Last news in Fakti

22 Декември, 2023 13:05 3 809 73

Доц. Спас Ташев пред ФАКТИ: Средната годишна смъртност в България е около 110 хил. души

  • спас-
  • ташев-
  • демографска криза-
  • смъртност-
  • българия-
  • ес

Страната стабилно държи първенството по смъртност в Европейския съюз, казва експертът

Доц. Спас Ташев пред ФАКТИ: Средната годишна смъртност в България е около 110 хил. души - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение…

- В какви граници се движи смъртността?
- Средната годишна смъртност в България е около 110 хил. души. Изключение бе периодът на пандемия от Ковид-19. Страната стабилно държи първенството по смъртност в Европейския съюз. За да съпоставим този показател, трябва да имаме предвид, че на 100 000 души население в България се падат 1787 смъртни случая за 2020 г. В Румъния този показател е 1622 души, в Унгария 1513 души т.н. Както се вижда, разликите с другите държави от Източна Европа не са толкова големи. По отношение на Западна Европа резултатът е друг. Във Франция на 100 000 души население се падат 863 смъртни случая, в Испания 919. Тук обаче трябва да отчетем ролята на имиграцията. Западна Европа чрез имиграция задоволява демографските си нужди, поради което при наличието на положително миграционно салдо, при това с младо население, е съвсем естествено да очакваме и по-ниска смъртност.

- От къде идват тези имигранти в Западна Европа? По-рано тази година президентът Румен Радев определи емиграцията от България като главен фактор за демографската криза у нас. Така ли е?
- Една част от имигрантите в Западна Европа идват от по-бедните държави членове на ЕС. Свободното придвижване улеснява този процес. Вече посочих, че 40% от нашите демографски загуби се дължат на емиграция, т.е. на напускане на население. И докато при смъртността загубите са основно на лица в пенсионна възраст, то при емиграцията демографските загуби са основно на лица в трудоспособна, а някои и в детеродна възраст. От тази гледна точка това наистина е основен проблем за бъдещото възпроизводство на нацията.

- Как в други страни от ЕС се борят с демографията?
- В ЕС има различни демографски политики. Трудно е да се направи задълбочен анализ поради една основна причина – показателите, които се публикуват от националните статистики, се отнасят за общия брой население. В Западна Европа обаче се увеличава делът на населението с имигрантски произход, което не е само от Източна Европа. В Северна и Субсахарска Африка и в Близкия и Средния Изток нараства популационният натиск, т.е. навлизане на голям брой население в групата на трудоспособната възраст и нейното напускане от малък брой население в пенсионна възраст. Част от популационният натиск се превръща в миграционен и Средиземноморският регион се e оформил като най-дълго функциониращата и с огромен потенциал миграционна система в света. Това няма как да не влияе на различните аспекти на сигурността, в т.ч. и на демографската. Днес ние виждаме последиците от това явление върху външните граници на ЕС. Европа дълго време смяташе, че чрез внос на трудоспособно население ще попълва демографските си нужди. Проблемът с интеграцията обаче се оказва от ключово значение, поради което този тип политика ще търпи развитие. Съвсем обосновано предполагам, че демографските показатели на традиционното местно население в Западна Европа не се различават съществено от картината у нас. Така че е възможно навсякъде в Европа да се направят опити за завръщане към пронаталистичната политика, но тя ще бъде от нов тип, обвързана с процесите на глобализация, промяната на ценностите, развитието на изкуствения интелект и още редица други предизвикателства.

- Ние какво трябва да направим?
- Неслучайно споменах ценностната система. При първия демографски преход голямата в миналото раждаемост бе сведена до двудетен модел, за да могат родителите да инвестират в бъдещето на децата си. Сега тече вторият демографски преход, при него тези, които трябва да станат родители, смятат, че има какво да инвестират все още в себе си. Още повече, че на фона на бързото развитие на науката, човек наистина се учи цял живот. По този начин влагайки в собственото си развитие, човек неусетно пропуска определеното от природата подходящо време, когато може да се реализира като родител. По този начин много семейства отлагат раждането на първото си дете, други избират да имат само едно, а много лица се спират на осъзнатото безбрачие или бездетност. Затова ако ще говорим за промяна в демографския модел, важна е не само икономиката и усещането за справедливост, но и ценностната система, формирана в процеса на масовото образование. Бъдещите родители трябва да се научат на колективност, на поемане на отговорност не само към себе си, но и към партньора и бъдещите поколения. Най-малкото, защото колкото и добре и дълго да живеем, все някога ще остареем и ще трябва някой друг да отчислява от доходите си за нашите пенсии.

