Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 09:25 2 309 102

Защо студенти от елитни университети в САЩ заявяват подкрепа за "Хамас"

  • христофор караджов-
  • израел-
  • студенти-
  • американски университет

Христофор Караджов: Социалните медии могат да разклатят света

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо студенти от елитни университети в САЩ заявяват подкрепа за "Хамас", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.

"Имаме едно съвсем друго поколение, което е отраснало със съвсем други медии и разбирания. Имаме много силно влияние на социалните медии, особено на съмнителни като "Тик Ток". В края на октомври тази година с тагче "stand with Israel” в "Тик Ток" е имало 324 милиона гледания, а с тагче "stand with Palestine” е 3,4 милиарда. Какво става в "Тик Ток", как китайската Комунистическа партия манипулира? – нали не сме толкова наивни, за да смятаме, че и те, подобно на руснаците, не се опитват да дълбаят в разделителните линии, които съществуват в западните общества. Не сме наивни да мислим, че това не се случва активно, нали.

Другото, което е, организации като "Справедливост за Палестина", която съществува от 2013 година, но тя практически не работеше и буквално през октомври – сега се активизира. Почти всеки университет в САЩ има Instagram с тази организация и всичките постове и снимки започват от дните на началото на войната. Тоест, това не е някакво изолирано, самосиндикално нещо, което се случва. Това е централизирана акция за подклаждане на напрежения.

Моите студенти, с които работя в един от класовете си, са около 80. Те имаха задачата да следят медийните процеси, отразяващи войната между Израел и "Хамас". Бях изненадан от нивата на вникване в проблемите, но сред тези 80 студенти има някакъв процент, сред който се наблюдава радикализация. Те казват, че големите медии като Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", са абсолютно произраелски и трябва да се информираме от социалните медии като "Тик Ток". Тези студенти са най-често от арабски произход или друго малцинство. Кръстоската е между: желание за социална справедливост, склонност към активизъм, който води до показни акции, и манипулация през социалните медии. Не можем да сме наивни и да не мислим, че това не се използва от неясен играч за разделение на обществото – американското и западните."

Срещу преподаватели с еврейски произход

"При нас е абсолютно забранено такова нещо. Това е основание да те изхвърлят от университета. Имаме седем точки с правила: Абсолютно забранено е да се изявяват всякакви крайни виждания; Всеки може да протестира на специалните за това места; В класната стая това не може да се прави, освен ако професорът не води някаква специална дискусия. Но тя трябва да се води с уважение; Хора, които казват неща, които са античовешки, антисемитски, антиарабски, биват изхвърляни от университета; Професорите могат да имат всякакви убеждения, но нямат право да насърчават студентите си да участват в протести от какъвто и да било характер. Това са правилата на университета как трябва да се води дебатът. Ако не можеш да го водиш нормално и с мирни средства – изхвърчаш."

Балансът между крайностите в дискусията

"Аз искам от моите студенти да ми кажат какви са източниците им, като искам от тях да ги опишат и анализират. Не може да ми казват, че СиЕнЕн са произраелска медия просто ей така, без да са ми показали конкретните примери, които са ги навели на тази мисъл. Идва един и ми показва как репортерката на СиЕнЕн пусна репортажа за 90 обезглавени бебета, което беше голяма нейна грешка. Тя не беше потвърдила информацията, която е получила от израелската армия. Тя обаче го представи като потвърден факт, вместо да каже, че източникът ѝ е израелската армия. Наглед малка грешка за непрофесионалисти, но всъщност това е много сериозна грешка. Винаги източникът трябва да се назовава точно и да се уточни, дали информацията е потвърдена от няколко независими източника. Същото се случи и с ракетата в болницата, където "Ню Йорк Таймс" се позоваха само на един източник и то като "Хамас". Е, питам аз, какви са аргументите на моя студент, че "Ню Йорк Таймс" са произраелска медия. Защо мисли така и обсъждаме. Започваме дискусия със спокоен тон. Не знам дали ще ги убедя. Студентите ми знаят, че аз не ги оценявам за техните политически възгледи, каквито и да са те. Не давам оценка на това какво мислят, а давам оценка за това какъв е процесът, по който стигаш до определени изводи.

