд от злато, затова не е необходимо да се обострят отношенията с Москва. Това не означава, че Киев ще влезе в Митническия съюз и ще се откаже от европейската интеграция, прогнозира Портанский.

Неочакваният обратен завой на Киев е тежък удар за ЕС. Съюзът се се надяваше да разшири влиянието си на Изток и да сключи идната седмица споразумения за по-близки търговски и политически връзки с Армения, Грузия, Молдова и Украйна, пише британският в. „Индипендънт“. „Гардиън“ стига по-далеч, прогнозирайки провал на срещата във Вилнюс след решението на Киев.

Timeo Danaos et dona ferentes. Бой се от гърците, дори и дарове да носят.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    2 0 Отговор
    Ха,ха,ха-заболя ли ви,ПЕНД.ЛИ от т.н."обединена Европа"
    заради големият украински СРЕДЕН ПРЪСТ,а???!!!....
    Малко ще ви се пообъркат гадните,подли и коварни планове
    на изток,нали???!!!
    Този път не стана,както бяхте свикнали-ДА ВИ СЕ НАДУПЯТ
    доброволно и угоднически,а????!
    БРАВО,УКРАЙНА-от един нищо и никакъв българин,но -
    не всички мислят като продажните ни управници и за
    разлика от тяхното"разочарование",има и трезво мислещи,
    които ВИ ПРИВЕТСТВУВАТ И АПЛОДИРАТ!
    УСПЕХ,УКРАЙНА!!!!!......

    Коментиран от #2

  • 2 Тодор Колев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "comments":

    Прав си, като гледам каква мизерия е в България по време на членството ни в ЕС, само дето си плащаме вноските. Когато бяхме с Русия си живеехме добре, а със Запада е мизерия. Безработицата е огромна в страните от ЕС
  • 3 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    1 0 Отговор
    Венци, груб натиск е когато от задокеанска държава ръководят окупиране на университети и повеждане на същите ислямисти да превземат Народното събрание. Като казвам ислямисти Ви обръщам внимание на символа на така наречените ранобудни студенти който е идентичен с този от ислямистките бунтове в Тунис, Либия, египед, Сирия и т.н-
  • 4 nakata88bg .

    0 0 Отговор
    европейци не очакваха, че Янукович може да смята