Last news in Fakti

28 Декември, 2023 13:00 2 073 75

"Как се прощава такова зло?": Могиляне, 39 години по-късно

  • дпс-
  • възродителен процес-
  • могиляне

Хиляди си спомниха за т.нар. "Възродителен процес" и почетоха паметта на жертвите

"Как се прощава такова зло?": Могиляне, 39 години по-късно - 1
Снимка: Vildan Bayryamova/DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Изселихме се, нямахме друг избор. И оцеляхме", казва Белкъз. Преди 39 години 18-месечната Тюркян е застреляна по време на протест срещу т.нар. Възродителен процес. Вилдан Байрямова припомня бруталната и срамна история.

След създаването на ДПС всяка година на това място се стичат хиляди хора, а възпоменателните митинги се превръщат в трибуна за политически послания.

И на този 26-и декември към чешмата паметник на невръстната Тюркян заприиждаха огромни тълпи от целия Кърджалийски регион и неизменните български депутати, гости от Турция, пратеници на партийните структури от страната, както и многобройна полиция.

"Не се забравя злото, няма прошка"

Дурмуш Ахмед от близкото до областния град село Дъждино не иска да си спомня за смутното време. "Сърцето ми кърви. Всички онези злини, репресиите, стотиците затворени зад решетки, всичко това ни смаза, но все пак издържахме", казва той. Семейството му се преселило от градчето Джебел в Дъждино след кървавата разправа на милицията и войската, изпратени да потушат бунта на местните срещу насилието, цинично наречено "Възродителен процес". Последната седмица на 1984 г. в региона е белязана с огромната мъка на подложените на асимилация български турци. И с победата на комунистическия режим. 70-годишният Дурмуш говори с буца в гърлото и едва сдържа сълзите си: "В последвалите 5 години животът ни беше изключително тежък, не можеш да се примириш, че по нечия зловеща воля рожденото ти име е отнето. И няма нито един наказан. Как се преглъща смъртта на невинната Тюркян, разстреляна в майчиния скут по време на мирен протест?!"

"Селото ни беше нападнато от въоръжени до зъби милиционери и войска на 25 декември, точно на рождения ден на дъщеря ни. Принудиха ни с насилие да предадем паспортите си. Чувахме за протестите в Млечино, Башево, за ужаса на хората, тръгнали срещу танковете. Това не се забравя никога и винаги на рождения ден на щерката си го спомняме, то остана като черна дамга върху личния ни празник", казва съпругата му Хайрие.

Простихте ли, питам ги. Не, тихо отсичат двамата и гледат в земята. "Как се прощава такова зло, коя държава е причинила подобно насилие върху гражданите си?", отговаря възрастният мъж.

С тях са гостите от Бурса Белкъз и Фехми Дурмушоглу. Фехми е бил 18-годишен, когато през 1978 г. родителите му решават да се изселят в Турция по действащата тогава междудържавна спогодба. "В началото не разбирах какво става и не усещах особено промяната в живота ми, после и турските управници го усложниха. На практика няма никаква разлика между Турция и България в това отношение, политиците си играят с човешките съдби", коментира той. По време на преименуването и трагичните събития от края на 1984 г. е бил в Турция и много трудно, почти невъзможно било да се ориентират какво точно става в България: "На турските новини ли да вярваме, или да търсим достъп до българските? Нямаше как, дори по телефоните не можехме да се свържем с близките си. И когато през 1989-а прокудените започнаха да прииждат, слушахме техните разкази и плачехме с тях."

Съпругата му Белкъз казва, че отдавна не таят злоба, защото общностите в България живеят заедно и в разбирателство. "Всичко е в главите на политиците, такъв беше тоталитарният режим с всичките му извращения. Учехме в гимназиите и вече знаехме какво предстои, а то не беше никак добро, напротив. Изселихме се, нямахме друг избор. И оцеляхме. Но онова, което останалите хора преживяха, е невъобразимо", уточнява тя, а групичката им потегля към паметника.

"ДПС ще се върне при вас" и "Обичам ви!"

Беше предварително известно, че новият председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски ще пристигне до Тюркян чешма и той наистина слезе при народа. Посрещнат и прекъсван често с масови ръкопляскания, Пеевски произведе новина.

"Ще го кажа не като политик, а като човек: смятам, че ДПС трябва да се върне обратно при вас. Защото почетният председател д-р Ахмед Доган преди година каза нещо, което мисля, че мнозина не разбраха: "Върнете връзката с нашите хора! Изгубихме я някъде през последните 10 години", заяви той от високата над 2,5 метра открита сцена. И продължи пламенната си реч с извинение и заричане: "За това ви се извинявам, ще хвърля всички сили да започнем да го поправяме, да има реални неща, които да виждате всеки ден, а не само да ви призоваваме да ни подкрепяте на избори. Ще бъдем до вас, за което си давам думата!"

В словото си кандидатът за лидер на ДПС обвърза промените в Конституцията с т.нар. Възродителен процес. Той посочи, че "щом 39 години по-късно търсим наказания, значи има много каквото да свършим. Щом зверствата на тоталитарния режим все още не са наказани, значи трябва да работим по тази тема, защото това зло не може да остане ненаказано". Пеевски подчерта, че заради това са се борили за приемането на новата Конституция, "за да може да ограничим това да не се върне никога - някой еднолично да ръководи държавата и да реши, че може да прави онова отпреди 39 години".