Това, което е различното сега спрямо предишни поколения, е абсолютно влиянието на социалните мрежи и това, че нещата могат да експлодират, и експлодират много по-бързо и много по-драматично и брутално.

Украйна беше тестът, а това сега е истинският проект как социалните медии могат да разклатят света. Надявам се, че светът и демокрацията ще успеят да се справят и с това предизвикателство. И че демокрацията има съпротивителни сили да се справи с разединенията, към които ни тласкат."

Доколко анархистичните движения в САЩ оглавяват протести в подкрепа на "Хамас" и защо дори професори в университети водят ожесточени спорове за войната в Газа – чуйте в звуковия файл.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    55 2 Отговор
    И ционисти, които спонсорираха тези университети официално заявиха, че оттеглят финансирането им..
    Защото не можеш да купиш човешкото, както те си мислеха..
    Изродени, деградирали умове..
    Знаем на кого се кланят..
  • 2 Тото

    47 7 Отговор
    Във САЩ няма елитни университет!!!! Има учебни заведения за бедни и за богати.Във така наречените елитни Университети има около 3 процента стипендиянти и 97 процента богаташки деца( наркомани и психично болни). Ако не са психично болни или наркомани са със неправилна сексуална ориентация!!! Това е елита на САЩ !!!! Така че ако подържат тероризма е напълно нормално за тях!!!!

    Коментиран от #23, #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Логос🇧🇬

    57 2 Отговор
    Защото на всеки мислещ човек вече му стана ясно ,че от евреите-ционисти идват злините,войните и всички гадости в света.
    Затова хората с акъл по света започнаха да подкрепят всяка организация която се бори стещу хазарското сатанистки племе.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха маската на свободата

    53 1 Отговор
    99% от сегашните и бъдещи журналисти работят за някого. Собствено мнение могат да имат във фантазиите си. Този 1%, който е избрал да бъде острие, да казва истината, да работи за нея, той има труден живот. Студентите все още летят, докато не кацнат в някой насекомояден медиен център.
  • 9 Тото

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Логос🇧🇬":

    Това е абсолютната истина!!!
  • 10 Наблюдател

    7 42 Отговор
    Ами, да изгонят тия студенти. Това са бъдещи ислямски клетки. Цивилизованият свят не трябва да допуска такива вредни за човечеството елементи. Терористите от ХАМАС трябва да се унищожат.

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Още един купен от чи футите

    43 4 Отговор
    Отговорът е ясен:все повече студенти виждат истината

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сипиро

    38 2 Отговор
    Защото светът и човечесъвото все повече проглеждат и въпреки гъстата медийна мъгла на жидовските медии на всеки вече му е ясно що за стока са юдите.

    Коментиран от #17

  • 16 Наблюдател

    10 20 Отговор

    До коментар #13 от "Още един купен от чи футите":

    Нищо не виждат. На айропланите и обратно там откъдето са дошли. Ислямисти не ни трябват.

    Коментиран от #19, #33, #39

  • 17 Наблюдател

    6 16 Отговор

    До коментар #15 от "Сипиро":

    Видяхме и що за стока са и ислямистите.

    Коментиран от #41

  • 18 На кол

    31 1 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Ако 100 години живееш по еврейски терор, едва ли ще бъдеш само толкова жесток. Евреите сами шлифоват острието, на което ще се набучат.

    Коментиран от #35

  • 19 Ти четеш ли статията

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Или така си пишеш да оправдаеш шекелите? Къде да ги пратят, те са си американци.
  • 20 Бай той Толстой

    24 2 Отговор
    С демократичните камъни по вашите кратуни!В тези университети повечето студенти са от небял произход вече -вашите хора се друсат и чакат на социални помощи.А такива преподаватели са ни ясни-умиращата западна цивилизация .

