Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 16:02 1 762 13

Кузман Илиев: Ни лук ял, ни лук мирисАл е положението

  • кузман илиев-
  • лукойл-
  • горива

“Делян Добрев и Ко” знаят реалната ситуация на пазара на горива. Лукойл е в положение на монополист

Кузман Илиев: Ни лук ял, ни лук мирисАл е положението - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вярва ли някой, че “просто-Асен-Василев” може да убеди ЕК и САЩ, че дерогацията за руския нефт е нужна, ако тя не е? Кога сме успявали да си защитим интереса, че сега да е сефте?!

Това коментира във "Фейсбук" Кузман Илиев.

Надали. Явно е, че това отлагане на забраната е нужно, за да не се застрашава националната сигурност и оттам проевропейските настроения у нас - липсата или свръхскъпи горива ще ни удушат икономически. Босфорът е запушен, светът е пред световен конфликт в Средиземно и Черно море. Но нашият политически псевдоелит не вижда по-далеч от носа си. От лъготене той е пораснал този нос - но явно не достатъчно.

“Делян Добрев и Ко” знаят реалната ситуация на пазара на горива. Лукойл е в положение на монополист само заради безумните изисквания на държавата за данъчните складове, обезкуражаването на вноса на горива и смазването на всякакво мислене в посока на нов капацитет за рафиниране - в светлината на тоталното еврократски позеленяване…

Господин Добрев по цял ден говори за лидерите на другите формации, които били “на хранилка” - а неговият лидер не знае ли за тези схеми и ако да - що стои? Няма опит ли и просто наивно не разбира аджеба за какво иде реч?!

Ако е бил толкова принципен блюстител на евроатлантизма Д. Добрев - да беше си подал оставката. Но не би. Стои ли, стои. Запънал се е като магаре на мост. Защо? Защото ролята му е друга. Той знае, че без сигурни доставки освен че ще взривим икономиката си, ще съсипем и региона - 3 милиона литра бензин, ако търсим, ще изстреляме целия регион в небесата като цени.

Затова човекът се е превърнал в инструмент за шантаж на некоалиционните партньори - едва ли не те предават русофобската вяра… Как може?! Много удобно впрочем. Ако гътнат заверата от ГЕРБ - печелят приза за най-правоверните евроатлантически партньори. Ако ли не - извиват ръцете на носещите моментно отговорността - “уин-уин”, както казват братята зад океана. Така се сварява жаба в бавно нагряваща се тенджера - без тя да разбере. А ролята действително е много сладка… И само обществен дивидент носи.

“Безотговорност” е мека дума. Залог на политическите игрички и сметките без кръчмар всъщност са националната и енергийната сигурност. А днес понеже не може да си контролира разходите - държавата се превръща в мащеха. И шантажира ли, шантажира - подред на номерата.

Шантажираме въглищата - 50 на сто от енергетика ни. Да ги няма! Цели региони - няма да правите енергия и икономика! Ставате счетоводители след две години - пари за справедлив преход са обещани, алоу, миньори и енергетици! Обадиха се от зелен Брюксел - новият марксизъм заповяда. Когато да се самоубием енергийно - сега или веднага?!

Шантажираме Лукойл - без да е ясно кой ще поеме управлението на рафинерията, ако си тръгнат сегашните собственици. И може ли рафинерията да преработва вече неруски нефт - машините не подлежат на идеологизация. Или може, или не може.

Какъв инвестиционен отзвук би било това дългосрочно - “на никой му не дреме”, както цветисто казва народът. Явно много ни харесва как се управляват БДЖ, полицията или Български пощи, та искаме и с горива да е стане така?! Явно. “Държавата да влезе в управлението, да вземе контрола!” - приканват “десните демократи”, които са си най-обикновени леви либерал-глобалисти.

O tempora, o mores!

Шантажираме и съседи, и еврочленки като Сърбия и Унгария - поучаваме ги как веднага да спрат да ползват руски газ, че и на какви геополитически форуми да ходят. Денков ги поучава - та ние вече показваме зъби, браво! Но другата гледна точка е, че сме меганекоректни и не може да ни се вярва. Не можем да си овладеем бюджета - и хайде сега 3 млдр. от нови такси върху газа ни се привиждат.