Особено активният напоследък депутат се зарече, че ДПС ще бъде гарант тези събития никога да не се повтарят. Той изрази преклонение пред жертвите на тоталитарния режим и увери, че виждал болката в очите на потърпевшите, която не е отминала. "Ще се борим това никога повече да не се случи в България, защото благодарение на вас дойде демокрацията и винаги ще ви бъдем благодарни", обеща Пеевски и не пропусна да сподели как се натъжил пред гроба на бебето Тюркян. Накрая приключи речта си с пожелания за мирна 2024 г. и извика: "Обичам ви!", както някога завършваше обръщенията си почетният лидер Ахмед Доган. Последва поредна експлозия от овации.

Така по-бързо от всякога възпоменателният митинг стигна финала си, хорското гъмжило се втурна към кебапчийниците и пазарските сергии. Депутатът бизнесмен, попаднал под ударите на "Магнитски" и санкциониран както от САЩ, така и Великобритания заради корупция, беше мигом обграден от армията гардове и пое към изхода на събитието, пътьом се снима с деца. Но не се спря и за минута при журналистите.

Ще има ли възмездие за престъплението на режима?

В края на месец май 2022 г. Военно-окръжната прокуратура в София прекрати делото за т.нар. Възродителен процес, след като два месеца по-рано почина последният жив обвиняем по него - бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов, писа тогава сайтът desebg.com. Преди това си отидоха от света другите обвиняеми: генералният секретар на БКП Тодор Живков, генерал Димитър Стоянов - министър на вътрешните работи, Петър Младенов - министър на външните работи, и Пенчо Кубадински - член на Политбюро на БКП.

Делото беше заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ, извършена от тоталитарния режим на БКП, ръководен от Тодор Живков. Държавното обвинение обаче така и не се справи с това предизвикателство, а двата опита да вкара делото в съда се оказаха неуспешни главно заради нежеланието ѝ да разпита като свидетели жертвите на "Възродителния процес", въдворени без съд и присъда в концлагера "Белене".

Прекратяването на делото провокира гнева на потърпевши от насилствената асимилация и в края на юни 2022 г. те се събраха на протест пред Съдебната палата. Сред тях бяха и членове на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите.

Впоследствие обаче състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов отмени постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София, с което тя бе прекратила следствието за "Възродителния процес". С определението си от 22 декември 2022 г. САС на практика връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване. В документа се подчертава, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София "са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите".

Един от най-важните изводи на САС засяга наложеното от прокуратурата от самото начало ограничение на кръга на лицата, за които се смята, че са извършили престъпления по "Възродителния процес" и разследването само на политическите фигури от върхушката на БКП. Софийският апелативен съд констатира, че повече от 30 години прокуратурата не е разследвала престъпления на други лица, представители на тоталитарния комунистически режим, които са замесени в осъществяването на "Възродителния процес".

Дали има някаква надежда за възмездие е твърде рано да се каже. Към момента България разполага с изпълняващ длъжността главен прокурор, с определени поправки в Конституцията в името на съдебната реформа и с все още живи, оцелели от чудовищната репресия. Ще се намерят ли нови обвиняеми обаче остава под въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче ЗелЛеТ0

    44 3 Отговор
    Що не си гледат назряващите проблеми
    в СоциалЛонд ⁉️
  • 2 КОТарАК

    22 31 Отговор
    те комунягите-,,русофили,, цяла Македония направиха сръбска...вашето нищо не е

    Коментиран от #74

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Историк

    19 49 Отговор
    Не трябва да се забравя, че т.нар. Възродителен процес е организиран от същия режим, в името на който са създадени и поддържани паметници като този на Съветския окупатор, който напоследък стана причина за някои доста нагли атаки срещу българите от руски "предствители".

    Същото време, за което недоучили от тогавашното време, но възползвали се от мизерния му "резултат" и новопокръстени путинисти, говорят с умиление и как "тогава всичко си беше екстра".

    Коментиран от #10

  • 5 АЛКЕЛИНО ГРЪКА

    2 17 Отговор
    И ние Гърците скоро ще си организираме една ПАН ДОКРИНА НА Феминизма ,света да го .....
    Кралство Атина има последната дума за всичко
  • 6 Българка

    73 5 Отговор
    "Не се забравя злото, няма прошка"
    Напротив. Хората от ДПС или са късопаметни, или мазохисти!! Та нали баш босът на ДПС Ахмед Доган е организатор и учаастник във възродителния процес?! Нима те не знаят, че той е доносник и агент на ДС? Нали по тая линия БКП го изстреляха на корпоративната етническа организация, за да си поделят откраднатиоте пари в червени куфарчета и държат в подчинение и българи, и турци. А колко комундета са лидери в ДПС?

    Коментиран от #65

  • 7 Последния Софиянец

    78 8 Отговор
    А как се прощава ,,Гара Буново,,?

    Коментиран от #19

  • 8 Който

    65 9 Отговор
    Мрази България , никой не го задържа насила ! Саковете , и където иска ! Турция е близо , но там никой не ги чака нашите " турци " !