    Коментиран от #74

  • 21 Па съм я бе

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Ти много филми си гледал баце,а?А щеш ли патка на тиган,а?

    Коментиран от #29

  • 22 Бай той Толстой

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    И кой ще учи там бе селски-ти ли?Ти равновесие не можеш да пазиш!
  • 23 ШАХ

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    Да не забравяме, че хамас е създадена от израелските тайни служби точно за тази си цел- да извършва безобразия и Израел жертва собственото си население. Правят атентат с няколко загинали и след това евреите под претекст, че им го връщат си разширяват територията и прочистват новите си придобивки като заличават коренното им население(геноци0).
    То затова преди 1-2 седмици имаше и голям еврейски(не палестински) протест, които се разграничава и не приема сегашната политика на Израел.

    Коментиран от #26, #30

  • 24 Ясно защо

    8 8 Отговор
    Защото не са живели в Газа, но да не забравяме, че разни западноевропейки бяха тръгнали да подкрепят ИДИЛ, а после се молеха на правителствата им да ги спасяват.
  • 25 Бай той Толстой

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    Бегай,бегай-у вашето село имат нужда от тебе.
  • 26 Любопитен

    4 19 Отговор

    До коментар #23 от "ШАХ":

    "Да не забравяме, че хамас е създадена от израелските тайни служби"

    Как можеш да "забавиш" нещо, което е пълен фейк?

    Коментиран от #75

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ццц

    12 3 Отговор
    Защо ли? Защото, за да са студенти трябва да са показали, че все пак могат да мислят. Лошото е, че процентът им е нищожен.
  • 29 Наблюдател

    2 17 Отговор

    До коментар #21 от "Па съм я бе":

    Филма с изпеченото израелското бебе ва 7-миоктомври 2023г., , го има в СМИ. Самите терористи щото са много "умни"са го публикували. Във СКАТ го имат.

    Коментиран от #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хе-Хе

    14 2 Отговор
    Съвсем просто - храни куче да те лае! Всяко комплексирано келеме изразява своята индивидуалност, като заявява позиция, обратна на нормално човешката! Собствено мнения за калемето е винаги да е на 180 градуса спрямо този отсреща! Пробвайте, ако не сте го правили с някой подобен психар! Каквото и да кажете, той ще сбръчка вежди, ще се намръщи и авторитетно, назидателно с обиден към вас пренебрежителен тон ще ви обяви ,,истината"! След ден - два започнете уж неволно разговор, като защитавате неговата вчерашна теза и резултата ще е същия, като ви обори по същия начин!
  • 32 Наблюдател

    2 10 Отговор

    До коментар #27 от "А после изядоха ли":

    Не лъжа. Умните терористи са го публикували във СМИ.

    Коментиран от #36

  • 33 Ако качим на аеропланите навлеците

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    В САЩ ще останат само индиянци

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Наблюдател

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "На кол":

    ХАМАС ще бъде унищожена.
  • 36 Аз знам, че не лъжеш

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Не си толкова умен, вярваш на всичко което видиш.

    Коментиран от #38

  • 37 Наблюдател

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Исторически парк":

    Объркал си Форума.

    Коментиран от #93

  • 38 Наблюдател

    2 8 Отговор

    До коментар #36 от "Аз знам, че не лъжеш":

    Ааааа, сега друга песен взе да пееш. От коя ислямска клетка си?

    Коментиран от #45

  • 39 Явно си ограничен

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    та ще ти обЯсна:
    Те лесно ще си отидат там, ама западът каква работа има при тях?
    Още от време оно.
    И дори когато тия ислямисти по някакъв начин ги озаптят (в Либия, Сирия, Ирак) идва запднаякът да развали нещата.

    Коментиран от #44

  • 40 Гост

    1 3 Отговор
    защото не са им яли попарата....
  • 41 Събуди се!!!

