Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 18:22 1 548 32

"Никой не го е грижа за нас": палестинци на Западния бряг

  • газа-
  • западен бряг-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • палестина-
  • оон-
  • палестинци-
  • хамас

От началото на войната в Близкия изток насилието на израелски заселници срещу палестинците се е засилило значително

"Никой не го е грижа за нас": палестинци на Западния бряг - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

“Последните няколко седмици бяха изключително трудни”, разказва Халима Халил Абу Айд. Тя е майка на две малки момиченца и живее в палестинското село Хирбет Сусия – южно от Хеброн на окупирания от Израел Западен бряг. Преди месец израелски заселници нахлули в дома ѝ, докато семейството спяло. Пребили съпруга ѝ и му поставили ултиматум: “Трябва да напуснете къщата. Ако не го направите, ще ви застреляме. И ще трябва да унищожите къщата”.

От началото на войната на Израел срещу Хамас израелските заселници са увеличили натиска срещу хората в тяхното село, казва Абу Айд. “Мародерстват, трошат, тормозят ни. Последно нападнаха съпруга ми и негов роднина”. 29-годишната жена разказва, че една от дъщерите ѝ започнала да повръща от страх.

Насилие срещу палестинците в Западния бряг

От години Хирбет Сусия е подложена на тормоз от страна на заселниците от близките израелски селища и ферми. От Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси твърдят обаче, че след нападението на ислямистката организация Хамас срещу Израел насилието от страна на заселниците и гоненията на палестинци в окупирания Западен бряг са се увеличили "значително".

Войната на Израел срещу Хамас в Газа се отразява сериозно и на палестинците на Западния бряг. От 7 октомври насам 168 палестинци са били убити там от израелските военни, а други осем - от израелски заселници, съобщават от Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН. Има и трима израелци, загинали от палестински нападения. По данни на ООН 16 бедуински и земеделски общности, в които живеят около 1150 души, са били разселени и принудени да се евакуират или да разрушат домовете си. Някои от тях са били принудени да изоставят и имуществото си. Групи за защита на правата на човека са документирали няколко такива инцидента, като например в Хирбет Сусия, където въоръжени заселници са влизали в палестинските села и са заплашвали жителите да ги напуснат.

Хирбет Сусия е малка общност от палестински семейства – повечето се прехранват от земеделие и животновъдство. Но заплахата от набезите на израелските заселници тегне над иначе спокойното селище. “Къде да отидем? Какво искат от нас? Искат да ни вземат домовете, това го знаем от миналото. Но къде да отидем? Това е домът ни, не можем да го напуснем”, казва Абу Айд.

Достъпът до някои села е блокиран

Жителите на Хирбет Сусия в момента са принудени да прескачат стени, за да стигнат до домовете си - входовете към селото са блокирани. “На 16 октомври дойдоха израелски заселници в униформи и войници, караха и булдозер”, разказва Насер Навайа, активист от израелската правозащитна организация B'Tselem, който също живее в селището. “Блокираха всички пътища към Сусия и повредиха две цистерни за вода”. Според правозащитника има и трета цистерна с отрязани тръби.

Някои жители на селото разчитат на израелските активисти, които наблюдават случващото се денонощно. Но те също са атакувани и тормозени от заселниците, които понякога носят военни униформи. Йехуда Шаул е израелски активист и правозащитник, който помага на хората в селата на Западния бряг. “Години наред армията не се намесваше, за да защити палестинците”, казва Шаул. “Откакто започна войната, израелските заселници са част от отрядите на резервисти - с униформи, оръжия, пълно снаряжение и авторитета на военни. Палестинците няма как да се защитят“, обяснява той.

В официално изявление на израелските военни се казва, че "ролята на израелската армия е да поддържа сигурността на всички жители на региона и да предотвратява тероризма и дейностите, които застрашават гражданите на държавата Израел. В случаи на нарушения на закона от страна на израелци, израелската полиция носи основната отговорност за разглеждането на тези случаи”. Израелските сили за отбрана обаче заявиха също, че войниците в района се сблъскват с насилие, насочено срещу палестинци или тяхната собственост. "В тези случаи войниците са длъжни да се намесят, за да спрат нарушенията и, ако е необходимо, да задържат заподозрените до пристигането на полицията", се казва в изявлението.

По седем нападения на ден

Според службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН от 7 октомври насам са регистрирани над 240 нападения срещу палестинци, които са извършени от израелски заселници. ООН потвърждава, че интензитетът на атаките се е увеличил, като вече има средно по седем такива нападения дневно. Преди началото на войната, те са били по три на ден.