    Коментиран от #28, #66

  • 9 Макробиолог

    51 4 Отговор
    Не е лошо да вземете интервю от някой българин от беломорска Тракия, Солун или Одрин живеещи там.Ако намерите такъв.,който да се престани или да не е с променена идентичност.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Преди

    70 5 Отговор
    години пишеше че Тюркян е сгазена от тълпата, а сега пише че е застреляна.
    Айде разберете се най-накрая.
    Също така възродителния процес не би могъл да се случи без съдействието на някои от лидерите на турците.
    Вижте че голяма част от старите членове на ДПС са били агенти на държавна сигурност.
  • 12 Правешко говедо

    50 3 Отговор
    "Как се прощава такова зло"
    Българските турци отдавна са простили на комунягите, съдейки по факта, че все гласуват за помагачите във "възродителния" – някогашните ДС ченгета сред своите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Отговарям

    63 9 Отговор
    Ами прощава се така, както се прощава 500 години робство.
  • 15 АРЕС

    45 9 Отговор
    Колко години ще ни занимавате с тези турски ..роди,като е толкова лошо защо се връщате бе ..оклуци !!!
  • 16 5 ВЕКА ОСМАНСКО ИГО

    33 6 Отговор
    Е ТАКА
  • 17 Сорос

    38 3 Отговор
    Един от главните виновници и доносници е вашия водач Амет Сопола,питайте го как му изтриха досието на мръсния ф.с.

    Коментиран от #20

  • 18 А иситната, кога?

    40 3 Отговор
    "Такова зло"?
    Всяка една война по света, всеки етничекси конфликт и дори повечето по-диви политически протести са доснели повече страдание от този процес.
    Ако Възродитленият процес не беше така удобен политически, вече да е блед спомен.
    Същите процеси - изселвания и пр с повече жертви са ясе случвали във всяка друга наша съседна страна.
    В доста случаи потърпевшо е било точно българското население и жертвите дадени по прогонването му са били стотици пъти повече от постоянно раздувания "възродителен процес".
    Апропо, Живков е бил само блед и нерешителен имитатор на Моилошевич по това време.... и по-добре, де.

    Вие обаче няма да напишете и ред,за да изясните общата картинка, защото не ви е удобно чисто политически!
  • 19 ДС като ДПС

    48 6 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Не е само гара Буново , за две години осем атентата с много загинали
  • 20 детайл

    42 4 Отговор

    До коментар #17 от "Сорос":

    Реално погледнато почти няма насилие по прогонването на родните мюсюлмани. Те само чакат разрещение да емигрират и отиват към Турция, която за тях е обетованата зема - пълкна с богатство, възможности и мерцедеси.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 право куме в очите

    34 8 Отговор
    "Как се прощава такова зло?"
    Така ли ефенди? Сори за лошото решение на бай тошо варден тогава от бай ви буда.
    А 500 години под турско владичество и потискане и изклани българи но историята лесно се забравя и тези от Русия които ни освободиха.
    Ако не ни бяха освободили и ние доста щяхме сега да приличаме на тези гьочмени по вид и табиети макар да са даже добри хора и човечни.

    Коментиран от #69

  • 23 Историк

    7 25 Отговор

    До коментар #20 от "детайл":

    "Реално погледнато почти няма насилие по прогонването на родните мюсюлмани."

    Цинизма на защитниците на комунистическия фашистки режим е по-малък само от престъпленията му.
  • 24 Мафия

    32 1 Отговор
    Шиши, на какъв се правиш, теб само кинтите те интересуват. А твоят ментор Сопола- известен ДС активист, че той две думи свестни в изречение не може да свърже, а велики речи пишел. Тези хора обтрудени и бедни, как ви вярват незнам. Самите те трябваше да ви натирят в турско, ама и отттам ще ви погнат.
  • 25 е после направиха

    31 8 Отговор
    ваште аги няколко атентата за които услужливо мълчат медиите когат почти веднага загинаха много повече истински българи а за смяната на имената пак се забравя през турското робство колко българи са изклани ако не са приемали исляма а съгласилите се потурчени чиито праправнуци сега са турското население в бг
  • 26 Иво

    31 8 Отговор
    Нагли турци,живеехте в онези времена с привилегии, но решихте да отцепите част от страната и подарите на Турция ,друг изход нямаше ,да заминат продажниците!! Нагли сте плачете за едно дете ,а не плачете за сто и тридесет хиляди палестинци, които са и от вашата вяра ,мерзавци ,долни евроатлантици !!!
  • 27 уйко калеко

    30 4 Отговор
    ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС Е СРАМНА СТРАНИЦА ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.И ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТ,А ТЯ Е .ЧЕ АТЕНТАТИТЕ В СТРАНАТА НИ С ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЗРИВНИ УСТРОЙСТВА ОТ ТУРСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ ЗАПОЧНАХА 5-6 МЕСЕЦА ПРЕДИ САМИЯ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС.СПОРЕД МЕН ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ НА САЩ ,ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ ИЗПОЛЗВАХА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ И БЪЛГАРИ В СВОИТЕ ИГРИ.ПАК ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СЕ ХВАНАХМЕ НА ХОРОТО ИМ.И ПАК ПОВТАРЯМ ,ЧЕ ПЪРВИТЕ АТЕНТАТИ С БОМБИ СА ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ,А ПРЕЗ 1983,Г Е ИМАЛО ОПИТИ ЗА ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА АВАРИИ И САБОТАЖИ.ЗНАЧИ НЯКОЙ Е БИЛ ЗАИНТЕРЕСУВАН ДА ПРЕДИЗВИКА ХАОС В БЪЛГАРИЯ И ДА ПРОТИВОПОСТАВИ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ В СТРАНАТА НИ.
  • 28 Мехмед

    4 19 Отговор

    До коментар #8 от "Който":

    Защо гониш хората? По-добре покани Турция да се върне!