-------------------------------
Доц. д-р Спас Ташев е завършил международно икономическо сътрудничество в УНСС и основен курс по дипломация в Дипломатическия институт при МВнР. Защитил е докторат по демография и статистика в БАН. Специализира в областта на международните миграции, задграничните български общности и демографската и миграционна сигурност. Бил е Зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, основател и пръв директор на Културно-информационния център на Република България в Скопие и главен експертен сътрудник към парламентарната комисия по политиките към българите в чужбина в 44-тото НС. Ръководител е на департамент „Демография“ в ИИНЧ-БАН, а също така преподава в Катедра „Национална сигурност и публична администрация“ при Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград. Автор е на редица публикации у нас и в чужбина, а книгите му „Миграционният натиск върху България 2008 – 2017 г. Проявление и последици“ и „Българските общности в Западните Балкани“, т. 1. Албания, са обявени от Съвета за изследователска дейност към Управителния съвет на БАН за монографии с национално значение за 2018 и 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само мисълта че

    35 4 Отговор
    Тиквата се завръща на власт самоубива 20-30 за месец.

    Коментиран от #32

  • 2 Шопо

    26 1 Отговор
    Според НСИ в България всяка седмица умират около 2000 човека, 5-6 загиват при инциденти на пътя а останалите 1994 човека от какво са умрели?

    Коментиран от #13, #27, #34

  • 3 само богаташите не са

    13 1 Отговор
    в статистическите 110 000 . то се разбира . в тях 500 - на пътя , 600 на строежи , 600 - битов инцидент , 200 от ковид , 100 от рак , 100 ги убиват или се самоубиват , 40 умират от дрога , 20 умират от алкохол , 80 от удавяния , 60 умират в планината , другите са естествена смърт , болести , 2-3 са професионалните убийства , 5-6 са жертвите родилки , 20 безследно изчезнали, които няма да намерят , 20 от пожари ,
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТрампЛин

    16 0 Отговор
    А раждаемоста как е?

    Коментиран от #57

  • 6 Народа мре

    22 2 Отговор
    Политиците дивеят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Без болка и скръб

    29 3 Отговор
    Когато хората станат статистика, за лекари и управляващи, значи самата нация вече е умряла.
  • 9 Я го знам !

    13 5 Отговор
    Този понеже е "експерт" за това раздаваше тескерета на македонците срещу 5хил. € Добре,че го изгониха.
  • 10 Сатана Z

    18 1 Отговор
    Дайте и статистика по възрастови групи и етническа принадлежност.А може и по партийна принадлежност за да видим управляващият режим до къде ще ни докара след една петилетка
  • 11 Емо

    35 2 Отговор
    Инвестират в себе си интелигентните хора, а те не са толкова много. В бившата Югославия още 80-те години го бяха измислили - безлихвен заем за млади семейства за покупка на кола и апартамент. Където хората живеят умерено добре , създават деца. Тук при ограмнит екражби и прерапределения, кризи и сътресения, огромни цени (в Румъния например в момента хранителните стоки са двойно по-евтини) това е - държане на обикновените хора на ръба на оцеляването и откачането. Няма какво да се очаква повече.
  • 12 някой

    21 1 Отговор
    И проф. Петър Иванов учен от "БАНИ " си ги говореше тези неща от преди десетина години . Описвайки точно в научна последователност какво следва . И резултат от говоренето никакъв. И след 10 години , резултатът от говоренето на този доцент Ташев , ще е никакъв . Само дето след 10 години ще сме 3.8 милиона (реално) на средна възраст 56 години. .
  • 13 да де

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    от държавнически грижи
  • 14 Най-висока

    18 2 Отговор
    раждаемост у нас е през 1950г.,около 182 000 бебета, а 2022г са 56 596 при почти същия брой население. Сега тези хора са на 73г. доста от преживелите досега умират. подобна раждаемост е преди и след рекордната 1950г. Не са могли да емигрират като млади, а 1989г. са на 39г. Затова имаме голям процент пенсионери, около 2млн. за 6,5млн. население.