    18 2 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    Израел ги създаде за да им изпълнява политиката, а САЩ въоръжи.
    Кои според тебе са терористите?
    Еврейте 2000 години все се представят като мъченици, а вършат най-големите безобразия.
  • 42 Наблюдател

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ако качим на аеропланите навлеците":

    По добре да останат те, отколкото тия ислямски клетки.

    Коментиран от #98

  • 43 Значи само в Скат го имат

    18 3 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    А в Скат имат ли видеото с умиращи в кувьози стотици палестинчета след като чи футите им бомбардират болниците? Имат ли видеото с умиращия ученици след като чи футите им бомбардират училището?

    Коментиран от #46, #51

  • 44 Наблюдател

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Явно си ограничен":

    Ами да си ходят? Изостанали в растежа фереджета и бурки, не ни трябват в Европа. За шалварите да не говорим.

    Коментиран от #48

  • 45 Ето, казах ти

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Наблюдател":

    Не си толкова умен

    Коментиран от #47

  • 46 Наблюдател

    3 15 Отговор

    До коментар #43 от "Значи само в Скат го имат":

    Кой кого пръв нападна другата страна на 7-ми октомври? Кой изби 1400 души, изнасилва и отвлече 240 души? Другото е следствие.

    Коментиран от #49, #53, #58

  • 47 Наблюдател

    1 8 Отговор

    До коментар #45 от "Ето, казах ти":

    Умните, облечени в шалвапи индивиди Европа ви видя. Изостанали в растежа ислямски клетки. Една клетка препасана с бомби аскопо уплаши Брюксел. И има защо?

    Коментиран от #54

  • 48 МММ да

    10 0 Отговор

    До коментар #44 от "Наблюдател":

    Как да си отидат?! Вече са мнозинство в западна Европа.

    Коментиран от #55

  • 49 Викаш историята започва от 7.10

    13 1 Отговор

    До коментар #46 от "Наблюдател":

    А как се стигна до тук, имаш ли си най-малка представа? Или не ти плащат за времето преди това и не те интересува

    Коментиран от #52

  • 50 УдоМача

    9 0 Отговор
    Защото могат да мислят и са безпристрастни. Затова.
  • 51 Наблюдател

    2 5 Отговор

    До коментар #43 от "Значи само в Скат го имат":

    Не е само СКАТ. Умните, облечени в шалвапи индивиди Европа ви видя. Изостанали в растежа ислямски клетки. Една клетка препасана с бомби наскоро уплаши Брюксел. И има защо? Тепърва тия клетки ще гърмят с тяхната простотия - Аллах Акбар?
  • 52 Наблюдател

    2 10 Отговор

    До коментар #49 от "Викаш историята започва от 7.10":

    Каквото и да е времето, за терористите от ХАМАС то свърши. ХАМАС ще бъде ликвидирана.

    Коментиран от #56, #62

  • 53 Викаш турците затова ни клаха

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "Наблюдател":

    Защото в дигнахме априлско то въстание. В Скат всички ли те такива даули?
  • 54 Наблюдател, да си припомним

    13 2 Отговор

    До коментар #47 от "Наблюдател":

    кой ги финансира и докара в Европа тия шалвари? Запомни, всичко се връща. И сега някой хора в Европа се движат с прибежки на улицата.

    Коментиран от #57

  • 55 Наблюдател

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "МММ да":

    Споко, много бързо стават нещата. Идва един друг вожд с "мустачки" и всичко приключва.
  • 56 Хамас може и да бъде ликвидирана

    15 1 Отговор

    До коментар #52 от "Наблюдател":

    Но палестинския народ ще ви ликвидира вас чи футите и чи футските подлоги

    Коментиран от #60

  • 57 Наблюдател

    2 7 Отговор

    До коментар #54 от "Наблюдател, да си припомним":

    Не се изсилвай. Фареджетата са гости и много бързо могат да бъдат нърнати там, откъдето са дошли. Да си ходят в харемиге, а не да вършат простотии в цивилизована Европа.