    Коментиран от #59

  • 29 ЕДИН БИВШ

    20 5 Отговор
    ЛИЧНО СЪМ УЧАСТВАЛ ВЪВ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ТЕЗИ С ИЗМИСЛЕНАТА ТЮРКЯН ЧЕШМА И НАШ ДИДО ДЕТО ГО ТЪРСИ ЧИЧО ВЛАДИМИР ВЛАДЕМИРОВИЧ ИСТИПОСАН ПРЕД.ОБЕКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРОТУРЦИ ПО ГОЛЯМ ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ НЕМА.
  • 30 ШИПКА

    24 8 Отговор
    ДЕЛЯН СЛАВЧЕВ ПЕЕВСКИ ДА СИ ЧУВАЛ ЗА 496ГОДИНИ ТУРСКО РОБСТВО А СТИХОТВОРЕНИЕТО. БАЛКАНДЖИ ЙОВО , ЗАЩО СПИТИ Б Ъ Л Г А Р И.
  • 31 Грозно е но защо

    33 5 Отговор
    Еее..., все още има такива които помним,че в селото идвА кореспондент на в. "Милет " г-н Бюлент и пред него хора от селото казаха,че детето е задушено и стъпкано от тълпата.Грозно е събитието но защо се манипулира? Тогава на г-н Бюлент му направиха впечатление асфалтираните пътища и улици, здравният пункт,училището,хубавите къщи и цех на лека промишленост в това забутано на . ъза на географията село.
  • 32 До историка

    30 8 Отговор
    Стига сте писали лъжи за социализма ! Връстница съм на тези събития и ще ти кажа , съпруга ми имаше трима приятели турци , който с желание заминаха за Турция без никой да ги е насилвал . Единия се върна след 2 месеца и се разплака от радост че се прибрал , каза че там не е хубаво . Другите двама бяха братя и останаха там макар че й те искаха да се върнат , но бяха откраднали 18 годишната дъщеря на единия и останаха да я търсят .

    Коментиран от #39

  • 33 факуса

    18 6 Отговор
    айде стига с тоз процес,те сами си го докараха с мераци за отделяне,а тюркян не е била убита нарочно,те колко са изклали през робството,кат не им отърва айде в анаватан,а блакв буново,ако беше гръмнал в тунела както е замислено нарочно,стига все жертви са се изкарвали,а местанчои доганчо кат са били от режима по тва време и пари са получавали,лицемери
  • 34 Роза

    10 6 Отговор
    Във всяка държава има по няколко етноса освен основния етнос.Ако политиците са интелигентни и далновидни,те не пречат на всеки етнос да си спазва традициите и да кръщава хората с имена,характерни за тяхната култура.Т.Ж.,не зная по чии малоумни съвети ,се опита да направи турците българи,и всички видяхме какво се получи!България се орезили пред цяла Европа като репресивна държава,възникнаха междуетнически конфликти,чийто отзвук и досега не е заглъхнал!Спомням си ,че и Горбачов веднъж се изказа публично против тази политика и малко след това Т.Ж. падна от трона си!За съжаление,винаги невинни хора плащат греховете на политиците!
  • 35 ПазарЖик

    21 4 Отговор
    Ама господа репресирани,подгответе си домашното преди да давате интервюта.Детето не е застреляно а е стъпкано от самите вас.
  • 36 Гост

    15 1 Отговор
    Имахме късмет, че по това време бяхме във Варшавския договор. Иначе щяхме да сме като Кипър, Югославия, а сега и Украйна.
  • 37 ПОЗНАВАЧ

    11 0 Отговор
    Делян Пеевски ги организира тия провокации по медиите.
  • 38 Плевнелиев

    12 3 Отговор
    Хубава статия! Да се помни и да не се прощава! Въпрос: Ние Батак до го помним ли? Да простим ли?
  • 39 Така е

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "До историка":

    Комшиите ни в София (краен, работнически квартал) сами си заминаха без никой да ги е гонил. До последно се чудеха дали да заминат.
    Други турци живеещи в квартала си останаха. Някои от тях дори станаха депутати към ДПС( апреди това бяха върли комунисти).
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БАРС