    Коментиран от #25, #36

  • 15 Калин Каменов и доц Ташев!!

    20 4 Отговор
    Това Народа го зне много добре!! 34 год крадци и лъжци Съсипват държавата! Сега влезаха и Свинете да е Управляват, Коледа ще дойде и за тях??
  • 16 Да се чете :

    22 5 Отговор
    Атлантиците убиват 110 хил. българи годишно
  • 17 Един умря по Заслуги"! Лупнаха го в

    13 1 Отговор
    Кратуната! Имаше много "Заслуги" да се случи! "Други с много Заслуги са в НС! Нова година, нов късмет?
  • 18 6 млн - 9 млн

    21 10 Отговор
    При "лошия" соц при " лоши" условия населението ни порасна от 6 млн на 9 млн. За 30+ години при перфектната демокрцийа се върнахме на 6 млн.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Нямаше емиграция,

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "6 млн - 9 млн":

    границите се охраняваха с кльон и АК-47. За 34г.са емигрирали над 2,5млн. българи, най-вече във фертилна възраст и са родили децата си в чужбина. Емиграцията продължава с пълна сила и сега, високата смъртност съм я обяснил в 14 пост.
  • 20 Решението на демографската криза!

    13 1 Отговор
    Безспорен факт е! Всяка Нация, изгражда се със генерации.
    Достига свойта кулминация…и после ражда своите простаци!
    Така и наш’та Демокрация, достигна свойта еманация.
    Кръгли маси, прокламации, митинги, песни декларации.
    А искаше се тук лустрация! Или Специална милитари Операция.
    Защото тази революция, превърна се в една полюция!
    Надеждите за Декомунизация, оказаха се само декорация!
    Затуй Цвета на тази нация, изчезна с 200 в емиграция.
    Настана тежка демографска криза, и трябва някак си да се излиза!
    Сега ще трябва всяка овулация, да се превръща в популация.
    Забравяме за мастурбация, не си мислете за фелацио!
    Дори среднощната лъже-ерекция, е шанс за по-добра селекция.
    На ред е родната Фармация, да осигури достъпни афродизиаци.
    Виагра, Бабини зъби, Омайно биле, Сиалис и Магарешки бодили!!
  • 21 ТрампЛин

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "6 млн - 9 млн":

    Какво ще правиш при положение че на 23 години всеки ерген, мома, или бездетно семейство трябваше да плаща 10% Ергенски данък? Ами да, жениш се раждаш, развеждаш се…..Така се стимулираше растежа!

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Ссс

    19 1 Отговор
    Добре дошли в БУЛГАР страната на МАААННННГАААЛИТЕ

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Яяя

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "ТрампЛин":

    Не лъжи, не беше 10%, плащх го.

    Коментиран от #26

  • 25 Яяя

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Най-висока":

    Един смислен човек!
  • 26 ТрампЛин

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Яяя":

    Ти си го плащал, а аз го начислявах, та знам много добре колко беше!
  • 27 Търновец

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Елате в Търново да видите - в нишите на двата ж.п. тунела има постелки листа, градът няма сиропиталище за бездомни а пуделът на Петър Христов харчи през пръсти - колко библиотекари имаме и колко общинари. Иначе все по често се срещат некролози на хора починали на 50.
  • 28 Петър

    5 15 Отговор
    Нормално за руска губерния.
  • 29 Ама

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ссс":

    на българските мааааангали!
  • 30 Премълчано

    10 0 Отговор
    От първите 10 държави по смъртност в света 9 са от източна Европа, 1 от Африка. Общото не мизерията или здравеопазването, а колко мигранта имат. У нас са около 30% от населението. Тези хора са на средна възраст,не умират и подобряват коефициента на държавата в която са за наша сметка.

