Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 16:00 2 367 11

Евгений Кънев: Пет непопулярни мерки за София, без които надали ще заприлича на Виена

  • софия-
  • център-
  • задрътсване

София е една от малкото столици в Европа, в която не само няма подземни паркинги в центъра, но и живущите в централните зони трябва да се конкурират за паркомясто с всички други

Евгений Кънев: Пет непопулярни мерки за София, без които надали ще заприлича на Виена - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пет непопулярни мерки за София, без които надали ще заприлича на Виена - както обещават кандидат - кметове. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

(1) Сграден фонд

Сградният фонд в широкия център на София е в окаяно състояние. Причината е, че сме сред малкото европейски столици, в които живущите нямат законов ангажимент да поддържат сградата. В развитите страни провал да се плаща за поддръжката води до законово отнемане на собственост.

(2) Паркиране

София е една от малкото столици в Европа, в която не само няма подземни паркинги в центъра, но и живущите в централните зони трябва да се конкурират за паркомясто с всички други. Във всяка западна страна има специално боядисани в определен цвят паркинги и паркоместа, които могат да се ползват само от хора с адресна регистрация в района

(3) Трафик

София е една от малкото столици в Европа, която позволява толкова интензивен трафик през своя център и има толкова малко пешеходни зони. Всичко резултиращо в мръсен въздух. В Европа или е много скъпо да се пътува през центъра или просто е забранено. В някои държави ограничават трафика и чрез право на преминаване на четни или нечетни номера в определени дни.

Данъчната система насърчава масовия мръсен трафик, като облага не на база потенциал за замърсяване, а на база данъчна оценка на автомобила.

(4) Квартални улички

Дори уличките в централните квартали са като след бомбардировка или земетресение - с дупки, нагънат асфалт или разместен гранит, липсващи или разбити тротоари, липсващо осветление - където най-голям враг е местният жител. Ясно е, че през последните 15 години приоритет бяха само скъпите и големи проекти, които привличаха нездрав интерес като обем финансиране. Време е най-после приоритет да станат нормалните хора като в нормална Европа.

(5) Отопление

София продължава с малки изменения соц модела на Топлофикация, която е нещо като Черна дупка за разходи, които винаги след това данъкоплатците покриват - независимо дали живеят в София или се отопляват.

Новите кандидат-кметове имат добри идеи, но не казват решението - слон в стаята. Че проблемът може да се реши не с комплекс от добри мерки, а от добър професионален стопанин, какъвто може да бъде единствено качествен западен инвеститор-концесионер.

Който да смени горивния носител, да направи тежките инвестиции в изгнилата инфраструктура и да подобри драматично и драстично нивото на услугата.

Защото само някой като концесионерът на Софийска вода - превърнал епохата на Янчулевките (помните ли ги?) в модерни ютилити услуги - може да ни сбогува с времената на култовия филм “Топло” и вдъхне нов живот на Топлофикация.

И на изтерзаните софиянци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    15 1 Отговор
    Добре, че се махнах от тоя к...ф в който гербавите превърнаха София.
  • 2 Тома

    18 1 Отговор
    София е единствената столица в Европа в която управляващите крадат с гъ.за си
  • 3 Съгласен

    13 1 Отговор
    Още една точка. В София е пълно с празни имоти, които дори не се отдават под наем. При един-два празни апартамента не е проблем, но когато 90% от блока е празен (апартаментите са купени за "инвестиция")... поддръжката на такава сграда става невъзможна за малкото живущи в нея.
  • 4 Софийски

    8 0 Отговор
    Два от проблемите се коренят в ЦГМ - паркирането и трафикът. Докато не бъде сменена политиката на ЦГМ няма как да бъдат решени. Това е и най голямата кражба в България след промените - чист рекет.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ти си седдераст

    9 1 Отговор
    как пък не видя милиардите които потъват в чекмеджета, а защо ли само софийските тецове не са подарени на ковачки(доган)?
  • 7 Гюро