    Коментиран от #59

  • 58 Юдеино

    12 0 Отговор

    До коментар #46 от "Наблюдател":

    Историята не започва на 7-ми октомври 2023!
  • 59 За това говорим

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Наблюдател":

    Грешките могат да се поправят

    Коментиран от #61

  • 60 Наблюдател

    3 10 Отговор

    До коментар #56 от "Хамас може и да бъде ликвидирана":

    Това са глупости. Дори другите държави, като Египет, ОАЕ, Катар и т н, не искат палестинците. Не ги пускат дори! Познай защо.

    Коментиран от #65, #68

  • 61 Наблюдател

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "За това говорим":

    Съгласен. Те са друга вяра. Изостанала в своето развитие.
  • 62 Всъщност времето на ционистите свършва

    12 0 Отговор

    До коментар #52 от "Наблюдател":

    Скоро ще ви секнат и шекелите. Още малко зверства ще извършите и малко по малко ще настроите светът срещу себе си. Няма как вечно да експлоатирате чувството за вина което вменявате заради измисленият холокост поради което сегашните политици ви мълчат и си затварят очите пред зверствата ви. Дори и сред вас недоволните от безумецът нетаняху се увеличават. Сами върви те към краят си и то с бързи крачки.
  • 63 Дурхан

    8 0 Отговор
    Тоя ако беше живял преди 80 г щеше да иска доказателства за концлагерите и нацизма ..академик бунак
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Аз знам защо

    12 0 Отговор

    До коментар #60 от "Наблюдател":

    Защото това ви е целта, да ги прогони те. Но въпросът ти е грешен. Единственото място на което могат да избягат е в Египет. Това което ви ужасява е, че не го правят, а до последно стоят и защитават земята си от вас. Нали не си мислиш, че ако 2млн души тръгнат някакъв си контролен пункт ще ги спре? Пък може и да си го мислиш, знам ли, не блестиш с някаква интелигентност, а точно обратното...

    Коментиран от #79

  • 66 Иван

    14 0 Отговор
    Христо нали си професор голям - кажи за потъпкването на 30 резолюции на ООН от добричкия Израел? Кажи бе отвoрко?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ти познай

    12 0 Отговор

    До коментар #60 от "Наблюдател":

    Защо в целият свят не ви искат вас жидовете и то от хилядолетия
  • 69 Нещастен

    10 0 Отговор
    Центаджия
  • 70 Макробиолог

    5 0 Отговор
    Ако около Израел не миришеше на нефт и газ,никой нямаше и да е чул за такъв конфликт.Все пак ТикТок е малко надценен в случая,струва ми се.,въпреки репутацията на Караджов като светило в журналистиката.
  • 71 Перо

    14 0 Отговор
    Студентите са по-умни от измисления професор! Не знае ли, че когато не се назовава източника за някакво събитие, това събитие е 90% лъжа и пропаганда и е предимно с ционистки произход: собственик, висш служител, репортер, акционери и водена политика на изданието, според идеологията на отговорните лица. Справка: копиране на пропагандни съобщения от Украйна от сайта Факти, без никакви доказателства и независими източници. Какви изисквания за потвърждение от независими източници може да иска “професора”, когато няма такива в определената страна? Студентите имат информация от практиката за произхода на печатарите на зелено, на банкерите, на ювелирите, на застрахователитите, на играчите на борсата, собствениците на медии, фармацевтични компании, здравеопазване и т.н. и познават добре начините на манипулация, когато живеят повече от 1 г. в страната! “Професорът” не знае, че кучето е заровено точно в процесите на събиране и публикуване на информацията, генерираща манипулация! И точно в тези процеси се крие истината!

    Коментиран от #88

  • 72 Ко речи?