    Коментиран от #41

  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    СМЪРТ НА ФАШИСТИТЕ
    ..... ЧЕ ИНАЧЕ ДО 20 ГОДИНИ НЯМА ДА ОСТАНАТ БЪЛГАРИ
  • 32 Пръцко

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Само мисълта че":

    А всекидневният TV-показ на шиши грухчев моментално терминира по още 200-300 на месец. Който го е видЯл и слушАл, или умира в адски мъки, или остава инвалид за цял живот... :((
  • 33 грешни изчисления:демек не измираме чак

    2 3 Отговор
    много с вашето оправдание въпреки чекмеджетата:
    Западна Европа чрез имиграция задоволява демографските си нужди, поради което при наличието на положително миграционно салдо, при това с младо население, е съвсем естествено да очакваме и по-ниска смъртност.
  • 34 ами

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    от добро здравеопазване
  • 35 БгТопИдиот🇧🇬

    15 1 Отговор
    Банани нал има целогодишно !
  • 36 дедовият

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Най-висока":

    Има такава поговорка - Да хвърлиш своите камъни в другият двор. Та и твоят коментар е такъв . вместо да се запиташ защо тогава е имало такава раждаемост , която продължава в положителни темпове до 1989 г. Проблема не е в тези при които е имало тази висока раждаемост , проблема е в тези при които няма раждаемост .

    Коментиран от #38, #45, #47

  • 37 ТрампЛин

    5 7 Отговор
    Всичко с което разполагаме, дереджето на което се намираме, е наследство завещано ни от сценаристите на Перестройката! Още 70 години ще ни трябват, за да изчезне манталитета на хората, упорито граден от комунистите!
  • 38 ТрампЛин

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "дедовият":

    Тенденцията за намаляване на раждаемоста е повсеместна! Единственото място където има прираст е Африка. DINK се казва тази тенденция, като в Япония е най страшно.
  • 39 Име

    1 7 Отговор
    Трябва да има успокоителен режим - аз съм живял пи Иван Костов - и беше ужасно - 100 лева доход на сегашните цени - буквално.

    Както и да е - изродихме чедо и т.н.

    Няма никой негативно отношение към обстановката.
  • 40 Хелоу

    9 3 Отговор
    Трябват помощи и демографска политика подкрепена с ПАРИ. Това трябва. А не ШЕНГЕН та ШЕНГЕН и събаряне на паметници. Отвратен съм от тези анти българи.

    Коментиран от #42

  • 41 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Премълчано":

    Много ясно! Края на комунизма идва когато свърши кльопането и настъпи глада!
  • 42 ТрампЛин

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хелоу":

    Трябват помощи ама трябва и работеща икономика и работеща данъчна политика! Тези пари няма да дойдат от Марс! А за да има тези две условия, трябва да скъсаме с манталитета си и да погледнем към Скандинавския модел! Ама за да приложим този модел, трябва да изповядаме и ценностната им система и морал!!?

    Коментиран от #43

  • 43 Допълнение

    2 7 Отговор

    До коментар #42 от "ТрампЛин":

    ….защото с русофилския морал и комунистическото ни мислене, отново ще открием че кльопачката е свършила и ще трябва да започваме от начало!
  • 44 Прераждане

    5 3 Отговор
    Смъртта не е край ,а ново начало. От нея се плашат само слабохаратерни и бездуховни индивиди, които си нямат идея какво е в отвъдното Там няма болести, няма финиийски знаци ,няма борба за оцеляване, няма зависимости , душата няма възраст т.е не остаряваме. Ангелите нямат нито възраст, нито пол. За съжаление никой не се е сърнал ,за да разкаже какво е в отвъдното , но със сигурност е по-добре от живота тук на Земята. Лошо е само за тези ,които са прегрешили тук, защотот техните души не могат да излязат от кармичния кръг и душите им ше продължават да се прераражда . И с всяко следващо прераждане ще става по-тежко ,защото ще изкупуват предишните грешки. Ще се раждат болни ,или недъгави или с финансови проблеми , проблеми в лищен план и т.н
  • 45 Раждаемостта у нас

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "дедовият":