Тези нападения доведоха до изселването на цели общини, особено в така наречената зона С, която заема около 60% от окупирания Западен бряг. Зоната С бе създадена през 1995 г. като част от споразуменията от Осло и трябваше постепенно да бъде прехвърлена под палестинска администрация. Въпреки това районът все още е под пълен израелски контрол в областта на сигурността и администрацията. Израелският активист Шаул апелира към международната общност да намери политическо решение. "Палестинска държава не може да бъде създадена от 165 изолирани помежду си анклава, заобиколени от израелски селища и с доминираната от заселници зона С", казва той. "Ако не бъде включена Зона С, няма как да се осъществи решението за палестинска държава".

За някои палестинци всяка помощ е явно вече закъсняла

Например за Салах Ауад - овчар от съседно село. Той напуснал дома си на 15 октомври, защото нападенията и заплахите на заселниците не спирали. “Идваха всеки петък и събота. Унищожаваха нещата ни, заплашваха ни. Не издържах повече и си тръгнах”, разказва той. Мъжът вече няколко пъти се е местил заради заплахи и тормоз. На новото място, където се е наложило да иде, няма места за паша на животните му. Той се пита как да живее занапред. “Аз съм овчар”, казва мъжът. “Без животните ми съм нищо. Какво да правя?”. За него няма много надежда, че нещо ще се промени. “Никой не не го е грижа за нас”.

Автор: Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    14 2 Отговор
    И за нас също.
  • 2 жорко

    16 21 Отговор
    Тези си избраха правителство на ХАМАС.Те са ХАМАС.

    Коментиран от #9

  • 3 Aлфа Bълкът

    30 11 Отговор
    Няма такива изроди, как с кеф газят труповете с булдозерите. От пътя се отбиват за да минат върху трупа. Нацистите пасти да ядат.
  • 4 Не сте прави

    17 7 Отговор
    Чифутите ги е грижа за вас, защото искат да ви изтребят.
  • 5 Хамос

    14 8 Отговор
    ХАМОС ви защитава кво се оплаквате.
  • 6 Русофил

    17 26 Отговор
    Българите подкрепяме Израел.
  • 7 Веднага ми идва Наум

    20 10 Отговор
    Едно сравнение
    Никакво изселване няма на териториите където са стъпили руснаците в Украйна дори им намират работа и изплащат пенсиите на възрастните хора няма етническо прочистване и то е по простата причина че и украинците са руснаци

    Коментиран от #12, #31

  • 8 КГБ

    9 7 Отговор
    Украйна с територия колкото на Тексас или малко по малко от Турция е седем пъти по територия от северна Корея или Северен Виетнам който победи три империи една след друга взети заедно и станаха победители а Укрнайна разчита на световни оръжейни доставки вече една година
  • 9 Действието се развива

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "жорко":

    На западния бряг на река Йордан а не на ивицата Газа където хамас беше спечелила изборите
    Правете разлика
  • 10 Всички ви съжаляваме, но защо

    8 3 Отговор
    подкрепяхте тези канибали, заради които днес страдате!?
  • 11 007

    9 17 Отговор
    Ми има милиарди мюсюлмани и милиони араби! Обърнете се към тях. Може и путлеристан да ви помага, стига всички да гледат в ЕС и САЩ!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #24, #25

  • 12 Чети историята, руснаците са отцепили се

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Веднага ми идва Наум":

    от Киевската Рус стари украинци! А на Украйна през 10 век и след това на Русия през 15 век сме дали вяра, писменост и свещенослужители! Затова руснаците искат да ни изтрепят, не могат да се примирят с факта, че сме им отворили очите и сме се опитали да култивираме тяхната безумна жестокост към по-добро!

    Коментиран от #20

  • 13 Трол

    7 8 Отговор
    Чудно защо никой не иска да приеме този работлив,цивилизован и миролюбив народ,дори мюсюлманските им братя...

    Коментиран от #18

  • 14 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    5 1 Отговор
    Отдавна сме ви хвърлили на кучетата. Не гледайте МУМИЯТА какво говори . Трезора отдавна е частен и го държат ЧИ...Ф....ТЕ .
  • 15 антиционист