    7 0 Отговор
    Както се казваше в един стар виц на Шкумбата - африканците са предимно негри, а негрите са предимно църни. Та и работата с щатските университети е така - студентите им са предимно азиатци, а азиатците са или араби, или китайци, или индийци.
  • 73 Не съм Хистлер

    11 0 Отговор
    Римляните са победили юдея и са разпръснали евреите по света. Няма ли са след това държава. В миналото е имало отделни страни и народи, които са били против евреите и са ги прогонвали от земите си. 1948 години евреите са паразитирали и прониквали във финансовото управление на страни и империи. Сега ТЕ, избраните от господ народ владеят еднополюсния свят. Именно този свят, а не държава ще ги прогони от земята.

    Коментиран от #78

  • 74 Инна

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай той Толстой":

    Сергей Капица:
    Американският университет е мястото, където руските професори преподават китайски студенти
  • 75 Инна

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Любопитен":

    "ХАМАС, за мое голямо съжаление, е творение на Израел", каза
    The Wall Street Journal
    през 2009 г.Авнер Коен, бивш израелски служител по религиозните въпроси, който е работил в Газа повече от две десетилетия.
    Бригаден генерал Ицхак Сегев, който беше израелски военен губернатор в Газа в началото на 1980 г., в интервю за репортер
    The New York Times
    изрично заяви, че е помогнал за финансирането на палестинското ислямистко движение като "противовес" на секуларистите и левицата от Организацията за освобождение на Палестина и партията ФАТХ.
    Между другото, самият Арафат директно нарече ХАМАС "креатурата на Израел". За това говори и американският конгресмен Рон Пол, изказвайки се през 2009 г.по Палестинската проблематика.
    В този случай Израел попадна във фунията, типична за западната политика. Той се придържаше към стратегията, за която наскоро Путин отново спомена: "да копаем дупка, за да пропаднем там".

    Коментиран от #77

  • 76 Колимечков

    3 1 Отговор
    Защото очакват да получат петродолари. Други въпроси?!
  • 77 Наблюдател

    3 10 Отговор

    До коментар #75 от "Инна":

    Инна, Израел няма да пропадне в дупката. 2. ХАМАС ще бъде унищожена.3. Всичките тези протестиращи от ЕС., Англия и САЩ, какво правят в цивилизованият свят? Харесва им нали? Тогава ще слушат. 3. Иначе на самолетите и обратно там, откъдето са дошли. Да ходят в харемите на Катар, ОАЕ и т.н. Ислямисти не ни трябват.

    Коментиран от #80, #84

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Наблюдател

    4 6 Отговор

    До коментар #65 от "Аз знам защо":

    Това е лъжа. Никоя арабска държава не ги иска. И Египет ги не иска. Те са нещо като нашите роми в ислямският свят.

    Коментиран от #81

  • 80 Инна

    7 2 Отговор

    До коментар #77 от "Наблюдател":

    1. протестиращите в повечето случаи са граждани на приемащите страни.

    2. На 18 октомври във Вашингтон се проведе акция в подкрепа на Палестина. Събралите се бяха недоволни от политиката на американските власти в подкрепа на Израел.
    Над 10 хиляди евреи се събраха на Капитолийския хълм в центъра на Вашингтон. Много от тях носеха плакати "Спрете геноцида в Газа", "евреите молят да спрат бомбардировките над Газа" и "не от наше име".
    Най — интересната подробност е, че еврейските антиционистки организации организираха акцията. Сред задържаните от полицията са трима равини
    Освен това сред противниците на еврейската държава има не само евреи с леви възгледи, но и православни евреи.

    Коментиран от #83, #89

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Руслан

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Исторически парк":

    От кой етнос е мургавелкото на снимката?
  • 83 Наблюдател

    4 7 Отговор

    До коментар #80 от "Инна":

    Съветвам, всички тези дървени философи, да гледат 46 минутно видео, какво са сътворили терористите от ХАМАС в Израел. Да видят, от нападнат кибуц, как се пече бебе във фурна, пред вързани родители. Как се вади живо бебе от утробата на израелка. Как с ятагани се отделят глави от телата на жертвите и т.н. След прожекцията пред чуждестранни журналисти има припаднали мисирки, нуждаещи се от психологична помощ. Жестоко, нали.