    спада още от 1950г,, а сме се увеличавали поради липсата на емиграция до 1989г. Спадът е защото рязко намалява селското население поради колективизацията и отнемането на земята и инвентара на селяните. Масово се обезлюдяваха селата и в града като ти дадат една гарсониера колко деца да отгледаш, пък и не ти трябват много за да ти орат нивите. Дядо ми са били 7 деца, а баба ми 6. баща ми и майка ми са по едно.
  • 46 Перо

    10 1 Отговор
    За да умаловажат трагедията на соросистката и мутренска демокрация в БГ, не казват, че имаме най-висока смъртност в света, а само в ЕС!
  • 47 Най-висока

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "дедовият":

    раждаемост има в богатите Нигер, Чад, Бурунди, Ангола Сомалия, Уганда...Афганистан на 34място, първите 33 са в Африка. Отзад напред са бедните Хонконг, Япония, Германия, Италия, Гърция. Ние не сме последни, у нас смъртността и емиграцията е голяма.
  • 48 ТрампЛин

    1 7 Отговор
    Когато говорим че комунизма ни откъсна от реалния живот и нанесе непоправими щети, соц. носталгиците роптаят. Роптаят защото те все още са откъснати от реалноста и нямат представа за живота. Хората на Запад имат имиграционна политика от 100 години, защото са усетили накъде върви Света, защото са усетили че никакво насърчаване на раждаемоста не може да навакса намаляването на фертилността и нежеланието на хората да раждат деца. Ние живяхме в измислен свят, в балон, в пашкул, виждахме че прираста намалява още от 1960-70, но никой не се замисляше защо, никой не се замисляше как да го предотвратим. За имиграционна политика няма да говоря, защото още тогава желаещите да напуснат пределите бяха десетократно повече, от тези които желаеха да имигрират у нас!!! Петдесет години на упадък и безвремие!!! Това беше соца!

    Коментиран от #54

  • 49 Зевс

    7 0 Отговор
    Има държави , които водят войни а смъртността им е по малка. И защо тогава щом умират повече парите за пенсии не стигат? Значи се много се краде? А незабавни арести по този повод на виновните лица придезвикали демогравския срив кога?

    Коментиран от #50

  • 50 ТрампЛин

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Зевс":

    Лицата предизвикали демографския срив измряха! Демографския срив не се случва преко нощ! Той започна още през 60-те години на миналия век, и скочихме драстично в пропаста веднага след 1989, когато за една година над 300,000 млади хора емигрираха. Там ще търсиш виновните!
  • 51 Ханко Брат

    3 1 Отговор
    Станишев, Боко, Теро, ... ще правят деца, а ЕС ще им плака. Истинснската политика не е за обикновениия човек.
  • 52 Асен

    10 0 Отговор
    Пари за здраве няма ,има измислена клинична пътека от 5 дни,за което време не е възможно да се направят изследвания на болният след което болният си отива в къщи за да умре в мъки!! Колко млади хора си заминаха от този проклет свят, но частните болници се увеличават!!! Увеличават се и богатите доктори, за радост по младите лекари се отнасят по отговорно към пациентите от много професори !! Такъв геноцид върху обикновеният българин се извършва със съдействието на управниците ,за тях няма проблеми ,пари ,връзки ,лечение в чужбина !! Престъпници!!
  • 53 Колкото и да е жалко

    10 0 Отговор
    Всеки нормален човек знае че нацията ни умира и след няколко десетки години може би няма да е останал нито един българин у нас
  • 54 Всичко написано

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "ТрампЛин":

    От теб е измислица
    Знаеш ли че моите съседи в село няма да казвам кое получиха от държавата за третото си дете 7000 лв и добавих още 1 000 от себе си и си купиха къща и то доста прилична тогава беше 1983 година
  • 55 2494

    6 2 Отговор
    Как няма да ива криза след мъже и жени на по 30г още нямат деца и си мислят че живота е пред тях, вместо да стават баби и дядовци те тепэрва стават родители на 30 и повече години

    Коментиран от #56

  • 56 Така е

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "2494":

    Ти викаш 30г, аз имам позната роди на 35г, и ни е роднина, умряхме си от срам цялата рода

    Коментиран от #58

  • 57 Хахохи

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТрампЛин":