    9 2 Отговор
    ИСКАМ ДА КАЖА ЧЕ ТОЯ ДЕТО СЕ ИЗКАЗАЛ И ТОЯ ДЕТО ПИШАТ СТАТИЯТА НИЩО ВЯРНО НЯМА.ПЪРВО В БЪЛГАРИЯ ИМЕННО УБО РАЗБРАХА ЧЕ В КЪРДЖАЛИЙСКО МИСЛЯ И РАЗГРАДСКО И ТЪРГОВИЩКО ЧРЕЗ НЕЛЕГАЛНИ СЪБИРАНИЯ ПОДТИКВАНИ И ПОДЪРЖАНИ ПАРИЧНО ОТ ТУРЦИЯ ОСОБЕННО В КЪРДЖАЛИ СЕ ГОТВЕХА НАБУНТ ЗА АВТОНОМИЯ И СЛЕД ТОВА ПОЛЕКА ЛЕКА ТУРКИСТАН ДА ГИ ЗАБЕРЕ.А НА НАШИТЕ ТГАВА НАЧЕЛО С ТОДОР ЖИВКОВ ДРУГО НЕ ИМ ОСТАВАШЕ ОСВЕН ДА ГИ ПРЕИМЕНУВАТ.ТА ЗАТОВА БЕШЕ 100% ВСИЧКО ТОВА.ВТОРО НИКОЙ НЕ ГИ Е ГОНИЛ АМА НИКОЙ РАЗБИРАТЕ ЛИ НИКОЙ.ТОГАВА Т.ЖИВКОВ СЕ СРЕЩНА С ТОГАВАШНИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ТУРГУТ ЮЗАЛ И СЕ ДОГОВОРИХА ДА ОТКРИЯТ ГРАНИЦАТА ДА ТЕ Я ОТКРИХА И ТЕ ТРЪГНАХА КАТО О ЕДНА ДА ПРЕСКОЧИ РЕКАТА ВСИЧКИТЕ СЛЕД НЕЯ.ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЕ ГИ Е ГОНИЛ.ИМАМ ПРИЯТЕЛИ ОТ ТОВА МАЛЦИНСТВО КАЗВАМ МАЛЦИНСТВО КОЕТО НЕ Е ТОЧНО ЗАЩОТО И ТО 90% СА СИ ПОТУРЧИНИ БЪЛГАРИ С ТУРСКО СЪЗНАНИЕ НЕЩО КАТО УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ ТА ТЕ СИ ОСТАНАХА ЖИВЯХА СИ И РАБИТИХА СНАС НИКОЙ И НИКО НИКОЙНЕ ГИ Е ОБИЖДАЛ ДЕЛЯХМИСЕ ХЛЯБА С ТЯХ.А ТОЯ ДА НЕ ЛЪЖЕ ЧЕ НАСИЛА СА ГИ НАТИРИЛИ В ТУРЦИЯ.ТРЕТО ЗАЩО ТОЯ ДЕТО ПИШЕ СТАТИЯТА НЕ НА ПИШЕ ИМЕННО ПРОГОНЕНИ БЪЛГАРИ ОТ ОДРИНСКА ТРАКИЯ.ДА АЗ СЪМИЯТ СЪМ ПОТОМЪК НА ТАКЪВ РОД .ВСИЧКО ТАМ СА ОСТАВИЛИ И РАЗГРАБЕНО ОТ ТУРЦИТЕ №( СЕЛА КОИТО СА ОСТАНАЛИ НЕ СА ДОШЛИ В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ ХОРАТА СА ИЗБИТИ ДАЖЕ И ДЕЦАТА НЕ СА ПОЩТАДИЛИ.А ТИЯ БЪЛГАРИ КОИТО СА ОСТАНАЛИ И ДО ДНЕС СА СТУРСКИ ИМЕНА В ПАСПОРТИТЕ ИМ.НИМА ЗА 500 ГОДИНИ РОБСТВО НЕ Е ИМАЛО ИЗДЕВАТЕЛСТВО ТОРМОЗ ТА ТИЯ МЮСОЛМАНИ ОТ ГЪДЕ СЕ ВЗЕХА В БЪЛГАР

    Коментиран от #43

  • 42 Гост

    9 3 Отговор
    Както се прощава 500 годишно "присъствие".
  • 43 БАРС

    11 3 Отговор

    До коментар #41 от "БАРС":

    КАКТО КАЗВА И Мидхат Паша КОЙТО е бил образован човек, завършил Сорбоната и в статия във френско списание през 1868 година пише: В днешните български земи има около милион, милион и нещо мюсюлманско население, което няма нищо общо с турския етнос, а това са мюсюлмани, наследници на ислямизирани, по-често насилствено, българи.ЗАЩО ПИШИТЕ ЗА ХОРА КОИТО ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ.СЪЩИТЕ ТИЯ КАТО НАПУСКАХА ВЕЧЕ ГРАНИЦАТА ПЛЮЕХА ПО БЪЛГАРИЯ И КРЕЩЯХА ГЯУРИ.ДА ДАЖЕ ЦЕЛУВАХА В ТУРЦИЯ НАШАТА ОДРИНСКА ЗЕМЯ КАТО СТЪПИХА В ТУРЦИЯ.А КАТО ВИДЯХА КАКЪВ Е ЖИВОТА В ТУРЦИЯ ПОЧНАХА ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО НО ТОШКАТА ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА И ПРАВИЛНО НАПРАВИ.И ТОГАВА ТУРГУТ ЮЗАЛ КАЗА ЧЕ ТОДОР ЖИВКОВ Е МНОГО УМЕН И ХИТЪР ПОЛИТИК ТОЙ УСПЯ ДА МЕ НАДХИТРИ.ДА ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ НЯМАМЕ ЕДИН ТАКЪВ РЪКОВОДИТЕЛ КАТО ТОДОР ЖИВКОВ КОЙТО МИСЛЕШЕ НАЙ МНОГО ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ЗА СЕЛОТО

    Коментиран от #45

  • 44 Мехмед

    0 17 Отговор
    Искаме турският език да се обяви за втори официален.
  • 45 Мехмед

    4 17 Отговор

    До коментар #43 от "БАРС":

    Никъде нищо не е казал Мидхат Паша. Източник имаш ли? Не... освен wikipedia, където е надраскана една от лъжите на "възродителите". Лъжата колкото и да я повтаряш истина няма стане.
    А твоят гуру Т. Живков беше най обикновен неук чобанин. Желая му вечни страдания в ада.

    Коментиран от #46, #54, #58

  • 46 БАРС

    10 3 Отговор

    До коментар #45 от "Мехмед":

    ГАРАНЦИЯ ЧЕ ДЕТО СЕДИШ СЕГА И ПИШЕШ КОМЕНТАРИИ ТИ Е КУПЕНО ИЛИ ПОСТРОЕНО ПРЕЗ ТОШОВО ВРЕМЕ ОТ ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ.

    Коментиран от #48

  • 47 дядото

    9 2 Отговор
    така,както се прощава батак,стара загора и още и още.и не спират да говорят онези,които за 30 год.ограбват всички в българия и да пишат такива като д.веле,които предизвикаха този процес.а ако не можем да си простим,остава отново да се хванем за оръжията,за тяхно удоволствие и интерес.
  • 48 Мехмед

    2 12 Отговор

    До коментар #46 от "БАРС":

    Лъжеш се. За разлика от тебе не съм в панелно гето и от десетилетия не живея в кочината наречена българия.

    Коментиран от #49, #50, #51, #72

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 БАРС

    8 4 Отговор

    До коментар #48 от "Мехмед":

    СЛЕД КАТО НАРИЧАШ БЪЛГАРИЯ КОЧИНА ЗАЩО ВЪОБЩЕ ТОГАВА ЧЕТЕШ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИЦИ ТА И ОБИЖДАШ И ДЪРЖАВАТА.ЗНАЕШ МНОГО ПОВЕЧЕ СЪМ ЖИВЯЛ ОТ ТЕБЕ И ТО В 6 ДЪРЖАВИ И НИКОГА АМА НИКОГА НЕ СЪМ НАРИЧАЛ БЪЛГАРИЯ КОЧИНА ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО.КАКВАТО И ДА Е ТЯ .ХУБАВА ЛОША ТЯ Е МОЯТА ИСТИНСКА РОДИНА И КЪДЕТО И ДА СЪМ ЖИВЯЛ ТО СЪРЦЕТО МИ Е ВИНАГИ В БЪЛГАРИЯ .А ТИ НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩАЙ В БЪЛГАРИЯ СТОЙ СИ ТАМ КЪДЕТО СИ ПРИ ЛДПГ .И ЕДИН СЪВЕТ СКРИЙ СЕ ОТ ФАКТИ .
  • 52 Якото турско "съжителство"

    12 3 Отговор
    Голяма ЛЪЖА

    17-месечната Тюркян не е застреляна, а е задушено от множеството хора при протестите и отговорността е на родителите й - с чий акъл водят 17-месечно дете по бунтове и протести??
  • 53 Якото турско "съжителство"

    11 4 Отговор
    Според турските закони,всеки турски гражданин е турчин и трябва да носи турско име.През 80-те години на м.в.,със смяната на имената,българската държава прилага същия подход,за да избегне реална опасност за обявяване на автономия в Кърджалийско и Шуменско на турска национална основа.Осуетена е възможност за раделяне на България по "кипърския вариант".

    Смяната на имената е в отговор на непрестанната и нарастваща турска агресия,спъваща възможностите за интеграция и нормално провеждане на икономическа и социална политика на българската държава.На манипулациите на Анкара с "изселване","турско малцинство" и "автономия" все някога трябва да бъде сложен край.За съжаление,българските мюсюлмани с турско самосъзнание и днес са разменна монета в игрите на Анкара, ДПС и продажната "българска политическа класа"
  • 54 Якото турско "съжителство"

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "Мехмед":

    1. Мидхад паша, велик везир - На 8 юни 1878 г публикува статията си “Турция в своето минало, настояще и бъдеще" във френското научно списание "Журнал дОриан" (Midhat Pacha, La Turquie dans son passé, sont présent, son avenir. "La revue scientifique de la France et de letrancer", Juin 1878. № 49, p. 1152), по-късно в и лондонското издание "Деветнадесети век":
    " След като управлявах много години Дунавския вилает, ще изкажа някои съображения за Румелия и България. Най-напред трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсулмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва обикновено. Това са потомци на тези българи, обърнати към исляма по време на завладяването и в следващите години. Това са деца на същата страна, на същия народ, излезли от същите социални слоеве. Има между тях такива, които говорят само български… "
    2. Шефкет Айдемир, турски историк: "Идеята за насилствена ислямизация възниква в резултат на политиката на османската върхушка за претопяване на населението от поробените земи. Още от 1362 година с приемането на закона "Пенджик" ислямизацията придобива характер на държавна политика".
    3. Проф. граф дОтрив, 1785 г. (Френски пътеписи за Балканите, ХV-ХVIII в. Съст. и ред. Б. Цветкова. София, 1975, с. 339): “Мюсюлманите в България нямат турски произход, те са част от ислямизирано