    8 1 Отговор
    Първо, за да се вмени задължени за поддръжка на сградите на собствениците, трябва да се изравнят доходите им с тези на европейцит, за да могат едни 50 лв.месечно да се заделят към фонд за ремонт на дадена сграда.Второ: водата и мрежата от тръбопроводи в Австрия е държавна, а не са си я продали на концесионери, щото едни пари там от държавния бюджет не са крадени и касирани от едни 240 разбойника и приятели.Така е и с основния енергогигант Виненерджи!Подземните паркинзи не са държавни, а частни във Виена и се строя непрекъснато! От дясно се паркират колите , примерно на всички, а отляво в обособените участъци на живеещите в квартала, това не значи, че има пак достатъчно парко места.
    Проблемът в БГ е в институцийте или, както мойта класна казваше, рибата започва да се вмирисва от към главата!
    Изводът е един….
  • 8 Кънееееф, пак си впрегнал

    11 2 Отговор
    каруцата пред коня.
    За 30 години управляващите унищожиха каквото беше построено, като започнаха от провинцията.
    При бай Тошо във всяко градче и паланка имаше някаква фабрика и хората нямака кой знае какъв стимул да отидат в големия град.
    Имаше урбанизация но не чак такава.
    След 10 ноември провинцията, с малки изключения, бе унищожена.
    Всички отидоха да търсят препитание в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и никой не може да ги обвини в това. Е, някои напуснаха директно държавата.
    И тоя проблем може да се реши с държавническа политика а не с подземни паркинги в София.
  • 9 Наблюдател

    18 0 Отговор
    Някой да каже на тоя жълтопаветник, че 90% от София не е центъра и, и дори повече от 95% не живеят там. Подземни и наземни паркинги в центъра има, но централно специалните не ги ползват, защото не са безплатни и не с пред вратата им. Те искат общината да им осигури такива на цената на винетка за зона, която за година струва колкото обикновен непокрит паркинг в крайния квартал Надежда. Та трябва да се ограничи броя на колите на домакинство, до 1, щом нямаш гараж. А само соросоид на хранилка може да даде Софийска вода като добър пример. Взеха водата при цена 30 ст, сега гони 5 лв. За това време набиват само чепове и сменят по 20 м тръби за тяхна сметка. Всичко останало е соц язовири и водопади 95% и 5% изградено по евро програми с общинско и национално финансиране. Поне 70% от плащането суми изтичат директно в чужбина с 10% комисионни за такива като този драскач и обслужващите ги политици.
    Още
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Тoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, нe мoжaхa дa я здъвчaт.Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
    ТC oтдaвнa нямa нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa e нaпълнo aвтoмaтизирaнo и кoмпютeризирaнo прeдприятиe. В пocлeднитe 20 г. в нeгo ce извършвa мaщaбнa мoдeрнизaция.Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТC ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa прeхoдa. Изпрaтeнoтo чeнгe зa дирeктoр нa ТC, Вaлeнтин Димитрoв, чиятo зaдaчa бeшe дa cъcипe ТC и пoдгoтви зa привaтизaция, нe изпълни зaдaчaтa cи. Пocлeдcтвиятa зa нeгo ги виждaтe. Нaпълнo ce прeмълчaвa eкoлoгичнaтa eфeктивнocт нa ТC. Кoгa зa пocлeднo cтe видяли пушeщ кoмин нa цeнтрaлa в Coфия /нe cтaвa въпрoc зa бялaтa пaрa нaд кoминитe в cтудeни дни/.

    Коментиран от #11

  • 11 Милчо лаков

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз съм бивш енергетик от ГУСВ и малко разбирам от парни инсталации.Още от началото наплашиха абонатите и селяните започнаха да свалят радиаторите.Сега плащат ток(климатици) и отделно сградна инсталация и се чудят какво става.Отделно,товарят тези които не си махнаха радиаторите,защото плащат сметките на целия вход.Няма по-евтино и ефективно отопление от парното.Слагаш на три чертички и не пипаш цяла зима.Направил съм го на равни вноски-64кв.по126лв./мес.На сегашните заплати в София,ако не може да плаща,да ходи да се гръмне.