    Около 50 000 бебета на година.
  • 58 ТрампЛин

    9 0 Отговор

    До коментар #56 от "Така е":

    Много срамежливи сте у вашата рода. 90% от нещата които се случват на тази Земя са подвластни на природните закони! Останалите 10% са налагани от комунистически режими и затова водят до апокалипсис! Не може със закон да накараш хората да раждат, не става дори със 7000 лева за трето дете! И колко семейства имаха по три деца по времето на соца? Хората са раждали по много деца след война и епидемии! Хората са раждали по много когато средната продължителност на живот е била 50-55 години! Онази тенденция започнала през 60-70 години на миналия век у нас, беше началото на края! Хората на Запад, за разлика от нас, успяха чрез имиграция да забавят хода на демографската си криза, но това носи други проблеми….за които ще си говорим в друга тема. Природата не търпи вакум! Природата не можеш да я контролираш! Можеш само да я изучаваш и да правиш опити да забавяш естествения и ход!

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Айше Асанова

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "ТрампЛин":

    Цвете, което не се полива не расте. Ко, да прайш, природа.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Магнитски Пеевски

    6 1 Отговор
    Ала бала ТУК 700 ЛВ НА ЗАПАД 5000 ЛВ .Бягане му е майката от ЧАЛГАРСКА НОМЕНКЛАТУРИЯ...
  • 64 Магнитски Пеевски

    6 2 Отговор
    Тук от 10 бебета 8 са ромале...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Артилерист

    8 1 Отговор
    В началото на демокрацията се роди един нерадостен пенсионерски виц. В едно запуснато, изоставено в разруха село всеки ден останалите десетина пенсионери се събирали да споделят новините от единствения вестник, който с се получавал. Слушали селяните и един от тях възкликнал: Аре, Боко, то само лоши новини ли има, няма ли нещо хубаво в тоз вестник? Има, ре, ето тука пише, че след 30 години пенциите ши станат двойни...
    Та и горната новина много прилича на тази от вица, но тук "оптимистичното" е и ний по нещо да сме първи...
    Но да сме оптимисти. Сега като съборят МОЧАта, като изхвърлят Волгин от радиото, като забранят опозицията и споменаването на Русия, модернизират Българската армия със стари американски оръжия и издигнат монумент на налагащите с войни демокрация по целия свят американци, всичко ще се оправи...

    Коментиран от #69

  • 67 Прекрасния нов свят

    5 1 Отговор
    Умират от хубавия живот и политическия климат в България. Българите са безкрайно отчаяни от всичката гнус, която се лее около тях: от здравеопазването, през правосъдието, образованието та до правоверните медии. Бездуховност с тежък уклон към фашизъм прониква отвсякъде...

    Коментиран от #68, #70

  • 68 ТрампЛин

    0 3 Отговор

    До коментар #67 от "Прекрасния нов свят":

    Недей да смяташ твоята гледна точка за меродавна. Има хора които виждат нещата коренно противоположно, има такива които ги виждат като теб, но намират вината другаде….хеле пък това с фашизъма! За нова Съветска окупация ли си се размечтал? За нов 9-ти септември? За Трето освобождение?
  • 69 ТрампЛин

    0 4 Отговор

    До коментар #66 от "Артилерист":

    Само на мен ли ми се струва, или наистина всеки русофил след събарянето на МОЧА, е на принципа, колкото по-зле, толкоз по-добре! То този принцип е типична за целия регион, ама у нас като че ли е водещ.
  • 70 ТрампЛин

    0 4 Отговор

    До коментар #67 от "Прекрасния нов свят":

    …и понеже фашизъм и комунизъм се припокриват на 100% възможно е да се долавя нещо да “прониква”, и аз го усещам, в проявите на русофилите и путинофилите.
  • 71 Внимавайте!

    3 0 Отговор
    Лошото иде демокради!
  • 72 Факти

    5 1 Отговор
    Народна република България - 9 000 000
    РБ - 5 000 000
  • 73 лекар

    1 0 Отговор
    В другите страни хората сигурно живеят по 1000 години и се размножават бясно и все още не са им гръмнали териториите от пренаселеност.