    Коментиран от #55

  • 55 Якото турско "съжителство"

    8 3 Отговор

    До коментар #54 от "Якото турско "съжителство"":

    4. Д-р Карл Алард, пътешественик и лекар на френската мисия за строежа на първото шосе в Добруджа от Кюстенджа за Расова в 1855 г. (D-r С. Allard, Souvenirs d’Orient. La Bulgarie orientale, Paris, 1864., 131, 132, 129), 1854 г.: „В Лудогорието съществува едно трудолюбиво население, което е от славянски произход и само фесът го прикрива, поради това към броя на българите християни трябва да добави и това българско население макар и мюсюлманско."
    5. Емануел фон Рьослер, австрийски консул в Русе (Доклад до министъра на външните работи Шварценберг, 1852 г.):— „Техният произходът (на потурчените българи) сред османците от азиатско потекло се отличава по това, че те принадлежали отначало на други религии и с течение на времето отчасти от съблазните на придобивките, отчасти насила се присъединили към вярата на своите господари."
    6. Вилхелм Пресел, генерален директор на турските железници, от 1874 година и член на специалния комитет при Държавния съвет (Доклад до германското външно министерство от 30 септември 1876 г.): „Твърде многобройни българи са приели исляма … В болшинството - потомци на ренегатите от времето на първите султани, между които и еничарите ... Османците постъпваха като брутални завоеватели по примера на всички такива, а именно като си присвояваха не само земята, но също така и най-хубавите жени и момичета на завзетите страни и следователно ЕДВА ЛИ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ ДНЕС ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА КАПКА ТУРАНСКА КРЪВ У ТЯХ…Най-голямото ядро на населението

    Коментиран от #56

  • 56 Якото турско "съжителство"

    9 3 Отговор

    До коментар #55 от "Якото турско "съжителство"":

    …Най-голямото ядро на населението на Балканския полуостров са българите. Моите обширни пътувания през Турция, особено в т. нар. Централна България, ми дават правото да кажа, че броят на българите е много по-голям, отколкото се приема…Българите са по брой на населението, по интелектуални способности и по трудолюбие на първо място в народностната мозайка на империята."
    7. Ф. А. Ван Хал, посланик на Холандия в Цариград (Поверителен доклад от 31.12.1885 г.): „…в Европейска Турция има почти 2 млн. българи, които повече или по-малко са се свързали с османлиите чрез приемане на тяхната религия."
    8. Емил Райзер, руският вицеконсул (Доклад до руския посланик в Цариград княз А. Лобанов – Ростовски, 1861 г.): „В миналото в епохи вече много далечни от наши дни, случвало се е особено във високопланинските райони, цели села да преминават към исляма, за да избегнат изстъпленията и лошите обноски.... И днес въпросните села говорят само български и са запазили всички български навици, само вероизповеданието им е мюсюлманско."
    9. Генерал проф. Платон А. Гейсман, руски военен историк: „1/3 от мохамеданите на Балканския полуостров са от славянски произход"
    10. Проф. Фьодор А. Курганов, църковен историк и богослов: „на 1 295 000 мохамеданското население в българските провинции само 375 000 са от турски произход. Останалите 920 000 са мохамедани от християнски произход, и то предимно от български произход, тъй като в чисто българските провинции числото на другите народн

    Коментиран от #57

  • 57 Якото турско "съжителство"

    8 4 Отговор

    До коментар #56 от "Якото турско "съжителство"":

    ...Останалите 920 000 са мохамедани от християнски произход, и то предимно от български произход, тъй като в чисто българските провинции числото на другите народности не е голямо."
    11. Проф. д-р Ами Буе, член на Императорската академия на науките във Виена, проучвал географията и демографията на Османската империя (La Turquie dEurope; observations sur la geographie, la géologie, lhistoire naturelle, etc., Paris, 1840): "Мюсюлманите в Европейска Турция са почти винаги ислямизирани българи …на Балканския полуостров „ азиатски турци” са само малка част от тези 3,5 до 4 млн. мюсюлмани".
    12. Проф. Константин Иречек, министър на просвещението: "Хората в Североизточна България по начало са българи, потурнаци по вяра и език".

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "Мехмед":