    Коментиран от #85

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Демократ

    6 3 Отговор

    До коментар #83 от "Наблюдател":

    И като се събуди изпотен ,ционистче ,пръстите в контакта,чаршафа около кръста и т.н.А бе ти да не си някое моше?Ако си пък бъди смел и се яви с името си.

    Коментиран от #86

  • 86 Наблюдател

    3 4 Отговор

    До коментар #85 от "Демократ":

    Ще видиш едно хубаво моше, когато ХАМАС бъде напълно ликвидирана.

    Коментиран от #90

  • 87 Наблюдател

    3 5 Отговор

    До коментар #84 от "Демократ":

    Ами това е истината за злодействата на терористите от ХАМАС, които скоро ще престанат да съществуват.
  • 88 Рико Анаграмата

    7 0 Отговор

    До коментар #71 от "Перо":

    Една година е много време.Трябваше ми да прекарам само 2 месеца в Щатите ,за да бъдат разбити тотално на пух и прах мечтите ми и илюзиите изградени от Холивуд,не че съм бил наивник.Но намерих един социализъм с друго име но подобна същност и нула социална политика.Това беше не толкова далечната 2000г.Сега е доста по лошо.
  • 89 Наблюдател

    2 7 Отговор

    До коментар #80 от "Инна":

    Представи си, девойко Инна, че си на местото в онзи кибуц, в който злодеити на ХАМАС при нападението на 10-ти октомври са извадили бебето от корема на израелската жена. Как би се чувствала на нейното място?

    Коментиран от #91

  • 90 Демократ

    4 3 Отговор

    До коментар #86 от "Наблюдател":

    Че аз не съм казал,че съм защитник на Хамас?Ама ти що се криеш ,че си моше?Бъди смел,яви се с името си,лицето си и заяви намеренията си и идеите си.

    Коментиран от #95

  • 91 Инна

    7 3 Отговор

    До коментар #89 от "Наблюдател":

    Ти лично видял ли си?Или една жена на пазара каза,че след това са го опекли и изяли арабе лите.
  • 92 Историк

    7 1 Отговор
    Измисленият "професор" е накакво политкоректно с0р0с0 идно мекере навярно.А в Джуунайтед снейкс ъв Америка,на обикнове преподавател викат професор.Та толкова за професора.Тук обикновено професор е сериозен човек със сериозна титла,въпреки ,че има и изключения
  • 93 Съвет

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдател":

    Ти си объркал света в който живееш нищо че си го създал само във болното си и извратено въображение !

    Коментиран от #97

  • 94 Истината

    4 3 Отговор
    Наблюдател “ , “ БАЦЕ ВЕЛИКИЯТ ..” , “ ЛЮБОПИТЕН “ , “ ОНЯ С КОНЯ итн . е карлуковски пациент пуснат на свобода от престъпници !

    Коментиран от #96

  • 95 Наблюдател

    3 5 Отговор

    До коментар #90 от "Демократ":

    Какъв демократ си ти бе, защитнико на терористичната ХАМАС. Има в изобилие видеоматериали, документирали злодействата на ХАМАС при нападението на Израел на 10-ти октомври 2023г. Я се обадете също на водещият Стоян Иванов в СКАТ да чуете ужасни.
  • 96 Наблюдател

    3 3 Отговор

    До коментар #94 от "Истината":

    Аааааа, Истината боли, нали? Нека боли, терористи с терористи....
  • 97 Наблюдател

    3 4 Отговор

    До коментар #93 от "Съвет":

    Като бъде активирана, някоя спяща ислямска клетка в центъра на Европа и гръмне, тогава ще видиш, кой жонее в измисленият свят.

    Коментиран от #101

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Българка

    0 0 Отговор
    Винаги съм се питала как разумния немски народ застана зад Хитлер по всички въпроси, в т.ч. и по въпроса за евреите в Германия. Сега имам отговор.