Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 10:00 1 864 11

Руслан Трад: Пиратското отвличане в Червено море е червен сигнал за външната политика на България

  • танкер-
  • червено море-
  • йемен-
  • българи-
  • отвлечени

Нашата държава трябва да очаква още инциденти не само в Червено море и не защото някой има нещо против България

Руслан Трад: Пиратското отвличане в Червено море е червен сигнал за външната политика на България - 1
Снимка: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неотдавна както аз, така и колегите в De Re Militari, писахме, че Червено море може да стане фронтова линия заради конфликта между Хамас и Израел, и че са застрашени търговските линии от и за Европа.

Това коментира във "Фейсбук" Руслан Трад.

За съжаление това се оказа вярно и сега държавата ни трябва да намери начин да излезе от тежка ситуация, за която не е била готова, а именно - край бреговете на Йемен има отвлечен кораб с българи на борда.

- Не е ясно колко точно са българските граждани на борда, но със сигурност е потвърдена информацията за двама, един от които е капитан.

- Според наличната информация, корабът Galaxy Leader превозва автомобили и е плавал към Индия, според някои източници - от Турция, а според други - от Судан.

- Информацията идва от израелските сили за сигурност, така че се надявам, че българските власти имат директен контакт с тях, както и с властите на Саудитска Арабия, които имат водеща роля в региона.

- Корабът е отвлечен от подкрепените от Иран йеменски бунтовници, известни като хути (не “хуси”, както често се изписва в медиите ни). Тази сутрин военното ръководство на непризнатото правителство на хутите предупреди, че корабите в Червено море - и особено онези, собственост на израелци - ще бъдат считани за легитимна цел. След няколко години на гражданска война, хутите контролират грубо казано северната част на Йемен, включително столицата Сана.

Нашата държава трябва да очаква още инциденти не само в Червено море и не защото някой има нещо против България, а тъй като имаме налице серия от регионални конфликти с глобални последици и европейските съдове, позиции, инфраструктура и институции, са считани за цел. Дали София е готова за тази реалност на ниво експертиза и възможност за реакция, е друг въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мими

    14 3 Отговор
    София т. е и т.н политици никога и за нищо не сс готови!!!?
  • 2 аман от "ЕКСПЕРТИ" !

    31 4 Отговор
    Кораба не е български а на Панама и плава под японски флаг, в екипажа има само двама българи а собственика е израелски бизнесмен. Какво общо има нашата страна в този конфликт?

    Коментиран от #4

  • 3 НЕВЕРОЯТНИЯТ ЖИВОТ В ДИВАТА ПРИРОДА

    6 4 Отговор
    НВКОЙ ВИДЯЛ ЛИ Е
    ХУТ ХУС
    ДА ЗАСАДИ ДРЪВЧЕ
    ДА РАЗХОЖДА КУЧЕНЦЕ
    ДА РЕМОНТИРА НЕЩО............🤔

    Коментиран от #8

  • 4 Надебелекът е

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "аман от "ЕКСПЕРТИ" !":

    Надебелекът е - не се заигравайте с израелците да им слугувате.

    Коментиран от #9

  • 5 Пачки

    16 5 Отговор
    Ако заревем за всеки наемник, хванал се на чуждо хоро, сълзи няма да ни останат!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Макробиолог

    22 2 Отговор
    Христо Иванов да надува лодката.
  • 8 Циник

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "НЕВЕРОЯТНИЯТ ЖИВОТ В ДИВАТА ПРИРОДА":

    Ако хвърлят бомби по теб по цял ден и ти няма да разхождаш кучета.
  • 9 Търновец

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Надебелекът е":

    Такава дума "надебелак" няма и не ние а тъкмо Израелци и техни подлоги шетат в България - едно доказателство в подкрепа на това са много скъпите и морално устаряващи F 16 които Синедриона и посолството натрапиха на България - част от самолетите се правят тъкмо в Израел.
  • 10 Русланчооо,

    5 1 Отговор
    Нящо да кажеш за политиката и позиционирането на Мексико,Филипините и други бедни държави по отношение на конфликта в Газа, осигуряващи евтина наемна работна ръка,в случая моряци по корабите?
  • 11 Точен

    4 2 Отговор
    Соломон Паси вън от българската политика.