Шантажираме малкия и средния бизнес и средната класа като им вдигаме МРЗ и максималния осигурителен праг - насред затихващ растеж и стагнация в европейската икономика. Когато приходите им падат - ние им натискаме главата под водата. За по-сигурно.

Шантажираме заведенията след като ги държахме една година затворени - няма да си плащаме сметки, като хапнем. Ако скочат случаите на грип - да ги затваряме отново. Дали имат семейства и право на труд - никакво значение. Да им вдигаме данъците - и да дим да ги няма. Ще дъним бизнес партньори - хубави нрави възпитаме, няма що. И банките не са пожалени и то в среда на високи лихви и несигурност - вместо буфери за проблеми с все по-трудно обслужвани кредити, с които да пазят депозантите, те ще трябва да купуват държавен държавен дълг, понеже преоценки и провизии не може да се ползват за данъчни цели - да си има за политически харчлък на хазната. “Бизнес” в България явно е лоша дума. Но без пари - как да те уважават после врагове и партньори…

Шантажираме работещите - като приравняваме трудови на граждански договори, а тежестта пада бизнес и средна класа - златната кокошка за политици, авери и хрантутници с право на вот.

Хубавото е, че поне ще има Конституционна реформа - няма да има “служебни кабинети”. Но как тогава ще изгреят на политическия ни небосклон таланти като Денков, Христо Иванов, Асен Василев, Кирил Петков, Янев и други знайни и незнайни? Нима ще ни лишат от този толкова изпипан начин за създаване на управници…

Няма да стане така. Нито е трайно, нито е устойчиво - а по-страшното е, че за сетен път е самонадеяно и опасно. За всички ни…

От фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тупан техно

    14 22 Отговор
    Много си зле бе, Кузмане, тииии платена подлого! МАРШ да биеш буци на лозето бе, АНАЛизаторче жалко!
  • 2 Комунизъма

    11 14 Отговор
    остави такива готованковци и отрочета платени като теб!
  • 3 Казуар

    10 15 Отговор
    Другарю Кузман, и ти ли стана партиец.
  • 4 да де

    21 5 Отговор
    Най-после някой да каже истината, че царя пардон баце е гол.
  • 5 Пипо

    22 10 Отговор
    Най-после обективен анализ. Браво на К. Илиев.
  • 6 ИНЖ

    9 13 Отговор
    Абе накратко Петков, Василев, Габриел и Денков са виновни, че през 34-годишния "преход" руснаците си разиграваха коня както си искат!!! Особено в енергетиката, горивата и газа!!!
  • 7 Който

    7 6 Отговор
    има нещо на раменете, ще го разбере. Останалите да се кланят на статуята на Ленин, дето я махнаха от бул. Ленин.
  • 8 Пламен

    16 7 Отговор
    Ей на такива като Кузман трябва да им се чува гласа!
  • 9 Европеец

    10 2 Отговор
    Ти и твоята фаши партийка ВМРО не сте ли част от псевдо полит-елитът ни. а?
  • 10 Матей преображенски

    8 1 Отговор
    зНАЯТ ТЕкакво ще стане като спрат руския нефт,затова се съпикясаха ,от една страна ги натиска амбасадора,а от друга--потребителя,между чука и наковалнята са.Мъчат се да въведат компромис,да накарат ЛУКОЙЛ да си плаща за удоволствието да ни доставя безплатни горива,белким омилостивят посланикА,ама надали ще мине номера,ще има купонна система,оттначало за горива,после за храна,както през 1990г.
  • 11 касапинъ

    7 1 Отговор
    Що не спрете дерогацията за да разберете само след месец какво е да си на мястото на свинята, хунтата и тези, които я подкрепят – няма да има милост за никой соросоид.
  • 12 Тахумба

    6 1 Отговор
    Браво, Кузи! Постави ги на мястото им.
  • 13 страшно е

    2 1 Отговор
    с този политически псевдо елит тия са измислили лъжата и кражбата