Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 10:50 962 3

Протестите в Киев продължават

  • киев-
  • украйна

Източното партньорство е замислено като печелившо, от което всички ние ще спечелим

Протестите в Киев продължават - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки бяха ранени при поредната нощ на безредици, които избухнаха в украинската столица Киев срещу решението на правителството да се откаже от подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС, съобщават западните медии.

Близо 100 000 украинци за поредна нощ настояха да се запази европейската интеграция на страната. Дори беше издигнат лозунг за „Европейско бъдеще без Янукович“.

Сблъсъците избухнаха часове, след като украинският президент Виктор Янукович в официално обръщение заяви, че решението за отказ от Споразумението за асоцииране с ЕС не е било взето лесно и призова демонстрантите към спокойствие.

„Искам да подчертая дебело, че няма алтернатива създаването на общество по европейските стандарти в Украйна и моя политика е била в тази насока и аз ще продължа да я следвам“, заяви Янукович.

Междувременно опозиционният лидер Юлия Тимошенко, която е в затвора от 2011 г., започна безсрочна гладна стачка. В призив до сънародниците си тя призова управляващите да не обръщат гръб на Европа.

Протестиращите се събраха след призива на опозицията за безсрочни действия с искане кабинетът да подпише Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Привърженици на европейското бъдеще на бившата съветска република искат правителството да преразгледа решението си и да се отърве от зависимостта от Русия.

В съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой оставиха отворена врата пред Украйна.

„Източното партньорство е замислено като печелившо, от което всички ние ще спечелим“, заявиха двамата политици в понеделник в съвместно заявление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    0 0 Отговор
    споразумение за асоцииране на ЕС и Украйна предвижда замразяване на заплати и пенсии, и двойно (!!!) увеличаване на цени на ток, вода и газ за население; отваряне на граници за стоки между европа и украйна (само че повечето украински стоки "не отговарят" на европейски изисквания и не могат да се продават в европа, а тези които отговарят на изискванията - за тях има квоти, които не могат да се нарушават), което ще доведе до унищожаване на украинска промишленност и икономика. А "зависимост от Русия" - това е всъщност ниво на експорт на украински стоки в Русия и ползване на руския газ
  • 2 гергана граховска

    0 0 Отговор
    Да дойдат да видят в България какво се случва от влизането ни в ЕС а също и Гърция Испания Португалия Ирландия Всички изреваха че нещата са тръгнали на зле Най силните икономики превземат пазарите суровините и кадрите на останалите и диктуват положението Българската икономика рухна когато руснаците ни отрязаха от техният голям и непретенциозен пазар И сега 20 години само схеми как хората с власт да крадат от държавата
  • 3 dian gospodinov

    0 0 Отговор
    правилно са се ориентирали политиците im,евросъюза налага изисквания като да се замразят пенсии, заплати,да се прекъснат пове4ето отно6ения с русия що се отнася до износа пак те решават къде и какво да се изнася и внася - в замяна на това ше ви дадем свободно придвижване на украинците в евросъюза да работят.ще ви дадем заем и дори пари безвъзмездно,но ще инвестираме в страната-разбирай инвестиция от типа на РПТ-tata мерси ве4е си търсят бели роби-европейски арабите и негрите май ве4е не вършат работа
Новини по държави: