Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 19:01 3 867 34

Израел е изгубил ориентация

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Преди сключването на примирието официални представители на САЩ и Израел, които преди това отхвърлиха всичко подобно, обясниха, че това ще бъде важно споразумение, тъй като то ще легитимира последващото продължаване и ескалиране на войната срещу ивицата Газа

Израел е изгубил ориентация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 7 октомври Израел се закле да унищожи Хамас. Да я изкорени като организация. Да я кастрира като военна сила, политическо движение и управляващ субект. Неотдавна израелският министър-председател Бинямин Нетаняху, в стила на истински мафиотски бос, заяви, че е дал заповед на израелската агенция за външно разузнаване Мосад да убие всички лидери на Хамас, живеещи в изгнание.

Петдесет дни след началото на тази война, колко близо е Израел до постигането на целите си? Краткият отговор е, че не са необходими никакви познания в областта на военното дело, за да се заключи, че: 1) обявените от Израел цели са непостижими и 2) Израел не е успял да влоши значително положението нито на Хамас, нито на Палестински ислямски джихад (ПИД).

Елиминирането на Хамас е непостижимо по няколко причини. Най-важното е, че за разлика например от ИДИЛ или Европейския съюз, Хамас - подобно на ИРА/Шин Фейн или Фейсбук, през десетилетията след създаването си през 1988 г. се е вкоренила дълбоко в обществото и днес съществува навсякъде, където има палестински общности. Така че дори Израел да успее да изкорени Хамас от Ивицата Газа - или по-точно да я вкара в нелегалност - организацията ще оцелее на Западния бряг, в Ливан, Йордания и другаде. Всъщност съвместните усилия на Израел и Палестинската власт на Западния бряг от 2007 г. насам все още не са успели да елиминират нейното военно, политическо или социално присъствие. За сведение, сега е 2023 г.

Предишните кампании за изкореняване на палестинските движения не само не успяха, но и като правило засилиха техния авторитет. Мащабът на сегашната атака издигна авторитета на Хамас до безпрецедентни нива сред палестинците, а и сред арабите и в глобалния Юг като цяло. Това не е предизвикателство, което може да бъде решено с флотилия от F-35, въоръжени с тонове експлозиви.

Независимо от изключителното самочувствие на Израел и способността му да се самовъзвеличава, елиминирането на Хамас е невъзможно, най-малкото в ръцете на напълно посредствените израелски военни и разузнавателни способности, разкрити на 7 октомври.

Нека например разгледаме по-отблизо обвинените в убийството на лидери на Хамас в чужбина. Когато клетка на Мосад се опитва да отрови лидера на Хамас Халид Машал в Аман през 1997 г., убийците са заловени и арестувани от един - само един - от неговите телохранители след дълго преследване. Пеша. Крал Хюсеин заплаши да екзекутира публично имитаторите на Джеймс Бонд, а Израел (в лицето не на кого да е, а на Нетаняху) беше принуден да достави на Йордания не само антидота, който спаси живота на Машал, но и на хвърления в затвора основател/лидер на Хамас Шейх Ахмад Ясин. През 2010 г., когато Мосад необяснимо изпрати екип от около две дузини агенти в Дубай, за да убият един-единствен агент на Хамас - Мохамед Мабхух, те забравиха да спазват елементарни принципи на оперативна сигурност (например да скрият лицата си от мониторите на хотелските камери) и всички се оказаха в списъка на Интерпол за издирване. Дилетантското използване на чужди паспорти допълнително обтегна отношенията им с ключови международни съюзници, като израелския привърженик Стивън Харпър в Канада.

Нищо не показва, че агенцията е станала по-добра през изминалите години. Освен ако не гледате холивудски филм, продуциран от актива на Мосад Арнон Милчан, израелската агенция за външно разузнаване не е вашето звено за кампания от високопоставени чуждестранни убийства срещу организация, която е в състояние на повишена готовност. Подозирам, че американските и европейските разузнавателни служби бавно достигат до подобни заключения.

Вътрешният партньор на Мосад, Шин Бет, не се справя много по-добре. Не само защото в продължение на десетилетия не успява да елиминира военния ръководител на Хамас Мохамед Дейф, но и защото Хамас успява да се въоръжи, подготви и извърши атаките на 7 октомври точно под носа ѝ, а тя няма никаква представа. Докато Израел беше зает с "косене на тревата" с убеждението, че държи под контрол въоръжените групировки в Газа, палестинците изградиха цяла дъждовна гора пред очите си.

Израел може и да получи няколко високопоставени скалпа и да обяви края на историята, но организационното въздействие ще бъде незначително и временно. Ясин беше убит през 2004 г. - време, когато най-мощната ракета в арсенала на Хамас трудно би успяла да прелети дължината на хола ми. Успешното убийство на лидера на "Хизбула" Абас Мусави през 1992 г. доведе до появата на Хасан Насрала - най-големия кошмар на Израел. През 2006 г. при дръзко среднощно военно нападение в долината Бекаа Хасан Насрала беше окончателно заловен. Имаше обаче една малка засечка: Мосад, който постоянно се обявява за най-великата и сложна разузнавателна агенция в историята, обърка ръководителя на Хизбула с търговец на зеленчуци със същото име.

По същия начин израелската кампания за убийства на ирански ядрени учени е, меко казано, неефективна. Дори убийството на Ясир Арафат през 2004 г. беше контрапродуктивно, тъй като създаде предпоставки не само за послушното нищожество Махмуд Абас, но и за възхода на Хамас като истинско национално движение.

Но се отклонявам. Доколко значително Израел е отслабил Хамас от 7 октомври насам? Ако слушате Даниел Хагари (тунелната „меме“ знаменитост), министъра на отбраната Йоав Галант (който изглежда като сгрят от смъртта, когато съобщава добри новини) или Нетаняху, е ясно, че от палестинските движения, тяхното ръководство или инфраструктура е останало много малко. Антъни Блинкен, Джейк "All Quiet on the Western Front" Съливан и Джон "Tearstosterone" Кърби, които изглежда предпочитат да получават новини, след като те са били проверени от израелския военен цензор, изглеждат също толкова уверени.

Но щом излезете извън тяхната ехо камера, реалността е съвсем различна. Една значително деградирала организация не би била в състояние да прекрати равномерно и едновременно стрелбата в цялата ивица Газа точно в момента, в който влезе в сила примирието. Или да продължи да обстрелва координирано с ракети до минути преди това. Или да записва, редактира и централизирано да излъчва видеоматериали за военните си операции от множество места почти ежедневно. Или да събира и доставя пленници от многобройни места, на многобройни места, по време на примирието - включително умишлено да избере място в централната част на град Газа, за което израелските военни твърдят, че е под техен контрол.

Най-важните функции на всяка военна организация - командване и контрол, комуникации, логистика, разузнаване, PR и не на последно място способността и волята за борба, изглеждат непокътнати и в най-добрия случай са слабо засегнати. Както вече беше отбелязано, Израел е убил повече служители на ООН, отколкото командири на Хамас. Всъщност същото важи и за журналистите и медицинския персонал. А израелските военни все още не са разкрили и малка част от тунелите, открити в меметата на Хагари.

Невъзможно е през последните 50 дни Хамас да не е бил отслабен и деградирал, да не е загубил важни кадри и командири или да не е изчерпал значителна част от арсенала си. Но значителна деградация? Доказателства за това напълно липсват. Израелската армия е наистина високо ефективна машина за убиване, но и посредствена бойна сила, особено в сухопътните операции. Войните не се печелят, като се избиват хиляди деца или като се превръща град Газа в развалини и се лишава цяло общество от стоки от първа необходимост. Германците опитаха това в Съветския съюз, а американците - в Ирак, и това не завърши добре за нито един от тях. Мнозина изразиха отвращение от видеото, в което израелски майор посвещава разрушаването на сграда на дъщеря си на нейния втори рожден ден. Някой би могъл да отбележи също, че когато една армия стигне дотам да празнува разрушаването на жилищна сграда, тя трябва да се препрофилира в общински инженерен корпус и вече не може да се смята за сериозна бойна сила.

Това също така помага да се обясни защо САЩ - по всички стандарти активен участник в тази война - и Израел решиха да преговарят не само с Хамас, но и конкретно с Яхия Синвар, архитекта на атаките от 7 октомври, и да приемат повечето от условията на Хамас за споразумението, постигнато преди няколко дни.

Преди сключването на примирието официални представители на САЩ и Израел, които преди това отхвърлиха всичко подобно, обясниха, че това ще бъде важно споразумение, тъй като то ще легитимира последващото продължаване и ескалиране на войната срещу ивицата Газа. Няколко допълнителни месеца в мащабите на това, на което станахме свидетели през изминалия месец, или дори повече, както продължават да обещават Галант и Хагари, сега изглеждат все по-малко вероятни.

Със сигурност Израел има огромно предимство във военната си мощ. Но когато действащ министър се застъпва за използването на ядрено оръжие срещу Ивицата Газа (заплаха, която все още не е призната от нито един западен лидер), това подсказва, че конвенционалната армия изпитва затруднения да постигне успех.

Предвид огромната си мощ Израел, разбира се, може да нанесе много сериозни щети не само на палестинското общество, но и на Хамас. Почти сигурно той ще направи още едно усилие за това през следващите дни или седмици. Но изглежда все по-малко вероятно той да е готов да изразходва кръвта и средствата, необходими за постигането на значим военен резултат. Изглежда, че нейните спонсори от САЩ и Европа също са стигнали до момента, в който биха предпочели постепенно да прекратят действията, преди те да са излезли напълно извън контрол и израелското поведение да се окаже по-скоро в ущърб на техните интереси в региона, отколкото да ги насърчава.

В този контекст трябва да се разбират систематичните, умишлени нападения на Израел срещу цивилното население на ивицата Газа и систематичното разрушаване на гражданската инфраструктура. Освен че са мотивирани от жаждата за отмъщение и желанието да се постигне много по-голям брой жертви от този, причинен от палестинците на 7 октомври, подобни кампании, например от нацистите в окупирана Европа, французите в Алжир, британците в Кения, САЩ в Ирак и преди това във Виетнам/Лаос/Камбоджа, а също и от Израел в Палестина и Ливан, са умишлено насочени срещу гражданското общество, за да се окаже натиск върху въоръжени групи, които висшата военна сила не е в състояние да елиминира. В крайна сметка британците първи създават концентрационния лагер по време на Бурската война с тази цел, десетилетия преди нацистите да го използват за масово изтребление.

Като се имат предвид горните примери, може да се заключи, че подобна тактика рядко завършва добре за окупаторите. Често е обратно. И все пак е истина, че историческото бунище е пълно със справедливи каузи. В случая с Израел и палестинците, въпреки колосалния дисбаланс на силите, изглежда, че Израел все повече губи инициативата.

превод: Nick Iliev

***

*Муин Рабани е анализатор в Близкия изток, специализиран в арабско-израелския конфликт и палестинските въпроси. Понастоящем Рабани е старши научен сътрудник в Института за палестински изследвания, съредактор на "Джадалия" и отговорен редактор в Middle East Report.

Рабани пише за различни издания, включително Third World Quarterly, Journal of Palestine Studies, The Nation, Foreign Policy, The Hill и др.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПосолствоТ0 в колонията

    52 9 Отговор
    Не одобрява такива компромитиращи статии.

    Коментиран от #16

  • 3 Майна

    48 14 Отговор
    Наистина е загубил ориентация със ,,деградирали те,, циониски мозъци..
    Те смятат, че като напишат ,,планчето,, и то ще си,,свършат,, работата..
    Тва да не им е ,,петилетката,, на Тодор Живков..
    Трябва им ГАЗА,унищожена и проектирана за ,,канал,, ,алтернатива на Суетския..
    Спешно им трябва този търговски път , защото БРИКС е огромна заплаха на Ционистите..
    Затова и САЩ разреши достъп на Израел до всички складови оръжия..
    Ама ще има - ядец..

    Коментиран от #5, #7

  • 4 разбира се

    19 68 Отговор
    Израел е нападнатата страна и има правото да се защити с всички средства.
  • 5 Кестен

    8 29 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    БРИКС да седнат да си направят един учредителен договор, че сега са само PR кьорфишек.
  • 6 Соломон

    9 47 Отговор
    Слава на Исраел!
  • 7 столипиново

    13 11 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    имаш място в Майданек.персонално.седми ред,втората почица,сапунерката
  • 8 Израел и евреите

    59 10 Отговор
    бяха дотук.Няма вече кой да им пуска аванта след изцепките им и откровените лъжи за събитията от ВСВ
  • 9 Слава на Зеления потник

    14 4 Отговор
    да то това е кифла с мармалад в баничарницата
  • 10 9988555

    15 50 Отговор
    ПАЛЕСТИНСКИ ОТПАДЪК ОБЯСНЯВА КАК ХАМАС НЕ МОЖЕЛО ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН
  • 11 Прокопи Прилепа

    14 48 Отговор
    От тази статия излиза, че "Хамас" едва ли не са победили Израел. Вярно, че евреите имат периодично гръмки провали, но кой ги няма? В момента не Израел се бори за оцеляването си, а "Хамас". Независимо от всичко, след всеки кървав палестински удар, следва не по-малко свиреп израелски, след което се надава кански вой. Истината е, че авторът е типичен пример за палестински радикал, който си мисли, че палестинците ще постигнат нещо в конфронтация с евреите. Само ,че Историята показва друго. Седемдесет и пет години след създаването на Израел, все още няма Палестинска Държава. От определените им тогава територии, е останала много малка част, която ще стане още по-малка след края на тази война.
  • 12 🕯️🕯️🕯️

    40 12 Отговор
    Израел е до-виж-да-не!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха

    18 2 Отговор
    Тоз пък какво се радва!?!?!? Да пусне слона в стъкларския магазин да изгуби ориентация... На слона не му дрме, а на хората отвън още по-малко. Да му мисли магазинерът.
  • 15 Ццц

    27 16 Отговор
    Причината да съществува Хамас е, че единственото, което са оставили на палестинците е вярата им. Вярата, че ако убият дори един юдей, в рая ще ги чакат 100 девственици и куп други благинки. В земния живот за лишени от всичко от едни 1000 %-ви нацисти. Тоест колко повече ги тормозят, толкова повече кандидати за Хамас ще има. В Украйна е същото - причината за войната е НАТО, а НАТО всеки ден се кани да приема Украйна. Нямам некакви съмнения, че този парадокс е дело на едни и същи сценаристи.Време е да се сложи край на тези сценаристи и един човек силно им се е заканил. За това му желаем здраве и сили. Врагът на моя враг е мой приятел...

    Коментиран от #25, #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 М да

    11 22 Отговор
    Левичарско-арабски дивотии.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Колкото Хитлер успя

    26 8 Отговор
    Толкова и Нетаняху-метаняху ще успее.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Поука

    22 3 Отговор

    До коментар #20 от "Колкото Хитлер успя":

    Хитлер направи силни израилтяните а израилтяните направиха палестинците безсмъртни.
  • 23 изобщо не е

    7 15 Отговор
    загубил ориентация .Влез и ти у нас с окървавено оръжие и ще видиш и моята ориентация.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #23 от "изобщо не е":

    Тази държава е окупатор, не смесвай нещата.
  • 25 Гост

    23 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ццц":

    Никой при вида на мъртвото си дете, майка, брат, съпруга и цялата рода, не би си помислил за девици и подобни щуретии!
    Манипулирате хората!
  • 26 Само питам

    18 4 Отговор

    До коментар #23 от "изобщо не е":

    Какво у вас,като си заграбил и двора и къщата ми ,че ме караш и да ти слугувам?
  • 27 Божидар Чеков

    7 19 Отговор
    Статията е тенденциозна! Авторът или е палестинец или е от противниците на Израел. Жалко за читателите.
  • 28 мдаааа

    5 8 Отговор
    Моето виждане е , да беха копали градини , вместо тунели ...
  • 29 Мхм

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ццц":

    Религията само обединява войните винаги са за ресурси

    Коментиран от #30

  • 30 мдаааа

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Мхм":

    А хамасците имат ли ги ? Ресурсите , де ...
  • 31 да питам

    1 3 Отговор
    Чухте ли , колхознята ? Не им се пречкайте ..
  • 32 Вижте кой е писал тази простотия

    1 4 Отговор
    Това им е евтината палестинска пропаганда. Ние сме бесмъртни ,Израел са слаби ,лъжат си хората и сега 60%останаха без домове…..за 1 месец. Това от слабата армия …… и тука някакви се кефят ма ислямистите от Палестина. То вярно много роми има у нас. Ама българин да подкрепя ислямист. Нямам думи за подобно падение.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Сияна

    0 1 Отговор
    Семейство Бибас казва, че е получило информация за твърдение на Хамас, че трима членове на семейството - майка Шири и синовете Ариел, 4, и Кфир, 10 месеца - взети за заложници от терористичната група, са били убити.
    боли! защото видях видео как карат майка с деца на ръце в Газа, за да я вземат за заложници... И бяха абсолютно здрави! Не мога да повярвам, че умряха! Такива малки деца обикновено се продават, а майките им се убиват... Няма думи... Те бяха обикновени хора