    Турцитe никoй нe ги e гoнил oт Бългaрия. "Гoлямaтa eкcкурзия"-1989 г., cтaнa 5 /ПEТ/ гoдини cлeд прeимeнувaнeтo им-1985 г. Зa дa нe ce пoлучи труc в държaвaтa oт внeзaпнoтo caмoвoлнo нaпуcкaнe нa рaбoтнитe мecтa oт турцитe, бяхa прeкрaтeни вcички oтпуcки нa Бългaритe пo ceлaтa и дoри учитeлки влязoхa в крaвeфeрмитe, зaщoтo живoтнитe измирaхa. Турcкитe cъгрaждaни, пo тoвa врeмe, ca грoзнo мaнипулирaни; уж ca гoнeни, a oщe прeз първитe мeceци някoи oт тях взeхa дa миcлят зa връщaнe. Нe минaлa и eднa гoдинa и ce върнaли в нeпoкътнaтитe cи къщи oт кoитo били "изгoнeни". Зa тoвa, кaквo cтaвa c къщитe нa изгoнeнитe, мoжe дa пoпитaтe cърбитe в Кocoвo. В Кърджaли, пo грaдoуcтрoйcтвeния плaн, cъбoрихa 10-тинa прoдaдeни oт изceлницитe къщи и пo тaзи причинa, пo-къcнo, ce вдигнa вoй дo нeбecaтa. И oщe нeщo. Пacпoртнитe oтдeли нa милициятa, рaбoтeхa в тoзи пeриoд caмo зa турцитe, зa дa им ce издaдaт мeждунaрoдни пacпoрти. Кaк звучи caмo: ИЗГOНEН C МEЖДУНAРOДEН ПACПOРТ, ХA-ХA. Бългaрин, прeз тoзи пeриoд, нe мoжeшe дa ce врeди дa пoлучи тaкъв пacпoрт. Турцитe нe ca гoнeни oт Бългaри или Бългaрcкaтa държaвa, a изигрaхa прeдaтeлcкa рoля към Рoдинaтa cи Бългaрия, пoдтиквaни oт Aнкaрa, чрeз турcкaтa aгeнтурa в Бългaрия. Пo въпрoca, дoкoлкo прeимeнувaнитe Бългaрcки „Турци” ca турци, нaй-дoбрe мoгaт дa ви кaжaт eфeндитaтa в Турция. Причинитe зa тoвa ГЛУПAВO, НACИЛCТВEНO, ПРEИМEНУВAНE зaпoвядaнo oт кoмуниcтичecкoтo ПOЛИТ-БЮРO, нaчeлo c „кръcтникa” бaй Тoшo, нeoбяcнимo зaщо вce

    Коментиран от #67

  • 60 Мехмед

    2 6 Отговор

    До коментар #57 от "Якото турско "съжителство"":

    Много роман си изписал, радвам се, че съм те ядосал.

    Коментиран от #61, #62

  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "Мехмед":

    Познавам доста български турци, скромни, работливи и добронамерени хора, доста от тях руси и синеоки...не е в техния стил подобно поведение. Това твоето намирисва на провокация от "БРАТУШКИТЕ".
  • 62 Мустафа

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Мехмед":

    Хубаво го пишеш. Там в България може да си турчин колко искаш. Обаче като ми слезеш в Едирне, да си знаеш мястото. Знаеш за нас какъв си, и това ще е завинаги. Независимо дали ще се върнем или ти ще слезеш при нас!
  • 63 УЙКО КАЛЕКО

    7 3 Отговор
    И АЗ ИМАМ ПРИЯТЕЛИ ТУРЦИ ИСТИНСКИЯТ ТУРЧИН Е ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ. ПРИ НЕГО НЯМА СРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ.ТОЙ НЕ Е ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА КАТО РОМИТЕ И ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #68

  • 64 Ммм мрише

    7 2 Отговор
    На предварително планирана провокация. Защо тълпата отива да протестира пред военното поделение, което няма нищо общо със смяната на имената. Смяната се осъществява в кметствата и общините под ръководството на представители на МВР и ВКР. Последните не са подчинени на командирите на военните части и заплатите си получаваха.от ОУ на МВР.
  • 65 касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Те са много умни
  • 66 Герт Вилдерс

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Който":

    Манафите още сънуват голямата екскурзия
  • 67 Мадлен

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това трябваше да стане преди 60 години
  • 68 касапина

    2 3 Отговор

    До коментар #63 от "УЙКО КАЛЕКО":

    Няма разлика от двата етноса които коментираш се са цигани
  • 69 касапина

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "право куме в очите":

    Не бъркай владичество с робство,след някоя година сигурно ще пишете че Българите са се самоубивали.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Герт Вилдерс

    3 3 Отговор
    Така наречените турци руси и синеоки,не говори глупости това са помаци.
  • 72 касапина

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Мехмед":

    Ти явно си от новите холандци и германци
  • 73 А ние простихме ли?

    6 2 Отговор
    И навеждат глави към земята! И как се прощавало такова зло? А ние простихме ли за 500 години на кървав терор, за милиони жени отвлечени ей така за кеф във харемите на бейове и дерибеи! За милиони други продадени като животни по робските пазари на Истанбул и Ислямския свят! За избитити без никаква видима причина, а само за щото погледнали лошо когато насилникът се настанил в твоя собствен дом и иска, иска, иска.....Да, не е било правилно и всеки е останал със своята болка, но дали не би трябвало и тре да искат прошка от нас, потомците на ония мъчени и унижавани Българи? Само си представям какво щеше да се случи ако на мястото на завареното Турско население беше Българско и нещата биха били обратни и Турция беше спечелила войната!.Ние не подложихме на огън и меч останалити тук турци, докато обратното никак не е сигурно, защото и ние помним! Помним и Баташкото клане, Старозагорското, онова в село Бояджик и хилчди други! И нека се знае, че без взаимна прошка няма да вървим напред и че нещата никога не са само бели и само черни.В живота всичко е смесено и много често и в бчлото има по малко черно, както и в черното мъничко бяло!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.