    8 6 Отговор
    Ето ви отговора защо ционистите започнаха това клане и зверства в ивицата Газа.
    Катарската телевизия Ал джазира показа,че в крайбрежието на Газа е било открито голямо газово находище с залежи на природен газ нацстойност за над 500 милиарда долара.
    Е оттук нататък знаете как протекоха събитията.
    Първо въоръжени проксита на американските и израелски служби инсценираха (нападение) на Хамаз ,като нито полицията,нито армията се намеси,после еврейските маскирани като западни(свободни)медии раздухаха съзливата история за (терористичната атака)на Хамаз и накрая започнаха и бомбандировките ,разрушаването на Газа ,геноцида и етническото прочистване на палестинците.
    Винаги във всичко търсете причинно-следствените връзки.
    Принината огромното газово находище край бреговете на Газа и следтвието-последвалия от ционистка страна срещу палестинците акт на жесток терор,геноцид и етническо прочистване натериторията на Газа

    Коментиран от #21

  • 16 българина

    5 5 Отговор
    добри утро, хващайте пушките, как мислите се извоюва държава.... хамас ви е надеждата, стига сте хленчили, иначе изчезвате
  • 17 Симо

    10 3 Отговор
    Башибозук и апартейд! Това в 21-ви век, с любезното съдействие на "демократините" сили, "цивилизованият" свят и върлите защитници на човешките права на уйгурите в Китай. По-голями лицемерие, демагогия, двоен ершин, .... просто няма на къде. Гнусни сте!
  • 18 Симо

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Защо е необходимо някой да ги приема? Хората са си там от столетия! Живеят си мирно. Не закачат никого. Не са в тежест на никого. Просто сега тяхната земя е необходима на по-силния и трябва да умрат! Така ли е според вас?

    Коментиран от #26, #32

  • 19 Имб.ецили

    3 9 Отговор
    По целия свят ман.густ.ите са биомаса , а не народ . И тези дегенерати не правят изключение от правилото .Като убивахте и режехте глави бяхте силни , а сега ревете за помощ .Помощ няма и няма да има .
  • 20 Веднага ми идва Наум

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чети историята, руснаците са отцепили се":

    Прекалено много съм чел историята няколко пъти съм бил в Украйна
    Дори да приемем хипотезата че руснаците са се отцепили от Украйна това не ги прави друг народ и В Русия съм бил всички са руснаци само че едните говорят литературен руски език а другите негов диалект наречен украински и самото име на държавата е руско което значи руска покрайнина

    Коментиран от #22

  • 21 Мммммм

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "антиционист":

    Аз до колкото виждам другар, Хамас не отрича атаката на 7 октомври! Те не са казали - Не, не сме ние които сме стреляли! Така, че пак да обвиняваме американците, започва да става смешно!
  • 22 Хахахаха

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Веднага ми идва Наум":

    И какво? Всичко може да е на руски, само че е отделна държава, суверенна! Те и в Германия говореха немски, но 50 години бяха две отделни държави! Така, че опорката ти няма покритие.
  • 23 Васил

    3 10 Отговор
    Сами са си виновни допускат Хамас нападат Израел а после реват и искат помощи така не става. Палестинците превърнаха своята територия и без война в бунище докато Израел от пустиня успя да изгради градини и пътища.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ако

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "007":

    Се беше родил там,сега щеше да ревеш ,като буга…
  • 26 Трол

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Симо":

    "Живеят си мирно. Не закачат никого. Не са в тежест на никого".
    Ти сериозно ли?!
    Май си проспал 7.10.2023,да не говорим за неспирните атентати през годините.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Симо

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Трол":

    Вие май изобщо не правите разлика между Газа и западния бряг. Тъжно!!!! И жалко,!!!! И най-вече неграмотно!!!
  • 28 Симо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Трол":

    Неграмотността и животинската агресия ще преобърнат света. И тя не е в полза на човечеството!
  • 29 Така така

    1 0 Отговор
    ДВ вие нямате морално право да говорите за Палестина и Русия тъй като цялата ви държава е оцвъкана с израелски укропски и знамена и такива с цветовете на дъгата и никъде няма немско странно грозно,а и е забранено и наказуемо носенето на палестинско или руско знаме с две думи Вие сте душевно болни най вече управляващите подлоги на сащ
  • 30 чудни хора

    0 0 Отговор
    Кой трябва да го е грижа за вас , защо някой трябва да се грижи за вас ? Щото е много гот да не работиш , да люпиш по 10 чавета и да живееш на помощи , нали ?
  • 31 на кино

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Веднага ми идва Наум":

    На кино отиди веднага . Мосфилм най - добре .
  • 32 М Илиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Симо":

    Я да ме светнеш само от какви столетия са си там хората .Много ми е интересно ..Дай потърси , имаш нет - виж кой живее на тая земя и от кога . Аз съм малко в час , сещам се за хети , евреи, филистиманци , египтени , вавилонци , перси , евреи , византийци / т.н. араби , турци , ама що за палестинци нищо не помня ?