Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 13:00 1 071 27

Триумф на спортния интелект на българката

  • шахмат-
  • жени-
  • европейско първенство

Е, при шампионките  без спортен късмет, не може

Триумф на спортния интелект на българката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честита Първа европейската отборна титла по шахмат за жени, приятели ! Изумително постижение на младите българки! С благодарности към Нургюл, Виктория, Гергана и Белослава, на първа дъска с незаменимата екс-световна шампионка Ети Стефанова и Петър Арнаудов като селекционер на отбора! Без нито една отборна загуба!

Победите им оценявам главно като индивидуални успехи на умните красавици и на най-заслужилите им вдъхновители и спонсори - родителите и близките им. Естествено е и да са се поучавали от богатото международно и българско шахматно наследство.

Но можем да се гордеем, че великолепната петорка и селекционерът защитиха българския трибагреник!

За РАЗЛИКА от алчните ни управляващи клики, които единствено съумяват да бъдат имперски и полуимперски васали. Понякога – роби, на хонорар.

Настоящият триумф на шахматните ни бижута е изобщо първо класиране за България в Топ 3 в над половин вековната история на отборната надпревара на Стария континент – и при мъжете (от 1957 г.), и при жените (от 1992 г.). Досегашното върхово класиране за български отбор на европейското първенство по шахмат беше 4-то място - при дамите на шампионата в Гьотеборг през 2005 г. Тогава гросмайстор Антоанета Стефанова и селекционерът Атанас Колев оглавиха тим с Маргарита Войска, Мария Велчева, Емилия Джингарова и Любка Генова. Но от десетина години българско участие не бе допускано в аналогични международни форуми, поради непрекъснати дрязги за власт над шахматните интелектуалц/к/и на прехранващи се със спорт търтеи и паразити.

В момента всички 5-6 нароили се - в хаоса на българския шахмат, а и други спортове - различни „национални федерации по шахмат” си приписват заслуги за принос към Успеха на петте чаровници. Допреди месец нито една от тези тайфи от мераклии за средства от – с извинение копанката на - ФИДЕ нямаше международно признание. Актуалната покана за участие в победното първенство получи БСФШ (Българската спортна федерация по шахмат) с лидер гросмайстор Милен Василев.

Е, при шампионките без спортен късмет, не може! Като например, че рускинчета не се състезаваха под свой флаг и отбор, а на Италия, Франция и други глобализационни дестинации на спорта. В „резултат” на папагалската солидарност с „прогресивната международна общност” срещу войната на Москва в Украйна, демек „ограничената военна операция“, контраудара на Кремъл спрямо „света на златния милиард”.

Салюти за победителките! Дано не поемат изцяло и съвсем (?) скоро наемническото гастарбайтерско-емигрантско поприще или поне да не се боят да се състезават под българския трикольор!

Докато още атлантико-брюкселският башибозук, ибрикчии и изполичари не са го забранили в името на нова/та посолска Догма или приумици на Задкулисието ...


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Великата Българска цивилизация отпреди Потопа в Черно море е майката на всички древни цивилизации -Египет, Месопотамия, Елада, Китай., Индия.

    Коментиран от #2, #4, #13

  • 2 И на Анунаките....

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    защо Го забравяш
  • 3 Ами да

    5 0 Отговор
    И падение на политическия интелект на властите!
  • 4 Останки от тая цивилизация

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Все още в първичен вид се намират и в максуда, факултето, Столипиново, шекер маала....

    Коментиран от #19

  • 5 Над всички обаче блести

    0 0 Отговор
    Султанката на дъската!!!!
  • 6 Кольо,

    2 2 Отговор
    Ей сега вече ще вържем и цъфнем...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Някой от вас пишештите играл ли е срещу шахматисти на СССР........Преди години си спомням едно европейско в Хайфа......Я вижте класиране и как Българите са играли срещу СССР.........Колко пъти да ви казвам,че в бг винаги е имало Силен Мъжки шах ,а сега в демокрацията се появи и женски такъв.Как мислите има ли разлика от мъжки и женски шах........Пишештите тук,шахматни експерти.....колко от вас познават шахматната нотация....за статистиката питам.......

    Коментиран от #18

  • 9 Aлфа Bълкът

    0 4 Отговор
    Ши ги лижа всички за награда!
  • 10 Тоя дипломат-русофил

    2 4 Отговор
    Шампионките ли коментира или прави руска пропаганда, не разбрах!
    Има член за " Противодържавна дейност в полза на чужда държава" в НК !
    Къде е Прокуратурата?
  • 11 Чичо ви Гошо

    6 0 Отговор
    Това е най-добрата новина от България, която съм чел през последните 30 години! Триста пъти браво!
  • 12 Боби

    8 1 Отговор
    Да се вземе от футбола субсидията и да се даде на момичетата!
  • 13 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    По принцип туй беше моя теза за потопа, без частта, че сме прародителите на съвременната цивилизация. Сега друг като го пише ми се вижда
    доста тъпо. Трябва да си оправим държавата, че ще свършим като македонците. Дето си докараха един циганин от Пакистан за принц, пряк потомък на Александър Македонски. 😂😂😂

    Коментиран от #20

  • 14 ИНЖ

    4 2 Отговор
    Искрени поздравления за Успеха!!!! Само че "4 птички пролет не правят"!?
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Браво Дами
  • 16 Абе

    1 3 Отговор
    Просташка статия в типично бай ганьовски стил. Всъщност опит за политическа дезинформация в стил копейкин. Статия насочена срещу правителството и политическата ориентация на страната. Като за това е направен жалък опит да се играе на националистическата карта като се вмъкне успеха на тези мили български жени
    Статията би прилягала повече на Недялко от пик Който междудругото днес е откачил от гняв че правителството не падна

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 лечение

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пешо, стига си се превъзнасял.......мери си по-често кръвното, шахматисте.
  • 19 Бих добавил, че влиянието на тази древна

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Останки от тая цивилизация":

    Българска цивилизация си личи и извън споменатите махали и катуни въпреки последвалите културни влияния от византийската, османската и последно от европейската цивилизации
  • 20 ПРИПОМНЯНЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Aлфа Bълкът":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 21 Клоунаки Наклонаки

    1 2 Отговор
    Всеки път, когато някой ми обяснява каква била българката и превъзнася други етноси, си мисля коя ли го е изиграла на шах :) И без да искам познах :)
  • 22 Чичо ви Гошо

    0 0 Отговор
    Всички етноси си имат национална мафия, само ние не! Дай Боже някои умни като тия, да основат Българска национална мафия, та българската държава да прави точни ходове, в интерес на България. ( може би думата мафия да не е най-подходящата, по-важен е смисълът на написаното)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Що за злобарска пoвърня е това!? Ало "жуpнaлиcтите" какво мислите че сте публикували !? Ново дъно!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.